Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-પુરાણ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-purāṇa-ṭīkā

    ૮. સન્નિધિકારકસિક્ખાપદવણ્ણના

    8. Sannidhikārakasikkhāpadavaṇṇanā

    ‘‘દુદ્ધોતો હોતી’’તિઆદિના નયેન ઇધ વુત્તત્તા, ‘‘દુદ્ધોતં પત્તં ધોવિત્વા પુન

    ‘‘Duddhotohotī’’tiādinā nayena idha vuttattā, ‘‘duddhotaṃ pattaṃ dhovitvā puna

    તત્થ અચ્છોદકં વા આસિઞ્ચિત્વા, અઙ્ગુલિયા વા ઘંસિત્વા નિસ્નેહભાવો જાનિતબ્બો’’તિ (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૨૫૩) સમન્તપાસાદિકાયં વુત્તત્તા ચ મત્તિકાપત્તસ્સ કપાલેન પીતો સ્નેહો સન્નિધિં કરોતીતિ સિદ્ધન્તિ લિખિતં. સયં પટિગ્ગહેત્વા અપરિચ્ચત્તમેવાતિ એત્થ અપરિચ્ચત્તં નામ અનુપસમ્પન્નાનં નિરપેક્ખઅપરિચ્ચત્તં અવિજહિતં. ‘‘પટિગ્ગહણન્તિ એત્થ પટિગ્ગહિતભાવમવિજહિતમેવ સન્નિધિં જનેતી’’તિ ધમ્મસિરિત્થેરો, તં ‘‘પટિગ્ગણ્હાતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (પાચિ॰ ૨૫૫) પાળિયા વિરુજ્ઝતિ. તસ્સ પન પુન પટિગ્ગણ્હનકિચ્ચાભાવતો વીમંસિતબ્બં.

    Tattha acchodakaṃ vā āsiñcitvā, aṅguliyā vā ghaṃsitvā nisnehabhāvo jānitabbo’’ti (pāci. aṭṭha. 253) samantapāsādikāyaṃ vuttattā ca mattikāpattassa kapālena pīto sneho sannidhiṃ karotīti siddhanti likhitaṃ. Sayaṃ paṭiggahetvā apariccattamevāti ettha apariccattaṃ nāma anupasampannānaṃ nirapekkhaapariccattaṃ avijahitaṃ. ‘‘Paṭiggahaṇanti ettha paṭiggahitabhāvamavijahitameva sannidhiṃ janetī’’ti dhammasiritthero, taṃ ‘‘paṭiggaṇhāti, āpatti dukkaṭassā’’ti (pāci. 255) pāḷiyā virujjhati. Tassa pana puna paṭiggaṇhanakiccābhāvato vīmaṃsitabbaṃ.

    સન્નિધિકારકસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sannidhikārakasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact