Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધાતુકથાપાળિ • Dhātukathāpāḷi |
૧. પઠમનયો
1. Paṭhamanayo
૧. સઙ્ગહાસઙ્ગહપદનિદ્દેસો
1. Saṅgahāsaṅgahapadaniddeso
૧. ખન્ધો
1. Khandho
૬. રૂપક્ખન્ધો કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતો? રૂપક્ખન્ધો એકેન ખન્ધેન એકાદસહાયતનેહિ એકાદસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતો. કતિહિ અસઙ્ગહિતો? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકેનાયતનેન સત્તહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતો.
6. Rūpakkhandho katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi saṅgahito? Rūpakkhandho ekena khandhena ekādasahāyatanehi ekādasahi dhātūhi saṅgahito. Katihi asaṅgahito? Catūhi khandhehi ekenāyatanena sattahi dhātūhi asaṅgahito.
૭. વેદનાક્ખન્ધો કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતો? વેદનાક્ખન્ધો એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતો. કતિહિ અસઙ્ગહિતો? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતો.
7. Vedanākkhandho katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi saṅgahito? Vedanākkhandho ekena khandhena ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahito. Katihi asaṅgahito? Catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahito.
૮. સઞ્ઞાક્ખન્ધો કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતો? સઞ્ઞાક્ખન્ધો એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતો. કતિહિ અસઙ્ગહિતો? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતો.
8. Saññākkhandho katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi saṅgahito? Saññākkhandho ekena khandhena ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahito. Katihi asaṅgahito? Catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahito.
૯. સઙ્ખારક્ખન્ધો કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતો? સઙ્ખારક્ખન્ધો એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતો. કતિહિ અસઙ્ગહિતો? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતો.
9. Saṅkhārakkhandho katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi saṅgahito? Saṅkhārakkhandho ekena khandhena ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahito. Katihi asaṅgahito? Catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahito.
૧૦. વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતો? વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન સત્તહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતો. કતિહિ અસઙ્ગહિતો? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ એકાદસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતો.
10. Viññāṇakkhandho katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi saṅgahito? Viññāṇakkhandho ekena khandhena ekenāyatanena sattahi dhātūhi saṅgahito. Katihi asaṅgahito? Catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi ekādasahi dhātūhi asaṅgahito.
(એકમૂલકં.)
(Ekamūlakaṃ.)
૧૧. રૂપક્ખન્ધો ચ વેદનાક્ખન્ધો ચ કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા? રૂપક્ખન્ધો ચ વેદનાક્ખન્ધો ચ દ્વીહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ એકાદસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? તીહિ ખન્ધેહિ એકેનાયતનેન સત્તહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
11. Rūpakkhandho ca vedanākkhandho ca katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi saṅgahitā? Rūpakkhandho ca vedanākkhandho ca dvīhi khandhehi ekādasahāyatanehi ekādasahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Tīhi khandhehi ekenāyatanena sattahi dhātūhi asaṅgahitā.
૧૨. રૂપક્ખન્ધો ચ સઞ્ઞાક્ખન્ધો ચ…પે॰… દ્વીહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ એકાદસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? તીહિ ખન્ધેહિ એકેનાયતનેન સત્તહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
12. Rūpakkhandho ca saññākkhandho ca…pe… dvīhi khandhehi ekādasahāyatanehi ekādasahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Tīhi khandhehi ekenāyatanena sattahi dhātūhi asaṅgahitā.
૧૩. રૂપક્ખન્ધો ચ સઙ્ખારક્ખન્ધો ચ…પે॰… દ્વીહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ એકાદસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? તીહિ ખન્ધેહિ એકેનાયતનેન સત્તહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
13. Rūpakkhandho ca saṅkhārakkhandho ca…pe… dvīhi khandhehi ekādasahāyatanehi ekādasahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Tīhi khandhehi ekenāyatanena sattahi dhātūhi asaṅgahitā.
૧૪. રૂપક્ખન્ધો ચ વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો ચ…પે॰… દ્વીહિ ખન્ધેહિ દ્વાદસહાયતનેહિ અટ્ઠારસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? તીહિ ખન્ધેહિ, ન કેહિચિ આયતનેહિ ન કાહિચિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
14. Rūpakkhandho ca viññāṇakkhandho ca…pe… dvīhi khandhehi dvādasahāyatanehi aṭṭhārasahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Tīhi khandhehi, na kehici āyatanehi na kāhici dhātūhi asaṅgahitā.
(દુકમૂલકં.)
(Dukamūlakaṃ.)
૧૫. રૂપક્ખન્ધો ચ વેદનાક્ખન્ધો ચ સઞ્ઞાક્ખન્ધો ચ કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા? રૂપક્ખન્ધો ચ વેદનાક્ખન્ધો ચ સઞ્ઞાક્ખન્ધો ચ તીહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ એકાદસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? દ્વીહિ ખન્ધેહિ એકેનાયતનેન સત્તહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
15. Rūpakkhandho ca vedanākkhandho ca saññākkhandho ca katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi saṅgahitā? Rūpakkhandho ca vedanākkhandho ca saññākkhandho ca tīhi khandhehi ekādasahāyatanehi ekādasahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Dvīhi khandhehi ekenāyatanena sattahi dhātūhi asaṅgahitā.
