Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    (૮) ૩. સનિમિત્તવગ્ગવણ્ણના

    (8) 3. Sanimittavaggavaṇṇanā

    ૭૮-૭૯. તતિયસ્સ પઠમે નિમીયતિ એત્થ ફલં અવસેસપચ્ચયેહિ પક્ખિપીયતિ વિયાતિ નિમિત્તં, કારણન્તિ આહ ‘‘સનિમિત્તાતિ સકારણા’’તિ. દુતિયાદીસૂતિ દુતિયસુત્તાદીસુ. એસેવ નયોતિ ઇમિના નિદાનાદિપદાનમ્પિ કારણપરિયાયમેવ દીપેતિ. નિદદાતિ ફલન્તિ નિદાનં, હિનોતિ ફલં પતિટ્ઠાતિ એતેનાતિ હેતુ, સઙ્ખરોતિ ફલન્તિ સઙ્ખારો, પટિચ્ચ એતસ્મા ફલં એતીતિ પચ્ચયો, રુપ્પતિ નિરુપ્પતિ ફલં એત્થાતિ રૂપન્તિ એવં નિદાનાદિપદાનમ્પિ હેતુપરિયાયતા વેદિતબ્બા.

    78-79. Tatiyassa paṭhame nimīyati ettha phalaṃ avasesapaccayehi pakkhipīyati viyāti nimittaṃ, kāraṇanti āha ‘‘sanimittāti sakāraṇā’’ti. Dutiyādīsūti dutiyasuttādīsu. Eseva nayoti iminā nidānādipadānampi kāraṇapariyāyameva dīpeti. Nidadāti phalanti nidānaṃ, hinoti phalaṃ patiṭṭhāti etenāti hetu, saṅkharoti phalanti saṅkhāro, paṭicca etasmā phalaṃ etīti paccayo, ruppati niruppati phalaṃ etthāti rūpanti evaṃ nidānādipadānampi hetupariyāyatā veditabbā.

    ૮૪. સત્તમે પચ્ચયભૂતાયાતિ સહજાતાદિપચ્ચયભૂતાય.

    84. Sattame paccayabhūtāyāti sahajātādipaccayabhūtāya.

    ૮૭. દસમે સમેચ્ચ સમ્ભુય્ય પચ્ચયેહિ કતોતિ સઙ્ખતો, સઙ્ખતો ધમ્મો આરમ્મણં એતેસન્તિ સઙ્ખતારમ્મણા. મગ્ગક્ખણે ન હોન્તિ નામ પહીયન્તીતિ કત્વા. નાહેસુન્તિ એત્થ ‘‘વુચ્ચન્તી’’તિ અજ્ઝાહરિતબ્બં. યાવ અરહત્તા દેસના દેસિતા તંતંસુત્તપરિયોસાને ‘‘ન હોન્તી’’તિ વુત્તત્તા.

    87. Dasame samecca sambhuyya paccayehi katoti saṅkhato, saṅkhato dhammo ārammaṇaṃ etesanti saṅkhatārammaṇā. Maggakkhaṇe na honti nāma pahīyantīti katvā. Nāhesunti ettha ‘‘vuccantī’’ti ajjhāharitabbaṃ. Yāva arahattā desanā desitā taṃtaṃsuttapariyosāne ‘‘na hontī’’ti vuttattā.

    સનિમિત્તવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sanimittavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / (૮) ૩. સનિમિત્તવગ્ગો • (8) 3. Sanimittavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / (૮) ૩. સનિમિત્તવગ્ગવણ્ણના • (8) 3. Sanimittavaggavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact