Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    (૨૫) ૫. આપત્તિભયવગ્ગો

    (25) 5. Āpattibhayavaggo

    ૧. સઙ્ઘભેદકસુત્તવણ્ણના

    1. Saṅghabhedakasuttavaṇṇanā

    ૨૪૩. પઞ્ચમસ્સ પઠમે અપિ નુ તં, આનન્દ, અધિકરણન્તિ વિવાદાધિકરણાદીસુ અઞ્ઞતરં અધિકરણં ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ ઉપ્પજ્જિ, સત્થા તસ્સ વૂપસન્તભાવં પુચ્છન્તો એવમાહ. કુતો તં, ભન્તેતિ, ભન્તે, કુતો કિન્તિ કેન કારણેન તં અધિકરણં વૂપસમિસ્સતીતિ વદતિ. કેવલકપ્પન્તિ સકલં સમન્તતો. સઙ્ઘભેદાય ઠિતોતિ સઙ્ઘેન સદ્ધિં વાદત્થાય કથિતં પટિકથેન્તોવ ઠિતો. તત્રાયસ્માતિ તસ્મિં એવં ઠિતે આયસ્મા અનુરુદ્ધો. ન એકવાચિકમ્પિ ભણિતબ્બં મઞ્ઞતીતિ ‘‘મા, આવુસો, સઙ્ઘેન સદ્ધિં એવં અવચા’’તિ એકવચનમ્પિ વત્તબ્બં ન મઞ્ઞતિ. વોયુઞ્જતીતિ અનુયુઞ્જતિ અનુયોગં આપજ્જતિ. અત્થવસેતિ કારણવસે. નાસેસ્સન્તીતિ ઉપોસથપ્પવારણં ઉપગન્તું અદત્વા નિક્કડ્ઢિસ્સન્તિ. સેસં પાળિવસેનેવ વેદિતબ્બં.

    243. Pañcamassa paṭhame api nu taṃ, ānanda, adhikaraṇanti vivādādhikaraṇādīsu aññataraṃ adhikaraṇaṃ bhikkhusaṅghassa uppajji, satthā tassa vūpasantabhāvaṃ pucchanto evamāha. Kuto taṃ, bhanteti, bhante, kuto kinti kena kāraṇena taṃ adhikaraṇaṃ vūpasamissatīti vadati. Kevalakappanti sakalaṃ samantato. Saṅghabhedāya ṭhitoti saṅghena saddhiṃ vādatthāya kathitaṃ paṭikathentova ṭhito. Tatrāyasmāti tasmiṃ evaṃ ṭhite āyasmā anuruddho. Na ekavācikampi bhaṇitabbaṃ maññatīti ‘‘mā, āvuso, saṅghena saddhiṃ evaṃ avacā’’ti ekavacanampi vattabbaṃ na maññati. Voyuñjatīti anuyuñjati anuyogaṃ āpajjati. Atthavaseti kāraṇavase. Nāsessantīti uposathappavāraṇaṃ upagantuṃ adatvā nikkaḍḍhissanti. Sesaṃ pāḷivaseneva veditabbaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧. સઙ્ઘભેદકસુત્તં • 1. Saṅghabhedakasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧. સઙ્ઘભેદકસુત્તવણ્ણના • 1. Saṅghabhedakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact