Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā |
5. ஸஞ்சரித்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா
5. Sañcarittasikkhāpadavaṇṇanā
296. தேன ஸமயேன பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வாதி ஸஞ்சரித்தங். தத்த² பண்டி³தாதி பண்டி³ச்சேன ஸமன்னாக³தா க³திமந்தா. ப்³யத்தாதி வெய்யத்தியேன ஸமன்னாக³தா, உபாயேன ஸமன்னாக³தா உபாயஞ்ஞூ விஸாரதா³. மேதா⁴வினீதி மேதா⁴ய ஸமன்னாக³தா, தி³ட்ட²ங் தி³ட்ட²ங் கரோதி. த³க்கா²தி சே²கா. அனலஸாதி உட்டா²னவீரியஸம்பன்னா. ச²ன்னாதி அனுச்ச²விகா.
296.Tenasamayena buddho bhagavāti sañcarittaṃ. Tattha paṇḍitāti paṇḍiccena samannāgatā gatimantā. Byattāti veyyattiyena samannāgatā, upāyena samannāgatā upāyaññū visāradā. Medhāvinīti medhāya samannāgatā, diṭṭhaṃ diṭṭhaṃ karoti. Dakkhāti chekā. Analasāti uṭṭhānavīriyasampannā. Channāti anucchavikā.
கிஸ்மிங் வியாதி கிச்ச²ங் விய கிலேஸோ விய, ஹிரி விய அம்ஹாகங் ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயோ. குமாரிகாய வத்துந்தி ‘‘இமங் தும்ஹே க³ண்ஹதா²’’தி குமாரிகாய காரணா வத்துங்.
Kismiṃ viyāti kicchaṃ viya kileso viya, hiri viya amhākaṃ hotīti adhippāyo. Kumārikāya vattunti ‘‘imaṃ tumhe gaṇhathā’’ti kumārikāya kāraṇā vattuṃ.
ஆவாஹாதீ³ஸு ஆவாஹோதி தா³ரகஸ்ஸ பரகுலதோ தா³ரிகாய ஆஹரணங். விவாஹோதி அத்தனோ தா³ரிகாய பரகுலபேஸனங். வாரெய்யந்தி ‘‘தே³த² நோ தா³ரகஸ்ஸ தா³ரிக’’ந்தி யாசனங், தி³வஸனக்க²த்தமுஹுத்தபரிச்சே²த³கரணங் வா.
Āvāhādīsu āvāhoti dārakassa parakulato dārikāya āharaṇaṃ. Vivāhoti attano dārikāya parakulapesanaṃ. Vāreyyanti ‘‘detha no dārakassa dārika’’nti yācanaṃ, divasanakkhattamuhuttaparicchedakaraṇaṃ vā.
297. புராணக³ணகியாதி ஏகஸ்ஸ க³ணகஸ்ஸ ப⁴ரியாய, ஸா தஸ்மிங் ஜீவமானே க³ணகீதி பஞ்ஞாயித்த², மதே பன புராணக³ணகீதி ஸங்க²ங் க³தா. திரோகா³மோதி ப³ஹிகா³மோ, அஞ்ஞோ கா³மோதி அதி⁴ப்பாயோ. மனுஸ்ஸாதி உதா³யிஸ்ஸ இமங் ஸஞ்சரித்தகம்மே யுத்தபயுத்தபா⁴வங் ஜானநகமனுஸ்ஸா.
297.Purāṇagaṇakiyāti ekassa gaṇakassa bhariyāya, sā tasmiṃ jīvamāne gaṇakīti paññāyittha, mate pana purāṇagaṇakīti saṅkhaṃ gatā. Tirogāmoti bahigāmo, añño gāmoti adhippāyo. Manussāti udāyissa imaṃ sañcarittakamme yuttapayuttabhāvaṃ jānanakamanussā.
ஸுணிஸபோ⁴கே³னாதி யேன போ⁴கே³ன ஸுணிஸா பு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³ ஹோதி ரந்தா⁴பனபசாபனபஅவேஸனாதி³னா, தேன பு⁴ஞ்ஜிங்ஸு. ததோ அபரேன தா³ஸிபோ⁴கே³னாதி மாஸாதிக்கமே யேன போ⁴கே³ன தா³ஸீ பு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³ ஹோதி கெ²த்தகம்மகசவரச²ட்³ட³னஉத³காஹரணாதி³னா, தேன பு⁴ஞ்ஜிங்ஸு. து³க்³க³தாதி த³லித்³தா³, யத்த² வா க³தா து³க்³க³தா ஹோதி தாதி³ஸங் குலங் க³தா. மாய்யோ இமங் குமாரிகந்தி மா அய்யோ இமங் குமாரிகங். ஆஹாரூபஹாரோதி ஆஹாரோ ச உபஹாரோ ச க³ஹணஞ்ச தா³னஞ்ச, ந அம்ஹேஹி கிஞ்சி ஆஹடங் ந உபாஹடங் தயா ஸத்³தி⁴ங் கயவிக்கயோ வோஹாரோ அம்ஹாகங் நத்தீ²தி தீ³பெந்தி. ஸமணேன ப⁴விதப்³ப³ங் அப்³யாவடேன, ஸமணோ அஸ்ஸ ஸுஸமணோதி ஸமணேன நாம ஈதி³ஸேஸு கம்மேஸு அப்³யாவடேன அப்³யாபாரேன ப⁴விதப்³ப³ங், ஏவங் ப⁴வந்தோ ஹி ஸமணோ ஸுஸமணோ அஸ்ஸாதி, ஏவங் நங் அபஸாதெ³த்வா ‘‘க³ச்ச² த்வங் ந மயங் தங் ஜானாமா’’தி ஆஹங்ஸு.
Suṇisabhogenāti yena bhogena suṇisā bhuñjitabbā hoti randhāpanapacāpanapaavesanādinā, tena bhuñjiṃsu. Tato aparena dāsibhogenāti māsātikkame yena bhogena dāsī bhuñjitabbā hoti khettakammakacavarachaḍḍanaudakāharaṇādinā, tena bhuñjiṃsu. Duggatāti daliddā, yattha vā gatā duggatā hoti tādisaṃ kulaṃ gatā. Māyyo imaṃ kumārikanti mā ayyo imaṃ kumārikaṃ. Āhārūpahāroti āhāro ca upahāro ca gahaṇañca dānañca, na amhehi kiñci āhaṭaṃ na upāhaṭaṃ tayā saddhiṃ kayavikkayo vohāro amhākaṃ natthīti dīpenti. Samaṇena bhavitabbaṃ abyāvaṭena, samaṇo assa susamaṇoti samaṇena nāma īdisesu kammesu abyāvaṭena abyāpārena bhavitabbaṃ, evaṃ bhavanto hi samaṇo susamaṇo assāti, evaṃ naṃ apasādetvā ‘‘gaccha tvaṃ na mayaṃ taṃ jānāmā’’ti āhaṃsu.
298. ஸஜ்ஜிதோதி ஸப்³பூ³பகரணஸம்பன்னோ மண்டி³தபஸாதி⁴தோ வா.
298.Sajjitoti sabbūpakaraṇasampanno maṇḍitapasādhito vā.
300. து⁴த்தாதி இத்தி²து⁴த்தா. பரிசாரெந்தாதி மனாபியேஸு ரூபாதீ³ஸு இதோ சிதோ ச ஸமந்தா இந்த்³ரியானி சாரெந்தா, கீளந்தா அபி⁴ரமந்தாதி வுத்தங் ஹோதி. அப்³பு⁴தமகங்ஸூதி யதி³ கரிஸ்ஸதி த்வங் எத்தகங் ஜிதோ, யதி³ ந கரிஸ்ஸதி அஹங் எத்தகந்தி பணமகங்ஸு. பி⁴க்கூ²னங் பன அப்³பு⁴தங் காதுங் ந வட்டதி. யோ கரோதி பராஜிதேன தா³தப்³ப³ந்தி மஹாபச்சரியங் வுத்தங்.
300.Dhuttāti itthidhuttā. Paricārentāti manāpiyesu rūpādīsu ito cito ca samantā indriyāni cārentā, kīḷantā abhiramantāti vuttaṃ hoti. Abbhutamakaṃsūti yadi karissati tvaṃ ettakaṃ jito, yadi na karissati ahaṃ ettakanti paṇamakaṃsu. Bhikkhūnaṃ pana abbhutaṃ kātuṃ na vaṭṭati. Yo karoti parājitena dātabbanti mahāpaccariyaṃ vuttaṃ.
கத²ஞ்ஹி நாம அய்யோ உதா³யீ தங்க²ணிகந்தி எத்த² தங்க²ணோதி அசிரகாலோ வுச்சதி. தங்க²ணிகந்தி அசிரகாலாதி⁴காரிகங்.
Kathañhi nāma ayyo udāyī taṅkhaṇikanti ettha taṅkhaṇoti acirakālo vuccati. Taṅkhaṇikanti acirakālādhikārikaṃ.
301. ஸஞ்சரித்தங் ஸமாபஜ்ஜெய்யாதி ஸஞ்சரணபா⁴வங் ஸமாபஜ்ஜெய்ய. யஸ்மா பன தங் ஸமாபஜ்ஜந்தேன கேனசி பேஸிதேன கத்த²சி க³ந்தப்³ப³ங் ஹோதி, பரதோ ச ‘‘இத்தி²யா வா புரிஸமதி’’ந்தி ஆதி³வசனதோ இத⁴ இத்தி²புரிஸா அதி⁴ப்பேதா, தஸ்மா தமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘இத்தி²யா வா பஹிதோ புரிஸஸ்ஸ ஸந்திகே க³ச்ச²தி, புரிஸேன வா பஹிதோ இத்தி²யா ஸந்திகே க³ச்ச²தீ’’தி ஏவமஸ்ஸ பத³பா⁴ஜனங் வுத்தங். இத்தி²யா வா புரிஸமதிங் புரிஸஸ்ஸ வா இத்தி²மதிந்தி எத்த² ஆரோசெய்யாதி பாட²ஸேஸோ த³ட்ட²ப்³போ³, தேனேவஸ்ஸ பத³பா⁴ஜனே ‘‘புரிஸஸ்ஸ மதிங் இத்தி²யா ஆரோசேதி, இத்தி²யா மதிங் புரிஸஸ்ஸ ஆரோசேதீ’’தி வுத்தங்.
301.Sañcarittaṃ samāpajjeyyāti sañcaraṇabhāvaṃ samāpajjeyya. Yasmā pana taṃ samāpajjantena kenaci pesitena katthaci gantabbaṃ hoti, parato ca ‘‘itthiyā vā purisamati’’nti ādivacanato idha itthipurisā adhippetā, tasmā tamatthaṃ dassetuṃ ‘‘itthiyā vā pahito purisassa santike gacchati, purisena vā pahito itthiyā santike gacchatī’’ti evamassa padabhājanaṃ vuttaṃ. Itthiyā vā purisamatiṃ purisassa vā itthimatinti ettha āroceyyāti pāṭhaseso daṭṭhabbo, tenevassa padabhājane ‘‘purisassa matiṃ itthiyā āroceti, itthiyā matiṃ purisassa ārocetī’’ti vuttaṃ.
இதா³னி யத³த்த²ங் தங் தேஸங் மதிங் அதி⁴ப்பாயங் அஜ்ஜா²ஸயங் ச²ந்த³ங் ருசிங் ஆரோசேதி, தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஜாயத்தனே வா ஜாரத்தனே வா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ஜாயத்தனேதி ஜாயாபா⁴வே. ஜாரத்தனேதி ஜாரபா⁴வே. புரிஸஸ்ஸ ஹி மதிங் இத்தி²யா ஆரோசெந்தோ ஜாயத்தனே ஆரோசேதி, இத்தி²யா மதிங் புரிஸஸ்ஸ ஆரோசெந்தோ ஜாரத்தனே ஆரோசேதி; அபிச புரிஸஸ்ஸேவ மதிங் இத்தி²யா ஆரோசெந்தோ ஜாயத்தனே வா ஆரோசேதி நிப³த்³த⁴ப⁴ரியாபா⁴வே, ஜாரத்தனே வா மிச்சா²சாரபா⁴வே. யஸ்மா பனேதங் ஆரோசெந்தேன ‘‘த்வங் கிரஸ்ஸ ஜாயா ப⁴விஸ்ஸஸீ’’திஆதி³ வத்தப்³ப³ங் ஹோதி, தஸ்மா தங் வத்தப்³ப³தாகாரங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஜாயத்தனே வாதி ஜாயா ப⁴விஸ்ஸஸி, ஜாரத்தனே வாதி ஜாரீ ப⁴விஸ்ஸஸீ’’தி அஸ்ஸ பத³பா⁴ஜனங் வுத்தங். ஏதேனேவ ச உபாயேன இத்தி²யா மதிங் புரிஸஸ்ஸ ஆரோசனேபி பதி ப⁴விஸ்ஸஸி, ஸாமிகோ ப⁴விஸ்ஸஸி, ஜாரோ ப⁴விஸ்ஸஸீதி வத்தப்³ப³தாகாரோ வேதி³தப்³போ³.
Idāni yadatthaṃ taṃ tesaṃ matiṃ adhippāyaṃ ajjhāsayaṃ chandaṃ ruciṃ āroceti, taṃ dassento ‘‘jāyattane vā jārattane vā’’tiādimāha. Tattha jāyattaneti jāyābhāve. Jārattaneti jārabhāve. Purisassa hi matiṃ itthiyā ārocento jāyattane āroceti, itthiyā matiṃ purisassa ārocento jārattane āroceti; apica purisasseva matiṃ itthiyā ārocento jāyattane vā āroceti nibaddhabhariyābhāve, jārattane vā micchācārabhāve. Yasmā panetaṃ ārocentena ‘‘tvaṃ kirassa jāyā bhavissasī’’tiādi vattabbaṃ hoti, tasmā taṃ vattabbatākāraṃ dassetuṃ ‘‘jāyattane vāti jāyā bhavissasi, jārattane vāti jārī bhavissasī’’ti assa padabhājanaṃ vuttaṃ. Eteneva ca upāyena itthiyā matiṃ purisassa ārocanepi pati bhavissasi, sāmiko bhavissasi, jāro bhavissasīti vattabbatākāro veditabbo.
அந்தமஸோ தங்க²ணிகாயபீதி ஸப்³ப³ந்திமேன பரிச்சே²தே³ன யா அயங் தங்க²ணே முஹுத்தமத்தே படிஸங்வஸிதப்³ப³தோ தங்க²ணிகாதி வுச்சதி, முஹுத்திகாதி அத்தோ². தஸ்ஸாபி ‘‘முஹுத்திகா ப⁴விஸ்ஸஸீ’’தி ஏவங் புரிஸமதிங் ஆரோசெந்தஸ்ஸ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ. ஏதேனேவுபாயேன ‘‘முஹுத்திகோ ப⁴விஸ்ஸஸீ’’தி ஏவங் புரிஸஸ்ஸ இத்தி²மதிங் ஆரோசெந்தோபி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் ஆபஜ்ஜதீதி வேதி³தப்³போ³.
Antamaso taṅkhaṇikāyapīti sabbantimena paricchedena yā ayaṃ taṅkhaṇe muhuttamatte paṭisaṃvasitabbato taṅkhaṇikāti vuccati, muhuttikāti attho. Tassāpi ‘‘muhuttikā bhavissasī’’ti evaṃ purisamatiṃ ārocentassa saṅghādiseso. Etenevupāyena ‘‘muhuttiko bhavissasī’’ti evaṃ purisassa itthimatiṃ ārocentopi saṅghādisesaṃ āpajjatīti veditabbo.
303. இதா³னி ‘‘இத்தி²யா வா புரிஸமதி’’ந்தி எத்த² அதி⁴ப்பேதா இத்தி²யோ பபே⁴த³தோ த³ஸ்ஸெத்வா தாஸு ஸஞ்சரித்தவஸேன ஆபத்திபே⁴த³ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘த³ஸ இத்தி²யோ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² மாதுரக்கி²தாதி மாதரா ரக்கி²தா. யதா² புரிஸேன ஸங்வாஸங் ந கப்பேதி, ஏவங் மாதரா ரக்கி²தா, தேனஸ்ஸ பத³பா⁴ஜனேபி வுத்தங் – ‘‘மாதா ரக்க²தி கோ³பேதி இஸ்ஸரியங் காரேதி வஸங் வத்தேதீ’’தி. தத்த² ரக்க²தீதி கத்த²சி க³ந்துங் ந தே³தி. கோ³பேதீதி யதா² அஞ்ஞே ந பஸ்ஸந்தி, ஏவங் கு³த்தட்டா²னே ட²பேதி. இஸ்ஸரியங் காரேதீதி ஸேரிவிஹாரமஸ்ஸா நிஸேதெ⁴ந்தீ அபி⁴ப⁴வித்வா பவத்ததி. வஸங் வத்தேதீதி ‘‘இத³ங் கரோஹி, இத³ங் மா அகாஸீ’’தி ஏவங் அத்தனோ வஸங் தஸ்ஸா உபரி வத்தேதி. ஏதேனுபாயேன பிதுரக்கி²தாத³யோபி ஞாதப்³பா³. கொ³த்தங் வா த⁴ம்மோ வா ந ரக்க²தி, ஸகொ³த்தேஹி பன ஸஹத⁴ம்மிகேஹி ச ஏகங் ஸத்தா²ரங் உத்³தி³ஸ்ஸ பப்³ப³ஜிதேஹி ஏகக³ணபரியாபன்னேஹி ச ரக்கி²தா ‘‘கொ³த்தரக்கி²தா த⁴ம்மரக்கி²தா’’தி வுச்சதி, தஸ்மா தேஸங் பதா³னங் ‘‘ஸகொ³த்தா ரக்க²ந்தீ’’திஆதி³னா நயேன பத³பா⁴ஜனங் வுத்தங்.
303. Idāni ‘‘itthiyā vā purisamati’’nti ettha adhippetā itthiyo pabhedato dassetvā tāsu sañcarittavasena āpattibhedaṃ dassetuṃ ‘‘dasa itthiyo’’tiādimāha. Tattha māturakkhitāti mātarā rakkhitā. Yathā purisena saṃvāsaṃ na kappeti, evaṃ mātarā rakkhitā, tenassa padabhājanepi vuttaṃ – ‘‘mātā rakkhati gopeti issariyaṃ kāreti vasaṃ vattetī’’ti. Tattha rakkhatīti katthaci gantuṃ na deti. Gopetīti yathā aññe na passanti, evaṃ guttaṭṭhāne ṭhapeti. Issariyaṃ kāretīti serivihāramassā nisedhentī abhibhavitvā pavattati. Vasaṃ vattetīti ‘‘idaṃ karohi, idaṃ mā akāsī’’ti evaṃ attano vasaṃ tassā upari vatteti. Etenupāyena piturakkhitādayopi ñātabbā. Gottaṃ vā dhammo vā na rakkhati, sagottehi pana sahadhammikehi ca ekaṃ satthāraṃ uddissa pabbajitehi ekagaṇapariyāpannehi ca rakkhitā ‘‘gottarakkhitā dhammarakkhitā’’ti vuccati, tasmā tesaṃ padānaṃ ‘‘sagottā rakkhantī’’tiādinā nayena padabhājanaṃ vuttaṃ.
ஸஹ ஆரக்கே²னாதி ஸாரக்கா². ஸஹ பரித³ண்டே³னாதி ஸபரித³ண்டா³. தாஸங் நித்³தே³ஸா பாகடாவ. இமாஸு த³ஸஸு பச்சி²மானங் த்³வின்னமேவ புரிஸந்தரங் க³ச்ச²ந்தீனங் மிச்சா²சாரோ ஹோதி, ந இதராஸங்.
Saha ārakkhenāti sārakkhā. Saha paridaṇḍenāti saparidaṇḍā. Tāsaṃ niddesā pākaṭāva. Imāsu dasasu pacchimānaṃ dvinnameva purisantaraṃ gacchantīnaṃ micchācāro hoti, na itarāsaṃ.
த⁴னக்கீதாதீ³ஸு அப்பேன வா ப³ஹுனா வா த⁴னேன கீதா த⁴னக்கீதா. யஸ்மா பன ஸா ந கீதமத்தா ஏவ ஸங்வாஸத்தா²ய பன கீதத்தா ப⁴ரியா, தஸ்மாஸ்ஸ நித்³தே³ஸே த⁴னேன கிணித்வா வாஸேதீதி வுத்தங்.
Dhanakkītādīsu appena vā bahunā vā dhanena kītā dhanakkītā. Yasmā pana sā na kītamattā eva saṃvāsatthāya pana kītattā bhariyā, tasmāssa niddese dhanena kiṇitvā vāsetīti vuttaṃ.
ச²ந்தே³ன அத்தனோ ருசியா வஸதீதி ச²ந்த³வாஸினீ. யஸ்மா பன ஸா ந அத்தனோ ச²ந்த³மத்தேனேவ ப⁴ரியா ஹோதி புரிஸேன பன ஸம்படிச்சி²தத்தா, தஸ்மாஸ்ஸ நித்³தே³ஸே ‘‘பியோ பியங் வாஸேதீ’’தி வுத்தங்.
Chandena attano ruciyā vasatīti chandavāsinī. Yasmā pana sā na attano chandamatteneva bhariyā hoti purisena pana sampaṭicchitattā, tasmāssa niddese ‘‘piyo piyaṃ vāsetī’’ti vuttaṃ.
போ⁴கே³ன வஸதீதி போ⁴க³வாஸினீ. உது³க்க²லமுஸலாதி³க⁴ரூபகரணங் லபி⁴த்வா ப⁴ரியாபா⁴வங் க³ச்ச²ந்தியா ஜனபதி³த்தி²யா ஏதங் அதி⁴வசனங்.
Bhogena vasatīti bhogavāsinī. Udukkhalamusalādigharūpakaraṇaṃ labhitvā bhariyābhāvaṃ gacchantiyā janapaditthiyā etaṃ adhivacanaṃ.
படேன வஸதீதி படவாஸினீ. நிவாஸனமத்தம்பி பாவுரணமத்தம்பி லபி⁴த்வா ப⁴ரியாபா⁴வங் உபக³ச்ச²ந்தியா த³லித்³தி³த்தி²யா ஏதங் அதி⁴வசனங்.
Paṭena vasatīti paṭavāsinī. Nivāsanamattampi pāvuraṇamattampi labhitvā bhariyābhāvaṃ upagacchantiyā dalidditthiyā etaṃ adhivacanaṃ.
ஓத³பத்தகினீதி உபி⁴ன்னங் ஏகிஸ்ஸா உத³கபாதியா ஹத்தே² ஓதாரெத்வா ‘‘இத³ங் உத³கங் விய ஸங்ஸட்டா² அபே⁴ஜ்ஜா ஹோதா²’’தி வத்வா பரிக்³க³ஹிதாய வோஹாரனாமமேதங், நித்³தே³ஸேபிஸ்ஸ ‘‘தாய ஸஹ உத³கபத்தங் ஆமஸித்வா தங் வாஸேதீ’’தி ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
Odapattakinīti ubhinnaṃ ekissā udakapātiyā hatthe otāretvā ‘‘idaṃ udakaṃ viya saṃsaṭṭhā abhejjā hothā’’ti vatvā pariggahitāya vohāranāmametaṃ, niddesepissa ‘‘tāya saha udakapattaṃ āmasitvā taṃ vāsetī’’ti evamattho veditabbo.
ஓப⁴டங் ஓரோபிதங் சும்ப³டமஸ்ஸாதி ஓப⁴டசும்ப³டா, கட்ட²ஹாரிகாதீ³னங் அஞ்ஞதரா, யஸ்ஸா ஸீஸதோ சும்ப³டங் ஓரோபெத்வா க⁴ரே வாஸேதி, தஸ்ஸா ஏதங் அதி⁴வசனங்.
Obhaṭaṃ oropitaṃ cumbaṭamassāti obhaṭacumbaṭā, kaṭṭhahārikādīnaṃ aññatarā, yassā sīsato cumbaṭaṃ oropetvā ghare vāseti, tassā etaṃ adhivacanaṃ.
தா³ஸீ சாதி அத்தனோயேவ தா³ஸீ ச ஹோதி ப⁴ரியா ச.
Dāsī cāti attanoyeva dāsī ca hoti bhariyā ca.
கம்மகாரீ நாம கே³ஹே ப⁴தியா கம்மங் கரோதி, தாய ஸத்³தி⁴ங் கோசி க⁴ராவாஸங் கப்பேதி அத்தனோ ப⁴ரியாய அனத்தி²கோ ஹுத்வா. அயங் வுச்சதி ‘‘கம்மகாரீ ச ப⁴ரியா சா’’தி.
Kammakārī nāma gehe bhatiyā kammaṃ karoti, tāya saddhiṃ koci gharāvāsaṃ kappeti attano bhariyāya anatthiko hutvā. Ayaṃ vuccati ‘‘kammakārī ca bhariyā cā’’ti.
த⁴ஜேன ஆஹடா த⁴ஜாஹடா, உஸ்ஸிதத்³த⁴ஜாய ஸேனாய க³ந்த்வா பரவிஸயங் விலும்பித்வா ஆனீதாதி வுத்தங் ஹோதி, தங் கோசி ப⁴ரியங் கரோதி, அயங் த⁴ஜாஹடா நாம. முஹுத்திகா வுத்தனயாஏவ, ஏதாஸங் த³ஸன்னம்பி புரிஸந்தரக³மனே மிச்சா²சாரோ ஹோதி. புரிஸானங் பன வீஸதியாபி ஏதாஸு மிச்சா²சாரோ ஹோதி, பி⁴க்கு²னோ ச ஸஞ்சரித்தங் ஹோதீதி.
Dhajena āhaṭā dhajāhaṭā, ussitaddhajāya senāya gantvā paravisayaṃ vilumpitvā ānītāti vuttaṃ hoti, taṃ koci bhariyaṃ karoti, ayaṃ dhajāhaṭā nāma. Muhuttikā vuttanayāeva, etāsaṃ dasannampi purisantaragamane micchācāro hoti. Purisānaṃ pana vīsatiyāpi etāsu micchācāro hoti, bhikkhuno ca sañcarittaṃ hotīti.
305. இதா³னி புரிஸோ பி⁴க்கு²ங் பஹிணதீதிஆதீ³ஸு படிக்³க³ண்ஹாதீதி ஸோ பி⁴க்கு² தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ‘‘க³ச்ச², ப⁴ந்தே, இத்த²ன்னாமங் மாதுரக்கி²தங் ப்³ரூஹி, ஹோஹி கிர இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ப⁴ரியா த⁴னக்கீதா’’தி ஏவங் வுத்தவசனங் ‘‘ஸாது⁴ உபாஸகா’’தி வா ‘‘ஹோதூ’’தி வா ‘‘ஆரோசெஸ்ஸாமீ’’தி வா யேன கேனசி ஆகாரேன வசீபே⁴த³ங் கத்வா வா ஸீஸகம்பனாதீ³ஹி வா ஸம்படிச்ச²தி. வீமங்ஸதீதி ஏவங் படிக்³க³ண்ஹித்வா தஸ்ஸா இத்தி²யா ஸந்திகங் க³ந்த்வா தங் ஸாஸனங் ஆரோசேதி. பச்சாஹரதீதி தேன ஆரோசிதே ஸா இத்தீ² ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்ச²து வா படிக்கி²பது வா லஜ்ஜாய வா துண்ஹீ ஹோது, புன ஆக³ந்த்வா தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ தங் பவத்திங் ஆரோசேதி.
305. Idāni puriso bhikkhuṃ pahiṇatītiādīsu paṭiggaṇhātīti so bhikkhu tassa purisassa ‘‘gaccha, bhante, itthannāmaṃ māturakkhitaṃ brūhi, hohi kira itthannāmassa bhariyā dhanakkītā’’ti evaṃ vuttavacanaṃ ‘‘sādhu upāsakā’’ti vā ‘‘hotū’’ti vā ‘‘ārocessāmī’’ti vā yena kenaci ākārena vacībhedaṃ katvā vā sīsakampanādīhi vā sampaṭicchati. Vīmaṃsatīti evaṃ paṭiggaṇhitvā tassā itthiyā santikaṃ gantvā taṃ sāsanaṃ āroceti. Paccāharatīti tena ārocite sā itthī ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchatu vā paṭikkhipatu vā lajjāya vā tuṇhī hotu, puna āgantvā tassa purisassa taṃ pavattiṃ āroceti.
எத்தாவதா இமாய படிக்³க³ஹணாரோசனபச்சாஹரணஸங்கா²தாய திவங்க³ஸம்பத்தியா ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ ஹோதி. ஸா பன தஸ்ஸ ப⁴ரியா ஹோது வா மா வா, அகாரணமேதங். ஸசே பன ஸோ மாதுரக்கி²தாய ஸந்திகங் பேஸிதோ தங் அதி³ஸ்வா தஸ்ஸா மாதுயா தங் ஸாஸனங் ஆரோசேதி, ப³ஹித்³தா⁴ விமட்ட²ங் நாம ஹோதி, தஸ்மா விஸங்கேதந்தி மஹாபது³மத்தே²ரோ ஆஹ. மஹாஸுமத்தே²ரோ பன மாதா வா ஹோது பிதா வா அந்தமஸோ கே³ஹதா³ஸீபி அஞ்ஞோ வாபி யோ கோசி தங் கிரியங் ஸம்பாதெ³ஸ்ஸதி, தஸ்ஸ வுத்தேபி விமட்ட²ங் நாம ந ஹோதி, திவங்க³ஸம்பத்திகாலே ஆபத்தியேவ.
Ettāvatā imāya paṭiggahaṇārocanapaccāharaṇasaṅkhātāya tivaṅgasampattiyā saṅghādiseso hoti. Sā pana tassa bhariyā hotu vā mā vā, akāraṇametaṃ. Sace pana so māturakkhitāya santikaṃ pesito taṃ adisvā tassā mātuyā taṃ sāsanaṃ āroceti, bahiddhā vimaṭṭhaṃ nāma hoti, tasmā visaṅketanti mahāpadumatthero āha. Mahāsumatthero pana mātā vā hotu pitā vā antamaso gehadāsīpi añño vāpi yo koci taṃ kiriyaṃ sampādessati, tassa vuttepi vimaṭṭhaṃ nāma na hoti, tivaṅgasampattikāle āpattiyeva.
நனு யதா² ‘‘பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கா²மீ’’தி வத்துகாமோ விரஜ்ஜி²த்வா ‘‘த⁴ம்மங் பச்சக்கா²மீ’’தி வதெ³ய்ய பச்சக்கா²தாவஸ்ஸ ஸிக்கா². யதா² வா ‘‘பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜாமீ’’தி வத்துகாமோ விரஜ்ஜி²த்வா ‘‘து³தியங் ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜாமீ’’தி வதெ³ய்ய ஆபன்னோவஸ்ஸ பாராஜிகங். ஏவங்ஸம்பத³மித³ந்தி ஆஹ. தங் பனேதங் ‘‘படிக்³க³ண்ஹாதி, அந்தேவாஸிங் வீமங்ஸாபெத்வா அத்தனா பச்சாஹரதி, ஆபத்தி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸ்ஸா’’தி இமினா ஸமேதி, தஸ்மா ஸுபா⁴ஸிதங்.
Nanu yathā ‘‘buddhaṃ paccakkhāmī’’ti vattukāmo virajjhitvā ‘‘dhammaṃ paccakkhāmī’’ti vadeyya paccakkhātāvassa sikkhā. Yathā vā ‘‘paṭhamaṃ jhānaṃ samāpajjāmī’’ti vattukāmo virajjhitvā ‘‘dutiyaṃ jhānaṃ samāpajjāmī’’ti vadeyya āpannovassa pārājikaṃ. Evaṃsampadamidanti āha. Taṃ panetaṃ ‘‘paṭiggaṇhāti, antevāsiṃ vīmaṃsāpetvā attanā paccāharati, āpatti saṅghādisesassā’’ti iminā sameti, tasmā subhāsitaṃ.
யதா² ச ‘‘மாதுரக்கி²தங் ப்³ரூஹீ’’தி வுத்தஸ்ஸ க³ந்த்வா தஸ்ஸா ஆரோசேதுங் ஸமத்தா²னங் மாதாதீ³னம்பி வத³தோ விஸங்கேதோ நத்தி², ஏவமேவ ‘‘ஹோஹி கிர இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ப⁴ரியா த⁴னக்கீதா’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ஹோஹி கிர இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ப⁴ரியா ச²ந்த³வாஸினீ’’தி ஏவங் பாளியங் வுத்தேஸு ச²ந்த³வாஸினிஆதீ³ஸு வசனேஸு அஞ்ஞதரவஸேன வா அவுத்தேஸுபி ‘‘ஹோஹி கிர இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ப⁴ரியா ஜாயா பஜாபதி புத்தமாதா க⁴ரணீ க⁴ரஸாமினீ ப⁴த்தரந்தி⁴கா ஸுஸ்ஸூஸிகா பரிசாரிகா’’திஏவமாதீ³ஸு ஸங்வாஸபரிதீ³பகேஸு வசனேஸு அஞ்ஞதரவஸேன வா வத³ந்தஸ்ஸாபி விஸங்கேதோ நத்தி² திவங்க³ஸம்பத்தியா ஆபத்தியேவ. ‘‘மாதுரக்கி²தங் ப்³ரூஹீ’’தி பேஸிதஸ்ஸ பன க³ந்த்வா அஞ்ஞாஸு பிதுரக்கி²தாதீ³ஸு அஞ்ஞதரங் வத³ந்தஸ்ஸ விஸங்கேதங். ஏஸ நயோ ‘‘பிதுரக்கி²தங் ப்³ரூஹீ’’திஆதீ³ஸுபி.
Yathā ca ‘‘māturakkhitaṃ brūhī’’ti vuttassa gantvā tassā ārocetuṃ samatthānaṃ mātādīnampi vadato visaṅketo natthi, evameva ‘‘hohi kira itthannāmassa bhariyā dhanakkītā’’ti vattabbe ‘‘hohi kira itthannāmassa bhariyā chandavāsinī’’ti evaṃ pāḷiyaṃ vuttesu chandavāsiniādīsu vacanesu aññataravasena vā avuttesupi ‘‘hohi kira itthannāmassa bhariyā jāyā pajāpati puttamātā gharaṇī gharasāminī bhattarandhikā sussūsikā paricārikā’’tievamādīsu saṃvāsaparidīpakesu vacanesu aññataravasena vā vadantassāpi visaṅketo natthi tivaṅgasampattiyā āpattiyeva. ‘‘Māturakkhitaṃ brūhī’’ti pesitassa pana gantvā aññāsu piturakkhitādīsu aññataraṃ vadantassa visaṅketaṃ. Esa nayo ‘‘piturakkhitaṃ brūhī’’tiādīsupi.
கேவலஞ்ஹெத்த² ஏகமூலகது³மூலகாதி³வஸேன ‘‘புரிஸஸ்ஸ மாதா பி⁴க்கு²ங் பஹிணதி, மாதுரக்கி²தாய மாதா பி⁴க்கு²ங் பஹிணதீ’’தி ஏவமாதீ³னங் மூலட்டா²னஞ்ச வஸேன பெய்யாலபே⁴தோ³யேவ விஸேஸோ . ஸோபி புப்³பே³ வுத்தனயத்தா பாளிஅனுஸாரேனேவ ஸக்கா ஜானிதுந்தி நாஸ்ஸ விபா⁴க³ங் த³ஸ்ஸேதுங் ஆத³ரங் கரிம்ஹ.
Kevalañhettha ekamūlakadumūlakādivasena ‘‘purisassa mātā bhikkhuṃ pahiṇati, māturakkhitāya mātā bhikkhuṃ pahiṇatī’’ti evamādīnaṃ mūlaṭṭhānañca vasena peyyālabhedoyeva viseso . Sopi pubbe vuttanayattā pāḷianusāreneva sakkā jānitunti nāssa vibhāgaṃ dassetuṃ ādaraṃ karimha.
338. படிக்³க³ண்ஹாதீதிஆதீ³ஸு பன த்³வீஸு சதுக்கேஸு பட²மசதுக்கே ஆதி³பதே³ன திவங்க³ஸம்பத்தியா ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ, மஜ்ஜே² த்³வீஹி து³வங்க³ஸம்பத்தியா து²ல்லச்சயங், அந்தே ஏகேன ஏகங்க³ஸம்பத்தியா து³க்கடங். து³தியசதுக்கே ஆதி³பதே³ன து³வங்க³ஸம்பத்தியா து²ல்லச்சயங், மஜ்ஜே² த்³வீஹி ஏகங்க³ஸம்பத்தியா து³க்கடங், அந்தே ஏகேன அங்கா³பா⁴வதோ அனாபத்தி. தத்த² படிக்³க³ண்ஹாதீதி ஆணாபகஸ்ஸ ஸாஸனங் படிக்³க³ண்ஹாதி. வீமங்ஸதீதி பஹிதட்டா²னங் க³ந்த்வா தங் ஆரோசேதி. பச்சாஹரதீதி புன ஆக³ந்த்வா மூலட்ட²ஸ்ஸ ஆரோசேதி.
338. Paṭiggaṇhātītiādīsu pana dvīsu catukkesu paṭhamacatukke ādipadena tivaṅgasampattiyā saṅghādiseso, majjhe dvīhi duvaṅgasampattiyā thullaccayaṃ, ante ekena ekaṅgasampattiyā dukkaṭaṃ. Dutiyacatukke ādipadena duvaṅgasampattiyā thullaccayaṃ, majjhe dvīhi ekaṅgasampattiyā dukkaṭaṃ, ante ekena aṅgābhāvato anāpatti. Tattha paṭiggaṇhātīti āṇāpakassa sāsanaṃ paṭiggaṇhāti. Vīmaṃsatīti pahitaṭṭhānaṃ gantvā taṃ āroceti. Paccāharatīti puna āgantvā mūlaṭṭhassa āroceti.
ந பச்சாஹரதீதி ஆரோசெத்வா எத்தோவ பக்கமதி. படிக்³க³ண்ஹாதி ந வீமங்ஸதீதி புரிஸேன ‘‘இத்த²ன்னாமங் க³ந்த்வா ப்³ரூஹீ’’தி வுச்சமானோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி தஸ்ஸ ஸாஸனங் படிக்³க³ண்ஹித்வா தங் பமுஸ்ஸித்வா வா அப்பமுஸ்ஸித்வா வா அஞ்ஞேன கரணீயேன தஸ்ஸா ஸந்திகங் க³ந்த்வா கிஞ்சிதே³வ கத²ங் கதெ²ந்தோ நிஸீத³தி, எத்தாவதா ‘‘படிக்³க³ண்ஹாதி ந வீமங்ஸதி நாமா’’தி வுச்சதி. அத² நங் ஸா இத்தீ² ஸயமேவ வத³தி ‘‘தும்ஹாகங் கிர உபட்டா²கோ மங் கே³ஹே காதுகாமோ’’தி ஏவங் வத்வா ச ‘‘அஹங் தஸ்ஸ ப⁴ரியா ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி வா ‘‘ந ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி வா வத³தி. ஸோ தஸ்ஸா வசனங் அனபி⁴னந்தி³த்வா அப்படிக்கோஸித்வா துண்ஹீபூ⁴தோவ உட்டா²யாஸனா தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆக³ந்த்வா தங் பவத்திங் ஆரோசேதி, எத்தாவதா ‘‘ந வீமங்ஸதி பச்சாஹரதி நாமா’’தி வுச்சதி. ந வீமங்ஸதி ந பச்சாஹரதீதி கேவலங் ஸாஸனாரோசனகாலே படிக்³க³ண்ஹாதியேவ, இதரங் பன த்³வயங் ந கரோதி.
Na paccāharatīti ārocetvā ettova pakkamati. Paṭiggaṇhāti na vīmaṃsatīti purisena ‘‘itthannāmaṃ gantvā brūhī’’ti vuccamāno ‘‘sādhū’’ti tassa sāsanaṃ paṭiggaṇhitvā taṃ pamussitvā vā appamussitvā vā aññena karaṇīyena tassā santikaṃ gantvā kiñcideva kathaṃ kathento nisīdati, ettāvatā ‘‘paṭiggaṇhāti na vīmaṃsati nāmā’’ti vuccati. Atha naṃ sā itthī sayameva vadati ‘‘tumhākaṃ kira upaṭṭhāko maṃ gehe kātukāmo’’ti evaṃ vatvā ca ‘‘ahaṃ tassa bhariyā bhavissāmī’’ti vā ‘‘na bhavissāmī’’ti vā vadati. So tassā vacanaṃ anabhinanditvā appaṭikkositvā tuṇhībhūtova uṭṭhāyāsanā tassa purisassa santikaṃ āgantvā taṃ pavattiṃ āroceti, ettāvatā ‘‘na vīmaṃsati paccāharati nāmā’’ti vuccati. Na vīmaṃsati na paccāharatīti kevalaṃ sāsanārocanakāle paṭiggaṇhātiyeva, itaraṃ pana dvayaṃ na karoti.
ந படிக்³க³ண்ஹாதி வீமங்ஸதி பச்சாஹரதீதி கோசி புரிஸோ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ டி²தட்டா²னே வா நிஸின்னட்டா²னே வா ததா²ரூபிங் கத²ங் கதே²தி, பி⁴க்கு² தேன அப்பஹிதோபி பஹிதோ விய ஹுத்வா இத்தி²யா ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘ஹோஹி கிர இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ப⁴ரியா’’திஆதி³னா நயேன வீமங்ஸித்வா தஸ்ஸா ருசிங் வா அருசிங் வா புன ஆக³ந்த்வா இமஸ்ஸ ஆரோசேதி. தேனேவ நயேன வீமங்ஸித்வா அபச்சாஹரந்தோ ‘‘ந படிக்³க³ண்ஹாதி வீமங்ஸதி ந பச்சாஹரதீ’’தி வுச்சதி. தேனேவ நயேன க³தோ அவீமங்ஸித்வா தாய ஸமுட்டா²பிதங் கத²ங் ஸுத்வா பட²மசதுக்கஸ்ஸ ததியபதே³ வுத்தனயேன ஆக³ந்த்வா இமஸ்ஸ ஆரோசெந்தோ ‘‘ந படிக்³க³ண்ஹாதி ந வீமங்ஸதி பச்சாஹரதீ’’தி வுச்சதி. சதுத்த²பத³ங் பாகடமேவ.
Na paṭiggaṇhāti vīmaṃsati paccāharatīti koci puriso bhikkhussa ṭhitaṭṭhāne vā nisinnaṭṭhāne vā tathārūpiṃ kathaṃ katheti, bhikkhu tena appahitopi pahito viya hutvā itthiyā santikaṃ gantvā ‘‘hohi kira itthannāmassa bhariyā’’tiādinā nayena vīmaṃsitvā tassā ruciṃ vā aruciṃ vā puna āgantvā imassa āroceti. Teneva nayena vīmaṃsitvā apaccāharanto ‘‘na paṭiggaṇhāti vīmaṃsati na paccāharatī’’ti vuccati. Teneva nayena gato avīmaṃsitvā tāya samuṭṭhāpitaṃ kathaṃ sutvā paṭhamacatukkassa tatiyapade vuttanayena āgantvā imassa ārocento ‘‘na paṭiggaṇhāti na vīmaṃsati paccāharatī’’ti vuccati. Catutthapadaṃ pākaṭameva.
ஸம்ப³ஹுலே பி⁴க்கூ² ஆணாபேதீதிஆதி³னயா பாகடாயேவ. யதா² பன ஸம்ப³ஹுலாபி ஏகவத்து²ம்ஹி ஆபஜ்ஜந்தி, ஏவங் ஏகஸ்ஸபி ஸம்ப³ஹுலவத்தூ²ஸு ஸம்ப³ஹுலா ஆபத்தியோ வேதி³தப்³பா³. கத²ங்? புரிஸோ பி⁴க்கு²ங் ஆணாபேதி ‘‘க³ச்ச², ப⁴ந்தே, அஸுகஸ்மிங் நாம பாஸாதே³ ஸட்டி²மத்தா வா ஸத்ததிமத்தா வா இத்தி²யோ டி²தா தா வதே³ஹி, ஹோத² கிர இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ப⁴ரியாயோ’’தி. ஸோ ஸம்படிச்சி²த்வா தத்த² க³ந்த்வா ஆரோசெத்வா புன தங் ஸாஸனங் பச்சாஹரதி. யத்தகா இத்தி²யோ தத்தகா ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. வுத்தஞ்ஹேதங் பரிவாரேபி –
Sambahule bhikkhū āṇāpetītiādinayā pākaṭāyeva. Yathā pana sambahulāpi ekavatthumhi āpajjanti, evaṃ ekassapi sambahulavatthūsu sambahulā āpattiyo veditabbā. Kathaṃ? Puriso bhikkhuṃ āṇāpeti ‘‘gaccha, bhante, asukasmiṃ nāma pāsāde saṭṭhimattā vā sattatimattā vā itthiyo ṭhitā tā vadehi, hotha kira itthannāmassa bhariyāyo’’ti. So sampaṭicchitvā tattha gantvā ārocetvā puna taṃ sāsanaṃ paccāharati. Yattakā itthiyo tattakā āpattiyo āpajjati. Vuttañhetaṃ parivārepi –
‘‘பத³வீதிஹாரமத்தேன, வாசாய ப⁴ணிதேன ச;
‘‘Padavītihāramattena, vācāya bhaṇitena ca;
ஸப்³பா³னி க³ருகானி ஸப்படிகம்மானி;
Sabbāni garukāni sappaṭikammāni;
சதுஸட்டி² ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜெய்ய ஏகதோ;
Catusaṭṭhi āpattiyo āpajjeyya ekato;
பஞ்ஹாமேஸா குஸலேஹி சிந்திதா’’தி. (பரி॰ 480);
Pañhāmesā kusalehi cintitā’’ti. (pari. 480);
இமங் கிர அத்த²வஸங் படிச்ச அயங் பஞ்ஹோ வுத்தோ. வசனஸிலிட்ட²தாய செத்த² ‘‘சதுஸட்டி² ஆபத்தியோ’’தி வுத்தங். ஏவங் கரொந்தோ பன ஸதம்பி ஸஹஸ்ஸம்பி ஆபஜ்ஜதீதி. யதா² ச ஏகேன பேஸிதஸ்ஸ ஏகஸ்ஸ ஸம்ப³ஹுலாஸு இத்தீ²ஸு ஸம்ப³ஹுலா ஆபத்தியோ, ஏவங் ஏகோ புரிஸோ ஸம்ப³ஹுலே பி⁴க்கூ² ஏகிஸ்ஸா ஸந்திகங் பேஸேதி, ஸப்³பே³ஸங் ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ. ஏகோ ஸம்ப³ஹுலே பி⁴க்கூ² ஸம்ப³ஹுலானங் இத்தீ²னங் ஸந்திகங் பேஸேதி, இத்தி²க³ணனாய ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா. ஸம்ப³ஹுலா புரிஸா ஏகங் பி⁴க்கு²ங் ஏகிஸ்ஸா ஸந்திகங் பேஸெந்தி, புரிஸக³ணனாய ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா. ஸம்ப³ஹுலா ஏகங் ஸம்ப³ஹுலானங் இத்தீ²னங் ஸந்திகங் பேஸெந்தி, வத்து²க³ணனாய ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா. ஸம்ப³ஹுலா ஸம்ப³ஹுலே ஏகிஸ்ஸா ஸந்திகங் பேஸெந்தி, வத்து²க³ணனாய ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா. ஸம்ப³ஹுலா புரிஸா ஸம்ப³ஹுலே பி⁴க்கூ² ஸம்ப³ஹுலானங் இத்தீ²னங் ஸந்திகங் பேஸெந்தி, வத்து²க³ணனாய ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா. ஏஸ நயோ ‘‘ஏகா இத்தீ² ஏகங் பி⁴க்கு²’’ந்திஆதீ³ஸுபி. எத்த² ச ஸபா⁴க³விபா⁴க³தா நாம அப்பமாணங், மாதாபிதுனம்பி பஞ்சஸஹத⁴ம்மிகானம்பி ஸஞ்சரித்தகம்மங் கரொந்தஸ்ஸ ஆபத்தியேவ.
Imaṃ kira atthavasaṃ paṭicca ayaṃ pañho vutto. Vacanasiliṭṭhatāya cettha ‘‘catusaṭṭhi āpattiyo’’ti vuttaṃ. Evaṃ karonto pana satampi sahassampi āpajjatīti. Yathā ca ekena pesitassa ekassa sambahulāsu itthīsu sambahulā āpattiyo, evaṃ eko puriso sambahule bhikkhū ekissā santikaṃ peseti, sabbesaṃ saṅghādiseso. Eko sambahule bhikkhū sambahulānaṃ itthīnaṃ santikaṃ peseti, itthigaṇanāya saṅghādisesā. Sambahulā purisā ekaṃ bhikkhuṃ ekissā santikaṃ pesenti, purisagaṇanāya saṅghādisesā. Sambahulā ekaṃ sambahulānaṃ itthīnaṃ santikaṃ pesenti, vatthugaṇanāya saṅghādisesā. Sambahulā sambahule ekissā santikaṃ pesenti, vatthugaṇanāya saṅghādisesā. Sambahulā purisā sambahule bhikkhū sambahulānaṃ itthīnaṃ santikaṃ pesenti, vatthugaṇanāya saṅghādisesā. Esa nayo ‘‘ekā itthī ekaṃ bhikkhu’’ntiādīsupi. Ettha ca sabhāgavibhāgatā nāma appamāṇaṃ, mātāpitunampi pañcasahadhammikānampi sañcarittakammaṃ karontassa āpattiyeva.
புரிஸோ பி⁴க்கு²ங் ஆணாபேதி க³ச்ச² ப⁴ந்தேதி சதுக்கங் அங்க³வஸேன ஆபத்திபே⁴த³ த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். தஸ்ஸ பச்சி²மபதே³ அந்தேவாஸீ வீமங்ஸித்வா ப³ஹித்³தா⁴ பச்சாஹரதீதி ஆக³ந்த்வா ஆசரியஸ்ஸ அனாரோசெத்வா எத்தோவ க³ந்த்வா தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஆரோசேதி. ஆபத்தி உபி⁴ன்னங் து²ல்லச்சயஸ்ஸாதி ஆசரியஸ்ஸ படிக்³க³ஹிதத்தா ச வீமங்ஸாபிதத்தா ச த்³வீஹங்கே³ஹி து²ல்லச்சயங், அந்தேவாஸிகஸ்ஸ வீமங்ஸிதத்தா ச பச்சாஹடத்தா ச த்³வீஹங்கே³ஹி து²ல்லச்சயங். ஸேஸங் பாகடமேவ.
Purisobhikkhuṃ āṇāpeti gaccha bhanteti catukkaṃ aṅgavasena āpattibheda dassanatthaṃ vuttaṃ. Tassa pacchimapade antevāsī vīmaṃsitvā bahiddhā paccāharatīti āgantvā ācariyassa anārocetvā ettova gantvā tassa purisassa āroceti. Āpatti ubhinnaṃ thullaccayassāti ācariyassa paṭiggahitattā ca vīmaṃsāpitattā ca dvīhaṅgehi thullaccayaṃ, antevāsikassa vīmaṃsitattā ca paccāhaṭattā ca dvīhaṅgehi thullaccayaṃ. Sesaṃ pākaṭameva.
339. க³ச்ச²ந்தோ ஸம்பாதே³தீதி படிக்³க³ண்ஹாதி சேவ வீமங்ஸதி ச. ஆக³ச்ச²ந்தோ விஸங்வாதே³தீதி ந பச்சாஹரதி. க³ச்ச²ந்தோ விஸங்வாதே³தீதி ந படிக்³க³ண்ஹாதி. ஆக³ச்ச²ந்தோ ஸம்பாதே³தீதி வீமங்ஸதி சேவ பச்சாஹரதி ச. ஏவங் உப⁴யத்த² த்³வீஹங்கே³ஹி து²ல்லச்சயங். ததியபதே³ ஆபத்தி, சதுத்தே² அனாபத்தி.
339.Gacchanto sampādetīti paṭiggaṇhāti ceva vīmaṃsati ca. Āgacchanto visaṃvādetīti na paccāharati. Gacchanto visaṃvādetīti na paṭiggaṇhāti. Āgacchanto sampādetīti vīmaṃsati ceva paccāharati ca. Evaṃ ubhayattha dvīhaṅgehi thullaccayaṃ. Tatiyapade āpatti, catutthe anāpatti.
340. அனாபத்தி ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா சேதியஸ்ஸ வா கி³லானஸ்ஸ வா கரணீயேன க³ச்ச²தி உம்மத்தகஸ்ஸ ஆதி³கம்மிகஸ்ஸாதி எத்த² பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ உபோஸதா²கா³ரங் வா கிஞ்சி வா விப்பகதங் ஹோதி. தத்த² காருகானங் ப⁴த்தவேதனத்தா²ய உபாஸகோ வா உபாஸிகாய ஸந்திகங் பி⁴க்கு²ங் பஹிணெய்ய, உங்பாஸிகா வா உபாஸகஸ்ஸ, ஏவரூபேன ஸங்க⁴ஸ்ஸ கரணீயேன க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ அனாபத்தி. சேதியகம்மே கயிரமானேபி ஏஸேவ நயோ. கி³லானஸ்ஸ பே⁴ஸஜ்ஜத்தா²யபி உபாஸகேன வா உபாஸிகாய ஸந்திகங் உபாஸிகாய வா உபாஸகஸ்ஸ ஸந்திகங் பஹிதஸ்ஸ க³ச்ச²தோ அனாபத்தி. உம்மத்தகஆதி³கம்மிகா வுத்தனயா ஏவ.
340.Anāpatti saṅghassa vā cetiyassa vā gilānassa vā karaṇīyena gacchati ummattakassa ādikammikassāti ettha bhikkhusaṅghassa uposathāgāraṃ vā kiñci vā vippakataṃ hoti. Tattha kārukānaṃ bhattavetanatthāya upāsako vā upāsikāya santikaṃ bhikkhuṃ pahiṇeyya, uṃpāsikā vā upāsakassa, evarūpena saṅghassa karaṇīyena gacchantassa anāpatti. Cetiyakamme kayiramānepi eseva nayo. Gilānassa bhesajjatthāyapi upāsakena vā upāsikāya santikaṃ upāsikāya vā upāsakassa santikaṃ pahitassa gacchato anāpatti. Ummattakaādikammikā vuttanayā eva.
பத³பா⁴ஜனீயவண்ணனா நிட்டி²தா.
Padabhājanīyavaṇṇanā niṭṭhitā.
ஸமுட்டா²னாதீ³ஸு இத³ங் ஸிக்கா²பத³ங் ச²ஸமுட்டா²னங், ஸீஸுக்கி²பனாதி³னா காயவிகாரேன ஸாஸனங் க³ஹெத்வா க³ந்த்வா ஹத்த²முத்³தா³ய வீமங்ஸித்வா புன ஆக³ந்த்வா ஹத்த²முத்³தா³ய ஏவ ஆரோசெந்தஸ்ஸ காயதோ ஸமுட்டா²தி. ஆஸனஸாலாய நிஸின்னஸ்ஸ ‘‘இத்த²ன்னாமா ஆக³மிஸ்ஸதி, தஸ்ஸா சித்தங் ஜானெய்யாதா²’’தி கேனசி வுத்தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா தங் ஆக³தங் வத்வா தஸ்ஸா க³தாய புன தஸ்மிங் புரிஸே ஆக³தே ஆரோசெந்தஸ்ஸ வாசதோ ஸமுட்டா²தி. வாசாய ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸாஸனங் க³ஹெத்வா அஞ்ஞேன கரணீயேன தஸ்ஸா க⁴ரங் க³ந்த்வா அஞ்ஞத்த² வா க³மனகாலே தங் தி³ஸ்வா வசீபே⁴தே³னேவ வீமங்ஸித்வா புன அஞ்ஞேனேவ கரணீயேன ததோ அபக்கம்ம கதா³சிதே³வ தங் புரிஸங் தி³ஸ்வா ஆரோசெந்தஸ்ஸாபி வாசதோவ ஸமுட்டா²தி. பண்ணத்திங் அஜானந்தஸ்ஸ பன கீ²ணாஸவஸ்ஸாபி காயவாசதோ ஸமுட்டா²தி. கத²ங்? ஸசே ஹிஸ்ஸ மாதாபிதரோ குஜ்ஜி²த்வா அலங்வசனீயா ஹொந்தி, தஞ்ச பி⁴க்கு²ங் க⁴ரங் உபக³தங் தே²ரபிதா வத³தி ‘‘மாதா தே தாத மங் மஹல்லகங் ச²ட்³டெ³த்வா ஞாதிகுலங் க³தா, க³ச்ச² தங் மங் உபட்டா²துங் பேஸேஹீ’’தி. ஸோ சே க³ந்த்வா தங் வத்வா புன பிதுனோ தஸ்ஸா ஆக³மனங் வா அனாக³மனங் வா ஆரோசேதி, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ. இமானி தீணி அசித்தகஸமுட்டா²னானி.
Samuṭṭhānādīsu idaṃ sikkhāpadaṃ chasamuṭṭhānaṃ, sīsukkhipanādinā kāyavikārena sāsanaṃ gahetvā gantvā hatthamuddāya vīmaṃsitvā puna āgantvā hatthamuddāya eva ārocentassa kāyato samuṭṭhāti. Āsanasālāya nisinnassa ‘‘itthannāmā āgamissati, tassā cittaṃ jāneyyāthā’’ti kenaci vutte ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā taṃ āgataṃ vatvā tassā gatāya puna tasmiṃ purise āgate ārocentassa vācato samuṭṭhāti. Vācāya ‘‘sādhū’’ti sāsanaṃ gahetvā aññena karaṇīyena tassā gharaṃ gantvā aññattha vā gamanakāle taṃ disvā vacībhedeneva vīmaṃsitvā puna aññeneva karaṇīyena tato apakkamma kadācideva taṃ purisaṃ disvā ārocentassāpi vācatova samuṭṭhāti. Paṇṇattiṃ ajānantassa pana khīṇāsavassāpi kāyavācato samuṭṭhāti. Kathaṃ? Sace hissa mātāpitaro kujjhitvā alaṃvacanīyā honti, tañca bhikkhuṃ gharaṃ upagataṃ therapitā vadati ‘‘mātā te tāta maṃ mahallakaṃ chaḍḍetvā ñātikulaṃ gatā, gaccha taṃ maṃ upaṭṭhātuṃ pesehī’’ti. So ce gantvā taṃ vatvā puna pituno tassā āgamanaṃ vā anāgamanaṃ vā āroceti, saṅghādiseso. Imāni tīṇi acittakasamuṭṭhānāni.
பண்ணத்திங் பன ஜானித்வா ஏதேஹேவ தீஹி நயேஹி ஸஞ்சரித்தங் ஸமாபஜ்ஜதோ காயசித்ததோ வாசாசித்ததோ காயவாசாசித்ததோ ச ஸமுட்டா²தி. இமானி தீணி பண்ணத்திஜானநசித்தேன ஸசித்தகஸமுட்டா²னானி. கிரியங், நோஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், பண்ணத்திவஜ்ஜங், காயகம்மங், வசீகம்மங், குஸலாதி³வஸேன செத்த² தீணி சித்தானி, ஸுகா²தி³வஸேன திஸ்ஸோ வேத³னாதி.
Paṇṇattiṃ pana jānitvā eteheva tīhi nayehi sañcarittaṃ samāpajjato kāyacittato vācācittato kāyavācācittato ca samuṭṭhāti. Imāni tīṇi paṇṇattijānanacittena sacittakasamuṭṭhānāni. Kiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammaṃ, vacīkammaṃ, kusalādivasena cettha tīṇi cittāni, sukhādivasena tisso vedanāti.
341. வினீதவத்தூ²ஸு ஆதி³தோ வத்து²பஞ்சகே படிக்³க³ஹிதமத்தத்தா து³க்கடங்.
341. Vinītavatthūsu ādito vatthupañcake paṭiggahitamattattā dukkaṭaṃ.
கலஹவத்து²ஸ்மிங் ஸம்மோத³னீயங் அகாஸீதி தங் ஸஞ்ஞாபெத்வா புன கே³ஹக³மனீயங்
Kalahavatthusmiṃ sammodanīyaṃ akāsīti taṃ saññāpetvā puna gehagamanīyaṃ
அகாஸி. நாலங்வசனீயாதி ந பரிச்சத்தாதி அத்தோ². யா ஹி யதா² யதா² யேஸு யேஸு ஜனபதே³ஸு பரிச்சத்தா பரிச்சத்தாவ ஹோதி, ப⁴ரியாபா⁴வங் அதிக்கமதி, அயங் ‘‘அலங்வசனீயா’’தி வுச்சதி. ஏஸா பன ந அலங்வசனீயா கேனசிதே³வ காரணேன கலஹங் கத்வா க³தா, தேனேவெத்த² ப⁴க³வா ‘‘அனாபத்தீ’’தி ஆஹ. யஸ்மா பன காயஸங்ஸக்³கே³ யக்கி²யா து²ல்லச்சயங் வுத்தங், தஸ்மா து³ட்டு²ல்லாதீ³ஸுபி யக்கி²பேதியோ து²ல்லச்சயவத்து²மேவாதி வேதி³தப்³பா³. அட்ட²கதா²ஸு பனேதங் ந விசாரிதங். ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானத்த²மேவாதி.