Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૩. સપ્પુરિસસુત્તં

    3. Sappurisasuttaṃ

    ૭૩. ‘‘ચતૂહિ , ભિક્ખવે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો અસપ્પુરિસો વેદિતબ્બો. કતમેહિ ચતૂહિ? ઇધ, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો યો હોતિ પરસ્સ અવણ્ણો તં અપુટ્ઠોપિ પાતુ કરોતિ, કો પન વાદો પુટ્ઠસ્સ! પુટ્ઠો ખો પન પઞ્હાભિનીતો અહાપેત્વા અલમ્બિત્વા પરિપૂરં વિત્થારેન પરસ્સ અવણ્ણં ભાસિતા હોતિ. વેદિતબ્બમેતં, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અયં ભવન્તિ.

    73. ‘‘Catūhi , bhikkhave, dhammehi samannāgato asappuriso veditabbo. Katamehi catūhi? Idha, bhikkhave, asappuriso yo hoti parassa avaṇṇo taṃ apuṭṭhopi pātu karoti, ko pana vādo puṭṭhassa! Puṭṭho kho pana pañhābhinīto ahāpetvā alambitvā paripūraṃ vitthārena parassa avaṇṇaṃ bhāsitā hoti. Veditabbametaṃ, bhikkhave, asappuriso ayaṃ bhavanti.

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો યો હોતિ પરસ્સ વણ્ણો તં પુટ્ઠોપિ ન પાતુ કરોતિ, કો પન વાદો અપુટ્ઠસ્સ! પુટ્ઠો ખો પન પઞ્હાભિનીતો હાપેત્વા લમ્બિત્વા અપરિપૂરં અવિત્થારેન પરસ્સ વણ્ણં ભાસિતા હોતિ. વેદિતબ્બમેતં, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અયં ભવન્તિ.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, asappuriso yo hoti parassa vaṇṇo taṃ puṭṭhopi na pātu karoti, ko pana vādo apuṭṭhassa! Puṭṭho kho pana pañhābhinīto hāpetvā lambitvā aparipūraṃ avitthārena parassa vaṇṇaṃ bhāsitā hoti. Veditabbametaṃ, bhikkhave, asappuriso ayaṃ bhavanti.

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો યો હોતિ અત્તનો અવણ્ણો તં પુટ્ઠોપિ ન પાતુ કરોતિ, કો પન વાદો અપુટ્ઠસ્સ! પુટ્ઠો ખો પન પઞ્હાભિનીતો હાપેત્વા લમ્બિત્વા અપરિપૂરં અવિત્થારેન અત્તનો અવણ્ણં ભાસિતા હોતિ. વેદિતબ્બમેતં, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અયં ભવન્તિ.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, asappuriso yo hoti attano avaṇṇo taṃ puṭṭhopi na pātu karoti, ko pana vādo apuṭṭhassa! Puṭṭho kho pana pañhābhinīto hāpetvā lambitvā aparipūraṃ avitthārena attano avaṇṇaṃ bhāsitā hoti. Veditabbametaṃ, bhikkhave, asappuriso ayaṃ bhavanti.

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો યો હોતિ અત્તનો વણ્ણો તં અપુટ્ઠોપિ પાતુ કરોતિ, કો પન વાદો પુટ્ઠસ્સ! પુટ્ઠો ખો પન પઞ્હાભિનીતો અહાપેત્વા અલમ્બિત્વા પરિપૂરં વિત્થારેન અત્તનો વણ્ણં ભાસિતા હોતિ. વેદિતબ્બમેતં, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અયં ભવન્તિ. ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, ચતૂહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો અસપ્પુરિસો વેદિતબ્બો.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, asappuriso yo hoti attano vaṇṇo taṃ apuṭṭhopi pātu karoti, ko pana vādo puṭṭhassa! Puṭṭho kho pana pañhābhinīto ahāpetvā alambitvā paripūraṃ vitthārena attano vaṇṇaṃ bhāsitā hoti. Veditabbametaṃ, bhikkhave, asappuriso ayaṃ bhavanti. Imehi kho, bhikkhave, catūhi dhammehi samannāgato asappuriso veditabbo.

    ‘‘ચતૂહિ, ભિક્ખવે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો સપ્પુરિસો વેદિતબ્બો. કતમેહિ ચતૂહિ? ઇધ, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો યો હોતિ પરસ્સ અવણ્ણો તં પુટ્ઠોપિ ન પાતુ કરોતિ, કો પન વાદો અપુટ્ઠસ્સ! પુટ્ઠો ખો પન પઞ્હાભિનીતો હાપેત્વા લમ્બિત્વા અપરિપૂરં અવિત્થારેન પરસ્સ અવણ્ણં ભાસિતા હોતિ. વેદિતબ્બમેતં, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો અયં ભવન્તિ.

    ‘‘Catūhi, bhikkhave, dhammehi samannāgato sappuriso veditabbo. Katamehi catūhi? Idha, bhikkhave, sappuriso yo hoti parassa avaṇṇo taṃ puṭṭhopi na pātu karoti, ko pana vādo apuṭṭhassa! Puṭṭho kho pana pañhābhinīto hāpetvā lambitvā aparipūraṃ avitthārena parassa avaṇṇaṃ bhāsitā hoti. Veditabbametaṃ, bhikkhave, sappuriso ayaṃ bhavanti.

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો યો હોતિ પરસ્સ વણ્ણો તં અપુટ્ઠોપિ પાતુ કરોતિ, કો પન વાદો પુટ્ઠસ્સ! પુટ્ઠો ખો પન પઞ્હાભિનીતો અહાપેત્વા અલમ્બિત્વા પરિપૂરં વિત્થારેન પરસ્સ વણ્ણં ભાસિતા હોતિ. વેદિતબ્બમેતં, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો અયં ભવન્તિ.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, sappuriso yo hoti parassa vaṇṇo taṃ apuṭṭhopi pātu karoti, ko pana vādo puṭṭhassa! Puṭṭho kho pana pañhābhinīto ahāpetvā alambitvā paripūraṃ vitthārena parassa vaṇṇaṃ bhāsitā hoti. Veditabbametaṃ, bhikkhave, sappuriso ayaṃ bhavanti.

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો યો હોતિ અત્તનો અવણ્ણો તં અપુટ્ઠોપિ પાતુ કરોતિ, કો પન વાદો પુટ્ઠસ્સ! પુટ્ઠો ખો પન પઞ્હાભિનીતો અહાપેત્વા અલમ્બિત્વા પરિપૂરં વિત્થારેન અત્તનો અવણ્ણં ભાસિતા હોતિ. વેદિતબ્બમેતં, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો અયં ભવન્તિ.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, sappuriso yo hoti attano avaṇṇo taṃ apuṭṭhopi pātu karoti, ko pana vādo puṭṭhassa! Puṭṭho kho pana pañhābhinīto ahāpetvā alambitvā paripūraṃ vitthārena attano avaṇṇaṃ bhāsitā hoti. Veditabbametaṃ, bhikkhave, sappuriso ayaṃ bhavanti.

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો યો હોતિ અત્તનો વણ્ણો તં પુટ્ઠોપિ ન પાતુ કરોતિ, કો પન વાદો અપુટ્ઠસ્સ! પુટ્ઠો ખો પન પઞ્હાભિનીતો હાપેત્વા લમ્બિત્વા અપરિપૂરં અવિત્થારેન અત્તનો વણ્ણં ભાસિતા હોતિ. વેદિતબ્બમેતં , ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો અયં ભવન્તિ. ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, ચતૂહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો સપ્પુરિસો વેદિતબ્બો.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, sappuriso yo hoti attano vaṇṇo taṃ puṭṭhopi na pātu karoti, ko pana vādo apuṭṭhassa! Puṭṭho kho pana pañhābhinīto hāpetvā lambitvā aparipūraṃ avitthārena attano vaṇṇaṃ bhāsitā hoti. Veditabbametaṃ , bhikkhave, sappuriso ayaṃ bhavanti. Imehi kho, bhikkhave, catūhi dhammehi samannāgato sappuriso veditabbo.

    ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, વધુકા યઞ્ઞદેવ રત્તિં વા દિવં વા આનીતા હોતિ, તાવદેવસ્સા તિબ્બં હિરોત્તપ્પં પચ્ચુપટ્ઠિતં હોતિ સસ્સુયાપિ સસુરેપિ સામિકેપિ અન્તમસો દાસકમ્મકરપોરિસેસુ. સા અપરેન સમયેન સંવાસમન્વાય વિસ્સાસમન્વાય સસ્સુમ્પિ સસુરમ્પિ સામિકમ્પિ એવમાહ – ‘અપેથ, કિં પન તુમ્હે જાનાથા’તિ! એવમેવં ખો, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો ભિક્ખુ યઞ્ઞદેવ રત્તિં વા દિવં વા અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજિતો હોતિ, તાવદેવસ્સ તિબ્બં હિરોત્તપ્પં પચ્ચુપટ્ઠિતં હોતિ ભિક્ખૂસુ ભિક્ખુનીસુ ઉપાસકેસુ ઉપાસિકાસુ અન્તમસો આરામિકસમણુદ્દેસેસુ. સો અપરેન સમયેન સંવાસમન્વાય વિસ્સાસમન્વાય આચરિયમ્પિ ઉપજ્ઝાયમ્પિ એવમાહ – ‘અપેથ, કિં પન તુમ્હે જાનાથા’તિ! તસ્માતિહ, ભિક્ખવે, એવં સિક્ખિતબ્બં – ‘અધુનાગતવધુકાસમેન ચેતસા વિહરિસ્સામા’તિ. એવઞ્હિ વો, ભિક્ખવે, સિક્ખિતબ્બ’’ન્તિ. તતિયં.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, vadhukā yaññadeva rattiṃ vā divaṃ vā ānītā hoti, tāvadevassā tibbaṃ hirottappaṃ paccupaṭṭhitaṃ hoti sassuyāpi sasurepi sāmikepi antamaso dāsakammakaraporisesu. Sā aparena samayena saṃvāsamanvāya vissāsamanvāya sassumpi sasurampi sāmikampi evamāha – ‘apetha, kiṃ pana tumhe jānāthā’ti! Evamevaṃ kho, bhikkhave, idhekacco bhikkhu yaññadeva rattiṃ vā divaṃ vā agārasmā anagāriyaṃ pabbajito hoti, tāvadevassa tibbaṃ hirottappaṃ paccupaṭṭhitaṃ hoti bhikkhūsu bhikkhunīsu upāsakesu upāsikāsu antamaso ārāmikasamaṇuddesesu. So aparena samayena saṃvāsamanvāya vissāsamanvāya ācariyampi upajjhāyampi evamāha – ‘apetha, kiṃ pana tumhe jānāthā’ti! Tasmātiha, bhikkhave, evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘adhunāgatavadhukāsamena cetasā viharissāmā’ti. Evañhi vo, bhikkhave, sikkhitabba’’nti. Tatiyaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૩. સપ્પુરિસસુત્તવણ્ણના • 3. Sappurisasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૩-૫. સપ્પુરિસસુત્તાદિવણ્ણના • 3-5. Sappurisasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact