Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘ નિકાય (અટ્ઠકથા) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૦. સઙ્ગીતિસુત્તવણ્ણના

    10. Saṅgītisuttavaṇṇanā

    ૨૯૬. એવં મે સુતન્તિ સઙ્ગીતિસુત્તં. તત્રાયમપુબ્બપદવણ્ણના – ચારિકં ચરમાનોતિ નિબદ્ધચારિકં ચરમાનો. તદા કિર સત્થા દસસહસ્સચક્કવાળે ઞાણજાલં પત્થરિત્વા લોકં વોલોકયમાનો પાવાનગરવાસિનો મલ્લરાજાનો દિસ્વા ઇમે રાજાનો મય્હં સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણજાલસ્સ અન્તો પઞ્ઞાયન્તિ, કિં નુ ખોતિ આવજ્જન્તો ‘‘રાજાનો એકં સન્ધાગારં કારેસું, મયિ ગતે મઙ્ગલં ભણાપેસ્સન્તિ, અહં તેસં મઙ્ગલં વત્વા ઉય્યોજેત્વા ‘ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ ધમ્મકથં કથેહી’તિ સારિપુત્તં વક્ખામિ, સારિપુત્તો તીહિ પિટકેહિ સમ્મસિત્વા ચુદ્દસપઞ્હાધિકેન પઞ્હસહસ્સેન પટિમણ્ડેત્વા ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ સઙ્ગીતિસુત્તં નામ કથેસ્સતિ, સુત્તન્તં આવજ્જેત્વા પઞ્ચ ભિક્ખુસતાનિ સહ પટિસમ્ભિદાહિ અરહત્તં પાપુણિસ્સન્તી’’તિ ઇમમત્થં દિસ્વા ચારિકં પક્કન્તો. તેન વુત્તં – ‘‘મલ્લેસુ ચારિકં ચરમાનો’’તિ.

    296.Evaṃme sutanti saṅgītisuttaṃ. Tatrāyamapubbapadavaṇṇanā – cārikaṃ caramānoti nibaddhacārikaṃ caramāno. Tadā kira satthā dasasahassacakkavāḷe ñāṇajālaṃ pattharitvā lokaṃ volokayamāno pāvānagaravāsino mallarājāno disvā ime rājāno mayhaṃ sabbaññutaññāṇajālassa anto paññāyanti, kiṃ nu khoti āvajjanto ‘‘rājāno ekaṃ sandhāgāraṃ kāresuṃ, mayi gate maṅgalaṃ bhaṇāpessanti, ahaṃ tesaṃ maṅgalaṃ vatvā uyyojetvā ‘bhikkhusaṅghassa dhammakathaṃ kathehī’ti sāriputtaṃ vakkhāmi, sāriputto tīhi piṭakehi sammasitvā cuddasapañhādhikena pañhasahassena paṭimaṇḍetvā bhikkhusaṅghassa saṅgītisuttaṃ nāma kathessati, suttantaṃ āvajjetvā pañca bhikkhusatāni saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇissantī’’ti imamatthaṃ disvā cārikaṃ pakkanto. Tena vuttaṃ – ‘‘mallesu cārikaṃ caramāno’’ti.

    ઉબ્ભતકનવસન્ધાગારવણ્ણના

    Ubbhatakanavasandhāgāravaṇṇanā

    ૨૯૭. ઉબ્ભતકન્તિ તસ્સ નામં, ઉચ્ચત્તા વા એવં વુત્તં. સન્ધાગારન્તિ નગરમજ્ઝે સન્ધાગારસાલા. સમણેન વાતિ એત્થ યસ્મા ઘરવત્થુપરિગ્ગહકાલેયેવ દેવતા અત્તનો વસનટ્ઠાનં ગણ્હન્તિ. તસ્મા દેવેન વાતિ અવત્વા ‘‘સમણેન વા બ્રાહ્મણેન વા કેનચિ વા મનુસ્સભૂતેના’’તિ વુત્તં. યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિંસૂતિ ભગવતો આગમનં સુત્વા ‘‘અમ્હેહિ ગન્ત્વાપિ ન ભગવા આનીતો, દૂતં પેસેત્વાપિ ન પક્કોસાપિતો, સયમેવ પન મહાભિક્ખુસઙ્ઘપરિવારો અમ્હાકં વસનટ્ઠાનં સમ્પત્તો, અમ્હેહિ ચ સન્ધાગારસાલા કારિતા, એત્થ મયં દસબલં આનેત્વા મઙ્ગલં ભણાપેસ્સામા’’તિ ચિન્તેત્વા ઉપસઙ્કમિંસુ.

    297.Ubbhatakanti tassa nāmaṃ, uccattā vā evaṃ vuttaṃ. Sandhāgāranti nagaramajjhe sandhāgārasālā. Samaṇena vāti ettha yasmā gharavatthupariggahakāleyeva devatā attano vasanaṭṭhānaṃ gaṇhanti. Tasmā devena vāti avatvā ‘‘samaṇena vā brāhmaṇena vā kenaci vā manussabhūtenā’’ti vuttaṃ. Yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsūti bhagavato āgamanaṃ sutvā ‘‘amhehi gantvāpi na bhagavā ānīto, dūtaṃ pesetvāpi na pakkosāpito, sayameva pana mahābhikkhusaṅghaparivāro amhākaṃ vasanaṭṭhānaṃ sampatto, amhehi ca sandhāgārasālā kāritā, ettha mayaṃ dasabalaṃ ānetvā maṅgalaṃ bhaṇāpessāmā’’ti cintetvā upasaṅkamiṃsu.

    ૨૯૮. યેન સન્ધાગારં તેનુપસઙ્કમિંસૂતિ તં દિવસં કિર સન્ધાગારે ચિત્તકમ્મં નિટ્ઠપેત્વા અટ્ટકા મુત્તમત્તા હોન્તિ, બુદ્ધા ચ નામ અરઞ્ઞજ્ઝાસયા અરઞ્ઞારામા, અન્તોગામે વસેય્યું વા નો વા. તસ્મા ભગવતો મનં જાનિત્વાવ પટિજગ્ગિસ્સામાતિ ચિન્તેત્વા તે ભગવન્તં ઉપસઙ્કમિંસુ. ઇદાનિ પન મનં લભિત્વા પટિજગ્ગિતુકામા યેન સન્ધાગારં તેનુપસઙ્કમિંસુ . સબ્બસન્થરિન્તિ યથા સબ્બં સન્થતં હોતિ, એવં. યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિંસૂતિ એત્થ પન તે મલ્લરાજાનો સન્ધાગારં પટિજગ્ગિત્વા નગરવીથિયોપિ સમ્મજ્જાપેત્વા ધજે ઉસ્સાપેત્વા ગેહદ્વારેસુ પુણ્ણઘટે ચ કદલિયો ચ ઠપાપેત્વા સકલનગરં દીપમાલાદીહિ વિપ્પકિણ્ણતારકં વિય કત્વા ખીરપાયકે દારકે ખીરં પાય્યેથ, દહરે કુમારે લહું લહું ભોજાપેત્વા સયાપેથ, ઉચ્ચાસદ્દં મા કરિત્થ, અજ્જ એકરત્તિં સત્થા અન્તોગામે વસિસ્સતિ, બુદ્ધા નામ અપ્પસદ્દકામા હોન્તીતિ ભેરિં ચરાપેત્વા સયં દણ્ડદીપિકં આદાય યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિંસુ.

    298.Yena sandhāgāraṃ tenupasaṅkamiṃsūti taṃ divasaṃ kira sandhāgāre cittakammaṃ niṭṭhapetvā aṭṭakā muttamattā honti, buddhā ca nāma araññajjhāsayā araññārāmā, antogāme vaseyyuṃ vā no vā. Tasmā bhagavato manaṃ jānitvāva paṭijaggissāmāti cintetvā te bhagavantaṃ upasaṅkamiṃsu. Idāni pana manaṃ labhitvā paṭijaggitukāmā yena sandhāgāraṃ tenupasaṅkamiṃsu . Sabbasantharinti yathā sabbaṃ santhataṃ hoti, evaṃ. Yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsūti ettha pana te mallarājāno sandhāgāraṃ paṭijaggitvā nagaravīthiyopi sammajjāpetvā dhaje ussāpetvā gehadvāresu puṇṇaghaṭe ca kadaliyo ca ṭhapāpetvā sakalanagaraṃ dīpamālādīhi vippakiṇṇatārakaṃ viya katvā khīrapāyake dārake khīraṃ pāyyetha, dahare kumāre lahuṃ lahuṃ bhojāpetvā sayāpetha, uccāsaddaṃ mā karittha, ajja ekarattiṃ satthā antogāme vasissati, buddhā nāma appasaddakāmā hontīti bheriṃ carāpetvā sayaṃ daṇḍadīpikaṃ ādāya yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu.

    ૨૯૯. ભગવન્તંયેવ પુરક્ખત્વાતિ ભગવન્તં પુરતો કત્વા. તત્થ ભગવા ભિક્ખૂનઞ્ચેવ ઉપાસકાનઞ્ચ મજ્ઝે નિસિન્નો અતિવિય વિરોચતિ, સમન્તપાસાદિકો સુવણ્ણવણ્ણો અભિરૂપો દસ્સનીયો. પુરિમકાયતો સુવણ્ણવણ્ણા રસ્મિ ઉટ્ઠહિત્વા અસીતિહત્થં ઠાનં ગણ્હાતિ. પચ્છિમકાયતો. દક્ખિણહત્થતો. વામહત્થતો સુવણ્ણવણ્ણા રસ્મિ ઉટ્ઠહિત્વા અસીતિહત્થં ઠાનં ગણ્હાતિ. ઉપરિ કેસન્તતો પટ્ઠાય સબ્બકેસાવટ્ટેહિ મોરગીવવણ્ણા રસ્મિ ઉટ્ઠહિત્વા ગગનતલે અસીતિહત્થં ઠાનં ગણ્હાતિ. હેટ્ઠા પાદતલેહિ પવાળવણ્ણા રસ્મિ ઉટ્ઠહિત્વા ઘનપથવિયં અસીતિહત્થં ઠાનં ગણ્હાતિ. એવં સમન્તા અસીતિ હત્થમત્તં ઠાનં છબ્બણ્ણા બુદ્ધરસ્મિયો વિજ્જોતમાના વિપ્ફન્દમાના વિધાવન્તિ. સબ્બે દિસાભાગા સુવણ્ણચમ્પકપુપ્ફેહિ વિકિરિયમાના વિય સુવણ્ણઘટતો નિક્ખન્તસુવણ્ણરસધારાહિ સિઞ્ચમાના વિય પસારિતસુવણ્ણપટપરિક્ખિત્તા વિય વેરમ્ભવાતસમુટ્ઠિતકિંસુકકણિકારપુપ્ફચુણ્ણસમાકિણ્ણા વિય ચ વિપ્પકાસન્તિ.

    299.Bhagavantaṃyeva purakkhatvāti bhagavantaṃ purato katvā. Tattha bhagavā bhikkhūnañceva upāsakānañca majjhe nisinno ativiya virocati, samantapāsādiko suvaṇṇavaṇṇo abhirūpo dassanīyo. Purimakāyato suvaṇṇavaṇṇā rasmi uṭṭhahitvā asītihatthaṃ ṭhānaṃ gaṇhāti. Pacchimakāyato. Dakkhiṇahatthato. Vāmahatthato suvaṇṇavaṇṇā rasmi uṭṭhahitvā asītihatthaṃ ṭhānaṃ gaṇhāti. Upari kesantato paṭṭhāya sabbakesāvaṭṭehi moragīvavaṇṇā rasmi uṭṭhahitvā gaganatale asītihatthaṃ ṭhānaṃ gaṇhāti. Heṭṭhā pādatalehi pavāḷavaṇṇā rasmi uṭṭhahitvā ghanapathaviyaṃ asītihatthaṃ ṭhānaṃ gaṇhāti. Evaṃ samantā asīti hatthamattaṃ ṭhānaṃ chabbaṇṇā buddharasmiyo vijjotamānā vipphandamānā vidhāvanti. Sabbe disābhāgā suvaṇṇacampakapupphehi vikiriyamānā viya suvaṇṇaghaṭato nikkhantasuvaṇṇarasadhārāhi siñcamānā viya pasāritasuvaṇṇapaṭaparikkhittā viya verambhavātasamuṭṭhitakiṃsukakaṇikārapupphacuṇṇasamākiṇṇā viya ca vippakāsanti.

    ભગવતોપિ અસીતિઅનુબ્યઞ્જનબ્યામપ્પભાદ્વત્તિંસવરલક્ખણસમુજ્જલં સરીરં સમુગ્ગતતારકં વિય ગગનતલં, વિકસિતમિવ પદુમવનં , સબ્બપાલિફુલ્લો વિય યોજનસતિકો પારિચ્છત્તકો પટિપાટિયા ઠપિતાનં દ્વત્તિંસચન્દાનં દ્વત્તિંસસૂરિયાનં દ્વત્તિંસચક્કવત્તિરાજાનં દ્વત્તિંસદેવરાજાનં દ્વત્તિંસમહાબ્રહ્માનં સિરિયા સિરિં અભિભવમાનં વિય વિરોચતિ. પરિવારેત્વા નિસિન્ના ભિક્ખૂપિ સબ્બેવ અપ્પિચ્છા સન્તુટ્ઠા પવિવિત્તા અસંસટ્ઠા આરદ્ધવીરિયા વત્તારો વચનક્ખમા ચોદકા પાપગરહિનો સીલસમ્પન્ના સમાધિસમ્પન્ના પઞ્ઞાવિમુત્તિ વિમુત્તિઞાણદસ્સનસમ્પન્ના. તેહિ પરિવારિતો ભગવા રત્તકમ્બલપરિક્ખિત્તો વિય સુવણ્ણક્ખન્ધો , રત્તપદુમવનસણ્ડમજ્ઝગતા વિય સુવણ્ણનાવા, પવાળવેદિકાપરિક્ખિત્તો વિય સુવણ્ણપાસાદો વિરોચિત્થ.

    Bhagavatopi asītianubyañjanabyāmappabhādvattiṃsavaralakkhaṇasamujjalaṃ sarīraṃ samuggatatārakaṃ viya gaganatalaṃ, vikasitamiva padumavanaṃ , sabbapāliphullo viya yojanasatiko pāricchattako paṭipāṭiyā ṭhapitānaṃ dvattiṃsacandānaṃ dvattiṃsasūriyānaṃ dvattiṃsacakkavattirājānaṃ dvattiṃsadevarājānaṃ dvattiṃsamahābrahmānaṃ siriyā siriṃ abhibhavamānaṃ viya virocati. Parivāretvā nisinnā bhikkhūpi sabbeva appicchā santuṭṭhā pavivittā asaṃsaṭṭhā āraddhavīriyā vattāro vacanakkhamā codakā pāpagarahino sīlasampannā samādhisampannā paññāvimutti vimuttiñāṇadassanasampannā. Tehi parivārito bhagavā rattakambalaparikkhitto viya suvaṇṇakkhandho , rattapadumavanasaṇḍamajjhagatā viya suvaṇṇanāvā, pavāḷavedikāparikkhitto viya suvaṇṇapāsādo virocittha.

    અસીતિમહાથેરાપિ નં મેઘવણ્ણં પંસુકૂલં પારુપિત્વા મણિવમ્મવમ્મિતા વિય મહાનાગા પરિવારયિંસુ વન્તરાગા ભિન્નકિલેસા વિજટિતજટા છિન્નબન્ધના કુલે વા ગણે વા અલગ્ગા. ઇતિ ભગવા સયં વીતરાગો વીતરાગેહિ, વીતદોસો વીતદોસેહિ, વીતમોહો વીતમોહેહિ, નિત્તણ્હો નિત્તણ્હેહિ, નિક્કિલેસો નિક્કિલેસેહિ, સયં બુદ્ધો બહુસ્સુતબુદ્ધેહિ પરિવારિતો પત્તપરિવારિતં વિય કેસરં, કેસરપરિવારિતા વિય કણ્ણિકા, અટ્ઠનાગસહસ્સપરિવારિતો વિય છદ્દન્તો નાગરાજા, નવુતિહંસસહસ્સપરિવારિતો વિય ધતરટ્ઠો હંસરાજા, સેનઙ્ગપરિવારિતો વિય ચક્કવત્તિરાજા, મરુગણપરિવારિતો વિય સક્કો દેવરાજા, બ્રહ્મગણપરિવારિતો વિય હારિતો મહાબ્રહ્મા, અસમેન બુદ્ધવેસેન અપરિમાણેન બુદ્ધવિલાસેન તસ્સં પરિસતિ નિસિન્નો પાવેય્યકે મલ્લે બહુદેવ રત્તિં ધમ્મિયા કથાય સન્દસ્સેત્વા ઉય્યોજેસિ.

    Asītimahātherāpi naṃ meghavaṇṇaṃ paṃsukūlaṃ pārupitvā maṇivammavammitā viya mahānāgā parivārayiṃsu vantarāgā bhinnakilesā vijaṭitajaṭā chinnabandhanā kule vā gaṇe vā alaggā. Iti bhagavā sayaṃ vītarāgo vītarāgehi, vītadoso vītadosehi, vītamoho vītamohehi, nittaṇho nittaṇhehi, nikkileso nikkilesehi, sayaṃ buddho bahussutabuddhehi parivārito pattaparivāritaṃ viya kesaraṃ, kesaraparivāritā viya kaṇṇikā, aṭṭhanāgasahassaparivārito viya chaddanto nāgarājā, navutihaṃsasahassaparivārito viya dhataraṭṭho haṃsarājā, senaṅgaparivārito viya cakkavattirājā, marugaṇaparivārito viya sakko devarājā, brahmagaṇaparivārito viya hārito mahābrahmā, asamena buddhavesena aparimāṇena buddhavilāsena tassaṃ parisati nisinno pāveyyake malle bahudeva rattiṃ dhammiyā kathāya sandassetvā uyyojesi.

    એત્થ ચ ધમ્મિકથા નામ સન્ધાગારઅનુમોદનપ્પટિસંયુત્તા પકિણ્ણકકથા વેદિતબ્બા. તદા હિ ભગવા આકાસગઙ્ગં ઓતારેન્તો વિય પથવોજં આકડ્ઢન્તો વિય મહાજમ્બું મત્થકે ગહેત્વા ચાલેન્તો વિય યોજનિયમધુગણ્ડં ચક્કયન્તેન પીળેત્વા મધુપાનં પાયમાનો વિય ચ પાવેય્યકાનં મલ્લાનં હિતસુખાવહં પકિણ્ણકકથં કથેસિ.

    Ettha ca dhammikathā nāma sandhāgāraanumodanappaṭisaṃyuttā pakiṇṇakakathā veditabbā. Tadā hi bhagavā ākāsagaṅgaṃ otārento viya pathavojaṃ ākaḍḍhanto viya mahājambuṃ matthake gahetvā cālento viya yojaniyamadhugaṇḍaṃ cakkayantena pīḷetvā madhupānaṃ pāyamāno viya ca pāveyyakānaṃ mallānaṃ hitasukhāvahaṃ pakiṇṇakakathaṃ kathesi.

    ૩૦૦. તુણ્હીભૂતં તુણ્હીભૂતન્તિ યં યં દિસં અનુવિલોકેતિ, તત્થ તત્થ તુણ્હીભૂતમેવ. અનુવિલોકેત્વાતિ મંસચક્ખુના દિબ્બચક્ખુનાતિ દ્વીહિ ચક્ખૂહિ તતો તતો વિલોકેત્વા. મંસચક્ખુના હિ નેસં બહિદ્ધા ઇરિયાપથં પરિગ્ગહેસિ. તત્થ એકભિક્ખુસ્સાપિ નેવ હત્થકુક્કુચ્ચં ન પાદકુક્કુચ્ચં અહોસિ, ન કોચિ સીસમુક્ખિપિ, ન કથં કથેસિ, ન નિદ્દાયન્તો નિસીદિ. સબ્બેપિ તીહિ સિક્ખાહિ સિક્ખિતા નિવાતે પદીપસિખા વિય નિચ્ચલા નિસીદિંસુ. ઇતિ નેસં ઇમં ઇરિયાપથં મંસચક્ખુના પરિગ્ગહેસિ. આલોકં પન વડ્ઢયિત્વા દિબ્બચક્ખુના હદયરૂપં દિસ્વા અબ્ભન્તરગતં સીલં ઓલોકેસિ. સો અનેકસતાનં ભિક્ખૂનં અન્તોકુમ્ભિયં જલમાનં પદીપં વિય અરહત્તુપગં સીલં અદ્દસ. આરદ્ધવિપસ્સકા હિ તે ભિક્ખૂ. ઇતિ નેસં સીલં દિસ્વા ‘‘ઇમેપિ ભિક્ખૂ મય્હં અનુચ્છવિકા, અહમ્પિ ઇમેસં અનુચ્છવિકો’’તિ ચક્ખુતલેસુ નિમિત્તં ઠપેત્વા ભિક્ખુસઙ્ઘં ઓલોકેત્વા આયસ્મન્તં સારિપુત્તં આમન્તેસિ ‘‘પિટ્ઠિ મે આગિલાયતી’’તિ. કસ્મા આગિલાયતિ? ભગવતો હિ છબ્બસ્સાનિ મહાપધાનં પદહન્તસ્સ મહન્તં કાયદુક્ખં અહોસિ. અથસ્સ અપરભાગે મહલ્લકકાલે પિટ્ઠિવાતો ઉપ્પજ્જિ.

    300.Tuṇhībhūtaṃ tuṇhībhūtanti yaṃ yaṃ disaṃ anuviloketi, tattha tattha tuṇhībhūtameva. Anuviloketvāti maṃsacakkhunā dibbacakkhunāti dvīhi cakkhūhi tato tato viloketvā. Maṃsacakkhunā hi nesaṃ bahiddhā iriyāpathaṃ pariggahesi. Tattha ekabhikkhussāpi neva hatthakukkuccaṃ na pādakukkuccaṃ ahosi, na koci sīsamukkhipi, na kathaṃ kathesi, na niddāyanto nisīdi. Sabbepi tīhi sikkhāhi sikkhitā nivāte padīpasikhā viya niccalā nisīdiṃsu. Iti nesaṃ imaṃ iriyāpathaṃ maṃsacakkhunā pariggahesi. Ālokaṃ pana vaḍḍhayitvā dibbacakkhunā hadayarūpaṃ disvā abbhantaragataṃ sīlaṃ olokesi. So anekasatānaṃ bhikkhūnaṃ antokumbhiyaṃ jalamānaṃ padīpaṃ viya arahattupagaṃ sīlaṃ addasa. Āraddhavipassakā hi te bhikkhū. Iti nesaṃ sīlaṃ disvā ‘‘imepi bhikkhū mayhaṃ anucchavikā, ahampi imesaṃ anucchaviko’’ti cakkhutalesu nimittaṃ ṭhapetvā bhikkhusaṅghaṃ oloketvā āyasmantaṃ sāriputtaṃ āmantesi ‘‘piṭṭhi me āgilāyatī’’ti. Kasmā āgilāyati? Bhagavato hi chabbassāni mahāpadhānaṃ padahantassa mahantaṃ kāyadukkhaṃ ahosi. Athassa aparabhāge mahallakakāle piṭṭhivāto uppajji.

    સઙ્ઘાટિં પઞ્ઞાપેત્વાતિ સન્ધાગારસ્સ કિર એકપસ્સે તે રાજાનો કપ્પિયમઞ્ચકં પઞ્ઞપેસું ‘‘અપ્પેવ નામ સત્થા નિપજ્જેય્યા’’તિ. સત્થાપિ ચતૂહિ ઇરિયાપથેહિ પરિભુત્તં ઇમેસં મહપ્ફલં ભવિસ્સતીતિ તત્થ સઙ્ઘાટિં પઞ્ઞાપેત્વા નિપજ્જિ.

    Saṅghāṭiṃ paññāpetvāti sandhāgārassa kira ekapasse te rājāno kappiyamañcakaṃ paññapesuṃ ‘‘appeva nāma satthā nipajjeyyā’’ti. Satthāpi catūhi iriyāpathehi paribhuttaṃ imesaṃ mahapphalaṃ bhavissatīti tattha saṅghāṭiṃ paññāpetvā nipajji.

    ભિન્નનિગણ્ઠવત્થુવણ્ણના

    Bhinnanigaṇṭhavatthuvaṇṇanā

    ૩૦૧. તસ્સ કાલઙ્કિરિયાયાતિઆદીસુ યં વત્તબ્બં, તં સબ્બં હેટ્ઠા વુત્તમેવ.

    301.Tassa kālaṅkiriyāyātiādīsu yaṃ vattabbaṃ, taṃ sabbaṃ heṭṭhā vuttameva.

    ૩૦૨. આમન્તેસીતિ ભણ્ડનાદિવૂપસમકરં સ્વાખ્યાતં ધમ્મં દેસેતુકામો આમન્તેસિ.

    302.Āmantesīti bhaṇḍanādivūpasamakaraṃ svākhyātaṃ dhammaṃ desetukāmo āmantesi.

    એકકવણ્ણના

    Ekakavaṇṇanā

    ૩૦૩. તત્થાતિ તસ્મિં ધમ્મે. સઙ્ગાયિતબ્બન્તિ સમગ્ગેહિ ગાયિતબ્બં, એકવચનેહિ અવિરુદ્ધવચનેહિ ભણિતબ્બં. ન વિવદિતબ્બન્તિ અત્થે વા બ્યઞ્જને વા વિવાદો ન કાતબ્બો. એકો ધમ્મોતિ એકકદુકતિકાદિવસેન બહુધા સામગ્ગિરસં દસ્સેતુકામો પઠમં તાવ ‘‘એકો ધમ્મો’’તિ આહ. સબ્બે સત્તાતિ કામભવાદીસુ સઞ્ઞાભવાદીસુ એકવોકારભવાદીસુ ચ સબ્બભવેસુ સબ્બે સત્તા. આહારટ્ઠિતિકાતિ આહારતો ઠિતિ એતેસન્તિ આહારટ્ઠિતિકા. ઇતિ સબ્બસત્તાનં ઠિતિ હેતુ આહારો નામ એકો ધમ્મો અમ્હાકં સત્થારા યાથાવતો ઞત્વા સમ્મદક્ખાતો આવુસોતિ દીપેતિ.

    303.Tatthāti tasmiṃ dhamme. Saṅgāyitabbanti samaggehi gāyitabbaṃ, ekavacanehi aviruddhavacanehi bhaṇitabbaṃ. Na vivaditabbanti atthe vā byañjane vā vivādo na kātabbo. Eko dhammoti ekakadukatikādivasena bahudhā sāmaggirasaṃ dassetukāmo paṭhamaṃ tāva ‘‘eko dhammo’’ti āha. Sabbe sattāti kāmabhavādīsu saññābhavādīsu ekavokārabhavādīsu ca sabbabhavesu sabbe sattā. Āhāraṭṭhitikāti āhārato ṭhiti etesanti āhāraṭṭhitikā. Iti sabbasattānaṃ ṭhiti hetu āhāro nāma eko dhammo amhākaṃ satthārā yāthāvato ñatvā sammadakkhāto āvusoti dīpeti.

    નનુ ચ એવં સન્તે યં વુત્તં ‘‘અસઞ્ઞસત્તા દેવા અહેતુકા અનાહારા અફસ્સકા’’તિઆદિ, (વિભ॰ ૧૦૧૭) તં વચનં વિરુજ્ઝતીતિ, ન વિરુજ્ઝતિ. તેસઞ્હિ ઝાનં આહારો હોતિ. એવં સન્તેપિ ‘‘ચત્તારોમે, ભિક્ખવે, આહારા ભૂતાનં વા સત્તાનં ઠિતિયા સમ્ભવેસીનં વા અનુગ્ગહાય. કતમે ચત્તારો? કબળીકારો આહારો ઓળારિકો વા સુખુમો વા, ફસ્સો દુતિયો, મનોસઞ્ચેતના તતિયા, વિઞ્ઞાણં ચતુત્થ’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૨.૧૧) ઇદમ્પિ વિરુજ્ઝતીતિ, ઇદમ્પિ ન વિરુજ્ઝતિ. એતસ્મિઞ્હિ સુત્તે નિપ્પરિયાયેન આહારલક્ખણાવ ધમ્મા આહારાતિ વુત્તા. ઇધ પન પરિયાયેન પચ્ચયો આહારોતિ વુત્તો. સબ્બધમ્માનઞ્હિ પચ્ચયો લદ્ધું વટ્ટતિ. સો ચ યં યં ફલં જનેતિ, તં તં આહરતિ નામ, તસ્મા આહારોતિ વુચ્ચતિ. તેનેવાહ ‘‘અવિજ્જમ્પાહં, ભિક્ખવે, સાહારં વદામિ, નો અનાહારં. કો ચ, ભિક્ખવે, અવિજ્જાય આહારો? પઞ્ચનીવરણાતિસ્સ વચનીયં. પઞ્ચનીવરણેપાહં, ભિક્ખવે, સાહારે વદામિ, નો અનાહારે. કો ચ, ભિક્ખવે, પઞ્ચન્નં નીવરણાનં આહારો? અયોનિસોમનસિકારોતિસ્સ વચનીય’’ન્તિ (અ॰ નિ॰ ૧૦.૬૧). અયં ઇધ અધિપ્પેતો.

    Nanu ca evaṃ sante yaṃ vuttaṃ ‘‘asaññasattā devā ahetukā anāhārā aphassakā’’tiādi, (vibha. 1017) taṃ vacanaṃ virujjhatīti, na virujjhati. Tesañhi jhānaṃ āhāro hoti. Evaṃ santepi ‘‘cattārome, bhikkhave, āhārā bhūtānaṃ vā sattānaṃ ṭhitiyā sambhavesīnaṃ vā anuggahāya. Katame cattāro? Kabaḷīkāro āhāro oḷāriko vā sukhumo vā, phasso dutiyo, manosañcetanā tatiyā, viññāṇaṃ catuttha’’nti (saṃ. ni. 2.11) idampi virujjhatīti, idampi na virujjhati. Etasmiñhi sutte nippariyāyena āhāralakkhaṇāva dhammā āhārāti vuttā. Idha pana pariyāyena paccayo āhāroti vutto. Sabbadhammānañhi paccayo laddhuṃ vaṭṭati. So ca yaṃ yaṃ phalaṃ janeti, taṃ taṃ āharati nāma, tasmā āhāroti vuccati. Tenevāha ‘‘avijjampāhaṃ, bhikkhave, sāhāraṃ vadāmi, no anāhāraṃ. Ko ca, bhikkhave, avijjāya āhāro? Pañcanīvaraṇātissa vacanīyaṃ. Pañcanīvaraṇepāhaṃ, bhikkhave, sāhāre vadāmi, no anāhāre. Ko ca, bhikkhave, pañcannaṃ nīvaraṇānaṃ āhāro? Ayonisomanasikārotissa vacanīya’’nti (a. ni. 10.61). Ayaṃ idha adhippeto.

    એતસ્મિઞ્હિ પચ્ચયાહારે ગહિતે પરિયાયાહારોપિ નિપ્પરિયાયાહારોપિ સબ્બો ગહિતોવ હોતિ. તત્થ અસઞ્ઞભવે પચ્ચયાહારો લબ્ભતિ. અનુપ્પન્ને હિ બુદ્ધે તિત્થાયતને પબ્બજિતા વાયોકસિણે પરિકમ્મં કત્વા ચતુત્થજ્ઝાનં નિબ્બત્તેત્વા તતો વુટ્ઠાય ધી ચિત્તં, ધિબ્બતેતં ચિત્તં ચિત્તસ્સ નામ અભાવોયેવ સાધુ, ચિત્તઞ્હિ નિસ્સાયેવ વધબન્ધાદિપચ્ચયં દુક્ખં ઉપ્પજ્જતિ. ચિત્તે અસતિ નત્થેતન્તિ ખન્તિં રુચિં ઉપ્પાદેત્વા અપરિહીનજ્ઝાના કાલઙ્કત્વા અસઞ્ઞભવે નિબ્બત્તન્તિ. યો યસ્સ ઇરિયાપથો મનુસ્સલોકે પણિહિતો અહોસિ, સો તેન ઇરિયાપથેન નિબ્બત્તિત્વા પઞ્ચ કપ્પસતાનિ ઠિતો વા નિસિન્નો વા નિપન્નો વા હોતિ. એવરૂપાનમ્પિ સત્તાનં પચ્ચયાહારો લબ્ભતિ. તે હિ યં ઝાનં ભાવેત્વા નિબ્બત્તા, તદેવ નેસં પચ્ચયો હોતિ. યથા જિયાવેગેન ખિત્તસરો યાવ જિયાવેગો અત્થિ, તાવ ગચ્છતિ, એવં યાવ ઝાનપચ્ચયો અત્થિ, તાવ તિટ્ઠન્તિ. તસ્મિં નિટ્ઠિતે ખીણવેગો સરો વિય પતન્તિ. યે પન તે નેરયિકા નેવ ઉટ્ઠાનફલૂપજીવી ન પુઞ્ઞફલૂપજીવીતિ વુત્તા, તેસં કો આહારોતિ ? તેસં કમ્મમેવ આહારો. કિં પઞ્ચ આહારા અત્થીતિ ચે. પઞ્ચ, ન પઞ્ચાતિ ઇદં ન વત્તબ્બં. નનુ પચ્ચયો આહારોતિ વુત્તમેતં. તસ્મા યેન કમ્મેન તે નિરયે નિબ્બત્તા, તદેવ તેસં ઠિતિપચ્ચયત્તા આહારો હોતિ. યં સન્ધાય ઇદં વુત્તં ‘‘ન ચ તાવ કાલઙ્કરોતિ, યાવ ન તં પાપકમ્મં બ્યન્તી હોતી’’તિ (મ॰ નિ॰ ૩.૨૫૦).

    Etasmiñhi paccayāhāre gahite pariyāyāhāropi nippariyāyāhāropi sabbo gahitova hoti. Tattha asaññabhave paccayāhāro labbhati. Anuppanne hi buddhe titthāyatane pabbajitā vāyokasiṇe parikammaṃ katvā catutthajjhānaṃ nibbattetvā tato vuṭṭhāya dhī cittaṃ, dhibbatetaṃ cittaṃ cittassa nāma abhāvoyeva sādhu, cittañhi nissāyeva vadhabandhādipaccayaṃ dukkhaṃ uppajjati. Citte asati natthetanti khantiṃ ruciṃ uppādetvā aparihīnajjhānā kālaṅkatvā asaññabhave nibbattanti. Yo yassa iriyāpatho manussaloke paṇihito ahosi, so tena iriyāpathena nibbattitvā pañca kappasatāni ṭhito vā nisinno vā nipanno vā hoti. Evarūpānampi sattānaṃ paccayāhāro labbhati. Te hi yaṃ jhānaṃ bhāvetvā nibbattā, tadeva nesaṃ paccayo hoti. Yathā jiyāvegena khittasaro yāva jiyāvego atthi, tāva gacchati, evaṃ yāva jhānapaccayo atthi, tāva tiṭṭhanti. Tasmiṃ niṭṭhite khīṇavego saro viya patanti. Ye pana te nerayikā neva uṭṭhānaphalūpajīvī na puññaphalūpajīvīti vuttā, tesaṃ ko āhāroti ? Tesaṃ kammameva āhāro. Kiṃ pañca āhārā atthīti ce. Pañca, na pañcāti idaṃ na vattabbaṃ. Nanu paccayo āhāroti vuttametaṃ. Tasmā yena kammena te niraye nibbattā, tadeva tesaṃ ṭhitipaccayattā āhāro hoti. Yaṃ sandhāya idaṃ vuttaṃ ‘‘na ca tāva kālaṅkaroti, yāva na taṃ pāpakammaṃ byantī hotī’’ti (ma. ni. 3.250).

    કબળીકારં આહારં આરબ્ભ ચેત્થ વિવાદો ન કાતબ્બો. મુખે ઉપ્પન્નો ખેળોપિ હિ તેસં આહારકિચ્ચં સાધેતિ. ખેળોપિ હિ નિરયે દુક્ખવેદનિયો હુત્વા પચ્ચયો હોતિ, સગ્ગે સુખવેદનિયો. ઇતિ કામભવે નિપ્પરિયાયેન ચત્તારો આહારા. રૂપારૂપભવેસુ ઠપેત્વા અસઞ્ઞં સેસાનં તયો. અસઞ્ઞાનઞ્ચેવ અવસેસાનઞ્ચ પચ્ચયાહારોતિ ઇમિના આહારેન ‘‘સબ્બે સત્તા આહારટ્ઠિતિકા’’તિ એતં પઞ્હં કથેત્વા ‘‘અયં ખો આવુસો’’તિ એવં નિય્યાતનમ્પિ ‘‘અત્થિ ખો આવુસો’’તિ પુન ઉદ્ધરણમ્પિ અકત્વા ‘‘સબ્બે સત્તા સઙ્ખારટ્ઠિતિકા’’તિ દુતિયપઞ્હં વિસ્સજ્જેસિ.

    Kabaḷīkāraṃ āhāraṃ ārabbha cettha vivādo na kātabbo. Mukhe uppanno kheḷopi hi tesaṃ āhārakiccaṃ sādheti. Kheḷopi hi niraye dukkhavedaniyo hutvā paccayo hoti, sagge sukhavedaniyo. Iti kāmabhave nippariyāyena cattāro āhārā. Rūpārūpabhavesu ṭhapetvā asaññaṃ sesānaṃ tayo. Asaññānañceva avasesānañca paccayāhāroti iminā āhārena ‘‘sabbe sattā āhāraṭṭhitikā’’ti etaṃ pañhaṃ kathetvā ‘‘ayaṃ kho āvuso’’ti evaṃ niyyātanampi ‘‘atthi kho āvuso’’ti puna uddharaṇampi akatvā ‘‘sabbe sattā saṅkhāraṭṭhitikā’’ti dutiyapañhaṃ vissajjesi.

    કસ્મા પન ન નિય્યાતેસિ ન ઉદ્ધરિત્થ? તત્થ તત્થ નિય્યાતિયમાનેપિ ઉદ્ધરિયમાનેપિ પરિયાપુણિતું વાચેતું દુક્ખં હોતિ, તસ્મા દ્વે એકાબદ્ધે કત્વા વિસ્સજ્જેસિ. ઇમસ્મિમ્પિ વિસ્સજ્જને હેટ્ઠા વુત્તપચ્ચયોવ અત્તનો ફલસ્સ સઙ્ખરણતો સઙ્ખારોતિ વુત્તો. ઇતિ હેટ્ઠા આહારપચ્ચયો કથિતો, ઇધ સઙ્ખારપચ્ચયોતિ અયમેત્થ હેટ્ઠિમતો વિસેસો. ‘‘હેટ્ઠા નિપ્પરિયાયાહારો ગહિતો, ઇધ પરિયાયાહારોતિ એવં ગહિતે વિસેસો પાકટો ભવેય્ય, નો ચ ગણ્હિંસૂ’તિ મહાસીવત્થેરો આહ. ઇન્દ્રિયબદ્ધસ્સપિ હિ અનિન્દ્રિયબદ્ધસ્સપિ પચ્ચયો લદ્ધું વટ્ટતિ. વિના પચ્ચયેન ધમ્મો નામ નત્થિ. તત્થ અનિન્દ્રિયબદ્ધસ્સ તિણરુક્ખલતાદિનો પથવીરસો આપોરસો ચ પચ્ચયો હોતિ. દેવે અવસ્સન્તે હિ તિણાદીનિ મિલાયન્તિ, વસ્સન્તે ચ પન હરિતાનિ હોન્તિ. ઇતિ તેસં પથવીરસો આપોરસો ચ પચ્ચયો હોતિ. ઇન્દ્રિયબદ્ધસ્સ અવિજ્જા તણ્હા કમ્મં આહારોતિ એવમાદયો પચ્ચયા, ઇતિ હેટ્ઠા પચ્ચયોયેવ આહારોતિ કથિતો, ઇધ સઙ્ખારોતિ. અયમેવેત્થ વિસેસો.

    Kasmā pana na niyyātesi na uddharittha? Tattha tattha niyyātiyamānepi uddhariyamānepi pariyāpuṇituṃ vācetuṃ dukkhaṃ hoti, tasmā dve ekābaddhe katvā vissajjesi. Imasmimpi vissajjane heṭṭhā vuttapaccayova attano phalassa saṅkharaṇato saṅkhāroti vutto. Iti heṭṭhā āhārapaccayo kathito, idha saṅkhārapaccayoti ayamettha heṭṭhimato viseso. ‘‘Heṭṭhā nippariyāyāhāro gahito, idha pariyāyāhāroti evaṃ gahite viseso pākaṭo bhaveyya, no ca gaṇhiṃsū’ti mahāsīvatthero āha. Indriyabaddhassapi hi anindriyabaddhassapi paccayo laddhuṃ vaṭṭati. Vinā paccayena dhammo nāma natthi. Tattha anindriyabaddhassa tiṇarukkhalatādino pathavīraso āporaso ca paccayo hoti. Deve avassante hi tiṇādīni milāyanti, vassante ca pana haritāni honti. Iti tesaṃ pathavīraso āporaso ca paccayo hoti. Indriyabaddhassa avijjā taṇhā kammaṃ āhāroti evamādayo paccayā, iti heṭṭhā paccayoyeva āhāroti kathito, idha saṅkhāroti. Ayamevettha viseso.

    અયં ખો, આવુસોતિ આવુસો અમ્હાકં સત્થારા મહાબોધિમણ્ડે નિસીદિત્વા સયં સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણેન સચ્છિકત્વા અયં એકધમ્મો દેસિતો. તત્થ એકધમ્મે તુમ્હેહિ સબ્બેહેવ સઙ્ગાયિતબ્બં ન વિવદિતબ્બં. યથયિદં બ્રહ્મચરિયન્તિ યથા સઙ્ગાયમાનાનં તુમ્હાકં ઇદં સાસનબ્રહ્મચરિયં અદ્ધનિયં અસ્સ. એકેન હિ ભિક્ખુના ‘‘અત્થિ, ખો આવુસો, એકો ધમ્મો સમ્મદક્ખાતો. કતમો એકો ધમ્મો? સબ્બે સત્તા આહારટ્ઠિતિકા. સબ્બે સત્તા સઙ્ખારટ્ઠિતિકા’’તિ કથિતે તસ્સ કથં સુત્વા અઞ્ઞો કથેસ્સતિ. તસ્સપિ અઞ્ઞોતિ એવં પરમ્પરકથાનિયમેન ઇદં બ્રહ્મચરિયં ચિરં તિટ્ઠમાનં સદેવકસ્સ લોકસ્સ અત્થાય હિતાય ભવિસ્સતીતિ એકકવસેન ધમ્મસેનાપતિ સારિપુત્તત્થેરો સામગ્ગિરસં દસ્સેસીતિ.

    Ayaṃkho, āvusoti āvuso amhākaṃ satthārā mahābodhimaṇḍe nisīditvā sayaṃ sabbaññutaññāṇena sacchikatvā ayaṃ ekadhammo desito. Tattha ekadhamme tumhehi sabbeheva saṅgāyitabbaṃ na vivaditabbaṃ. Yathayidaṃ brahmacariyanti yathā saṅgāyamānānaṃ tumhākaṃ idaṃ sāsanabrahmacariyaṃ addhaniyaṃ assa. Ekena hi bhikkhunā ‘‘atthi, kho āvuso, eko dhammo sammadakkhāto. Katamo eko dhammo? Sabbe sattā āhāraṭṭhitikā. Sabbe sattā saṅkhāraṭṭhitikā’’ti kathite tassa kathaṃ sutvā añño kathessati. Tassapi aññoti evaṃ paramparakathāniyamena idaṃ brahmacariyaṃ ciraṃ tiṭṭhamānaṃ sadevakassa lokassa atthāya hitāya bhavissatīti ekakavasena dhammasenāpati sāriputtatthero sāmaggirasaṃ dassesīti.

    એકકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ekakavaṇṇanā niṭṭhitā.

    દુકવણ્ણના

    Dukavaṇṇanā

    ૩૦૪. ઇતિ એકકવસેન સામગ્ગિરસં દસ્સેત્વા ઇદાનિ દુકવસેન દસ્સેતું પુન દેસનં આરભિ. તત્થ નામરૂપદુકે નામન્તિ ચત્તારો અરૂપિનો ખન્ધા નિબ્બાનઞ્ચ. તત્થ ચત્તારો ખન્ધા નામનટ્ઠેન નામં. નામનટ્ઠેનાતિ નામકરણટ્ઠેન. યથા હિ મહાજનસમ્મતત્તા મહાસમ્મતસ્સ ‘‘મહાસમ્મતો’’તિ નામં અહોસિ, યથા માતાપિતરો ‘‘અયં તિસ્સો નામ હોતુ, ફુસ્સો નામ હોતૂ’’તિ એવં પુત્તસ્સ કિત્તિમનામં કરોન્તિ, યથા વા ‘‘ધમ્મકથિકો વિનયધરો’’તિ ગુણતો નામં આગચ્છતિ, ન એવં વેદનાદીનં. વેદનાદયો હિ મહાપથવીઆદયો વિય અત્તનો નામં કરોન્તાવ ઉપ્પજ્જન્તિ. તેસુ ઉપ્પન્નેસુ તેસં નામં ઉપ્પન્નમેવ હોતિ. ન હિ વેદનં ઉપ્પન્નં ‘‘ત્વં વેદના નામ હોહી’’તિ, કોચિ ભણતિ, ન ચસ્સા યેન કેનચિ કારણેન નામગ્ગહણકિચ્ચં અત્થિ, યથા પથવિયા ઉપ્પન્નાય ‘‘ત્વં પથવી નામ હોહી’’તિ નામગ્ગહણકિચ્ચં નત્થિ, ચક્કવાળસિનેરુમ્હિ ચન્દિમસૂરિયનક્ખત્તેસુ ઉપ્પન્નેસુ ‘‘ત્વં ચક્કવાળં નામ, ત્વં નક્ખત્તં નામ હોહી’’તિ નામગ્ગહણકિચ્ચં નત્થિ, નામં ઉપ્પન્નમેવ હોતિ, ઓપપાતિકા પઞ્ઞત્તિ નિપતતિ, એવં વેદનાય ઉપ્પન્નાય ‘‘ત્વં વેદના નામ હોહી’’તિ નામગ્ગહણકિચ્ચં નત્થિ, તાય ઉપ્પન્નાય વેદનાતિ નામં ઉપ્પન્નમેવ હોતિ. સઞ્ઞાદીસુપિ એસેવ નયો અતીતેપિ હિ વેદના વેદનાયેવ. સઞ્ઞા. સઙ્ખારા. વિઞ્ઞાણં વિઞ્ઞાણમેવ. અનાગતેપિ. પચ્ચુપ્પન્નેપિ. નિબ્બાનં પન સદાપિ નિબ્બાનમેવાતિ. નામનટ્ઠેન નામં. નમનટ્ઠેનાપિ ચેત્થ ચત્તારો ખન્ધા નામં. તે હિ આરમ્મણાભિમુખં નમન્તિ. નામનટ્ઠેન સબ્બમ્પિ નામં. ચત્તારો હિ ખન્ધા આરમ્મણે અઞ્ઞમઞ્ઞં નામેન્તિ , નિબ્બાનં આરમ્મણાધિપતિપચ્ચયતાય અત્તનિ અનવજ્જધમ્મે નામેતિ.

    304. Iti ekakavasena sāmaggirasaṃ dassetvā idāni dukavasena dassetuṃ puna desanaṃ ārabhi. Tattha nāmarūpaduke nāmanti cattāro arūpino khandhā nibbānañca. Tattha cattāro khandhā nāmanaṭṭhena nāmaṃ. Nāmanaṭṭhenāti nāmakaraṇaṭṭhena. Yathā hi mahājanasammatattā mahāsammatassa ‘‘mahāsammato’’ti nāmaṃ ahosi, yathā mātāpitaro ‘‘ayaṃ tisso nāma hotu, phusso nāma hotū’’ti evaṃ puttassa kittimanāmaṃ karonti, yathā vā ‘‘dhammakathiko vinayadharo’’ti guṇato nāmaṃ āgacchati, na evaṃ vedanādīnaṃ. Vedanādayo hi mahāpathavīādayo viya attano nāmaṃ karontāva uppajjanti. Tesu uppannesu tesaṃ nāmaṃ uppannameva hoti. Na hi vedanaṃ uppannaṃ ‘‘tvaṃ vedanā nāma hohī’’ti, koci bhaṇati, na cassā yena kenaci kāraṇena nāmaggahaṇakiccaṃ atthi, yathā pathaviyā uppannāya ‘‘tvaṃ pathavī nāma hohī’’ti nāmaggahaṇakiccaṃ natthi, cakkavāḷasinerumhi candimasūriyanakkhattesu uppannesu ‘‘tvaṃ cakkavāḷaṃ nāma, tvaṃ nakkhattaṃ nāma hohī’’ti nāmaggahaṇakiccaṃ natthi, nāmaṃ uppannameva hoti, opapātikā paññatti nipatati, evaṃ vedanāya uppannāya ‘‘tvaṃ vedanā nāma hohī’’ti nāmaggahaṇakiccaṃ natthi, tāya uppannāya vedanāti nāmaṃ uppannameva hoti. Saññādīsupi eseva nayo atītepi hi vedanā vedanāyeva. Saññā. Saṅkhārā. Viññāṇaṃ viññāṇameva. Anāgatepi. Paccuppannepi. Nibbānaṃ pana sadāpi nibbānamevāti. Nāmanaṭṭhena nāmaṃ. Namanaṭṭhenāpi cettha cattāro khandhā nāmaṃ. Te hi ārammaṇābhimukhaṃ namanti. Nāmanaṭṭhena sabbampi nāmaṃ. Cattāro hi khandhā ārammaṇe aññamaññaṃ nāmenti , nibbānaṃ ārammaṇādhipatipaccayatāya attani anavajjadhamme nāmeti.

    રૂપન્તિ ચત્તારો ચ મહાભૂતા ચતુન્નઞ્ચ મહાભૂતાનં ઉપાદાય રૂપં, તં સબ્બમ્પિ રુપ્પનટ્ઠેન રૂપં. તસ્સ વિત્થારકથા વિસુદ્ધિમગ્ગે વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બા.

    Rūpanti cattāro ca mahābhūtā catunnañca mahābhūtānaṃ upādāya rūpaṃ, taṃ sabbampi ruppanaṭṭhena rūpaṃ. Tassa vitthārakathā visuddhimagge vuttanayeneva veditabbā.

    અવિજ્જાતિ દુક્ખાદીસુ અઞ્ઞાણં. અયમ્પિ વિત્થારતો વિસુદ્ધિમગ્ગે કથિતાયેવ. ભવતણ્હાતિ ભવપત્થના. યથાહ ‘‘તત્થ કતમા ભવતણ્હા? યો ભવેસુ ભવચ્છન્દો’’તિઆદિ (ધ॰ સ॰ ૧૩૧૯).

    Avijjāti dukkhādīsu aññāṇaṃ. Ayampi vitthārato visuddhimagge kathitāyeva. Bhavataṇhāti bhavapatthanā. Yathāha ‘‘tattha katamā bhavataṇhā? Yo bhavesu bhavacchando’’tiādi (dha. sa. 1319).

    ભવદિટ્ઠીતિ ભવો વુચ્ચતિ સસ્સતં, સસ્સતવસેન ઉપ્પજ્જનકદિટ્ઠિ. સા ‘‘તત્થ કતમા ભવદિટ્ઠિ? ‘ભવિસ્સતિ અત્તા ચ લોકો ચા’તિ યા એવરૂપા દિટ્ઠિ દિટ્ઠિગત’’ન્તિઆદિના (ધ॰ સ॰ ૧૩૨૦) નયેન અભિધમ્મે વિત્થારિતા. વિભવદિટ્ઠીતિ વિભવો વુચ્ચતિ ઉચ્છેદં, ઉચ્છેદવસેન ઉપ્પજ્જનકદિટ્ઠિ. સાપિ ‘‘તત્થ કતમા વિભવદિટ્ઠિ? ‘ન ભવિસ્સતિ અત્તા ચ લોકો ચા’તિ (ધ॰ સ॰ ૨૮૫). યા એવરૂપા દિટ્ઠિ દિટ્ઠિગત’’ન્તિઆદિના (ધ॰ સ॰ ૧૩૨૧) નયેન તત્થેવ વિત્થારિતા.

    Bhavadiṭṭhīti bhavo vuccati sassataṃ, sassatavasena uppajjanakadiṭṭhi. Sā ‘‘tattha katamā bhavadiṭṭhi? ‘Bhavissati attā ca loko cā’ti yā evarūpā diṭṭhi diṭṭhigata’’ntiādinā (dha. sa. 1320) nayena abhidhamme vitthāritā. Vibhavadiṭṭhīti vibhavo vuccati ucchedaṃ, ucchedavasena uppajjanakadiṭṭhi. Sāpi ‘‘tattha katamā vibhavadiṭṭhi? ‘Na bhavissati attā ca loko cā’ti (dha. sa. 285). Yā evarūpā diṭṭhi diṭṭhigata’’ntiādinā (dha. sa. 1321) nayena tattheva vitthāritā.

    અહિરિકન્તિ ‘‘યં ન હિરીયતિ હિરીયિતબ્બેના’’તિ (ધ॰ સ॰ ૧૩૨૮) એવં વિત્થારિતા નિલ્લજ્જતા. અનોત્તપ્પન્તિ ‘‘યં ન ઓત્તપ્પતિ ઓત્તપ્પિતબ્બેના’’તિ (ધ॰ સ॰ ૧૩૨૯) એવં વિત્થારિતો અભાયનકઆકારો.

    Ahirikanti ‘‘yaṃ na hirīyati hirīyitabbenā’’ti (dha. sa. 1328) evaṃ vitthāritā nillajjatā. Anottappanti ‘‘yaṃ na ottappati ottappitabbenā’’ti (dha. sa. 1329) evaṃ vitthārito abhāyanakaākāro.

    હિરી ચ ઓત્તપ્પઞ્ચાતિ ‘‘યં હિરીયતિ હિરીયિતબ્બેન, ઓત્તપ્પતિ ઓત્તપ્પિતબ્બેના’’તિ (ધ॰ સ॰ ૧૩૩૦-૩૧) એવં વિત્થારિતાનિ હિરિઓત્તપ્પાનિ. અપિ ચેત્થ અજ્ઝત્તસમુટ્ઠાના હિરી, બહિદ્ધાસમુટ્ઠાનં ઓત્તપ્પં. અત્તાધિપતેય્યા હિરી, લોકાધિપતેય્યં ઓત્તપ્પં. લજ્જાસભાવસણ્ઠિતા હિરી, ભયસભાવસણ્ઠિતં ઓત્તપ્પં. વિત્થારકથા પનેત્થ સબ્બાકારેન વિસુદ્ધિમગ્ગે વુત્તા.

    Hirī ca ottappañcāti ‘‘yaṃ hirīyati hirīyitabbena, ottappati ottappitabbenā’’ti (dha. sa. 1330-31) evaṃ vitthāritāni hiriottappāni. Api cettha ajjhattasamuṭṭhānā hirī, bahiddhāsamuṭṭhānaṃ ottappaṃ. Attādhipateyyā hirī, lokādhipateyyaṃ ottappaṃ. Lajjāsabhāvasaṇṭhitā hirī, bhayasabhāvasaṇṭhitaṃ ottappaṃ. Vitthārakathā panettha sabbākārena visuddhimagge vuttā.

    દોવચસ્સતાતિ દુક્ખં વચો એતસ્મિં વિપ્પટિકૂલગાહિમ્હિ વિપચ્ચનીકસાતે અનાદરે પુગ્ગલેતિ દુબ્બચો, તસ્સ કમ્મં દોવચસ્સં, તસ્સ ભાવો દોવચસ્સતા. વિત્થારતો પનેસા ‘‘તત્થ કતમા દોવચસ્સતા? સહધમ્મિકે વુચ્ચમાને દોવચસ્સાય’’ન્તિ (ધ॰ સ॰ ૧૩૩૨) અભિધમ્મે આગતા. સા અત્થતો સઙ્ખારક્ખન્ધો હોતિ. ‘‘ચતુન્નઞ્ચ ખન્ધાનં એતેનાકારેન પવત્તાનં એતં અધિવચન’’ન્તિ વદન્તિ. પાપમિત્તતાતિ પાપા અસ્સદ્ધાદયો પુગ્ગલા એતસ્સ મિત્તાતિ પાપમિત્તો, તસ્સ ભાવો પાપમિત્તતા. વિત્થારતો પનેસા – ‘‘તત્થ કતમા પાપમિત્તતા? યે તે પુગ્ગલા અસ્સદ્ધા દુસ્સીલા અપ્પસ્સુતા મચ્છરિનો દુપ્પઞ્ઞા. યા તેસં સેવના નિસેવના સંસેવના ભજના સંભજના ભત્તિ સંભત્તિ તંસમ્પવઙ્કતા’’તિ (ધ॰ સ॰ ૧૩૩૩) એવં આગતા. સાપિ અત્થતો દોવચસ્સતા વિય દટ્ઠબ્બા.

    Dovacassatāti dukkhaṃ vaco etasmiṃ vippaṭikūlagāhimhi vipaccanīkasāte anādare puggaleti dubbaco, tassa kammaṃ dovacassaṃ, tassa bhāvo dovacassatā. Vitthārato panesā ‘‘tattha katamā dovacassatā? Sahadhammike vuccamāne dovacassāya’’nti (dha. sa. 1332) abhidhamme āgatā. Sā atthato saṅkhārakkhandho hoti. ‘‘Catunnañca khandhānaṃ etenākārena pavattānaṃ etaṃ adhivacana’’nti vadanti. Pāpamittatāti pāpā assaddhādayo puggalā etassa mittāti pāpamitto, tassa bhāvo pāpamittatā. Vitthārato panesā – ‘‘tattha katamā pāpamittatā? Ye te puggalā assaddhā dussīlā appassutā maccharino duppaññā. Yā tesaṃ sevanā nisevanā saṃsevanā bhajanā saṃbhajanā bhatti saṃbhatti taṃsampavaṅkatā’’ti (dha. sa. 1333) evaṃ āgatā. Sāpi atthato dovacassatā viya daṭṭhabbā.

    સોવચસ્સતા ચ કલ્યાણમિત્તતા ચ વુત્તપ્પટિપક્ખનયેન વેદિતબ્બા. ઉભોપિ પનેતા ઇધ લોકિયલોકુત્તરમિસ્સકા કથિતા.

    Sovacassatā ca kalyāṇamittatā ca vuttappaṭipakkhanayena veditabbā. Ubhopi panetā idha lokiyalokuttaramissakā kathitā.

    આપત્તિકુસલતાતિ ‘‘પઞ્ચપિ આપત્તિક્ખન્ધા આપત્તિયો, સત્તપિ આપત્તિક્ખન્ધા આપત્તિયો. યા તાસં આપત્તીનં આપત્તિકુસલતા પઞ્ઞા પજાનના’’તિ (ધ॰ સ॰ ૧૩૩૬) એવં વુત્તો આપત્તિકુસલભાવો.

    Āpattikusalatāti ‘‘pañcapi āpattikkhandhā āpattiyo, sattapi āpattikkhandhā āpattiyo. Yā tāsaṃ āpattīnaṃ āpattikusalatā paññā pajānanā’’ti (dha. sa. 1336) evaṃ vutto āpattikusalabhāvo.

    આપત્તિવુટ્ઠાનકુસલતાતિ ‘‘યા તાહિ આપત્તીહિ વુટ્ઠાનકુસલતા પઞ્ઞા પજાનના’’તિ (ધ॰ સ॰ ૧૩૩૭) એવં વુત્તા સહ કમ્મવાચાય આપત્તીહિ વુટ્ઠાનપરિચ્છેદજાનના પઞ્ઞા.

    Āpattivuṭṭhānakusalatāti ‘‘yā tāhi āpattīhi vuṭṭhānakusalatā paññā pajānanā’’ti (dha. sa. 1337) evaṃ vuttā saha kammavācāya āpattīhi vuṭṭhānaparicchedajānanā paññā.
