Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૮. સપ્પુરિસસુત્તં

    8. Sappurisasuttaṃ

    ૩૮. ‘‘સપ્પુરિસો , ભિક્ખવે, કુલે જાયમાનો બહુનો જનસ્સ અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ – માતાપિતૂનં અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ, પુત્તદારસ્સ અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ , દાસકમ્મકરપોરિસસ્સ અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ, મિત્તામચ્ચાનં અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ, પુબ્બપેતાનં અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ, રઞ્ઞો અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ, દેવતાનં અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ, સમણબ્રાહ્મણાનં અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ.

    38. ‘‘Sappuriso , bhikkhave, kule jāyamāno bahuno janassa atthāya hitāya sukhāya hoti – mātāpitūnaṃ atthāya hitāya sukhāya hoti, puttadārassa atthāya hitāya sukhāya hoti , dāsakammakaraporisassa atthāya hitāya sukhāya hoti, mittāmaccānaṃ atthāya hitāya sukhāya hoti, pubbapetānaṃ atthāya hitāya sukhāya hoti, rañño atthāya hitāya sukhāya hoti, devatānaṃ atthāya hitāya sukhāya hoti, samaṇabrāhmaṇānaṃ atthāya hitāya sukhāya hoti.

    ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, મહામેઘો સબ્બસસ્સાનિ સમ્પાદેન્તો બહુનો જનસ્સ અત્થાય હિતાય સુખાય 1 હોતિ; એવમેવં ખો, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો કુલે જાયમાનો બહુનો જનસ્સ અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ – માતાપિતૂનં અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ, પુત્તદારસ્સ અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ, દાસકમ્મકરપોરિસસ્સ અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ, મિત્તામચ્ચાનં અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ, પુબ્બપેતાનં અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ, રઞ્ઞો અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ, દેવતાનં અત્થાય હિતાય સુખાય હોતિ, સમણબ્રાહ્મણાનં અત્થાય હિતાય સુખાય હોતી’’તિ.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, mahāmegho sabbasassāni sampādento bahuno janassa atthāya hitāya sukhāya 2 hoti; evamevaṃ kho, bhikkhave, sappuriso kule jāyamāno bahuno janassa atthāya hitāya sukhāya hoti – mātāpitūnaṃ atthāya hitāya sukhāya hoti, puttadārassa atthāya hitāya sukhāya hoti, dāsakammakaraporisassa atthāya hitāya sukhāya hoti, mittāmaccānaṃ atthāya hitāya sukhāya hoti, pubbapetānaṃ atthāya hitāya sukhāya hoti, rañño atthāya hitāya sukhāya hoti, devatānaṃ atthāya hitāya sukhāya hoti, samaṇabrāhmaṇānaṃ atthāya hitāya sukhāya hotī’’ti.

    ‘‘બહૂનં 3 વત અત્થાય, સપ્પઞ્ઞો ઘરમાવસં;

    ‘‘Bahūnaṃ 4 vata atthāya, sappañño gharamāvasaṃ;

    માતરં પિતરં પુબ્બે, રત્તિન્દિવમતન્દિતો.

    Mātaraṃ pitaraṃ pubbe, rattindivamatandito.

    ‘‘પૂજેતિ સહધમ્મેન, પુબ્બેકતમનુસ્સરં;

    ‘‘Pūjeti sahadhammena, pubbekatamanussaraṃ;

    અનાગારે પબ્બજિતે, અપચે બ્રહ્મચારયો 5.

    Anāgāre pabbajite, apace brahmacārayo 6.

    ‘‘નિવિટ્ઠસદ્ધો પૂજેતિ, ઞત્વા ધમ્મે ચ પેસલો 7;

    ‘‘Niviṭṭhasaddho pūjeti, ñatvā dhamme ca pesalo 8;

    રઞ્ઞો હિતો દેવહિતો, ઞાતીનં સખિનં હિતો.

    Rañño hito devahito, ñātīnaṃ sakhinaṃ hito.

    ‘‘સબ્બેસં 9 સો 10 હિતો હોતિ, સદ્ધમ્મે સુપ્પતિટ્ઠિતો;

    ‘‘Sabbesaṃ 11 so 12 hito hoti, saddhamme suppatiṭṭhito;

    વિનેય્ય મચ્છેરમલં, સ લોકં ભજતે સિવ’’ન્તિ. અટ્ઠમં;

    Vineyya maccheramalaṃ, sa lokaṃ bhajate siva’’nti. aṭṭhamaṃ;







    Footnotes:
    1. હિતાય…પે॰… (સ્યા॰ ક॰)
    2. hitāya…pe… (syā. ka.)
    3. બહુન્નં (સી॰ પી॰)
    4. bahunnaṃ (sī. pī.)
    5. બ્રહ્મચારિનો (સ્યા॰)
    6. brahmacārino (syā.)
    7. પેસલે (ક॰)
    8. pesale (ka.)
    9. સબ્બેસુ (ક॰)
    10. સ (સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    11. sabbesu (ka.)
    12. sa (syā. pī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૮. સપ્પુરિસસુત્તવણ્ણના • 8. Sappurisasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૭-૮. સપ્પુરિસદાનસુત્તાદિવણ્ણના • 7-8. Sappurisadānasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact