Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திப்பகரணபாளி • Nettippakaraṇapāḷi |
ஸாஸனபட்டா²னங்
Sāsanapaṭṭhānaṃ
89. தத்த² அட்டா²ரஸ மூலபதா³ குஹிங் த³ட்ட²ப்³பா³? ஸாஸனபட்டா²னே. தத்த² கதமங் ஸாஸனபட்டா²னங்? ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங், வாஸனாபா⁴கி³யங் ஸுத்தங், நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யங் ஸுத்தங், அஸெக்க²பா⁴கி³யங் ஸுத்தங், ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யஞ்ச வாஸனாபா⁴கி³யஞ்ச ஸுத்தங், ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யஞ்ச நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யஞ்ச ஸுத்தங், ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யஞ்ச அஸெக்க²பா⁴கி³யஞ்ச ஸுத்தங், ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யஞ்ச நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யஞ்ச அஸெக்க²பா⁴கி³யஞ்ச ஸுத்தங், ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யஞ்ச வாஸனாபா⁴கி³யஞ்ச நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யஞ்ச ஸுத்தங், வாஸனாபா⁴கி³யஞ்ச நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யஞ்ச ஸுத்தங், தண்ஹாஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங், தி³ட்டி²ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங், து³ச்சரிதஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங், தண்ஹாவோதா³னபா⁴கி³யங் ஸுத்தங், தி³ட்டி²வோதா³னபா⁴கி³யங் ஸுத்தங், து³ச்சரிதவோதா³னபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
89. Tattha aṭṭhārasa mūlapadā kuhiṃ daṭṭhabbā? Sāsanapaṭṭhāne. Tattha katamaṃ sāsanapaṭṭhānaṃ? Saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ, vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ, nibbedhabhāgiyaṃ suttaṃ, asekkhabhāgiyaṃ suttaṃ, saṃkilesabhāgiyañca vāsanābhāgiyañca suttaṃ, saṃkilesabhāgiyañca nibbedhabhāgiyañca suttaṃ, saṃkilesabhāgiyañca asekkhabhāgiyañca suttaṃ, saṃkilesabhāgiyañca nibbedhabhāgiyañca asekkhabhāgiyañca suttaṃ, saṃkilesabhāgiyañca vāsanābhāgiyañca nibbedhabhāgiyañca suttaṃ, vāsanābhāgiyañca nibbedhabhāgiyañca suttaṃ, taṇhāsaṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ, diṭṭhisaṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ, duccaritasaṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ, taṇhāvodānabhāgiyaṃ suttaṃ, diṭṭhivodānabhāgiyaṃ suttaṃ, duccaritavodānabhāgiyaṃ suttaṃ.
தத்த² ஸங்கிலேஸோ திவிதோ⁴ – தண்ஹாஸங்கிலேஸோ தி³ட்டி²ஸங்கிலேஸோ து³ச்சரிதஸங்கிலேஸோ. தத்த² தண்ஹாஸங்கிலேஸோ ஸமதே²ன விஸுஜ்ஜ²தி, ஸோ ஸமதோ² ஸமாதி⁴க்க²ந்தோ⁴. தி³ட்டி²ஸங்கிலேஸோ விபஸ்ஸனாய விஸுஜ்ஜ²தி, ஸா விபஸ்ஸனா பஞ்ஞாக்க²ந்தோ⁴. து³ச்சரிதஸங்கிலேஸோ ஸுசரிதேன விஸுஜ்ஜ²தி, தங் ஸுசரிதங் ஸீலக்க²ந்தோ⁴. தஸ்ஸ ஸீலே பதிட்டி²தஸ்ஸ யதி³ ஆஸத்தி உப்பஜ்ஜதி ப⁴வேஸு, ஏவங் ஸாயங் ஸமத²விபஸ்ஸனா பா⁴வனாமயங் புஞ்ஞக்ரியவத்து² ப⁴வதி தத்ரூபபத்தியா ஸங்வத்ததி. இமானி சத்தாரி ஸுத்தானி, ஸாதா⁴ரணானி கதானி அட்ட² ப⁴வந்தி, தானியேவ அட்ட² ஸுத்தானி ஸாதா⁴ரணானி கதானி ஸோளஸ ப⁴வந்தி.
Tattha saṃkileso tividho – taṇhāsaṃkileso diṭṭhisaṃkileso duccaritasaṃkileso. Tattha taṇhāsaṃkileso samathena visujjhati, so samatho samādhikkhandho. Diṭṭhisaṃkileso vipassanāya visujjhati, sā vipassanā paññākkhandho. Duccaritasaṃkileso sucaritena visujjhati, taṃ sucaritaṃ sīlakkhandho. Tassa sīle patiṭṭhitassa yadi āsatti uppajjati bhavesu, evaṃ sāyaṃ samathavipassanā bhāvanāmayaṃ puññakriyavatthu bhavati tatrūpapattiyā saṃvattati. Imāni cattāri suttāni, sādhāraṇāni katāni aṭṭha bhavanti, tāniyeva aṭṭha suttāni sādhāraṇāni katāni soḷasa bhavanti.
இமேஹி ஸோளஸஹி ஸுத்தேஹி பி⁴ன்னேஹி நவவித⁴ங் ஸுத்தங் பி⁴ன்னங் ப⁴வதி. கா³தா²ய கா³தா² அனுமினிதப்³பா³, வெய்யாகரணேன வெய்யாகரணங் அனுமினிதப்³ப³ங். ஸுத்தேன ஸுத்தங் அனுமினிதப்³ப³ங்.
Imehi soḷasahi suttehi bhinnehi navavidhaṃ suttaṃ bhinnaṃ bhavati. Gāthāya gāthā anuminitabbā, veyyākaraṇena veyyākaraṇaṃ anuminitabbaṃ. Suttena suttaṃ anuminitabbaṃ.
90. தத்த² கதமங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்?
90. Tattha katamaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ?
‘‘காமந்தா⁴ ஜாலஸஞ்ச²ன்னா, தண்ஹாச²த³னசா²தி³தா;
‘‘Kāmandhā jālasañchannā, taṇhāchadanachāditā;
ஜராமரணமன்வெந்தி, வச்சோ² கீ²ரபகோவ 3 மாதர’’ந்தி.
Jarāmaraṇamanventi, vaccho khīrapakova 4 mātara’’nti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
சத்தாரிமானி , பி⁴க்க²வே, அக³திக³மனானி. கதமானி சத்தாரி? ச²ந்தா³க³திங் 5 க³ச்ச²தி, தோ³ஸாக³திங் க³ச்ச²தி, மோஹாக³திங் க³ச்ச²தி, ப⁴யாக³திங் க³ச்ச²தி. இமானி கோ², பி⁴க்க²வே, சத்தாரி அக³திக³மனானி. இத³மவோச ப⁴க³வா, இத³ங் வத்வான ஸுக³தோ, அதா²பரங் ஏதத³வோச ஸத்தா² –
Cattārimāni , bhikkhave, agatigamanāni. Katamāni cattāri? Chandāgatiṃ 6 gacchati, dosāgatiṃ gacchati, mohāgatiṃ gacchati, bhayāgatiṃ gacchati. Imāni kho, bhikkhave, cattāri agatigamanāni. Idamavoca bhagavā, idaṃ vatvāna sugato, athāparaṃ etadavoca satthā –
‘‘ச²ந்தா³ தோ³ஸா ப⁴யா மோஹா, யோ த⁴ம்மங் அதிவத்ததி;
‘‘Chandā dosā bhayā mohā, yo dhammaṃ ativattati;
நிஹீயதி தஸ்ஸ யஸோ, காளபக்கே²வ சந்தி³மா’’தி.
