Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટ્ઠાનપાળિ • Paṭṭhānapāḷi |
૫૫-૧. સારમ્મણદુક-કુસલત્તિકં
55-1. Sārammaṇaduka-kusalattikaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૧. સારમ્મણં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સારમ્મણો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (યથા સપ્પચ્ચયં કુસલં, એવં વિત્થારેતબ્બં.)
1. Sārammaṇaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca sārammaṇo kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (yathā sappaccayaṃ kusalaṃ, evaṃ vitthāretabbaṃ.)
૨. સારમ્મણં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સારમ્મણો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (યથા સપ્પચ્ચયં અકુસલં, એવં કાતબ્બં.)
2. Sārammaṇaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca sārammaṇo akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (yathā sappaccayaṃ akusalaṃ, evaṃ kātabbaṃ.)
૩. સારમ્મણં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ સારમ્મણો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
3. Sārammaṇaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca sārammaṇo abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
અનારમ્મણં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ અનારમ્મણો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Anārammaṇaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca anārammaṇo abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
સારમ્મણં અબ્યાકતઞ્ચ અનારમ્મણં અબ્યાકતઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ સારમ્મણો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ (સંખિત્તં).
Sārammaṇaṃ abyākatañca anārammaṇaṃ abyākatañca dhammaṃ paṭicca sārammaṇo abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi (saṃkhittaṃ).
૪. હેતુયા નવ, આરમ્મણે તીણિ, અધિપતિયા પઞ્ચ…પે॰… અઞ્ઞમઞ્ઞે છ…પે॰… પુરેજાતે એકં, આસેવને એકં (સંખિત્તં).
4. Hetuyā nava, ārammaṇe tīṇi, adhipatiyā pañca…pe… aññamaññe cha…pe… purejāte ekaṃ, āsevane ekaṃ (saṃkhittaṃ).
નહેતુયા નવ, નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા નવ…પે॰… નકમ્મે દ્વે, નવિપાકે પઞ્ચ, નઆહારે એકં, નઇન્દ્રિયે એકં, નઝાને દ્વે, નમગ્ગે નવ, નસમ્પયુત્તે તીણિ, નવિપ્પયુત્તે દ્વે, નોનત્થિયા તીણિ, નોવિગતે તીણિ (સંખિત્તં).
Nahetuyā nava, naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā nava…pe… nakamme dve, navipāke pañca, naāhāre ekaṃ, naindriye ekaṃ, najhāne dve, namagge nava, nasampayutte tīṇi, navippayutte dve, nonatthiyā tīṇi, novigate tīṇi (saṃkhittaṃ).
હેતુ-આરમ્મણ-અધિપતિપચ્ચયા
Hetu-ārammaṇa-adhipatipaccayā
૫. સારમ્મણો અબ્યાકતો ધમ્મો સારમ્મણસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.
5. Sārammaṇo abyākato dhammo sārammaṇassa abyākatassa dhammassa hetupaccayena paccayo… tīṇi.
૬. સારમ્મણો અબ્યાકતો ધમ્મો સારમ્મણસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
6. Sārammaṇo abyākato dhammo sārammaṇassa abyākatassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (1)
અનારમ્મણો અબ્યાકતો ધમ્મો સારમ્મણસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો.
Anārammaṇo abyākato dhammo sārammaṇassa abyākatassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo.
૭. સારમ્મણો અબ્યાકતો ધમ્મો સારમ્મણસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણાધિપતિ, સહજાતાધિપતિ… તીણિ. અનારમ્મણો અબ્યાકતો ધમ્મો સારમ્મણસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણાધિપતિ (સંખિત્તં).
7. Sārammaṇo abyākato dhammo sārammaṇassa abyākatassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati, sahajātādhipati… tīṇi. Anārammaṇo abyākato dhammo sārammaṇassa abyākatassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati (saṃkhittaṃ).
૮. હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે દ્વે, અધિપતિયા ચત્તારિ, અનન્તરે એકં…પે॰… સહજાતે સત્ત, અઞ્ઞમઞ્ઞે છ, નિસ્સયે સત્ત, ઉપનિસ્સયે દ્વે, પુરેજાતે એકં, પચ્છાજાતે એકં, આસેવને એકં, કમ્મે તીણિ, વિપાકે તીણિ, સમ્પયુત્તે એકં, વિપ્પયુત્તે દ્વે (સંખિત્તં).
8. Hetuyā tīṇi, ārammaṇe dve, adhipatiyā cattāri, anantare ekaṃ…pe… sahajāte satta, aññamaññe cha, nissaye satta, upanissaye dve, purejāte ekaṃ, pacchājāte ekaṃ, āsevane ekaṃ, kamme tīṇi, vipāke tīṇi, sampayutte ekaṃ, vippayutte dve (saṃkhittaṃ).
૫૬-૧. ચિત્તદુક-કુસલત્તિકં
56-1. Cittaduka-kusalattikaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૯. ચિત્તં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ નોચિત્તો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
9. Cittaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca nocitto kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
નોચિત્તં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ નોચિત્તો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. નોચિત્તં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. નોચિત્તં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તો કુસલો ચ નોચિત્તો કુસલો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)
Nocittaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca nocitto kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Nocittaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca citto kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Nocittaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca citto kusalo ca nocitto kusalo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3)
ચિત્તં કુસલઞ્ચ નોચિત્તં કુસલઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નોચિત્તો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Cittaṃ kusalañca nocittaṃ kusalañca dhammaṃ paṭicca nocitto kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૧૦. હેતુયા પઞ્ચ, આરમ્મણે પઞ્ચ (સબ્બત્થ પઞ્ચ), અવિગતે પઞ્ચ (સંખિત્તં).
10. Hetuyā pañca, ārammaṇe pañca (sabbattha pañca), avigate pañca (saṃkhittaṃ).
નઅધિપતિયા પઞ્ચ, નપુરેજાતે પઞ્ચ, નપચ્છાજાતે પઞ્ચ, નઆસેવને પઞ્ચ, નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે પઞ્ચ, નવિપ્પયુત્તે પઞ્ચ (સંખિત્તં).
Naadhipatiyā pañca, napurejāte pañca, napacchājāte pañca, naāsevane pañca, nakamme tīṇi, navipāke pañca, navippayutte pañca (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારમ્પિ…પે॰… સમ્પયુત્તવારમ્પિ વિત્થારેતબ્બં.)
(Sahajātavārampi…pe… sampayuttavārampi vitthāretabbaṃ.)
૧૧. નોચિત્તો કુસલો ધમ્મો નોચિત્તસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. નોચિત્તો કુસલો ધમ્મો ચિત્તસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. નોચિત્તો કુસલો ધમ્મો ચિત્તસ્સ કુસલસ્સ ચ નોચિત્તસ્સ કુસલસ્સ ચ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩) (સંખિત્તં.)
11. Nocitto kusalo dhammo nocittassa kusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo. Nocitto kusalo dhammo cittassa kusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo. Nocitto kusalo dhammo cittassa kusalassa ca nocittassa kusalassa ca dhammassa hetupaccayena paccayo. (3) (Saṃkhittaṃ.)
૧૨. હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ, અનન્તરે નવ…પે॰… સહજાતે અઞ્ઞમઞ્ઞે નિસ્સયે પઞ્ચ, ઉપનિસ્સયે આસેવને નવ, કમ્મે તીણિ, આહારે ઇન્દ્રિયે પઞ્ચ, ઝાને મગ્ગે તીણિ, સમ્પયુત્તે પઞ્ચ…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ (સંખિત્તં).
12. Hetuyā tīṇi, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava, anantare nava…pe… sahajāte aññamaññe nissaye pañca, upanissaye āsevane nava, kamme tīṇi, āhāre indriye pañca, jhāne magge tīṇi, sampayutte pañca…pe… avigate pañca (saṃkhittaṃ).
નહેતુયા નવ, નઆરમ્મણે નવ (સંખિત્તં).
Nahetuyā nava, naārammaṇe nava (saṃkhittaṃ).
હેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણે તીણિ (સંખિત્તં).
Hetupaccayā naārammaṇe tīṇi (saṃkhittaṃ).
નહેતુપચ્ચયા આરમ્મણે નવ (સંખિત્તં).
Nahetupaccayā ārammaṇe nava (saṃkhittaṃ).
(યથા કુસલત્તિકે પઞ્હાવારસ્સ અનુલોમમ્પિ પચ્ચનીયમ્પિ અનુલોમપચ્ચનીયમ્પિ પચ્ચનીયાનુલોમમ્પિ ગણિતં, એવં ગણેતબ્બં.)
(Yathā kusalattike pañhāvārassa anulomampi paccanīyampi anulomapaccanīyampi paccanīyānulomampi gaṇitaṃ, evaṃ gaṇetabbaṃ.)
૧૩. ચિત્તં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ નોચિત્તો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
13. Cittaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca nocitto akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
નોચિત્તં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ નોચિત્તો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. નોચિત્તં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. નોચિત્તં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તો અકુસલો ચ નોચિત્તો અકુસલો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)
Nocittaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca nocitto akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Nocittaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca citto akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Nocittaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca citto akusalo ca nocitto akusalo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3)
ચિત્તં અકુસલઞ્ચ નોચિત્તં અકુસલઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નોચિત્તો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Cittaṃ akusalañca nocittaṃ akusalañca dhammaṃ paṭicca nocitto akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૧૪. હેતુયા પઞ્ચ, આરમ્મણે પઞ્ચ…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ. (સંખિત્તં. ચિત્તદુકકુસલસદિસં, નહેતુયાપિ કત્તબ્બં. સહજાતવારમ્પિ…પે॰… પઞ્હાવારમ્પિ કાતબ્બં).
14. Hetuyā pañca, ārammaṇe pañca…pe… avigate pañca. (Saṃkhittaṃ. Cittadukakusalasadisaṃ, nahetuyāpi kattabbaṃ. Sahajātavārampi…pe… pañhāvārampi kātabbaṃ).
૧૫. ચિત્તં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ નોચિત્તો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
15. Cittaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca nocitto abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
નોચિત્તં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ નોચિત્તો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. નોચિત્તં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. નોચિત્તં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તો અબ્યાકતો ચ નોચિત્તો અબ્યાકતો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)
Nocittaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca nocitto abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā. Nocittaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca citto abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā. Nocittaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca citto abyākato ca nocitto abyākato ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3)
ચિત્તં અબ્યાકતઞ્ચ નોચિત્તં અબ્યાકતઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નોચિત્તો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Cittaṃ abyākatañca nocittaṃ abyākatañca dhammaṃ paṭicca nocitto abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૧૬. હેતુયા પઞ્ચ, આરમ્મણે પઞ્ચ…પે॰… વિપાકે પઞ્ચ…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ (સંખિત્તં).
16. Hetuyā pañca, ārammaṇe pañca…pe… vipāke pañca…pe… avigate pañca (saṃkhittaṃ).
નહેતુયા પઞ્ચ, નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા પઞ્ચ…પે॰… નપુરેજાતે નપચ્છાજાતે નઆસેવને પઞ્ચ, નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે પઞ્ચ, નઆહારે એકં, નઇન્દ્રિયે એકં, નઝાને પઞ્ચ, નમગ્ગે પઞ્ચ, નસમ્પયુત્તે તીણિ, નવિપ્પયુત્તે પઞ્ચ…પે॰… નોવિગતે તીણિ (સંખિત્તં).
Nahetuyā pañca, naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā pañca…pe… napurejāte napacchājāte naāsevane pañca, nakamme tīṇi, navipāke pañca, naāhāre ekaṃ, naindriye ekaṃ, najhāne pañca, namagge pañca, nasampayutte tīṇi, navippayutte pañca…pe… novigate tīṇi (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારમ્પિ…પે॰… સમ્પયુત્તવારમ્પિ વિત્થારેતબ્બં.)
(Sahajātavārampi…pe… sampayuttavārampi vitthāretabbaṃ.)
૧૭. નોચિત્તો અબ્યાકતો ધમ્મો નોચિત્તસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ (ચિત્તદુકકુસલસદિસં વિત્થારેતબ્બં).
17. Nocitto abyākato dhammo nocittassa abyākatassa dhammassa hetupaccayena paccayo… tīṇi (cittadukakusalasadisaṃ vitthāretabbaṃ).
૧૮. હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ, અનન્તરે નવ…પે॰… સહજાતે પઞ્ચ, પુરેજાતે તીણિ, આસેવને નવ, કમ્મે તીણિ , વિપાકે પઞ્ચ, વિપ્પયુત્તે પઞ્ચ, અત્થિયા પઞ્ચ, નત્થિયા નવ…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ (સંખિત્તં).
18. Hetuyā tīṇi, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava, anantare nava…pe… sahajāte pañca, purejāte tīṇi, āsevane nava, kamme tīṇi , vipāke pañca, vippayutte pañca, atthiyā pañca, natthiyā nava…pe… avigate pañca (saṃkhittaṃ).
૫૭-૧. ચેતસિકદુક-કુસલત્તિકં
57-1. Cetasikaduka-kusalattikaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૧૯. ચેતસિકં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચેતસિકો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. ચેતસિકં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ અચેતસિકો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. ચેતસિકં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચેતસિકો કુસલો ચ અચેતસિકો કુસલો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)
19. Cetasikaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca cetasiko kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Cetasikaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca acetasiko kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Cetasikaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca cetasiko kusalo ca acetasiko kusalo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3)
અચેતસિકં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચેતસિકો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
Acetasikaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca cetasiko kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
ચેતસિકં કુસલઞ્ચ અચેતસિકં કુસલઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ ચેતસિકો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Cetasikaṃ kusalañca acetasikaṃ kusalañca dhammaṃ paṭicca cetasiko kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૨૦. હેતુયા પઞ્ચ, આરમ્મણે પઞ્ચ, અધિપતિયા પઞ્ચ…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ.
20. Hetuyā pañca, ārammaṇe pañca, adhipatiyā pañca…pe… avigate pañca.
નઅધિપતિયા પઞ્ચ, નપુરેજાતે પઞ્ચ…પે॰… નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે પઞ્ચ…પે॰… નવિપ્પયુત્તે પઞ્ચ (સંખિત્તં, સહજાતવારાદિ વિત્થારેતબ્બો).
Naadhipatiyā pañca, napurejāte pañca…pe… nakamme tīṇi, navipāke pañca…pe… navippayutte pañca (saṃkhittaṃ, sahajātavārādi vitthāretabbo).
૨૧. ચેતસિકો કુસલો ધમ્મો ચેતસિકસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો (સંખિત્તં).
21. Cetasiko kusalo dhammo cetasikassa kusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo (saṃkhittaṃ).
૨૨. હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ (આદિમ્હિ તીણિ, સહજાતાધિપતિ, મજ્ઝિમેસુ તીસુ મજ્ઝિમાનુલોમિકાયેવ પઞ્હા , સહજાતાધિપતિ,) અનન્તરે નવ…પે॰… સહજાતે પઞ્ચ…પે॰… ઉપનિસ્સયે નવ, આસેવને નવ, કમ્મે તીણિ, આહારે પઞ્ચ, ઇન્દ્રિયે પઞ્ચ, ઝાને તીણિ, મગ્ગે તીણિ, સમ્પયુત્તે પઞ્ચ, અત્થિયા પઞ્ચ, નત્થિયા નવ…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ (સંખિત્તં).
22. Hetuyā tīṇi, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava (ādimhi tīṇi, sahajātādhipati, majjhimesu tīsu majjhimānulomikāyeva pañhā , sahajātādhipati,) anantare nava…pe… sahajāte pañca…pe… upanissaye nava, āsevane nava, kamme tīṇi, āhāre pañca, indriye pañca, jhāne tīṇi, magge tīṇi, sampayutte pañca, atthiyā pañca, natthiyā nava…pe… avigate pañca (saṃkhittaṃ).
૨૩. ચેતસિકં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચેતસિકો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. ચેતસિકં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ અચેતસિકો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. ચેતસિકં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચેતસિકો અકુસલો ચ અચેતસિકો અકુસલો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)
23. Cetasikaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca cetasiko akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Cetasikaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca acetasiko akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Cetasikaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca cetasiko akusalo ca acetasiko akusalo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3)
અચેતસિકં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચેતસિકો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
Acetasikaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca cetasiko akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
ચેતસિકં અકુસલઞ્ચ અચેતસિકં અકુસલઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ ચેતસિકો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Cetasikaṃ akusalañca acetasikaṃ akusalañca dhammaṃ paṭicca cetasiko akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૨૪. હેતુયા પઞ્ચ, આરમ્મણે પઞ્ચ…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ (સંખિત્તં, યથા કુસલનયં એવં નહેતુપચ્ચયમ્પિ કાતબ્બં). (સહજાતવારમ્પિ…પે॰… પઞ્હાવારમ્પિ વિત્થારેતબ્બં).
24. Hetuyā pañca, ārammaṇe pañca…pe… avigate pañca (saṃkhittaṃ, yathā kusalanayaṃ evaṃ nahetupaccayampi kātabbaṃ). (Sahajātavārampi…pe… pañhāvārampi vitthāretabbaṃ).
૨૫. ચેતસિકં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ ચેતસિકો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. ચેતસિકં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ અચેતસિકો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. ચેતસિકં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ ચેતસિકો અબ્યાકતો ચ અચેતસિકો અબ્યાકતો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)
25. Cetasikaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca cetasiko abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā. Cetasikaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca acetasiko abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā. Cetasikaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca cetasiko abyākato ca acetasiko abyākato ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3)
અચેતસિકં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ અચેતસિકો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Acetasikaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca acetasiko abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
ચેતસિકં અબ્યાકતઞ્ચ અચેતસિકં અબ્યાકતઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ ચેતસિકો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ (સંખિત્તં).
Cetasikaṃ abyākatañca acetasikaṃ abyākatañca dhammaṃ paṭicca cetasiko abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi (saṃkhittaṃ).
૨૬. હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ…પે॰… પુરેજાતે આસેવને પઞ્ચ, કમ્મે નવ, વિપાકે નવ…પે॰… અવિગતે નવ (સંખિત્તં).
26. Hetuyā nava, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava…pe… purejāte āsevane pañca, kamme nava, vipāke nava…pe… avigate nava (saṃkhittaṃ).
નહેતુયા નવ, નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા નવ (સબ્બે કાતબ્બા)…પે॰… નકમ્મે ચત્તારિ, નવિપાકે નવ, નઆહારે એકં, નઇન્દ્રિયે એકં, નઝાને છ, નમગ્ગે નવ, નસમ્પયુત્તે તીણિ, નવિપ્પયુત્તે છ…પે॰… નોવિગતે તીણિ. (સંખિત્તં, સહજાતવારાદિ વિત્થારેતબ્બો).
Nahetuyā nava, naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā nava (sabbe kātabbā)…pe… nakamme cattāri, navipāke nava, naāhāre ekaṃ, naindriye ekaṃ, najhāne cha, namagge nava, nasampayutte tīṇi, navippayutte cha…pe… novigate tīṇi. (Saṃkhittaṃ, sahajātavārādi vitthāretabbo).
૨૭. ચેતસિકો અબ્યાકતો ધમ્મો ચેતસિકસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો (સંખિત્તં).
27. Cetasiko abyākato dhammo cetasikassa abyākatassa dhammassa hetupaccayena paccayo (saṃkhittaṃ).
૨૮. હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ (એત્થ છસુ સહજાતાધિપતિ), અનન્તરે નવ…પે॰… સહજાતે નવ, અઞ્ઞમઞ્ઞે નવ, નિસ્સયે નવ, ઉપનિસ્સયે નવ, પુરેજાતે તીણિ, આસેવને નવ, કમ્મે તીણિ, વિપાકે નવ, આહારે નવ, ઇન્દ્રિયે નવ, ઝાને તીણિ, મગ્ગે તીણિ, સમ્પયુત્તે પઞ્ચ, વિપ્પયુત્તે પઞ્ચ, અત્થિયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ (સંખિત્તં).
28. Hetuyā tīṇi, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava (ettha chasu sahajātādhipati), anantare nava…pe… sahajāte nava, aññamaññe nava, nissaye nava, upanissaye nava, purejāte tīṇi, āsevane nava, kamme tīṇi, vipāke nava, āhāre nava, indriye nava, jhāne tīṇi, magge tīṇi, sampayutte pañca, vippayutte pañca, atthiyā nava…pe… avigate nava (saṃkhittaṃ).
૫૮-૧. ચિત્તસમ્પયુત્તદુક-કુસલત્તિકં
58-1. Cittasampayuttaduka-kusalattikaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૨૯. ચિત્તસમ્પયુત્તં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસમ્પયુત્તો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
29. Cittasampayuttaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca cittasampayutto kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
૩૦. હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે એકં (સંખિત્તં).
30. Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારેપિ…પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ એકં.)
(Sahajātavārepi…pe… pañhāvārepi sabbattha ekaṃ.)
૩૧. ચિત્તસમ્પયુત્તં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસમ્પયુત્તો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
31. Cittasampayuttaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca cittasampayutto akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
૩૨. હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે એકં (સંખિત્તં). (સહજાતવારેપિ…પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ એકં.)
32. Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (saṃkhittaṃ). (Sahajātavārepi…pe… pañhāvārepi sabbattha ekaṃ.)
અબ્યાકતપદં – હેતુપચ્ચયો
Abyākatapadaṃ – hetupaccayo
૩૩. ચિત્તસમ્પયુત્તં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસમ્પયુત્તો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. ચિત્તસમ્પયુત્તં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તવિપ્પયુત્તો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. ચિત્તસમ્પયુત્તં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસમ્પયુત્તો અબ્યાકતો ચ ચિત્તવિપ્પયુત્તો અબ્યાકતો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)
33. Cittasampayuttaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca cittasampayutto abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā. Cittasampayuttaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca cittavippayutto abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā. Cittasampayuttaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca cittasampayutto abyākato ca cittavippayutto abyākato ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3)
ચિત્તવિપ્પયુત્તં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તવિપ્પયુત્તો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. ચિત્તવિપ્પયુત્તં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસમ્પયુત્તો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. ચિત્તવિપ્પયુત્તં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસમ્પયુત્તો અબ્યાકતો ચ ચિત્તવિપ્પયુત્તો અબ્યાકતો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)
Cittavippayuttaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca cittavippayutto abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā. Cittavippayuttaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca cittasampayutto abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā. Cittavippayuttaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca cittasampayutto abyākato ca cittavippayutto abyākato ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3)
ચિત્તસમ્પયુત્તં અબ્યાકતઞ્ચ ચિત્તવિપ્પયુત્તં અબ્યાકતઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસમ્પયુત્તો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. ચિત્તસમ્પયુત્તં અબ્યાકતઞ્ચ ચિત્તવિપ્પયુત્તં અબ્યાકતઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તવિપ્પયુત્તો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. ચિત્તસમ્પયુત્તં અબ્યાકતઞ્ચ ચિત્તવિપ્પયુત્તં અબ્યાકતઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસમ્પયુત્તો અબ્યાકતો ચ ચિત્તવિપ્પયુત્તો અબ્યાકતો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩) (સંખિત્તં.)
Cittasampayuttaṃ abyākatañca cittavippayuttaṃ abyākatañca dhammaṃ paṭicca cittasampayutto abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā. Cittasampayuttaṃ abyākatañca cittavippayuttaṃ abyākatañca dhammaṃ paṭicca cittavippayutto abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā. Cittasampayuttaṃ abyākatañca cittavippayuttaṃ abyākatañca dhammaṃ paṭicca cittasampayutto abyākato ca cittavippayutto abyākato ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3) (Saṃkhittaṃ.)
૩૪. હેતુયા નવ, આરમ્મણે તીણિ, અધિપતિયા પઞ્ચ…પે॰… અઞ્ઞમઞ્ઞે છ…પે॰… પુરેજાતે એકં, આસેવને એકં, કમ્મે નવ, વિપાકે નવ…પે॰… અવિગતે નવ (સંખિત્તં).
34. Hetuyā nava, ārammaṇe tīṇi, adhipatiyā pañca…pe… aññamaññe cha…pe… purejāte ekaṃ, āsevane ekaṃ, kamme nava, vipāke nava…pe… avigate nava (saṃkhittaṃ).
નહેતુયા નવ, નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા નવ…પે॰… નપુરેજાતે નવ…પે॰… નકમ્મે દ્વે, નવિપાકે પઞ્ચ, નઆહારે એકં, નઇન્દ્રિયે એકં, નઝાને દ્વે, નમગ્ગે નવ, નસમ્પયુત્તે તીણિ, નવિપ્પયુત્તે દ્વે (સંખિત્તં, સહજાતવારાદિ વિત્થારેતબ્બો).
Nahetuyā nava, naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā nava…pe… napurejāte nava…pe… nakamme dve, navipāke pañca, naāhāre ekaṃ, naindriye ekaṃ, najhāne dve, namagge nava, nasampayutte tīṇi, navippayutte dve (saṃkhittaṃ, sahajātavārādi vitthāretabbo).
હેતુ-આરમ્મણપચ્ચયા
Hetu-ārammaṇapaccayā
૩૫. ચિત્તસમ્પયુત્તો અબ્યાકતો ધમ્મો ચિત્તસમ્પયુત્તસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.
35. Cittasampayutto abyākato dhammo cittasampayuttassa abyākatassa dhammassa hetupaccayena paccayo… tīṇi.
ચિત્તસમ્પયુત્તો અબ્યાકતો ધમ્મો ચિત્તસમ્પયુત્તસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Cittasampayutto abyākato dhammo cittasampayuttassa abyākatassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (1)
ચિત્તવિપ્પયુત્તો અબ્યાકતો ધમ્મો ચિત્તસમ્પયુત્તસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧) (સંખિત્તં.)
Cittavippayutto abyākato dhammo cittasampayuttassa abyākatassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૩૬. હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે દ્વે, અધિપતિયા ચત્તારિ, અનન્તરે એકં…પે॰… સહજાતે સત્ત, અઞ્ઞમઞ્ઞે છ, નિસ્સયે સત્ત, ઉપનિસ્સયે દ્વે, પુરેજાતે એકં, પચ્છાજાતે એકં, આસેવને એકં, કમ્મે તીણિ, વિપાકે તીણિ, આહારે ચત્તારિ, ઇન્દ્રિયે છ, ઝાને તીણિ, મગ્ગે તીણિ, સમ્પયુત્તે એકં, વિપ્પયુત્તે દ્વે (સંખિત્તં).
36. Hetuyā tīṇi, ārammaṇe dve, adhipatiyā cattāri, anantare ekaṃ…pe… sahajāte satta, aññamaññe cha, nissaye satta, upanissaye dve, purejāte ekaṃ, pacchājāte ekaṃ, āsevane ekaṃ, kamme tīṇi, vipāke tīṇi, āhāre cattāri, indriye cha, jhāne tīṇi, magge tīṇi, sampayutte ekaṃ, vippayutte dve (saṃkhittaṃ).
૫૯-૧. ચિત્તસંસટ્ઠદુક-કુસલત્તિકં
59-1. Cittasaṃsaṭṭhaduka-kusalattikaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૩૭. ચિત્તસંસટ્ઠં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસંસટ્ઠો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
37. Cittasaṃsaṭṭhaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca cittasaṃsaṭṭho kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
૩૮. હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે એકં (સંખિત્તં). (સહજાતવારેપિ…પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ એકં.)
38. Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (saṃkhittaṃ). (Sahajātavārepi…pe… pañhāvārepi sabbattha ekaṃ.)
૩૯. ચિત્તસંસટ્ઠં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસંસટ્ઠો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
39. Cittasaṃsaṭṭhaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca cittasaṃsaṭṭho akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
૪૦. હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે એકં (સંખિત્તં). (સહજાતવારેપિ…પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ એકં.)
40. Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (saṃkhittaṃ). (Sahajātavārepi…pe… pañhāvārepi sabbattha ekaṃ.)
૪૧. ચિત્તસંસટ્ઠં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસંસટ્ઠો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
41. Cittasaṃsaṭṭhaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca cittasaṃsaṭṭho abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
નોચિત્તસંસટ્ઠં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ નોચિત્તસંસટ્ઠો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Nocittasaṃsaṭṭhaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca nocittasaṃsaṭṭho abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
ચિત્તસંસટ્ઠં અબ્યાકતઞ્ચ નોચિત્તસંસટ્ઠં અબ્યાકતઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસંસટ્ઠો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ (સંખિત્તં).
Cittasaṃsaṭṭhaṃ abyākatañca nocittasaṃsaṭṭhaṃ abyākatañca dhammaṃ paṭicca cittasaṃsaṭṭho abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi (saṃkhittaṃ).
૪૨. હેતુયા નવ, આરમ્મણે તીણિ…પે॰… અવિગતે નવ (સંખિત્તં).
42. Hetuyā nava, ārammaṇe tīṇi…pe… avigate nava (saṃkhittaṃ).
(યથા ચિત્તસમ્પયુત્તદુકં અબ્યાકતસદિસં. સહજાતવારમ્પિ…પે॰… પઞ્હાવારમ્પિ વિત્થારેતબ્બં.)
