Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
૨. ઉપોસથક્ખન્ધકં
2. Uposathakkhandhakaṃ
સન્નિપાતાનુજાનનાદિકથાવણ્ણના
Sannipātānujānanādikathāvaṇṇanā
૧૩૨. ઉપોસથક્ખન્ધકે તરન્તિ પ્લવન્તિ એત્થ બાલાતિ તિત્થં. ઇતોતિ ઇમસ્મિં સાસને લદ્ધિતો. તં કથેન્તીતિ ‘‘ઇમસ્મિં નામ દિવસે મુહુત્તે વા ઇદં કત્તબ્બ’’ન્તિઆદિના કથેન્તિ.
132. Uposathakkhandhake taranti plavanti ettha bālāti titthaṃ. Itoti imasmiṃ sāsane laddhito. Taṃ kathentīti ‘‘imasmiṃ nāma divase muhutte vā idaṃ kattabba’’ntiādinā kathenti.
૧૩૪. ‘‘સુણાતુ મે ભન્તે’’તિઆદીસુ યં વત્તબ્બં, તં માતિકાટ્ઠકથાયં (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ નિદાનવણ્ણના) વિત્થારતો આગતમેવાતિ ન ઇધ વિત્થારયિસ્સામ, અત્થિકેહિ પન તતોયેવ ગહેતબ્બં.
134. ‘‘Suṇātu me bhante’’tiādīsu yaṃ vattabbaṃ, taṃ mātikāṭṭhakathāyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. nidānavaṇṇanā) vitthārato āgatamevāti na idha vitthārayissāma, atthikehi pana tatoyeva gahetabbaṃ.
૧૩૫. આપજ્જિત્વા વા વુટ્ઠિતોતિ એત્થ આરોચિતાપિ આપત્તિ અસન્તી નામ હોતીતિ વેદિતબ્બં. તેનેવ માતિકાટ્ઠકથાયં (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ નિદાનવણ્ણના) વુત્તં ‘‘યસ્સ પન એવં અનાપન્ના વા આપત્તિ આપજ્જિત્વા ચ પન વુટ્ઠિતા વા દેસિતા વા આરોચિતા વા, તસ્સ સા આપત્તિ અસન્તી નામ હોતી’’તિ. મુસાવાદો નામ વચીભેદપચ્ચયા હોતીતિ આહ ‘‘ન મુસાવાદલક્ખણેના’’તિ. ભગવતો પન વચનેનાતિ સમ્પજાનમુસાવાદે કિં હોતિ? ‘‘દુક્કટં હોતી’’તિ ઇમિના વચનેન. વચીદ્વારે અકિરિયસમુટ્ઠાના આપત્તિ હોતીતિ યસ્મા યસ્સ ભિક્ખુનો અધમ્મિકાય પટિઞ્ઞાય તુણ્હીભૂતસ્સ નિસિન્નસ્સ મનોદ્વારે આપત્તિ નામ નત્થિ, યસ્મા પન આવિ કાતબ્બં ન આવિ અકાસિ, તેનસ્સ વચીદ્વારે અકિરિયસમુટ્ઠાના આપત્તિ હોતિ.
135.Āpajjitvā vā vuṭṭhitoti ettha ārocitāpi āpatti asantī nāma hotīti veditabbaṃ. Teneva mātikāṭṭhakathāyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. nidānavaṇṇanā) vuttaṃ ‘‘yassa pana evaṃ anāpannā vā āpatti āpajjitvā ca pana vuṭṭhitā vā desitā vā ārocitā vā, tassa sā āpatti asantī nāma hotī’’ti. Musāvādo nāma vacībhedapaccayā hotīti āha ‘‘na musāvādalakkhaṇenā’’ti. Bhagavato pana vacanenāti sampajānamusāvāde kiṃ hoti? ‘‘Dukkaṭaṃ hotī’’ti iminā vacanena. Vacīdvāre akiriyasamuṭṭhānā āpatti hotīti yasmā yassa bhikkhuno adhammikāya paṭiññāya tuṇhībhūtassa nisinnassa manodvāre āpatti nāma natthi, yasmā pana āvi kātabbaṃ na āvi akāsi, tenassa vacīdvāre akiriyasamuṭṭhānā āpatti hoti.
વાચાતિ વાચાય, ય-કારલોપેનાયં નિદ્દેસો. કેનચિ મનુજેન વાચાય અનાલપન્તોતિ યોજેતબ્બં. ગિરં નો ચ પરે ભણેય્યાતિ ‘‘ઇમે સોસ્સન્તી’’તિ પરપુગ્ગલે સન્ધાય સદ્દમ્પિ ન નિચ્છારેય્ય. આપજ્જેય્ય વાચસિકન્તિ વાચતો સમુટ્ઠિતં આપત્તિં આપજ્જેય્ય.
Vācāti vācāya, ya-kāralopenāyaṃ niddeso. Kenaci manujena vācāya anālapantoti yojetabbaṃ. Giraṃ no ca pare bhaṇeyyāti ‘‘ime sossantī’’ti parapuggale sandhāya saddampi na nicchāreyya. Āpajjeyya vācasikanti vācato samuṭṭhitaṃ āpattiṃ āpajjeyya.
અન્તરાયકરોતિ વિપ્પટિસારવત્થુતાય પામોજ્જાદિસમ્ભવં નિવારેત્વા પઠમજ્ઝાનાદીનં અધિગમાય અન્તરાયકરો. તસ્સ ભિક્ખુનો ફાસુ હોતીતિ અવિપ્પટિસારમૂલકાનં પામોજ્જાદીનં વસેન તસ્સ ભિક્ખુનો સુખા પટિપદા સમ્પજ્જતીતિ અત્થો.
Antarāyakaroti vippaṭisāravatthutāya pāmojjādisambhavaṃ nivāretvā paṭhamajjhānādīnaṃ adhigamāya antarāyakaro. Tassa bhikkhuno phāsu hotīti avippaṭisāramūlakānaṃ pāmojjādīnaṃ vasena tassa bhikkhuno sukhā paṭipadā sampajjatīti attho.
સન્નિપાતાનુજાનનાદિકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Sannipātānujānanādikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૬૮. સન્નિપાતાનુજાનના • 68. Sannipātānujānanā
૬૯. પાતિમોક્ખુદ્દેસાનુજાનના • 69. Pātimokkhuddesānujānanā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / સન્નિપાતાનુજાનનાદિકથા • Sannipātānujānanādikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / સન્નિપાતાનુજાનનાદિકથાવણ્ણના • Sannipātānujānanādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સન્નિપાતાનુજાનનાદિકથાવણ્ણના • Sannipātānujānanādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૬૮. સન્નિપાતાનુજાનનાદિકથા • 68. Sannipātānujānanādikathā