Nihīyati tassa yaso, kāḷapakkheva candimā’’ti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
‘‘மனோபுப்³ப³ங்க³மா த⁴ம்மா, மனோஸெட்டா² மனோமயா;
‘‘Manopubbaṅgamā dhammā, manoseṭṭhā manomayā;
மனஸா சே பது³ட்டே²ன, பா⁴ஸதி வா கரோதி வா;
Manasā ce paduṭṭhena, bhāsati vā karoti vā;
ததோ நங் து³க்க²மன்வேதி, சக்கங்வ வஹதோ பத³’’ந்தி.
Tato naṃ dukkhamanveti, cakkaṃva vahato pada’’nti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
‘‘மித்³தீ⁴ 7 யதா³ ஹோதி மஹக்³க⁴ஸோ ச, நித்³தா³யிதா ஸம்பரிவத்தஸாயீ;
‘‘Middhī 8 yadā hoti mahagghaso ca, niddāyitā samparivattasāyī;
மஹாவராஹோவ நிவாபபுட்டோ², புனப்புனங் க³ப்³ப⁴முபேதி மந்தோ³’’தி.
Mahāvarāhova nivāpapuṭṭho, punappunaṃ gabbhamupeti mando’’ti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
‘‘அயஸாவ மலங் ஸமுட்டி²தங், ததுட்டா²ய 9 தமேவ கா²த³தி;
‘‘Ayasāva malaṃ samuṭṭhitaṃ, tatuṭṭhāya 10 tameva khādati;
ஏவங் அதிதோ⁴னசாரினங், ஸானி 11 கம்மானி நயந்தி து³க்³க³தி’’ந்தி.
Evaṃ atidhonacārinaṃ, sāni 12 kammāni nayanti duggati’’nti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
‘‘சோரோ யதா² ஸந்தி⁴முகே² க³ஹீதோ, ஸகம்முனா ஹஞ்ஞதி ப³ஜ்ஜ²தே ச;
‘‘Coro yathā sandhimukhe gahīto, sakammunā haññati bajjhate ca;
ஏவங் அயங் பேச்ச பஜா பரத்த², ஸகம்முனா ஹஞ்ஞதி ப³ஜ்ஜ²தே சா’’தி.
Evaṃ ayaṃ pecca pajā parattha, sakammunā haññati bajjhate cā’’ti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
‘‘ஸுக²காமானி பூ⁴தானி, யோ த³ண்டே³ன விஹிங்ஸதி;
‘‘Sukhakāmāni bhūtāni, yo daṇḍena vihiṃsati;
அத்தனோ ஸுக²மேஸானோ, பேச்ச ஸோ ந லப⁴தே 13 ஸுக²’’ந்தி.
Attano sukhamesāno, pecca so na labhate 14 sukha’’nti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
‘‘கு³ன்னங் சே தரமானானங், ஜிம்ஹங் க³ச்ச²தி புங்க³வோ;
‘‘Gunnaṃ ce taramānānaṃ, jimhaṃ gacchati puṅgavo;
ஸப்³பா³ தா ஜிம்ஹங் க³ச்ச²ந்தி, நெத்தே ஜிம்ஹங் க³தே 15 ஸதி.
Sabbā tā jimhaṃ gacchanti, nette jimhaṃ gate 16 sati.
‘‘ஏவமேவ மனுஸ்ஸேஸு, யோ ஹோதி ஸெட்ட²ஸம்மதோ;
‘‘Evameva manussesu, yo hoti seṭṭhasammato;
ஸோ சே அத⁴ம்மங் சரதி, பகே³வ இதரா பஜா;
So ce adhammaṃ carati, pageva itarā pajā;
ஸப்³ப³ங் ரட்ட²ங் து³க்க²ங் ஸேதி, ராஜா சே ஹோதி அத⁴ம்மிகோ’’தி.
Sabbaṃ raṭṭhaṃ dukkhaṃ seti, rājā ce hoti adhammiko’’ti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
‘‘ஸுகிச்ச²ரூபாவதிமே மனுஸ்ஸா, கரொந்தி பாபங் உபதீ⁴ஸு ரத்தா;
‘‘Sukiccharūpāvatime manussā, karonti pāpaṃ upadhīsu rattā;
க³ச்ச²ந்தி தே ப³ஹுஜனஸன்னிவாஸங், நிரயங் அவீசிங் கடுகங் ப⁴யானக’’ந்தி.
Gacchanti te bahujanasannivāsaṃ, nirayaṃ avīciṃ kaṭukaṃ bhayānaka’’nti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
‘‘ப²லங் வே 17 கத³லிங் ஹந்தி, ப²லங் வேளுங் ப²லங் நளங்;
‘‘Phalaṃ ve 18 kadaliṃ hanti, phalaṃ veḷuṃ phalaṃ naḷaṃ;
ஸக்காரோ காபுரிஸங் ஹந்தி, க³ப்³போ⁴ அஸ்ஸதரிங் யதா²’’தி.
Sakkāro kāpurisaṃ hanti, gabbho assatariṃ yathā’’ti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
ஸுகெ²த்தே பூதிபீ³ஜங்வ, ஸத்³த⁴ம்மே ந விரூஹதீ’’தி.
Sukhette pūtibījaṃva, saddhamme na virūhatī’’ti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
91. ‘‘இதா⁴ஹங், பி⁴க்க²வே, ஏகச்சங் புக்³க³லங் பது³ட்ட²சித்தங் ஏவங் சேதஸா சேதோ பரிச்ச பஜானாமி, (யதா² கோ² அயங் புக்³க³லோ இரியதி, யஞ்ச படிபத³ங் படிபன்னோ, யஞ்ச மக்³க³ங் ஸமாரூள்ஹோ) 21. இமம்ஹி சாயங் ஸமயே காலங் கரெய்ய, யதா²ப⁴தங் நிக்கி²த்தோ, ஏவங் நிரயே. தங் கிஸ்ஸ ஹேது? சித்தங் ஹிஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, பது³ட்ட²ங் 22, சேதோபதோ³ஸஹேது 23 கோ² பன, பி⁴க்க²வே, ஏவமிதே⁴கச்சே ஸத்தா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபஜ்ஜந்தீ’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச, தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –
91. ‘‘Idhāhaṃ, bhikkhave, ekaccaṃ puggalaṃ paduṭṭhacittaṃ evaṃ cetasā ceto paricca pajānāmi, (yathā kho ayaṃ puggalo iriyati, yañca paṭipadaṃ paṭipanno, yañca maggaṃ samārūḷho) 24. Imamhi cāyaṃ samaye kālaṃ kareyya, yathābhataṃ nikkhitto, evaṃ niraye. Taṃ kissa hetu? Cittaṃ hissa, bhikkhave, paduṭṭhaṃ 25, cetopadosahetu 26 kho pana, bhikkhave, evamidhekacce sattā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjantī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca, tatthetaṃ iti vuccati –
‘‘பது³ட்ட²சித்தங் ஞத்வான, ஏகச்சங் இத⁴ புக்³க³லங்;
‘‘Paduṭṭhacittaṃ ñatvāna, ekaccaṃ idha puggalaṃ;
ஏதமத்த²ஞ்ச ப்³யாகாஸி, பு³த்³தோ⁴ 27 பி⁴க்கூ²ன ஸந்திகே;
Etamatthañca byākāsi, buddho 28 bhikkhūna santike;
இமம்ஹி சாயங் ஸமயே, காலங் கயிராத² புக்³க³லோ;
Imamhi cāyaṃ samaye, kālaṃ kayirātha puggalo;
நிரயங் உபபஜ்ஜெய்ய, சித்தங் ஹிஸ்ஸ பதூ³ஸிதங்;
Nirayaṃ upapajjeyya, cittaṃ hissa padūsitaṃ;
சேதோபதோ³ஸஹேது ஹி, ஸத்தா க³ச்ச²ந்தி து³க்³க³திங்.
Cetopadosahetu hi, sattā gacchanti duggatiṃ.
யதா²ப⁴தங் நிக்கி²பெய்ய, ஏவமேவ ததா²விதோ⁴;
Yathābhataṃ nikkhipeyya, evameva tathāvidho;
காயஸ்ஸ பே⁴தா³ து³ப்பஞ்ஞோ, நிரயங் ஸோபபஜ்ஜதீ’’தி.
Kāyassa bhedā duppañño, nirayaṃ sopapajjatī’’ti.
அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா இதி மே ஸுதந்தி.
Ayampi attho vutto bhagavatā iti me sutanti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
‘‘ஸசே பா⁴யத² து³க்க²ஸ்ஸ, ஸசே வோ து³க்க²மப்பியங்;
‘‘Sace bhāyatha dukkhassa, sace vo dukkhamappiyaṃ;
‘‘ஸசே ச பாபகங் கம்மங், கரிஸ்ஸத² கரோத² வா;
‘‘Sace ca pāpakaṃ kammaṃ, karissatha karotha vā;
ந வோ து³க்கா² பமுத்யத்தி², உபேச்சபி பலாயத’’ந்தி.
Na vo dukkhā pamutyatthi, upeccapi palāyata’’nti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
‘‘அத⁴ம்மேன த⁴னங் லத்³தா⁴, முஸாவாதே³ன சூப⁴யங்;
‘‘Adhammena dhanaṃ laddhā, musāvādena cūbhayaṃ;
மமேதி பா³லா மஞ்ஞந்தி, தங் கத²ங் நு ப⁴விஸ்ஸதி.
Mameti bālā maññanti, taṃ kathaṃ nu bhavissati.
‘‘அந்தராயா ஸு ப⁴விஸ்ஸந்தி, ஸம்ப⁴தஸ்ஸ வினஸ்ஸதி;
‘‘Antarāyā su bhavissanti, sambhatassa vinassati;
மதா ஸக்³க³ங் ந க³ச்ச²ந்தி, நனு எத்தாவதா ஹதா’’தி.
Matā saggaṃ na gacchanti, nanu ettāvatā hatā’’ti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
‘‘கத²ங் க²ணதி அத்தானங், கத²ங் மித்தேஹி ஜீரதி;
‘‘Kathaṃ khaṇati attānaṃ, kathaṃ mittehi jīrati;
கத²ங் விவட்டதே த⁴ம்மா, கத²ங் ஸக்³க³ங் ந க³ச்ச²தி.
Kathaṃ vivaṭṭate dhammā, kathaṃ saggaṃ na gacchati.
‘‘லோபா⁴ க²ணதி அத்தானங், லுத்³தோ⁴ மித்தேஹி ஜீரதி;
‘‘Lobhā khaṇati attānaṃ, luddho mittehi jīrati;
லோபா⁴ விவட்டதே த⁴ம்மா, லோபா⁴ ஸக்³க³ங் ந க³ச்ச²தீ’’தி.
Lobhā vivaṭṭate dhammā, lobhā saggaṃ na gacchatī’’ti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
‘‘சரந்தி பா³லா து³ம்மேதா⁴, அமித்தேனேவ அத்தனா;
‘‘Caranti bālā dummedhā, amitteneva attanā;
‘‘ந தங் கம்மங் கதங் ஸாது⁴, யங் கத்வா அனுதப்பதி;
‘‘Na taṃ kammaṃ kataṃ sādhu, yaṃ katvā anutappati;
யஸ்ஸ அஸ்ஸுமுகோ² ரோத³ங், விபாகங் படிஸேவதீ’’தி.
Yassa assumukho rodaṃ, vipākaṃ paṭisevatī’’ti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
‘‘து³க்கரங் து³த்திதிக்க²ஞ்ச, அப்³யத்தேன ச 33 ஸாமஞ்ஞங்;
‘‘Dukkaraṃ duttitikkhañca, abyattena ca 34 sāmaññaṃ;
ப³ஹூ ஹி தத்த² ஸம்பா³தா⁴, யத்த² பா³லோ விஸீத³தி.
Bahū hi tattha sambādhā, yattha bālo visīdati.
‘‘யோ ஹி அத்த²ஞ்ச த⁴ம்மஞ்ச, பா⁴ஸமானே ததா²க³தே;
‘‘Yo hi atthañca dhammañca, bhāsamāne tathāgate;
மனங் பதோ³ஸயே பா³லோ, மோக⁴ங் கோ² தஸ்ஸ ஜீவிதங்.
Manaṃ padosaye bālo, moghaṃ kho tassa jīvitaṃ.
‘‘ஏதஞ்சாஹங் அரஹாமி, து³க்க²ஞ்ச இதோ ச பாபியதரங் ப⁴ந்தே;
‘‘Etañcāhaṃ arahāmi, dukkhañca ito ca pāpiyataraṃ bhante;
யோ அப்பமெய்யேஸு ததா²க³தேஸு, சித்தங் பதோ³ஸேமி அவீதராகோ³’’தி.
Yo appameyyesu tathāgatesu, cittaṃ padosemi avītarāgo’’ti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
‘‘அப்பமெய்யங் பமினந்தோ, கோத⁴ வித்³வா விகப்பயே;
‘‘Appameyyaṃ paminanto, kodha vidvā vikappaye;
அப்பமெய்யங் பமாயினங் 35, நிவுதங் தங் மஞ்ஞே அகிஸ்ஸவ’’ந்தி.
Appameyyaṃ pamāyinaṃ 36, nivutaṃ taṃ maññe akissava’’nti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
யாய சி²ந்த³தி அத்தானங், பா³லோ து³ப்³பா⁴ஸிதங் ப⁴ணங்.
Yāya chindati attānaṃ, bālo dubbhāsitaṃ bhaṇaṃ.
‘‘ந ஹி ஸத்த²ங் ஸுனிஸிதங், விஸங் ஹலாஹலங் இவ;
‘‘Na hi satthaṃ sunisitaṃ, visaṃ halāhalaṃ iva;
ஏவங் விரத்³த⁴ங் பாதேதி, வாசா து³ப்³பா⁴ஸிதா யதா²’’தி.
Evaṃ viraddhaṃ pāteti, vācā dubbhāsitā yathā’’ti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
92.
92.
‘‘யோ நிந்தி³யங் பஸங்ஸதி, தங் வா நிந்த³தி யோ பஸங்ஸியோ.
‘‘Yo nindiyaṃ pasaṃsati, taṃ vā nindati yo pasaṃsiyo.
விசினாதி முகே²ன ஸோ கலிங், கலினா தேன ஸுக²ங் ந விந்த³தி.
Vicināti mukhena so kaliṃ, kalinā tena sukhaṃ na vindati.
‘‘அப்பமத்தோ அயங் கலி, யோ அக்கே²ஸு த⁴னபராஜயோ;
‘‘Appamatto ayaṃ kali, yo akkhesu dhanaparājayo;
ஸப்³ப³ஸ்ஸாபி ஸஹாபி அத்தனா, அயமேவ மஹந்ததரோ 39 கலி;
Sabbassāpi sahāpi attanā, ayameva mahantataro 40 kali;
யோ ஸுக³தேஸு மனங் பதோ³ஸயே.
Yo sugatesu manaṃ padosaye.
‘‘ஸதங் ஸஹஸ்ஸானங் நிரப்³பு³தா³னங், ச²த்திங்ஸதீ பஞ்ச ச அப்³பு³தா³னி;
‘‘Sataṃ sahassānaṃ nirabbudānaṃ, chattiṃsatī pañca ca abbudāni;
யமரியக³ரஹீ நிரயங் உபேதி, வாசங் மனஞ்ச பணிதா⁴ய பாபக’’ந்தி.
Yamariyagarahī nirayaṃ upeti, vācaṃ manañca paṇidhāya pāpaka’’nti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
‘‘யோ லோப⁴கு³ணே அனுயுத்தோ, ஸோ வசஸா 41 பரிபா⁴ஸதி அஞ்ஞே;
‘‘Yo lobhaguṇe anuyutto, so vacasā 42 paribhāsati aññe;
அஸ்ஸத்³தோ⁴ கத³ரியோ 43 அவத³ஞ்ஞூ, மச்ச²ரி பேஸுணியங் அனுயுத்தோ.
Assaddho kadariyo 44 avadaññū, macchari pesuṇiyaṃ anuyutto.
‘‘முக²து³க்³க³ விபூ⁴த அனரிய, பூ⁴னஹு பாபக து³க்கடகாரி;
‘‘Mukhadugga vibhūta anariya, bhūnahu pāpaka dukkaṭakāri;
புரிஸந்த கலீ அவஜாதபுத்த 45, மா ப³ஹுபா⁴ணித⁴ நேரயிகோஸி.
Purisanta kalī avajātaputta 46, mā bahubhāṇidha nerayikosi.
‘‘ரஜமாகிரஸீ அஹிதாய, ஸந்தே க³ரஹஸி கிப்³பி³ஸகாரீ;
‘‘Rajamākirasī ahitāya, sante garahasi kibbisakārī;
ப³ஹூனி து³ச்சரிதானி சரித்வா, க³ச்ச²ஸி கோ² பபதங் சிரரத்த’’ந்தி.
Bahūni duccaritāni caritvā, gacchasi kho papataṃ ciraratta’’nti.
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.
தத்த² கதமங் வாஸனாபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்?
Tattha katamaṃ vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ?
‘‘மனோபுப்³ப³ங்க³மா த⁴ம்மா, மனோஸெட்டா² மனோமயா;
‘‘Manopubbaṅgamā dhammā, manoseṭṭhā manomayā;
மனஸா சே பஸன்னேன, பா⁴ஸதி வா கரோதி வா;
Manasā ce pasannena, bhāsati vā karoti vā;
இத³ங் வாஸனாபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ.
93. மஹானாமோ ஸக்கோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘இத³ங், ப⁴ந்தே, கபிலவத்து² இத்³த⁴ஞ்சேவ பீ²தஞ்ச பா³ஹுஜஞ்ஞங் 49 ஆகிண்ணமனுஸ்ஸங் ஸம்பா³த⁴ப்³யூஹங், ஸோ கோ² அஹங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வந்தங் வா பயிருபாஸித்வா மனோபா⁴வனீயே வா பி⁴க்கூ² ஸாயன்ஹஸமயங் கபிலவத்து²ங் பவிஸந்தோ ப⁴ந்தேனபி ஹத்தி²னா ஸமாக³ச்சா²மி, ப⁴ந்தேனபி அஸ்ஸேன ஸமாக³ச்சா²மி, ப⁴ந்தேனபி ரதே²ன ஸமாக³ச்சா²மி, ப⁴ந்தேனபி ஸகடேன ஸமாக³ச்சா²மி, ப⁴ந்தேனபி புரிஸேன ஸமாக³ச்சா²மி, தஸ்ஸ மய்ஹங், ப⁴ந்தே, தஸ்மிங் ஸமயே முஸ்ஸதேவ ப⁴க³வந்தங் ஆரப்³ப⁴ ஸதி, முஸ்ஸதி த⁴ம்மங் ஆரப்³ப⁴ ஸதி, முஸ்ஸதி ஸங்க⁴ங் ஆரப்³ப⁴ ஸதி. தஸ்ஸ மய்ஹங், ப⁴ந்தே, ஏவங் ஹோதி ‘இமம்ஹி சாஹங் ஸாயன்ஹஸமயே காலங் கரெய்யங், கா மய்ஹங் 50 க³தி, கோ அபி⁴ஸம்பராயோ’’’தி.
93. Mahānāmo sakko bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘idaṃ, bhante, kapilavatthu iddhañceva phītañca bāhujaññaṃ 51 ākiṇṇamanussaṃ sambādhabyūhaṃ, so kho ahaṃ, bhante, bhagavantaṃ vā payirupāsitvā manobhāvanīye vā bhikkhū sāyanhasamayaṃ kapilavatthuṃ pavisanto bhantenapi hatthinā samāgacchāmi, bhantenapi assena samāgacchāmi, bhantenapi rathena samāgacchāmi, bhantenapi sakaṭena samāgacchāmi, bhantenapi purisena samāgacchāmi, tassa mayhaṃ, bhante, tasmiṃ samaye mussateva bhagavantaṃ ārabbha sati, mussati dhammaṃ ārabbha sati, mussati saṅghaṃ ārabbha sati. Tassa mayhaṃ, bhante, evaṃ hoti ‘imamhi cāhaṃ sāyanhasamaye kālaṃ kareyyaṃ, kā mayhaṃ 52 gati, ko abhisamparāyo’’’ti.
‘‘மா பா⁴யி, மஹானாம, மா பா⁴யி, மஹானாம, அபாபகங் தே மரணங் ப⁴விஸ்ஸதி, அபாபிகா 53 காலங்கிரியா. சதூஹி கோ², மஹானாம, த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ அரியஸாவகோ நிப்³பா³னநின்னோ ஹோதி நிப்³பா³னபோணோ நிப்³பா³னபப்³பா⁴ரோ. கதமேஹி சதூஹி? இத⁴, மஹானாம, அரியஸாவகோ பு³த்³தே⁴ அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி, இதிபி ஸோ ப⁴க³வா அரஹங்…பே॰… பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வாதி. த⁴ம்மே…பே॰… ஸங்கே⁴…பே॰… அரியகந்தேஹி ஸீலேஹி ஸமன்னாக³தோ ஹோதி அக²ண்டே³ஹி…பே॰… ஸமாதி⁴ஸங்வத்தனிகேஹி. ஸெய்யதா²பி, மஹானாம, ருக்கோ² பாசீனநின்னோ பாசீனபோணோ பாசீனபப்³பா⁴ரோ, ஸோ மூலச்சி²ன்னோ 54 கதமேன பபதெய்யா’’தி? ‘‘யேன, ப⁴ந்தே, நின்னோ யேன போணோ யேன பப்³பா⁴ரோ’’தி. ‘‘ஏவமேவ கோ², மஹானாம, இமேஹி சதூஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ அரியஸாவகோ நிப்³பா³னநின்னோ ஹோதி நிப்³பா³னபோணோ நிப்³பா³னபப்³பா⁴ரோ. மா பா⁴யி, மஹானாம, மா பா⁴யி, மஹானாம, அபாபகங் தே மரணங் ப⁴விஸ்ஸதி, அபாபிகா காலங்கிரியா’’தி.
‘‘Mā bhāyi, mahānāma, mā bhāyi, mahānāma, apāpakaṃ te maraṇaṃ bhavissati, apāpikā 55 kālaṅkiriyā. Catūhi kho, mahānāma, dhammehi samannāgato ariyasāvako nibbānaninno hoti nibbānapoṇo nibbānapabbhāro. Katamehi catūhi? Idha, mahānāma, ariyasāvako buddhe aveccappasādena samannāgato hoti, itipi so bhagavā arahaṃ…pe… buddho bhagavāti. Dhamme…pe… saṅghe…pe… ariyakantehi sīlehi samannāgato hoti akhaṇḍehi…pe… samādhisaṃvattanikehi. Seyyathāpi, mahānāma, rukkho pācīnaninno pācīnapoṇo pācīnapabbhāro, so mūlacchinno 56 katamena papateyyā’’ti? ‘‘Yena, bhante, ninno yena poṇo yena pabbhāro’’ti. ‘‘Evameva kho, mahānāma, imehi catūhi dhammehi samannāgato ariyasāvako nibbānaninno hoti nibbānapoṇo nibbānapabbhāro. Mā bhāyi, mahānāma, mā bhāyi, mahānāma, apāpakaṃ te maraṇaṃ bhavissati, apāpikā kālaṅkiriyā’’ti.
இத³ங் வாஸனாபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ.
‘‘ஸுக²காமானி பூ⁴தானி, யோ த³ண்டே³ன ந ஹிங்ஸதி;
‘‘Sukhakāmāni bhūtāni, yo daṇḍena na hiṃsati;
அத்தனோ ஸுக²மேஸானோ, பேச்ச ஸோ லப⁴தே ஸுக²’’ந்தி.
Attano sukhamesāno, pecca so labhate sukha’’nti.
இத³ங் வாஸனாபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ.
‘‘கு³ன்னஞ்சே தரமானானங், உஜுங் க³ச்ச²தி புங்க³வோ;
‘‘Gunnañce taramānānaṃ, ujuṃ gacchati puṅgavo;
ஸப்³பா³ தா உஜுங் க³ச்ச²ந்தி, நெத்தே உஜுங் க³தே ஸதி.
Sabbā tā ujuṃ gacchanti, nette ujuṃ gate sati.
‘‘ஏவமேவ மனுஸ்ஸேஸு, யோ ஹோதி ஸெட்ட²ஸம்மதோ;
‘‘Evameva manussesu, yo hoti seṭṭhasammato;
ஸப்³ப³ங் ரட்ட²ங் ஸுக²ங் ஸேதி, ராஜா சே ஹோதி த⁴ம்மிகோ’’தி.
Sabbaṃ raṭṭhaṃ sukhaṃ seti, rājā ce hoti dhammiko’’ti.
இத³ங் வாஸனாபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ.
94. ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ சீவரகம்மங் கரொந்தி ‘‘நிட்டி²தசீவரோ ப⁴க³வா தேமாஸச்சயேன சாரிகங் பக்கமிஸ்ஸதீ’’தி. தேன கோ² பன ஸமயேன இஸித³த்தபுராணா த²பதயோ ஸாகேதே 59 படிவஸந்தி கேனசி தே³வ கரணீயேன. அஸ்ஸோஸுங் கோ² இஸித³த்தபுராணா த²பதயோ ‘‘ஸம்ப³ஹுலா கிர பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ சீவரகம்மங் கரொந்தி. நிட்டி²தசீவரோ ப⁴க³வா தேமாஸச்சயேன சாரிகங் பக்கமிஸ்ஸதீ’’தி.
94. Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena sambahulā bhikkhū bhagavato cīvarakammaṃ karonti ‘‘niṭṭhitacīvaro bhagavā temāsaccayena cārikaṃ pakkamissatī’’ti. Tena kho pana samayena isidattapurāṇā thapatayo sākete 60 paṭivasanti kenaci deva karaṇīyena. Assosuṃ kho isidattapurāṇā thapatayo ‘‘sambahulā kira bhikkhū bhagavato cīvarakammaṃ karonti. Niṭṭhitacīvaro bhagavā temāsaccayena cārikaṃ pakkamissatī’’ti.
அத² கோ² இஸித³த்தபுராணா த²பதயோ மக்³கே³ புரிஸங் ட²பேஸுங் ‘‘யதா³ த்வங் அம்போ⁴ புரிஸ பஸ்ஸெய்யாஸி ப⁴க³வந்தங் ஆக³ச்ச²ந்தங் அரஹந்தங் ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங், அத² அம்ஹாகங் ஆரோசெய்யாஸீ’’தி. த்³வீஹதீஹங் டி²தோ கோ² ஸோ புரிஸோ அத்³த³ஸ ப⁴க³வந்தங் தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங், தி³ஸ்வான யேன இஸித³த்தபுராணா த²பதயோ தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா இஸித³த்தபுராணே த²பதயோ ஏதத³வோச ‘‘அயங் ஸோ ப⁴ந்தே 61 ப⁴க³வா ஆக³ச்ச²தி அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴, யஸ்ஸதா³னி காலங் மஞ்ஞதா²’’தி.
Atha kho isidattapurāṇā thapatayo magge purisaṃ ṭhapesuṃ ‘‘yadā tvaṃ ambho purisa passeyyāsi bhagavantaṃ āgacchantaṃ arahantaṃ sammāsambuddhaṃ, atha amhākaṃ āroceyyāsī’’ti. Dvīhatīhaṃ ṭhito kho so puriso addasa bhagavantaṃ dūratova āgacchantaṃ, disvāna yena isidattapurāṇā thapatayo tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā isidattapurāṇe thapatayo etadavoca ‘‘ayaṃ so bhante 62 bhagavā āgacchati arahaṃ sammāsambuddho, yassadāni kālaṃ maññathā’’ti.
அத² கோ² இஸித³த்தபுராணா த²பதயோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு, உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ப⁴க³வந்தங் பிட்டி²தோ பிட்டி²தோ அனுப³ந்தி⁴ங்ஸு. அத² கோ² ப⁴க³வா மக்³கா³ ஓக்கம்ம யேன அஞ்ஞதரங் ருக்க²மூலங் தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. இஸித³த்தபுராணா த²பதயோ ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு, ஏகமந்தங் நிஸின்னா கோ² இஸித³த்தபுராணா த²பதயோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் –
Atha kho isidattapurāṇā thapatayo yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu, upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā bhagavantaṃ piṭṭhito piṭṭhito anubandhiṃsu. Atha kho bhagavā maggā okkamma yena aññataraṃ rukkhamūlaṃ tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Isidattapurāṇā thapatayo bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu, ekamantaṃ nisinnā kho isidattapurāṇā thapatayo bhagavantaṃ etadavocuṃ –
‘‘யதா³ மயங் ப⁴ந்தே ப⁴க³வந்தங் ஸுணோம ‘ஸாவத்தி²யா கோஸலேஸு சாரிகங் பக்கமிஸ்ஸதீ’தி, ஹோதி நோ தஸ்மிங் ஸமயே அனத்தமனதா ஹோதி தோ³மனஸ்ஸங் ‘தூ³ரே நோ ப⁴க³வா ப⁴விஸ்ஸதீ’தி. யதா³ பன மயங் ப⁴ந்தே ப⁴க³வந்தங் ஸுணோம ‘ஸாவத்தி²யா கோஸலேஸு சாரிகங் பக்கந்தோ’தி, ஹோதி நோ தஸ்மிங் ஸமயே அனத்தமனதா ஹோதி தோ³மனஸ்ஸங் ‘தூ³ரே நோ ப⁴க³வா’தி…பே॰….
‘‘Yadā mayaṃ bhante bhagavantaṃ suṇoma ‘sāvatthiyā kosalesu cārikaṃ pakkamissatī’ti, hoti no tasmiṃ samaye anattamanatā hoti domanassaṃ ‘dūre no bhagavā bhavissatī’ti. Yadā pana mayaṃ bhante bhagavantaṃ suṇoma ‘sāvatthiyā kosalesu cārikaṃ pakkanto’ti, hoti no tasmiṃ samaye anattamanatā hoti domanassaṃ ‘dūre no bhagavā’ti…pe….
‘‘யதா³ பன மயங் ப⁴ந்தே ப⁴க³வந்தங் ஸுணோம ‘காஸீஸு மக³தே⁴ஸு 63 சாரிகங் பக்கமிஸ்ஸதீ’தி, ஹோதி நோ தஸ்மிங் ஸமயே அனத்தமனதா ஹோதி தோ³மனஸ்ஸங் ‘தூ³ரே நோ ப⁴க³வா ப⁴விஸ்ஸதீ’தி . யதா³ பன மயங் ப⁴ந்தே ப⁴க³வந்தங் ஸுணோம ‘காஸீஸு மக³தே⁴ஸு சாரிகங் பக்கந்தோ’தி, அனப்பகா நோ தஸ்மிங் ஸமயே அனத்தமனதா ஹோதி அனப்பகங் தோ³மனஸ்ஸங் ‘தூ³ரே நோ ப⁴க³வா’தி.
‘‘Yadā pana mayaṃ bhante bhagavantaṃ suṇoma ‘kāsīsu magadhesu 64 cārikaṃ pakkamissatī’ti, hoti no tasmiṃ samaye anattamanatā hoti domanassaṃ ‘dūre no bhagavā bhavissatī’ti . Yadā pana mayaṃ bhante bhagavantaṃ suṇoma ‘kāsīsu magadhesu cārikaṃ pakkanto’ti, anappakā no tasmiṃ samaye anattamanatā hoti anappakaṃ domanassaṃ ‘dūre no bhagavā’ti.
‘‘யதா³ பன மயங் ப⁴ந்தே ப⁴க³வந்தங் ஸுணோம ‘மக³தே⁴ஸு காஸீஸு சாரிகங் பக்கமிஸ்ஸதீ’தி, ஹோதி நோ தஸ்மிங் ஸமயே அத்தமனதா ஹோதி ஸோமனஸ்ஸங் ‘ஆஸன்னே நோ ப⁴க³வா ப⁴விஸ்ஸதீ’தி. யதா³ பன மயங் ப⁴ந்தே ப⁴க³வந்தங் ஸுணோம ‘மக³தே⁴ஸு காஸீஸு சாரிகங் பக்கந்தோ’தி, ஹோதி நோ தஸ்மிங் ஸமயே அத்தமனதா ஹோதி ஸோமனஸ்ஸங் ‘ஆஸன்னே நோ ப⁴க³வா’தி…பே॰….
‘‘Yadā pana mayaṃ bhante bhagavantaṃ suṇoma ‘magadhesu kāsīsu cārikaṃ pakkamissatī’ti, hoti no tasmiṃ samaye attamanatā hoti somanassaṃ ‘āsanne no bhagavā bhavissatī’ti. Yadā pana mayaṃ bhante bhagavantaṃ suṇoma ‘magadhesu kāsīsu cārikaṃ pakkanto’ti, hoti no tasmiṃ samaye attamanatā hoti somanassaṃ ‘āsanne no bhagavā’ti…pe….
‘‘யதா³ பன மயங் ப⁴ந்தே ப⁴க³வந்தங் ஸுணோம ‘கோஸலேஸு ஸாவத்தி²ங் 65 சாரிகங் பக்கமிஸ்ஸதீ’தி. ஹோதி நோ தஸ்மிங் ஸமயே அத்தமனதா ஹோதி ஸோமனஸ்ஸங் ‘ஆஸன்னே நோ ப⁴க³வா ப⁴விஸ்ஸதீ’தி.
‘‘Yadā pana mayaṃ bhante bhagavantaṃ suṇoma ‘kosalesu sāvatthiṃ 66 cārikaṃ pakkamissatī’ti. Hoti no tasmiṃ samaye attamanatā hoti somanassaṃ ‘āsanne no bhagavā bhavissatī’ti.
‘‘யதா³ பன மயங் ப⁴ந்தே ப⁴க³வந்தங் ஸுணோம ‘ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே’தி ஹோதி அனப்பகா நோ தஸ்மிங் ஸமயே அத்தமனதா, ஹோதி அனப்பகங் ஸோமனஸ்ஸங் ‘ஆஸன்னே நோ ப⁴க³வா’’’தி.
‘‘Yadā pana mayaṃ bhante bhagavantaṃ suṇoma ‘sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme’ti hoti anappakā no tasmiṃ samaye attamanatā, hoti anappakaṃ somanassaṃ ‘āsanne no bhagavā’’’ti.
‘‘தஸ்மாதிஹ, த²பதயோ, ஸம்பா³தோ⁴ க⁴ராவாஸோ ரஜாபதோ², அப்³போ⁴காஸோ பப்³ப³ஜ்ஜா, அலஞ்ச பன வோ, த²பதயோ, அப்பமாதா³யா’’தி. ‘‘அத்தி² கோ² நோ, ப⁴ந்தே, ஏதம்ஹா ஸம்பா³தா⁴ அஞ்ஞோ ஸம்பா³தோ⁴ ஸம்பா³த⁴தரோ சேவ ஸம்பா³த⁴ஸங்கா²ததரோ சா’’தி? ‘‘கதமோ பன வோ, த²பதயோ, ஏதம்ஹா ஸம்பா³தா⁴ அஞ்ஞோ ஸம்பா³தோ⁴ ஸம்பா³த⁴தரோ சேவ ஸம்பா³த⁴ஸங்கா²ததரோ சா’’தி?
‘‘Tasmātiha, thapatayo, sambādho gharāvāso rajāpatho, abbhokāso pabbajjā, alañca pana vo, thapatayo, appamādāyā’’ti. ‘‘Atthi kho no, bhante, etamhā sambādhā añño sambādho sambādhataro ceva sambādhasaṅkhātataro cā’’ti? ‘‘Katamo pana vo, thapatayo, etamhā sambādhā añño sambādho sambādhataro ceva sambādhasaṅkhātataro cā’’ti?
‘‘இத⁴ மயங், ப⁴ந்தே, யதா³ ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ உய்யானபூ⁴மிங் நிய்யாதுகாமோ 67 ஹோதி, யே தே ரஞ்ஞோ பஸேனதி³ஸ்ஸ கோஸலஸ்ஸ நாகா³ ஓபவய்ஹா, தே கப்பெத்வா யா தா ரஞ்ஞோ பஸேனதி³ஸ்ஸ கோஸலஸ்ஸ பஜாபதியோ பியா மனாபா, தா 68 ஏகங் புரதோ ஏகங் பச்ச²தோ நிஸீதா³பேம, தாஸங் கோ² பன, ப⁴ந்தே, ப⁴கி³னீனங் ஏவரூபோ க³ந்தோ⁴ ஹோதி. ஸெய்யதா²பி நாம க³ந்த⁴கரண்ட³கஸ்ஸ தாவதே³வ விவரியமானஸ்ஸ, யதா² தங் ராஜகஞ்ஞானங் 69 க³ந்தே⁴ன விபூ⁴ஸிதானங். தாஸங் கோ² பன, ப⁴ந்தே, ப⁴கி³னீனங் ஏவரூபோ காயஸம்ப²ஸ்ஸோ ஹோதி, ஸெய்யதா²பி நாம தூலபிசுனோ வா கப்பாஹபிசுனோ வா, யதா² தங் ராஜகஞ்ஞானங் ஸுகே²தி⁴தானங். தஸ்மிங் கோ² பன, ப⁴ந்தே, ஸமயே நாகோ³பி ரக்கி²தப்³போ³ ஹோதி. தாபி ப⁴கி³னியோ ரக்கி²தப்³பா³ ஹோதி. அத்தாபி ரக்கி²தப்³பா³ ஹோதி. ந கோ² பன மயங், ப⁴ந்தே, அபி⁴ஜானாம தாஸு ப⁴கீ³னிஸு பாபகங் சித்தங் ஞப்பாதெ³ந்தா, அயங் கோ² நோ, ப⁴ந்தே, ஏதம்ஹா ஸம்பா³தா⁴ அஞ்ஞோ ஸம்பா³தோ⁴ ஸம்பா³த⁴தரோ சேவ ஸம்பா³த⁴ஸங்கா⁴ததரோ சாதி.
‘‘Idha mayaṃ, bhante, yadā rājā pasenadi kosalo uyyānabhūmiṃ niyyātukāmo 70 hoti, ye te rañño pasenadissa kosalassa nāgā opavayhā, te kappetvā yā tā rañño pasenadissa kosalassa pajāpatiyo piyā manāpā, tā 71 ekaṃ purato ekaṃ pacchato nisīdāpema, tāsaṃ kho pana, bhante, bhaginīnaṃ evarūpo gandho hoti. Seyyathāpi nāma gandhakaraṇḍakassa tāvadeva vivariyamānassa, yathā taṃ rājakaññānaṃ 72 gandhena vibhūsitānaṃ. Tāsaṃ kho pana, bhante, bhaginīnaṃ evarūpo kāyasamphasso hoti, seyyathāpi nāma tūlapicuno vā kappāhapicuno vā, yathā taṃ rājakaññānaṃ sukhedhitānaṃ. Tasmiṃ kho pana, bhante, samaye nāgopi rakkhitabbo hoti. Tāpi bhaginiyo rakkhitabbā hoti. Attāpi rakkhitabbā hoti. Na kho pana mayaṃ, bhante, abhijānāma tāsu bhagīnisu pāpakaṃ cittaṃ ñappādentā, ayaṃ kho no, bhante, etamhā sambādhā añño sambādho sambādhataro ceva sambādhasaṅghātataro cāti.
‘‘தஸ்மாதிஹ , த²பதயோ, ஸம்பா³தோ⁴ க⁴ராவாஸோ ரஜாபதோ², அப்³போ⁴காஸோ பப்³ப³ஜ்ஜா. அலஞ்ச பன வோ, த²பதயோ, அப்பமாதா³ய. சதூஹி கோ² த²பதயோ, த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ அரியஸாவகோ ஸோதாபன்னோ ஹோதி அவினிபாதத⁴ம்மோ நியதோ ஸம்போ³தி⁴பராயணோ.
‘‘Tasmātiha , thapatayo, sambādho gharāvāso rajāpatho, abbhokāso pabbajjā. Alañca pana vo, thapatayo, appamādāya. Catūhi kho thapatayo, dhammehi samannāgato ariyasāvako sotāpanno hoti avinipātadhammo niyato sambodhiparāyaṇo.
‘‘கதமேஹி சதூஹி? இத⁴, த²பதயோ, ஸுதவா அரியஸாவகோ பு³த்³தே⁴ அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி இதிபி ஸோ ப⁴க³வா அரஹங்…பே॰… பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வாதி, த⁴ம்மே…பே॰… ஸங்கே⁴…பே॰… விக³தமலமச்சே²ரேன சேதஸா அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸதி, முத்தசாகோ³ பயதபாணி வொஸ்ஸக்³க³ரதோ யாசயோகோ³ தா³னஸங்விபா⁴க³ரதோ அப்படிவிப⁴த்தங். இமேஹி கோ², த²பதயோ, சதூஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ அரியஸாவகோ ஸோதாபன்னோ ஹோதி அவினிபாதத⁴ம்மோ நியதோ ஸம்போ³தி⁴பராயணோ.
‘‘Katamehi catūhi? Idha, thapatayo, sutavā ariyasāvako buddhe aveccappasādena samannāgato hoti itipi so bhagavā arahaṃ…pe… buddho bhagavāti, dhamme…pe… saṅghe…pe… vigatamalamaccherena cetasā agāraṃ ajjhāvasati, muttacāgo payatapāṇi vossaggarato yācayogo dānasaṃvibhāgarato appaṭivibhattaṃ. Imehi kho, thapatayo, catūhi dhammehi samannāgato ariyasāvako sotāpanno hoti avinipātadhammo niyato sambodhiparāyaṇo.
‘‘தும்ஹே கோ², த²பதயோ, பு³த்³தே⁴ அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தா இதிபி ஸோ ப⁴க³வா அரஹங்…பே॰… பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வாதி, த⁴ம்மே…பே॰… ஸங்கே⁴…பே॰… யங் கோ² பன கிஞ்சி குலே தெ³ய்யத⁴ம்மங், ஸப்³ப³ங் தங் அப்படிவிப⁴த்தங் ஸீலவந்தேஹி கல்யாணத⁴ம்மேஹி, தங் கிங் மஞ்ஞத², த²பதயோ, கதிவிதா⁴ தே கோஸலேஸு மனுஸ்ஸா யே தும்ஹாகங் ஸமஸமா யதி³த³ங் தா³னஸங்விபா⁴கே³ஹீ’’தி? ‘‘லாபா⁴ நோ, ப⁴ந்தே, ஸுலத்³த⁴ங் நோ, ப⁴ந்தே, யேஸங் நோ ப⁴க³வா ஏவங் பஜானாதீ’’தி.
‘‘Tumhe kho, thapatayo, buddhe aveccappasādena samannāgatā itipi so bhagavā arahaṃ…pe… buddho bhagavāti, dhamme…pe… saṅghe…pe… yaṃ kho pana kiñci kule deyyadhammaṃ, sabbaṃ taṃ appaṭivibhattaṃ sīlavantehi kalyāṇadhammehi, taṃ kiṃ maññatha, thapatayo, katividhā te kosalesu manussā ye tumhākaṃ samasamā yadidaṃ dānasaṃvibhāgehī’’ti? ‘‘Lābhā no, bhante, suladdhaṃ no, bhante, yesaṃ no bhagavā evaṃ pajānātī’’ti.
