Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૨. સપ્પુરિસસુત્તં

    2. Sappurisasuttaṃ

    ૪૨. ‘‘સપ્પુરિસો, ભિક્ખવે, કુલે જાયમાનો બહુનો જનસ્સ અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ; માતાપિતૂનં 1 અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ; પુત્તદારસ્સ અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ; દાસકમ્મકરપોરિસસ્સ અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ; મિત્તામચ્ચાનં અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ; સમણબ્રાહ્મણાનં અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ.

    42. ‘‘Sappuriso, bhikkhave, kule jāyamāno bahuno janassa atthāya hitāya sukhāya hoti; mātāpitūnaṃ 2 atthāya hitāya sukhāya hoti; puttadārassa atthāya hitāya sukhāya hoti; dāsakammakaraporisassa atthāya hitāya sukhāya hoti; mittāmaccānaṃ atthāya hitāya sukhāya hoti; samaṇabrāhmaṇānaṃ atthāya hitāya sukhāya hoti.

    ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, મહામેઘો સબ્બસસ્સાનિ સમ્પાદેન્તો બહુનો જનસ્સ અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ; એવમેવં ખો, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો કુલે જાયમાનો બહુનો જનસ્સ અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ; માતાપિતૂનં અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ; પુત્તદારસ્સ અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ; દાસકમ્મકરપોરિસસ્સ અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ; મિત્તામચ્ચાનં અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ; સમણબ્રાહ્મણાનં અત્થાય હિતાય સુખાય હોતી’’તિ.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, mahāmegho sabbasassāni sampādento bahuno janassa atthāya hitāya sukhāya hoti; evamevaṃ kho, bhikkhave, sappuriso kule jāyamāno bahuno janassa atthāya hitāya sukhāya hoti; mātāpitūnaṃ atthāya hitāya sukhāya hoti; puttadārassa atthāya hitāya sukhāya hoti; dāsakammakaraporisassa atthāya hitāya sukhāya hoti; mittāmaccānaṃ atthāya hitāya sukhāya hoti; samaṇabrāhmaṇānaṃ atthāya hitāya sukhāya hotī’’ti.

    ‘‘હિતો બહુન્નં પટિપજ્જ ભોગે, તં દેવતા રક્ખતિ ધમ્મગુત્તં;

    ‘‘Hito bahunnaṃ paṭipajja bhoge, taṃ devatā rakkhati dhammaguttaṃ;

    બહુસ્સુતં સીલવતૂપપન્નં, ધમ્મે ઠિતં ન વિજહતિ 3 કિત્તિ.

    Bahussutaṃ sīlavatūpapannaṃ, dhamme ṭhitaṃ na vijahati 4 kitti.

    ‘‘ધમ્મટ્ઠં સીલસમ્પન્નં, સચ્ચવાદિં હિરીમનં;

    ‘‘Dhammaṭṭhaṃ sīlasampannaṃ, saccavādiṃ hirīmanaṃ;

    નેક્ખં જમ્બોનદસ્સેવ, કો તં નિન્દિતુમરહતિ;

    Nekkhaṃ jambonadasseva, ko taṃ ninditumarahati;

    દેવાપિ નં પસંસન્તિ, બ્રહ્મુનાપિ પસંસિતો’’તિ. દુતિયં;

    Devāpi naṃ pasaṃsanti, brahmunāpi pasaṃsito’’ti. dutiyaṃ;







    Footnotes:
    1. માતાપિતુન્નં (સી॰ પી॰)
    2. mātāpitunnaṃ (sī. pī.)
    3. વિજહાતિ (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    4. vijahāti (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૨. આદિયસુત્તાદિવણ્ણના • 1-2. Ādiyasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact