Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૧૦. સપ્પાણકસિક્ખાપદં

    10. Sappāṇakasikkhāpadaṃ

    ૧૪૦. દસમે ‘‘જાન’’ન્તિ ગચ્છન્તાદિગણોતિ આહ ‘‘જાનન્તો’’તિ. સં વિજ્જતિ પાણો એત્થાતિ સપાણકં. એતન્તિ ઉદકં. સયં જાનન્તોપિ પરેન જાનાપેન્તોપિ જાનાતિયેવ નામાતિ આહ ‘‘યથા તથા વા’’તિ. સપાણકં ઉદકન્તિ કરણત્થે ચેતં ઉપયોગવચનં, તેનાહ ‘‘તેન ઉદકેના’’તિ. પુબ્બેતિ પથવિખણનસિક્ખાપદાદિકે.

    140. Dasame ‘‘jāna’’nti gacchantādigaṇoti āha ‘‘jānanto’’ti. Saṃ vijjati pāṇo etthāti sapāṇakaṃ. Etanti udakaṃ. Sayaṃ jānantopi parena jānāpentopi jānātiyeva nāmāti āha ‘‘yathā tathā vā’’ti. Sapāṇakaṃ udakanti karaṇatthe cetaṃ upayogavacanaṃ, tenāha ‘‘tena udakenā’’ti. Pubbeti pathavikhaṇanasikkhāpadādike.

    તત્થાતિ ‘‘સિઞ્ચેય્ય વા સિઞ્ચાપેય્ય વા’’તિપદે. ધારન્તિ સોતં. માતિકં પમુખન્તિ માતિકં અભિમુખં. તત્થ તત્થાતિ તસ્મિં તસ્મિં ઠાને. અઞ્ઞતો ઠાનતો અઞ્ઞં ઠાનં નેતીતિ યોજના. ‘‘સપાણકં ઉદક’’ન્તિ સામઞ્ઞવચનસ્સપિ વિસેસે અવટ્ઠાનતો, વિસેસત્થિના ચ વિસેસસ્સ અનુપયોજિતબ્બતો ઇધ વિસેસઉદકન્તિ સન્ધાયભાસિતત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ઇદં પના’’તિઆદિ. ઇદં પન ન વુત્તન્તિ સમ્બન્ધો. ન્તિ ઉદકં ‘‘ગચ્છતી’’તિપદે કત્તા. યત્થાતિ યસ્મિં ઉદકેતિ. દસમં.

    Tatthāti ‘‘siñceyya vā siñcāpeyya vā’’tipade. Dhāranti sotaṃ. Mātikaṃ pamukhanti mātikaṃ abhimukhaṃ. Tattha tatthāti tasmiṃ tasmiṃ ṭhāne. Aññato ṭhānato aññaṃ ṭhānaṃ netīti yojanā. ‘‘Sapāṇakaṃ udaka’’nti sāmaññavacanassapi visese avaṭṭhānato, visesatthinā ca visesassa anupayojitabbato idha visesaudakanti sandhāyabhāsitatthaṃ dassento āha ‘‘idaṃ panā’’tiādi. Idaṃ pana na vuttanti sambandho. Yanti udakaṃ ‘‘gacchatī’’tipade kattā. Yatthāti yasmiṃ udaketi. Dasamaṃ.

    ભૂતગામવગ્ગો દુતિયો.

    Bhūtagāmavaggo dutiyo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. ભૂતગામવગ્ગો • 2. Bhūtagāmavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧૦. સપ્પાણકસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Sappāṇakasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧૦. સપ્પાણકસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Sappāṇakasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૧૦. સપ્પાણકસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Sappāṇakasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧૦. સપ્પાણકસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Sappāṇakasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact