Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
(૧૪) ૪. સન્થારવગ્ગવણ્ણના
(14) 4. Santhāravaggavaṇṇanā
૧૫૨. ચતુત્થસ્સ પઠમે આમિસસ્સ ચ ધમ્મસ્સ ચ અલાભેન અત્તનો પરસ્સ ચ અન્તરે સમ્ભવન્તસ્સ છિદ્દસ્સ વિવરસ્સ ભેદસ્સ સન્થરણં પિદહનં સઙ્ગણ્હનં સન્થારો. અયઞ્હિ લોકસન્નિવાસો અલબ્ભમાનેન આમિસેન ધમ્મેન ચાતિ દ્વીહિ છિદ્દો. તસ્સ તં છિદ્દં યથા ન પઞ્ઞાયતિ , એવં પીઠસ્સ વિય પચ્ચત્થરણેન આમિસેન ધમ્મેન ચ સન્થરણં સઙ્ગણ્હનં સન્થારોતિ વુચ્ચતિ. એત્થ ચ આમિસેન સઙ્ગહો આમિસસન્થારો નામ. તં કરોન્તેન માતાપિતૂનં ભિક્ખુગતિકસ્સ વેય્યાવચ્ચકરસ્સ રઞ્ઞો ચોરાનઞ્ચ અગ્ગં અગ્ગહેત્વાપિ દાતું વટ્ટતિ. આમસિત્વા દિન્નેહિ રાજાનો ચ ચોરા ચ અનત્થમ્પિ કરોન્તિ, જીવિતક્ખયમ્પિ પાપેન્તિ. અનામસિત્વા દિન્નેન અત્તમના હોન્તિ, ચોરનાગવત્થુઆદીનિ ચેત્થ વત્થૂનિ કથેતબ્બાનિ. તાનિ સમન્તપાસાદિકાય વિનયટ્ઠકથાયં (પારા॰ ૧૮૫) વિત્થારિતાનિ. સક્કચ્ચં ઉદ્દેસદાનં પાળિવણ્ણના ધમ્મકથાકથનન્તિ એવં ધમ્મેન સઙ્ગહો ધમ્મસન્થારો નામ.
152. Catutthassa paṭhame āmisassa ca dhammassa ca alābhena attano parassa ca antare sambhavantassa chiddassa vivarassa bhedassa santharaṇaṃ pidahanaṃ saṅgaṇhanaṃ santhāro. Ayañhi lokasannivāso alabbhamānena āmisena dhammena cāti dvīhi chiddo. Tassa taṃ chiddaṃ yathā na paññāyati , evaṃ pīṭhassa viya paccattharaṇena āmisena dhammena ca santharaṇaṃ saṅgaṇhanaṃ santhāroti vuccati. Ettha ca āmisena saṅgaho āmisasanthāro nāma. Taṃ karontena mātāpitūnaṃ bhikkhugatikassa veyyāvaccakarassa rañño corānañca aggaṃ aggahetvāpi dātuṃ vaṭṭati. Āmasitvā dinnehi rājāno ca corā ca anatthampi karonti, jīvitakkhayampi pāpenti. Anāmasitvā dinnena attamanā honti, coranāgavatthuādīni cettha vatthūni kathetabbāni. Tāni samantapāsādikāya vinayaṭṭhakathāyaṃ (pārā. 185) vitthāritāni. Sakkaccaṃ uddesadānaṃ pāḷivaṇṇanā dhammakathākathananti evaṃ dhammena saṅgaho dhammasanthāro nāma.
૧૫૩-૧૬૩. દુતિયાદીનિ ઉત્તાનત્થાનેવ.
153-163. Dutiyādīni uttānatthāneva.
સન્થારવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Santhāravaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / (૧૪) ૪. સન્થારવગ્ગો • (14) 4. Santhāravaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / (૧૪) ૪. સન્થારવગ્ગવણ્ણના • (14) 4. Santhāravaggavaṇṇanā