Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૫-૪૨. સઙ્ગારવસુત્તાદિવણ્ણના
5-42. Saṅgāravasuttādivaṇṇanā
૧૧૭-૧૫૪. પઞ્ચમે અપ્પકાતિ થોકા, ન બહૂ. અથાયં ઇતરા પજાતિ યા પનાયં અવસેસા પજા સક્કાયદિટ્ઠિતીરમેવ અનુધાવતિ, અયમેવ બહુતરાતિ અત્થો. સમ્મદક્ખાતેતિ સમ્મા અક્ખાતે સુકથિતે. ધમ્મેતિ તવ દેસનાધમ્મે. ધમ્માનુવત્તિનોતિ તં ધમ્મં સુત્વા તદનુચ્છવિકં પટિપદં પૂરેત્વા મગ્ગફલસચ્છિકરણેન ધમ્માનુવત્તિનો. મચ્ચુનો ઠાનભૂતન્તિ કિલેસમારસઙ્ખાતસ્સ મચ્ચુનો નિવાસટ્ઠાનભૂતં. સુદુત્તરં તરિત્વા પારમેસ્સન્તીતિ યે જના ધમ્માનુવત્તિનો, તે એતં સુદુત્તરં દુરતિક્કમં મારધેય્યં તરિત્વા અતિક્કમિત્વા નિબ્બાનપારં ગમિસ્સન્તિ.
117-154. Pañcame appakāti thokā, na bahū. Athāyaṃ itarā pajāti yā panāyaṃ avasesā pajā sakkāyadiṭṭhitīrameva anudhāvati, ayameva bahutarāti attho. Sammadakkhāteti sammā akkhāte sukathite. Dhammeti tava desanādhamme. Dhammānuvattinoti taṃ dhammaṃ sutvā tadanucchavikaṃ paṭipadaṃ pūretvā maggaphalasacchikaraṇena dhammānuvattino. Maccuno ṭhānabhūtanti kilesamārasaṅkhātassa maccuno nivāsaṭṭhānabhūtaṃ. Suduttaraṃ taritvā pāramessantīti ye janā dhammānuvattino, te etaṃ suduttaraṃ duratikkamaṃ māradheyyaṃ taritvā atikkamitvā nibbānapāraṃ gamissanti.
કણ્હં ધમ્મં વિપ્પહાયાતિ કાયદુચ્ચરિતાદિભેદં અકુસલં ધમ્મં જહિત્વા. સુક્કં ભાવેથાતિ પણ્ડિતો ભિક્ખુ અભિનિક્ખમનતો પટ્ઠાય યાવ અરહત્તમગ્ગા કાયસુચરિતાદિભેદં સુક્કં ધમ્મં ભાવેય્ય. ઓકા અનોકમાગમ્માતિ ઓકં વુચ્ચતિ આલયો, અનોકં વુચ્ચતિ અનાલયો. આલયતો નિક્ખમિત્વા અનાલયસઙ્ખાતં નિબ્બાનં પટિચ્ચ આરબ્ભ.
Kaṇhaṃ dhammaṃ vippahāyāti kāyaduccaritādibhedaṃ akusalaṃ dhammaṃ jahitvā. Sukkaṃ bhāvethāti paṇḍito bhikkhu abhinikkhamanato paṭṭhāya yāva arahattamaggā kāyasucaritādibhedaṃ sukkaṃ dhammaṃ bhāveyya. Okā anokamāgammāti okaṃ vuccati ālayo, anokaṃ vuccati anālayo. Ālayato nikkhamitvā anālayasaṅkhātaṃ nibbānaṃ paṭicca ārabbha.
તત્રાભિરતિમિચ્છેય્યાતિ યસ્મિં અનાલયસઙ્ખાતે વિવેકે નિબ્બાને ઇમેહિ સત્તેહિ દુરભિરમં, તત્રાભિરતિમિચ્છેય્ય. દુવિધેપિ કામેતિ વત્થુકામકિલેસકામે. ચિત્તક્લેસેહીતિ પઞ્ચહિ નીવરણેહિ અત્તાનં પરિયોદપેય્ય વોદાપેય્ય, પરિસોધેય્યાતિ અત્થો.
Tatrābhiratimiccheyyāti yasmiṃ anālayasaṅkhāte viveke nibbāne imehi sattehi durabhiramaṃ, tatrābhiratimiccheyya. Duvidhepi kāmeti vatthukāmakilesakāme. Cittaklesehīti pañcahi nīvaraṇehi attānaṃ pariyodapeyya vodāpeyya, parisodheyyāti attho.
સમ્બોધિયઙ્ગેસૂતિ સમ્બોજ્ઝઙ્ગેસુ. સમ્મા ચિત્તં સુભાવિતન્તિ સમ્મા હેતુના નયેન ચિત્તં સુટ્ઠુ ભાવિતં વડ્ઢિતં. જુતિમન્તોતિ આનુભાવવન્તો, અરહત્તમગ્ગઞાણજુતિયા ખન્ધાદિભેદે ધમ્મે જોતેત્વા ઠિતાતિ અત્થો. તે લોકે પરિનિબ્બુતાતિ તે ઇમસ્મિં ખન્ધાદિલોકે પરિનિબ્બુતા નામ અરહત્તપ્પત્તિતો પટ્ઠાય કિલેસવટ્ટસ્સ ખેપિતત્તા સઉપાદિસેસેન, ચરિમચિત્તનિરોધેન ખન્ધવટ્ટસ્સ ખેપિતત્તા અનુપાદિસેસેન ચાતિ દ્વીહિ પરિનિબ્બાનેહિ પરિનિબ્બુતા, અનુપાદાનો વિય પદીપો અપણ્ણત્તિકભાવં ગતાતિ અત્થો.
Sambodhiyaṅgesūti sambojjhaṅgesu. Sammā cittaṃ subhāvitanti sammā hetunā nayena cittaṃ suṭṭhu bhāvitaṃ vaḍḍhitaṃ. Jutimantoti ānubhāvavanto, arahattamaggañāṇajutiyā khandhādibhede dhamme jotetvā ṭhitāti attho. Te loke parinibbutāti te imasmiṃ khandhādiloke parinibbutā nāma arahattappattito paṭṭhāya kilesavaṭṭassa khepitattā saupādisesena, carimacittanirodhena khandhavaṭṭassa khepitattā anupādisesena cāti dvīhi parinibbānehi parinibbutā, anupādāno viya padīpo apaṇṇattikabhāvaṃ gatāti attho.
ઇતો પરં યાવ તતિયો પણ્ણાસકો, તાવ ઉત્તાનત્થમેવ.
Ito paraṃ yāva tatiyo paṇṇāsako, tāva uttānatthameva.
સઙ્ગારવસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Saṅgāravasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
તતિયપણ્ણાસકં નિટ્ઠિતં.
Tatiyapaṇṇāsakaṃ niṭṭhitaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૫. સઙ્ગારવસુત્તં • 5. Saṅgāravasuttaṃ
૬. ઓરિમતીરસુત્તં • 6. Orimatīrasuttaṃ
૭. પઠમપચ્ચોરોહણીસુત્તં • 7. Paṭhamapaccorohaṇīsuttaṃ
૮. દુતિયપચ્ચોરોહણીસુત્તં • 8. Dutiyapaccorohaṇīsuttaṃ
૯. પુબ્બઙ્ગમસુત્તં • 9. Pubbaṅgamasuttaṃ
૧૦. આસવક્ખયસુત્તં • 10. Āsavakkhayasuttaṃ
૧. પઠમસુત્તં • 1. Paṭhamasuttaṃ
૨. દુતિયસુત્તં • 2. Dutiyasuttaṃ
૩. તતિયસુત્તં • 3. Tatiyasuttaṃ
૪. ચતુત્થસુત્તં • 4. Catutthasuttaṃ
૫. પઞ્ચમસુત્તં • 5. Pañcamasuttaṃ
૬. છટ્ઠસુત્તં • 6. Chaṭṭhasuttaṃ
૭. સત્તમસુત્તં • 7. Sattamasuttaṃ
૮. અટ્ઠમસુત્તં • 8. Aṭṭhamasuttaṃ
૯. નવમસુત્તં • 9. Navamasuttaṃ
૧૦. દસમસુત્તં • 10. Dasamasuttaṃ
૧૧. એકાદસમસુત્તં • 11. Ekādasamasuttaṃ
૧. સાધુસુત્તં • 1. Sādhusuttaṃ
૨. અરિયધમ્મસુત્તં • 2. Ariyadhammasuttaṃ
૩. અકુસલસુત્તં • 3. Akusalasuttaṃ
૪. અત્થસુત્તં • 4. Atthasuttaṃ
૫. ધમ્મસુત્તં • 5. Dhammasuttaṃ
૬. સાસવસુત્તં • 6. Sāsavasuttaṃ
૭. સાવજ્જસુત્તં • 7. Sāvajjasuttaṃ
૮. તપનીયસુત્તં • 8. Tapanīyasuttaṃ
૯. આચયગામિસુત્તં • 9. Ācayagāmisuttaṃ
૧૦. દુક્ખુદ્રયસુત્તં • 10. Dukkhudrayasuttaṃ
૧૧. દુક્ખવિપાકસુત્તં • 11. Dukkhavipākasuttaṃ
૧. અરિયમગ્ગસુત્તં • 1. Ariyamaggasuttaṃ
૨. કણ્હમગ્ગસુત્તં • 2. Kaṇhamaggasuttaṃ
૩. સદ્ધમ્મસુત્તં • 3. Saddhammasuttaṃ
૪. સપ્પુરિસધમ્મસુત્તં • 4. Sappurisadhammasuttaṃ
૫. ઉપ્પાદેતબ્બસુત્તં • 5. Uppādetabbasuttaṃ
૬. આસેવિતબ્બસુત્તં • 6. Āsevitabbasuttaṃ
૭. ભાવેતબ્બસુત્તં • 7. Bhāvetabbasuttaṃ
૮. બહુલીકાતબ્બસુત્તં • 8. Bahulīkātabbasuttaṃ
૯. અનુસ્સરિતબ્બસુત્તં • 9. Anussaritabbasuttaṃ
૧૦. સચ્છિકાતબ્બસુત્તં • 10. Sacchikātabbasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
૫-૬. સઙ્ગારવસુત્તાદિવણ્ણના • 5-6. Saṅgāravasuttādivaṇṇanā
૭-૮. પચ્ચોરોહણીસુત્તદ્વયવણ્ણના • 7-8. Paccorohaṇīsuttadvayavaṇṇanā
(૧૩) ૩. પરિસુદ્ધવગ્ગવણ્ણના • (13) 3. Parisuddhavaggavaṇṇanā
(૧૪) ૪. સાધુવગ્ગવણ્ણના • (14) 4. Sādhuvaggavaṇṇanā