Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૯૧. સઙ્ઘુપોસથાદિકથા
91. Saṅghuposathādikathā
૧૬૮. ‘‘સમ્મજ્જિત્વા’’તિ પદમપેક્ખિત્વા સો દેસોતિ એત્થ ‘‘ઉપયોગત્થે પચ્ચત્તવચન’’ન્તિ વુત્તં. એતન્તિ ‘‘સો દેસો સમ્મજ્જિતબ્બો’’તિઆદિવચનં. તેનાતિ તેન હેતુના. અટ્ઠકથાચરિયા ‘‘સમ્મજ્જની…પે॰… વુચ્ચતિ’’ ઇતિ આહૂતિ યોજના.
168. ‘‘Sammajjitvā’’ti padamapekkhitvā so desoti ettha ‘‘upayogatthe paccattavacana’’nti vuttaṃ. Etanti ‘‘so deso sammajjitabbo’’tiādivacanaṃ. Tenāti tena hetunā. Aṭṭhakathācariyā ‘‘sammajjanī…pe… vuccati’’ iti āhūti yojanā.
સમ્મજ્જનીતિ સમ્મજ્જનકરણં. પદીપોતિ પદીપુજ્જલનં. ઉદકન્તિ ઉદકટ્ઠપનં. આસનેનાતિ આસનપઞ્ઞાપનેન. ‘‘ઇતી’’તિ અજ્ઝાહરિતબ્બં. ઉપોસથસ્સાતિ નવવિધસ્સ ઉપોસથસ્સ પુબ્બકરણન્તિ સમ્બન્ધો. એતાનીતિ ચત્તારિ કમ્માનિ. વુચ્ચતીતિ કથિયતિ. ઇદં ‘‘એતાની’’તિ કમ્મસ્સ ચ ‘‘પુબ્બકરણ’’ન્તિ આકારસ્સ ચ અભેદત્તા આસન્નં આકારમપેક્ખિત્વા એકવચનવસેન વુત્તં. ‘‘અક્ખાતાની’’તિ ઇદં પન ‘‘ઇમાનિ ચત્તારી’’તિ કમ્મમપેક્ખિત્વા બહુવચનવસેન વુત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં.
Sammajjanīti sammajjanakaraṇaṃ. Padīpoti padīpujjalanaṃ. Udakanti udakaṭṭhapanaṃ. Āsanenāti āsanapaññāpanena. ‘‘Itī’’ti ajjhāharitabbaṃ. Uposathassāti navavidhassa uposathassa pubbakaraṇanti sambandho. Etānīti cattāri kammāni. Vuccatīti kathiyati. Idaṃ ‘‘etānī’’ti kammassa ca ‘‘pubbakaraṇa’’nti ākārassa ca abhedattā āsannaṃ ākāramapekkhitvā ekavacanavasena vuttaṃ. ‘‘Akkhātānī’’ti idaṃ pana ‘‘imāni cattārī’’ti kammamapekkhitvā bahuvacanavasena vuttanti daṭṭhabbaṃ.
છન્દપારિસુદ્ધિઉતુક્ખાનન્તિ છન્દક્ખાનઞ્ચ પારિસુદ્ધિક્ખાનઞ્ચ ઉતુક્ખાનઞ્ચ. ભિક્ખુગણનાતિ ભિક્ખૂ ગણેત્વા અક્ખાનં. ઓવાદોતિ ભિક્ખુનીહિ યાચિતસ્સ ઓવાદસ્સ અક્ખાનં. એતાનીતિ એતાનિ પઞ્ચ. પુબ્બકરણતો પચ્છાતિ પુબ્બકરણસ્સ કરણતો પચ્છા. એત્થ ચ ‘‘પુબ્બકરણતો પચ્છા કત્તબ્બાની’’તિ ઇદં કત્તબ્બાકારસ્સેવ વિસેસનં, ન અત્થસ્સ. અયં પન વિસેસો – સઙ્ઘસન્નિપાતતો પુબ્બભાગે કત્તબ્બત્તા પુબ્બકરણં નામ, ઉપોસથકરણતો પુબ્બભાગે કત્તબ્બત્તા પુબ્બકિચ્ચં નામાતિ.
Chandapārisuddhiutukkhānanti chandakkhānañca pārisuddhikkhānañca utukkhānañca. Bhikkhugaṇanāti bhikkhū gaṇetvā akkhānaṃ. Ovādoti bhikkhunīhi yācitassa ovādassa akkhānaṃ. Etānīti etāni pañca. Pubbakaraṇato pacchāti pubbakaraṇassa karaṇato pacchā. Ettha ca ‘‘pubbakaraṇato pacchā kattabbānī’’ti idaṃ kattabbākārasseva visesanaṃ, na atthassa. Ayaṃ pana viseso – saṅghasannipātato pubbabhāge kattabbattā pubbakaraṇaṃ nāma, uposathakaraṇato pubbabhāge kattabbattā pubbakiccaṃ nāmāti.
ઉપોસથોતિ ઉપોસથદિવસો. યાવતિકા ચ ભિક્ખૂતિ યત્તકા ભિક્ખૂ. કમ્મપત્તાતિ ઉપોસથકમ્મસ્સ પત્તા યુત્તા અનુરૂપા. તાવતિકા ભિક્ખૂ હત્થપાસં અવિજહિત્વા એકસીમાયં ઠિતા ચ હોન્તીતિ યોજના. સભાગાપત્તિયોતિ વત્થુસભાગા આપત્તિયો. વજ્જનીયાતિ વજ્જેતબ્બા. પુગ્ગલાતિ ગહટ્ઠાદિપુગ્ગલા. તસ્મિન્તિ તસ્મિં ઉપોસથસીમમાળકે. એતાનિ ચત્તારીતિ પાઠસેસો.
Uposathoti uposathadivaso. Yāvatikā ca bhikkhūti yattakā bhikkhū. Kammapattāti uposathakammassa pattā yuttā anurūpā. Tāvatikā bhikkhū hatthapāsaṃ avijahitvā ekasīmāyaṃ ṭhitā ca hontīti yojanā. Sabhāgāpattiyoti vatthusabhāgā āpattiyo. Vajjanīyāti vajjetabbā. Puggalāti gahaṭṭhādipuggalā. Tasminti tasmiṃ uposathasīmamāḷake. Etāni cattārīti pāṭhaseso.
આગતેહિ તેહિ ભિક્ખૂહીતિ યોજના. પન્નરસોપીતિ પિસદ્દેન ન કેવલં પાળિયં આગતનયેનેવ અધિટ્ઠાતું વટ્ટતિ, અથ ખો ‘‘અજ્જ મે ઉપોસથો પન્નરસો’’તિપીતિ દસ્સેતિ.
Āgatehi tehi bhikkhūhīti yojanā. Pannarasopīti pisaddena na kevalaṃ pāḷiyaṃ āgatanayeneva adhiṭṭhātuṃ vaṭṭati, atha kho ‘‘ajja me uposatho pannaraso’’tipīti dasseti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૯૧. સઙ્ઘુપોસથાદિપ્પભેદં • 91. Saṅghuposathādippabhedaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / સઙ્ઘુપોસથાદિકથા • Saṅghuposathādikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સઙ્ઘુપોસથાદિકથાવણ્ણના • Saṅghuposathādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / છન્દદાનકથાદિવણ્ણના • Chandadānakathādivaṇṇanā