Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    સન્થતચતુક્કભેદકથાવણ્ણના

    Santhatacatukkabhedakathāvaṇṇanā

    ૬૧-૨. પટિપન્નકસ્સાતિ આરદ્ધવિપસ્સકસ્સ. ઉપાદિન્નકન્તિ કાયિન્દ્રિયં સન્ધાય વુત્તં. ઉપાદિન્નકેન ફુસતીતિ ઉપાદિન્નકેન ફુસીયતિ ઘટ્ટીયતીતિ એવં કમ્મનિ ય-કારલોપેન અત્થો વેદિતબ્બો. અથ વા એવં કરોન્તો કિઞ્ચિ ઉપાદિન્નકં ઉપાદિન્નકેન ન ફુસતિ ન ઘટ્ટેતીતિ એવમેત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બો. લેસં ઓડ્ડેસ્સન્તીતિ લેસં સમુટ્ઠાપેસ્સન્તિ, પરિકપ્પેસ્સન્તીતિ વુત્તં હોતિ. સન્થતાદિભેદેહિ ભિન્દિત્વાતિ સન્થતાદિવિસેસનેહિ વિસેસેત્વા, સન્થતાદીહિ ચતૂહિ યોજેત્વાતિ વુત્તં હોતિ.

    61-2.Paṭipannakassāti āraddhavipassakassa. Upādinnakanti kāyindriyaṃ sandhāya vuttaṃ. Upādinnakena phusatīti upādinnakena phusīyati ghaṭṭīyatīti evaṃ kammani ya-kāralopena attho veditabbo. Atha vā evaṃ karonto kiñci upādinnakaṃ upādinnakena na phusati na ghaṭṭetīti evamettha attho daṭṭhabbo. Lesaṃ oḍḍessantīti lesaṃ samuṭṭhāpessanti, parikappessantīti vuttaṃ hoti. Santhatādibhedehi bhinditvāti santhatādivisesanehi visesetvā, santhatādīhi catūhi yojetvāti vuttaṃ hoti.

    સન્થતાયાતિ એકદેસે સમુદાયવોહારો ‘‘પટો દડ્ઢો’’તિઆદીસુ વિય. તથા હિ પટસ્સ એકદેસેપિ દડ્ઢે ‘‘પટો દડ્ઢો’’તિ વોહરન્તિ , એવં ઇત્થિયા વચ્ચમગ્ગાદીસુ કિસ્મિઞ્ચિ મગ્ગે સન્થતે ઇત્થી ‘‘સન્થતા’’તિ વુચ્ચતિ. તેનાહ ‘‘સન્થતા નામા’’તિઆદિ. વત્થાદીનિ અન્તો અપ્પવેસેત્વા બહિ ઠપેત્વા બન્ધનં સન્ધાય ‘‘પલિવેઠેત્વા’’તિ વુત્તં. એકદેસે સમુદાયવોહારવસેનેવ ભિક્ખુપિ ‘‘સન્થતો’’તિ વુચ્ચતીતિ આહ ‘‘સન્થતો નામા’’તિઆદિ. યત્તકે પવિટ્ઠેતિ તિલફલમત્તે પવિટ્ઠે. અક્ખિઆદિમ્હિ સન્થતેપિ યથાવત્થુકમેવાતિ આહ ‘‘થુલ્લચ્ચયક્ખેત્તે થુલ્લચ્ચયં, દુક્કટક્ખેત્તે દુક્કટમેવ હોતી’’તિ.

    Santhatāyāti ekadese samudāyavohāro ‘‘paṭo daḍḍho’’tiādīsu viya. Tathā hi paṭassa ekadesepi daḍḍhe ‘‘paṭo daḍḍho’’ti voharanti , evaṃ itthiyā vaccamaggādīsu kismiñci magge santhate itthī ‘‘santhatā’’ti vuccati. Tenāha ‘‘santhatā nāmā’’tiādi. Vatthādīni anto appavesetvā bahi ṭhapetvā bandhanaṃ sandhāya ‘‘paliveṭhetvā’’ti vuttaṃ. Ekadese samudāyavohāravaseneva bhikkhupi ‘‘santhato’’ti vuccatīti āha ‘‘santhato nāmā’’tiādi. Yattake paviṭṭheti tilaphalamatte paviṭṭhe. Akkhiādimhi santhatepi yathāvatthukamevāti āha ‘‘thullaccayakkhette thullaccayaṃ, dukkaṭakkhette dukkaṭameva hotī’’ti.

    ખાણું ઘટ્ટેન્તસ્સ દુક્કટન્તિ ઇત્થિનિમિત્તસ્સ અન્તો ખાણું પવેસેત્વા સમતલં અતિરિત્તં વા ખાણું ઘટ્ટેન્તસ્સ દુક્કટં પવેસાભાવતો. સચે પન ઈસકં અન્તો પવિસિત્વા ઠિતં ખાણુકમેવ અઙ્ગજાતેન છુપતિ, પારાજિકમેવ. તસ્સ તલન્તિ વેળુનળાદિકસ્સ અન્તોતલં. વિનીતવત્થૂસુ ‘‘તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ સીવથિકં ગન્ત્વા છિન્નસીસં પસ્સિત્વા વટ્ટકતે મુખે અચ્છુપન્તં અઙ્ગજાતં પવેસેસિ. તસ્સ કુક્કુચ્ચં અહોસિ…પે॰… અનાપત્તિ ભિક્ખુ પારાજિકસ્સ, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ વુત્તત્તા તસ્સ સુત્તસ્સ અનુલોમતો ‘‘આકાસગતમેવ કત્વા પવેસેત્વા નીહરતિ, દુક્કટ’’ન્તિ (પારા॰ ૭૩) વુત્તં. બહિદ્ધા ખાણુકેતિ અન્તોપવેસિતવેણુપબ્બાદિકસ્સ બહિ નિક્ખન્તખાણુકે. મેથુનરાગેન ઇન્દ્રિયબદ્ધઆનિન્દ્રિયબદ્ધસન્તાનેસુ યત્થ કત્થચિ ઉપક્કમન્તસ્સ ન સક્કા અનાપત્તિયા ભવિતુન્તિ ‘‘દુક્કટમેવા’’તિ વુત્તં. તેનેવ વિનીતવત્થુમ્હિ અટ્ઠિકેસુ ઉપક્કમન્તસ્સ દુક્કટં વુત્તં.

    Khāṇuṃ ghaṭṭentassa dukkaṭanti itthinimittassa anto khāṇuṃ pavesetvā samatalaṃ atirittaṃ vā khāṇuṃ ghaṭṭentassa dukkaṭaṃ pavesābhāvato. Sace pana īsakaṃ anto pavisitvā ṭhitaṃ khāṇukameva aṅgajātena chupati, pārājikameva. Tassa talanti veḷunaḷādikassa antotalaṃ. Vinītavatthūsu ‘‘tena kho pana samayena aññataro bhikkhu sīvathikaṃ gantvā chinnasīsaṃ passitvā vaṭṭakate mukhe acchupantaṃ aṅgajātaṃ pavesesi. Tassa kukkuccaṃ ahosi…pe… anāpatti bhikkhu pārājikassa, āpatti dukkaṭassā’’ti vuttattā tassa suttassa anulomato ‘‘ākāsagatameva katvā pavesetvā nīharati, dukkaṭa’’nti (pārā. 73) vuttaṃ. Bahiddhā khāṇuketi antopavesitaveṇupabbādikassa bahi nikkhantakhāṇuke. Methunarāgena indriyabaddhaānindriyabaddhasantānesu yattha katthaci upakkamantassa na sakkā anāpattiyā bhavitunti ‘‘dukkaṭamevā’’ti vuttaṃ. Teneva vinītavatthumhi aṭṭhikesu upakkamantassa dukkaṭaṃ vuttaṃ.

    સન્થતચતુક્કભેદકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Santhatacatukkabhedakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧. પઠમપારાજિકં • 1. Paṭhamapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. પઠમપારાજિકં • 1. Paṭhamapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / સન્થતચતુક્કભેદકકથાવણ્ણના • Santhatacatukkabhedakakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સન્થતચતુક્કભેદકથાવણ્ણના • Santhatacatukkabhedakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact