Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિપ્પકરણપાળિ • Nettippakaraṇapāḷi

    સાસનપટ્ઠાનં

    Sāsanapaṭṭhānaṃ

    ૮૯. તત્થ અટ્ઠારસ મૂલપદા કુહિં દટ્ઠબ્બા? સાસનપટ્ઠાને. તત્થ કતમં સાસનપટ્ઠાનં? સંકિલેસભાગિયં સુત્તં, વાસનાભાગિયં સુત્તં, નિબ્બેધભાગિયં સુત્તં, અસેક્ખભાગિયં સુત્તં, સંકિલેસભાગિયઞ્ચ વાસનાભાગિયઞ્ચ સુત્તં, સંકિલેસભાગિયઞ્ચ નિબ્બેધભાગિયઞ્ચ સુત્તં, સંકિલેસભાગિયઞ્ચ અસેક્ખભાગિયઞ્ચ સુત્તં, સંકિલેસભાગિયઞ્ચ નિબ્બેધભાગિયઞ્ચ અસેક્ખભાગિયઞ્ચ સુત્તં, સંકિલેસભાગિયઞ્ચ વાસનાભાગિયઞ્ચ નિબ્બેધભાગિયઞ્ચ સુત્તં, વાસનાભાગિયઞ્ચ નિબ્બેધભાગિયઞ્ચ સુત્તં, તણ્હાસંકિલેસભાગિયં સુત્તં, દિટ્ઠિસંકિલેસભાગિયં સુત્તં, દુચ્ચરિતસંકિલેસભાગિયં સુત્તં, તણ્હાવોદાનભાગિયં સુત્તં, દિટ્ઠિવોદાનભાગિયં સુત્તં, દુચ્ચરિતવોદાનભાગિયં સુત્તં.

    89. Tattha aṭṭhārasa mūlapadā kuhiṃ daṭṭhabbā? Sāsanapaṭṭhāne. Tattha katamaṃ sāsanapaṭṭhānaṃ? Saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ, vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ, nibbedhabhāgiyaṃ suttaṃ, asekkhabhāgiyaṃ suttaṃ, saṃkilesabhāgiyañca vāsanābhāgiyañca suttaṃ, saṃkilesabhāgiyañca nibbedhabhāgiyañca suttaṃ, saṃkilesabhāgiyañca asekkhabhāgiyañca suttaṃ, saṃkilesabhāgiyañca nibbedhabhāgiyañca asekkhabhāgiyañca suttaṃ, saṃkilesabhāgiyañca vāsanābhāgiyañca nibbedhabhāgiyañca suttaṃ, vāsanābhāgiyañca nibbedhabhāgiyañca suttaṃ, taṇhāsaṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ, diṭṭhisaṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ, duccaritasaṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ, taṇhāvodānabhāgiyaṃ suttaṃ, diṭṭhivodānabhāgiyaṃ suttaṃ, duccaritavodānabhāgiyaṃ suttaṃ.

    તત્થ સંકિલેસો તિવિધો – તણ્હાસંકિલેસો દિટ્ઠિસંકિલેસો દુચ્ચરિતસંકિલેસો. તત્થ તણ્હાસંકિલેસો સમથેન વિસુજ્ઝતિ, સો સમથો સમાધિક્ખન્ધો. દિટ્ઠિસંકિલેસો વિપસ્સનાય વિસુજ્ઝતિ, સા વિપસ્સના પઞ્ઞાક્ખન્ધો. દુચ્ચરિતસંકિલેસો સુચરિતેન વિસુજ્ઝતિ, તં સુચરિતં સીલક્ખન્ધો. તસ્સ સીલે પતિટ્ઠિતસ્સ યદિ આસત્તિ ઉપ્પજ્જતિ ભવેસુ, એવં સાયં સમથવિપસ્સના ભાવનામયં પુઞ્ઞક્રિયવત્થુ ભવતિ તત્રૂપપત્તિયા સંવત્તતિ. ઇમાનિ ચત્તારિ સુત્તાનિ, સાધારણાનિ કતાનિ અટ્ઠ ભવન્તિ, તાનિયેવ અટ્ઠ સુત્તાનિ સાધારણાનિ કતાનિ સોળસ ભવન્તિ.

    Tattha saṃkileso tividho – taṇhāsaṃkileso diṭṭhisaṃkileso duccaritasaṃkileso. Tattha taṇhāsaṃkileso samathena visujjhati, so samatho samādhikkhandho. Diṭṭhisaṃkileso vipassanāya visujjhati, sā vipassanā paññākkhandho. Duccaritasaṃkileso sucaritena visujjhati, taṃ sucaritaṃ sīlakkhandho. Tassa sīle patiṭṭhitassa yadi āsatti uppajjati bhavesu, evaṃ sāyaṃ samathavipassanā bhāvanāmayaṃ puññakriyavatthu bhavati tatrūpapattiyā saṃvattati. Imāni cattāri suttāni, sādhāraṇāni katāni aṭṭha bhavanti, tāniyeva aṭṭha suttāni sādhāraṇāni katāni soḷasa bhavanti.

    ઇમેહિ સોળસહિ સુત્તેહિ ભિન્નેહિ નવવિધં સુત્તં ભિન્નં ભવતિ. ગાથાય ગાથા અનુમિનિતબ્બા, વેય્યાકરણેન વેય્યાકરણં અનુમિનિતબ્બં. સુત્તેન સુત્તં અનુમિનિતબ્બં.

    Imehi soḷasahi suttehi bhinnehi navavidhaṃ suttaṃ bhinnaṃ bhavati. Gāthāya gāthā anuminitabbā, veyyākaraṇena veyyākaraṇaṃ anuminitabbaṃ. Suttena suttaṃ anuminitabbaṃ.

    ૯૦. તત્થ કતમં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં?

    90. Tattha katamaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ?

    ‘‘કામન્ધા જાલસઞ્છન્ના, તણ્હાછદનછાદિતા;

    ‘‘Kāmandhā jālasañchannā, taṇhāchadanachāditā;

    પમત્તબન્ધના 1 બદ્ધા, મચ્છાવ કુમિનામુખે;

    Pamattabandhanā 2 baddhā, macchāva kumināmukhe;

    જરામરણમન્વેન્તિ, વચ્છો ખીરપકોવ 3 માતર’’ન્તિ.

    Jarāmaraṇamanventi, vaccho khīrapakova 4 mātara’’nti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ચત્તારિમાનિ , ભિક્ખવે, અગતિગમનાનિ. કતમાનિ ચત્તારિ? છન્દાગતિં 5 ગચ્છતિ, દોસાગતિં ગચ્છતિ, મોહાગતિં ગચ્છતિ, ભયાગતિં ગચ્છતિ. ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારિ અગતિગમનાનિ. ઇદમવોચ ભગવા, ઇદં વત્વાન સુગતો, અથાપરં એતદવોચ સત્થા –

    Cattārimāni , bhikkhave, agatigamanāni. Katamāni cattāri? Chandāgatiṃ 6 gacchati, dosāgatiṃ gacchati, mohāgatiṃ gacchati, bhayāgatiṃ gacchati. Imāni kho, bhikkhave, cattāri agatigamanāni. Idamavoca bhagavā, idaṃ vatvāna sugato, athāparaṃ etadavoca satthā –

    ‘‘છન્દા દોસા ભયા મોહા, યો ધમ્મં અતિવત્તતિ;

    ‘‘Chandā dosā bhayā mohā, yo dhammaṃ ativattati;

    નિહીયતિ તસ્સ યસો, કાળપક્ખેવ ચન્દિમા’’તિ.

    Nihīyati tassa yaso, kāḷapakkheva candimā’’ti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘મનોપુબ્બઙ્ગમા ધમ્મા, મનોસેટ્ઠા મનોમયા;

    ‘‘Manopubbaṅgamā dhammā, manoseṭṭhā manomayā;

    મનસા ચે પદુટ્ઠેન, ભાસતિ વા કરોતિ વા;

    Manasā ce paduṭṭhena, bhāsati vā karoti vā;

    તતો નં દુક્ખમન્વેતિ, ચક્કંવ વહતો પદ’’ન્તિ.

    Tato naṃ dukkhamanveti, cakkaṃva vahato pada’’nti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘મિદ્ધી 7 યદા હોતિ મહગ્ઘસો ચ, નિદ્દાયિતા સમ્પરિવત્તસાયી;

    ‘‘Middhī 8 yadā hoti mahagghaso ca, niddāyitā samparivattasāyī;

    મહાવરાહોવ નિવાપપુટ્ઠો, પુનપ્પુનં ગબ્ભમુપેતિ મન્દો’’તિ.

    Mahāvarāhova nivāpapuṭṭho, punappunaṃ gabbhamupeti mando’’ti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘અયસાવ મલં સમુટ્ઠિતં, તતુટ્ઠાય 9 તમેવ ખાદતિ;

    ‘‘Ayasāva malaṃ samuṭṭhitaṃ, tatuṭṭhāya 10 tameva khādati;

    એવં અતિધોનચારિનં, સાનિ 11 કમ્માનિ નયન્તિ દુગ્ગતિ’’ન્તિ.

    Evaṃ atidhonacārinaṃ, sāni 12 kammāni nayanti duggati’’nti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘ચોરો યથા સન્ધિમુખે ગહીતો, સકમ્મુના હઞ્ઞતિ બજ્ઝતે ચ;

    ‘‘Coro yathā sandhimukhe gahīto, sakammunā haññati bajjhate ca;

    એવં અયં પેચ્ચ પજા પરત્થ, સકમ્મુના હઞ્ઞતિ બજ્ઝતે ચા’’તિ.

    Evaṃ ayaṃ pecca pajā parattha, sakammunā haññati bajjhate cā’’ti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘સુખકામાનિ ભૂતાનિ, યો દણ્ડેન વિહિંસતિ;

    ‘‘Sukhakāmāni bhūtāni, yo daṇḍena vihiṃsati;

    અત્તનો સુખમેસાનો, પેચ્ચ સો ન લભતે 13 સુખ’’ન્તિ.

    Attano sukhamesāno, pecca so na labhate 14 sukha’’nti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘ગુન્નં ચે તરમાનાનં, જિમ્હં ગચ્છતિ પુઙ્ગવો;

    ‘‘Gunnaṃ ce taramānānaṃ, jimhaṃ gacchati puṅgavo;

    સબ્બા તા જિમ્હં ગચ્છન્તિ, નેત્તે જિમ્હં ગતે 15 સતિ.

    Sabbā tā jimhaṃ gacchanti, nette jimhaṃ gate 16 sati.

    ‘‘એવમેવ મનુસ્સેસુ, યો હોતિ સેટ્ઠસમ્મતો;

    ‘‘Evameva manussesu, yo hoti seṭṭhasammato;

    સો ચે અધમ્મં ચરતિ, પગેવ ઇતરા પજા;

    So ce adhammaṃ carati, pageva itarā pajā;

    સબ્બં રટ્ઠં દુક્ખં સેતિ, રાજા ચે હોતિ અધમ્મિકો’’તિ.

    Sabbaṃ raṭṭhaṃ dukkhaṃ seti, rājā ce hoti adhammiko’’ti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘સુકિચ્છરૂપાવતિમે મનુસ્સા, કરોન્તિ પાપં ઉપધીસુ રત્તા;

    ‘‘Sukiccharūpāvatime manussā, karonti pāpaṃ upadhīsu rattā;

    ગચ્છન્તિ તે બહુજનસન્નિવાસં, નિરયં અવીચિં કટુકં ભયાનક’’ન્તિ.

    Gacchanti te bahujanasannivāsaṃ, nirayaṃ avīciṃ kaṭukaṃ bhayānaka’’nti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘ફલં વે 17 કદલિં હન્તિ, ફલં વેળું ફલં નળં;

    ‘‘Phalaṃ ve 18 kadaliṃ hanti, phalaṃ veḷuṃ phalaṃ naḷaṃ;

    સક્કારો કાપુરિસં હન્તિ, ગબ્ભો અસ્સતરિં યથા’’તિ.

    Sakkāro kāpurisaṃ hanti, gabbho assatariṃ yathā’’ti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘કોધમક્ખગરુ ભિક્ખુ, લાભસક્કારગારવો 19;

    ‘‘Kodhamakkhagaru bhikkhu, lābhasakkāragāravo 20;

    સુખેત્તે પૂતિબીજંવ, સદ્ધમ્મે ન વિરૂહતી’’તિ.

    Sukhette pūtibījaṃva, saddhamme na virūhatī’’ti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ૯૧. ‘‘ઇધાહં, ભિક્ખવે, એકચ્ચં પુગ્ગલં પદુટ્ઠચિત્તં એવં ચેતસા ચેતો પરિચ્ચ પજાનામિ, (યથા ખો અયં પુગ્ગલો ઇરિયતિ, યઞ્ચ પટિપદં પટિપન્નો, યઞ્ચ મગ્ગં સમારૂળ્હો) 21. ઇમમ્હિ ચાયં સમયે કાલં કરેય્ય, યથાભતં નિક્ખિત્તો, એવં નિરયે. તં કિસ્સ હેતુ? ચિત્તં હિસ્સ, ભિક્ખવે, પદુટ્ઠં 22, ચેતોપદોસહેતુ 23 ખો પન, ભિક્ખવે, એવમિધેકચ્ચે સત્તા કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપજ્જન્તી’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ, તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    91. ‘‘Idhāhaṃ, bhikkhave, ekaccaṃ puggalaṃ paduṭṭhacittaṃ evaṃ cetasā ceto paricca pajānāmi, (yathā kho ayaṃ puggalo iriyati, yañca paṭipadaṃ paṭipanno, yañca maggaṃ samārūḷho) 24. Imamhi cāyaṃ samaye kālaṃ kareyya, yathābhataṃ nikkhitto, evaṃ niraye. Taṃ kissa hetu? Cittaṃ hissa, bhikkhave, paduṭṭhaṃ 25, cetopadosahetu 26 kho pana, bhikkhave, evamidhekacce sattā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjantī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca, tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘પદુટ્ઠચિત્તં ઞત્વાન, એકચ્ચં ઇધ પુગ્ગલં;

    ‘‘Paduṭṭhacittaṃ ñatvāna, ekaccaṃ idha puggalaṃ;

    એતમત્થઞ્ચ બ્યાકાસિ, બુદ્ધો 27 ભિક્ખૂન સન્તિકે;

    Etamatthañca byākāsi, buddho 28 bhikkhūna santike;

    ઇમમ્હિ ચાયં સમયે, કાલં કયિરાથ પુગ્ગલો;

    Imamhi cāyaṃ samaye, kālaṃ kayirātha puggalo;

    નિરયં ઉપપજ્જેય્ય, ચિત્તં હિસ્સ પદૂસિતં;

    Nirayaṃ upapajjeyya, cittaṃ hissa padūsitaṃ;

    ચેતોપદોસહેતુ હિ, સત્તા ગચ્છન્તિ દુગ્ગતિં.

    Cetopadosahetu hi, sattā gacchanti duggatiṃ.

    યથાભતં નિક્ખિપેય્ય, એવમેવ તથાવિધો;

    Yathābhataṃ nikkhipeyya, evameva tathāvidho;

    કાયસ્સ ભેદા દુપ્પઞ્ઞો, નિરયં સોપપજ્જતી’’તિ.

    Kāyassa bhedā duppañño, nirayaṃ sopapajjatī’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા ઇતિ મે સુતન્તિ.

    Ayampi attho vutto bhagavatā iti me sutanti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘સચે ભાયથ દુક્ખસ્સ, સચે વો દુક્ખમપ્પિયં;

    ‘‘Sace bhāyatha dukkhassa, sace vo dukkhamappiyaṃ;

    માકત્થ પાપકં કમ્મં, આવિ 29 વા યદિ વા રહો.

    Mākattha pāpakaṃ kammaṃ, āvi 30 vā yadi vā raho.

    ‘‘સચે ચ પાપકં કમ્મં, કરિસ્સથ કરોથ વા;

    ‘‘Sace ca pāpakaṃ kammaṃ, karissatha karotha vā;

    ન વો દુક્ખા પમુત્યત્થિ, ઉપેચ્ચપિ પલાયત’’ન્તિ.

    Na vo dukkhā pamutyatthi, upeccapi palāyata’’nti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘અધમ્મેન ધનં લદ્ધા, મુસાવાદેન ચૂભયં;

    ‘‘Adhammena dhanaṃ laddhā, musāvādena cūbhayaṃ;

    મમેતિ બાલા મઞ્ઞન્તિ, તં કથં નુ ભવિસ્સતિ.

    Mameti bālā maññanti, taṃ kathaṃ nu bhavissati.

    ‘‘અન્તરાયા સુ ભવિસ્સન્તિ, સમ્ભતસ્સ વિનસ્સતિ;

    ‘‘Antarāyā su bhavissanti, sambhatassa vinassati;

    મતા સગ્ગં ન ગચ્છન્તિ, નનુ એત્તાવતા હતા’’તિ.

    Matā saggaṃ na gacchanti, nanu ettāvatā hatā’’ti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘કથં ખણતિ અત્તાનં, કથં મિત્તેહિ જીરતિ;

    ‘‘Kathaṃ khaṇati attānaṃ, kathaṃ mittehi jīrati;

    કથં વિવટ્ટતે ધમ્મા, કથં સગ્ગં ન ગચ્છતિ.

    Kathaṃ vivaṭṭate dhammā, kathaṃ saggaṃ na gacchati.

    ‘‘લોભા ખણતિ અત્તાનં, લુદ્ધો મિત્તેહિ જીરતિ;

    ‘‘Lobhā khaṇati attānaṃ, luddho mittehi jīrati;

    લોભા વિવટ્ટતે ધમ્મા, લોભા સગ્ગં ન ગચ્છતી’’તિ.

    Lobhā vivaṭṭate dhammā, lobhā saggaṃ na gacchatī’’ti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘ચરન્તિ બાલા દુમ્મેધા, અમિત્તેનેવ અત્તના;

    ‘‘Caranti bālā dummedhā, amitteneva attanā;

    કરોન્તા પાપકં કમ્મં, યં હોતિ કટુકપ્ફલં 31.

    Karontā pāpakaṃ kammaṃ, yaṃ hoti kaṭukapphalaṃ 32.

    ‘‘ન તં કમ્મં કતં સાધુ, યં કત્વા અનુતપ્પતિ;

    ‘‘Na taṃ kammaṃ kataṃ sādhu, yaṃ katvā anutappati;

    યસ્સ અસ્સુમુખો રોદં, વિપાકં પટિસેવતી’’તિ.

    Yassa assumukho rodaṃ, vipākaṃ paṭisevatī’’ti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘દુક્કરં દુત્તિતિક્ખઞ્ચ, અબ્યત્તેન ચ 33 સામઞ્ઞં;

    ‘‘Dukkaraṃ duttitikkhañca, abyattena ca 34 sāmaññaṃ;

    બહૂ હિ તત્થ સમ્બાધા, યત્થ બાલો વિસીદતિ.

    Bahū hi tattha sambādhā, yattha bālo visīdati.

    ‘‘યો હિ અત્થઞ્ચ ધમ્મઞ્ચ, ભાસમાને તથાગતે;

    ‘‘Yo hi atthañca dhammañca, bhāsamāne tathāgate;

    મનં પદોસયે બાલો, મોઘં ખો તસ્સ જીવિતં.

    Manaṃ padosaye bālo, moghaṃ kho tassa jīvitaṃ.

    ‘‘એતઞ્ચાહં અરહામિ, દુક્ખઞ્ચ ઇતો ચ પાપિયતરં ભન્તે;

    ‘‘Etañcāhaṃ arahāmi, dukkhañca ito ca pāpiyataraṃ bhante;

    યો અપ્પમેય્યેસુ તથાગતેસુ, ચિત્તં પદોસેમિ અવીતરાગો’’તિ.

    Yo appameyyesu tathāgatesu, cittaṃ padosemi avītarāgo’’ti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘અપ્પમેય્યં પમિનન્તો, કોધ વિદ્વા વિકપ્પયે;

    ‘‘Appameyyaṃ paminanto, kodha vidvā vikappaye;

    અપ્પમેય્યં પમાયિનં 35, નિવુતં તં મઞ્ઞે અકિસ્સવ’’ન્તિ.

    Appameyyaṃ pamāyinaṃ 36, nivutaṃ taṃ maññe akissava’’nti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘પુરિસસ્સ હિ જાતસ્સ, કુઠારી 37 જાયતે મુખે;

    ‘‘Purisassa hi jātassa, kuṭhārī 38 jāyate mukhe;

    યાય છિન્દતિ અત્તાનં, બાલો દુબ્ભાસિતં ભણં.

    Yāya chindati attānaṃ, bālo dubbhāsitaṃ bhaṇaṃ.

    ‘‘ન હિ સત્થં સુનિસિતં, વિસં હલાહલં ઇવ;

    ‘‘Na hi satthaṃ sunisitaṃ, visaṃ halāhalaṃ iva;

    એવં વિરદ્ધં પાતેતિ, વાચા દુબ્ભાસિતા યથા’’તિ.

    Evaṃ viraddhaṃ pāteti, vācā dubbhāsitā yathā’’ti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ૯૨.

    92.

    ‘‘યો નિન્દિયં પસંસતિ, તં વા નિન્દતિ યો પસંસિયો.

    ‘‘Yo nindiyaṃ pasaṃsati, taṃ vā nindati yo pasaṃsiyo.

    વિચિનાતિ મુખેન સો કલિં, કલિના તેન સુખં ન વિન્દતિ.

    Vicināti mukhena so kaliṃ, kalinā tena sukhaṃ na vindati.

    ‘‘અપ્પમત્તો અયં કલિ, યો અક્ખેસુ ધનપરાજયો;

    ‘‘Appamatto ayaṃ kali, yo akkhesu dhanaparājayo;

    સબ્બસ્સાપિ સહાપિ અત્તના, અયમેવ મહન્તતરો 39 કલિ;

    Sabbassāpi sahāpi attanā, ayameva mahantataro 40 kali;

    યો સુગતેસુ મનં પદોસયે.

    Yo sugatesu manaṃ padosaye.

    ‘‘સતં સહસ્સાનં નિરબ્બુદાનં, છત્તિંસતી પઞ્ચ ચ અબ્બુદાનિ;

    ‘‘Sataṃ sahassānaṃ nirabbudānaṃ, chattiṃsatī pañca ca abbudāni;

    યમરિયગરહી નિરયં ઉપેતિ, વાચં મનઞ્ચ પણિધાય પાપક’’ન્તિ.

    Yamariyagarahī nirayaṃ upeti, vācaṃ manañca paṇidhāya pāpaka’’nti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘યો લોભગુણે અનુયુત્તો, સો વચસા 41 પરિભાસતિ અઞ્ઞે;

    ‘‘Yo lobhaguṇe anuyutto, so vacasā 42 paribhāsati aññe;

    અસ્સદ્ધો કદરિયો 43 અવદઞ્ઞૂ, મચ્છરિ પેસુણિયં અનુયુત્તો.

    Assaddho kadariyo 44 avadaññū, macchari pesuṇiyaṃ anuyutto.

    ‘‘મુખદુગ્ગ વિભૂત અનરિય, ભૂનહુ પાપક દુક્કટકારિ;

    ‘‘Mukhadugga vibhūta anariya, bhūnahu pāpaka dukkaṭakāri;

    પુરિસન્ત કલી અવજાતપુત્ત 45, મા બહુભાણિધ નેરયિકોસિ.

    Purisanta kalī avajātaputta 46, mā bahubhāṇidha nerayikosi.

    ‘‘રજમાકિરસી અહિતાય, સન્તે ગરહસિ કિબ્બિસકારી;

    ‘‘Rajamākirasī ahitāya, sante garahasi kibbisakārī;

    બહૂનિ દુચ્ચરિતાનિ ચરિત્વા, ગચ્છસિ ખો પપતં ચિરરત્ત’’ન્તિ.

    Bahūni duccaritāni caritvā, gacchasi kho papataṃ ciraratta’’nti.

    ઇદં સંકિલેસભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ.

    તત્થ કતમં વાસનાભાગિયં સુત્તં?

    Tattha katamaṃ vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ?

    ‘‘મનોપુબ્બઙ્ગમા ધમ્મા, મનોસેટ્ઠા મનોમયા;

    ‘‘Manopubbaṅgamā dhammā, manoseṭṭhā manomayā;

    મનસા ચે પસન્નેન, ભાસતિ વા કરોતિ વા;

    Manasā ce pasannena, bhāsati vā karoti vā;

    તતો નં સુખમન્વેતિ, છાયાવ અનપાયિની’’તિ 47.

    Tato naṃ sukhamanveti, chāyāva anapāyinī’’ti 48.

    ઇદં વાસનાભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ.

    ૯૩. મહાનામો સક્કો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘ઇદં, ભન્તે, કપિલવત્થુ ઇદ્ધઞ્ચેવ ફીતઞ્ચ બાહુજઞ્ઞં 49 આકિણ્ણમનુસ્સં સમ્બાધબ્યૂહં, સો ખો અહં, ભન્તે, ભગવન્તં વા પયિરુપાસિત્વા મનોભાવનીયે વા ભિક્ખૂ સાયન્હસમયં કપિલવત્થું પવિસન્તો ભન્તેનપિ હત્થિના સમાગચ્છામિ, ભન્તેનપિ અસ્સેન સમાગચ્છામિ, ભન્તેનપિ રથેન સમાગચ્છામિ, ભન્તેનપિ સકટેન સમાગચ્છામિ, ભન્તેનપિ પુરિસેન સમાગચ્છામિ, તસ્સ મય્હં, ભન્તે, તસ્મિં સમયે મુસ્સતેવ ભગવન્તં આરબ્ભ સતિ, મુસ્સતિ ધમ્મં આરબ્ભ સતિ, મુસ્સતિ સઙ્ઘં આરબ્ભ સતિ. તસ્સ મય્હં, ભન્તે, એવં હોતિ ‘ઇમમ્હિ ચાહં સાયન્હસમયે કાલં કરેય્યં, કા મય્હં 50 ગતિ, કો અભિસમ્પરાયો’’’તિ.

    93. Mahānāmo sakko bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘idaṃ, bhante, kapilavatthu iddhañceva phītañca bāhujaññaṃ 51 ākiṇṇamanussaṃ sambādhabyūhaṃ, so kho ahaṃ, bhante, bhagavantaṃ vā payirupāsitvā manobhāvanīye vā bhikkhū sāyanhasamayaṃ kapilavatthuṃ pavisanto bhantenapi hatthinā samāgacchāmi, bhantenapi assena samāgacchāmi, bhantenapi rathena samāgacchāmi, bhantenapi sakaṭena samāgacchāmi, bhantenapi purisena samāgacchāmi, tassa mayhaṃ, bhante, tasmiṃ samaye mussateva bhagavantaṃ ārabbha sati, mussati dhammaṃ ārabbha sati, mussati saṅghaṃ ārabbha sati. Tassa mayhaṃ, bhante, evaṃ hoti ‘imamhi cāhaṃ sāyanhasamaye kālaṃ kareyyaṃ, kā mayhaṃ 52 gati, ko abhisamparāyo’’’ti.

    ‘‘મા ભાયિ, મહાનામ, મા ભાયિ, મહાનામ, અપાપકં તે મરણં ભવિસ્સતિ, અપાપિકા 53 કાલઙ્કિરિયા. ચતૂહિ ખો, મહાનામ, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો અરિયસાવકો નિબ્બાનનિન્નો હોતિ નિબ્બાનપોણો નિબ્બાનપબ્ભારો. કતમેહિ ચતૂહિ? ઇધ, મહાનામ, અરિયસાવકો બુદ્ધે અવેચ્ચપ્પસાદેન સમન્નાગતો હોતિ, ઇતિપિ સો ભગવા અરહં…પે॰… બુદ્ધો ભગવાતિ. ધમ્મે…પે॰… સઙ્ઘે…પે॰… અરિયકન્તેહિ સીલેહિ સમન્નાગતો હોતિ અખણ્ડેહિ…પે॰… સમાધિસંવત્તનિકેહિ. સેય્યથાપિ, મહાનામ, રુક્ખો પાચીનનિન્નો પાચીનપોણો પાચીનપબ્ભારો, સો મૂલચ્છિન્નો 54 કતમેન પપતેય્યા’’તિ? ‘‘યેન, ભન્તે, નિન્નો યેન પોણો યેન પબ્ભારો’’તિ. ‘‘એવમેવ ખો, મહાનામ, ઇમેહિ ચતૂહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો અરિયસાવકો નિબ્બાનનિન્નો હોતિ નિબ્બાનપોણો નિબ્બાનપબ્ભારો. મા ભાયિ, મહાનામ, મા ભાયિ, મહાનામ, અપાપકં તે મરણં ભવિસ્સતિ, અપાપિકા કાલઙ્કિરિયા’’તિ.

    ‘‘Mā bhāyi, mahānāma, mā bhāyi, mahānāma, apāpakaṃ te maraṇaṃ bhavissati, apāpikā 55 kālaṅkiriyā. Catūhi kho, mahānāma, dhammehi samannāgato ariyasāvako nibbānaninno hoti nibbānapoṇo nibbānapabbhāro. Katamehi catūhi? Idha, mahānāma, ariyasāvako buddhe aveccappasādena samannāgato hoti, itipi so bhagavā arahaṃ…pe… buddho bhagavāti. Dhamme…pe… saṅghe…pe… ariyakantehi sīlehi samannāgato hoti akhaṇḍehi…pe… samādhisaṃvattanikehi. Seyyathāpi, mahānāma, rukkho pācīnaninno pācīnapoṇo pācīnapabbhāro, so mūlacchinno 56 katamena papateyyā’’ti? ‘‘Yena, bhante, ninno yena poṇo yena pabbhāro’’ti. ‘‘Evameva kho, mahānāma, imehi catūhi dhammehi samannāgato ariyasāvako nibbānaninno hoti nibbānapoṇo nibbānapabbhāro. Mā bhāyi, mahānāma, mā bhāyi, mahānāma, apāpakaṃ te maraṇaṃ bhavissati, apāpikā kālaṅkiriyā’’ti.

    ઇદં વાસનાભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘સુખકામાનિ ભૂતાનિ, યો દણ્ડેન ન હિંસતિ;

    ‘‘Sukhakāmāni bhūtāni, yo daṇḍena na hiṃsati;

    અત્તનો સુખમેસાનો, પેચ્ચ સો લભતે સુખ’’ન્તિ.

    Attano sukhamesāno, pecca so labhate sukha’’nti.

    ઇદં વાસનાભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘ગુન્નઞ્ચે તરમાનાનં, ઉજું ગચ્છતિ પુઙ્ગવો;

    ‘‘Gunnañce taramānānaṃ, ujuṃ gacchati puṅgavo;

    સબ્બા તા ઉજું ગચ્છન્તિ, નેત્તે ઉજું ગતે સતિ.

    Sabbā tā ujuṃ gacchanti, nette ujuṃ gate sati.

    ‘‘એવમેવ મનુસ્સેસુ, યો હોતિ સેટ્ઠસમ્મતો;

    ‘‘Evameva manussesu, yo hoti seṭṭhasammato;

    સો સચે 57 ધમ્મં ચરતિ, પગેવ ઇતરા પજા;

    So sace 58 dhammaṃ carati, pageva itarā pajā;

    સબ્બં રટ્ઠં સુખં સેતિ, રાજા ચે હોતિ ધમ્મિકો’’તિ.

    Sabbaṃ raṭṭhaṃ sukhaṃ seti, rājā ce hoti dhammiko’’ti.

    ઇદં વાસનાભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ.

    ૯૪. ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન સમ્બહુલા ભિક્ખૂ ભગવતો ચીવરકમ્મં કરોન્તિ ‘‘નિટ્ઠિતચીવરો ભગવા તેમાસચ્ચયેન ચારિકં પક્કમિસ્સતી’’તિ. તેન ખો પન સમયેન ઇસિદત્તપુરાણા થપતયો સાકેતે 59 પટિવસન્તિ કેનચિ દેવ કરણીયેન. અસ્સોસું ખો ઇસિદત્તપુરાણા થપતયો ‘‘સમ્બહુલા કિર ભિક્ખૂ ભગવતો ચીવરકમ્મં કરોન્તિ. નિટ્ઠિતચીવરો ભગવા તેમાસચ્ચયેન ચારિકં પક્કમિસ્સતી’’તિ.

    94. Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena sambahulā bhikkhū bhagavato cīvarakammaṃ karonti ‘‘niṭṭhitacīvaro bhagavā temāsaccayena cārikaṃ pakkamissatī’’ti. Tena kho pana samayena isidattapurāṇā thapatayo sākete 60 paṭivasanti kenaci deva karaṇīyena. Assosuṃ kho isidattapurāṇā thapatayo ‘‘sambahulā kira bhikkhū bhagavato cīvarakammaṃ karonti. Niṭṭhitacīvaro bhagavā temāsaccayena cārikaṃ pakkamissatī’’ti.

    અથ ખો ઇસિદત્તપુરાણા થપતયો મગ્ગે પુરિસં ઠપેસું ‘‘યદા ત્વં અમ્ભો પુરિસ પસ્સેય્યાસિ ભગવન્તં આગચ્છન્તં અરહન્તં સમ્માસમ્બુદ્ધં, અથ અમ્હાકં આરોચેય્યાસી’’તિ. દ્વીહતીહં ઠિતો ખો સો પુરિસો અદ્દસ ભગવન્તં દૂરતોવ આગચ્છન્તં, દિસ્વાન યેન ઇસિદત્તપુરાણા થપતયો તેનુપસઙ્કમિ, ઉપસઙ્કમિત્વા ઇસિદત્તપુરાણે થપતયો એતદવોચ ‘‘અયં સો ભન્તે 61 ભગવા આગચ્છતિ અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો, યસ્સદાનિ કાલં મઞ્ઞથા’’તિ.

    Atha kho isidattapurāṇā thapatayo magge purisaṃ ṭhapesuṃ ‘‘yadā tvaṃ ambho purisa passeyyāsi bhagavantaṃ āgacchantaṃ arahantaṃ sammāsambuddhaṃ, atha amhākaṃ āroceyyāsī’’ti. Dvīhatīhaṃ ṭhito kho so puriso addasa bhagavantaṃ dūratova āgacchantaṃ, disvāna yena isidattapurāṇā thapatayo tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā isidattapurāṇe thapatayo etadavoca ‘‘ayaṃ so bhante 62 bhagavā āgacchati arahaṃ sammāsambuddho, yassadāni kālaṃ maññathā’’ti.

    અથ ખો ઇસિદત્તપુરાણા થપતયો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિંસુ, ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા ભગવન્તં પિટ્ઠિતો પિટ્ઠિતો અનુબન્ધિંસુ. અથ ખો ભગવા મગ્ગા ઓક્કમ્મ યેન અઞ્ઞતરં રુક્ખમૂલં તેનુપસઙ્કમિ, ઉપસઙ્કમિત્વા પઞ્ઞત્તે આસને નિસીદિ. ઇસિદત્તપુરાણા થપતયો ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિંસુ, એકમન્તં નિસિન્ના ખો ઇસિદત્તપુરાણા થપતયો ભગવન્તં એતદવોચું –

    Atha kho isidattapurāṇā thapatayo yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu, upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā bhagavantaṃ piṭṭhito piṭṭhito anubandhiṃsu. Atha kho bhagavā maggā okkamma yena aññataraṃ rukkhamūlaṃ tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Isidattapurāṇā thapatayo bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu, ekamantaṃ nisinnā kho isidattapurāṇā thapatayo bhagavantaṃ etadavocuṃ –

    ‘‘યદા મયં ભન્તે ભગવન્તં સુણોમ ‘સાવત્થિયા કોસલેસુ ચારિકં પક્કમિસ્સતી’તિ, હોતિ નો તસ્મિં સમયે અનત્તમનતા હોતિ દોમનસ્સં ‘દૂરે નો ભગવા ભવિસ્સતી’તિ. યદા પન મયં ભન્તે ભગવન્તં સુણોમ ‘સાવત્થિયા કોસલેસુ ચારિકં પક્કન્તો’તિ, હોતિ નો તસ્મિં સમયે અનત્તમનતા હોતિ દોમનસ્સં ‘દૂરે નો ભગવા’તિ…પે॰….

    ‘‘Yadā mayaṃ bhante bhagavantaṃ suṇoma ‘sāvatthiyā kosalesu cārikaṃ pakkamissatī’ti, hoti no tasmiṃ samaye anattamanatā hoti domanassaṃ ‘dūre no bhagavā bhavissatī’ti. Yadā pana mayaṃ bhante bhagavantaṃ suṇoma ‘sāvatthiyā kosalesu cārikaṃ pakkanto’ti, hoti no tasmiṃ samaye anattamanatā hoti domanassaṃ ‘dūre no bhagavā’ti…pe….

    ‘‘યદા પન મયં ભન્તે ભગવન્તં સુણોમ ‘કાસીસુ મગધેસુ 63 ચારિકં પક્કમિસ્સતી’તિ, હોતિ નો તસ્મિં સમયે અનત્તમનતા હોતિ દોમનસ્સં ‘દૂરે નો ભગવા ભવિસ્સતી’તિ . યદા પન મયં ભન્તે ભગવન્તં સુણોમ ‘કાસીસુ મગધેસુ ચારિકં પક્કન્તો’તિ, અનપ્પકા નો તસ્મિં સમયે અનત્તમનતા હોતિ અનપ્પકં દોમનસ્સં ‘દૂરે નો ભગવા’તિ.

    ‘‘Yadā pana mayaṃ bhante bhagavantaṃ suṇoma ‘kāsīsu magadhesu 64 cārikaṃ pakkamissatī’ti, hoti no tasmiṃ samaye anattamanatā hoti domanassaṃ ‘dūre no bhagavā bhavissatī’ti . Yadā pana mayaṃ bhante bhagavantaṃ suṇoma ‘kāsīsu magadhesu cārikaṃ pakkanto’ti, anappakā no tasmiṃ samaye anattamanatā hoti anappakaṃ domanassaṃ ‘dūre no bhagavā’ti.

    ‘‘યદા પન મયં ભન્તે ભગવન્તં સુણોમ ‘મગધેસુ કાસીસુ ચારિકં પક્કમિસ્સતી’તિ, હોતિ નો તસ્મિં સમયે અત્તમનતા હોતિ સોમનસ્સં ‘આસન્ને નો ભગવા ભવિસ્સતી’તિ. યદા પન મયં ભન્તે ભગવન્તં સુણોમ ‘મગધેસુ કાસીસુ ચારિકં પક્કન્તો’તિ, હોતિ નો તસ્મિં સમયે અત્તમનતા હોતિ સોમનસ્સં ‘આસન્ને નો ભગવા’તિ…પે॰….

    ‘‘Yadā pana mayaṃ bhante bhagavantaṃ suṇoma ‘magadhesu kāsīsu cārikaṃ pakkamissatī’ti, hoti no tasmiṃ samaye attamanatā hoti somanassaṃ ‘āsanne no bhagavā bhavissatī’ti. Yadā pana mayaṃ bhante bhagavantaṃ suṇoma ‘magadhesu kāsīsu cārikaṃ pakkanto’ti, hoti no tasmiṃ samaye attamanatā hoti somanassaṃ ‘āsanne no bhagavā’ti…pe….

    ‘‘યદા પન મયં ભન્તે ભગવન્તં સુણોમ ‘કોસલેસુ સાવત્થિં 65 ચારિકં પક્કમિસ્સતી’તિ. હોતિ નો તસ્મિં સમયે અત્તમનતા હોતિ સોમનસ્સં ‘આસન્ને નો ભગવા ભવિસ્સતી’તિ.

    ‘‘Yadā pana mayaṃ bhante bhagavantaṃ suṇoma ‘kosalesu sāvatthiṃ 66 cārikaṃ pakkamissatī’ti. Hoti no tasmiṃ samaye attamanatā hoti somanassaṃ ‘āsanne no bhagavā bhavissatī’ti.

    ‘‘યદા પન મયં ભન્તે ભગવન્તં સુણોમ ‘સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે’તિ હોતિ અનપ્પકા નો તસ્મિં સમયે અત્તમનતા, હોતિ અનપ્પકં સોમનસ્સં ‘આસન્ને નો ભગવા’’’તિ.

    ‘‘Yadā pana mayaṃ bhante bhagavantaṃ suṇoma ‘sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme’ti hoti anappakā no tasmiṃ samaye attamanatā, hoti anappakaṃ somanassaṃ ‘āsanne no bhagavā’’’ti.

    ‘‘તસ્માતિહ, થપતયો, સમ્બાધો ઘરાવાસો રજાપથો, અબ્ભોકાસો પબ્બજ્જા, અલઞ્ચ પન વો, થપતયો, અપ્પમાદાયા’’તિ. ‘‘અત્થિ ખો નો, ભન્તે, એતમ્હા સમ્બાધા અઞ્ઞો સમ્બાધો સમ્બાધતરો ચેવ સમ્બાધસઙ્ખાતતરો ચા’’તિ? ‘‘કતમો પન વો, થપતયો, એતમ્હા સમ્બાધા અઞ્ઞો સમ્બાધો સમ્બાધતરો ચેવ સમ્બાધસઙ્ખાતતરો ચા’’તિ?

    ‘‘Tasmātiha, thapatayo, sambādho gharāvāso rajāpatho, abbhokāso pabbajjā, alañca pana vo, thapatayo, appamādāyā’’ti. ‘‘Atthi kho no, bhante, etamhā sambādhā añño sambādho sambādhataro ceva sambādhasaṅkhātataro cā’’ti? ‘‘Katamo pana vo, thapatayo, etamhā sambādhā añño sambādho sambādhataro ceva sambādhasaṅkhātataro cā’’ti?

    ‘‘ઇધ મયં, ભન્તે, યદા રાજા પસેનદિ કોસલો ઉય્યાનભૂમિં નિય્યાતુકામો 67 હોતિ, યે તે રઞ્ઞો પસેનદિસ્સ કોસલસ્સ નાગા ઓપવય્હા, તે કપ્પેત્વા યા તા રઞ્ઞો પસેનદિસ્સ કોસલસ્સ પજાપતિયો પિયા મનાપા, તા 68 એકં પુરતો એકં પચ્છતો નિસીદાપેમ, તાસં ખો પન, ભન્તે, ભગિનીનં એવરૂપો ગન્ધો હોતિ. સેય્યથાપિ નામ ગન્ધકરણ્ડકસ્સ તાવદેવ વિવરિયમાનસ્સ, યથા તં રાજકઞ્ઞાનં 69 ગન્ધેન વિભૂસિતાનં. તાસં ખો પન, ભન્તે, ભગિનીનં એવરૂપો કાયસમ્ફસ્સો હોતિ, સેય્યથાપિ નામ તૂલપિચુનો વા કપ્પાહપિચુનો વા, યથા તં રાજકઞ્ઞાનં સુખેધિતાનં. તસ્મિં ખો પન, ભન્તે, સમયે નાગોપિ રક્ખિતબ્બો હોતિ. તાપિ ભગિનિયો રક્ખિતબ્બા હોતિ. અત્તાપિ રક્ખિતબ્બા હોતિ. ન ખો પન મયં, ભન્તે, અભિજાનામ તાસુ ભગીનિસુ પાપકં ચિત્તં ઞપ્પાદેન્તા, અયં ખો નો, ભન્તે, એતમ્હા સમ્બાધા અઞ્ઞો સમ્બાધો સમ્બાધતરો ચેવ સમ્બાધસઙ્ઘાતતરો ચાતિ.

    ‘‘Idha mayaṃ, bhante, yadā rājā pasenadi kosalo uyyānabhūmiṃ niyyātukāmo 70 hoti, ye te rañño pasenadissa kosalassa nāgā opavayhā, te kappetvā yā tā rañño pasenadissa kosalassa pajāpatiyo piyā manāpā, tā 71 ekaṃ purato ekaṃ pacchato nisīdāpema, tāsaṃ kho pana, bhante, bhaginīnaṃ evarūpo gandho hoti. Seyyathāpi nāma gandhakaraṇḍakassa tāvadeva vivariyamānassa, yathā taṃ rājakaññānaṃ 72 gandhena vibhūsitānaṃ. Tāsaṃ kho pana, bhante, bhaginīnaṃ evarūpo kāyasamphasso hoti, seyyathāpi nāma tūlapicuno vā kappāhapicuno vā, yathā taṃ rājakaññānaṃ sukhedhitānaṃ. Tasmiṃ kho pana, bhante, samaye nāgopi rakkhitabbo hoti. Tāpi bhaginiyo rakkhitabbā hoti. Attāpi rakkhitabbā hoti. Na kho pana mayaṃ, bhante, abhijānāma tāsu bhagīnisu pāpakaṃ cittaṃ ñappādentā, ayaṃ kho no, bhante, etamhā sambādhā añño sambādho sambādhataro ceva sambādhasaṅghātataro cāti.

    ‘‘તસ્માતિહ , થપતયો, સમ્બાધો ઘરાવાસો રજાપથો, અબ્ભોકાસો પબ્બજ્જા. અલઞ્ચ પન વો, થપતયો, અપ્પમાદાય. ચતૂહિ ખો થપતયો, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો અરિયસાવકો સોતાપન્નો હોતિ અવિનિપાતધમ્મો નિયતો સમ્બોધિપરાયણો.

    ‘‘Tasmātiha , thapatayo, sambādho gharāvāso rajāpatho, abbhokāso pabbajjā. Alañca pana vo, thapatayo, appamādāya. Catūhi kho thapatayo, dhammehi samannāgato ariyasāvako sotāpanno hoti avinipātadhammo niyato sambodhiparāyaṇo.

    ‘‘કતમેહિ ચતૂહિ? ઇધ, થપતયો, સુતવા અરિયસાવકો બુદ્ધે અવેચ્ચપ્પસાદેન સમન્નાગતો હોતિ ઇતિપિ સો ભગવા અરહં…પે॰… બુદ્ધો ભગવાતિ, ધમ્મે…પે॰… સઙ્ઘે…પે॰… વિગતમલમચ્છેરેન ચેતસા અગારં અજ્ઝાવસતિ, મુત્તચાગો પયતપાણિ વોસ્સગ્ગરતો યાચયોગો દાનસંવિભાગરતો અપ્પટિવિભત્તં. ઇમેહિ ખો, થપતયો, ચતૂહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો અરિયસાવકો સોતાપન્નો હોતિ અવિનિપાતધમ્મો નિયતો સમ્બોધિપરાયણો.

    ‘‘Katamehi catūhi? Idha, thapatayo, sutavā ariyasāvako buddhe aveccappasādena samannāgato hoti itipi so bhagavā arahaṃ…pe… buddho bhagavāti, dhamme…pe… saṅghe…pe… vigatamalamaccherena cetasā agāraṃ ajjhāvasati, muttacāgo payatapāṇi vossaggarato yācayogo dānasaṃvibhāgarato appaṭivibhattaṃ. Imehi kho, thapatayo, catūhi dhammehi samannāgato ariyasāvako sotāpanno hoti avinipātadhammo niyato sambodhiparāyaṇo.

    ‘‘તુમ્હે ખો, થપતયો, બુદ્ધે અવેચ્ચપ્પસાદેન સમન્નાગતા ઇતિપિ સો ભગવા અરહં…પે॰… બુદ્ધો ભગવાતિ, ધમ્મે…પે॰… સઙ્ઘે…પે॰… યં ખો પન કિઞ્ચિ કુલે દેય્યધમ્મં, સબ્બં તં અપ્પટિવિભત્તં સીલવન્તેહિ કલ્યાણધમ્મેહિ, તં કિં મઞ્ઞથ, થપતયો, કતિવિધા તે કોસલેસુ મનુસ્સા યે તુમ્હાકં સમસમા યદિદં દાનસંવિભાગેહી’’તિ? ‘‘લાભા નો, ભન્તે, સુલદ્ધં નો, ભન્તે, યેસં નો ભગવા એવં પજાનાતી’’તિ.

    ‘‘Tumhe kho, thapatayo, buddhe aveccappasādena samannāgatā itipi so bhagavā arahaṃ…pe… buddho bhagavāti, dhamme…pe… saṅghe…pe… yaṃ kho pana kiñci kule deyyadhammaṃ, sabbaṃ taṃ appaṭivibhattaṃ sīlavantehi kalyāṇadhammehi, taṃ kiṃ maññatha, thapatayo, katividhā te kosalesu manussā ye tumhākaṃ samasamā yadidaṃ dānasaṃvibhāgehī’’ti? ‘‘Lābhā no, bhante, suladdhaṃ no, bhante, yesaṃ no bhagavā evaṃ pajānātī’’ti.

    ઇદં વાસનાભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ.

    ૯૫.

    95.

    ‘‘એકપુપ્ફં ચજિત્વાન 73, સહસ્સં કપ્પકોટિયો.

    ‘‘Ekapupphaṃ cajitvāna 74, sahassaṃ kappakoṭiyo.

    દેવે ચેવ મનુસ્સે ચ, સેસેન પરિનિબ્બુતો’’તિ.

    Deve ceva manusse ca, sesena parinibbuto’’ti.

    ઇદં વાસનાભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘અસ્સત્થે હરિતોભાસે, સંવિરૂળ્હમ્હિ પાદપે;

    ‘‘Assatthe haritobhāse, saṃvirūḷhamhi pādape;

    એકં બુદ્ધગતં 75 સઞ્ઞં, અલભિંત્થં 76 પતિસ્સતો.

    Ekaṃ buddhagataṃ 77 saññaṃ, alabhiṃtthaṃ 78 patissato.

    ‘‘અજ્જ તિંસં તતો કપ્પા, નાભિજાનામિ દુગ્ગતિં;

    ‘‘Ajja tiṃsaṃ tato kappā, nābhijānāmi duggatiṃ;

    તિસ્સો વિજ્જા સચ્છિકતા, તસ્સા સઞ્ઞાય વાસના’’તિ.

    Tisso vijjā sacchikatā, tassā saññāya vāsanā’’ti.

    ઇદં વાસનાભાગિયં સુત્તં.

    Idaṃ vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ.

    ‘‘પિણ્ડાય કોસલં પુરં, પાવિસિ અગ્ગપુગ્ગલો;

    ‘‘Piṇḍāya kosalaṃ puraṃ, pāvisi aggapuggalo;

    અનુકમ્પકો પુરેભત્તં, તણ્હાનિઘાતકો મુનિ.

    Anukampako purebhattaṃ, taṇhānighātako muni.

    ‘‘પુરિસસ્સ વટંસકો હત્થે, સબ્બપુપ્ફેહિલઙ્કતો;

    ‘‘Purisassa vaṭaṃsako hatthe, sabbapupphehilaṅkato;

    સો અદ્દસાસિ સમ્બુદ્ધં, ભિક્ખુસઙ્ઘપુરક્ખતં.

    So addasāsi sambuddhaṃ, bhikkhusaṅghapurakkhataṃ.

    ‘‘પવિસન્તં રાજમગ્ગેન, દેવમાનુસપૂજિતં;

    ‘‘Pavisantaṃ rājamaggena, devamānusapūjitaṃ;

    હટ્ઠો ચિત્તં પસાદેત્વા, સમ્બુદ્ધમુપસઙ્કમિ.

    Haṭṭho cittaṃ pasādetvā, sambuddhamupasaṅkami.

    ‘‘સો તં વટંસકં સુરભિં, વણ્ણવન્તં મનોરમં;

    ‘‘So taṃ vaṭaṃsakaṃ surabhiṃ, vaṇṇavantaṃ manoramaṃ;

    સમ્બુદ્ધસ્સુપનામેસિ, પસન્નો સેહિ પાણિભિ.

    Sambuddhassupanāmesi, pasanno sehi pāṇibhi.

    ‘‘તતો અગ્ગિસિખા વણ્ણા, બુદ્ધસ્સ લપનન્તરા;

    ‘‘Tato aggisikhā vaṇṇā, buddhassa lapanantarā;

    સહસ્સરંસિ વિજ્જુરિવ, ઓક્કા નિક્ખમિ આનના.

    Sahassaraṃsi vijjuriva, okkā nikkhami ānanā.

    ‘‘પદક્ખિણં કરિત્વાન, સીસે આદિચ્ચબન્ધુનો;

    ‘‘Padakkhiṇaṃ karitvāna, sīse ādiccabandhuno;

    તિક્ખત્તું પરિવટ્ટેત્વા, મુદ્ધનન્તરધાયથ.

    Tikkhattuṃ parivaṭṭetvā, muddhanantaradhāyatha.

    ‘‘ઇદં દિસ્વા અચ્છરિયં, અબ્ભુતં લોમહંસનં;

    ‘‘Idaṃ disvā acchariyaṃ, abbhutaṃ lomahaṃsanaṃ;

    એકંસં ચીવરં કત્વા, આનન્દો એતદબ્રવિ.

    Ekaṃsaṃ cīvaraṃ katvā, ānando etadabravi.

    ‘‘‘કો હેતુ સિતકમ્મસ્સ, બ્યાકરોહિ મહામુને;

    ‘‘‘Ko hetu sitakammassa, byākarohi mahāmune;

    ધમ્માલોકો ભવિસ્સતિ, કઙ્ખં વિતર નો મુને.

    Dhammāloko bhavissati, kaṅkhaṃ vitara no mune.

    ‘‘‘યસ્સ તં સબ્બધમ્મેસુ, સદા ઞાણં પવત્તતિ;

    ‘‘‘Yassa taṃ sabbadhammesu, sadā ñāṇaṃ pavattati;

    કઙ્ખિં વેમતિકં થેરં, આનન્દં એતદબ્રવિ.

    Kaṅkhiṃ vematikaṃ theraṃ, ānandaṃ etadabravi.

    ‘‘‘યો સો આનન્દ પુરિસો, મયિ ચિત્તં પસાદયિ;

    ‘‘‘Yo so ānanda puriso, mayi cittaṃ pasādayi;

    ચતુરાસીતિકપ્પાનિ, દુગ્ગતિં ન ગમિસ્સતિ.

    Caturāsītikappāni, duggatiṃ na gamissati.

    ‘‘‘દેવેસુ દેવસોભગ્ગં, દિબ્બં રજ્જં પસાસિય;

    ‘‘‘Devesu devasobhaggaṃ, dibbaṃ rajjaṃ pasāsiya;
