Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દ્વેમાતિકાપાળિ • Dvemātikāpāḷi

    સઙ્ઘાદિસેસકણ્ડો

    Saṅghādisesakaṇḍo

    ૧. ઉસ્સયવાદિકાસિક્ખાપદવણ્ણના

    1. Ussayavādikāsikkhāpadavaṇṇanā

    સઙ્ઘાદિસેસેસુ પઠમે ઉસ્સયવાદિકાતિ માનુસ્સયવસેન કોધુસ્સયવસેન અડ્ડકરણત્થાય વિનિચ્છયમહામત્તાનં સન્તિકે વિવદમાના. ગહપતિના વાતિઆદીહિ ઠપેત્વા પઞ્ચ સહધમ્મિકે અવસેસા ગહટ્ઠપબ્બજિતા સઙ્ગહિતા. અયં ભિક્ખુની પઠમાપત્તિકન્તિ આદિમ્હિ પઠમં આપત્તિ એતસ્સાતિ પઠમાપત્તિકો, વીતિક્કમક્ખણેયેવ આપજ્જિતબ્બોતિ અત્થો, તં પઠમાપત્તિકં. આપન્નાતિ અડ્ડપરિયોસાને આપન્ના. ભિક્ખુનિં સઙ્ઘતો નિસ્સારેતીતિ નિસ્સારણીયો, તં નિસ્સારણીયં. સઙ્ઘાદિસેસન્તિ એવંનામકં.

    Saṅghādisesesu paṭhame ussayavādikāti mānussayavasena kodhussayavasena aḍḍakaraṇatthāya vinicchayamahāmattānaṃ santike vivadamānā. Gahapatinā vātiādīhi ṭhapetvā pañca sahadhammike avasesā gahaṭṭhapabbajitā saṅgahitā. Ayaṃ bhikkhunī paṭhamāpattikanti ādimhi paṭhamaṃ āpatti etassāti paṭhamāpattiko, vītikkamakkhaṇeyeva āpajjitabboti attho, taṃ paṭhamāpattikaṃ. Āpannāti aḍḍapariyosāne āpannā. Bhikkhuniṃ saṅghato nissāretīti nissāraṇīyo, taṃ nissāraṇīyaṃ. Saṅghādisesanti evaṃnāmakaṃ.

    સાવત્થિયં થુલ્લનન્દં આરબ્ભ ઉસ્સયવાદિકવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, સાણત્તિકં, ‘‘અડ્ડં કરિસ્સામી’’તિ યંકિઞ્ચિ દુતિયિકં વા સક્ખિં વા સહાયં વા પરિયેસન્તિયા પરિયેસને દુક્કટં, યત્થ ઠિતાય ‘‘અડ્ડં કાતું ગચ્છામી’’તિ ચિત્તં ઉપ્પજ્જતિ, તતો પટ્ઠાય ગચ્છન્તિયા પદે પદે દુક્કટં, યત્થકત્થચિ અન્તમસો ભિક્ખુનુપસ્સયં આગતેપિ વોહારિકે દિસ્વા અત્તનો કથં આરોચેન્તિયા દુક્કટં. ઇતરેન અત્તનો કથાય આરોચિતાય ભિક્ખુનિયા થુલ્લચ્ચયં, પઠમં ઇતરેન પચ્છા ભિક્ખુનિયા આરોચનેપિ એસેવ નયો. સચે પન ભિક્ખુની તં વદતિ ‘‘મમ ચ તવ ચ કથં ત્વંયેવ આરોચેહી’’તિ, સો અત્તનો વા કથં પઠમં આરોચેતુ, તસ્સા વા, પઠમારોચને ભિક્ખુનિયા દુક્કટં, દુતિયે થુલ્લચ્ચયં, તેન એવં વુત્તાય ભિક્ખુનિયા આરોચનેપિ એસેવ નયો. સચે પન ભિક્ખુની અઞ્ઞેન કથાપેતિ, તત્રાપિ એસેવ નયો. યથા વા તથા વા હિ આરોચિયમાને પઠમારોચને ભિક્ખુનિયા દુક્કટં, દુતિયે થુલ્લચ્ચયં. ઉભિન્નં પન કથં સુત્વા વોહારિકેહિ વિનિચ્છયે કતે અડ્ડપરિયોસાનં નામ હોતિ, તસ્મિં અડ્ડપરિયોસાને ભિક્ખુનિયા જયેપિ પરાજયેપિ સઙ્ઘાદિસેસો.

    Sāvatthiyaṃ thullanandaṃ ārabbha ussayavādikavatthusmiṃ paññattaṃ, sāṇattikaṃ, ‘‘aḍḍaṃ karissāmī’’ti yaṃkiñci dutiyikaṃ vā sakkhiṃ vā sahāyaṃ vā pariyesantiyā pariyesane dukkaṭaṃ, yattha ṭhitāya ‘‘aḍḍaṃ kātuṃ gacchāmī’’ti cittaṃ uppajjati, tato paṭṭhāya gacchantiyā pade pade dukkaṭaṃ, yatthakatthaci antamaso bhikkhunupassayaṃ āgatepi vohārike disvā attano kathaṃ ārocentiyā dukkaṭaṃ. Itarena attano kathāya ārocitāya bhikkhuniyā thullaccayaṃ, paṭhamaṃ itarena pacchā bhikkhuniyā ārocanepi eseva nayo. Sace pana bhikkhunī taṃ vadati ‘‘mama ca tava ca kathaṃ tvaṃyeva ārocehī’’ti, so attano vā kathaṃ paṭhamaṃ ārocetu, tassā vā, paṭhamārocane bhikkhuniyā dukkaṭaṃ, dutiye thullaccayaṃ, tena evaṃ vuttāya bhikkhuniyā ārocanepi eseva nayo. Sace pana bhikkhunī aññena kathāpeti, tatrāpi eseva nayo. Yathā vā tathā vā hi ārociyamāne paṭhamārocane bhikkhuniyā dukkaṭaṃ, dutiye thullaccayaṃ. Ubhinnaṃ pana kathaṃ sutvā vohārikehi vinicchaye kate aḍḍapariyosānaṃ nāma hoti, tasmiṃ aḍḍapariyosāne bhikkhuniyā jayepi parājayepi saṅghādiseso.

    યા પન પચ્ચત્થિકમનુસ્સેહિ દૂતં વા પહિણિત્વા, સયં વા આગન્ત્વા ‘‘એહિ, અય્યે’’તિ આકડ્ઢિયમાના ગચ્છતિ, યા વા ઉપસ્સયે અઞ્ઞેહિ કતં અનાચારં અનોદિસ્સ આચિક્ખન્તી રક્ખં યાચતિ, યાય ચ કિઞ્ચિ અવુત્તા વોહારિકા અઞ્ઞતો સુત્વા સયમેવ અડ્ડં પરિયોસાપેન્તિ, તસ્સા, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. અઞ્ઞેહિ અનાકડ્ઢિતાય અડ્ડકરણં, અડ્ડપરિયોસાનન્તિ ઇમાનેત્થ દ્વે અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ પઠમકથિનસદિસાનિ, ઇદં પન કિરિયમેવાતિ.

