Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૨. સારણીયસુત્તવણ્ણના
2. Sāraṇīyasuttavaṇṇanā
૧૨. દુતિયે ચતુપારિસુદ્ધિસીલમ્પિ પબ્બજ્જાનિસ્સિતમેવાતિ ઇમિના પબ્બજ્જૂપગતસમનન્તરમેવ ચતુપારિસુદ્ધિસીલમ્પિ સમાદિન્નમેવ હોતીતિ દસ્સેતિ. મગ્ગસન્નિસ્સિતાનેવ હોન્તીતિ મગ્ગાધિગમત્થાય પટિપજ્જિતબ્બત્તા કસિણપરિકમ્માદીનિ મગ્ગસન્નિસ્સિતાનેવ હોન્તિ, તસ્મા મગ્ગગ્ગહણેનેવ તેસમ્પિ ગહણં વેદિતબ્બં, તેહિ વિના મગ્ગાધિગમસ્સ અસમ્ભવતોતિ અધિપ્પાયો.
12. Dutiye catupārisuddhisīlampi pabbajjānissitamevāti iminā pabbajjūpagatasamanantarameva catupārisuddhisīlampi samādinnameva hotīti dasseti. Maggasannissitāneva hontīti maggādhigamatthāya paṭipajjitabbattā kasiṇaparikammādīni maggasannissitāneva honti, tasmā maggaggahaṇeneva tesampi gahaṇaṃ veditabbaṃ, tehi vinā maggādhigamassa asambhavatoti adhippāyo.
અગ્ગમગ્ગાધિગમેન અસમ્મોહપ્પટિવેધસ્સ સિખાપત્તત્તા મગ્ગધમ્મેસુ વિય ફલધમ્મેસુપિ સાતિસયો અસમ્મોહોતિ ‘‘સયં અભિઞ્ઞા’’તિ વુત્તં, સામં જાનિત્વાતિ અત્થો. તથા જાનના પનસ્સ સચ્છિકરણં અત્તપચ્ચક્ખકિરિયાતિ ‘‘સચ્છિકત્વા’’તિ વુત્તં. તેનાહ ‘‘અત્તનાવ અભિવિસિટ્ઠાય પઞ્ઞાય પચ્ચક્ખં કત્વા’’તિ. તથા સચ્છિકિરિયા ચસ્સ અત્તનિ પટિલાભોતિ ‘‘ઉપસમ્પજ્જા’’તિ વુત્તન્તિ આહ ‘‘પટિલભિત્વા’’તિ.
Aggamaggādhigamena asammohappaṭivedhassa sikhāpattattā maggadhammesu viya phaladhammesupi sātisayo asammohoti ‘‘sayaṃ abhiññā’’ti vuttaṃ, sāmaṃ jānitvāti attho. Tathā jānanā panassa sacchikaraṇaṃ attapaccakkhakiriyāti ‘‘sacchikatvā’’ti vuttaṃ. Tenāha ‘‘attanāva abhivisiṭṭhāya paññāya paccakkhaṃ katvā’’ti. Tathā sacchikiriyā cassa attani paṭilābhoti ‘‘upasampajjā’’ti vuttanti āha ‘‘paṭilabhitvā’’ti.
સારણીયસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Sāraṇīyasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૨. સારણીયસુત્તં • 2. Sāraṇīyasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૨. સારણીયસુત્તવણ્ણના • 2. Sāraṇīyasuttavaṇṇanā