Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૧૧૪. સઙ્ઘભેદે અનાપત્તિવસ્સચ્છેદકથા

    114. Saṅghabhede anāpattivassacchedakathā

    ૨૦૨. ભિન્નોતિ એત્થ તપચ્ચયસ્સ અતીતત્થે અયુત્તભાવં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ભિન્ને સઙ્ઘે કરણીયં નત્થી’’તિ. યો પનાતિ સઙ્ઘો પન. ઇદં ‘‘ભિજ્જિસ્સતી’’તિપદે કત્તા, ‘‘આસઙ્કિતો’’તિપદે કમ્મં. ‘‘ભિજ્જિસ્સતી’’તિ ઇમિના ભિન્નોતિ એત્થ તપચ્ચયસ્સ અનાગતત્થે પવત્તભાવં દસ્સેતિ. ભિક્ખુનીહિ સઙ્ઘો ભિન્નોતિ એત્થ કિં ભિક્ખુનીહિ સઙ્ઘો ભિન્નોતિ દટ્ઠબ્બોતિ આહ ‘‘ન ભિક્ખુનીહિ સઙ્ઘો ભિન્નોતિ દટ્ઠબ્બો’’તિ. એતન્તિ ભિક્ખુનીહિ અભિન્નભાવં. એતા પનાતિ ભિક્ખુનિયો પન. તન્તિ સઙ્ઘં. એતન્તિ ‘‘સમ્બહુલાહિ ભિક્ખુનીહિ સઙ્ઘો ભિન્નો’’તિ વચનં.

    202.Bhinnoti ettha tapaccayassa atītatthe ayuttabhāvaṃ dassento āha ‘‘bhinne saṅghe karaṇīyaṃ natthī’’ti. Yo panāti saṅgho pana. Idaṃ ‘‘bhijjissatī’’tipade kattā, ‘‘āsaṅkito’’tipade kammaṃ. ‘‘Bhijjissatī’’ti iminā bhinnoti ettha tapaccayassa anāgatatthe pavattabhāvaṃ dasseti. Bhikkhunīhi saṅgho bhinnoti ettha kiṃ bhikkhunīhi saṅgho bhinnoti daṭṭhabboti āha ‘‘na bhikkhunīhi saṅgho bhinnoti daṭṭhabbo’’ti. Etanti bhikkhunīhi abhinnabhāvaṃ. Etā panāti bhikkhuniyo pana. Tanti saṅghaṃ. Etanti ‘‘sambahulāhi bhikkhunīhi saṅgho bhinno’’ti vacanaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૧૪. સઙ્ઘભેદે અનાપત્તિવસ્સચ્છેદવારો • 114. Saṅghabhede anāpattivassacchedavāro

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / સઙ્ઘભેદેઅનાપત્તિવસ્સચ્છેદકથા • Saṅghabhedeanāpattivassacchedakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact