Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-અભિનવ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā |
સઙ્ઘાદિસેસનિગમનવણ્ણના
Saṅghādisesanigamanavaṇṇanā
પઠમાપત્તિકાતિ અવયવેન વિગ્ગહો સમુદાયો સમાસત્થોતિ આહ ‘‘પઠમં આપત્તિ એતેસન્તિ પઠમાપત્તિકા’’તિ. વીતિક્કમનક્ખણેયેવાતિ વત્થુવીતિક્કમનક્ખણેયેવ. એવ-કારેન સમનુભાસનકમ્મક્ખણં પટિક્ખિપતિ. અહસ્સ યત્તકો પરિચ્છેદો યાવતીહં. તેનાહ ‘‘યત્તકાનિ અહાની’’તિ. અહાનીતિ ચ દિવસાનીતિ અત્થો.
Paṭhamāpattikāti avayavena viggaho samudāyo samāsatthoti āha ‘‘paṭhamaṃ āpatti etesanti paṭhamāpattikā’’ti. Vītikkamanakkhaṇeyevāti vatthuvītikkamanakkhaṇeyeva. Eva-kārena samanubhāsanakammakkhaṇaṃ paṭikkhipati. Ahassa yattako paricchedo yāvatīhaṃ. Tenāha ‘‘yattakāni ahānī’’ti. Ahānīti ca divasānīti attho.
વત્થુવસેન વાતિ અસુચિમોચનાદિવીતિક્કમમત્તવસેન વા. ઇદન્તિ ઇદં વીતિક્કમં. નામમત્તવસેન વા અયં ઇત્થન્નામા આપત્તીતિ ‘‘અયં સઙ્ઘાદિસેસો નામ આપત્તી’’તિ એવં વિના વત્થું નામવસેન વા. મત્તસદ્દેન ચેત્થ વત્થું પટિક્ખિપતિ. પોત્થકેસુ પન કત્થચિ ‘‘નામગોત્તવસેન વા’’તિ લિખન્તિ, તં ન સુન્દરં ‘‘અયં ઇત્થન્નામા આપત્તી’’તિ વુત્તત્તા. ઇદાનિ નં કસ્સચિ ન આરોચેસ્સામીતિ સમ્બન્ધો. ધુરં નિક્ખિપિત્વાતિ આરોચને ઉસ્સાહં ઠપેત્વા. ન કેવલં વત્થુનામવસેનેવ આપત્તિસઞ્ઞી હુત્વા છાદેન્તસ્સેવ, અથ ખો યોપિ એવં અજાનન્તો કેવલં ‘‘આપત્તિં છાદેમી’’તિ આપત્તિસઞ્ઞાય છાદેતિ, તસ્સપિ છન્ના હોતીતિ વેદિતબ્બં. સચે પનેત્થ અનાપત્તિસઞ્ઞી વા હોતિ, અઞ્ઞાપત્તિક્ખન્ધસઞ્ઞી વા વેમતિકો વા હુત્વા ‘‘ન દાનિ નં કસ્સચિ આરોચેસ્સામી’’તિ એવં છાદેતુકામોવ ધુરં નિક્ખિપિત્વા અરુણં ઉટ્ઠાપેતિ, અચ્છન્નાવ હોતીતિ આનેત્વા યોજેતબ્બં. અનાપત્તિ પન આપત્તિસઞ્ઞાયપિ અનાપત્તિસઞ્ઞાયપિ છાદેન્તેન અચ્છાદિતાવ હોતિ. લહુકં વા ‘‘ગરુકા’’તિ ગરુકં વા ‘‘લહુકા’’તિ છાદેતિ, અલજ્જિપક્ખે તિટ્ઠતિ, આપત્તિ પન અચ્છન્ના હોતિ. ગરુકં ‘‘લહુકા’’તિ મઞ્ઞમાનો દેસેતિ, નેવ દેસિતા હોતિ નચ્છન્ના.
Vatthuvasena vāti asucimocanādivītikkamamattavasena vā. Idanti idaṃ vītikkamaṃ. Nāmamattavasena vā ayaṃ itthannāmā āpattīti ‘‘ayaṃ saṅghādiseso nāma āpattī’’ti evaṃ vinā vatthuṃ nāmavasena vā. Mattasaddena cettha vatthuṃ paṭikkhipati. Potthakesu pana katthaci ‘‘nāmagottavasena vā’’ti likhanti, taṃ na sundaraṃ ‘‘ayaṃ itthannāmā āpattī’’ti vuttattā. Idāni naṃ kassaci na ārocessāmīti sambandho. Dhuraṃ nikkhipitvāti ārocane ussāhaṃ ṭhapetvā. Na kevalaṃ vatthunāmavaseneva āpattisaññī hutvā chādentasseva, atha kho yopi evaṃ ajānanto kevalaṃ ‘‘āpattiṃ chādemī’’ti āpattisaññāya chādeti, tassapi channā hotīti veditabbaṃ. Sace panettha anāpattisaññī vā hoti, aññāpattikkhandhasaññī vā vematiko vā hutvā ‘‘na dāni naṃ kassaci ārocessāmī’’ti evaṃ chādetukāmova dhuraṃ nikkhipitvā aruṇaṃ uṭṭhāpeti, acchannāva hotīti ānetvā yojetabbaṃ. Anāpatti pana āpattisaññāyapi anāpattisaññāyapi chādentena acchāditāva hoti. Lahukaṃ vā ‘‘garukā’’ti garukaṃ vā ‘‘lahukā’’ti chādeti, alajjipakkhe tiṭṭhati, āpatti pana acchannā hoti. Garukaṃ ‘‘lahukā’’ti maññamāno deseti, neva desitā hoti nacchannā.
પકતો સભાવભૂતો અત્તા અસ્સાતિ પકતત્તો, ન કમ્મેહિ વિકતત્તોતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘અનુક્ખિત્તો સમાનસંવાસકો’’તિ. વુત્તનયેનેવાતિ ‘‘ન દાનિ નં કસ્સચિ આરોચેસ્સામી’’તિઆદિના વુત્તનેવ નયેન. અથ ‘‘મય્હં સઙ્ઘેન કમ્મં કત’’ન્તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૦૨) અપકતત્તસઞ્ઞી હુત્વા છાદેતિ, અચ્છન્નાવ હોતિ. અપકતત્તેન પન પકતત્તસઞ્ઞિના વા પકતત્તેન અપકતત્તસઞ્ઞિના વા છાદિતાપિ અચ્છન્નાવ હોતિ. વુત્તમ્પિ ચેતં –
Pakato sabhāvabhūto attā assāti pakatatto, na kammehi vikatattoti attho. Tenāha ‘‘anukkhitto samānasaṃvāsako’’ti. Vuttanayenevāti ‘‘na dāni naṃ kassaci ārocessāmī’’tiādinā vuttaneva nayena. Atha ‘‘mayhaṃ saṅghena kammaṃ kata’’nti (cūḷava. aṭṭha. 102) apakatattasaññī hutvā chādeti, acchannāva hoti. Apakatattena pana pakatattasaññinā vā pakatattena apakatattasaññinā vā chāditāpi acchannāva hoti. Vuttampi cetaṃ –
‘‘આપજ્જતિ ગરુકં સાવસેસં;
‘‘Āpajjati garukaṃ sāvasesaṃ;
છાદેતિ અનાદરિયં પટિચ્ચ;
Chādeti anādariyaṃ paṭicca;
ન ભિક્ખુની નો ચ ફુસેય્ય વજ્જં;
Na bhikkhunī no ca phuseyya vajjaṃ;
પઞ્હામેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા’’તિ. (પરિ॰ ૪૮૧);
Pañhāmesā kusalehi cintitā’’ti. (pari. 481);
અયઞ્હિ પઞ્હો ઉક્ખિત્તકેન કથિતો.
Ayañhi pañho ukkhittakena kathito.
દસસુ અન્તરાયેસુ યં વત્તબ્બં, તં હેટ્ઠા વુત્તમેવ. સચે પન યો ભીરુકજાતિકતાય અન્ધકારે અમનુસ્સચણ્ડમિગભયેન અન્તરાયિકસઞ્ઞી હુત્વા છાદેતિ, અચ્છન્નાવ હોતિ. યસ્સપિ પબ્બતવિહારે વસન્તસ્સ કન્દરં વા નદિં વા અતિક્કમિત્વા આરોચેતબ્બં હોતિ, અન્તરામગ્ગે ચ ચણ્ડવાળઅમનુસ્સાદિભયં અત્થિ, મગ્ગે અજગરા નિપજ્જન્તિ, નદી પૂરા હોતિ, એતસ્મિં સતિયેવ અન્તરાયે અન્તરાયિકસઞ્ઞી હુત્વા છાદેતિ, અચ્છન્નાવ હોતિ. અન્તરાયિકસ્સ પન અન્તરાયિકસઞ્ઞાય વા અનન્તરાયિકસઞ્ઞાય વા છાદયતો અચ્છન્નાવ.
Dasasu antarāyesu yaṃ vattabbaṃ, taṃ heṭṭhā vuttameva. Sace pana yo bhīrukajātikatāya andhakāre amanussacaṇḍamigabhayena antarāyikasaññī hutvā chādeti, acchannāva hoti. Yassapi pabbatavihāre vasantassa kandaraṃ vā nadiṃ vā atikkamitvā ārocetabbaṃ hoti, antarāmagge ca caṇḍavāḷaamanussādibhayaṃ atthi, magge ajagarā nipajjanti, nadī pūrā hoti, etasmiṃ satiyeva antarāye antarāyikasaññī hutvā chādeti, acchannāva hoti. Antarāyikassa pana antarāyikasaññāya vā anantarāyikasaññāya vā chādayato acchannāva.
ભિક્ખુનોતિ સભાગસ્સ ભિક્ખુનો. સચસ્સ મુખે અપ્પમત્તકો ગણ્ડો વા હોતિ, હનુકવાતો વા વિજ્ઝતિ, દન્તો વા રુજ્જતિ, ભિક્ખા વા મન્દા લદ્ધા હોતિ, તાવતકેન પન નેવ વત્તું ન સક્કોતિ, ન ગન્તું. અપિચ ખો ‘‘ન સક્કોમી’’તિ સઞ્ઞી હોતિ, અયં પહુ હુત્વા અપ્પહુસઞ્ઞી નામ. ઇમિના છાદિતાપિ અચ્છાદિતા. અપ્પહુના પન વત્તું વા ગન્તું વા અસમત્થેન પહુસઞ્ઞિના વા અપ્પહુસઞ્ઞિના વા છાદિતાપિ અચ્છાદિતાવ.
Bhikkhunoti sabhāgassa bhikkhuno. Sacassa mukhe appamattako gaṇḍo vā hoti, hanukavāto vā vijjhati, danto vā rujjati, bhikkhā vā mandā laddhā hoti, tāvatakena pana neva vattuṃ na sakkoti, na gantuṃ. Apica kho ‘‘na sakkomī’’ti saññī hoti, ayaṃ pahu hutvā appahusaññī nāma. Iminā chāditāpi acchāditā. Appahunā pana vattuṃ vā gantuṃ vā asamatthena pahusaññinā vā appahusaññinā vā chāditāpi acchāditāva.
ઇદં ઉત્તાનમેવાતિ ઇદં અઙ્ગદ્વયં ઉત્તાનત્થમેવ. સચે પન ‘‘છાદેસ્સામી’’તિ ધુરનિક્ખેપં કત્વા પુરેભત્તે વા પચ્છાભત્તે વા પઠમયામાદીસુ વા લજ્જિધમ્મં ઓક્કમતિ, અન્તોઅરુણેયેવ આરોચેતિ, અયં છાદેતુકામો ન છાદેતિ નામ.
Idaṃ uttānamevāti idaṃ aṅgadvayaṃ uttānatthameva. Sace pana ‘‘chādessāmī’’ti dhuranikkhepaṃ katvā purebhatte vā pacchābhatte vā paṭhamayāmādīsu vā lajjidhammaṃ okkamati, antoaruṇeyeva āroceti, ayaṃ chādetukāmo na chādeti nāma.
યસ્સ પન અભિક્ખુકે ઠાને વસન્તસ્સ આપત્તિં આપજ્જિત્વા સભાગસ્સ ભિક્ખુનો આગમનં આગમેન્તસ્સ વા, સભાગસ્સ સન્તિકં વા ગચ્છન્તસ્સ અડ્ઢમાસોપિ માસોપિ અતિક્કમતિ, અયં નચ્છાદેતુકામો છાદેતિ નામ. અયમ્પિ અચ્છન્નાવ હોતિ.
Yassa pana abhikkhuke ṭhāne vasantassa āpattiṃ āpajjitvā sabhāgassa bhikkhuno āgamanaṃ āgamentassa vā, sabhāgassa santikaṃ vā gacchantassa aḍḍhamāsopi māsopi atikkamati, ayaṃ nacchādetukāmo chādeti nāma. Ayampi acchannāva hoti.
યો પન આપન્નમત્તોવ અગ્ગિં અક્કન્તપુરિસો વિય સહસા અપક્કમિત્વા સભાગટ્ઠાનં ગન્ત્વા આવિ કરોતિ, અયં નચ્છાદેતુકામોવ ન છાદેતિ નામ. સભાગમત્તમેવ પમાણન્તિ અવેરિસભાગમત્તમેવ પમાણં. અવેરિસભાગસ્સ હિ સન્તિકે આરોચેતબ્બં. યો પન વિસભાગો હોતિ સુત્વા પકાસેતુકામો, એવરૂપસ્સ ઉપજ્ઝાયસ્સપિ સન્તિકે ન આરોચેતબ્બા. તત્થ પુરેભત્તં આપત્તિં આપન્નો હોતુ, પચ્છાભત્તં વા દિવા વા રત્તિં વા, યાવ અરુણં ન ઉગ્ગચ્છતિ, તાવ આરોચેતબ્બં. ઉદ્ધસ્તે અરુણે પટિચ્છન્ના હોતિ, પટિચ્છાદનપચ્ચયા ચ દુક્કટં આપજ્જતિ. સઙ્ખેપતોતિ સમાસતો. વિત્થારતો પન સમન્તપાસાદિકાયં વુત્તોતિ અધિપ્પાયો.
Yo pana āpannamattova aggiṃ akkantapuriso viya sahasā apakkamitvā sabhāgaṭṭhānaṃ gantvā āvi karoti, ayaṃ nacchādetukāmova na chādeti nāma. Sabhāgamattameva pamāṇanti averisabhāgamattameva pamāṇaṃ. Averisabhāgassa hi santike ārocetabbaṃ. Yo pana visabhāgo hoti sutvā pakāsetukāmo, evarūpassa upajjhāyassapi santike na ārocetabbā. Tattha purebhattaṃ āpattiṃ āpanno hotu, pacchābhattaṃ vā divā vā rattiṃ vā, yāva aruṇaṃ na uggacchati, tāva ārocetabbaṃ. Uddhaste aruṇe paṭicchannā hoti, paṭicchādanapaccayā ca dukkaṭaṃ āpajjati. Saṅkhepatoti samāsato. Vitthārato pana samantapāsādikāyaṃ vuttoti adhippāyo.
અકામા પરિવત્થબ્બન્તિ અપ્પટિકમ્મકતાય આપત્તિયા સગ્ગમોક્ખાવરણભાવતો અનિચ્છન્તેનાપિ પરિવસિતબ્બન્તિ અત્થો. તેનાહ ‘‘ન કામેના’’તિઆદિ. પરિવાસં સમાદાયાતિ પરિવાસવત્તં સઙ્ઘમજ્ઝે સમાદિયિત્વા. યદિપિ ચતુબ્બિધો પરિવાસો અપ્પટિચ્છન્નપરિવાસો, પટિચ્છન્નપરિવાસો, સુદ્ધન્તપરિવાસો, સમોધાનપરિવાસોતિ, તથાપિ અપ્પટિચ્છન્નપરિવાસો ઇધ ન અધિપ્પેતોતિ આહ ‘‘તત્થ પટિચ્છન્ન…પે॰… તિવિધો પરિવાસો’’તિ. તત્થાતિ તસ્મિં વાક્યે. પટિચ્છન્નાય આપત્તિયા સતિ દાતબ્બો પરિવાસો પટિચ્છન્નવિસયતાય પટિચ્છન્નપરિવાસો. સુદ્ધન્તતો પટ્ઠાય દાતબ્બો પરિવાસો સુદ્ધન્તપરિવાસો. સમોદહિત્વા દાતબ્બો પરિવાસો સમોધાનપરિવાસો.
Akāmā parivatthabbanti appaṭikammakatāya āpattiyā saggamokkhāvaraṇabhāvato anicchantenāpi parivasitabbanti attho. Tenāha ‘‘na kāmenā’’tiādi. Parivāsaṃ samādāyāti parivāsavattaṃ saṅghamajjhe samādiyitvā. Yadipi catubbidho parivāso appaṭicchannaparivāso, paṭicchannaparivāso, suddhantaparivāso, samodhānaparivāsoti, tathāpi appaṭicchannaparivāso idha na adhippetoti āha ‘‘tattha paṭicchanna…pe… tividho parivāso’’ti. Tatthāti tasmiṃ vākye. Paṭicchannāya āpattiyā sati dātabbo parivāso paṭicchannavisayatāya paṭicchannaparivāso. Suddhantato paṭṭhāya dātabbo parivāso suddhantaparivāso. Samodahitvā dātabbo parivāso samodhānaparivāso.
ઇદાનિ તે તિવિધેયેવ પરિવાસે સરૂપતો દસ્સેતું ‘‘તત્થા’’તિઆદિમાહ. હીતિ યસ્મા. એકાહં પટિચ્છન્ના એકાહપ્પટિચ્છન્ના. વુત્તનયેનાતિ ‘‘આપત્તિ ચ હોતી’’તિઆદિના વુત્તેન નયેન. એકાહપ્પટિચ્છન્નન્તિ એત્થ ઇતિસદ્દો ‘‘ઇતિ વા, ઇતિ એવરૂપા વિસૂકદસ્સના પટિવિરતો’’તિઆદીસુ (દી॰ નિ॰ ૧.૧૩, ૧૯૭) વિય આદિઅત્થો. તેન ‘‘સોહં, ભન્તે, સઙ્ઘં એકિસ્સા આપત્તિયા સઞ્ચેતનિકાય સુક્કવિસટ્ઠિયા એકાહપ્પટિચ્છન્નાય એકાહપરિવાસં યાચામી’’તિ ઇમં પાળિસેસં (ચૂળવ॰ ૧૦૨) સઙ્ગણ્હાતિ. એવં પરિવાસં યાચાપેત્વાતિ એવં યાવતતિયં યાચાપેત્વા. ખન્ધકે આગતનયેનાતિ સમુચ્ચયક્ખન્ધકે (ચૂળવ॰ ૯૭ આદયો) આગતનયેન. તતોતિ પક્ખતો પટ્ઠાય. અતિરેકપક્ખપ્પટિચ્છન્નન્તિ પક્ખસ્સ અતિરેકો અતિરેકપક્ખો, તં પટિચ્છન્નન્તિ અત્થો. તતોતિ તિંસતિમદિવસતો પટ્ઠાય. માસપ્પટિચ્છન્નન્તિ સત્તાનં આયું મિનન્તો વિય સિયતિ અન્તં કરોતીતિ માસો, તિંસરત્તિન્દિવો, તં પટિચ્છન્નન્તિ અત્થો. સંવચ્છરે પુણ્ણેતિ તં તં સત્તં, ધમ્મપ્પવત્તિઞ્ચ સઙ્ગમ્મ વદન્તો વિય સરતિ પવત્તતીતિ સંવચ્છરો, દ્વાદસ માસા, તસ્મિં પરિપુણ્ણે.
Idāni te tividheyeva parivāse sarūpato dassetuṃ ‘‘tatthā’’tiādimāha. Hīti yasmā. Ekāhaṃ paṭicchannā ekāhappaṭicchannā. Vuttanayenāti ‘‘āpatti ca hotī’’tiādinā vuttena nayena. Ekāhappaṭicchannanti ettha itisaddo ‘‘iti vā, iti evarūpā visūkadassanā paṭivirato’’tiādīsu (dī. ni. 1.13, 197) viya ādiattho. Tena ‘‘sohaṃ, bhante, saṅghaṃ ekissā āpattiyā sañcetanikāya sukkavisaṭṭhiyā ekāhappaṭicchannāya ekāhaparivāsaṃ yācāmī’’ti imaṃ pāḷisesaṃ (cūḷava. 102) saṅgaṇhāti. Evaṃ parivāsaṃ yācāpetvāti evaṃ yāvatatiyaṃ yācāpetvā. Khandhake āgatanayenāti samuccayakkhandhake (cūḷava. 97 ādayo) āgatanayena. Tatoti pakkhato paṭṭhāya. Atirekapakkhappaṭicchannanti pakkhassa atireko atirekapakkho, taṃ paṭicchannanti attho. Tatoti tiṃsatimadivasato paṭṭhāya. Māsappaṭicchannanti sattānaṃ āyuṃ minanto viya siyati antaṃ karotīti māso, tiṃsarattindivo, taṃ paṭicchannanti attho. Saṃvacchare puṇṇeti taṃ taṃ sattaṃ, dhammappavattiñca saṅgamma vadanto viya sarati pavattatīti saṃvaccharo, dvādasa māsā, tasmiṃ paripuṇṇe.
વત્થુકિત્તનવસેન વાતિ નામેન સહ વત્થુકિત્તનવસેન વાતિ અત્થો. તેનેવ હિ ઉપરિ ‘‘નામમત્તવસેન વા’’તિ મત્તગ્ગહણં કતન્તિ દટ્ઠબ્બં. નામમત્તવસેનાતિ વત્થુકિત્તનં વિના કેવલં નામસ્સેવ વસેન. તસ્માતિ યસ્મા દુવિધે નામે ‘‘આપત્તી’’તિ સબ્બસાધારણં નામં, તસ્મા . સુક્કવિસ્સટ્ઠીતિ સુક્કવિસ્સટ્ઠિ નામાયં. ઇતિસદ્દો હેત્થ વચનીયત્થં નિદસ્સેતિ. નિદસ્સનમત્તઞ્ચેતં ‘‘સુક્કવિસ્સટ્ઠી’’તિ કાયસંસગ્ગાદીનમ્પિ વત્થુઆદિભાવેન ઇચ્છિતબ્બત્તા. વત્થુ ચેવ ગોત્તઞ્ચાતિ વીતિક્કમત્તા વત્થુ ચેવ અનઞ્ઞસાધારણત્તા ગોત્તઞ્ચ. ગં તાયતીતિ ગોત્તં, સજાતિતો અઞ્ઞત્થ કાયસંસગ્ગાદીસુ ગન્તું અદત્વા બુદ્ધિં, વચનઞ્ચ રક્ખતીતિ અત્થો. સઙ્ઘાદિસેસોતિ સઙ્ઘાદિસેસો નામાયં. એત્થ પન ઇતિસદ્દો વચનવચનીયસમુદાયં નિદસ્સેતિ. તેનાહ ‘‘નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચા’’તિ, સજાતિસાધારણનામત્તા નામઞ્ચેવ તેન તેન વીતિક્કમેનાપજ્જિતબ્બત્તા આપત્તિ ચાતિ અત્થો. ઇદમ્પિ નિદસ્સનમત્તમેવ ‘‘આપત્તિયો’’તિ ઇમસ્સાપિ નામાદિભાવેન ઇચ્છિતબ્બત્તા. ઇતિસદ્દો વા આદિઅત્થો. એવઞ્ચ કત્વા ‘‘કાયસંસગ્ગન્તિઆદિવચનેનાપી’’તિઆદિકમ્પિ સમત્થિતં હોતિ.
Vatthukittanavasena vāti nāmena saha vatthukittanavasena vāti attho. Teneva hi upari ‘‘nāmamattavasena vā’’ti mattaggahaṇaṃ katanti daṭṭhabbaṃ. Nāmamattavasenāti vatthukittanaṃ vinā kevalaṃ nāmasseva vasena. Tasmāti yasmā duvidhe nāme ‘‘āpattī’’ti sabbasādhāraṇaṃ nāmaṃ, tasmā . Sukkavissaṭṭhīti sukkavissaṭṭhi nāmāyaṃ. Itisaddo hettha vacanīyatthaṃ nidasseti. Nidassanamattañcetaṃ ‘‘sukkavissaṭṭhī’’ti kāyasaṃsaggādīnampi vatthuādibhāvena icchitabbattā. Vatthu ceva gottañcāti vītikkamattā vatthu ceva anaññasādhāraṇattā gottañca. Gaṃ tāyatīti gottaṃ, sajātito aññattha kāyasaṃsaggādīsu gantuṃ adatvā buddhiṃ, vacanañca rakkhatīti attho. Saṅghādisesoti saṅghādiseso nāmāyaṃ. Ettha pana itisaddo vacanavacanīyasamudāyaṃ nidasseti. Tenāha ‘‘nāmañceva āpatti cā’’ti, sajātisādhāraṇanāmattā nāmañceva tena tena vītikkamenāpajjitabbattā āpatti cāti attho. Idampi nidassanamattameva ‘‘āpattiyo’’ti imassāpi nāmādibhāvena icchitabbattā. Itisaddo vā ādiattho. Evañca katvā ‘‘kāyasaṃsaggantiādivacanenāpī’’tiādikampi samatthitaṃ hoti.
તયિદં કમ્મવાચાય કેન વચનેન ગહિતન્તિ અનુયોગં સન્ધાય ‘‘તત્થા’’તિઆદિમાહ. ‘‘આપત્તી’’તિ સબ્બસાધારણનામત્તા, વીતિક્કમેન આપજ્જિતબ્બત્તા ચ નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચ હોતીતિ આહ ‘‘આપત્તિયોતિ વચનેનાપી’’તિ. તસ્માતિ યસ્મા ઇદં પરિવાસાદિવિનયકમ્મં વત્થુવસેન, ગોત્તવસેન, નામવસેન, આપત્તિવસેન ચ કાતું વટ્ટતિયેવ, તસ્મા. એતેસૂતિ વત્થુઆદીસુ, સુક્કવિસ્સટ્ઠિઆદીસુ વા. વત્તં સમાદાતબ્બન્તિ યથાવુત્તેસુ દ્વીસુ પદેસુ એકેનપિ સમાદાતબ્બં. દ્વીહિ પન સુસમાદિન્નંયેવ. તેનેવ વક્ખતિ ‘‘સમાદાનેપિ એસેવ નયો’’તિ (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ નિદાનવણ્ણના).
Tayidaṃ kammavācāya kena vacanena gahitanti anuyogaṃ sandhāya ‘‘tatthā’’tiādimāha. ‘‘Āpattī’’ti sabbasādhāraṇanāmattā, vītikkamena āpajjitabbattā ca nāmañceva āpatti ca hotīti āha ‘‘āpattiyoti vacanenāpī’’ti. Tasmāti yasmā idaṃ parivāsādivinayakammaṃ vatthuvasena, gottavasena, nāmavasena, āpattivasena ca kātuṃ vaṭṭatiyeva, tasmā. Etesūti vatthuādīsu, sukkavissaṭṭhiādīsu vā. Vattaṃ samādātabbanti yathāvuttesu dvīsu padesu ekenapi samādātabbaṃ. Dvīhi pana susamādinnaṃyeva. Teneva vakkhati ‘‘samādānepi eseva nayo’’ti (kaṅkhā. aṭṭha. nidānavaṇṇanā).
આરોચેત્વાતિ –
Ārocetvāti –
‘‘અહં, ભન્તે, એકં આપત્તિં આપજ્જિં સઞ્ચેતનિકં સુક્કવિસ્સટ્ઠિં એકાહપ્પટિચ્છન્નં, સોહં સઙ્ઘં એકિસ્સા આપત્તિયા સઞ્ચેતનિકાય સુક્કવિસ્સટ્ઠિયા એકાહપ્પટિચ્છન્નાય એકાહપરિવાસં યાચિં, તસ્સ મે સઙ્ઘો એકિસ્સા આપત્તિયા સઞ્ચેતનિકાય સુક્કવિસ્સટ્ઠિયા એકાહપ્પટિચ્છન્નાય એકાહપરિવાસં અદાસિ, સોહં પરિવસામિ, વેદયામહં, ભન્તે, ‘વેદયતી’તિ મં સઙ્ઘો ધારેતૂ’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૦૨) –
‘‘Ahaṃ, bhante, ekaṃ āpattiṃ āpajjiṃ sañcetanikaṃ sukkavissaṭṭhiṃ ekāhappaṭicchannaṃ, sohaṃ saṅghaṃ ekissā āpattiyā sañcetanikāya sukkavissaṭṭhiyā ekāhappaṭicchannāya ekāhaparivāsaṃ yāciṃ, tassa me saṅgho ekissā āpattiyā sañcetanikāya sukkavissaṭṭhiyā ekāhappaṭicchannāya ekāhaparivāsaṃ adāsi, sohaṃ parivasāmi, vedayāmahaṃ, bhante, ‘vedayatī’ti maṃ saṅgho dhāretū’’ti (cūḷava. aṭṭha. 102) –
એવમાદિના તં તં યોજનાનુરૂપં આરોચેત્વા. ઇમઞ્ચ પનત્થં ગહેત્વા યાય કાયચિ ભાસાય આરોચેતું વટ્ટતિયેવ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૦૨). ‘‘પુન આગતાગતાનં ભિક્ખૂનં આરોચેન્તેના’’તિ ઇદં આગન્તુકં ભિક્ખું સન્ધાય વુત્તં. એત્થ ચ એકસ્સ આરોચેન્તેન અવસાને ‘‘વેદયતીતિ મં આયસ્મા ધારેતુ’’, દ્વિન્નં ‘‘આયસ્મન્તા ધારેન્તુ’’, તિણ્ણં ‘‘આયસ્મન્તો ધારેન્તૂ’’તિ વત્તબ્બં. વત્તભેદઞ્ચ રત્તિચ્છેદઞ્ચ અકત્વાતિ ‘‘ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સાદિતબ્બં પકતત્તાનં ભિક્ખૂનં અભિવાદનં પચ્ચુપટ્ઠાન’’ન્તિઆદિના (ચૂળવ॰ ૭૫) પારિવાસિકક્ખન્ધકે યાનિ ચતુનવુતિ વત્તાનિ વુત્તાનિ, તેસં ભેદઞ્ચ, યો ચ ‘‘તયો ખો, ઉપાલિ, પારિવાસિકસ્સ ભિક્ખુનો રત્તિચ્છેદા સહવાસો વિપ્પવાસો અનારોચના’’તિ (ચૂળવ॰ ૮૩) રત્તિચ્છેદો વુત્તો, તઞ્ચ અકત્વા.
Evamādinā taṃ taṃ yojanānurūpaṃ ārocetvā. Imañca panatthaṃ gahetvā yāya kāyaci bhāsāya ārocetuṃ vaṭṭatiyeva (cūḷava. aṭṭha. 102). ‘‘Puna āgatāgatānaṃ bhikkhūnaṃ ārocentenā’’ti idaṃ āgantukaṃ bhikkhuṃ sandhāya vuttaṃ. Ettha ca ekassa ārocentena avasāne ‘‘vedayatīti maṃ āyasmā dhāretu’’, dvinnaṃ ‘‘āyasmantā dhārentu’’, tiṇṇaṃ ‘‘āyasmanto dhārentū’’ti vattabbaṃ. Vattabhedañca ratticchedañca akatvāti ‘‘na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sāditabbaṃ pakatattānaṃ bhikkhūnaṃ abhivādanaṃ paccupaṭṭhāna’’ntiādinā (cūḷava. 75) pārivāsikakkhandhake yāni catunavuti vattāni vuttāni, tesaṃ bhedañca, yo ca ‘‘tayo kho, upāli, pārivāsikassa bhikkhuno ratticchedā sahavāso vippavāso anārocanā’’ti (cūḷava. 83) ratticchedo vutto, tañca akatvā.
અયં હેત્થ વિનિચ્છયો – સચે (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૭૬) આગન્તુકા મુહુત્તં વિસ્સમિત્વા વા અવિસ્સમિત્વા એવ વા વિહારમજ્ઝેન ગચ્છન્તિ, તેસમ્પિ આરોચેતબ્બં. સચે તસ્સ અજાનન્તસ્સેવ ગચ્છન્તિ, અયઞ્ચ ગતકાલે જાનાતિ, ગન્ત્વા આરોચેતબ્બં. સમ્પાપુણિતું અસક્કોન્તસ્સ રત્તિચ્છેદોવ હોતિ, ન વત્તભેદદુક્કટં. યેપિ અન્તોવિહારં અપ્પવિસિત્વા ઉપચારસીમં ઓક્કમિત્વા ગચ્છન્તિ, અયઞ્ચ નેસં છત્તસદ્દં વા ઉક્કાસિતસદ્દં વા ખિપિતસદ્દં વા સુત્વાવ આગન્તુકભાવં જાનાતિ, ગન્ત્વા આરોચેતબ્બં. ગતકાલે જાનન્તેનાપિ અનુબન્ધિત્વા આરોચેતબ્બમેવ. સમ્પાપુણિતું અસક્કોન્તસ્સ રત્તિચ્છેદોવ હોતિ, ન વત્તભેદદુક્કટં. યોપિ રત્તિંયેવ આગન્ત્વા રત્તિંયેવ ગચ્છતિ, સોપિસ્સ રત્તિચ્છેદં કરોતિ. અઞ્ઞાતત્તા પન વત્તભેદદુક્કટં નત્થિ. સચે અજાનિત્વાવ અબ્ભાનં કરોતિ, અકતમેવ હોતીતિ કુરુન્દિયં (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૭૬) વુત્તં. તસ્મા અધિકા રત્તિયો ગહેત્વા કાતબ્બં. અયં અપણ્ણકપ્પટિપદા.
Ayaṃ hettha vinicchayo – sace (cūḷava. aṭṭha. 76) āgantukā muhuttaṃ vissamitvā vā avissamitvā eva vā vihāramajjhena gacchanti, tesampi ārocetabbaṃ. Sace tassa ajānantasseva gacchanti, ayañca gatakāle jānāti, gantvā ārocetabbaṃ. Sampāpuṇituṃ asakkontassa ratticchedova hoti, na vattabhedadukkaṭaṃ. Yepi antovihāraṃ appavisitvā upacārasīmaṃ okkamitvā gacchanti, ayañca nesaṃ chattasaddaṃ vā ukkāsitasaddaṃ vā khipitasaddaṃ vā sutvāva āgantukabhāvaṃ jānāti, gantvā ārocetabbaṃ. Gatakāle jānantenāpi anubandhitvā ārocetabbameva. Sampāpuṇituṃ asakkontassa ratticchedova hoti, na vattabhedadukkaṭaṃ. Yopi rattiṃyeva āgantvā rattiṃyeva gacchati, sopissa ratticchedaṃ karoti. Aññātattā pana vattabhedadukkaṭaṃ natthi. Sace ajānitvāva abbhānaṃ karoti, akatameva hotīti kurundiyaṃ (cūḷava. aṭṭha. 76) vuttaṃ. Tasmā adhikā rattiyo gahetvā kātabbaṃ. Ayaṃ apaṇṇakappaṭipadā.
નદિઆદીસુ નાવાય ગચ્છન્તમ્પિ પરતીરે ઠિતમ્પિ આકાસે ગચ્છન્તમ્પિ પબ્બતતલઅરઞ્ઞાદીસુ દૂરે ઠિતમ્પિ ભિક્ખું દિસ્વા સચે ‘‘ભિક્ખૂ’’તિ વવત્થાનં અત્થિ, નાવાદીહિ વા ગન્ત્વા, મહાસદ્દં કત્વા વા વેગેન અનુબન્ધિત્વા વા આરોચેતબ્બં, અનારોચેન્તસ્સ રત્તિચ્છેદો ચેવ વત્તભેદદુક્કટઞ્ચ. સચે વાયમન્તોપિ સમ્પાપુણિતું વા સાવેતું વા ન સક્કોતિ, રત્તિચ્છેદોવ હોતિ, ન વત્તભેદદુક્કટં.
Nadiādīsu nāvāya gacchantampi paratīre ṭhitampi ākāse gacchantampi pabbatatalaaraññādīsu dūre ṭhitampi bhikkhuṃ disvā sace ‘‘bhikkhū’’ti vavatthānaṃ atthi, nāvādīhi vā gantvā, mahāsaddaṃ katvā vā vegena anubandhitvā vā ārocetabbaṃ, anārocentassa ratticchedo ceva vattabhedadukkaṭañca. Sace vāyamantopi sampāpuṇituṃ vā sāvetuṃ vā na sakkoti, ratticchedova hoti, na vattabhedadukkaṭaṃ.
અઞ્ઞં કઞ્ચિ વિહારં ગતેનપિ ભિક્ખૂનં આરોચેતબ્બમેવ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૭૬). સચે સબ્બે એકટ્ઠાને ઠિતે પસ્સતિ, એકટ્ઠાને ઠિતેનેવ આરોચેતબ્બં. અથ રુક્ખમૂલાદીસુ વિસું વિસું ઠિતા હોન્તિ, તત્થ તત્થ ગન્ત્વા આરોચેતબ્બં. સઞ્ચિચ્ચ અનારોચેન્તસ્સ રત્તિચ્છેદો ચ હોતિ, વત્તભેદે ચ દુક્કટં. અથ વિચિનન્તો એકચ્ચે ન પસ્સતિ, રત્તિચ્છેદોવ હોતિ , ન ચ વત્તભેદદુક્કટં. સઞ્ચિચ્ચ અનારોચેન્તસ્સ પન રત્તિચ્છેદો ચેવ હોતિ, વત્તભેદે ચ દુક્કટં.
Aññaṃ kañci vihāraṃ gatenapi bhikkhūnaṃ ārocetabbameva (cūḷava. aṭṭha. 76). Sace sabbe ekaṭṭhāne ṭhite passati, ekaṭṭhāne ṭhiteneva ārocetabbaṃ. Atha rukkhamūlādīsu visuṃ visuṃ ṭhitā honti, tattha tattha gantvā ārocetabbaṃ. Sañcicca anārocentassa ratticchedo ca hoti, vattabhede ca dukkaṭaṃ. Atha vicinanto ekacce na passati, ratticchedova hoti , na ca vattabhedadukkaṭaṃ. Sañcicca anārocentassa pana ratticchedo ceva hoti, vattabhede ca dukkaṭaṃ.
તત્થેવાતિ માળકસીમાયમેવ. માળકતો પન ભિક્ખૂસુ નિક્ખન્તેસુ એકસ્સપિ સન્તિકે નિક્ખિપિતું વટ્ટતિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૯૭). માળકતો નિક્ખમિત્વા સતિં પટિલભન્તેન સહ ગચ્છન્તસ્સ સન્તિકે નિક્ખિપિતબ્બં. તેનાહ ‘‘એકપુગ્ગલસ્સ વા સન્તિકે’’તિ. સચે સોપિ પક્કન્તો, અઞ્ઞસ્સ યસ્સ માળકે નારોચિતં, તસ્સ આરોચેત્વા નિક્ખિપિતબ્બં. પકતત્તટ્ઠાનેતિ સઙ્ઘકમ્માનં અરહટ્ઠાને. દ્વે લેડ્ડુપાતે અતિક્કમિત્વાતિ (સારત્થ॰ ટી॰ ચૂળવગ્ગ ૩.૯૭) ભિક્ખૂનં સજ્ઝાયનસદ્દસવનૂપચારવિજહનત્થં વુત્તં. મહામગ્ગતો ઓક્કમ્માતિ મગ્ગપ્પટિપન્નભિક્ખૂનં ઉપચારવિજહનત્થં વુત્તં. ગુમ્બેન વા વતિયા વા પટિચ્છન્નટ્ઠાનેતિ દસ્સનૂપચારવિજહનત્થં વુત્તં. વત્તં સમાદિયિત્વા આરોચેતબ્બન્તિ વુત્તનયેનેવ વત્તં સમાદિયિત્વા પરિવાસો આરોચેતબ્બો. ‘‘આરોચેતબ્બ’’ન્તિ પન સામઞ્ઞેન વુત્તં. આરોચેન્તેન ચ સચે નવકતરો હોતિ, ‘‘આવુસો’’તિ વત્તબ્બં. સચે વુડ્ઢતરો, ‘‘ભન્તે’’તિ વત્તબ્બં. સચે અઞ્ઞો કોચિ ભિક્ખુ કેનચિદેવ કરણીયેન તં ઠાનં આગચ્છતિ. સચે એસ નં પસ્સતિ, સદ્દં વા તસ્સ સુણાતિ, આરોચેતબ્બં. અનારોચેન્તસ્સ રત્તિચ્છેદો ચેવ વત્તભેદો ચ. તેનાહ ‘‘યમ્પિ અઞ્ઞં ભિક્ખું પસ્સતિ, તસ્સાપિ આરોચેતબ્બમેવા’’તિ. અથ દ્વાદસહત્થં ઉપચારં ઓક્કમિત્વા અજાનન્તસ્સેવ ગચ્છતિ, રત્તિચ્છેદો હોતિયેવ, વત્તભેદો પન નત્થિ. ઉટ્ઠિતેતિ ઉગ્ગતે. યં સબ્બપઠમં ભિક્ખુન્તિ વિહારતો નિક્ખમન્તં વા આગન્તુકં વા સબ્બપઠમં યં અઞ્ઞં ભિક્ખું પસ્સતિ. તસ્સ આરોચેત્વા નિક્ખિપિતબ્બન્તિ અનારોચેન્તસ્સ દુક્કટં સિયા, તં સન્ધાય વુત્તં, ન તુ રત્તિચ્છેદં સન્ધાય. ઇતરથા હિ ‘‘વિહારસીમાપરિયાપન્નાનં સબ્બેસં આરોચેત્વા’’તિ વદેય્ય. યાવ રત્તિયો પૂરેન્તીતિ યત્તકા રત્તિયો આપત્તિ પટિચ્છન્ના હોતિ, તત્તકા રત્તિયો યાવ પૂરેન્તિ, તાવ પરિવત્થબ્બં. સમન્તપાસાદિકાયં પન ‘‘એવં યત્તકાનિ દિવસાનિ આપત્તિ પટિચ્છન્ના હોતિ, તત્તકાનિ, તતો અધિકતરાનિ વા કુક્કુચ્ચવિનોદનત્થાય પરિવસિત્વા’’તિ વુત્તં. વિત્થારોતિ પપઞ્ચો.
Tatthevāti māḷakasīmāyameva. Māḷakato pana bhikkhūsu nikkhantesu ekassapi santike nikkhipituṃ vaṭṭati (cūḷava. aṭṭha. 97). Māḷakato nikkhamitvā satiṃ paṭilabhantena saha gacchantassa santike nikkhipitabbaṃ. Tenāha ‘‘ekapuggalassa vā santike’’ti. Sace sopi pakkanto, aññassa yassa māḷake nārocitaṃ, tassa ārocetvā nikkhipitabbaṃ. Pakatattaṭṭhāneti saṅghakammānaṃ arahaṭṭhāne. Dve leḍḍupāte atikkamitvāti (sārattha. ṭī. cūḷavagga 3.97) bhikkhūnaṃ sajjhāyanasaddasavanūpacāravijahanatthaṃ vuttaṃ. Mahāmaggato okkammāti maggappaṭipannabhikkhūnaṃ upacāravijahanatthaṃ vuttaṃ. Gumbena vā vatiyā vā paṭicchannaṭṭhāneti dassanūpacāravijahanatthaṃ vuttaṃ. Vattaṃ samādiyitvā ārocetabbanti vuttanayeneva vattaṃ samādiyitvā parivāso ārocetabbo. ‘‘Ārocetabba’’nti pana sāmaññena vuttaṃ. Ārocentena ca sace navakataro hoti, ‘‘āvuso’’ti vattabbaṃ. Sace vuḍḍhataro, ‘‘bhante’’ti vattabbaṃ. Sace añño koci bhikkhu kenacideva karaṇīyena taṃ ṭhānaṃ āgacchati. Sace esa naṃ passati, saddaṃ vā tassa suṇāti, ārocetabbaṃ. Anārocentassa ratticchedo ceva vattabhedo ca. Tenāha ‘‘yampi aññaṃ bhikkhuṃ passati, tassāpi ārocetabbamevā’’ti. Atha dvādasahatthaṃ upacāraṃ okkamitvā ajānantasseva gacchati, ratticchedo hotiyeva, vattabhedo pana natthi. Uṭṭhiteti uggate. Yaṃ sabbapaṭhamaṃ bhikkhunti vihārato nikkhamantaṃ vā āgantukaṃ vā sabbapaṭhamaṃ yaṃ aññaṃ bhikkhuṃ passati. Tassa ārocetvā nikkhipitabbanti anārocentassa dukkaṭaṃ siyā, taṃ sandhāya vuttaṃ, na tu ratticchedaṃ sandhāya. Itarathā hi ‘‘vihārasīmāpariyāpannānaṃ sabbesaṃ ārocetvā’’ti vadeyya. Yāva rattiyo pūrentīti yattakā rattiyo āpatti paṭicchannā hoti, tattakā rattiyo yāva pūrenti, tāva parivatthabbaṃ. Samantapāsādikāyaṃ pana ‘‘evaṃ yattakāni divasāni āpatti paṭicchannā hoti, tattakāni, tato adhikatarāni vā kukkuccavinodanatthāya parivasitvā’’ti vuttaṃ. Vitthāroti papañco.
ઇતરેસુ પન દ્વીસૂતિ સુદ્ધન્તપરિવાસો, સમોધાનપરિવાસોતિ દ્વિન્નં મજ્ઝે. ખન્ધકેતિ સમુચ્ચયક્ખન્ધકે (ચૂળવ॰ ૧૫૬ આદયો). ચૂળસુદ્ધન્તો મહાસુદ્ધન્તોતિ એત્થ યો ઉપસમ્પદતો (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૦૨; વિ॰ સઙ્ગ॰ અટ્ઠ॰ ૨૪૨) પટ્ઠાય અનુલોમક્કમેન વા આરોચિતદિવસતો પટ્ઠાય પટિલોમક્કમેન વા ‘‘અસુકઞ્ચ અસુકઞ્ચ દિવસં વા પક્ખં વા માસં વા સંવચ્છરં વા તવ સુદ્ધભાવં જાનાસી’’તિ પુચ્છિયમાનો ‘‘આમ, ભન્તે, જાનામિ , એત્તકં નામ કાલં અહં સુદ્ધો’’તિ વદતિ, તસ્સ દિન્નો સુદ્ધન્તપરિવાસો ‘‘ચૂળસુદ્ધન્તો’’તિ વુચ્ચતિ.
Itaresu pana dvīsūti suddhantaparivāso, samodhānaparivāsoti dvinnaṃ majjhe. Khandhaketi samuccayakkhandhake (cūḷava. 156 ādayo). Cūḷasuddhanto mahāsuddhantoti ettha yo upasampadato (cūḷava. aṭṭha. 102; vi. saṅga. aṭṭha. 242) paṭṭhāya anulomakkamena vā ārocitadivasato paṭṭhāya paṭilomakkamena vā ‘‘asukañca asukañca divasaṃ vā pakkhaṃ vā māsaṃ vā saṃvaccharaṃ vā tava suddhabhāvaṃ jānāsī’’ti pucchiyamāno ‘‘āma, bhante, jānāmi , ettakaṃ nāma kālaṃ ahaṃ suddho’’ti vadati, tassa dinno suddhantaparivāso ‘‘cūḷasuddhanto’’ti vuccati.
તં ગહેત્વા પરિવસન્તેન યત્તકં કાલં અત્તનો સુદ્ધભાવં જાનાતિ, તત્તકં અપનેત્વા અવસેસં માસં વા દ્વેમાસં વા પરિવસિતબ્બં. સચે ‘‘માસમત્તં અસુદ્ધોમ્હી’’તિ સલ્લક્ખેત્વા પરિવાસં અગ્ગહેસિ, પરિવસન્તો ચ પુન અઞ્ઞં માસં સરતિ, તમ્પિ માસં પરિવસિતબ્બમેવ, પુન પરિવાસદાનકિચ્ચં નત્થિ. અથ ‘‘દ્વેમાસં અસુદ્ધોમ્હી’’તિ સલ્લક્ખેત્વા અગ્ગહેસિ, પરિવસન્તો ચ ‘‘માસમત્તમેવાહં અસુદ્ધોમ્હી’’તિ સન્નિટ્ઠાનં કરોતિ, માસમેવ પરિવસિતબ્બં, પુન પરિવાસદાનકિચ્ચં નત્થિ. અયઞ્હિ સુદ્ધન્તપરિવાસો ઉદ્ધમ્પિ આરોહતિ, હેટ્ઠાપિ ઓરોહતિ, ઇદમસ્સ લક્ખણં.
Taṃ gahetvā parivasantena yattakaṃ kālaṃ attano suddhabhāvaṃ jānāti, tattakaṃ apanetvā avasesaṃ māsaṃ vā dvemāsaṃ vā parivasitabbaṃ. Sace ‘‘māsamattaṃ asuddhomhī’’ti sallakkhetvā parivāsaṃ aggahesi, parivasanto ca puna aññaṃ māsaṃ sarati, tampi māsaṃ parivasitabbameva, puna parivāsadānakiccaṃ natthi. Atha ‘‘dvemāsaṃ asuddhomhī’’ti sallakkhetvā aggahesi, parivasanto ca ‘‘māsamattamevāhaṃ asuddhomhī’’ti sanniṭṭhānaṃ karoti, māsameva parivasitabbaṃ, puna parivāsadānakiccaṃ natthi. Ayañhi suddhantaparivāso uddhampi ārohati, heṭṭhāpi orohati, idamassa lakkhaṇaṃ.
યો પન યથાવુત્તેન અનુલોમપ્પટિલોમવસેન પુચ્છિયમાનોપિ રત્તિપરિયન્તં (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૦૨) ન જાનાતિ નસ્સરતિ, રત્તિપરિયન્તે વેમતિકો વા હોતિ, તસ્સ દિન્નો સુદ્ધન્તપરિવાસો ‘‘મહાસુદ્ધન્તો’’તિ વુચ્ચતિ. તં ગહેત્વા ગહિતદિવસતો યાવ ઉપસમ્પદદિવસો, તાવ રત્તિયો ગણેત્વા પરિવસિતબ્બં. અયં ઉદ્ધં નારોહતિ, હેટ્ઠા પન ઓરોહતિ. તસ્મા સચે પરિવસન્તો રત્તિપરિચ્છેદે સન્નિટ્ઠાનં કરોતિ ‘‘માસો વા સંવચ્છરો વા મય્હં આપન્નસ્સા’’તિ, માસં વા સંવચ્છરં વા પરિવસિતબ્બં. એત્થ ચ કિઞ્ચાપિ ‘‘એત્તકં કાલં અહં સુદ્ધો’’તિ વદન્તસ્સ ચૂળસુદ્ધન્તો દીયતિ, તથાપિ નિયમેનેવ જાનનાભાવા ‘‘દુવિધોપિ ચેસ…પે॰… દાતબ્બો’’તિ વુત્તં. તસ્સ દાનવિધિ ખન્ધકે આગતોતિ તસ્સ દુવિધસ્સાપિ સુદ્ધન્તસ્સ દાનવિધિ ‘‘તેન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુના સઙ્ઘં ઉપસઙ્કમિત્વા…પે॰… એવમસ્સ વચનીયો’’તિઆદિના સમુચ્ચયક્ખન્ધકે (ચૂળવ॰ ૧૫૬) આગતો. તસ્મા તત્થ વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બોતિ અધિપ્પાયો. એસ નયો વિનિચ્છયકથા પન વિત્થારતો સમન્તપાસાદિકાયં વુત્તાતિ એત્થાપિ.
Yo pana yathāvuttena anulomappaṭilomavasena pucchiyamānopi rattipariyantaṃ (cūḷava. aṭṭha. 102) na jānāti nassarati, rattipariyante vematiko vā hoti, tassa dinno suddhantaparivāso ‘‘mahāsuddhanto’’ti vuccati. Taṃ gahetvā gahitadivasato yāva upasampadadivaso, tāva rattiyo gaṇetvā parivasitabbaṃ. Ayaṃ uddhaṃ nārohati, heṭṭhā pana orohati. Tasmā sace parivasanto rattiparicchede sanniṭṭhānaṃ karoti ‘‘māso vā saṃvaccharo vā mayhaṃ āpannassā’’ti, māsaṃ vā saṃvaccharaṃ vā parivasitabbaṃ. Ettha ca kiñcāpi ‘‘ettakaṃ kālaṃ ahaṃ suddho’’ti vadantassa cūḷasuddhanto dīyati, tathāpi niyameneva jānanābhāvā ‘‘duvidhopi cesa…pe… dātabbo’’ti vuttaṃ. Tassa dānavidhi khandhake āgatoti tassa duvidhassāpi suddhantassa dānavidhi ‘‘tena, bhikkhave, bhikkhunā saṅghaṃ upasaṅkamitvā…pe… evamassa vacanīyo’’tiādinā samuccayakkhandhake (cūḷava. 156) āgato. Tasmā tattha vuttanayeneva veditabboti adhippāyo. Esa nayo vinicchayakathā pana vitthārato samantapāsādikāyaṃ vuttāti etthāpi.
ઓધુનિત્વા અવધુય પહાય સમોધાનો ઓધાનસમોધાનો. ચિરપ્પટિચ્છન્નાનં અગ્ઘેન સમોધાનો અગ્ઘસમોધાનો. મિસ્સકાનં સમોધાનો મિસ્સકસમોધાનો. ઇદાનિ તં તિવિધમ્પિ સમોધાનપરિવાસં સઙ્ખેપતો દસ્સેતું ‘‘તત્થા’’તિઆદિમાહ. અન્તરાપત્તિં આપજ્જિત્વા પટિચ્છાદેન્તસ્સાતિ યો પરિવાસં ગહેત્વા અનિક્ખિત્તવત્તો હુત્વા પરિવસન્તો અપરિનિટ્ઠિતેયેવ પરિવાસે અન્તરા વેમજ્ઝે સઙ્ઘાદિસેસાપત્તિં આપજ્જિત્વા પટિચ્છાદેતિ, તસ્સ. પરિવુત્થદિવસેતિ લક્ખણવચનમેતં, તેન ‘‘માનત્તચિણ્ણદિવસે ચા’’તિપિ વુત્તમેવ હોતિ. મક્ખેત્વાતિ ઞત્તિચતુત્થેન કમ્મેન મૂલાય પટિકસ્સનવસેન મક્ખેત્વા. સમોદહિત્વાતિ મૂલાપત્તિટ્ઠાને ઠપેત્વા, પક્ખિપિત્વાતિ અત્થો. દાતબ્બપરિવાસોતિ ‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો’’તિઆદિના ઞત્તિચતુત્થેન કમ્મેન દાતબ્બપરિવાસો. ઇદં વુત્તં હોતિ – યો પટિચ્છન્નાય આપત્તિયા પરિવાસં ગહેત્વા પરિવસન્તો (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૦૨; વિ॰ સઙ્ગ॰ અટ્ઠ॰ ૨૪૩) વા માનત્તારહો વા માનત્તં ચરન્તો વા અબ્ભાનારહો વા અનિક્ખિત્તવત્તો અઞ્ઞં આપત્તિં આપજ્જિત્વા પુરિમાપત્તિયા સમા વા ઊનતરા વા રત્તિયો પટિચ્છાદેતિ, તસ્સ મૂલાય પટિકસ્સનેન તે પરિવુત્થદિવસે ચ માનત્તચિણ્ણદિવસે ચ સબ્બે ઓધુનિત્વા અદિવસે કત્વા પચ્છા આપન્નાપત્તિં મૂલાપત્તિયં સમોધાય પરિવાસો દાતબ્બોતિ.
Odhunitvā avadhuya pahāya samodhāno odhānasamodhāno. Cirappaṭicchannānaṃ agghena samodhāno agghasamodhāno. Missakānaṃ samodhāno missakasamodhāno. Idāni taṃ tividhampi samodhānaparivāsaṃ saṅkhepato dassetuṃ ‘‘tatthā’’tiādimāha. Antarāpattiṃ āpajjitvā paṭicchādentassāti yo parivāsaṃ gahetvā anikkhittavatto hutvā parivasanto apariniṭṭhiteyeva parivāse antarā vemajjhe saṅghādisesāpattiṃ āpajjitvā paṭicchādeti, tassa. Parivutthadivaseti lakkhaṇavacanametaṃ, tena ‘‘mānattaciṇṇadivase cā’’tipi vuttameva hoti. Makkhetvāti ñatticatutthena kammena mūlāya paṭikassanavasena makkhetvā. Samodahitvāti mūlāpattiṭṭhāne ṭhapetvā, pakkhipitvāti attho. Dātabbaparivāsoti ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho’’tiādinā ñatticatutthena kammena dātabbaparivāso. Idaṃ vuttaṃ hoti – yo paṭicchannāya āpattiyā parivāsaṃ gahetvā parivasanto (cūḷava. aṭṭha. 102; vi. saṅga. aṭṭha. 243) vā mānattāraho vā mānattaṃ caranto vā abbhānāraho vā anikkhittavatto aññaṃ āpattiṃ āpajjitvā purimāpattiyā samā vā ūnatarā vā rattiyo paṭicchādeti, tassa mūlāya paṭikassanena te parivutthadivase ca mānattaciṇṇadivase ca sabbe odhunitvā adivase katvā pacchā āpannāpattiṃ mūlāpattiyaṃ samodhāya parivāso dātabboti.
સચે પન અન્તરાપત્તિ મૂલાપત્તિતો અતિરેકપ્પટિચ્છન્ના હોતિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૦૨), તં મૂલાપત્તિં કત્વા તત્થ ઇતરં સમોધાય પરિવાસો દાતબ્બો. સચે પન અન્તરાપત્તિ અપ્પટિચ્છન્ના હોતિ, મૂલાય પટિકસ્સનં અકત્વા પુબ્બે ગહિતપરિવાસેનેવ પરિવસિતબ્બં.
Sace pana antarāpatti mūlāpattito atirekappaṭicchannā hoti (cūḷava. aṭṭha. 102), taṃ mūlāpattiṃ katvā tattha itaraṃ samodhāya parivāso dātabbo. Sace pana antarāpatti appaṭicchannā hoti, mūlāya paṭikassanaṃ akatvā pubbe gahitaparivāseneva parivasitabbaṃ.
યા એકા વા…પે॰… સબ્બચિરપ્પટિચ્છન્નાયોતિ યા એકા વા આપત્તિ સબ્બચિરપ્પટિચ્છન્ના, યા દ્વે વા તિસ્સો વા સમ્બહુલા વા આપત્તિયો સબ્બચિરપ્પટિચ્છન્નાયોતિ અત્થો. તાસન્તિ સબ્બચિરપ્પટિચ્છન્નાનં આપત્તીનં. દાનવિધિ પનસ્સ ખન્ધકે વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બો.
Yā ekā vā…pe… sabbacirappaṭicchannāyoti yā ekā vā āpatti sabbacirappaṭicchannā, yā dve vā tisso vā sambahulā vā āpattiyo sabbacirappaṭicchannāyoti attho. Tāsanti sabbacirappaṭicchannānaṃ āpattīnaṃ. Dānavidhi panassa khandhake vuttanayeneva veditabbo.
યસ્સ પન સતં આપત્તિયો દસાહપટિચ્છન્ના, અપરમ્પિ સતં આપત્તિયો દસાહપટિચ્છન્ના, અપરમ્પિ સતં આપત્તિયો દસાહપટિચ્છન્નાતિ એવં દસક્ખત્તું કત્વા આપત્તિસહસ્સં દિવસસતપટિચ્છન્નં હોતિ, તેન કિં કાતબ્બન્તિ? સબ્બં સમોદહિત્વા દસ દિવસે પરિવસિતબ્બં. એવં એકેનેવ દસાહેન દિવસસતમ્પિ પરિવસિતમેવ હોતિ. વુત્તમ્પિ ચેતં –