Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૨. સારણીયસુત્તં

    2. Sāraṇīyasuttaṃ

    ૧૨. ‘‘તીણિમાનિ , ભિક્ખવે, રઞ્ઞો ખત્તિયસ્સ મુદ્ધાવસિત્તસ્સ યાવજીવં સારણીયાનિ 1 ભવન્તિ. કતમાનિ તીણિ? યસ્મિં, ભિક્ખવે, પદેસે રાજા ખત્તિયો મુદ્ધાવસિત્તો જાતો હોતિ. ઇદં, ભિક્ખવે, પઠમં રઞ્ઞો ખત્તિયસ્સ મુદ્ધાવસિત્તસ્સ યાવજીવં સારણીયં હોતિ.

    12. ‘‘Tīṇimāni , bhikkhave, rañño khattiyassa muddhāvasittassa yāvajīvaṃ sāraṇīyāni 2 bhavanti. Katamāni tīṇi? Yasmiṃ, bhikkhave, padese rājā khattiyo muddhāvasitto jāto hoti. Idaṃ, bhikkhave, paṭhamaṃ rañño khattiyassa muddhāvasittassa yāvajīvaṃ sāraṇīyaṃ hoti.

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, યસ્મિં પદેસે રાજા ખત્તિયો મુદ્ધાવસિત્તો હોતિ. ઇદં, ભિક્ખવે, દુતિયં રઞ્ઞો ખત્તિયસ્સ મુદ્ધાવસિત્તસ્સ યાવજીવં સારણીયં હોતિ.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, yasmiṃ padese rājā khattiyo muddhāvasitto hoti. Idaṃ, bhikkhave, dutiyaṃ rañño khattiyassa muddhāvasittassa yāvajīvaṃ sāraṇīyaṃ hoti.

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, યસ્મિં પદેસે રાજા ખત્તિયો મુદ્ધાવસિત્તો સઙ્ગામં અભિવિજિનિત્વા વિજિતસઙ્ગામો તમેવ સઙ્ગામસીસં અજ્ઝાવસતિ. ઇદં, ભિક્ખવે, તતિયં રઞ્ઞો ખત્તિયસ્સ મુદ્ધાવસિત્તસ્સ યાવજીવં સારણીયં હોતિ. ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, તીણિ રઞ્ઞો ખત્તિયસ્સ મુદ્ધાવસિત્તસ્સ યાવજીવં સારણીયાનિ ભવન્તિ.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, yasmiṃ padese rājā khattiyo muddhāvasitto saṅgāmaṃ abhivijinitvā vijitasaṅgāmo tameva saṅgāmasīsaṃ ajjhāvasati. Idaṃ, bhikkhave, tatiyaṃ rañño khattiyassa muddhāvasittassa yāvajīvaṃ sāraṇīyaṃ hoti. Imāni kho, bhikkhave, tīṇi rañño khattiyassa muddhāvasittassa yāvajīvaṃ sāraṇīyāni bhavanti.

    ‘‘એવમેવં ખો, ભિક્ખવે, તીણિમાનિ ભિક્ખુસ્સ યાવજીવં સારણીયાનિ ભવન્તિ. કતમાનિ તીણિ? યસ્મિં, ભિક્ખવે, પદેસે ભિક્ખુ કેસમસ્સું ઓહારેત્વા કાસાયાનિ વત્થાનિ અચ્છાદેત્વા અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજિતો હોતિ. ઇદં, ભિક્ખવે, પઠમં ભિક્ખુસ્સ યાવજીવં સારણીયં હોતિ.

    ‘‘Evamevaṃ kho, bhikkhave, tīṇimāni bhikkhussa yāvajīvaṃ sāraṇīyāni bhavanti. Katamāni tīṇi? Yasmiṃ, bhikkhave, padese bhikkhu kesamassuṃ ohāretvā kāsāyāni vatthāni acchādetvā agārasmā anagāriyaṃ pabbajito hoti. Idaṃ, bhikkhave, paṭhamaṃ bhikkhussa yāvajīvaṃ sāraṇīyaṃ hoti.

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, યસ્મિં પદેસે ભિક્ખુ ‘ઇદં દુક્ખ’ન્તિ યથાભૂતં પજાનાતિ, ‘અયં દુક્ખસમુદયો’તિ યથાભૂતં પજાનાતિ, ‘અયં દુક્ખનિરોધો’તિ યથાભૂતં પજાનાતિ, ‘અયં દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા’તિ યથાભૂતં પજાનાતિ. ઇદં, ભિક્ખવે, દુતિયં ભિક્ખુસ્સ યાવજીવં સારણીયં હોતિ.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, yasmiṃ padese bhikkhu ‘idaṃ dukkha’nti yathābhūtaṃ pajānāti, ‘ayaṃ dukkhasamudayo’ti yathābhūtaṃ pajānāti, ‘ayaṃ dukkhanirodho’ti yathābhūtaṃ pajānāti, ‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’ti yathābhūtaṃ pajānāti. Idaṃ, bhikkhave, dutiyaṃ bhikkhussa yāvajīvaṃ sāraṇīyaṃ hoti.

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, યસ્મિં પદેસે ભિક્ખુ આસવાનં ખયા અનાસવં ચેતોવિમુત્તિં પઞ્ઞાવિમુત્તિં દિટ્ઠેવ ધમ્મે સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ. ઇદં, ભિક્ખવે, તતિયં ભિક્ખુસ્સ યાવજીવં સારણીયં હોતિ. ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, તીણિ ભિક્ખુસ્સ યાવજીવં સારણીયાનિ ભવન્તી’’તિ. દુતિયં.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, yasmiṃ padese bhikkhu āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharati. Idaṃ, bhikkhave, tatiyaṃ bhikkhussa yāvajīvaṃ sāraṇīyaṃ hoti. Imāni kho, bhikkhave, tīṇi bhikkhussa yāvajīvaṃ sāraṇīyāni bhavantī’’ti. Dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. સરણીયાનિ (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. saraṇīyāni (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૨. સારણીયસુત્તવણ્ણના • 2. Sāraṇīyasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૨. સારણીયસુત્તવણ્ણના • 2. Sāraṇīyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact