Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૪. સન્તતરસુત્તં

    4. Santatarasuttaṃ

    ૭૩. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    73. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘રૂપેહિ, ભિક્ખવે, અરૂપા 1 સન્તતરા, અરૂપેહિ નિરોધો સન્તતરો’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Rūpehi, bhikkhave, arūpā 2 santatarā, arūpehi nirodho santataro’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘યે ચ રૂપૂપગા સત્તા, યે ચ અરૂપટ્ઠાયિનો 3;

    ‘‘Ye ca rūpūpagā sattā, ye ca arūpaṭṭhāyino 4;

    નિરોધં અપ્પજાનન્તા, આગન્તારો પુનબ્ભવં.

    Nirodhaṃ appajānantā, āgantāro punabbhavaṃ.

    ‘‘યે ચ રૂપે પરિઞ્ઞાય, અરૂપેસુ અસણ્ઠિતા;

    ‘‘Ye ca rūpe pariññāya, arūpesu asaṇṭhitā;

    નિરોધે યે વિમુચ્ચન્તિ, તે જના મચ્ચુહાયિનો.

    Nirodhe ye vimuccanti, te janā maccuhāyino.

    ‘‘કાયેન અમતં ધાતું, ફુસયિત્વા નિરૂપધિં;

    ‘‘Kāyena amataṃ dhātuṃ, phusayitvā nirūpadhiṃ;

    ઉપધિપ્પટિનિસ્સગ્ગં, સચ્છિકત્વા અનાસવો;

    Upadhippaṭinissaggaṃ, sacchikatvā anāsavo;

    દેસેતિ સમ્માસમ્બુદ્ધો, અસોકં વિરજં પદ’’ન્તિ.

    Deseti sammāsambuddho, asokaṃ virajaṃ pada’’nti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. ચતુત્થં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. આરુપ્પા (સી॰)
    2. āruppā (sī.)
    3. આરુપ્પટ્ઠાયિનો (સી॰)
    4. āruppaṭṭhāyino (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૪. સન્તતરસુત્તવણ્ણના • 4. Santatarasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact