Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    સઞ્ચરિત્તસમુટ્ઠાનવણ્ણના

    Sañcarittasamuṭṭhānavaṇṇanā

    ૨૬૦. ‘‘સઞ્ચરી’’તિ ઇદં તાવ સઞ્ચરિત્તં નામ એકસમુટ્ઠાનસીસં, સેસાનિ તેન સદિસાનિ.

    260. ‘‘Sañcarī’’ti idaṃ tāva sañcarittaṃ nāma ekasamuṭṭhānasīsaṃ, sesāni tena sadisāni.

    વિભઙ્ગે આગતેન ‘‘રિઞ્ચન્તી’’તિ (પારા॰ ૫૭૬) પદેન એળકલોમધોવાપનસિક્ખાપદં ઉપલક્ખિત્વા વુત્તન્તિ આહ ‘‘વિભઙ્ગે રિઞ્ચન્તિ ઉદ્દેસન્તિ આગત’’ન્તિ.

    Vibhaṅge āgatena ‘‘riñcantī’’ti (pārā. 576) padena eḷakalomadhovāpanasikkhāpadaṃ upalakkhitvā vuttanti āha ‘‘vibhaṅge riñcanti uddesanti āgata’’nti.

    ‘‘યાવ દ્વારકોસા અગ્ગળટ્ઠપનાય’’ ઇતિ (પાચિ॰ ૧૩૫-૧૩૬) ચ ‘‘અઞ્ઞાતિકાય ભિક્ખુનિયા ચીવરં દદેય્ય’’ઇતિ (પાચિ॰ ૧૬૯) ચ ‘‘ચીવરં સિબ્બેય્ય’’ઇતિ (પાચિ॰ ૧૭૬-૧૭૭) ચ વુત્તસિક્ખાપદત્તયન્તિ યોજના.

    ‘‘Yāva dvārakosā aggaḷaṭṭhapanāya’’ iti (pāci. 135-136) ca ‘‘aññātikāya bhikkhuniyā cīvaraṃ dadeyya’’iti (pāci. 169) ca ‘‘cīvaraṃ sibbeyya’’iti (pāci. 176-177) ca vuttasikkhāpadattayanti yojanā.

    ‘‘સમણચીવરેન ચા’’તિ એવં વચનં વુત્તન્તિ સમ્બન્ધો. ‘‘સમણચીવરં દદેય્યા’’તિ ઇદં (પાચિ॰ ૯૧૭) વચનં સન્ધાયાતિ સમ્બન્ધો.

    ‘‘Samaṇacīvarena cā’’ti evaṃ vacanaṃ vuttanti sambandho. ‘‘Samaṇacīvaraṃ dadeyyā’’ti idaṃ (pāci. 917) vacanaṃ sandhāyāti sambandho.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૩. સઞ્ચરિત્તસમુટ્ઠાનં • 3. Sañcarittasamuṭṭhānaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / સઞ્ચરિત્તસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Sañcarittasamuṭṭhānavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સમુટ્ઠાનસીસવણ્ણના • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact