Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટ્ઠાનપાળિ • Paṭṭhānapāḷi

    ૪. સઞ્ઞોજનગોચ્છકં

    4. Saññojanagocchakaṃ

    ૨૦. સઞ્ઞોજનદુકં

    20. Saññojanadukaṃ

    ૧. પટિચ્ચવારો

    1. Paṭiccavāro

    ૧. પચ્ચયાનુલોમં

    1. Paccayānulomaṃ

    ૧. વિભઙ્ગવારો

    1. Vibhaṅgavāro

    હેતુપચ્ચયો

    Hetupaccayo

    . સઞ્ઞોજનં ધમ્મં પટિચ્ચ સઞ્ઞોજનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – કામરાગસઞ્ઞોજનં પટિચ્ચ દિટ્ઠિસઞ્ઞોજનં અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં, કામરાગસઞ્ઞોજનં પટિચ્ચ સીલબ્બતપરામાસસઞ્ઞોજનં અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં, કામરાગસઞ્ઞોજનં પટિચ્ચ માનસઞ્ઞોજનં અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં, કામરાગસઞ્ઞોજનં પટિચ્ચ અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં, પટિઘસઞ્ઞોજનં પટિચ્ચ ઇસ્સાસઞ્ઞોજનં અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં, પટિઘસઞ્ઞોજનં પટિચ્ચ મચ્છરિયસઞ્ઞોજનં અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં, પટિઘસઞ્ઞોજનં પટિચ્ચ અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં, માનસઞ્ઞોજનં પટિચ્ચ ભવરાગસઞ્ઞોજનં અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં, ભવરાગસઞ્ઞોજનં પટિચ્ચ અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં, વિચિકિચ્છાસઞ્ઞોજનં પટિચ્ચ અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં. (૧)

    1. Saññojanaṃ dhammaṃ paṭicca saññojano dhammo uppajjati hetupaccayā – kāmarāgasaññojanaṃ paṭicca diṭṭhisaññojanaṃ avijjāsaññojanaṃ, kāmarāgasaññojanaṃ paṭicca sīlabbataparāmāsasaññojanaṃ avijjāsaññojanaṃ, kāmarāgasaññojanaṃ paṭicca mānasaññojanaṃ avijjāsaññojanaṃ, kāmarāgasaññojanaṃ paṭicca avijjāsaññojanaṃ, paṭighasaññojanaṃ paṭicca issāsaññojanaṃ avijjāsaññojanaṃ, paṭighasaññojanaṃ paṭicca macchariyasaññojanaṃ avijjāsaññojanaṃ, paṭighasaññojanaṃ paṭicca avijjāsaññojanaṃ, mānasaññojanaṃ paṭicca bhavarāgasaññojanaṃ avijjāsaññojanaṃ, bhavarāgasaññojanaṃ paṭicca avijjāsaññojanaṃ, vicikicchāsaññojanaṃ paṭicca avijjāsaññojanaṃ. (1)

    સઞ્ઞોજનં ધમ્મં પટિચ્ચ નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – સઞ્ઞોજને પટિચ્ચ સમ્પયુત્તકા ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં. (૨)

    Saññojanaṃ dhammaṃ paṭicca nosaññojano dhammo uppajjati hetupaccayā – saññojane paṭicca sampayuttakā khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ. (2)

    સઞ્ઞોજનં ધમ્મં પટિચ્ચ સઞ્ઞોજનો ચ નોસઞ્ઞોજનો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – કામરાગસઞ્ઞોજનં પટિચ્ચ દિટ્ઠિસઞ્ઞોજનં અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં (ચક્કં બન્ધિતબ્બં). (૩)

    Saññojanaṃ dhammaṃ paṭicca saññojano ca nosaññojano ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – kāmarāgasaññojanaṃ paṭicca diṭṭhisaññojanaṃ avijjāsaññojanaṃ sampayuttakā ca khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ (cakkaṃ bandhitabbaṃ). (3)

    . નોસઞ્ઞોજનં ધમ્મં પટિચ્ચ નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોસઞ્ઞોજનં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… ખન્ધે પટિચ્ચ વત્થુ, વત્થું પટિચ્ચ ખન્ધા, એકં મહાભૂતં…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં. (૧)

    2. Nosaññojanaṃ dhammaṃ paṭicca nosaññojano dhammo uppajjati hetupaccayā – nosaññojanaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… paṭisandhikkhaṇe…pe… khandhe paṭicca vatthu, vatthuṃ paṭicca khandhā, ekaṃ mahābhūtaṃ…pe… mahābhūte paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ. (1)

    નોસઞ્ઞોજનં ધમ્મં પટિચ્ચ સઞ્ઞોજનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોસઞ્ઞોજને ખન્ધે પટિચ્ચ સઞ્ઞોજના. (૨)

    Nosaññojanaṃ dhammaṃ paṭicca saññojano dhammo uppajjati hetupaccayā – nosaññojane khandhe paṭicca saññojanā. (2)

    નોસઞ્ઞોજનં ધમ્મં પટિચ્ચ સઞ્ઞોજનો ચ નોસઞ્ઞોજનો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – નોસઞ્ઞોજનં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા સઞ્ઞોજના ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰…. (૩)

    Nosaññojanaṃ dhammaṃ paṭicca saññojano ca nosaññojano ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – nosaññojanaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā saññojanā ca cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe…. (3)

    . સઞ્ઞોજનઞ્ચ નોસઞ્ઞોજનઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ સઞ્ઞોજનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – કામરાગસઞ્ઞોજનઞ્ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે પટિચ્ચ દિટ્ઠિસઞ્ઞોજનં અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં (ચક્કં બન્ધિતબ્બં). (૧)

    3. Saññojanañca nosaññojanañca dhammaṃ paṭicca saññojano dhammo uppajjati hetupaccayā – kāmarāgasaññojanañca sampayuttake ca khandhe paṭicca diṭṭhisaññojanaṃ avijjāsaññojanaṃ (cakkaṃ bandhitabbaṃ). (1)

    સઞ્ઞોજનઞ્ચ નોસઞ્ઞોજનઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોસઞ્ઞોજનં એકં ખન્ધઞ્ચ સઞ્ઞોજને ચ પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે ચ…પે॰…. (૨)

    Saññojanañca nosaññojanañca dhammaṃ paṭicca nosaññojano dhammo uppajjati hetupaccayā – nosaññojanaṃ ekaṃ khandhañca saññojane ca paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe ca…pe…. (2)

    સઞ્ઞોજનઞ્ચ નોસઞ્ઞોજનઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ સઞ્ઞોજનો ચ નોસઞ્ઞોજનો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – નોસઞ્ઞોજનં એકં ખન્ધઞ્ચ કામરાગસઞ્ઞોજનઞ્ચ પટિચ્ચ તયો ખન્ધા દિટ્ઠિસઞ્ઞોજનં અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… (ચક્કં બન્ધિતબ્બં). (૩)

    Saññojanañca nosaññojanañca dhammaṃ paṭicca saññojano ca nosaññojano ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – nosaññojanaṃ ekaṃ khandhañca kāmarāgasaññojanañca paṭicca tayo khandhā diṭṭhisaññojanaṃ avijjāsaññojanaṃ cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… (cakkaṃ bandhitabbaṃ). (3)

    (આરમ્મણપચ્ચયે રૂપં નત્થિ. અધિપતિપચ્ચયો હેતુસદિસો, વિચિકિચ્છાસઞ્ઞોજનં નત્થિ.) અનન્તરપચ્ચયા…પે॰… અવિગતપચ્ચયા.

    (Ārammaṇapaccaye rūpaṃ natthi. Adhipatipaccayo hetusadiso, vicikicchāsaññojanaṃ natthi.) Anantarapaccayā…pe… avigatapaccayā.

    ૧. પચ્ચયાનુલોમં

    1. Paccayānulomaṃ

    ૨. સઙ્ખ્યાવારો

    2. Saṅkhyāvāro

    સુદ્ધં

    Suddhaṃ

    . હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ, અનન્તરે નવ (સબ્બત્થ નવ), વિપાકે એકં, આહારે નવ…પે॰… અવિગતે નવ.

    4. Hetuyā nava, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava, anantare nava (sabbattha nava), vipāke ekaṃ, āhāre nava…pe… avigate nava.

    અનુલોમં.

    Anulomaṃ.

    ૨. પચ્ચયપચ્ચનીયં

    2. Paccayapaccanīyaṃ

    ૧. વિભઙ્ગવારો

    1. Vibhaṅgavāro

    નહેતુપચ્ચયો

    Nahetupaccayo

    . સઞ્ઞોજનં ધમ્મં પટિચ્ચ સઞ્ઞોજનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – વિચિકિચ્છાસઞ્ઞોજનં પટિચ્ચ અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં. (૧)

    5. Saññojanaṃ dhammaṃ paṭicca saññojano dhammo uppajjati nahetupaccayā – vicikicchāsaññojanaṃ paṭicca avijjāsaññojanaṃ. (1)

    નોસઞ્ઞોજનં ધમ્મં પટિચ્ચ નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકં નોસઞ્ઞોજનં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… (યાવ અસઞ્ઞસત્તા). (૧)

    Nosaññojanaṃ dhammaṃ paṭicca nosaññojano dhammo uppajjati nahetupaccayā – ahetukaṃ nosaññojanaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… (yāva asaññasattā). (1)

    નોસઞ્ઞોજનં ધમ્મં પટિચ્ચ સઞ્ઞોજનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – વિચિકિચ્છાસહગતે ઉદ્ધચ્ચસહગતે ખન્ધે પટિચ્ચ અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં. (૨)

    Nosaññojanaṃ dhammaṃ paṭicca saññojano dhammo uppajjati nahetupaccayā – vicikicchāsahagate uddhaccasahagate khandhe paṭicca avijjāsaññojanaṃ. (2)

    સઞ્ઞોજનઞ્ચ નોસઞ્ઞોજનઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ સઞ્ઞોજનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – વિચિકિચ્છાસઞ્ઞોજનઞ્ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે પટિચ્ચ અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં. (૩)

    Saññojanañca nosaññojanañca dhammaṃ paṭicca saññojano dhammo uppajjati nahetupaccayā – vicikicchāsaññojanañca sampayuttake ca khandhe paṭicca avijjāsaññojanaṃ. (3)

    (સંખિત્તં. આસવગોચ્છકસદિસં. નઆરમ્મણાપિ સબ્બે ઉદ્ધરિતબ્બા.)

    (Saṃkhittaṃ. Āsavagocchakasadisaṃ. Naārammaṇāpi sabbe uddharitabbā.)

    ૨. પચ્ચયપચ્ચનીયં

    2. Paccayapaccanīyaṃ

    ૨. સઙ્ખ્યાવારો

    2. Saṅkhyāvāro

    સુદ્ધં

    Suddhaṃ

    . નહેતુયા ચત્તારિ, નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા નવ , નઅનન્તરે તીણિ, નસમનન્તરે તીણિ, નઅઞ્ઞમઞ્ઞે તીણિ, નઉપનિસ્સયે તીણિ, નપુરેજાતે નવ, નપચ્છાજાતે નવ, નઆસેવને નવ, નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે નવ, નઆહારે એકં, નઇન્દ્રિયે એકં, નઝાને એકં, નમગ્ગે એકં, નસમ્પયુત્તે તીણિ, નવિપ્પયુત્તે નવ, નોનત્થિયા તીણિ, નોવિગતે તીણિ.

    6. Nahetuyā cattāri, naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā nava , naanantare tīṇi, nasamanantare tīṇi, naaññamaññe tīṇi, naupanissaye tīṇi, napurejāte nava, napacchājāte nava, naāsevane nava, nakamme tīṇi, navipāke nava, naāhāre ekaṃ, naindriye ekaṃ, najhāne ekaṃ, namagge ekaṃ, nasampayutte tīṇi, navippayutte nava, nonatthiyā tīṇi, novigate tīṇi.

    પચ્ચનીયં.

    Paccanīyaṃ.

    ૩. પચ્ચયાનુલોમપચ્ચનીયં

    3. Paccayānulomapaccanīyaṃ

    હેતુદુકં

    Hetudukaṃ

    . હેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા નવ (એવં સબ્બં ગણેતબ્બં).

    7. Hetupaccayā naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā nava (evaṃ sabbaṃ gaṇetabbaṃ).

    ૪. પચ્ચયપચ્ચનીયાનુલોમં

    4. Paccayapaccanīyānulomaṃ

    નહેતુદુકં

    Nahetudukaṃ

    . નહેતુપચ્ચયા આરમ્મણે ચત્તારિ (સબ્બત્થ ચત્તારિ) વિપાકે એકં, આહારે ચત્તારિ…પે॰… મગ્ગે તીણિ, સમ્પયુત્તે ચત્તારિ…પે॰… અવિગતે ચત્તારિ.

    8. Nahetupaccayā ārammaṇe cattāri (sabbattha cattāri) vipāke ekaṃ, āhāre cattāri…pe… magge tīṇi, sampayutte cattāri…pe… avigate cattāri.

    પચ્ચનીયાનુલોમં.

    Paccanīyānulomaṃ.

    ૨. સહજાતવારો

    2. Sahajātavāro

    . સઞ્ઞોજનં ધમ્મં સહજાતો સઞ્ઞોજનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (પટિચ્ચવારસદિસં).

    9. Saññojanaṃ dhammaṃ sahajāto saññojano dhammo uppajjati hetupaccayā (paṭiccavārasadisaṃ).

    ૩. પચ્ચયવારો

    3. Paccayavāro

    ૧-૪. પચ્ચયાનુલોમાદિ

    1-4. Paccayānulomādi

    હેતુપચ્ચયો

    Hetupaccayo

    ૧૦. સઞ્ઞોજનં ધમ્મં પચ્ચયા સઞ્ઞોજનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ (પટિચ્ચસદિસં).

    10. Saññojanaṃ dhammaṃ paccayā saññojano dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi (paṭiccasadisaṃ).

    નોસઞ્ઞોજનં ધમ્મં પચ્ચયા નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોસઞ્ઞોજનં એકં ખન્ધં પચ્ચયા તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… ખન્ધે પચ્ચયા વત્થુ, વત્થું પચ્ચયા ખન્ધા, એકં મહાભૂતં…પે॰… મહાભૂતે પચ્ચયા ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં, કટત્તારૂપં, ઉપાદારૂપં, વત્થું પચ્ચયા નોસઞ્ઞોજના ખન્ધા. (૧)

    Nosaññojanaṃ dhammaṃ paccayā nosaññojano dhammo uppajjati hetupaccayā – nosaññojanaṃ ekaṃ khandhaṃ paccayā tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… paṭisandhikkhaṇe…pe… khandhe paccayā vatthu, vatthuṃ paccayā khandhā, ekaṃ mahābhūtaṃ…pe… mahābhūte paccayā cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ, kaṭattārūpaṃ, upādārūpaṃ, vatthuṃ paccayā nosaññojanā khandhā. (1)

    નોસઞ્ઞોજનં ધમ્મં પચ્ચયા સઞ્ઞોજનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોસઞ્ઞોજને ખન્ધે પચ્ચયા સઞ્ઞોજના, વત્થું પચ્ચયા સઞ્ઞોજના. (૨)

    Nosaññojanaṃ dhammaṃ paccayā saññojano dhammo uppajjati hetupaccayā – nosaññojane khandhe paccayā saññojanā, vatthuṃ paccayā saññojanā. (2)

    નોસઞ્ઞોજનં ધમ્મં પચ્ચયા સઞ્ઞોજનો ચ નોસઞ્ઞોજનો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – નોસઞ્ઞોજનં એકં ખન્ધં પચ્ચયા તયો ખન્ધા સઞ્ઞોજનઞ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… વત્થું પચ્ચયા સઞ્ઞોજના, મહાભૂતે પચ્ચયા ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં, વત્થું પચ્ચયા સઞ્ઞોજના સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા. (૩)

    Nosaññojanaṃ dhammaṃ paccayā saññojano ca nosaññojano ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – nosaññojanaṃ ekaṃ khandhaṃ paccayā tayo khandhā saññojanañca cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… vatthuṃ paccayā saññojanā, mahābhūte paccayā cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ, vatthuṃ paccayā saññojanā sampayuttakā ca khandhā. (3)

    ૧૧. સઞ્ઞોજનઞ્ચ નોસઞ્ઞોજનઞ્ચ ધમ્મં પચ્ચયા સઞ્ઞોજનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – કામરાગસઞ્ઞોજનઞ્ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે પચ્ચયા દિટ્ઠિસઞ્ઞોજનં અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં, કામરાગસઞ્ઞોજનઞ્ચ વત્થુઞ્ચ પચ્ચયા દિટ્ઠિસઞ્ઞોજનં અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં (ચક્કં) (૧)

    11. Saññojanañca nosaññojanañca dhammaṃ paccayā saññojano dhammo uppajjati hetupaccayā – kāmarāgasaññojanañca sampayuttake ca khandhe paccayā diṭṭhisaññojanaṃ avijjāsaññojanaṃ, kāmarāgasaññojanañca vatthuñca paccayā diṭṭhisaññojanaṃ avijjāsaññojanaṃ (cakkaṃ) (1)

    સઞ્ઞોજનઞ્ચ નોસઞ્ઞોજનઞ્ચ ધમ્મં પચ્ચયા નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોસઞ્ઞોજનં એકં ખન્ધઞ્ચ સઞ્ઞોજને ચ પચ્ચયા તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… (ચક્કં). સઞ્ઞોજને ચ વત્થુઞ્ચ પચ્ચયા નોસઞ્ઞોજના ખન્ધા. (૨)

    Saññojanañca nosaññojanañca dhammaṃ paccayā nosaññojano dhammo uppajjati hetupaccayā – nosaññojanaṃ ekaṃ khandhañca saññojane ca paccayā tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… (cakkaṃ). Saññojane ca vatthuñca paccayā nosaññojanā khandhā. (2)

    સઞ્ઞોજનઞ્ચ નોસઞ્ઞોજનઞ્ચ ધમ્મં પચ્ચયા સઞ્ઞોજનો ચ નોસઞ્ઞોજનો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – નોસઞ્ઞોજનં એકં ખન્ધઞ્ચ કામરાગસઞ્ઞોજનઞ્ચ પચ્ચયા તયો ખન્ધા દિટ્ઠિસઞ્ઞોજનં અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં, દ્વે ખન્ધે…પે॰… (ચક્કં). કામરાગસઞ્ઞોજનઞ્ચ વત્થુઞ્ચ પચ્ચયા દિટ્ઠિસઞ્ઞોજનં અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા (ચક્કં. સંખિત્તં). (૩)

    Saññojanañca nosaññojanañca dhammaṃ paccayā saññojano ca nosaññojano ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – nosaññojanaṃ ekaṃ khandhañca kāmarāgasaññojanañca paccayā tayo khandhā diṭṭhisaññojanaṃ avijjāsaññojanaṃ cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ, dve khandhe…pe… (cakkaṃ). Kāmarāgasaññojanañca vatthuñca paccayā diṭṭhisaññojanaṃ avijjāsaññojanaṃ sampayuttakā ca khandhā (cakkaṃ. Saṃkhittaṃ). (3)

    ૧૨. હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ (સબ્બત્થ નવ), વિપાકે એકં…પે॰… અવિગતે નવ.

    12. Hetuyā nava, ārammaṇe nava (sabbattha nava), vipāke ekaṃ…pe… avigate nava.

    ૧૩. નહેતુયા ચત્તારિ (યત્થ યત્થ વત્થુ લબ્ભતિ, તત્થ તત્થ નિન્નેતબ્બં), નઆરમ્મણે તીણિ…પે॰… નોવિગતે તીણિ.

    13. Nahetuyā cattāri (yattha yattha vatthu labbhati, tattha tattha ninnetabbaṃ), naārammaṇe tīṇi…pe… novigate tīṇi.

    ૪. નિસ્સયવારો

    4. Nissayavāro

    (એવં ઇતરેપિ દ્વે ગણના ચ નિસ્સયવારો ચ કાતબ્બો.)

    (Evaṃ itarepi dve gaṇanā ca nissayavāro ca kātabbo.)

    ૫. સંસટ્ઠવારો

    5. Saṃsaṭṭhavāro

    ૧. પચ્ચયાનુલોમં

    1. Paccayānulomaṃ

    હેતુપચ્ચયો

    Hetupaccayo

    ૧૪. સઞ્ઞોજનં ધમ્મં સંસટ્ઠો સઞ્ઞોજનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – કામરાગસઞ્ઞોજનં સંસટ્ઠં દિટ્ઠિસઞ્ઞોજનં અવિજ્જાસઞ્ઞોજનં (એવં નવ પઞ્હા. અરૂપાયેવ કાતબ્બા).

    14. Saññojanaṃ dhammaṃ saṃsaṭṭho saññojano dhammo uppajjati hetupaccayā – kāmarāgasaññojanaṃ saṃsaṭṭhaṃ diṭṭhisaññojanaṃ avijjāsaññojanaṃ (evaṃ nava pañhā. Arūpāyeva kātabbā).

    ૬. સમ્પયુત્તવારો

    6. Sampayuttavāro

    (સંસટ્ઠવારોપિ સમ્પયુત્તવારોપિ એવં કાતબ્બા.)

    (Saṃsaṭṭhavāropi sampayuttavāropi evaṃ kātabbā.)

    ૭. પઞ્હાવારો

    7. Pañhāvāro

    ૧. પચ્ચયાનુલોમં

    1. Paccayānulomaṃ

    ૧. વિભઙ્ગવારો

    1. Vibhaṅgavāro

    હેતુપચ્ચયો

    Hetupaccayo

    ૧૫. સઞ્ઞોજનો ધમ્મો સઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – સઞ્ઞોજના હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં સઞ્ઞોજનાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    15. Saññojano dhammo saññojanassa dhammassa hetupaccayena paccayo – saññojanā hetū sampayuttakānaṃ saññojanānaṃ hetupaccayena paccayo. (1)

    સઞ્ઞોજનો ધમ્મો નોસઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – સઞ્ઞોજના હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)

    Saññojano dhammo nosaññojanassa dhammassa hetupaccayena paccayo – saññojanā hetū sampayuttakānaṃ khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ hetupaccayena paccayo. (2)

    સઞ્ઞોજનો ધમ્મો સઞ્ઞોજનસ્સ ચ નોસઞ્ઞોજનસ્સ ચ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – સઞ્ઞોજના હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં સઞ્ઞોજનાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    Saññojano dhammo saññojanassa ca nosaññojanassa ca dhammassa hetupaccayena paccayo – saññojanā hetū sampayuttakānaṃ khandhānaṃ saññojanānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ hetupaccayena paccayo. (3)

    ૧૬. નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો નોસઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – નોસઞ્ઞોજના હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો; પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰…. (૧)

    16. Nosaññojano dhammo nosaññojanassa dhammassa hetupaccayena paccayo – nosaññojanā hetū sampayuttakānaṃ khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ hetupaccayena paccayo; paṭisandhikkhaṇe…pe…. (1)

    આરમ્મણપચ્ચયો

    Ārammaṇapaccayo

    ૧૭. સઞ્ઞોજનો ધમ્મો સઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – સઞ્ઞોજને આરબ્ભ સઞ્ઞોજના ઉપ્પજ્જન્તિ. (મૂલં કાતબ્બં) સઞ્ઞોજને આરબ્ભ નોસઞ્ઞોજના ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ. (મૂલં કાતબ્બં) સઞ્ઞોજને આરબ્ભ સઞ્ઞોજના ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ. (૩)

    17. Saññojano dhammo saññojanassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – saññojane ārabbha saññojanā uppajjanti. (Mūlaṃ kātabbaṃ) saññojane ārabbha nosaññojanā khandhā uppajjanti. (Mūlaṃ kātabbaṃ) saññojane ārabbha saññojanā ca sampayuttakā ca khandhā uppajjanti. (3)

    ૧૮. નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો નોસઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – દાનં દત્વા સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં કત્વા તં પચ્ચવેક્ખતિ, પુબ્બે સુચિણ્ણાનિ…પે॰… ઝાના…પે॰… અરિયા મગ્ગા વુટ્ઠહિત્વા મગ્ગં પચ્ચવેક્ખન્તિ, ફલં…પે॰… નિબ્બાનં પચ્ચવેક્ખન્તિ, નિબ્બાનં ગોત્રભુસ્સ, વોદાનસ્સ, મગ્ગસ્સ, ફલસ્સ, આવજ્જનાય આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો; અરિયા નોસઞ્ઞોજને પહીને કિલેસે…પે॰… વિક્ખમ્ભિતે કિલેસે…પે॰… પુબ્બે…પે॰… ચક્ખું …પે॰… વત્થું નોસઞ્ઞોજને ખન્ધે અનિચ્ચતો…પે॰… દોમનસ્સં ઉપ્પજ્જતિ; દિબ્બેન ચક્ખુના રૂપં પસ્સતિ, દિબ્બાય સોતધાતુયા સદ્દં સુણાતિ, ચેતોપરિયઞાણેન નોસઞ્ઞોજનચિત્તસમઙ્ગિસ્સ ચિત્તં જાનાતિ, આકાસાનઞ્ચાયતનં વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસ્સ…પે॰… આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસ્સ…પે॰… રૂપાયતનં ચક્ખુવિઞ્ઞાણસ્સ…પે॰… ફોટ્ઠબ્બાયતનં કાયવિઞ્ઞાણસ્સ…પે॰… નોસઞ્ઞોજના ખન્ધા ઇદ્ધિવિધઞાણસ્સ, ચેતોપરિયઞાણસ્સ, પુબ્બેનિવાસાનુસ્સતિઞાણસ્સ, યથાકમ્મૂપગઞાણસ્સ , અનાગતંસઞાણસ્સ, આવજ્જનાય આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    18. Nosaññojano dhammo nosaññojanassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – dānaṃ datvā sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ katvā taṃ paccavekkhati, pubbe suciṇṇāni…pe… jhānā…pe… ariyā maggā vuṭṭhahitvā maggaṃ paccavekkhanti, phalaṃ…pe… nibbānaṃ paccavekkhanti, nibbānaṃ gotrabhussa, vodānassa, maggassa, phalassa, āvajjanāya ārammaṇapaccayena paccayo; ariyā nosaññojane pahīne kilese…pe… vikkhambhite kilese…pe… pubbe…pe… cakkhuṃ …pe… vatthuṃ nosaññojane khandhe aniccato…pe… domanassaṃ uppajjati; dibbena cakkhunā rūpaṃ passati, dibbāya sotadhātuyā saddaṃ suṇāti, cetopariyañāṇena nosaññojanacittasamaṅgissa cittaṃ jānāti, ākāsānañcāyatanaṃ viññāṇañcāyatanassa…pe… ākiñcaññāyatanaṃ nevasaññānāsaññāyatanassa…pe… rūpāyatanaṃ cakkhuviññāṇassa…pe… phoṭṭhabbāyatanaṃ kāyaviññāṇassa…pe… nosaññojanā khandhā iddhividhañāṇassa, cetopariyañāṇassa, pubbenivāsānussatiñāṇassa, yathākammūpagañāṇassa , anāgataṃsañāṇassa, āvajjanāya ārammaṇapaccayena paccayo. (1)

    નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો સઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – દાનં…પે॰… સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં…પે॰… પુબ્બે…પે॰… ઝાના…પે॰… ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોસઞ્ઞોજને ખન્ધે અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ રાગો ઉપ્પજ્જતિ…પે॰… દોમનસ્સં ઉપ્પજ્જતિ. (૨)

    Nosaññojano dhammo saññojanassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – dānaṃ…pe… sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ…pe… pubbe…pe… jhānā…pe… cakkhuṃ…pe… vatthuṃ nosaññojane khandhe assādeti abhinandati, taṃ ārabbha rāgo uppajjati…pe… domanassaṃ uppajjati. (2)

    નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો સઞ્ઞોજનસ્સ ચ નોસઞ્ઞોજનસ્સ ચ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – દાનં દત્વા સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં…પે॰… પુબ્બે…પે॰… ઝાના…પે॰… ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોસઞ્ઞોજને ખન્ધે અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ સઞ્ઞોજના ચ સઞ્ઞોજનસમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ. (૩)

    Nosaññojano dhammo saññojanassa ca nosaññojanassa ca dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – dānaṃ datvā sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ…pe… pubbe…pe… jhānā…pe… cakkhuṃ…pe… vatthuṃ nosaññojane khandhe assādeti abhinandati, taṃ ārabbha saññojanā ca saññojanasampayuttakā ca khandhā uppajjanti. (3)

    સઞ્ઞોજનો ચ નોસઞ્ઞોજનો ચ ધમ્મા સઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ (આરબ્ભયેવ કાતબ્બા).

    Saññojano ca nosaññojano ca dhammā saññojanassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… tīṇi (ārabbhayeva kātabbā).

    અધિપતિપચ્ચયો

    Adhipatipaccayo

    ૧૯. સઞ્ઞોજનો ધમ્મો સઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. આરમ્મણાધિપતિ – સઞ્ઞોજનં ગરું કત્વા…પે॰… તીણિ (ગરુકારમ્મણા).

    19. Saññojano dhammo saññojanassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. Ārammaṇādhipati – saññojanaṃ garuṃ katvā…pe… tīṇi (garukārammaṇā).

    નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો નોસઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણાધિપતિ, સહજાતાધિપતિ. આરમ્મણાધિપતિ – દાનં દત્વા સીલં…પે॰… તીણિ (તિણ્ણમ્પિ આરમ્મણાધિપતિ, સહજાતાધિપતિપિ કાતબ્બા, વિભજિતબ્બા તીણિપિ).

    Nosaññojano dhammo nosaññojanassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati, sahajātādhipati. Ārammaṇādhipati – dānaṃ datvā sīlaṃ…pe… tīṇi (tiṇṇampi ārammaṇādhipati, sahajātādhipatipi kātabbā, vibhajitabbā tīṇipi).

    સઞ્ઞોજનો ચ નોસઞ્ઞોજનો ચ ધમ્મા સઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. આરમ્મણાધિપતિ – સઞ્ઞોજને ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે ગરું કત્વા…પે॰… તીણિ.

    Saññojano ca nosaññojano ca dhammā saññojanassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. Ārammaṇādhipati – saññojane ca sampayuttake ca khandhe garuṃ katvā…pe… tīṇi.

    અનન્તરપચ્ચયો

    Anantarapaccayo

    ૨૦. સઞ્ઞોજનો ધમ્મો સઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમા પુરિમા સઞ્ઞોજના પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં સઞ્ઞોજનાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.

    20. Saññojano dhammo saññojanassa dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimā purimā saññojanā pacchimānaṃ pacchimānaṃ saññojanānaṃ anantarapaccayena paccayo… tīṇi.

    નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો નોસઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમા પુરિમા નોસઞ્ઞોજના ખન્ધા પચ્છિમાનં…પે॰… ફલસમાપત્તિયા અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    Nosaññojano dhammo nosaññojanassa dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimā purimā nosaññojanā khandhā pacchimānaṃ…pe… phalasamāpattiyā anantarapaccayena paccayo. (1)

    નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો સઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમા પુરિમા નોસઞ્ઞોજના ખન્ધા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં સઞ્ઞોજનાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો; આવજ્જના સઞ્ઞોજનાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો (એવં દ્વેપિ કાતબ્બા). (૩)

    Nosaññojano dhammo saññojanassa dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimā purimā nosaññojanā khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ saññojanānaṃ anantarapaccayena paccayo; āvajjanā saññojanānaṃ anantarapaccayena paccayo (evaṃ dvepi kātabbā). (3)

    સઞ્ઞોજનો ચ નોસઞ્ઞોજનો ચ ધમ્મા સઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.

    Saññojano ca nosaññojano ca dhammā saññojanassa dhammassa anantarapaccayena paccayo… tīṇi.

    સમનન્તરપચ્ચયાદિ

    Samanantarapaccayādi

    ૨૧. સઞ્ઞોજનો ધમ્મો સઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ સમનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો… નવ… સહજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો… નવ… અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયેન પચ્ચયો… નવ… નિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો… નવ.

    21. Saññojano dhammo saññojanassa dhammassa samanantarapaccayena paccayo… nava… sahajātapaccayena paccayo… nava… aññamaññapaccayena paccayo… nava… nissayapaccayena paccayo… nava.

    ઉપનિસ્સયપચ્ચયો

    Upanissayapaccayo

    ૨૨. સઞ્ઞોજનો ધમ્મો સઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણૂપનિસ્સયો, અનન્તરૂપનિસ્સયો, પકતૂપનિસ્સયો…પે॰…. પકતૂપનિસ્સયો – સઞ્ઞોજના સઞ્ઞોજનાનં ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો (એવં તીણિપિ).

    22. Saññojano dhammo saññojanassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, anantarūpanissayo, pakatūpanissayo…pe…. Pakatūpanissayo – saññojanā saññojanānaṃ upanissayapaccayena paccayo (evaṃ tīṇipi).

    ૨૩. નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો નોસઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણૂપનિસ્સયો, અનન્તરૂપનિસ્સયો, પકતૂપનિસ્સયો…પે॰…. પકતૂપનિસ્સયો – સદ્ધં ઉપનિસ્સાય દાનં દેતિ…પે॰… સમાપત્તિં ઉપ્પાદેતિ , માનં જપ્પેતિ, દિટ્ઠિં ગણ્હાતિ; સીલં…પે॰… પઞ્ઞં, રાગં…પે॰… પત્થનં…પે॰… સેનાસનં ઉપનિસ્સાય દાનં દેતિ…પે॰… સઙ્ઘં ભિન્દતિ; સદ્ધા…પે॰… સેનાસનં સદ્ધાય…પે॰… ફલસમાપત્તિયા ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    23. Nosaññojano dhammo nosaññojanassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, anantarūpanissayo, pakatūpanissayo…pe…. Pakatūpanissayo – saddhaṃ upanissāya dānaṃ deti…pe… samāpattiṃ uppādeti , mānaṃ jappeti, diṭṭhiṃ gaṇhāti; sīlaṃ…pe… paññaṃ, rāgaṃ…pe… patthanaṃ…pe… senāsanaṃ upanissāya dānaṃ deti…pe… saṅghaṃ bhindati; saddhā…pe… senāsanaṃ saddhāya…pe… phalasamāpattiyā upanissayapaccayena paccayo. (1)

    નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો સઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણૂપનિસ્સયો, અનન્તરૂપનિસ્સયો, પકતૂપનિસ્સયો…પે॰…. પકતૂપનિસ્સયો – સદ્ધં ઉપનિસ્સાય માનં જપ્પેતિ, દિટ્ઠિં ગણ્હાતિ; સીલં…પે॰… સેનાસનં ઉપનિસ્સાય પાણં હનતિ…પે॰… સઙ્ઘં ભિન્દતિ; સદ્ધા…પે॰… સેનાસનં રાગસ્સ…પે॰… પત્થનાય ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)

    Nosaññojano dhammo saññojanassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, anantarūpanissayo, pakatūpanissayo…pe…. Pakatūpanissayo – saddhaṃ upanissāya mānaṃ jappeti, diṭṭhiṃ gaṇhāti; sīlaṃ…pe… senāsanaṃ upanissāya pāṇaṃ hanati…pe… saṅghaṃ bhindati; saddhā…pe… senāsanaṃ rāgassa…pe… patthanāya upanissayapaccayena paccayo. (2)

    નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો સઞ્ઞોજનસ્સ ચ નોસઞ્ઞોજનસ્સ ચ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણૂપનિસ્સયો, અનન્તરૂપનિસ્સયો, પકતૂપનિસ્સયો…પે॰…. પકતૂપનિસ્સયો – સદ્ધં ઉપનિસ્સાય માનં જપ્પેતિ, દિટ્ઠિં ગણ્હાતિ; સીલં…પે॰… સેનાસનં ઉપનિસ્સાય પાણં હનતિ…પે॰… સઙ્ઘં ભિન્દતિ; સદ્ધા…પે॰… સેનાસનં સઞ્ઞોજનાનં સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    Nosaññojano dhammo saññojanassa ca nosaññojanassa ca dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, anantarūpanissayo, pakatūpanissayo…pe…. Pakatūpanissayo – saddhaṃ upanissāya mānaṃ jappeti, diṭṭhiṃ gaṇhāti; sīlaṃ…pe… senāsanaṃ upanissāya pāṇaṃ hanati…pe… saṅghaṃ bhindati; saddhā…pe… senāsanaṃ saññojanānaṃ sampayuttakānañca khandhānaṃ upanissayapaccayena paccayo. (3)

    સઞ્ઞોજનો ચ નોસઞ્ઞોજનો ચ ધમ્મા સઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.

    Saññojano ca nosaññojano ca dhammā saññojanassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo… tīṇi.

    પુરેજાતપચ્ચયો

    Purejātapaccayo

    ૨૪. નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો નોસઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ પુરેજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણપુરેજાતં, વત્થુપુરેજાતં. આરમ્મણપુરેજાતં – ચક્ખું…પે॰… વત્થું અનિચ્ચતો…પે॰… દોમનસ્સં ઉપ્પજ્જતિ; દિબ્બેન ચક્ખુના રૂપં પસ્સતિ, દિબ્બાય સોતધાતુયા સદ્દં સુણાતિ, રૂપાયતનં ચક્ખુવિઞ્ઞાણસ્સ…પે॰… ફોટ્ઠબ્બાયતનં કાયવિઞ્ઞાણસ્સ…પે॰…. વત્થુપુરેજાતં – ચક્ખાયતનં ચક્ખુવિઞ્ઞાણસ્સ…પે॰… કાયાયતનં કાયવિઞ્ઞાણસ્સ…પે॰… વત્થુ નોસઞ્ઞોજનાનં ખન્ધાનં પુરેજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    24. Nosaññojano dhammo nosaññojanassa dhammassa purejātapaccayena paccayo – ārammaṇapurejātaṃ, vatthupurejātaṃ. Ārammaṇapurejātaṃ – cakkhuṃ…pe… vatthuṃ aniccato…pe… domanassaṃ uppajjati; dibbena cakkhunā rūpaṃ passati, dibbāya sotadhātuyā saddaṃ suṇāti, rūpāyatanaṃ cakkhuviññāṇassa…pe… phoṭṭhabbāyatanaṃ kāyaviññāṇassa…pe…. Vatthupurejātaṃ – cakkhāyatanaṃ cakkhuviññāṇassa…pe… kāyāyatanaṃ kāyaviññāṇassa…pe… vatthu nosaññojanānaṃ khandhānaṃ purejātapaccayena paccayo. (1)

    નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો સઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ પુરેજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણપુરેજાતં, વત્થુપુરેજાતં. આરમ્મણપુરેજાતં – ચક્ખું…પે॰… વત્થું અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ રાગો ઉપ્પજ્જતિ…પે॰… દોમનસ્સં ઉપ્પજ્જતિ. વત્થુપુરેજાતં – વત્થુ સઞ્ઞોજનાનં પુરેજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)

    Nosaññojano dhammo saññojanassa dhammassa purejātapaccayena paccayo – ārammaṇapurejātaṃ, vatthupurejātaṃ. Ārammaṇapurejātaṃ – cakkhuṃ…pe… vatthuṃ assādeti abhinandati, taṃ ārabbha rāgo uppajjati…pe… domanassaṃ uppajjati. Vatthupurejātaṃ – vatthu saññojanānaṃ purejātapaccayena paccayo. (2)

    નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો સઞ્ઞોજનસ્સ ચ નોસઞ્ઞોજનસ્સ ચ ધમ્મસ્સ પુરેજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણપુરેજાતં, વત્થુપુરેજાતં. આરમ્મણપુરેજાતં – ચક્ખું…પે॰… વત્થું અસ્સાદેતિ, અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ સઞ્ઞોજના ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ. વત્થુપુરેજાતં – વત્થુ સઞ્ઞોજનાનં સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં પુરેજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    Nosaññojano dhammo saññojanassa ca nosaññojanassa ca dhammassa purejātapaccayena paccayo – ārammaṇapurejātaṃ, vatthupurejātaṃ. Ārammaṇapurejātaṃ – cakkhuṃ…pe… vatthuṃ assādeti, abhinandati, taṃ ārabbha saññojanā ca sampayuttakā ca khandhā uppajjanti. Vatthupurejātaṃ – vatthu saññojanānaṃ sampayuttakānañca khandhānaṃ purejātapaccayena paccayo. (3)

    પચ્છાજાતપચ્ચયો

    Pacchājātapaccayo

    ૨૫. સઞ્ઞોજનો ધમ્મો નોસઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ પચ્છાજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો… એકં.

    25. Saññojano dhammo nosaññojanassa dhammassa pacchājātapaccayena paccayo… ekaṃ.

    નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો નોસઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ પચ્છાજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો…પે॰…. (૧)

    Nosaññojano dhammo nosaññojanassa dhammassa pacchājātapaccayena paccayo…pe…. (1)

    સઞ્ઞોજનો ચ નોસઞ્ઞોજનો ચ ધમ્મા નોસઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ પચ્છાજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો…પે॰…. (૧)

    Saññojano ca nosaññojano ca dhammā nosaññojanassa dhammassa pacchājātapaccayena paccayo…pe…. (1)

    આસેવનપચ્ચયો

    Āsevanapaccayo

    ૨૬. સઞ્ઞોજનો ધમ્મો સઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ આસેવનપચ્ચયેન પચ્ચયો… નવ.

    26. Saññojano dhammo saññojanassa dhammassa āsevanapaccayena paccayo… nava.

    કમ્મપચ્ચયાદિ

    Kammapaccayādi

    ૨૭. નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો નોસઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ કમ્મપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ… વિપાકપચ્ચયેન પચ્ચયો… એકં… આહારપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ… ઇન્દ્રિયપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ… ઝાનપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ… મગ્ગપચ્ચયેન પચ્ચયો… નવ… સમ્પયુત્તપચ્ચયેન પચ્ચયો… નવ.

    27. Nosaññojano dhammo nosaññojanassa dhammassa kammapaccayena paccayo… tīṇi… vipākapaccayena paccayo… ekaṃ… āhārapaccayena paccayo… tīṇi… indriyapaccayena paccayo… tīṇi… jhānapaccayena paccayo… tīṇi… maggapaccayena paccayo… nava… sampayuttapaccayena paccayo… nava.

    વિપ્પયુત્તપચ્ચયો

    Vippayuttapaccayo

    ૨૮. સઞ્ઞોજનો ધમ્મો નોસઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ વિપ્પયુત્તપચ્ચયેન પચ્ચયો – સહજાતં, પચ્છાજાતં (વિભજિતબ્બં). (૧)

    28. Saññojano dhammo nosaññojanassa dhammassa vippayuttapaccayena paccayo – sahajātaṃ, pacchājātaṃ (vibhajitabbaṃ). (1)

    નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો નોસઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ વિપ્પયુત્તપચ્ચયેન પચ્ચયો – સહજાતં, પુરેજાતં, પચ્છાજાતં (વિભજિતબ્બં). (૧)

    Nosaññojano dhammo nosaññojanassa dhammassa vippayuttapaccayena paccayo – sahajātaṃ, purejātaṃ, pacchājātaṃ (vibhajitabbaṃ). (1)

    નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો સઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ વિપ્પયુત્તપચ્ચયેન પચ્ચયો. પુરેજાતં – વત્થુ સઞ્ઞોજનાનં વિપ્પયુત્તપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)

    Nosaññojano dhammo saññojanassa dhammassa vippayuttapaccayena paccayo. Purejātaṃ – vatthu saññojanānaṃ vippayuttapaccayena paccayo. (2)

    નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો સઞ્ઞોજનસ્સ ચ નોસઞ્ઞોજનસ્સ ચ ધમ્મસ્સ વિપ્પયુત્તપચ્ચયેન પચ્ચયો. પુરેજાતં – વત્થુ સઞ્ઞોજનાનં સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં વિપ્પયુત્તપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    Nosaññojano dhammo saññojanassa ca nosaññojanassa ca dhammassa vippayuttapaccayena paccayo. Purejātaṃ – vatthu saññojanānaṃ sampayuttakānañca khandhānaṃ vippayuttapaccayena paccayo. (3)

    સઞ્ઞોજનો ચ નોસઞ્ઞોજનો ચ ધમ્મા નોસઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ વિપ્પયુત્તપચ્ચયેન પચ્ચયો – સહજાતં, પચ્છાજાતં (વિભજિતબ્બં). (૧)

    Saññojano ca nosaññojano ca dhammā nosaññojanassa dhammassa vippayuttapaccayena paccayo – sahajātaṃ, pacchājātaṃ (vibhajitabbaṃ). (1)

    અત્થિપચ્ચયો

    Atthipaccayo

    ૨૯. સઞ્ઞોજનો ધમ્મો સઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ અત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો… એકં (પટિચ્ચસદિસં). (૧)

    29. Saññojano dhammo saññojanassa dhammassa atthipaccayena paccayo… ekaṃ (paṭiccasadisaṃ). (1)

    સઞ્ઞોજનો ધમ્મો નોસઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ અત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો – સહજાતં, પચ્છાજાતં (સંખિત્તં). (૨)

    Saññojano dhammo nosaññojanassa dhammassa atthipaccayena paccayo – sahajātaṃ, pacchājātaṃ (saṃkhittaṃ). (2)

    સઞ્ઞોજનો ધમ્મો સઞ્ઞોજનસ્સ ચ નોસઞ્ઞોજનસ્સ ચ ધમ્મસ્સ અત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો (પટિચ્ચસદિસં). (૩)

    Saññojano dhammo saññojanassa ca nosaññojanassa ca dhammassa atthipaccayena paccayo (paṭiccasadisaṃ). (3)

    ૩૦. નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો નોસઞ્ઞોજનસ્સ ધમ્મસ્સ અત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો – સહજાતં, પુરેજાતં, પચ્છાજાતં, આહારં, ઇન્દ્રિયં (સંખિત્તં). (૧)

    30. Nosaññojano dhammo nosaññojanassa dhammassa atthipaccayena paccayo – sahajātaṃ, purejātaṃ, pacchājātaṃ, āhāraṃ, indriyaṃ (saṃkhittaṃ). (1)