(Yathā cittasampayuttadukaṃ abyākatasadisaṃ. Sahajātavārampi…pe… pañhāvārampi vitthāretabbaṃ.)
૬૦-૧. ચિત્તસમુટ્ઠાનદુક-કુસલત્તિકં
60-1. Cittasamuṭṭhānaduka-kusalattikaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૪૩. ચિત્તસમુટ્ઠાનં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. ચિત્તસમુટ્ઠાનં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ નોચિત્તસમુટ્ઠાનો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. ચિત્તસમુટ્ઠાનં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનો કુસલો ચ નોચિત્તસમુટ્ઠાનો કુસલો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)
43. Cittasamuṭṭhānaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca cittasamuṭṭhāno kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Cittasamuṭṭhānaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca nocittasamuṭṭhāno kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Cittasamuṭṭhānaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca cittasamuṭṭhāno kusalo ca nocittasamuṭṭhāno kusalo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3)
નોચિત્તસમુટ્ઠાનં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
Nocittasamuṭṭhānaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca cittasamuṭṭhāno kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
ચિત્તસમુટ્ઠાનં કુસલઞ્ચ નોચિત્તસમુટ્ઠાનં કુસલઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Cittasamuṭṭhānaṃ kusalañca nocittasamuṭṭhānaṃ kusalañca dhammaṃ paṭicca cittasamuṭṭhāno kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૪૪. હેતુયા પઞ્ચ, આરમ્મણે પઞ્ચ (સબ્બત્થ પઞ્ચ), અવિગતે પઞ્ચ (સંખિત્તં).
44. Hetuyā pañca, ārammaṇe pañca (sabbattha pañca), avigate pañca (saṃkhittaṃ).
નઅધિપતિયા પઞ્ચ, નપુરેજાતે પઞ્ચ…પે॰… નકમ્મે તીણિ , નવિપાકે પઞ્ચ…પે॰… નવિપ્પયુત્તે પઞ્ચ (સંખિત્તં, સહજાતવારાદિ વિત્થારેતબ્બો).
Naadhipatiyā pañca, napurejāte pañca…pe… nakamme tīṇi , navipāke pañca…pe… navippayutte pañca (saṃkhittaṃ, sahajātavārādi vitthāretabbo).
૪૫. ચિત્તસમુટ્ઠાનો કુસલો ધમ્મો ચિત્તસમુટ્ઠાનસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો (સંખિત્તં).
45. Cittasamuṭṭhāno kusalo dhammo cittasamuṭṭhānassa kusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo (saṃkhittaṃ).
૪૬. હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ, અનન્તરે નવ, સમનન્તરે નવ, સહજાતે પઞ્ચ…પે॰… ઉપનિસ્સયે નવ, આસેવને નવ, કમ્મે તીણિ, આહારે પઞ્ચ, ઇન્દ્રિયે પઞ્ચ, ઝાને તીણિ, મગ્ગે તીણિ, સમ્પયુત્તે પઞ્ચ, અત્થિયા પઞ્ચ…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ (સંખિત્તં).
46. Hetuyā tīṇi, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava, anantare nava, samanantare nava, sahajāte pañca…pe… upanissaye nava, āsevane nava, kamme tīṇi, āhāre pañca, indriye pañca, jhāne tīṇi, magge tīṇi, sampayutte pañca, atthiyā pañca…pe… avigate pañca (saṃkhittaṃ).
૪૭. ચિત્તસમુટ્ઠાનં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
47. Cittasamuṭṭhānaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca cittasamuṭṭhāno akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
નોચિત્તસમુટ્ઠાનં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
Nocittasamuṭṭhānaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca cittasamuṭṭhāno akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
ચિત્તસમુટ્ઠાનં અકુસલઞ્ચ નોચિત્તસમુટ્ઠાનં અકુસલઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં).
Cittasamuṭṭhānaṃ akusalañca nocittasamuṭṭhānaṃ akusalañca dhammaṃ paṭicca cittasamuṭṭhāno akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ).
૪૮. હેતુયા પઞ્ચ, આરમ્મણે પઞ્ચ…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ (સંખિત્તં).
48. Hetuyā pañca, ārammaṇe pañca…pe… avigate pañca (saṃkhittaṃ).
(કુસલત્તિકસદિસં સહજાતવારમ્પિ …પે॰… પઞ્હાવારમ્પિ વિત્થારેતબ્બં.)
(Kusalattikasadisaṃ sahajātavārampi …pe… pañhāvārampi vitthāretabbaṃ.)
૪૯. ચિત્તસમુટ્ઠાનં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
49. Cittasamuṭṭhānaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca cittasamuṭṭhāno abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
નોચિત્તસમુટ્ઠાનં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ નોચિત્તસમુટ્ઠાનો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Nocittasamuṭṭhānaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca nocittasamuṭṭhāno abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
ચિત્તસમુટ્ઠાનં અબ્યાકતઞ્ચ નોચિત્તસમુટ્ઠાનં અબ્યાકતઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ (સંખિત્તં).
Cittasamuṭṭhānaṃ abyākatañca nocittasamuṭṭhānaṃ abyākatañca dhammaṃ paṭicca cittasamuṭṭhāno abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi (saṃkhittaṃ).
૫૦. હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા પઞ્ચ (સબ્બત્થ નવ), પુરેજાતે પઞ્ચ, આસેવને પઞ્ચ…પે॰… અવિગતે નવ (સંખિત્તં).
50. Hetuyā nava, ārammaṇe nava, adhipatiyā pañca (sabbattha nava), purejāte pañca, āsevane pañca…pe… avigate nava (saṃkhittaṃ).
નહેતુયા નવ, નઆરમ્મણે છ, નઅધિપતિયા નવ…પે॰… નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે છ, નઆહારે એકં, નઇન્દ્રિયે એકં, નઝાને છ, નમગ્ગે નવ, નસમ્પયુત્તે છ, નવિપ્પયુત્તે છ, નોનત્થિયા છ, નોવિગતે છ (સંખિત્તં).
Nahetuyā nava, naārammaṇe cha, naadhipatiyā nava…pe… nakamme tīṇi, navipāke cha, naāhāre ekaṃ, naindriye ekaṃ, najhāne cha, namagge nava, nasampayutte cha, navippayutte cha, nonatthiyā cha, novigate cha (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારમ્પિ…પે॰… સમ્પયુત્તવારમ્પિ વિત્થારેતબ્બં.)
(Sahajātavārampi…pe… sampayuttavārampi vitthāretabbaṃ.)
૫૧. ચિત્તસમુટ્ઠાનો અબ્યાકતો ધમ્મો ચિત્તસમુટ્ઠાનસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.
51. Cittasamuṭṭhāno abyākato dhammo cittasamuṭṭhānassa abyākatassa dhammassa hetupaccayena paccayo… tīṇi.
ચિત્તસમુટ્ઠાનો અબ્યાકતો ધમ્મો ચિત્તસમુટ્ઠાનસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો (સંખિત્તં).
Cittasamuṭṭhāno abyākato dhammo cittasamuṭṭhānassa abyākatassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo (saṃkhittaṃ).
૫૨. હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ, અનન્તરે નવ (સબ્બત્થ નવ), પુરેજાતે નવ, પચ્છાજાતે નવ, આસેવને નવ, કમ્મે તીણિ, વિપાકે નવ, આહારે નવ (ચિત્તસમુટ્ઠાનમૂલં નોચિત્તસમુટ્ઠાનસ્સ કબળીકારો આહારો કાતબ્બો. નોચિત્તસમુટ્ઠાનો ચિત્તસમુટ્ઠાનસ્સ કબળીકારો આહારો ઘટને મજ્ઝે કબળીકારો આહારો), ઇન્દ્રિયે નવ (રૂપજીવિતિન્દ્રિયં એકં), ઝાને તીણિ, મગ્ગે તીણિ, સમ્પયુત્તે પઞ્ચ, વિપ્પયુત્તે નવ, અત્થિયા નવ, નત્થિયા નવ, વિગતે નવ, અવિગતે નવ (સંખિત્તં).
52. Hetuyā tīṇi, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava, anantare nava (sabbattha nava), purejāte nava, pacchājāte nava, āsevane nava, kamme tīṇi, vipāke nava, āhāre nava (cittasamuṭṭhānamūlaṃ nocittasamuṭṭhānassa kabaḷīkāro āhāro kātabbo. Nocittasamuṭṭhāno cittasamuṭṭhānassa kabaḷīkāro āhāro ghaṭane majjhe kabaḷīkāro āhāro), indriye nava (rūpajīvitindriyaṃ ekaṃ), jhāne tīṇi, magge tīṇi, sampayutte pañca, vippayutte nava, atthiyā nava, natthiyā nava, vigate nava, avigate nava (saṃkhittaṃ).
(યથા કુસલત્તિકે પઞ્હાવારસ્સ અનુલોમમ્પિ પચ્ચનીયમ્પિ અનુલોમપચ્ચનીયમ્પિ પચ્ચનીયાનુલોમમ્પિ ગણિતં, એવં ગણેતબ્બં.)
(Yathā kusalattike pañhāvārassa anulomampi paccanīyampi anulomapaccanīyampi paccanīyānulomampi gaṇitaṃ, evaṃ gaṇetabbaṃ.)
૬૧-૧. ચિત્તસહભૂદુક-કુસલત્તિકં
61-1. Cittasahabhūduka-kusalattikaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૫૩. ચિત્તસહભું કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસહભૂ કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. ચિત્તસહભું કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ નોચિત્તસહભૂ કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. ચિત્તસહભું કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ચિત્તસહભૂ કુસલો ચ નોચિત્તસહભૂ કુસલો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)