இத³ங் வாஸனாபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ.
95.
95.
தே³வே சேவ மனுஸ்ஸே ச, ஸேஸேன பரினிப்³பு³தோ’’தி.
Deve ceva manusse ca, sesena parinibbuto’’ti.
இத³ங் வாஸனாபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ.
‘‘அஸ்ஸத்தே² ஹரிதோபா⁴ஸே, ஸங்விரூள்ஹம்ஹி பாத³பே;
‘‘Assatthe haritobhāse, saṃvirūḷhamhi pādape;
‘‘அஜ்ஜ திங்ஸங் ததோ கப்பா, நாபி⁴ஜானாமி து³க்³க³திங்;
‘‘Ajja tiṃsaṃ tato kappā, nābhijānāmi duggatiṃ;
திஸ்ஸோ விஜ்ஜா ஸச்சி²கதா, தஸ்ஸா ஸஞ்ஞாய வாஸனா’’தி.
Tisso vijjā sacchikatā, tassā saññāya vāsanā’’ti.
இத³ங் வாஸனாபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ.
‘‘பிண்டா³ய கோஸலங் புரங், பாவிஸி அக்³க³புக்³க³லோ;
‘‘Piṇḍāya kosalaṃ puraṃ, pāvisi aggapuggalo;
அனுகம்பகோ புரேப⁴த்தங், தண்ஹானிகா⁴தகோ முனி.
Anukampako purebhattaṃ, taṇhānighātako muni.
‘‘புரிஸஸ்ஸ வடங்ஸகோ ஹத்தே², ஸப்³ப³புப்பே²ஹிலங்கதோ;
‘‘Purisassa vaṭaṃsako hatthe, sabbapupphehilaṅkato;
ஸோ அத்³த³ஸாஸி ஸம்பு³த்³த⁴ங், பி⁴க்கு²ஸங்க⁴புரக்க²தங்.
So addasāsi sambuddhaṃ, bhikkhusaṅghapurakkhataṃ.
‘‘பவிஸந்தங் ராஜமக்³கே³ன, தே³வமானுஸபூஜிதங்;
‘‘Pavisantaṃ rājamaggena, devamānusapūjitaṃ;
ஹட்டோ² சித்தங் பஸாதெ³த்வா, ஸம்பு³த்³த⁴முபஸங்கமி.
Haṭṭho cittaṃ pasādetvā, sambuddhamupasaṅkami.
‘‘ஸோ தங் வடங்ஸகங் ஸுரபி⁴ங், வண்ணவந்தங் மனோரமங்;
‘‘So taṃ vaṭaṃsakaṃ surabhiṃ, vaṇṇavantaṃ manoramaṃ;
ஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸுபனாமேஸி, பஸன்னோ ஸேஹி பாணிபி⁴.
Sambuddhassupanāmesi, pasanno sehi pāṇibhi.
‘‘ததோ அக்³கி³ஸிகா² வண்ணா, பு³த்³த⁴ஸ்ஸ லபனந்தரா;
‘‘Tato aggisikhā vaṇṇā, buddhassa lapanantarā;
ஸஹஸ்ஸரங்ஸி விஜ்ஜுரிவ, ஓக்கா நிக்க²மி ஆனநா.
Sahassaraṃsi vijjuriva, okkā nikkhami ānanā.
‘‘பத³க்கி²ணங் கரித்வான, ஸீஸே ஆதி³ச்சப³ந்து⁴னோ;
‘‘Padakkhiṇaṃ karitvāna, sīse ādiccabandhuno;
திக்க²த்துங் பரிவட்டெத்வா, முத்³த⁴னந்தரதா⁴யத².
Tikkhattuṃ parivaṭṭetvā, muddhanantaradhāyatha.
‘‘இத³ங் தி³ஸ்வா அச்ச²ரியங், அப்³பு⁴தங் லோமஹங்ஸனங்;
‘‘Idaṃ disvā acchariyaṃ, abbhutaṃ lomahaṃsanaṃ;
ஏகங்ஸங் சீவரங் கத்வா, ஆனந்தோ³ ஏதத³ப்³ரவி.
Ekaṃsaṃ cīvaraṃ katvā, ānando etadabravi.
‘‘‘கோ ஹேது ஸிதகம்மஸ்ஸ, ப்³யாகரோஹி மஹாமுனே;
‘‘‘Ko hetu sitakammassa, byākarohi mahāmune;
த⁴ம்மாலோகோ ப⁴விஸ்ஸதி, கங்க²ங் விதர நோ முனே.
Dhammāloko bhavissati, kaṅkhaṃ vitara no mune.
‘‘‘யஸ்ஸ தங் ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு, ஸதா³ ஞாணங் பவத்ததி;
‘‘‘Yassa taṃ sabbadhammesu, sadā ñāṇaṃ pavattati;
கங்கி²ங் வேமதிகங் தே²ரங், ஆனந்த³ங் ஏதத³ப்³ரவி.
Kaṅkhiṃ vematikaṃ theraṃ, ānandaṃ etadabravi.
‘‘‘யோ ஸோ ஆனந்த³ புரிஸோ, மயி சித்தங் பஸாத³யி;
‘‘‘Yo so ānanda puriso, mayi cittaṃ pasādayi;
சதுராஸீதிகப்பானி, து³க்³க³திங் ந க³மிஸ்ஸதி.
Caturāsītikappāni, duggatiṃ na gamissati.
‘‘‘தே³வேஸு தே³வஸோப⁴க்³க³ங், தி³ப்³ப³ங் ரஜ்ஜங் பஸாஸிய;
‘‘‘Devesu devasobhaggaṃ, dibbaṃ rajjaṃ pasāsiya;
மனுஜேஸு மனுஜிந்தோ³, ராஜா ரட்டே² ப⁴விஸ்ஸதி.
Manujesu manujindo, rājā raṭṭhe bhavissati.
‘‘‘ஸோ சரிமங் பப்³ப³ஜித்வா, ஸச்சி²கத்வான 79 த⁴ம்மதங்;
‘‘‘So carimaṃ pabbajitvā, sacchikatvāna 80 dhammataṃ;
பச்சேகபு³த்³தோ⁴ து⁴தராகோ³, வடங்ஸகோ நாம ப⁴விஸ்ஸதி.
Paccekabuddho dhutarāgo, vaṭaṃsako nāma bhavissati.
‘‘‘நத்தி² சித்தே 81 பஸன்னம்ஹி, அப்பகா நாம த³க்கி²ணா;
‘‘‘Natthi citte 82 pasannamhi, appakā nāma dakkhiṇā;
ததா²க³தே வா ஸம்பு³த்³தே⁴, அத² வா தஸ்ஸ ஸாவகே.
Tathāgate vā sambuddhe, atha vā tassa sāvake.
‘‘‘ஏவங் அசிந்தியா 83 பு³த்³தா⁴, பு³த்³த⁴த⁴ம்மா அசிந்தியா;
‘‘‘Evaṃ acintiyā 84 buddhā, buddhadhammā acintiyā;
அசிந்தியே பஸன்னானங், விபாகோ ஹோதி அசிந்தியோ’’’தி.
Acintiye pasannānaṃ, vipāko hoti acintiyo’’’ti.
இத³ங் வாஸனாபா⁴கி³யங் ஸுத்தங்.
Idaṃ vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ.