Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    સઙ્ઘભેદકથા

    Saṅghabhedakathā

    ૩૪૪. સોતિ દેવદત્તો, ગતો કિરાતિ સમ્બન્ધો. તત્થેવાતિ વિહારસીમાયમેવ. આવેણિકન્તિ ભિક્ખુસઙ્ઘતો આવેણિકં.

    344.Soti devadatto, gato kirāti sambandho. Tatthevāti vihārasīmāyameva. Āveṇikanti bhikkhusaṅghato āveṇikaṃ.

    ૩૪૫. આગિલાયતીતિ એત્થ આત્યૂપસગ્ગો અભિભવનત્થો, ગિલેધાતુ બાધનત્થોતિ આહ ‘‘વેદનાભિભૂતા બાધતી’’તિ. ન્તિ પિટ્ઠિં. પરસ્સ ચિત્તં આદિસિત્વા દેસયતિ એતાયાતિ આદેસના, સા એવ પાટિહારિયં આદેસનાપાટિહારિયં. અનુસાસતિ એતાયાતિ અનુસાસની, ઇમમેવત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘એવમ્પિ તે’’તિઆદિ.

    345.Āgilāyatīti ettha ātyūpasaggo abhibhavanattho, giledhātu bādhanatthoti āha ‘‘vedanābhibhūtā bādhatī’’ti. Tanti piṭṭhiṃ. Parassa cittaṃ ādisitvā desayati etāyāti ādesanā, sā eva pāṭihāriyaṃ ādesanāpāṭihāriyaṃ. Anusāsati etāyāti anusāsanī, imamevatthaṃ dassento āha ‘‘evampi te’’tiādi.

    ૩૪૬. મમાનુક્રુબ્બન્તિ એત્થ અનુત્યૂપસગ્ગો અનુકિરિયત્થો કરધાતુ અન્તપચ્ચયો ગચ્છન્તાદિગણોતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘મમાનુકિરિયં કુરુમાનો’’તિ. ‘‘દુક્ખિતો’’તિ ઇમિના કપણોતિ એત્થ કપધાતુ હિંસનત્થોતિ દસ્સેતિ. મહાવરાહસ્સાતિ વરાહસદ્દસ્સ સૂકરત્થં પટિક્ખિપન્તો આહ ‘‘મહાનાગસ્સા’’તિ. ‘‘પથવિ’’ન્તિ ઇમિના મહિં વિકુબ્બતોતિ એત્થ મહીસદ્દસ્સ એવંનામકં મહાનદિં પટિક્ખિપતિ. ‘‘પદાલેન્તસ્સા’’તિ ઇમિના કરધાતુયા વિત્યૂપસગ્ગવસેન પદાલનત્થં દસ્સેતિ. ભિસં ઘસમાનસ્સાતિ એત્થ માનસદ્દો કત્વત્થોતિ આહ ‘‘ભિસં ઘસન્તસ્સા’’તિ. ઘસન્તસ્સાતિ ભક્ખન્તસ્સ. નદીનામકં તં પોક્ખરણિન્તિ યોજના. ઇમિના નદીસુ જગ્ગતોતિ એત્થ નદી નામ પોક્ખરણીતિ દસ્સેતિ. જગ્ગતોતિ હત્થિયૂથં પાલેન્તસ્સ.

    346.Mamānukrubbanti ettha anutyūpasaggo anukiriyattho karadhātu antapaccayo gacchantādigaṇoti dassento āha ‘‘mamānukiriyaṃ kurumāno’’ti. ‘‘Dukkhito’’ti iminā kapaṇoti ettha kapadhātu hiṃsanatthoti dasseti. Mahāvarāhassāti varāhasaddassa sūkaratthaṃ paṭikkhipanto āha ‘‘mahānāgassā’’ti. ‘‘Pathavi’’nti iminā mahiṃ vikubbatoti ettha mahīsaddassa evaṃnāmakaṃ mahānadiṃ paṭikkhipati. ‘‘Padālentassā’’ti iminā karadhātuyā vityūpasaggavasena padālanatthaṃ dasseti. Bhisaṃghasamānassāti ettha mānasaddo katvatthoti āha ‘‘bhisaṃ ghasantassā’’ti. Ghasantassāti bhakkhantassa. Nadīnāmakaṃ taṃ pokkharaṇinti yojanā. Iminā nadīsu jaggatoti ettha nadī nāma pokkharaṇīti dasseti. Jaggatoti hatthiyūthaṃ pālentassa.

    ૩૪૭. ‘‘સુતાતિ સોતા’’તિ ઇમિના પાળિયા દ્વિધાભાવં દસ્સેતિ. ‘‘નિસ્સન્દેહો’’તિ ઇમિના અસન્દિદ્ધોતિ એત્થ દિહધાતું દસ્સેતિ, દિસધાતું નિવત્તેતિ.

    347. ‘‘Sutāti sotā’’ti iminā pāḷiyā dvidhābhāvaṃ dasseti. ‘‘Nissandeho’’ti iminā asandiddhoti ettha dihadhātuṃ dasseti, disadhātuṃ nivatteti.

    ૩૫૦. બુદ્ધસહસ્સેનપીતિ પિસદ્દો ગરહત્થો, પગેવ એકેન બુદ્ધેનાતિ દસ્સેતિ.

    350.Buddhasahassenapīti pisaddo garahattho, pageva ekena buddhenāti dasseti.

    ‘‘સત્તો’’તિ ઇમિના કોચિસદ્દસ્સ પધાનપદં દસ્સેતિ. અટ્ઠાતિ આખ્યાતપદસ્સ અત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ઠિતો’’તિ. દેવદત્તોતિ મે સુતન્તિ એત્થ ‘‘મે’’તિ પદં ભગવન્તં સન્ધાય વુત્તન્તિ આહ ‘‘ભગવતા’’તિ. તદેવાતિ સુતમેવ. ઇદન્તિ ‘‘દેવદત્તોતિ મે સુત’’ન્તિ વચનં. અનુચિનાતીતિ અનુવડ્ઢેતિ. ‘‘પત્વા’’તિ ઇમિના આસજ્જનન્તિ એત્થ સદધાતુયા ગત્યત્થં, કિરિયાવિસેસનઞ્ચ દસ્સેતિ. અવીચિનિરયં પત્તોતિ એત્થ ઇદાનિ ન દેવદત્તો અવીચિનિરયં પત્તો હોતિ, આયતિં પન અવીચિનિરયે અવસ્સમ્ભાવિયત્તા ‘‘અવીચિનિરયં પત્તો’’તિ વુત્તન્તિ આહ ‘‘આસંસાયં અતીતવચન’’ન્તિ. આસંસાયન્તિ અવસ્સમ્ભાવિયત્થે. ભેસ્મા હિ ઉદધી મહાતિ એત્થ ભેસ્માસદ્દો ભયાનકપરિયાયોતિ આહ ‘‘ભયાનકો’’તિ.

    ‘‘Satto’’ti iminā kocisaddassa padhānapadaṃ dasseti. Aṭṭhāti ākhyātapadassa atthaṃ dassento āha ‘‘ṭhito’’ti. Devadattoti me sutanti ettha ‘‘me’’ti padaṃ bhagavantaṃ sandhāya vuttanti āha ‘‘bhagavatā’’ti. Tadevāti sutameva. Idanti ‘‘devadattoti me suta’’nti vacanaṃ. Anucinātīti anuvaḍḍheti. ‘‘Patvā’’ti iminā āsajjananti ettha sadadhātuyā gatyatthaṃ, kiriyāvisesanañca dasseti. Avīcinirayaṃ pattoti ettha idāni na devadatto avīcinirayaṃ patto hoti, āyatiṃ pana avīciniraye avassambhāviyattā ‘‘avīcinirayaṃ patto’’ti vuttanti āha ‘‘āsaṃsāyaṃ atītavacana’’nti. Āsaṃsāyanti avassambhāviyatthe. Bhesmā hi udadhī mahāti ettha bhesmāsaddo bhayānakapariyāyoti āha ‘‘bhayānako’’ti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / સઙ્ઘભેદકથા • Saṅghabhedakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / સઙ્ઘભેદકકથા • Saṅghabhedakakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સઙ્ઘભેદકથાવણ્ણના • Saṅghabhedakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact