Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિપ્પકરણ-અટ્ઠકથા • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā |
સાસનપટ્ઠાનવારવણ્ણના
Sāsanapaṭṭhānavāravaṇṇanā
૮૯.
89.
એવં સબ્બથા નયસમુટ્ઠાનં વિભજિત્વા ઇદાનિ સાસનપટ્ઠાનં વિભજન્તો યસ્મા સઙ્ગહવારાદીસુ મૂલપદેહેવ પટ્ઠાનં સઙ્ગહેત્વા સરૂપતો ન દસ્સિતં, તસ્મા યથા મૂલપદેહિ પટ્ઠાનં નિદ્ધારેતબ્બં, એવં પટ્ઠાનતોપિ મૂલપદાનિ નિદ્ધારેતબ્બાનીતિ દસ્સનત્થં ‘‘અટ્ઠારસ મૂલપદા કુહિં દટ્ઠબ્બા? સાસનપટ્ઠાને’’તિ આહ. મૂલપદસાસનપટ્ઠાનાનઞ્હિ અઞ્ઞમઞ્ઞસઙ્ગહો પુબ્બે દસ્સિતો એવાતિ. અથ સાસનપટ્ઠાનન્તિ કો વચનત્થો? સાસનસ્સ પટ્ઠાનન્તિ સાસનપટ્ઠાનં , સાસનં દેસના, તસ્સા વેનેય્યજ્ઝાસયાનુરૂપં તેસં હિતસુખનિપ્ફાદનત્થં પકારેહિ ઠાનં પવત્તિ સાસનપટ્ઠાનં. ઇધ પન તસ્સ તથાભાવદીપનં ‘‘સાસનપટ્ઠાન’’ન્તિ વેદિતબ્બં. અથ વા સાસનં અધિસીલસિક્ખાદયો. તેસં પવત્તનુપાયભાવતો પતિટ્ઠહન્તિ એતેહીતિ પટ્ઠાનાનિ, સંકિલેસાદિધમ્મા. તેસં પવેદનતો તદુપચારેન સુત્તાનિ પટ્ઠાનાનિ. તેસં પન સમૂહભાવતો અયં પકરણપ્પદેસો પટ્ઠાનં નામ.
Evaṃ sabbathā nayasamuṭṭhānaṃ vibhajitvā idāni sāsanapaṭṭhānaṃ vibhajanto yasmā saṅgahavārādīsu mūlapadeheva paṭṭhānaṃ saṅgahetvā sarūpato na dassitaṃ, tasmā yathā mūlapadehi paṭṭhānaṃ niddhāretabbaṃ, evaṃ paṭṭhānatopi mūlapadāni niddhāretabbānīti dassanatthaṃ ‘‘aṭṭhārasa mūlapadā kuhiṃ daṭṭhabbā? Sāsanapaṭṭhāne’’ti āha. Mūlapadasāsanapaṭṭhānānañhi aññamaññasaṅgaho pubbe dassito evāti. Atha sāsanapaṭṭhānanti ko vacanattho? Sāsanassa paṭṭhānanti sāsanapaṭṭhānaṃ , sāsanaṃ desanā, tassā veneyyajjhāsayānurūpaṃ tesaṃ hitasukhanipphādanatthaṃ pakārehi ṭhānaṃ pavatti sāsanapaṭṭhānaṃ. Idha pana tassa tathābhāvadīpanaṃ ‘‘sāsanapaṭṭhāna’’nti veditabbaṃ. Atha vā sāsanaṃ adhisīlasikkhādayo. Tesaṃ pavattanupāyabhāvato patiṭṭhahanti etehīti paṭṭhānāni, saṃkilesādidhammā. Tesaṃ pavedanato tadupacārena suttāni paṭṭhānāni. Tesaṃ pana samūhabhāvato ayaṃ pakaraṇappadeso paṭṭhānaṃ nāma.