    Yā pana paccatthikamanussehi dūtaṃ vā pahiṇitvā, sayaṃ vā āgantvā ‘‘ehi, ayye’’ti ākaḍḍhiyamānā gacchati, yā vā upassaye aññehi kataṃ anācāraṃ anodissa ācikkhantī rakkhaṃ yācati, yāya ca kiñci avuttā vohārikā aññato sutvā sayameva aḍḍaṃ pariyosāpenti, tassā, ummattikādīnañca anāpatti. Aññehi anākaḍḍhitāya aḍḍakaraṇaṃ, aḍḍapariyosānanti imānettha dve aṅgāni. Samuṭṭhānādīni paṭhamakathinasadisāni, idaṃ pana kiriyamevāti.

    ઉસ્સયવાદિકાસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ussayavādikāsikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૨. ચોરિવુટ્ઠાપિકાસિક્ખાપદવણ્ણના

    2. Corivuṭṭhāpikāsikkhāpadavaṇṇanā

    દુતિયે યાય પઞ્ચમાસગ્ઘનકતો પટ્ઠાય યંકિઞ્ચિ પરસન્તકં અવહરિતં, અયં ચોરી નામ, તં ચોરિં. વજ્ઝં વિદિતન્તિ તેન કમ્મેન ‘‘વધારહા અય’’ન્તિ એવં વિદિતં. અનપલોકેત્વાતિ અનાપુચ્છા. ગણન્તિ મલ્લગણભટિપુત્તગણાદિકં. પૂગન્તિ ધમ્મગણં. સેણિન્તિ ગન્ધિકસેણિદુસ્સિકસેણિઆદિકં. યત્થ યત્થ હિ રાજાનો ગણાદીનં ગામનિગમે નિય્યાતેન્તિ ‘‘તુમ્હેવ એત્થ અનુસાસથા’’તિ, તત્થ તત્થ તેયેવ ઇસ્સરા હોન્તિ, તસ્મા તે સન્ધાય ઇદં વુત્તં. એત્થ ચ રાજાનં વા ગણાદિકે વા અપલોકેત્વાપિ ભિક્ખુનિસઙ્ઘો અપલોકેતબ્બોવ. અઞ્ઞત્ર કપ્પાતિ તિત્થિયેસુ વા અઞ્ઞભિક્ખુનીસુ વા પબ્બજિતપુબ્બા કપ્પા નામ, તં ઠપેત્વા અઞ્ઞં ઉપસમ્પાદેન્તિયા ગણઆચરિની પત્તચીવરપરિયેસનેસુ સીમાસમ્મુતિયા ઞત્તિયા ચ દુક્કટં, દ્વીહિ કમ્મવાચાહિ થુલ્લચ્ચયં, કમ્મવાચાપરિયોસાને સઙ્ઘાદિસેસો.

    Dutiye yāya pañcamāsagghanakato paṭṭhāya yaṃkiñci parasantakaṃ avaharitaṃ, ayaṃ corī nāma, taṃ coriṃ. Vajjhaṃ viditanti tena kammena ‘‘vadhārahā aya’’nti evaṃ viditaṃ. Anapaloketvāti anāpucchā. Gaṇanti mallagaṇabhaṭiputtagaṇādikaṃ. Pūganti dhammagaṇaṃ. Seṇinti gandhikaseṇidussikaseṇiādikaṃ. Yattha yattha hi rājāno gaṇādīnaṃ gāmanigame niyyātenti ‘‘tumheva ettha anusāsathā’’ti, tattha tattha teyeva issarā honti, tasmā te sandhāya idaṃ vuttaṃ. Ettha ca rājānaṃ vā gaṇādike vā apaloketvāpi bhikkhunisaṅgho apaloketabbova. Aññatra kappāti titthiyesu vā aññabhikkhunīsu vā pabbajitapubbā kappā nāma, taṃ ṭhapetvā aññaṃ upasampādentiyā gaṇaācarinī pattacīvarapariyesanesu sīmāsammutiyā ñattiyā ca dukkaṭaṃ, dvīhi kammavācāhi thullaccayaṃ, kammavācāpariyosāne saṅghādiseso.

    સાવત્થિયં થુલ્લનન્દં આરબ્ભ ચોરિં વુટ્ઠાપનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, ચોરિયા વેમતિકાય દુક્કટં, તથા અચોરિયા ચોરિસઞ્ઞાય ચેવ વેમતિકાય ચ. અચોરિસઞ્ઞાય, અજાનન્તિયા, અપલોકેત્વા વુટ્ઠાપેન્તિયા, કપ્પં વુટ્ઠાપેન્તિયા, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. ચોરિતા, ચોરિસઞ્ઞિતા, અઞ્ઞત્ર અનુઞ્ઞાતકારણા વુટ્ઠાપનન્તિ, ઇમાનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ. ચોરિવુટ્ઠાપનસમુટ્ઠાનં, કિરિયાકિરિયં, સઞ્ઞાવિમોક્ખં, સચિત્તકં, પણ્ણત્તિવજ્જં, કાયકમ્મં, વચીકમ્મં, તિચિત્તં, તિવેદનન્તિ.

    Sāvatthiyaṃ thullanandaṃ ārabbha coriṃ vuṭṭhāpanavatthusmiṃ paññattaṃ, coriyā vematikāya dukkaṭaṃ, tathā acoriyā corisaññāya ceva vematikāya ca. Acorisaññāya, ajānantiyā, apaloketvā vuṭṭhāpentiyā, kappaṃ vuṭṭhāpentiyā, ummattikādīnañca anāpatti. Coritā, corisaññitā, aññatra anuññātakāraṇā vuṭṭhāpananti, imānettha tīṇi aṅgāni. Corivuṭṭhāpanasamuṭṭhānaṃ, kiriyākiriyaṃ, saññāvimokkhaṃ, sacittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammaṃ, vacīkammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.

    ચોરિવુટ્ઠાપિકાસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Corivuṭṭhāpikāsikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૩. એકગામન્તરગમનસિક્ખાપદવણ્ણના

    3. Ekagāmantaragamanasikkhāpadavaṇṇanā

    તતિયે ગામન્તરન્તિઆદીસુ સકગામતો તાવ નિક્ખમન્તિયા અનાપત્તિ, નિક્ખમિત્વા પન અઞ્ઞં ગામં ગચ્છન્તિયા પદે પદે દુક્કટં, એકેન પાદેન ઇતરસ્સ ગામસ્સ પરિક્ખેપે વા ઉપચારે વા અતિક્કન્તે થુલ્લચ્ચયં, દુતિયેન અતિક્કન્તમત્તે સઙ્ઘાદિસેસો, તતો નિક્ખમિત્વા પુન સકગામં પવિસન્તિયાપિ એસેવ નયો. સચે પન ખણ્ડપાકારેન વા વતિચ્છિદ્દેન વા ભિક્ખુનિવિહારભૂમિંયેવ સક્કા હોતિ પવિસિતું, એવં પવિસમાનાય કપ્પિયભૂમિયા પવિટ્ઠા નામ હોતિ, તસ્મા વટ્ટતિ. બહિગામે ઠત્વા યંકિઞ્ચિ સકગામં વા પરગામં વા અકપ્પિયભૂમિં પદસા પવિસન્તિયા આપત્તીતિ અયમેત્થ સઙ્ખેપો.

    Tatiye gāmantarantiādīsu sakagāmato tāva nikkhamantiyā anāpatti, nikkhamitvā pana aññaṃ gāmaṃ gacchantiyā pade pade dukkaṭaṃ, ekena pādena itarassa gāmassa parikkhepe vā upacāre vā atikkante thullaccayaṃ, dutiyena atikkantamatte saṅghādiseso, tato nikkhamitvā puna sakagāmaṃ pavisantiyāpi eseva nayo. Sace pana khaṇḍapākārena vā vaticchiddena vā bhikkhunivihārabhūmiṃyeva sakkā hoti pavisituṃ, evaṃ pavisamānāya kappiyabhūmiyā paviṭṭhā nāma hoti, tasmā vaṭṭati. Bahigāme ṭhatvā yaṃkiñci sakagāmaṃ vā paragāmaṃ vā akappiyabhūmiṃ padasā pavisantiyā āpattīti ayamettha saṅkhepo.

    નદિપારગમને વુત્તલક્ખણાય નદિયા દુતિયિકં વિના પરતીરં ગચ્છન્તિયા વા અન્તરાનદિયં દુતિયિકાય સદ્ધિં ભણ્ડિત્વા પુન ઓરિમતીરમેવ પચ્ચુત્તરન્તિયા વા પઠમપાદં ઉદ્ધરિત્વા તીરે ઠપિતક્ખણે થુલ્લચ્ચયં, દુતિયપાદુદ્ધારે સઙ્ઘાદિસેસો. ઇદ્ધિસેતુયાનનાવાહિ પન પરતીરં ઓતરિતું, નહાનાદિકારણેન ચ ઓતિણ્ણાય ઓરિમતીરં પદસાપિ પચ્ચુત્તરિતું વટ્ટતિ.

    Nadipāragamane vuttalakkhaṇāya nadiyā dutiyikaṃ vinā paratīraṃ gacchantiyā vā antarānadiyaṃ dutiyikāya saddhiṃ bhaṇḍitvā puna orimatīrameva paccuttarantiyā vā paṭhamapādaṃ uddharitvā tīre ṭhapitakkhaṇe thullaccayaṃ, dutiyapāduddhāre saṅghādiseso. Iddhisetuyānanāvāhi pana paratīraṃ otarituṃ, nahānādikāraṇena ca otiṇṇāya orimatīraṃ padasāpi paccuttarituṃ vaṭṭati.

    રત્તિવિપ્પવાસે ‘‘પુરેઅરુણેયેવ દુતિયિકાય હત્થપાસં ઓક્કમિસ્સામી’’તિ આભોગં વિના એકગબ્ભેપિ દુતિયિકાય હત્થપાસાતિક્કમે ઠત્વા અરુણં ઉટ્ઠાપેન્તિયા આપત્તિ.

    Rattivippavāse ‘‘purearuṇeyeva dutiyikāya hatthapāsaṃ okkamissāmī’’ti ābhogaṃ vinā ekagabbhepi dutiyikāya hatthapāsātikkame ṭhatvā aruṇaṃ uṭṭhāpentiyā āpatti.

    એકા વા ગણમ્હાતિ એત્થ પન એકા ભિક્ખુનીપિ ગણોયેવ. ઓહીયેય્યાતિ અવહીયેય્ય, દસ્સનૂપચારં વા સવનૂપચારં વા વિજહેય્યાતિ અત્થો. તસ્મા ઇન્દખીલાતિક્કમતો પટ્ઠાય બહિગામે રુક્ખથમ્ભસાણિપાકારાદિઅન્તરિતભાવેનાપિ દુતિયિકાય દસ્સનૂપચારે વિજહિતે સચેપિ સવનૂપચારો અત્થિ, આપત્તિયેવ. અજ્ઝોકાસે પન દૂરેપિ દસ્સનૂપચારો હોતિ, તત્થ મગ્ગમૂળ્હસદ્દેન વિય ધમ્મસ્સવનારોચનસદ્દેન વિય ચ ‘અય્યે’તિ સદ્દાયન્તિયા સદ્દસ્સવનાતિક્કમે આપત્તિયેવ. સચે પન મગ્ગં ગચ્છન્તી ઓહીયિત્વા ‘‘ઇદાનિ પાપુણિસ્સામી’’તિ સઉસ્સાહા અનુબન્ધતિ, વટ્ટતિ.

    Ekā vā gaṇamhāti ettha pana ekā bhikkhunīpi gaṇoyeva. Ohīyeyyāti avahīyeyya, dassanūpacāraṃ vā savanūpacāraṃ vā vijaheyyāti attho. Tasmā indakhīlātikkamato paṭṭhāya bahigāme rukkhathambhasāṇipākārādiantaritabhāvenāpi dutiyikāya dassanūpacāre vijahite sacepi savanūpacāro atthi, āpattiyeva. Ajjhokāse pana dūrepi dassanūpacāro hoti, tattha maggamūḷhasaddena viya dhammassavanārocanasaddena viya ca ‘ayye’ti saddāyantiyā saddassavanātikkame āpattiyeva. Sace pana maggaṃ gacchantī ohīyitvā ‘‘idāni pāpuṇissāmī’’ti saussāhā anubandhati, vaṭṭati.

    સાવત્થિયં અઞ્ઞતરં ભિક્ખુનિં આરબ્ભ ગામન્તરગમનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, ‘‘એકા વા નદિપાર’’ન્તિઆદિકા એત્થ તિવિધા અનુપઞ્ઞત્તિ, પુરે અરુણે સકગામતો નિક્ખમિત્વા અરુણુગ્ગમનકાલે ગામન્તરપરિયાપન્નં નદિપારં ઓક્કમનન્તિયા પન ચતસ્સોપિ આપત્તિયો એકક્ખણેયેવ હોન્તિ. વુત્તમ્પિ ચેતં –

    Sāvatthiyaṃ aññataraṃ bhikkhuniṃ ārabbha gāmantaragamanavatthusmiṃ paññattaṃ, ‘‘ekā vā nadipāra’’ntiādikā ettha tividhā anupaññatti, pure aruṇe sakagāmato nikkhamitvā aruṇuggamanakāle gāmantarapariyāpannaṃ nadipāraṃ okkamanantiyā pana catassopi āpattiyo ekakkhaṇeyeva honti. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘સિક્ખાપદા બુદ્ધવરેન વણ્ણિતા;

    ‘‘Sikkhāpadā buddhavarena vaṇṇitā;

    સઙ્ઘાદિસેસા ચતુરો ભવેય્યું;

    Saṅghādisesā caturo bhaveyyuṃ;

    આપજ્જેય્ય એકપયોગેન સબ્બા;

    Āpajjeyya ekapayogena sabbā;

    પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા’’તિ. (પરિ॰ ૪૭૯);

    Pañhā mesā kusalehi cintitā’’ti. (pari. 479);

    એતેનુપાયેન તિણ્ણં, દ્વિન્નઞ્ચ એકતોભાવો વેદિતબ્બો. દુતિયિકાય પન પક્કન્તાય વા વિબ્ભન્તાય વા કાલઙ્કતાય વા પક્ખસઙ્કન્તાય વા આપદાસુ વા ગામન્તરગમનાદીનિ કરોન્તિયા ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. અન્તરાયેન એકતોભાવો, ગામન્તરગમનાદીસુ અઞ્ઞતરતાપજ્જનં, આપદાય અભાવોતિ ઇમાનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ પઠમપારાજિકસદિસાનિ, ઇદં પન પણ્ણત્તિવજ્જં, તિચિત્તં, તિવેદનન્તિ.

    Etenupāyena tiṇṇaṃ, dvinnañca ekatobhāvo veditabbo. Dutiyikāya pana pakkantāya vā vibbhantāya vā kālaṅkatāya vā pakkhasaṅkantāya vā āpadāsu vā gāmantaragamanādīni karontiyā ummattikādīnañca anāpatti. Antarāyena ekatobhāvo, gāmantaragamanādīsu aññataratāpajjanaṃ, āpadāya abhāvoti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni paṭhamapārājikasadisāni, idaṃ pana paṇṇattivajjaṃ, ticittaṃ, tivedananti.

    એકગામન્તરગમનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ekagāmantaragamanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૪. ઉક્ખિત્તકઓસારણસિક્ખાપદવણ્ણના

    4. Ukkhittakaosāraṇasikkhāpadavaṇṇanā

    ચતુત્થે ઉક્ખિત્તન્તિ આપત્તિયા અદસ્સનાદીસુ ઉક્ખિત્તં. અનઞ્ઞાય ગણસ્સ છન્દન્તિ તસ્સેવ કારકસઙ્ઘસ્સ છન્દં અજાનિત્વા. ઓસારેય્યાતિ ઓસારણકમ્મં કરેય્ય. તસ્સા એવં કરોન્તિયા, ગણપરિયેસને સીમાસમ્મુતિયા ઞત્તિયા ચ દુક્કટં, દ્વીહિ કમ્મવાચાહિ થુલ્લચ્ચયં, કમ્મવાચાપરિયોસાને સઙ્ઘાદિસેસો.

    Catutthe ukkhittanti āpattiyā adassanādīsu ukkhittaṃ. Anaññāya gaṇassachandanti tasseva kārakasaṅghassa chandaṃ ajānitvā. Osāreyyāti osāraṇakammaṃ kareyya. Tassā evaṃ karontiyā, gaṇapariyesane sīmāsammutiyā ñattiyā ca dukkaṭaṃ, dvīhi kammavācāhi thullaccayaṃ, kammavācāpariyosāne saṅghādiseso.

    સાવત્થિયં થુલ્લનન્દં આરબ્ભ એવં ઓસારણવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, તિકસઙ્ઘાદિસેસં, અધમ્મકમ્મે તિકદુક્કટં, કારકસઙ્ઘં વા આપુચ્છિત્વા, ગણસ્સ વા છન્દં જાનિત્વા, વત્તે વા વત્તન્તિં, અસન્તે કારકસઙ્ઘે ઓસારેન્તિયા, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. ધમ્મકમ્મેન ઉક્ખિત્તતા, અઞ્ઞત્ર અનુઞ્ઞાતકારણા ઓસારણન્તિ ઇમાનેત્થ દ્વે અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ સઙ્ઘભેદસિક્ખાપદે વુત્તનયાનેવ, ઇદં પન કિરિયાકિરિયન્તિ.

    Sāvatthiyaṃ thullanandaṃ ārabbha evaṃ osāraṇavatthusmiṃ paññattaṃ, tikasaṅghādisesaṃ, adhammakamme tikadukkaṭaṃ, kārakasaṅghaṃ vā āpucchitvā, gaṇassa vā chandaṃ jānitvā, vatte vā vattantiṃ, asante kārakasaṅghe osārentiyā, ummattikādīnañca anāpatti. Dhammakammena ukkhittatā, aññatra anuññātakāraṇā osāraṇanti imānettha dve aṅgāni. Samuṭṭhānādīni saṅghabhedasikkhāpade vuttanayāneva, idaṃ pana kiriyākiriyanti.

    ઉક્ખિત્તકઓસારણસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ukkhittakaosāraṇasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૫. ભોજનપ્પટિગ્ગહણપઠમસિક્ખાપદવણ્ણના

    5. Bhojanappaṭiggahaṇapaṭhamasikkhāpadavaṇṇanā

    પઞ્ચમે અવસ્સુતાતિ છન્દરાગેન તિન્તા. અવસ્સુતસ્સાતિ તાદિસસ્સેવ. ખાદેય્ય વા ભુઞ્જેય્ય વાતિ એત્થ પટિગ્ગહણે થુલ્લચ્ચયં, અજ્ઝોહારે અજ્ઝોહારે સઙ્ઘાદિસેસો.

    Pañcame avassutāti chandarāgena tintā. Avassutassāti tādisasseva. Khādeyya vā bhuñjeyya vāti ettha paṭiggahaṇe thullaccayaṃ, ajjhohāre ajjhohāre saṅghādiseso.

    સાવત્થિયં સુન્દરીનન્દં આરબ્ભ અવસ્સુતાય અવસ્સુતસ્સ હત્થતો આમિસપ્પટિગ્ગહણવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, એકતોઅવસ્સુતે પટિગ્ગહણે દુક્કટં, અજ્ઝોહારે અજ્ઝોહારે થુલ્લચ્ચયં, યક્ખપેતપણ્ડકતિરચ્છાનગતમનુસ્સવિગ્ગહાનં હત્થતો ઉભતોઅવસ્સુતેપિ સતિ એસેવ નયો. તત્થ પન એકતોઅવસ્સુતે સતિ દુક્કટં, સબ્બત્થ ઉદકદન્તપોનગ્ગહણેપિ પરિભોગેપિ દુક્કટમેવ. ઉભોસુ અનવસ્સુતેસુ, ‘‘અનવસ્સુતો’’તિ વા ઞત્વા ગણ્હન્તિયા, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. ઉદકદન્તપોનતો અઞ્ઞં અજ્ઝોહરણીયં, ઉભતોઅવસ્સુતતા, સહત્થા ગહણં, અજ્ઝોહરણન્તિ ઇમાનેત્થ ચત્તારિ અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ પઠમપારાજિકસદિસાનીતિ.

    Sāvatthiyaṃ sundarīnandaṃ ārabbha avassutāya avassutassa hatthato āmisappaṭiggahaṇavatthusmiṃ paññattaṃ, ekatoavassute paṭiggahaṇe dukkaṭaṃ, ajjhohāre ajjhohāre thullaccayaṃ, yakkhapetapaṇḍakatiracchānagatamanussaviggahānaṃ hatthato ubhatoavassutepi sati eseva nayo. Tattha pana ekatoavassute sati dukkaṭaṃ, sabbattha udakadantaponaggahaṇepi paribhogepi dukkaṭameva. Ubhosu anavassutesu, ‘‘anavassuto’’ti vā ñatvā gaṇhantiyā, ummattikādīnañca anāpatti. Udakadantaponato aññaṃ ajjhoharaṇīyaṃ, ubhatoavassutatā, sahatthā gahaṇaṃ, ajjhoharaṇanti imānettha cattāri aṅgāni. Samuṭṭhānādīni paṭhamapārājikasadisānīti.

    ભોજનપ્પટિગ્ગહણપઠમસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Bhojanappaṭiggahaṇapaṭhamasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૬. ભોજનપ્પટિગ્ગહણદુતિયસિક્ખાપદવણ્ણના

    6. Bhojanappaṭiggahaṇadutiyasikkhāpadavaṇṇanā

    છટ્ઠે યતો ત્વન્તિ યસ્મા ત્વં. ઇઙ્ઘાતિ ઉય્યોજનત્થે નિપાતો. અયમ્પીતિ યા એવં ઉય્યોજેતિ, સા એવં ઉય્યોજનેન ચ તેન વચનેન ઇતરિસ્સા પટિગ્ગહણેન ચ દુક્કટાનિ, અજ્ઝોહારગણનાય થુલ્લચ્ચયાનિ ચ આપજ્જિત્વા ભોજનપરિયોસાને સઙ્ઘાદિસેસં આપજ્જતિ.

    Chaṭṭhe yato tvanti yasmā tvaṃ. Iṅghāti uyyojanatthe nipāto. Ayampīti yā evaṃ uyyojeti, sā evaṃ uyyojanena ca tena vacanena itarissā paṭiggahaṇena ca dukkaṭāni, ajjhohāragaṇanāya thullaccayāni ca āpajjitvā bhojanapariyosāne saṅghādisesaṃ āpajjati.

    સાવત્થિયં અઞ્ઞતરં ભિક્ખુનિં આરબ્ભ એવં ઉય્યોજનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, સાણત્તિકમેવ, પુરિસસ્સ વા યક્ખાદીનં વા હત્થતો ઉદકદન્તપોનપ્પટિગ્ગહણુય્યોજને ચ તેસં પરિભોગે ચ દુક્કટં, એસ નયો યક્ખાદીનં હત્થતો અવસેસગ્ગહણત્થં ઉય્યોજને, તેસં ગહણે, અજ્ઝોહારે ચ. ભોજનપરિયોસાને પન થુલ્લચ્ચયં. ‘‘અનવસ્સુતો’’તિ ઞત્વા વા, ‘‘કુપિતા ન પટિગ્ગણ્હતી’’તિ વા, ‘‘કુલાનુદ્દયતાય ન પટિગ્ગણ્હતી’’તિ વા ઉય્યોજેન્તિયા, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. મનુસ્સપુરિસતા, અઞ્ઞત્ર અનુઞ્ઞાતકારણા, ‘‘ખાદનીયં ભોજનીયં ગહેત્વા ભુઞ્જા’’તિ ઉય્યોજના, તેન વચનેન ગહેત્વા ઇતરિસ્સા ભોજનપરિયોસાનન્તિ ઇમાનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ અદિન્નાદાનસદિસાનીતિ.

    Sāvatthiyaṃ aññataraṃ bhikkhuniṃ ārabbha evaṃ uyyojanavatthusmiṃ paññattaṃ, sāṇattikameva, purisassa vā yakkhādīnaṃ vā hatthato udakadantaponappaṭiggahaṇuyyojane ca tesaṃ paribhoge ca dukkaṭaṃ, esa nayo yakkhādīnaṃ hatthato avasesaggahaṇatthaṃ uyyojane, tesaṃ gahaṇe, ajjhohāre ca. Bhojanapariyosāne pana thullaccayaṃ. ‘‘Anavassuto’’ti ñatvā vā, ‘‘kupitā na paṭiggaṇhatī’’ti vā, ‘‘kulānuddayatāya na paṭiggaṇhatī’’ti vā uyyojentiyā, ummattikādīnañca anāpatti. Manussapurisatā, aññatra anuññātakāraṇā, ‘‘khādanīyaṃ bhojanīyaṃ gahetvā bhuñjā’’ti uyyojanā, tena vacanena gahetvā itarissā bhojanapariyosānanti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni adinnādānasadisānīti.

    ભોજનપ્પટિગ્ગહણદુતિયસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Bhojanappaṭiggahaṇadutiyasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૭-૮-૯. સઞ્ચરિત્તાદિસિક્ખાપદવણ્ણના

    7-8-9. Sañcarittādisikkhāpadavaṇṇanā

    સત્તમઅટ્ઠમનવમસિક્ખાપદાનં સઞ્ચરિત્તાદિત્તયે વુત્તનયેનેવ વિનિચ્છયો વેદિતબ્બો.

    Sattamaaṭṭhamanavamasikkhāpadānaṃ sañcarittādittaye vuttanayeneva vinicchayo veditabbo.

    સઞ્ચરિત્તાદિસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sañcarittādisikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૧૦. સિક્ખંપચ્ચાચિક્ખણસિક્ખાપદવણ્ણના

    10. Sikkhaṃpaccācikkhaṇasikkhāpadavaṇṇanā

    દસમે કિંનુમાવ સમણિયોતિ કિંનુ ઇમા એવ સમણિયો. તાસાહન્તિ તાસં અહં. યાવતતિયકપદત્થો ભિક્ખુપાતિમોક્ખવણ્ણનાયં (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ નિગમનવણ્ણના), અવસેસવિનિચ્છયો ચ તત્થેવ સઙ્ઘભેદસિક્ખાપદવણ્ણનાયં વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બો, ઇદં પન સાવત્થિયં ચણ્ડકાળિભિક્ખુનિં (પાચિ॰ ૭૦૯) આરબ્ભ ‘‘બુદ્ધં પચ્ચાચિક્ખામી’’તિઆદિવચનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, એવં વચનમેવ ચેત્થ ચતૂસુ અઙ્ગેસુ પઠમં અઙ્ગન્તિ અયં વિસેસો, સેસં તાદિસમેવાતિ.

    Dasame kiṃnumāva samaṇiyoti kiṃnu imā eva samaṇiyo. Tāsāhanti tāsaṃ ahaṃ. Yāvatatiyakapadattho bhikkhupātimokkhavaṇṇanāyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. nigamanavaṇṇanā), avasesavinicchayo ca tattheva saṅghabhedasikkhāpadavaṇṇanāyaṃ vuttanayeneva veditabbo, idaṃ pana sāvatthiyaṃ caṇḍakāḷibhikkhuniṃ (pāci. 709) ārabbha ‘‘buddhaṃ paccācikkhāmī’’tiādivacanavatthusmiṃ paññattaṃ, evaṃ vacanameva cettha catūsu aṅgesu paṭhamaṃ aṅganti ayaṃ viseso, sesaṃ tādisamevāti.

    સિક્ખંપચ્ચાચિક્ખણસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sikkhaṃpaccācikkhaṇasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૧૧. અધિકરણકુપિતસિક્ખાપદવણ્ણના

    11. Adhikaraṇakupitasikkhāpadavaṇṇanā

    એકાદસમે કિસ્મિઞ્ચિદેવ અધિકરણેતિ ચતુન્નં અઞ્ઞતરસ્મિં. પચ્ચાકતાતિ પરાજિતા. ઇદમ્પિ સાવત્થિયં ચણ્ડકાળિં આરબ્ભ ‘‘છન્દગામિનિયો ચ ભિક્ખુનિયો’’તિઆદિવચનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, સેસં દસમે વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બન્તિ.

    Ekādasame kismiñcideva adhikaraṇeti catunnaṃ aññatarasmiṃ. Paccākatāti parājitā. Idampi sāvatthiyaṃ caṇḍakāḷiṃ ārabbha ‘‘chandagāminiyo ca bhikkhuniyo’’tiādivacanavatthusmiṃ paññattaṃ, sesaṃ dasame vuttanayeneva veditabbanti.

    અધિકરણકુપિતસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Adhikaraṇakupitasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૧૨. પાપસમાચારપઠમસિક્ખાપદવણ્ણના

    12. Pāpasamācārapaṭhamasikkhāpadavaṇṇanā

    દ્વાદસમે સંસટ્ઠાતિ પબ્બજિતાનં અનનુલોમેન ગિહીનં કોટ્ટનપચનસાસનહરણાદિના કાયિકવાચસિકેન મિસ્સીભૂતા. પાપો કાયિકવાચસિકો આચારો એતાસન્તિ પાપાચારા. પાપો કિત્તિસદ્દો એતાસન્તિ પાપસદ્દા. પાપો આજીવસઙ્ખાતો સિલોકો એતાસન્તિ પાપસિલોકા . ભિક્ખુનિસઙ્ઘસ્સ વિહેસિકાતિ અઞ્ઞમઞ્ઞિસ્સા કમ્મે કરિયમાને પટિક્કોસનેન વિહેસિકા. વજ્જપ્પટિચ્છાદિકાતિ ખુદ્દાનુખુદ્દકસ્સ વજ્જસ્સ પટિચ્છાદિકા.

    Dvādasame saṃsaṭṭhāti pabbajitānaṃ ananulomena gihīnaṃ koṭṭanapacanasāsanaharaṇādinā kāyikavācasikena missībhūtā. Pāpo kāyikavācasiko ācāro etāsanti pāpācārā. Pāpo kittisaddo etāsanti pāpasaddā. Pāpo ājīvasaṅkhāto siloko etāsanti pāpasilokā. Bhikkhunisaṅghassa vihesikāti aññamaññissā kamme kariyamāne paṭikkosanena vihesikā. Vajjappaṭicchādikāti khuddānukhuddakassa vajjassa paṭicchādikā.

    સાવત્થિયં સમ્બહુલા ભિક્ખુનિયો આરબ્ભ સંસટ્ઠવિહારવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, સેસમેત્થાપિ દસમે વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બં, સમનુભાસનકમ્મકાલે પન દ્વેતિસ્સો એકતો સમનુભાસિતબ્બાતિ.

    Sāvatthiyaṃ sambahulā bhikkhuniyo ārabbha saṃsaṭṭhavihāravatthusmiṃ paññattaṃ, sesametthāpi dasame vuttanayeneva veditabbaṃ, samanubhāsanakammakāle pana dvetisso ekato samanubhāsitabbāti.

    પાપસમાચારપઠમસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Pāpasamācārapaṭhamasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૧૩. પાપસમાચારદુતિયસિક્ખાપદવણ્ણના

    13. Pāpasamācāradutiyasikkhāpadavaṇṇanā

    તેરસમે એવં વદેય્યાતિ તા સમનુભટ્ઠા ભિક્ખુનિયો એવં વદેય્ય. એવાચારાતિ એવંઆચારા, યાદિસો તુમ્હાકં આચારો, તાદિસો આચારોતિ અત્થો, એસ નયો સબ્બત્થ. ઉઞ્ઞાયાતિ અવઞ્ઞાય નીચં કત્વા જાનનાય. પરિભવેનાતિ ‘‘કિં ઇમા કરિસ્સન્તી’’તિ એવં પરિભવિત્વા જાનનેન. અક્ખન્તિયાતિ અસહનતાય, કોધેનાતિ અત્થો. વેભસ્સિયાતિ બલવન્તસ્સ ભાવેન, અત્તનો બલપ્પકાસનેન સમુત્રાસેનાતિ અત્થો. દુબ્બલ્યાતિ તુમ્હાકં દુબ્બલભાવેન, સબ્બત્થ ઉઞ્ઞાય ચ પરિભવેન ચાતિ એવં સમુચ્ચયત્થો દટ્ઠબ્બો. વિવિચ્ચથાતિ નાના હોથ, અનનુલોમિકં કાયિકવાચસિકસંસગ્ગં પજહથાતિ અત્થો.

    Terasame evaṃ vadeyyāti tā samanubhaṭṭhā bhikkhuniyo evaṃ vadeyya. Evācārāti evaṃācārā, yādiso tumhākaṃ ācāro, tādiso ācāroti attho, esa nayo sabbattha. Uññāyāti avaññāya nīcaṃ katvā jānanāya. Paribhavenāti ‘‘kiṃ imā karissantī’’ti evaṃ paribhavitvā jānanena. Akkhantiyāti asahanatāya, kodhenāti attho. Vebhassiyāti balavantassa bhāvena, attano balappakāsanena samutrāsenāti attho. Dubbalyāti tumhākaṃ dubbalabhāvena, sabbattha uññāya ca paribhavena cāti evaṃ samuccayattho daṭṭhabbo. Viviccathāti nānā hotha, ananulomikaṃ kāyikavācasikasaṃsaggaṃ pajahathāti attho.

    સાવત્થિયં થુલ્લનન્દં આરબ્ભ ‘‘સંસટ્ઠાવ, અય્યે, તુમ્હે વિહરથ, મા તુમ્હે નાના વિહરિત્થા’’તિ ઉય્યોજનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, સેસમેત્થાપિ દસમે વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બન્તિ.

    Sāvatthiyaṃ thullanandaṃ ārabbha ‘‘saṃsaṭṭhāva, ayye, tumhe viharatha, mā tumhe nānā viharitthā’’ti uyyojanavatthusmiṃ paññattaṃ, sesametthāpi dasame vuttanayeneva veditabbanti.

    પાપસમાચારદુતિયસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Pāpasamācāradutiyasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૧૪. સઙ્ઘભેદકાદિસિક્ખાપદવણ્ણના

    14. Saṅghabhedakādisikkhāpadavaṇṇanā

    સઙ્ઘભેદાદીસુ ચતૂસુ વુત્તનયેનેવ વિનિચ્છયો વેદિતબ્બો. કેવલઞ્હિ ભિક્ખુની સઙ્ઘં ન ભિન્દતિ, ભેદાય પન પરક્કમતિ ચેવ અનુવત્તતિ ચ. ઉદ્દિટ્ઠા ખો અય્યાયો સત્તરસ સઙ્ઘાદિસેસા ધમ્માતિ ભિક્ખૂ આરબ્ભ પઞ્ઞત્તા સાધારણા સત્ત, અસાધારણા દસાતિ એવં સત્તરસ. ઉભતોસઙ્ઘે પક્ખમાનત્તં ચરિતબ્બન્તિ ભિક્ખુનિયા હિ આપત્તિં છાદેન્તિયાપિ પરિવાસો નામ નત્થિ, છાદનપચ્ચયાપિ ન દુક્કટં આપજ્જતિ, તસ્મા છાદેત્વાપિ અછાદેત્વાપિ એકં પક્ખમાનત્તમેવ ચરિતબ્બં. તં ભિક્ખુનીહિ અત્તનો સીમં સોધેત્વા વિહારસીમાય વા, સોધેતું અસક્કોન્તીહિ ખણ્ડસીમાય વા સબ્બન્તિમેન પરિચ્છેદેન ચતુવગ્ગં ગણં સન્નિપાતાપેત્વા દાતબ્બં. સચે એકા આપત્તિ હોતિ, એકિસ્સા વસેન, સચે દ્વે વા તિસ્સો વા સમ્બહુલા વા એકવત્થુકા વા નાનાવત્થુકા વા, તાસં તાસં વસેન ભિક્ખુપાતિમોક્ખવણ્ણનાયં વુત્તવત્થુગોત્તનામઆપત્તિભેદેસુ યં યં ઇચ્છતિ, તં તં આદાય યોજના કાતબ્બા.

    Saṅghabhedādīsu catūsu vuttanayeneva vinicchayo veditabbo. Kevalañhi bhikkhunī saṅghaṃ na bhindati, bhedāya pana parakkamati ceva anuvattati ca. Uddiṭṭhā kho ayyāyo sattarasa saṅghādisesā dhammāti bhikkhū ārabbha paññattā sādhāraṇā satta, asādhāraṇā dasāti evaṃ sattarasa. Ubhatosaṅghe pakkhamānattaṃ caritabbanti bhikkhuniyā hi āpattiṃ chādentiyāpi parivāso nāma natthi, chādanapaccayāpi na dukkaṭaṃ āpajjati, tasmā chādetvāpi achādetvāpi ekaṃ pakkhamānattameva caritabbaṃ. Taṃ bhikkhunīhi attano sīmaṃ sodhetvā vihārasīmāya vā, sodhetuṃ asakkontīhi khaṇḍasīmāya vā sabbantimena paricchedena catuvaggaṃ gaṇaṃ sannipātāpetvā dātabbaṃ. Sace ekā āpatti hoti, ekissā vasena, sace dve vā tisso vā sambahulā vā ekavatthukā vā nānāvatthukā vā, tāsaṃ tāsaṃ vasena bhikkhupātimokkhavaṇṇanāyaṃ vuttavatthugottanāmaāpattibhedesu yaṃ yaṃ icchati, taṃ taṃ ādāya yojanā kātabbā.

    તત્રિદં પઠમાપત્તિવસેન મુખમત્તનિદસ્સનં – તાય આપન્નાય ભિક્ખુનિયા ભિક્ખુનિસઙ્ઘં ઉપસઙ્કમિત્વા એકંસં ઉત્તરાસઙ્ગં કરિત્વા વુડ્ઢાનં ભિક્ખુનીનં પાદે વન્દિત્વા ઉક્કુટિકં નિસીદિત્વા અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા એવમસ્સવચનીયો ‘‘અહં, અય્યે, એકં આપત્તિં આપજ્જિં ઉસ્સયવાદં, સાહં, અય્યે, સઙ્ઘં એકિસ્સા આપત્તિયા ઉસ્સયવાદાય પક્ખમાનત્તં યાચામી’’તિ, એવં તિક્ખત્તું યાચાપેત્વા બ્યત્તાય ભિક્ખુનિયા પટિબલાય સઙ્ઘો ઞાપેતબ્બો –

    Tatridaṃ paṭhamāpattivasena mukhamattanidassanaṃ – tāya āpannāya bhikkhuniyā bhikkhunisaṅghaṃ upasaṅkamitvā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā vuḍḍhānaṃ bhikkhunīnaṃ pāde vanditvā ukkuṭikaṃ nisīditvā añjaliṃ paggahetvā evamassavacanīyo ‘‘ahaṃ, ayye, ekaṃ āpattiṃ āpajjiṃ ussayavādaṃ, sāhaṃ, ayye, saṅghaṃ ekissā āpattiyā ussayavādāya pakkhamānattaṃ yācāmī’’ti, evaṃ tikkhattuṃ yācāpetvā byattāya bhikkhuniyā paṭibalāya saṅgho ñāpetabbo –

    ‘‘સુણાતુ મે, અય્યે, સઙ્ઘો, અયં ઇત્થન્નામા ભિક્ખુની એકં આપત્તિં આપજ્જિં ઉસ્સયવાદં, સા સઙ્ઘં એકિસ્સા આપત્તિયા ઉસ્સયવાદાય પક્ખમાનત્તં યાચતિ, યદિ સઙ્ઘસ્સ પત્તકલ્લં, સઙ્ઘો ઇત્થન્નામાય ભિક્ખુનિયા એકિસ્સા આપત્તિયા ઉસ્સયવાદાય પક્ખમાનત્તં દદેય્ય, એસા ઞત્તિ.

    ‘‘Suṇātu me, ayye, saṅgho, ayaṃ itthannāmā bhikkhunī ekaṃ āpattiṃ āpajjiṃ ussayavādaṃ, sā saṅghaṃ ekissā āpattiyā ussayavādāya pakkhamānattaṃ yācati, yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho itthannāmāya bhikkhuniyā ekissā āpattiyā ussayavādāya pakkhamānattaṃ dadeyya, esā ñatti.

    ‘‘સુણાતુ મે, અય્યે, સઙ્ઘો, અયં ઇત્થન્નામા ભિક્ખુની…પે॰… દુતિયમ્પિ…પે॰… તતિયમ્પિ એતમત્થં વદામિ, સુણાતુ મે, અય્યે, સઙ્ઘો…પે॰… સા ભાસેય્ય. દિન્નં સઙ્ઘેન ઇત્થન્નામાય ભિક્ખુનિયા એકિસ્સા આપત્તિયા ઉસ્સયવાદાય પક્ખમાનત્તં. ખમતિ સઙ્ઘસ્સ, તસ્મા તુણ્હી, એવમેતં ધારયામી’’તિ.

    ‘‘Suṇātu me, ayye, saṅgho, ayaṃ itthannāmā bhikkhunī…pe… dutiyampi…pe… tatiyampi etamatthaṃ vadāmi, suṇātu me, ayye, saṅgho…pe… sā bhāseyya. Dinnaṃ saṅghena itthannāmāya bhikkhuniyā ekissā āpattiyā ussayavādāya pakkhamānattaṃ. Khamati saṅghassa, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmī’’ti.

    કમ્મવાચાપરિયોસાને ‘‘વત્તં સમાદિયામિ, માનત્તં સમાદિયામી’’તિ સમાદિયિત્વા સઙ્ઘસ્સ આરોચેત્વા નિક્ખિત્તવત્તેન તાવ વસિતુકામાય તત્થેવ સઙ્ઘમજ્ઝે વા પક્કન્તાસુ ભિક્ખુનીસુ એકભિક્ખુનિયા વા દુતિયિકાય વા સન્તિકે ‘‘વત્તં નિક્ખિપામિ, માનત્તં નિક્ખિપામી’’તિ નિક્ખિપિતબ્બં. અઞ્ઞિસ્સા પન આગન્તુકાય સન્તિકે આરોચેત્વા નિક્ખિપિતબ્બં, નિક્ખિત્તકાલતો પટ્ઠાય પકતત્તટ્ઠાને તિટ્ઠતિ, તતો પુરેઅરુણેયેવ ચતૂહિ ભિક્ખુનીહિ તં ભિક્ખુનિં ગહેત્વા ગામૂપચારતો ચ ભિક્ખૂનં વિહારૂપચારતો ચ દ્વે લેડ્ડુપાતે અતિક્કમિત્વા મહામગ્ગા ઓક્કમ્મ ગુમ્બવતિઆદીહિ પટિચ્છન્ને ઓકાસે નિસીદિતબ્બં. ચતૂહિ ભિક્ખૂહિપિ તત્થ ગન્તબ્બં, ગન્ત્વા ભિક્ખુનીનં અવિદૂરે વિસું નિસીદિતબ્બં. અથ તાય ભિક્ખુનિયા વુત્તનયેનેવ વત્તં સમાદિયિત્વા ભિક્ખુનિસઙ્ઘસ્સ તાવ એવં આરોચેતબ્બં –

    Kammavācāpariyosāne ‘‘vattaṃ samādiyāmi, mānattaṃ samādiyāmī’’ti samādiyitvā saṅghassa ārocetvā nikkhittavattena tāva vasitukāmāya tattheva saṅghamajjhe vā pakkantāsu bhikkhunīsu ekabhikkhuniyā vā dutiyikāya vā santike ‘‘vattaṃ nikkhipāmi, mānattaṃ nikkhipāmī’’ti nikkhipitabbaṃ. Aññissā pana āgantukāya santike ārocetvā nikkhipitabbaṃ, nikkhittakālato paṭṭhāya pakatattaṭṭhāne tiṭṭhati, tato purearuṇeyeva catūhi bhikkhunīhi taṃ bhikkhuniṃ gahetvā gāmūpacārato ca bhikkhūnaṃ vihārūpacārato ca dve leḍḍupāte atikkamitvā mahāmaggā okkamma gumbavatiādīhi paṭicchanne okāse nisīditabbaṃ. Catūhi bhikkhūhipi tattha gantabbaṃ, gantvā bhikkhunīnaṃ avidūre visuṃ nisīditabbaṃ. Atha tāya bhikkhuniyā vuttanayeneva vattaṃ samādiyitvā bhikkhunisaṅghassa tāva evaṃ ārocetabbaṃ –

    ‘‘અહં, અય્યે, એકં આપત્તિં આપજ્જિં ઉસ્સયવાદં, સાહં સઙ્ઘં એકિસ્સા આપત્તિયા ઉસ્સયવાદાય પક્ખમાનત્તં યાચિં, તસ્સા મે સઙ્ઘો એકિસ્સા આપત્તિયા ઉસ્સયવાદાય પક્ખમાનત્તં અદાસિ, સાહં માનત્તં ચરામિ, વેદયામહં, અય્યે, ‘વેદયતી’તિ મં સઙ્ઘો ધારેતૂ’’તિ.

    ‘‘Ahaṃ, ayye, ekaṃ āpattiṃ āpajjiṃ ussayavādaṃ, sāhaṃ saṅghaṃ ekissā āpattiyā ussayavādāya pakkhamānattaṃ yāciṃ, tassā me saṅgho ekissā āpattiyā ussayavādāya pakkhamānattaṃ adāsi, sāhaṃ mānattaṃ carāmi, vedayāmahaṃ, ayye, ‘vedayatī’ti maṃ saṅgho dhāretū’’ti.

    તતો ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા એવં આરોચેતબ્બં ‘‘અહં, અય્યા, એકં આપત્તિં આપજ્જિં…પે॰… વેદયામહં, અય્યા, ‘વેદયતી’તિ મં સઙ્ઘો ધારેતૂ’’તિ. આરોચેત્વા ભિક્ખુનિસઙ્ઘસ્સેવ સન્તિકે નિસીદિતબ્બં, તતો પટ્ઠાય ભિક્ખૂસુ વા, દુતિયિકં ઠપેત્વા ભિક્ખુનીસુ વા પક્કન્તાસુપિ ઉભતોસઙ્ઘે માનત્તં ચિણ્ણમેવ હોતિ. યાવ અરુણં ન ઉટ્ઠહતિ, તાવ યં પઠમં પસ્સતિ ભિક્ખું વા ભિક્ખુનિં વા, તસ્સા આરોચેતબ્બં. ઉટ્ઠિતે અરુણે વત્તં નિક્ખિપિત્વા ઉપસ્સયં ગન્તબ્બં, એવં પઞ્ચદસ અરુણા ગહેતબ્બા.

    Tato bhikkhusaṅghassa santikaṃ gantvā evaṃ ārocetabbaṃ ‘‘ahaṃ, ayyā, ekaṃ āpattiṃ āpajjiṃ…pe… vedayāmahaṃ, ayyā, ‘vedayatī’ti maṃ saṅgho dhāretū’’ti. Ārocetvā bhikkhunisaṅghasseva santike nisīditabbaṃ, tato paṭṭhāya bhikkhūsu vā, dutiyikaṃ ṭhapetvā bhikkhunīsu vā pakkantāsupi ubhatosaṅghe mānattaṃ ciṇṇameva hoti. Yāva aruṇaṃ na uṭṭhahati, tāva yaṃ paṭhamaṃ passati bhikkhuṃ vā bhikkhuniṃ vā, tassā ārocetabbaṃ. Uṭṭhite aruṇe vattaṃ nikkhipitvā upassayaṃ gantabbaṃ, evaṃ pañcadasa aruṇā gahetabbā.

    અનિક્ખિત્તવત્તાય પન આગન્તુકેસુ અસતિ ચતુન્નં ભિક્ખૂનઞ્ચ ભિક્ખુનીનઞ્ચ દેવસિકં આરોચેત્વા, આગન્તુકેસુ સતિ સબ્બેસમ્પિ આગન્તુકાનં આરોચેન્તિયા પઞ્ચદસ દિવસાનિ પારિવાસિકક્ખન્ધકે (ચૂળવ॰ ૭૫ આદયો) વુત્તનયેનેવ સમ્મા વત્તિતબ્બન્તિ અયમેત્થ સઙ્ખેપો, વિત્થારો પન સમન્તપાસાદિકાયં (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૭૫ આદયો) વુત્તો, ચિણ્ણમાનત્તાય ભિક્ખુનિયાતિ યદા એવં ચિણ્ણમાનત્તા ભિક્ખુની હોતિ, અથસ્સા યત્થ સિયા વીસતિગણો ભિક્ખુનિસઙ્ઘોતિ વુત્તનયેનેવ અબ્ભાનકમ્મં કાતબ્બં, સેસં ઉત્તાનમેવાતિ.

    Anikkhittavattāya pana āgantukesu asati catunnaṃ bhikkhūnañca bhikkhunīnañca devasikaṃ ārocetvā, āgantukesu sati sabbesampi āgantukānaṃ ārocentiyā pañcadasa divasāni pārivāsikakkhandhake (cūḷava. 75 ādayo) vuttanayeneva sammā vattitabbanti ayamettha saṅkhepo, vitthāro pana samantapāsādikāyaṃ (cūḷava. aṭṭha. 75 ādayo) vutto, ciṇṇamānattāya bhikkhuniyāti yadā evaṃ ciṇṇamānattā bhikkhunī hoti, athassā yattha siyā vīsatigaṇo bhikkhunisaṅghoti vuttanayeneva abbhānakammaṃ kātabbaṃ, sesaṃ uttānamevāti.

    કઙ્ખાવિતરણિયા પાતિમોક્ખવણ્ણનાય

    Kaṅkhāvitaraṇiyā pātimokkhavaṇṇanāya

    ભિક્ખુનિપાતિમોક્ખે

    Bhikkhunipātimokkhe

    સઙ્ઘાદિસેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Saṅghādisesavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact