Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૫-૬. સઙ્ગારવસુત્તાદિવણ્ણના
5-6. Saṅgāravasuttādivaṇṇanā
૧૧૭-૧૧૮. પઞ્ચમે ઓરિમં તીરન્તિ લોકિયં ઓરિમતીરં. પારિમં તીરન્તિ લોકુત્તરં પારિમતીરં. પારગામિનોતિ નિબ્બાનગામિનો. તીરમેવાનુધાવતીતિ સક્કાયદિટ્ઠિતીરંયેવ અનુધાવતિ. ધમ્મે ધમ્માનુવત્તિનોતિ સમ્મા અક્ખાતે નવવિધે લોકુત્તરધમ્મે અનુધમ્મવત્તિનો, તસ્સ ધમ્મસ્સાનુચ્છવિકાય સહસીલાય પુબ્બભાગપટિપત્તિયા પવત્તમાના. મચ્ચુધેય્યં સુદુત્તરન્તિ મચ્ચુનો ઠાનભૂતં તેભૂમકવટ્ટં સુદુત્તરં તરિત્વા. પારમેસ્સન્તીતિ નિબ્બાનં પાપુણિસ્સન્તિ.
117-118. Pañcame orimaṃ tīranti lokiyaṃ orimatīraṃ. Pārimaṃ tīranti lokuttaraṃ pārimatīraṃ. Pāragāminoti nibbānagāmino. Tīramevānudhāvatīti sakkāyadiṭṭhitīraṃyeva anudhāvati. Dhammedhammānuvattinoti sammā akkhāte navavidhe lokuttaradhamme anudhammavattino, tassa dhammassānucchavikāya sahasīlāya pubbabhāgapaṭipattiyā pavattamānā. Maccudheyyaṃsuduttaranti maccuno ṭhānabhūtaṃ tebhūmakavaṭṭaṃ suduttaraṃ taritvā. Pāramessantīti nibbānaṃ pāpuṇissanti.
ઓકા અનોકમાગમ્માતિ વટ્ટતો વિવટ્ટં આગમ્મ. વિવેકે યત્થ દૂરમન્તિ યસ્મિં કાયચિત્તઉપધિવિવેકે દુરભિરમં, તત્રાભિરતિમિચ્છેય્ય. હિત્વા કામેતિ દુવિધેપિ કામે પહાય. અકિઞ્ચનોતિ નિપ્પલિબોધો. આદાનપટિનિસ્સગેતિ ગહણપટિનિસ્સગ્ગસઙ્ખાતે નિબ્બાને. અનુપાદાય યે રતાતિ ચતૂહિ ઉપાદાનેહિ કિઞ્ચિપિ અનુપાદિયિત્વા યે અભિરતા. પરિનિબ્બુતાતિ તે અપચ્ચયપરિનિબ્બાનેન પરિનિબ્બુતા નામાતિ વેદિતબ્બા. છટ્ઠં ભિક્ખૂનં દેસિતં.
Okā anokamāgammāti vaṭṭato vivaṭṭaṃ āgamma. Viveke yattha dūramanti yasmiṃ kāyacittaupadhiviveke durabhiramaṃ, tatrābhiratimiccheyya. Hitvā kāmeti duvidhepi kāme pahāya. Akiñcanoti nippalibodho. Ādānapaṭinissageti gahaṇapaṭinissaggasaṅkhāte nibbāne. Anupādāya ye ratāti catūhi upādānehi kiñcipi anupādiyitvā ye abhiratā. Parinibbutāti te apaccayaparinibbānena parinibbutā nāmāti veditabbā. Chaṭṭhaṃ bhikkhūnaṃ desitaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૫. સઙ્ગારવસુત્તં • 5. Saṅgāravasuttaṃ
૬. ઓરિમતીરસુત્તં • 6. Orimatīrasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૫-૪૨. સઙ્ગારવસુત્તાદિવણ્ણના • 5-42. Saṅgāravasuttādivaṇṇanā