Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૭. સરાગવીતરાગનાનાકરણપઞ્હો
7. Sarāgavītarāganānākaraṇapañho
૭. રાજા આહ ‘‘ભન્તે નાગસેન, કિં નાનાકરણં સરાગસ્સ ચ વીતરાગસ્સ ચા’’તિ? ‘‘એકો ખો, મહારાજ, અજ્ઝોસિતો, એકો અનજ્ઝોસિતો’’તિ. ‘‘કિં એતં, ભન્તે, અજ્ઝોસિતો અનજ્ઝોસિતો નામા’’તિ? ‘‘એકો ખો, મહારાજ, અત્થિકો, એકો અનત્થિકો’’તિ. ‘‘પસ્સામહં, ભન્તે, એવરૂપં યો ચ સરાગો, યો ચ વીતરાગો, સબ્બોપેસો સોભનં યેવ ઇચ્છતિ ખાદનીયં વા ભોજનીયં વા, ન કોચિ પાપકં ઇચ્છતી’’તિ. ‘‘અવીતરાગો ખો, મહારાજ, રસપટિસંવેદી ચ રસરાગપટિસંવેદી ચ ભોજનં ભુઞ્જતિ, વીતરાગો પન રસપટિસંવેદી ભોજનં ભુઞ્જતિ, નો ચ ખો રસરાગપટિસંવેદી’’તિ.
7. Rājā āha ‘‘bhante nāgasena, kiṃ nānākaraṇaṃ sarāgassa ca vītarāgassa cā’’ti? ‘‘Eko kho, mahārāja, ajjhosito, eko anajjhosito’’ti. ‘‘Kiṃ etaṃ, bhante, ajjhosito anajjhosito nāmā’’ti? ‘‘Eko kho, mahārāja, atthiko, eko anatthiko’’ti. ‘‘Passāmahaṃ, bhante, evarūpaṃ yo ca sarāgo, yo ca vītarāgo, sabbopeso sobhanaṃ yeva icchati khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā, na koci pāpakaṃ icchatī’’ti. ‘‘Avītarāgo kho, mahārāja, rasapaṭisaṃvedī ca rasarāgapaṭisaṃvedī ca bhojanaṃ bhuñjati, vītarāgo pana rasapaṭisaṃvedī bhojanaṃ bhuñjati, no ca kho rasarāgapaṭisaṃvedī’’ti.
‘‘કલ્લોસિ , ભન્તે નાગસેના’’તિ.
‘‘Kallosi , bhante nāgasenā’’ti.
સરાગવીતરાગનાનાકરણપઞ્હો સત્તમો.
Sarāgavītarāganānākaraṇapañho sattamo.