૧૬. રૂપક્ખન્ધો ચ વેદનાક્ખન્ધો ચ સઙ્ખારક્ખન્ધો ચ…પે॰… તીહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ એકાદસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? દ્વીહિ ખન્ધેહિ એકેનાયતનેન સત્તહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
16. Rūpakkhandho ca vedanākkhandho ca saṅkhārakkhandho ca…pe… tīhi khandhehi ekādasahāyatanehi ekādasahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Dvīhi khandhehi ekenāyatanena sattahi dhātūhi asaṅgahitā.
૧૭. રૂપક્ખન્ધો ચ વેદનાક્ખન્ધો ચ વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો ચ…પે॰… તીહિ ખન્ધેહિ દ્વાદસહાયતનેહિ અટ્ઠારસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? દ્વીહિ ખન્ધેહિ, ન કેહિચિ આયતનેહિ ન કાહિચિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
17. Rūpakkhandho ca vedanākkhandho ca viññāṇakkhandho ca…pe… tīhi khandhehi dvādasahāyatanehi aṭṭhārasahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Dvīhi khandhehi, na kehici āyatanehi na kāhici dhātūhi asaṅgahitā.
(તિકમૂલકં.)
(Tikamūlakaṃ.)
૧૮. રૂપક્ખન્ધો ચ વેદનાક્ખન્ધો ચ સઞ્ઞાક્ખન્ધો ચ સઙ્ખારક્ખન્ધો ચ કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા? રૂપક્ખન્ધો ચ વેદનાક્ખન્ધો ચ સઞ્ઞાક્ખન્ધો ચ સઙ્ખારક્ખન્ધો ચ ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ એકાદસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન સત્તહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
18. Rūpakkhandho ca vedanākkhandho ca saññākkhandho ca saṅkhārakkhandho ca katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi saṅgahitā? Rūpakkhandho ca vedanākkhandho ca saññākkhandho ca saṅkhārakkhandho ca catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi ekādasahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Ekena khandhena ekenāyatanena sattahi dhātūhi asaṅgahitā.
૧૯. રૂપક્ખન્ધો ચ વેદનાક્ખન્ધો ચ સઞ્ઞાક્ખન્ધો ચ વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો ચ…પે॰… ચતૂહિ ખન્ધેહિ દ્વાદસહાયતનેહિ અટ્ઠારસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? એકેન ખન્ધેન, ન કેહિચિ આયતનેહિ ન કાહિચિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
19. Rūpakkhandho ca vedanākkhandho ca saññākkhandho ca viññāṇakkhandho ca…pe… catūhi khandhehi dvādasahāyatanehi aṭṭhārasahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Ekena khandhena, na kehici āyatanehi na kāhici dhātūhi asaṅgahitā.
(ચતુક્કમૂલકં.)
(Catukkamūlakaṃ.)
૨૦. રૂપક્ખન્ધો ચ વેદનાક્ખન્ધો ચ સઞ્ઞાક્ખન્ધો ચ સઙ્ખારક્ખન્ધો ચ વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો ચ કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા? રૂપક્ખન્ધો ચ વેદનાક્ખન્ધો ચ સઞ્ઞાક્ખન્ધો ચ સઙ્ખારક્ખન્ધો ચ વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો ચ પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ દ્વાદસાયતનેહિ અટ્ઠારસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ન કેહિચિ ખન્ધેહિ ન કેહિચિ આયતનેહિ ન કાહિચિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
20. Rūpakkhandho ca vedanākkhandho ca saññākkhandho ca saṅkhārakkhandho ca viññāṇakkhandho ca katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi saṅgahitā? Rūpakkhandho ca vedanākkhandho ca saññākkhandho ca saṅkhārakkhandho ca viññāṇakkhandho ca pañcahi khandhehi dvādasāyatanehi aṭṭhārasahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Na kehici khandhehi na kehici āyatanehi na kāhici dhātūhi asaṅgahitā.
૨૧. પઞ્ચક્ખન્ધા કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા? પઞ્ચક્ખન્ધા પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ દ્વાદસહાયતનેહિ અટ્ઠારસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ન કેહિચિ ખન્ધેહિ ન કેહિચિ આયતનેહિ ન કાહિચિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
21. Pañcakkhandhā katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi saṅgahitā? Pañcakkhandhā pañcahi khandhehi dvādasahāyatanehi aṭṭhārasahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Na kehici khandhehi na kehici āyatanehi na kāhici dhātūhi asaṅgahitā.
(પઞ્ચકં.)
(Pañcakaṃ.)
૨. આયતનં
2. Āyatanaṃ
૨૨. ચક્ખાયતનં કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતં? ચક્ખાયતનં એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતં. કતિહિ અસઙ્ગહિતં? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતં.
22. Cakkhāyatanaṃ katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi saṅgahitaṃ? Cakkhāyatanaṃ ekena khandhena ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahitaṃ. Katihi asaṅgahitaṃ? Catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitaṃ.
૨૩. સોતાયતનં … ઘાનાયતનં… જિવ્હાયતનં… કાયાયતનં… રૂપાયતનં… સદ્દાયતનં… ગન્ધાયતનં… રસાયતનં… ફોટ્ઠબ્બાયતનં…પે॰… એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતં. કતિહિ અસઙ્ગહિતં? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતં.
23. Sotāyatanaṃ … ghānāyatanaṃ… jivhāyatanaṃ… kāyāyatanaṃ… rūpāyatanaṃ… saddāyatanaṃ… gandhāyatanaṃ… rasāyatanaṃ… phoṭṭhabbāyatanaṃ…pe… ekena khandhena ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahitaṃ. Katihi asaṅgahitaṃ? Catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitaṃ.
૨૪. મનાયતનં એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન સત્તહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતં. કતિહિ અસઙ્ગહિતં? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ એકાદસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતં.
24. Manāyatanaṃ ekena khandhena ekenāyatanena sattahi dhātūhi saṅgahitaṃ. Katihi asaṅgahitaṃ? Catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi ekādasahi dhātūhi asaṅgahitaṃ.
૨૫. ધમ્માયતનં અસઙ્ખતં ખન્ધતો ઠપેત્વા ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતં. કતિહિ અસઙ્ગહિતં? એકેન ખન્ધેન એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતં.
25. Dhammāyatanaṃ asaṅkhataṃ khandhato ṭhapetvā catūhi khandhehi ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahitaṃ. Katihi asaṅgahitaṃ? Ekena khandhena ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitaṃ.
(એકમૂલકં.)
(Ekamūlakaṃ.)
૨૬. ચક્ખાયતનઞ્ચ સોતાયતનઞ્ચ એકેન ખન્ધેન દ્વીહાયતનેહિ દ્વીહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ચતૂહિ ખન્ધેહિ દસહાયતનેહિ સોળસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
26. Cakkhāyatanañca sotāyatanañca ekena khandhena dvīhāyatanehi dvīhi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Catūhi khandhehi dasahāyatanehi soḷasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૭. ચક્ખાયતનઞ્ચ ઘાનાયતનઞ્ચ… ચક્ખાયતનઞ્ચ જિવ્હાયતનઞ્ચ… ચક્ખાયતનઞ્ચ કાયાયતનઞ્ચ… ચક્ખાયતનઞ્ચ રૂપાયતનઞ્ચ… ચક્ખાયતનઞ્ચ સદ્દાયતનઞ્ચ… ચક્ખાયતનઞ્ચ ગન્ધાયતનઞ્ચ… ચક્ખાયતનઞ્ચ રસાયતનઞ્ચ… ચક્ખાયતનઞ્ચ ફોટ્ઠબ્બાયતનઞ્ચ એકેન ખન્ધેન દ્વીહાયતનેહિ દ્વીહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ચતૂહિ ખન્ધેહિ દસહાયતનેહિ સોળસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
27. Cakkhāyatanañca ghānāyatanañca… cakkhāyatanañca jivhāyatanañca… cakkhāyatanañca kāyāyatanañca… cakkhāyatanañca rūpāyatanañca… cakkhāyatanañca saddāyatanañca… cakkhāyatanañca gandhāyatanañca… cakkhāyatanañca rasāyatanañca… cakkhāyatanañca phoṭṭhabbāyatanañca ekena khandhena dvīhāyatanehi dvīhi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Catūhi khandhehi dasahāyatanehi soḷasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૮. ચક્ખાયતનઞ્ચ મનાયતનઞ્ચ દ્વીહિ ખન્ધેહિ દ્વીહાયતનેહિ અટ્ઠહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? તીહિ ખન્ધેહિ દસહાયતનેહિ દસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
28. Cakkhāyatanañca manāyatanañca dvīhi khandhehi dvīhāyatanehi aṭṭhahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Tīhi khandhehi dasahāyatanehi dasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૯. ચક્ખાયતનઞ્ચ ધમ્માયતનઞ્ચ અસઙ્ખતં ખન્ધતો ઠપેત્વા ચતૂહિ ખન્ધેહિ દ્વીહાયતનેહિ દ્વીહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? એકેન ખન્ધેન દસહાયતનેહિ સોળસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
29. Cakkhāyatanañca dhammāyatanañca asaṅkhataṃ khandhato ṭhapetvā catūhi khandhehi dvīhāyatanehi dvīhi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Ekena khandhena dasahāyatanehi soḷasahi dhātūhi asaṅgahitā.
(દુકમૂલકં.)
(Dukamūlakaṃ.)
૩૦. દ્વાદસાયતનાનિ કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા? દ્વાદસાયતનાનિ અસઙ્ખતં ખન્ધતો ઠપેત્વા પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ દ્વાદસહાયતનેહિ અટ્ઠારસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ન કેહિચિ ખન્ધેહિ ન કેહિચિ આયતનેહિ ન કાહિચિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
30. Dvādasāyatanāni katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi saṅgahitā? Dvādasāyatanāni asaṅkhataṃ khandhato ṭhapetvā pañcahi khandhehi dvādasahāyatanehi aṭṭhārasahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Na kehici khandhehi na kehici āyatanehi na kāhici dhātūhi asaṅgahitā.
(દ્વાદસકં.)
(Dvādasakaṃ.)
૩. ધાતુ
3. Dhātu
૩૧. ચક્ખુધાતુ કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા? ચક્ખુધાતુ એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
31. Cakkhudhātu katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi saṅgahitā? Cakkhudhātu ekena khandhena ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૩૨. સોતધાતુ… ઘાનધાતુ… જિવ્હાધાતુ… કાયધાતુ… રૂપધાતુ… સદ્દધાતુ… ગન્ધધાતુ… રસધાતુ… ફોટ્ઠબ્બધાતુ… ચક્ખુવિઞ્ઞાણધાતુ… સોતવિઞ્ઞાણધાતુ… ઘાનવિઞ્ઞાણધાતુ… જિવ્હાવિઞ્ઞાણધાતુ… કાયવિઞ્ઞાણધાતુ… મનોધાતુ… મનોવિઞ્ઞાણધાતુ એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
32. Sotadhātu… ghānadhātu… jivhādhātu… kāyadhātu… rūpadhātu… saddadhātu… gandhadhātu… rasadhātu… phoṭṭhabbadhātu… cakkhuviññāṇadhātu… sotaviññāṇadhātu… ghānaviññāṇadhātu… jivhāviññāṇadhātu… kāyaviññāṇadhātu… manodhātu… manoviññāṇadhātu ekena khandhena ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૩૩. ધમ્મધાતુ અસઙ્ખતં ખન્ધતો ઠપેત્વા ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? એકેન ખન્ધેન એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
33. Dhammadhātu asaṅkhataṃ khandhato ṭhapetvā catūhi khandhehi ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Ekena khandhena ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitā.
(એકમૂલકં.)
(Ekamūlakaṃ.)
૩૪. ચક્ખુધાતુ ચ સોતધાતુ ચ એકેન ખન્ધેન દ્વીહાયતનેહિ દ્વીહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ચતૂહિ ખન્ધેહિ દસહાયતનેહિ સોળસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
34. Cakkhudhātu ca sotadhātu ca ekena khandhena dvīhāyatanehi dvīhi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Catūhi khandhehi dasahāyatanehi soḷasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૩૫. ચક્ખુધાતુ ચ ઘાનધાતુ ચ… ચક્ખુધાતુ ચ જિવ્હાધાતુ ચ… ચક્ખુધાતુ ચ કાયધાતુ ચ… ચક્ખુધાતુ ચ રૂપધાતુ ચ… ચક્ખુધાતુ ચ સદ્દધાતુ ચ… ચક્ખુધાતુ ચ ગન્ધધાતુ ચ… ચક્ખુધાતુ ચ રસધાતુ ચ… ચક્ખુધાતુ ચ ફોટ્ઠબ્બધાતુ ચ એકેન ખન્ધેન દ્વીહાયતનેહિ દ્વીહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ચતૂહિ ખન્ધેહિ દસહાયતનેહિ સોળસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
35. Cakkhudhātu ca ghānadhātu ca… cakkhudhātu ca jivhādhātu ca… cakkhudhātu ca kāyadhātu ca… cakkhudhātu ca rūpadhātu ca… cakkhudhātu ca saddadhātu ca… cakkhudhātu ca gandhadhātu ca… cakkhudhātu ca rasadhātu ca… cakkhudhātu ca phoṭṭhabbadhātu ca ekena khandhena dvīhāyatanehi dvīhi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Catūhi khandhehi dasahāyatanehi soḷasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૩૬. ચક્ખુધાતુ ચ ચક્ખુવિઞ્ઞાણધાતુ ચ દ્વીહિ ખન્ધેહિ દ્વીહાયતનેહિ દ્વીહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? તીહિ ખન્ધેહિ દસહાયતનેહિ સોળસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
36. Cakkhudhātu ca cakkhuviññāṇadhātu ca dvīhi khandhehi dvīhāyatanehi dvīhi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Tīhi khandhehi dasahāyatanehi soḷasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૩૭. ચક્ખુધાતુ ચ સોતવિઞ્ઞાણધાતુ ચ… ચક્ખુધાતુ ચ ઘાનવિઞ્ઞાણધાતુ ચ… ચક્ખુધાતુ ચ જિવ્હાવિઞ્ઞાણધાતુ ચ… ચક્ખુધાતુ ચ કાયવિઞ્ઞાણધાતુ ચ… ચક્ખુધાતુ ચ મનોધાતુ ચ… ચક્ખુધાતુ ચ મનોવિઞ્ઞાણધાતુ ચ દ્વીહિ ખન્ધેહિ દ્વીહાયતનેહિ દ્વીહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? તીહિ ખન્ધેહિ દસહાયતનેહિ સોળસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
37. Cakkhudhātu ca sotaviññāṇadhātu ca… cakkhudhātu ca ghānaviññāṇadhātu ca… cakkhudhātu ca jivhāviññāṇadhātu ca… cakkhudhātu ca kāyaviññāṇadhātu ca… cakkhudhātu ca manodhātu ca… cakkhudhātu ca manoviññāṇadhātu ca dvīhi khandhehi dvīhāyatanehi dvīhi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Tīhi khandhehi dasahāyatanehi soḷasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૩૮. ચક્ખુધાતુ ચ ધમ્મધાતુ ચ અસઙ્ખતં ખન્ધતો ઠપેત્વા ચતૂહિ ખન્ધેહિ દ્વીહાયતનેહિ દ્વીહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? એકેન ખન્ધેન દસહાયતનેહિ સોળસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
38. Cakkhudhātu ca dhammadhātu ca asaṅkhataṃ khandhato ṭhapetvā catūhi khandhehi dvīhāyatanehi dvīhi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Ekena khandhena dasahāyatanehi soḷasahi dhātūhi asaṅgahitā.
(દુકમૂલકં.)
(Dukamūlakaṃ.)
૩૯. અટ્ઠારસ ધાતુયો કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા? અટ્ઠારસ ધાતુયો અસઙ્ખતં ખન્ધતો ઠપેત્વા પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ દ્વાદસહાયતનેહિ અટ્ઠારસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ન કેહિચિ ખન્ધેહિ ન કેહિચિ આયતનેહિ ન કાહિચિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
39. Aṭṭhārasa dhātuyo katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi saṅgahitā? Aṭṭhārasa dhātuyo asaṅkhataṃ khandhato ṭhapetvā pañcahi khandhehi dvādasahāyatanehi aṭṭhārasahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Na kehici khandhehi na kehici āyatanehi na kāhici dhātūhi asaṅgahitā.
(અટ્ઠારસકં.)
(Aṭṭhārasakaṃ.)
૪. સચ્ચં
4. Saccaṃ
૪૦. દુક્ખસચ્ચં કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતં? દુક્ખસચ્ચં પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ દ્વાદસહાયતનેહિ અટ્ઠારસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતં. કતિહિ અસઙ્ગહિતં? ન કેહિચિ ખન્ધેહિ ન કેહિચિ આયતનેહિ ન કાહિચિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતં.
40. Dukkhasaccaṃ katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi saṅgahitaṃ? Dukkhasaccaṃ pañcahi khandhehi dvādasahāyatanehi aṭṭhārasahi dhātūhi saṅgahitaṃ. Katihi asaṅgahitaṃ? Na kehici khandhehi na kehici āyatanehi na kāhici dhātūhi asaṅgahitaṃ.
૪૧. સમુદયસચ્ચં … મગ્ગસચ્ચં એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતં. કતિહિ અસઙ્ગહિતં? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતં.
41. Samudayasaccaṃ … maggasaccaṃ ekena khandhena ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahitaṃ. Katihi asaṅgahitaṃ? Catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitaṃ.
૪૨. નિરોધસચ્ચં ન કેહિચિ ખન્ધેહિ એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતં. કતિહિ અસઙ્ગહિતં? પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતં.
42. Nirodhasaccaṃ na kehici khandhehi ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahitaṃ. Katihi asaṅgahitaṃ? Pañcahi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitaṃ.
(એકમૂલકં.)
(Ekamūlakaṃ.)
૪૩. દુક્ખસચ્ચઞ્ચ સમુદયસચ્ચઞ્ચ પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ દ્વાદસહાયતનેહિ અટ્ઠારસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ન કેહિચિ ખન્ધેહિ ન કેહિચિ આયતનેહિ ન કાહિચિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
43. Dukkhasaccañca samudayasaccañca pañcahi khandhehi dvādasahāyatanehi aṭṭhārasahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Na kehici khandhehi na kehici āyatanehi na kāhici dhātūhi asaṅgahitā.
૪૪. દુક્ખસચ્ચઞ્ચ મગ્ગસચ્ચઞ્ચ પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ દ્વાદસહાયતનેહિ અટ્ઠારસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ન કેહિચિ ખન્ધેહિ ન કેહિચિ આયતનેહિ ન કાહિચિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
44. Dukkhasaccañca maggasaccañca pañcahi khandhehi dvādasahāyatanehi aṭṭhārasahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Na kehici khandhehi na kehici āyatanehi na kāhici dhātūhi asaṅgahitā.
૪૫. દુક્ખસચ્ચઞ્ચ નિરોધસચ્ચઞ્ચ અસઙ્ખતં ખન્ધતો ઠપેત્વા પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ દ્વાદસહાયતનેહિ અટ્ઠારસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ન કેહિચિ ખન્ધેહિ ન કેહિચિ આયતનેહિ ન કાહિચિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
45. Dukkhasaccañca nirodhasaccañca asaṅkhataṃ khandhato ṭhapetvā pañcahi khandhehi dvādasahāyatanehi aṭṭhārasahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Na kehici khandhehi na kehici āyatanehi na kāhici dhātūhi asaṅgahitā.
(દુકમૂલકં.)
(Dukamūlakaṃ.)
૪૬. દુક્ખસચ્ચઞ્ચ સમુદયસચ્ચઞ્ચ મગ્ગસચ્ચઞ્ચ પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ દ્વાદસહાયતનેહિ અટ્ઠારસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ન કેહિચિ ખન્ધેહિ ન કેહિચિ આયતનેહિ ન કાહિચિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
46. Dukkhasaccañca samudayasaccañca maggasaccañca pañcahi khandhehi dvādasahāyatanehi aṭṭhārasahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Na kehici khandhehi na kehici āyatanehi na kāhici dhātūhi asaṅgahitā.
૪૭. દુક્ખસચ્ચઞ્ચ સમુદયસચ્ચઞ્ચ નિરોધસચ્ચઞ્ચ અસઙ્ખતં ખન્ધતો ઠપેત્વા પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ દ્વાદસહાયતનેહિ અટ્ઠારસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ન કેહિચિ ખન્ધેહિ ન કેહિચિ આયતનેહિ ન કાહિચિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
47. Dukkhasaccañca samudayasaccañca nirodhasaccañca asaṅkhataṃ khandhato ṭhapetvā pañcahi khandhehi dvādasahāyatanehi aṭṭhārasahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Na kehici khandhehi na kehici āyatanehi na kāhici dhātūhi asaṅgahitā.
(તિકમૂલકં.)
(Tikamūlakaṃ.)
૪૮. દુક્ખસચ્ચઞ્ચ સમુદયસચ્ચઞ્ચ મગ્ગસચ્ચઞ્ચ નિરોધસચ્ચઞ્ચ અસઙ્ખતં ખન્ધતો ઠપેત્વા પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ દ્વાદસહાયતનેહિ અટ્ઠારસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ન કેહિચિ ખન્ધેહિ ન કેહિચિ આયતનેહિ ન કાહિચિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
48. Dukkhasaccañca samudayasaccañca maggasaccañca nirodhasaccañca asaṅkhataṃ khandhato ṭhapetvā pañcahi khandhehi dvādasahāyatanehi aṭṭhārasahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Na kehici khandhehi na kehici āyatanehi na kāhici dhātūhi asaṅgahitā.
૪૯. ચત્તારિ સચ્ચાનિ કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતાનિ? ચત્તારિ સચ્ચાનિ અસઙ્ખતં ખન્ધતો ઠપેત્વા પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ દ્વાદસહાયતનેહિ અટ્ઠારસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતાનિ. કતિહિ અસઙ્ગહિતાનિ? ન કેહિચિ ખન્ધેહિ ન કેહિચિ આયતનેહિ ન કાહિચિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતાનિ.
49. Cattāri saccāni katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi saṅgahitāni? Cattāri saccāni asaṅkhataṃ khandhato ṭhapetvā pañcahi khandhehi dvādasahāyatanehi aṭṭhārasahi dhātūhi saṅgahitāni. Katihi asaṅgahitāni? Na kehici khandhehi na kehici āyatanehi na kāhici dhātūhi asaṅgahitāni.
(ચતુક્કં.)
(Catukkaṃ.)
૫. ઇન્દ્રિયં
5. Indriyaṃ
૫૦. ચક્ખુન્દ્રિયં કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતં? ચક્ખુન્દ્રિયં એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતં. કતિહિ અસઙ્ગહિતં? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતં.
50. Cakkhundriyaṃ katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi saṅgahitaṃ? Cakkhundriyaṃ ekena khandhena ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahitaṃ. Katihi asaṅgahitaṃ? Catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitaṃ.
૫૧. સોતિન્દ્રિયં… ઘાનિન્દ્રિયં… જિવ્હિન્દ્રિયં… કાયિન્દ્રિયં… ઇત્થિન્દ્રિયં … પુરિસિન્દ્રિયં એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતં. કતિહિ અસઙ્ગહિતં? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતં.
51. Sotindriyaṃ… ghānindriyaṃ… jivhindriyaṃ… kāyindriyaṃ… itthindriyaṃ … purisindriyaṃ ekena khandhena ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahitaṃ. Katihi asaṅgahitaṃ? Catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitaṃ.
૫૨. મનિન્દ્રિયં એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન સત્તહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતં. કતિહિ અસઙ્ગહિતં? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ એકાદસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતં.
52. Manindriyaṃ ekena khandhena ekenāyatanena sattahi dhātūhi saṅgahitaṃ. Katihi asaṅgahitaṃ? Catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi ekādasahi dhātūhi asaṅgahitaṃ.
૫૩. જીવિતિન્દ્રિયં દ્વીહિ ખન્ધેહિ એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતં. કતિહિ અસઙ્ગહિતં? તીહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતં.
53. Jīvitindriyaṃ dvīhi khandhehi ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahitaṃ. Katihi asaṅgahitaṃ? Tīhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitaṃ.
૫૪. સુખિન્દ્રિયં … દુક્ખિન્દ્રિયં… સોમનસ્સિન્દ્રિયં… દોમનસ્સિન્દ્રિયં… ઉપેક્ખિન્દ્રિયં… સદ્ધિન્દ્રિયં… વીરિયિન્દ્રિયં… સતિન્દ્રિયં… સમાધિન્દ્રિયં… પઞ્ઞિન્દ્રિયં… અનઞ્ઞાતઞ્ઞસ્સામીતિન્દ્રિયં… અઞ્ઞિન્દ્રિયં… અઞ્ઞાતાવિન્દ્રિયં એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતં. કતિહિ અસઙ્ગહિતં? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતં.
54. Sukhindriyaṃ … dukkhindriyaṃ… somanassindriyaṃ… domanassindriyaṃ… upekkhindriyaṃ… saddhindriyaṃ… vīriyindriyaṃ… satindriyaṃ… samādhindriyaṃ… paññindriyaṃ… anaññātaññassāmītindriyaṃ… aññindriyaṃ… aññātāvindriyaṃ ekena khandhena ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahitaṃ. Katihi asaṅgahitaṃ? Catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitaṃ.
(એકમૂલકં.)
(Ekamūlakaṃ.)
૫૫. ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ સોતિન્દ્રિયઞ્ચ એકેન ખન્ધેન દ્વીહાયતનેહિ દ્વીહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ચતૂહિ ખન્ધેહિ દસહાયતનેહિ સોળસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
55. Cakkhundriyañca sotindriyañca ekena khandhena dvīhāyatanehi dvīhi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Catūhi khandhehi dasahāyatanehi soḷasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૫૬. ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ ઘાનિન્દ્રિયઞ્ચ… ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ જિવ્હિન્દ્રિયઞ્ચ… ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ કાયિન્દ્રિયઞ્ચ… ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ ઇત્થિન્દ્રિયઞ્ચ… ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ પુરિસિન્દ્રિયઞ્ચ એકેન ખન્ધેન દ્વીહાયતનેહિ દ્વીહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ચતૂહિ ખન્ધેહિ દસહાયતનેહિ સોળસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
56. Cakkhundriyañca ghānindriyañca… cakkhundriyañca jivhindriyañca… cakkhundriyañca kāyindriyañca… cakkhundriyañca itthindriyañca… cakkhundriyañca purisindriyañca ekena khandhena dvīhāyatanehi dvīhi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Catūhi khandhehi dasahāyatanehi soḷasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૫૭. ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ મનિન્દ્રિયઞ્ચ દ્વીહિ ખન્ધેહિ દ્વીહાયતનેહિ અટ્ઠહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? તીહિ ખન્ધેહિ દસહાયતનેહિ દસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
57. Cakkhundriyañca manindriyañca dvīhi khandhehi dvīhāyatanehi aṭṭhahi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Tīhi khandhehi dasahāyatanehi dasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૫૮. ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ જીવિતિન્દ્રિયઞ્ચ દ્વીહિ ખન્ધેહિ દ્વીહાયતનેહિ દ્વીહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? તીહિ ખન્ધેહિ દસહાયતનેહિ સોળસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
58. Cakkhundriyañca jīvitindriyañca dvīhi khandhehi dvīhāyatanehi dvīhi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Tīhi khandhehi dasahāyatanehi soḷasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૫૯. ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ સુખિન્દ્રિયઞ્ચ… ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ દુક્ખિન્દ્રિયઞ્ચ… ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ સોમનસ્સિન્દ્રિયઞ્ચ… ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ દોમનસ્સિન્દ્રિયઞ્ચ… ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ ઉપેક્ખિન્દ્રિયઞ્ચ… ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ સદ્ધિન્દ્રિયઞ્ચ… ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ વીરિયિન્દ્રિયઞ્ચ… ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ સતિન્દ્રિયઞ્ચ… ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ સમાધિન્દ્રિયઞ્ચ… ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ પઞ્ઞિન્દ્રિયઞ્ચ… ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ અનઞ્ઞાતઞ્ઞસ્સામીતિન્દ્રિયઞ્ચ… ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ અઞ્ઞિન્દ્રિયઞ્ચ… ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ અઞ્ઞાતાવિન્દ્રિયઞ્ચ દ્વીહિ ખન્ધેહિ દ્વીહાયતનેહિ દ્વીહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? તીહિ ખન્ધેહિ દસહાયતનેહિ સોળસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
59. Cakkhundriyañca sukhindriyañca… cakkhundriyañca dukkhindriyañca… cakkhundriyañca somanassindriyañca… cakkhundriyañca domanassindriyañca… cakkhundriyañca upekkhindriyañca… cakkhundriyañca saddhindriyañca… cakkhundriyañca vīriyindriyañca… cakkhundriyañca satindriyañca… cakkhundriyañca samādhindriyañca… cakkhundriyañca paññindriyañca… cakkhundriyañca anaññātaññassāmītindriyañca… cakkhundriyañca aññindriyañca… cakkhundriyañca aññātāvindriyañca dvīhi khandhehi dvīhāyatanehi dvīhi dhātūhi saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Tīhi khandhehi dasahāyatanehi soḷasahi dhātūhi asaṅgahitā.
(દુકમૂલકં.)
(Dukamūlakaṃ.)
૬૦. બાવીસતિન્દ્રિયાનિ કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતાનિ? બાવીસતિન્દ્રિયાનિ ચતૂહિ ખન્ધેહિ સત્તહાયતનેહિ તેરસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતાનિ. કતિહિ અસઙ્ગહિતાનિ? એકેન ખન્ધેન પઞ્ચહાયતનેહિ પઞ્ચહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતાનિ.
60. Bāvīsatindriyāni katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi saṅgahitāni? Bāvīsatindriyāni catūhi khandhehi sattahāyatanehi terasahi dhātūhi saṅgahitāni. Katihi asaṅgahitāni? Ekena khandhena pañcahāyatanehi pañcahi dhātūhi asaṅgahitāni.
૬. પટિચ્ચસમુપ્પાદાદિ
6. Paṭiccasamuppādādi
૬૧. અવિજ્જા એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
61. Avijjā ekena khandhena ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૬૨. અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારા એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતા. કતિહિ અસઙ્ગહિતા? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
62. Avijjāpaccayā saṅkhārā ekena khandhena ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahitā. Katihi asaṅgahitā? Catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૬૩. સઙ્ખારપચ્ચયા વિઞ્ઞાણં એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન સત્તહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતં. કતિહિ અસઙ્ગહિતં? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ એકાદસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતં.
63. Saṅkhārapaccayā viññāṇaṃ ekena khandhena ekenāyatanena sattahi dhātūhi saṅgahitaṃ. Katihi asaṅgahitaṃ? Catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi ekādasahi dhātūhi asaṅgahitaṃ.
૬૪. વિઞ્ઞાણપચ્ચયા નામરૂપં ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ એકાદસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતં. કતિહિ અસઙ્ગહિતં? એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન સત્તહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતં.
64. Viññāṇapaccayā nāmarūpaṃ catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi ekādasahi dhātūhi saṅgahitaṃ. Katihi asaṅgahitaṃ? Ekena khandhena ekenāyatanena sattahi dhātūhi asaṅgahitaṃ.
૬૫. નામરૂપપચ્ચયા સળાયતનં દ્વીહિ ખન્ધેહિ છહાયતનેહિ દ્વાદસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતં. કતિહિ અસઙ્ગહિતં? તીહિ ખન્ધેહિ છહાયતનેહિ છહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતં.
65. Nāmarūpapaccayā saḷāyatanaṃ dvīhi khandhehi chahāyatanehi dvādasahi dhātūhi saṅgahitaṃ. Katihi asaṅgahitaṃ? Tīhi khandhehi chahāyatanehi chahi dhātūhi asaṅgahitaṃ.
૬૬. સળાયતનપચ્ચયા ફસ્સો… ફસ્સપચ્ચયા વેદના… વેદનાપચ્ચયા તણ્હા… તણ્હાપચ્ચયા ઉપાદાનં… કમ્મભવો 1 એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતો. કતિહિ અસઙ્ગહિતો? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતો.
66. Saḷāyatanapaccayā phasso… phassapaccayā vedanā… vedanāpaccayā taṇhā… taṇhāpaccayā upādānaṃ… kammabhavo 2 ekena khandhena ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahito. Katihi asaṅgahito? Catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahito.
૬૭. ઉપપત્તિભવો … કામભવો… સઞ્ઞાભવો… પઞ્ચવોકારભવો પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતો. કતિહિ અસઙ્ગહિતો? ન કેહિચિ ખન્ધેહિ એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા અસઙ્ગહિતો.
67. Upapattibhavo … kāmabhavo… saññābhavo… pañcavokārabhavo pañcahi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi saṅgahito. Katihi asaṅgahito? Na kehici khandhehi ekenāyatanena ekāya dhātuyā asaṅgahito.
૬૮. રૂપભવો પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ પઞ્ચહાયતનેહિ અટ્ઠહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતો. કતિહિ અસઙ્ગહિતો? ન કેહિચિ ખન્ધેહિ સત્તહાયતનેહિ દસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતો.
68. Rūpabhavo pañcahi khandhehi pañcahāyatanehi aṭṭhahi dhātūhi saṅgahito. Katihi asaṅgahito? Na kehici khandhehi sattahāyatanehi dasahi dhātūhi asaṅgahito.
૬૯. અરૂપભવો… નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાભવો… ચતુવોકારભવો ચતૂહિ ખન્ધેહિ દ્વીહાયતનેહિ દ્વીહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતો. કતિહિ અસઙ્ગહિતો? એકેન ખન્ધેન દસહાયતનેહિ સોળસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતો.
69. Arūpabhavo… nevasaññānāsaññābhavo… catuvokārabhavo catūhi khandhehi dvīhāyatanehi dvīhi dhātūhi saṅgahito. Katihi asaṅgahito? Ekena khandhena dasahāyatanehi soḷasahi dhātūhi asaṅgahito.
૭૦. અસઞ્ઞાભવો… એકવોકારભવો એકેન ખન્ધેન દ્વીહાયતનેહિ દ્વીહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતો. કતિહિ અસઙ્ગહિતો? ચતૂહિ ખન્ધેહિ દસહાયતનેહિ સોળસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતો.
70. Asaññābhavo… ekavokārabhavo ekena khandhena dvīhāyatanehi dvīhi dhātūhi saṅgahito. Katihi asaṅgahito? Catūhi khandhehi dasahāyatanehi soḷasahi dhātūhi asaṅgahito.
૭૧. જાતિ દ્વીહિ ખન્ધેહિ… જરા દ્વીહિ ખન્ધેહિ… મરણં દ્વીહિ ખન્ધેહિ એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતં. કતિહિ અસઙ્ગહિતં? તીહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતં.
71. Jāti dvīhi khandhehi… jarā dvīhi khandhehi… maraṇaṃ dvīhi khandhehi ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahitaṃ. Katihi asaṅgahitaṃ? Tīhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitaṃ.
૭૨. સોકો… પરિદેવો… દુક્ખં… દોમનસ્સં… ઉપાયાસો… સતિપટ્ઠાનં… સમ્મપ્પધાનં એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતં. કતિહિ અસઙ્ગહિતં? ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતં.
72. Soko… paridevo… dukkhaṃ… domanassaṃ… upāyāso… satipaṭṭhānaṃ… sammappadhānaṃ ekena khandhena ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahitaṃ. Katihi asaṅgahitaṃ? Catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitaṃ.
૭૩. ઇદ્ધિપાદો દ્વીહિ ખન્ધેહિ દ્વીહાયતનેહિ દ્વીહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતો. કતિહિ અસઙ્ગહિતો? તીહિ ખન્ધેહિ દસહાયતનેહિ સોળસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતો.
73. Iddhipādo dvīhi khandhehi dvīhāyatanehi dvīhi dhātūhi saṅgahito. Katihi asaṅgahito? Tīhi khandhehi dasahāyatanehi soḷasahi dhātūhi asaṅgahito.
૭૪. ઝાનં દ્વીહિ ખન્ધેહિ એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતં. કતિહિ અસઙ્ગહિતં? તીહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતં.