Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
સઙ્ઘુપોસથાદિકથા
Saṅghuposathādikathā
૧૬૮. સો દેસો સમ્મજ્જિત્વાતિ તં દેસં સમ્મજ્જિત્વા, ઉપયોગત્થે પચ્ચત્તં. પાનીયં પરિભોજનીયન્તિઆદિ પન ઉત્તાનત્થમેવ . કસ્મા પનેતં વુત્તં? ઉપોસથસ્સ પુબ્બકરણાદિદસ્સનત્થં. તેનાહુ અટ્ઠકથાચરિયા –
168.So deso sammajjitvāti taṃ desaṃ sammajjitvā, upayogatthe paccattaṃ. Pānīyaṃ paribhojanīyantiādi pana uttānatthameva . Kasmā panetaṃ vuttaṃ? Uposathassa pubbakaraṇādidassanatthaṃ. Tenāhu aṭṭhakathācariyā –
‘‘સમ્મજ્જની પદીપો ચ, ઉદકં આસનેન ચ;
‘‘Sammajjanī padīpo ca, udakaṃ āsanena ca;
ઉપોસથસ્સ એતાનિ, પુબ્બકરણન્તિ વુચ્ચતિ’’.
Uposathassa etāni, pubbakaraṇanti vuccati’’.
ઇતિ ઇમાનિ ચત્તારિ ‘‘પુબ્બકરણ’’ન્તિ અક્ખાતાનિ.
Iti imāni cattāri ‘‘pubbakaraṇa’’nti akkhātāni.
‘‘છન્દપારિસુદ્ધિઉતુક્ખાનં, ભિક્ખુગણના ચ ઓવાદો;
‘‘Chandapārisuddhiutukkhānaṃ, bhikkhugaṇanā ca ovādo;
ઉપોસથસ્સ એતાનિ, પુબ્બકિચ્ચન્તિ વુચ્ચતિ.
Uposathassa etāni, pubbakiccanti vuccati.
ઇતિ ઇમાનિ પઞ્ચ પુબ્બકરણતો પચ્છા કત્તબ્બાનિ ‘‘પુબ્બકિચ્ચ’’ન્તિ અક્ખાતાનિ.
Iti imāni pañca pubbakaraṇato pacchā kattabbāni ‘‘pubbakicca’’nti akkhātāni.
‘‘ઉપોસથો યાવતિકા ચ ભિક્ખૂ કમ્મપ્પત્તા,
‘‘Uposatho yāvatikā ca bhikkhū kammappattā,
સભાગાપત્તિયો ચ ન વિજ્જન્તિ;
Sabhāgāpattiyo ca na vijjanti;
વજ્જનીયા ચ પુગ્ગલા તસ્મિં ન હોન્તિ,
Vajjanīyā ca puggalā tasmiṃ na honti,
પત્તકલ્લન્તિ વુચ્ચતિ’’.
Pattakallanti vuccati’’.
ઇતિ ઇમાનિ ચત્તારિ ‘‘પત્તકલ્લ’’ન્તિ અક્ખાતાનીતિ.
Iti imāni cattāri ‘‘pattakalla’’nti akkhātānīti.
તેહિ સદ્ધિન્તિ તેહિ આગતેહિ સદ્ધિં એતાનિ પુબ્બકરણાદીનિ કત્વા ઉપોસથો કાતબ્બો. અજ્જ મે ઉપોસથોતિ એત્થ સચે પન્નરસો હોતિ, ‘‘અજ્જ મે ઉપોસથો પન્નરસો’’તિપિ અધિટ્ઠાતું વટ્ટતિ. ચાતુદ્દસિકેપિ એસેવ નયો.
Tehisaddhinti tehi āgatehi saddhiṃ etāni pubbakaraṇādīni katvā uposatho kātabbo. Ajja me uposathoti ettha sace pannaraso hoti, ‘‘ajja me uposatho pannaraso’’tipi adhiṭṭhātuṃ vaṭṭati. Cātuddasikepi eseva nayo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૯૧. સઙ્ઘુપોસથાદિપ્પભેદં • 91. Saṅghuposathādippabhedaṃ
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સઙ્ઘુપોસથાદિકથાવણ્ણના • Saṅghuposathādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / છન્દદાનકથાદિવણ્ણના • Chandadānakathādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૯૧. સઙ્ઘુપોસથાદિકથા • 91. Saṅghuposathādikathā