Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૨. સઙ્ગહસુત્તવણ્ણના

    2. Saṅgahasuttavaṇṇanā

    ૩૨. દુતિયે સઙ્ગહવત્થૂનીતિ સઙ્ગણ્હનકારણાનિ. દાનઞ્ચાતિઆદીસુ એકચ્ચો હિ દાનેનેવ સઙ્ગણ્હિતબ્બો હોતિ, તસ્સ દાનમેવ દાતબ્બં. પેય્યવજ્જન્તિ પિયવચનં. એકચ્ચો હિ ‘‘અયં દાતબ્બં નામ દેતિ, એકેકેન પન વચનેન સબ્બં મક્ખેત્વા નાસેતિ, કિં તસ્સ દાન’’ન્તિ વત્તા હોતિ. એકચ્ચો ‘‘અયં કિઞ્ચાપિ દાનં ન દેતિ, કથેન્તો પન તેલેન વિય મક્ખેતિ. એસ દેતુ વા મા વા, વચનમેવસ્સ સહસ્સં અગ્ઘતી’’તિ વત્તા હોતિ. એવરૂપો પુગ્ગલો દાનં ન પચ્ચાસીસતિ, પિયવચનમેવ પચ્ચાસીસતિ. તસ્સ પિયવચનમેવ વત્તબ્બં. અત્થચરિયાતિ અત્થવડ્ઢનકથા. એકચ્ચો હિ નેવ દાનં, ન પિયવચનં પચ્ચાસીસતિ, અત્તનો હિતકથં વડ્ઢિકથમેવ પચ્ચાસીસતિ. એવરૂપસ્સ પુગ્ગલસ્સ ‘‘ઇદં તે કાતબ્બં, ઇદં ન કાતબ્બં, એવરૂપો પુગ્ગલો સેવિતબ્બો, એવરૂપો ન સેવિતબ્બો’’તિ એવં અત્થચરિયકથાવ કથેતબ્બા. સમાનત્તતાતિ સમાનસુખદુક્ખભાવો. એકચ્ચો હિ દાનાદીસુ એકમ્પિ ન પચ્ચાસીસતિ , એકાસને નિસજ્જં, એકપલ્લઙ્કે સયનં, એકતો ભોજનન્તિ એવં સમાનસુખદુક્ખતં પચ્ચાસીસતિ. સો સચે ગહટ્ઠસ્સ જાતિયા પબ્બજિતસ્સ સીલેન સદિસો હોતિ, તસ્સાયં સમાનત્તતા કાતબ્બા. તત્થ તત્થ યથારહન્તિ તેસુ તેસુ ધમ્મેસુ યથાનુચ્છવિકં સમાનત્તતાતિ અત્થો. રથસ્સાણીવ યાયતોતિ યથા રથસ્સ ગચ્છતો આણિ સઙ્ગહો નામ હોતિ, સા રથં સઙ્ગણ્હાતિ, એવમિમે સઙ્ગહા લોકં સઙ્ગણ્હન્તિ. ન માતા પુત્તકારણાતિ યદિ માતા એતે સઙ્ગહે પુત્તસ્સ ન કરેય્ય, પુત્તકારણા માનં વા પૂજં વા ન લભેય્ય. સઙ્ગહા એતેતિ ઉપયોગવચને પચ્ચત્તં. સઙ્ગહે એતેતિ વા પાઠો. સમવેક્ખન્તીતિ સમ્મા પેક્ખન્તિ. પાસંસા ચ ભવન્તીતિ પસંસનીયા ચ ભવન્તિ.

    32. Dutiye saṅgahavatthūnīti saṅgaṇhanakāraṇāni. Dānañcātiādīsu ekacco hi dāneneva saṅgaṇhitabbo hoti, tassa dānameva dātabbaṃ. Peyyavajjanti piyavacanaṃ. Ekacco hi ‘‘ayaṃ dātabbaṃ nāma deti, ekekena pana vacanena sabbaṃ makkhetvā nāseti, kiṃ tassa dāna’’nti vattā hoti. Ekacco ‘‘ayaṃ kiñcāpi dānaṃ na deti, kathento pana telena viya makkheti. Esa detu vā mā vā, vacanamevassa sahassaṃ agghatī’’ti vattā hoti. Evarūpo puggalo dānaṃ na paccāsīsati, piyavacanameva paccāsīsati. Tassa piyavacanameva vattabbaṃ. Atthacariyāti atthavaḍḍhanakathā. Ekacco hi neva dānaṃ, na piyavacanaṃ paccāsīsati, attano hitakathaṃ vaḍḍhikathameva paccāsīsati. Evarūpassa puggalassa ‘‘idaṃ te kātabbaṃ, idaṃ na kātabbaṃ, evarūpo puggalo sevitabbo, evarūpo na sevitabbo’’ti evaṃ atthacariyakathāva kathetabbā. Samānattatāti samānasukhadukkhabhāvo. Ekacco hi dānādīsu ekampi na paccāsīsati , ekāsane nisajjaṃ, ekapallaṅke sayanaṃ, ekato bhojananti evaṃ samānasukhadukkhataṃ paccāsīsati. So sace gahaṭṭhassa jātiyā pabbajitassa sīlena sadiso hoti, tassāyaṃ samānattatā kātabbā. Tattha tattha yathārahanti tesu tesu dhammesu yathānucchavikaṃ samānattatāti attho. Rathassāṇīva yāyatoti yathā rathassa gacchato āṇi saṅgaho nāma hoti, sā rathaṃ saṅgaṇhāti, evamime saṅgahā lokaṃ saṅgaṇhanti. Na mātā puttakāraṇāti yadi mātā ete saṅgahe puttassa na kareyya, puttakāraṇā mānaṃ vā pūjaṃ vā na labheyya. Saṅgahāeteti upayogavacane paccattaṃ. Saṅgahe eteti vā pāṭho. Samavekkhantīti sammā pekkhanti. Pāsaṃsā ca bhavantīti pasaṃsanīyā ca bhavanti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૨. સઙ્ગહસુત્તં • 2. Saṅgahasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૨. સઙ્ગહસુત્તવણ્ણના • 2. Saṅgahasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact