Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૧૧. સઙ્કવાસુત્તવણ્ણના
11. Saṅkavāsuttavaṇṇanā
૯૨. એકાદસમે સઙ્કવા નામ કોસલાનં નિગમોતિ સઙ્કવાતિ એવંનામકો કોસલરટ્ઠે નિગમો. આવાસિકોતિ ભારહારો નવે આવાસે સમુટ્ઠાપેતિ, પુરાણે પટિજગ્ગતિ. સિક્ખાપદપટિસંયુત્તાયાતિ સિક્ખાસઙ્ખાતેહિ પદેહિ પટિસંયુત્તાય, તીહિ સિક્ખાહિ સમન્નાગતાયાતિ અત્થો. સન્દસ્સેતીતિ સમ્મુખે વિય કત્વા દસ્સેતિ. સમાદપેતીતિ ગણ્હાપેતિ. સમુત્તેજેતીતિ સમુસ્સાહેતિ. સમ્પહંસેતીતિ પટિલદ્ધગુણેહિ વણ્ણં કથેન્તો વોદાપેતિ. અધિસલ્લિખતેતિ અતિવિય સલ્લિખતિ, અતિવિય સલ્લિખિતં કત્વા સણ્હં સણ્હં કથેતીતિ અત્થો.
92. Ekādasame saṅkavā nāma kosalānaṃ nigamoti saṅkavāti evaṃnāmako kosalaraṭṭhe nigamo. Āvāsikoti bhārahāro nave āvāse samuṭṭhāpeti, purāṇe paṭijaggati. Sikkhāpadapaṭisaṃyuttāyāti sikkhāsaṅkhātehi padehi paṭisaṃyuttāya, tīhi sikkhāhi samannāgatāyāti attho. Sandassetīti sammukhe viya katvā dasseti. Samādapetīti gaṇhāpeti. Samuttejetīti samussāheti. Sampahaṃsetīti paṭiladdhaguṇehi vaṇṇaṃ kathento vodāpeti. Adhisallikhateti ativiya sallikhati, ativiya sallikhitaṃ katvā saṇhaṃ saṇhaṃ kathetīti attho.
અચ્ચયોતિ અપરાધો. મં અચ્ચગમાતિ મં અતિક્કમ્મ અધિભવિત્વા પવત્તો. અહુદેવ અક્ખન્તીતિ અહોસિયેવ અનધિવાસના. અહુ અપ્પચ્ચયોતિ અહોસિ અતુટ્ઠાકારો. પટિગ્ગણ્હાતૂતિ ખમતુ. આયતિં સંવરાયાતિ અનાગતે સંવરત્થાય, પુન એવરૂપસ્સ અપરાધસ્સ દોસસ્સ ખલિતસ્સ વા અકરણત્થાયાતિ અત્થો. તગ્ઘાતિ એકંસેન. યથાધમ્મં પટિકરોસીતિ યથા ધમ્મો ઠિતો, તથા કરોસિ, ખમાપેસીતિ વુત્તં હોતિ. તં તે મયં પટિગ્ગણ્હામાતિ તં તવ અપરાધં મયં ખમામ. વુદ્ધિહેસા, કસ્સપ, અરિયસ્સ વિનયેતિ એસા કસ્સપ બુદ્ધસ્સ ભગવતો સાસને વુદ્ધિ નામ. કતમા? યાયં અચ્ચયં અચ્ચયતો દિસ્વા યથાધમ્મં પટિકરિત્વા આયતિં સંવરાપજ્જના. દેસનં પન પુગ્ગલાધિટ્ઠાનં કરોન્તો ‘‘યો અચ્ચયં અચ્ચયતો દિસ્વા યથાધમ્મં પટિકરોતિ, આયતિં સંવરં આપજ્જતી’’તિ આહ. ન સિક્ખાકામોતિ તિસ્સો સિક્ખા ન કામેતિ ન પત્થેતિ ન પિહેતિ. સિક્ખાસમાદાનસ્સાતિ સિક્ખાપરિપૂરણસ્સ. ન વણ્ણવાદીતિ ગુણં ન કથેતિ. કાલેનાતિ યુત્તપ્પયુત્તકાલેન. સેસમેત્થ ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
Accayoti aparādho. Maṃ accagamāti maṃ atikkamma adhibhavitvā pavatto. Ahudeva akkhantīti ahosiyeva anadhivāsanā. Ahu appaccayoti ahosi atuṭṭhākāro. Paṭiggaṇhātūti khamatu. Āyatiṃ saṃvarāyāti anāgate saṃvaratthāya, puna evarūpassa aparādhassa dosassa khalitassa vā akaraṇatthāyāti attho. Tagghāti ekaṃsena. Yathādhammaṃ paṭikarosīti yathā dhammo ṭhito, tathā karosi, khamāpesīti vuttaṃ hoti. Taṃ te mayaṃ paṭiggaṇhāmāti taṃ tava aparādhaṃ mayaṃ khamāma. Vuddhihesā, kassapa, ariyassa vinayeti esā kassapa buddhassa bhagavato sāsane vuddhi nāma. Katamā? Yāyaṃ accayaṃ accayato disvā yathādhammaṃ paṭikaritvā āyatiṃ saṃvarāpajjanā. Desanaṃ pana puggalādhiṭṭhānaṃ karonto ‘‘yo accayaṃ accayato disvā yathādhammaṃ paṭikaroti, āyatiṃ saṃvaraṃ āpajjatī’’ti āha. Na sikkhākāmoti tisso sikkhā na kāmeti na pattheti na piheti. Sikkhāsamādānassāti sikkhāparipūraṇassa. Na vaṇṇavādīti guṇaṃ na katheti. Kālenāti yuttappayuttakālena. Sesamettha uttānatthamevāti.
સમણવગ્ગો ચતુત્થો.
Samaṇavaggo catuttho.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૧. સઙ્કવાસુત્તં • 11. Saṅkavāsuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૧. સઙ્કવાસુત્તવણ્ણના • 11. Saṅkavāsuttavaṇṇanā