Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૧૧. સઙ્કવાસુત્તવણ્ણના
11. Saṅkavāsuttavaṇṇanā
૯૨. એકાદસમે વિહારપટિબદ્ધનવકમ્માદિભારં હરતિ પવત્તેતીતિ ભારહારો. તેનેવાહ ‘‘નવે આવાસે સમુટ્ઠાપેતિ, પુરાણે પટિજગ્ગતી’’તિ. સિક્ખિતબ્બતો સિક્ખા, પજ્જિતબ્બતો, પજ્જન્તિ એતેહીતિ વા પદાનિ, સિક્ખાયેવ પદાનિ સિક્ખાપદાનીતિ આહ ‘‘સિક્ખાસઙ્ખાતેહિ પદેહી’’તિ. દસ્સેતીતિ પચ્ચક્ખતો દસ્સેતિ, હત્થામલકં વિય પાકટે વિભૂતે કત્વા વિભાવેતિ. ગણ્હાપેતીતિ તે ધમ્મે મનસા અનુપક્ખિતે દિટ્ઠિયા સુપ્પટિવિદ્ધે કારેન્તો ઉગ્ગણ્હાપેતિ. સમુસ્સાહેતીતિ સમાધિમ્હિ ઉસ્સાહં જનેતિ. પટિલદ્ધગુણેહીતિ તાય દેસનાય તન્નિસ્સયપચ્ચત્તપુરિસકારેન ચ તેસં પટિવિદ્ધગુણેહિ. વોદાપેતીતિ તેસં ચિત્તસન્તાનં અસ્સદ્ધિયાદિકિલેસમલાપગમનેન પભસ્સરં કરોતિ. સણ્હં સણ્હં કથેતીતિ અતિવિય સુખુમં કત્વા કથેતિ.
92. Ekādasame vihārapaṭibaddhanavakammādibhāraṃ harati pavattetīti bhārahāro. Tenevāha ‘‘nave āvāse samuṭṭhāpeti, purāṇe paṭijaggatī’’ti. Sikkhitabbato sikkhā, pajjitabbato, pajjanti etehīti vā padāni, sikkhāyeva padāni sikkhāpadānīti āha ‘‘sikkhāsaṅkhātehi padehī’’ti. Dassetīti paccakkhato dasseti, hatthāmalakaṃ viya pākaṭe vibhūte katvā vibhāveti. Gaṇhāpetīti te dhamme manasā anupakkhite diṭṭhiyā suppaṭividdhe kārento uggaṇhāpeti. Samussāhetīti samādhimhi ussāhaṃ janeti. Paṭiladdhaguṇehīti tāya desanāya tannissayapaccattapurisakārena ca tesaṃ paṭividdhaguṇehi. Vodāpetīti tesaṃ cittasantānaṃ assaddhiyādikilesamalāpagamanena pabhassaraṃ karoti. Saṇhaṃ saṇhaṃ kathetīti ativiya sukhumaṃ katvā katheti.
અચ્ચયનં સાધુમરિયાદં મદ્દિત્વા વીતિક્કમનં અચ્ચયોતિ આહ ‘‘અપરાધો’’તિ. અચ્ચેતિ અતિક્કમતિ એતેનાતિ વા અચ્ચયો, વીતિક્કમસ્સ પવત્તનકો અકુસલધમ્મો. સો એવ અપરજ્ઝતિ એતેનાતિ અપરાધો. સો હિ અપરજ્ઝન્તં પુરિસં અધિભવિત્વા પવત્તતિ. તેનાહ ‘‘અતિક્કમ્મ અધિભવિત્વા પવત્તો’’તિ. પટિગ્ગણ્હાતૂતિ અધિવાસનવસેન સમ્પટિચ્છતૂતિ અત્થોતિ આહ ‘‘ખમતૂ’’તિ. સદેવકેન લોકેન નિસ્સરણન્તિ અરણીયતો અરિયો, તથાગતોતિ આહ ‘‘અરિયસ્સ વિનયેતિ બુદ્ધસ્સ ભગવતો સાસને’’તિ. પુગ્ગલાધિટ્ઠાનં કરોન્તોતિ કામં ‘‘વુદ્ધિ હેસા’’તિ ધમ્માધિટ્ઠાનવસેન વાક્યં આરદ્ધં, તથાપિ દેસનં પન પુગ્ગલાધિટ્ઠાનં કરોન્તો ‘‘સંવરં આપજ્જતી’’તિ આહાતિ યોજના.
Accayanaṃ sādhumariyādaṃ madditvā vītikkamanaṃ accayoti āha ‘‘aparādho’’ti. Acceti atikkamati etenāti vā accayo, vītikkamassa pavattanako akusaladhammo. So eva aparajjhati etenāti aparādho. So hi aparajjhantaṃ purisaṃ adhibhavitvā pavattati. Tenāha ‘‘atikkammaadhibhavitvā pavatto’’ti. Paṭiggaṇhātūti adhivāsanavasena sampaṭicchatūti atthoti āha ‘‘khamatū’’ti. Sadevakena lokena nissaraṇanti araṇīyato ariyo, tathāgatoti āha ‘‘ariyassa vinayeti buddhassa bhagavato sāsane’’ti. Puggalādhiṭṭhānaṃ karontoti kāmaṃ ‘‘vuddhi hesā’’ti dhammādhiṭṭhānavasena vākyaṃ āraddhaṃ, tathāpi desanaṃ pana puggalādhiṭṭhānaṃ karonto ‘‘saṃvaraṃ āpajjatī’’ti āhāti yojanā.
સઙ્કવાસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Saṅkavāsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
સમણવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Samaṇavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૧. સઙ્કવાસુત્તં • 11. Saṅkavāsuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૧. સઙ્કવાસુત્તવણ્ણના • 11. Saṅkavāsuttavaṇṇanā