અપરો નયો – કેનટ્ઠેન પટ્ઠાનં? પટ્ઠિતટ્ઠેન ગમનટ્ઠેનાતિ અત્થો. ‘‘યે તે ગોટ્ઠા પટ્ઠિતગાવો’’તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૧૫૬) આગતટ્ઠાનસ્મિઞ્હિ યેન પટ્ઠાનેન તે ‘‘ગોટ્ઠા પટ્ઠિતગાવો’’તિ વુત્તા, તં અત્થતો ગમનં હોતિ. ઇતિ નાતિવિત્થારિતનયેસુ હારનયેસુ અનિસ્સઙ્ગગમનસ્સ દેસનાઞાણસ્સ સંકિલેસભાગિયાદિલોકિયાદિભેદેસુ તદુભયવોમિસ્સકભેદેસુ ચ વિત્થારિતનયલાભતો નિસ્સઙ્ગવસેન પવત્તગમનત્તા તે સંકિલેસભાગિયાદયો લોકિયાદયો ચ વિસું વિસું વોમિસ્સા ચ અધિકરણવસેન પટ્ઠાનં નામ. તેસં પકાસનતો અયં પકરણપ્પદેસો પટ્ઠાનન્તિ વેદિતબ્બં.
Aparo nayo – kenaṭṭhena paṭṭhānaṃ? Paṭṭhitaṭṭhena gamanaṭṭhenāti attho. ‘‘Ye te goṭṭhā paṭṭhitagāvo’’ti (ma. ni. 1.156) āgataṭṭhānasmiñhi yena paṭṭhānena te ‘‘goṭṭhā paṭṭhitagāvo’’ti vuttā, taṃ atthato gamanaṃ hoti. Iti nātivitthāritanayesu hāranayesu anissaṅgagamanassa desanāñāṇassa saṃkilesabhāgiyādilokiyādibhedesu tadubhayavomissakabhedesu ca vitthāritanayalābhato nissaṅgavasena pavattagamanattā te saṃkilesabhāgiyādayo lokiyādayo ca visuṃ visuṃ vomissā ca adhikaraṇavasena paṭṭhānaṃ nāma. Tesaṃ pakāsanato ayaṃ pakaraṇappadeso paṭṭhānanti veditabbaṃ.
‘‘સંકિલેસભાગિય’’ન્તિઆદીસુ સંકિલિસ્સતિ એતેનાતિ સંકિલેસો. સંકિલેસભાગે સંકિલેસકોટ્ઠાસે પવત્તં સંકિલેસભાગિયં. વાસના પુઞ્ઞભાવના, વાસનાભાગે પવત્તં વાસનાભાગિયં, વાસનં ભજાપેતીતિ વા વાસનાભાગિયં. નિબ્બિજ્ઝનં લોભક્ખન્ધાદીનં પદાલનં નિબ્બેધો. નિબ્બેધભાગે પવત્તં, નિબ્બેધં ભજાપેતીતિ વા નિબ્બેધભાગિયં. પરિનિટ્ઠિતસિક્ખાધમ્મા અસેક્ખા, અસેક્ખભાવે પવત્તં, અસેક્ખે ભજાપેતીતિ વા અસેક્ખભાગિયં. તેસુ યત્થ તણ્હાદિસંકિલેસો વિભત્તો, ઇદં સંકિલેસભાગિયં. યત્થ દાનાદિપુઞ્ઞકિરિયવત્થુ વિભત્તં, ઇદં વાસનાભાગિયં. યત્થ સેક્ખા સીલક્ખન્ધાદયો વિભત્તા, ઇદં નિબ્બેધભાગિયં. યત્થ પન અસેક્ખા સીલક્ખન્ધાદયો વિભત્તા, ઇદં અસેક્ખભાગિયં. ઇતરાનિ તેસં વોમિસ્સકનયવસેન વુત્તાનિ.
‘‘Saṃkilesabhāgiya’’ntiādīsu saṃkilissati etenāti saṃkileso. Saṃkilesabhāge saṃkilesakoṭṭhāse pavattaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ. Vāsanā puññabhāvanā, vāsanābhāge pavattaṃ vāsanābhāgiyaṃ, vāsanaṃ bhajāpetīti vā vāsanābhāgiyaṃ. Nibbijjhanaṃ lobhakkhandhādīnaṃ padālanaṃ nibbedho. Nibbedhabhāge pavattaṃ, nibbedhaṃ bhajāpetīti vā nibbedhabhāgiyaṃ. Pariniṭṭhitasikkhādhammā asekkhā, asekkhabhāve pavattaṃ, asekkhe bhajāpetīti vā asekkhabhāgiyaṃ. Tesu yattha taṇhādisaṃkileso vibhatto, idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ. Yattha dānādipuññakiriyavatthu vibhattaṃ, idaṃ vāsanābhāgiyaṃ. Yattha sekkhā sīlakkhandhādayo vibhattā, idaṃ nibbedhabhāgiyaṃ. Yattha pana asekkhā sīlakkhandhādayo vibhattā, idaṃ asekkhabhāgiyaṃ. Itarāni tesaṃ vomissakanayavasena vuttāni.
તાનિ પન છ દુકા ચત્તારો તિકા એકં ચતુક્કં અપરમ્પિ એકં ચતુક્કન્તિ દ્વાદસ હોન્તિ. તેસુ ચત્તારો દુકા દ્વે ચ તિકા ઉદ્ધટા, ઇતરે ન ઉદ્ધટા, અનુદ્ધરણે કારણં નત્થિ. ઇમિના નયેન તેપિ ગહેતું સક્કાતિ પાળિયં સંખિત્તાતિ દટ્ઠબ્બં. તથા હિ વક્ખતિ – ‘‘ઇમાનિ ચત્તારિ સુત્તાનિ, સાધારણાનિ કતાનિ અટ્ઠ ભવન્તી’’તિઆદિ. તત્થ યસ્મા કત્થચિ સુત્તે તણ્હાસંકિલેસોવ નિદ્દિસીયતિ, કત્થચિ દિટ્ઠિસંકિલેસોવ, કત્થચિ દુચ્ચરિતસંકિલેસોવ નિદ્દિસીયતિ, તસ્મા સંકિલેસભાગિયં સુત્તં તિધા વિભજિત્વા ઉદ્દિટ્ઠં ‘‘તણ્હાસંકિલેસભાગિયં સુત્ત’’ન્તિઆદિના. તથા વોદાનં નામ સંકિલેસે સતિ હોતીતિ વોદાનભાગિયં સુત્તં સંકિલેસવિભાગેન તિધાવ ઉદ્દિટ્ઠં ‘‘તણ્હાવોદાનભાગિયં સુત્ત’’ન્તિઆદિના. તં પન અત્થતો વાસનાભાગિયાદિ એવ હોતિ. અયઞ્ચ નયો કેસુચિ પોત્થકેસુ નત્થિ.
Tāni pana cha dukā cattāro tikā ekaṃ catukkaṃ aparampi ekaṃ catukkanti dvādasa honti. Tesu cattāro dukā dve ca tikā uddhaṭā, itare na uddhaṭā, anuddharaṇe kāraṇaṃ natthi. Iminā nayena tepi gahetuṃ sakkāti pāḷiyaṃ saṃkhittāti daṭṭhabbaṃ. Tathā hi vakkhati – ‘‘imāni cattāri suttāni, sādhāraṇāni katāni aṭṭha bhavantī’’tiādi. Tattha yasmā katthaci sutte taṇhāsaṃkilesova niddisīyati, katthaci diṭṭhisaṃkilesova, katthaci duccaritasaṃkilesova niddisīyati, tasmā saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ tidhā vibhajitvā uddiṭṭhaṃ ‘‘taṇhāsaṃkilesabhāgiyaṃ sutta’’ntiādinā. Tathā vodānaṃ nāma saṃkilese sati hotīti vodānabhāgiyaṃ suttaṃ saṃkilesavibhāgena tidhāva uddiṭṭhaṃ ‘‘taṇhāvodānabhāgiyaṃ sutta’’ntiādinā. Taṃ pana atthato vāsanābhāgiyādi eva hoti. Ayañca nayo kesuci potthakesu natthi.
‘‘તત્થ સંકિલેસો તિવિધો’’તિઆદિ સંકિલેસપટિપક્ખતો સમથાદિનિદ્ધારણવસેન વાસનાભાગિયાદિસુત્તાનં વિસયદસ્સનત્થં આરદ્ધં. તત્થ યદિ આસત્તિ ઉપ્પજ્જતિ ભવેસૂતિ ભવેસુ છન્દરાગં પજહિતું અસક્કોન્તસ્સ યદિ ભવપત્થના ઉપ્પજ્જતિ. એવં સાયન્તિ એવમસ્સ પુગ્ગલસ્સ અયં સમથવિપસ્સનાભાવનામયં પુઞ્ઞકિરિયવત્થુ ભવતિ પુજ્જભવફલનિબ્બત્તનતો. તત્રૂપપત્તિયા સંવત્તતીતિ તત્ર તત્ર ભવે ઉપપત્તિયા સંવત્તતિ. ઇમાનિ ચત્તારિ સુત્તાનીતિ ઇમાનિ સંકિલેસભાગિયાદીનિ ચત્તારિ સુત્તાનિ. સાધારણાનિ કતાનીતિ સંકિલેસભાગિયઞ્ચ વાસનાભાગિયઞ્ચ, સંકિલેસભાગિયઞ્ચ નિબ્બેધભાગિયઞ્ચ, સંકિલેસભાગિયઞ્ચ અસેક્ખભાગિયઞ્ચ, વાસનાભાગિયઞ્ચ નિબ્બેધભાગિયઞ્ચાતિ એવં પદન્તરસંયોજનવસેન મિસ્સિતાનિ કતાનિ. અટ્ઠ ભવન્તીતિ પુરિમાનિ ચત્તારિ ઇમાનિ ચત્તારીતિ એવં અટ્ઠ ભવન્તિ.
‘‘Tattha saṃkileso tividho’’tiādi saṃkilesapaṭipakkhato samathādiniddhāraṇavasena vāsanābhāgiyādisuttānaṃ visayadassanatthaṃ āraddhaṃ. Tattha yadi āsatti uppajjati bhavesūti bhavesu chandarāgaṃ pajahituṃ asakkontassa yadi bhavapatthanā uppajjati. Evaṃ sāyanti evamassa puggalassa ayaṃ samathavipassanābhāvanāmayaṃ puññakiriyavatthu bhavati pujjabhavaphalanibbattanato. Tatrūpapattiyā saṃvattatīti tatra tatra bhave upapattiyā saṃvattati. Imāni cattāri suttānīti imāni saṃkilesabhāgiyādīni cattāri suttāni. Sādhāraṇāni katānīti saṃkilesabhāgiyañca vāsanābhāgiyañca, saṃkilesabhāgiyañca nibbedhabhāgiyañca, saṃkilesabhāgiyañca asekkhabhāgiyañca, vāsanābhāgiyañca nibbedhabhāgiyañcāti evaṃ padantarasaṃyojanavasena missitāni katāni. Aṭṭha bhavantīti purimāni cattāri imāni cattārīti evaṃ aṭṭha bhavanti.
તાનિયેવ અટ્ઠ સુત્તાનિ સાધારણાનિ કતાનિ સોળસ ભવન્તીતિ તાનિયેવ યથાવુત્તાનિ અટ્ઠ સુત્તાનિ વાસનાભાગિયઞ્ચ અસેક્ખભાગિયઞ્ચ નિબ્બેધભાગિયઞ્ચ, અસેક્ખભાગિયઞ્ચ સંકિલેસભાગિયઞ્ચ વાસનાભાગિયઞ્ચ, નિબ્બેધભાગિયઞ્ચ સંકિલેસભાગિયઞ્ચ વાસનાભાગિયઞ્ચ, અસેક્ખભાગિયઞ્ચ સંકિલેસભાગિયઞ્ચ નિબ્બેધભાગિયઞ્ચ, અસેક્ખભાગિયઞ્ચ વાસનાભાગિયઞ્ચ નિબ્બેધભાગિયઞ્ચ, અસેક્ખભાગિયઞ્ચ સંકિલેસભાગિયઞ્ચ વાસનાભાગિયઞ્ચ, નિબ્બેધભાગિયઞ્ચ અસેક્ખભાગિયઞ્ચ નેવસંકિલેસભાગિયઞ્ચ, નવાસનાભાગિયઞ્ચ નનિબ્બેધભાગિયઞ્ચ ન અસેક્ખભાગિયઞ્ચાતિ એવં સાધારણાનિ કતાનિ પુરિમાનિ અટ્ઠ ઇમાનિ અટ્ઠાતિ સોળસ ભવન્તિ. તેસુ ચત્તારો એકકા, છ દુકા, ચત્તારો તિકા, એકો ચતુક્કો, અપરોપિ એકો ચતુક્કોતિ અયમ્પિ વિભાગો વેદિતબ્બો. તત્થાપિ દ્વે દુકા, દ્વે તિકા, દ્વે ચતુક્કા ચ પાળિયં અનાગતાતિ વેદિતબ્બા.
Tāniyeva aṭṭha suttāni sādhāraṇāni katāni soḷasa bhavantīti tāniyeva yathāvuttāni aṭṭha suttāni vāsanābhāgiyañca asekkhabhāgiyañca nibbedhabhāgiyañca, asekkhabhāgiyañca saṃkilesabhāgiyañca vāsanābhāgiyañca, nibbedhabhāgiyañca saṃkilesabhāgiyañca vāsanābhāgiyañca, asekkhabhāgiyañca saṃkilesabhāgiyañca nibbedhabhāgiyañca, asekkhabhāgiyañca vāsanābhāgiyañca nibbedhabhāgiyañca, asekkhabhāgiyañca saṃkilesabhāgiyañca vāsanābhāgiyañca, nibbedhabhāgiyañca asekkhabhāgiyañca nevasaṃkilesabhāgiyañca, navāsanābhāgiyañca nanibbedhabhāgiyañca na asekkhabhāgiyañcāti evaṃ sādhāraṇāni katāni purimāni aṭṭha imāni aṭṭhāti soḷasa bhavanti. Tesu cattāro ekakā, cha dukā, cattāro tikā, eko catukko, aparopi eko catukkoti ayampi vibhāgo veditabbo. Tatthāpi dve dukā, dve tikā, dve catukkā ca pāḷiyaṃ anāgatāti veditabbā.
ઇદાનિ ઇમસ્સ પટ્ઠાનસ્સ સકલસાસનસઙ્ગહિતભાવં વિભાવેતું ‘‘ઇમેહિ સોળસહિ સુત્તેહિ ભિન્નેહિ નવવિધં સુત્તં ભિન્નં ભવતી’’તિ વુત્તં. તસ્સત્થો – ઇમેહિ સંકિલેસભાગિયાદીહિ સોળસહિ સુત્તેહિ પટ્ઠાનનયેન વિભત્તેહિ સુત્તગેય્યાદિનવવિધં પરિયત્તિસાસનસઙ્ખાતં સુત્તં ભિન્નં સોળસધા વિભત્તં હોતિ. ઇમિના સોળસવિધેન પટ્ઠાનેન અસઙ્ગહિતો પરિયત્તિસાસનસ્સ પદેસો નત્થીતિ અધિપ્પાયો. કથં પન સંકિલેસભાગિયાદિભાવો ગહેતબ્બોતિ? આહ ‘‘ગાથાય ગાથા અનુમિનિતબ્બા’’તિઆદિ. તત્થ ગાથાય ગાથા અનુમિનિતબ્બાતિ અયં ગાથા વિય ગાથા સંકિલેસભાગિયાતિ વા વાસનાભાગિયાતિ વા નિબ્બેધભાગિયાતિ વા અસેક્ખભાગિયાતિ વા અનુમિનિતબ્બા, અનુ અનુ મિનિત્વા તક્કેત્વા જાનિતબ્બાતિ અત્થો. સેસપદેસુપિ એસેવ નયો. એત્થ ચ ગાથાવેય્યાકરણવિનિમુત્તા સબ્બા પરિયત્તિ ‘‘સુત્તેના’’તિપદેન સઙ્ગહિતાતિ દટ્ઠબ્બા.
Idāni imassa paṭṭhānassa sakalasāsanasaṅgahitabhāvaṃ vibhāvetuṃ ‘‘imehi soḷasahi suttehi bhinnehi navavidhaṃ suttaṃ bhinnaṃ bhavatī’’ti vuttaṃ. Tassattho – imehi saṃkilesabhāgiyādīhi soḷasahi suttehi paṭṭhānanayena vibhattehi suttageyyādinavavidhaṃ pariyattisāsanasaṅkhātaṃ suttaṃ bhinnaṃ soḷasadhā vibhattaṃ hoti. Iminā soḷasavidhena paṭṭhānena asaṅgahito pariyattisāsanassa padeso natthīti adhippāyo. Kathaṃ pana saṃkilesabhāgiyādibhāvo gahetabboti? Āha ‘‘gāthāya gāthā anuminitabbā’’tiādi. Tattha gāthāya gāthā anuminitabbāti ayaṃ gāthā viya gāthā saṃkilesabhāgiyāti vā vāsanābhāgiyāti vā nibbedhabhāgiyāti vā asekkhabhāgiyāti vā anuminitabbā, anu anu minitvā takketvā jānitabbāti attho. Sesapadesupi eseva nayo. Ettha ca gāthāveyyākaraṇavinimuttā sabbā pariyatti ‘‘suttenā’’tipadena saṅgahitāti daṭṭhabbā.
૯૦.
90.
ઇદાનિ સંકિલેસભાગિયાદીનિ સુત્તાનિ યથાનિદ્દિટ્ઠાનિ ઉદાહરણવસેન વિભાવેતું ‘‘તત્થ કતમં સંકિલેસભાગિયં સુત્ત’’ન્તિઆદિ આરદ્ધં. તત્થ ‘‘કામન્ધા જાલસઞ્છન્ના’’તિ ગાથાય અત્થો હેટ્ઠા વુત્તોયેવ. યથા ઇમસ્સ, એવં ઇતો પરાનમ્પિ હેટ્ઠા વુત્તત્થાનં ઉત્તાનપદાનઞ્ચ અત્થં ન વણ્ણયિસ્સામ.
Idāni saṃkilesabhāgiyādīni suttāni yathāniddiṭṭhāni udāharaṇavasena vibhāvetuṃ ‘‘tattha katamaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ sutta’’ntiādi āraddhaṃ. Tattha ‘‘kāmandhā jālasañchannā’’ti gāthāya attho heṭṭhā vuttoyeva. Yathā imassa, evaṃ ito parānampi heṭṭhā vuttatthānaṃ uttānapadānañca atthaṃ na vaṇṇayissāma.
અગતિગમનાનીતિ કાયાદીહિ અયુત્તગમનાનિ, અકત્તબ્બકરણાનીતિ અત્થો. છન્દાતિ છન્દહેતુ ઇચ્છાપચ્ચયા. અગતિં ગચ્છતીતિ અગન્તબ્બં ગતિં ગચ્છતિ, અકત્તબ્બં કરોતીતિ અત્થો. ધમ્મન્તિ સાધૂનં અરિયાનં ધમ્મં. અતિવત્તતીતિ અતિમદ્દિત્વા વીતિક્કમતિ. નિહીયતીતિ હાયતિ. યસોતિ કિત્તિ ચ પરિવારો ચ.
Agatigamanānīti kāyādīhi ayuttagamanāni, akattabbakaraṇānīti attho. Chandāti chandahetu icchāpaccayā. Agatiṃ gacchatīti agantabbaṃ gatiṃ gacchati, akattabbaṃ karotīti attho. Dhammanti sādhūnaṃ ariyānaṃ dhammaṃ. Ativattatīti atimadditvā vītikkamati. Nihīyatīti hāyati. Yasoti kitti ca parivāro ca.
‘‘મનોપુબ્બઙ્ગમા ધમ્મા’’તિ ગાથાયં મનોતિ યદિપિ કામાવચરકુસલાદિભેદં સબ્બમ્પિ ચતુભૂમકચિત્તં મનો, ઇમસ્મિં પન ઠાને ચક્ખુપાલત્થેરસ્સ (ધ॰ પ॰ ૧-૨; થેરગા॰ ૯૫) પુરિમજાતિયં વેજ્જભૂતસ્સ ઉપ્પન્નવસેન નિયમિયમાનં પટિઘસમ્પયુત્તચિત્તમેવ લબ્ભતિ. સો મનો પુબ્બઙ્ગમો એતેસન્તિ મનોપુબ્બઙ્ગમા, મનસા પઠમગામિના સમન્નાગતાતિ અત્થો. ધમ્માતિ નિસ્સત્તનિજ્જીવટ્ઠેન ધમ્મા, તે પન વેદનાદયો તયો અરૂપિનો ખન્ધા. એતે હિ મનોપુબ્બઙ્ગમા. કથં પનેતેહિ સદ્ધિં એકસ્મિં વત્થુસ્મિં એકસ્મિઞ્ચ આરમ્મણે એકક્ખણે ઉપ્પજ્જમાનો મનો પુબ્બઙ્ગમો નામ હોતીતિ? ઉપ્પાદપચ્ચયટ્ઠેન. યથા હિ બહૂસુ એકતો ગામઘાતાદિકમ્માનિ કરોન્તેસુ ‘‘કો એતેસં પુબ્બઙ્ગમો’’તિ વુત્તે યો તેસં પચ્ચયો હોતિ, યં યં નિસ્સાય તે તં કમ્મં કરોન્તિ, સો દત્તો વા મિત્તો વા તેસં પુબ્બઙ્ગમોતિ વુચ્ચતિ, એવંસમ્પદમિદં દટ્ઠબ્બં. ઇતિ ઉપ્પાદપચ્ચયટ્ઠેન મનો પુબ્બઙ્ગમો એતેસન્તિ મનોપુબ્બઙ્ગમા. ન હિ તે મને અનુપ્પજ્જન્તે ઉપ્પજ્જિતું સક્કુણન્તિ, મનો પન એકચ્ચેસુ ચેતસિકેસુ અનુપ્પજ્જન્તેસુપિ ઉપ્પજ્જતિ એવ.
‘‘Manopubbaṅgamā dhammā’’ti gāthāyaṃ manoti yadipi kāmāvacarakusalādibhedaṃ sabbampi catubhūmakacittaṃ mano, imasmiṃ pana ṭhāne cakkhupālattherassa (dha. pa. 1-2; theragā. 95) purimajātiyaṃ vejjabhūtassa uppannavasena niyamiyamānaṃ paṭighasampayuttacittameva labbhati. So mano pubbaṅgamo etesanti manopubbaṅgamā, manasā paṭhamagāminā samannāgatāti attho. Dhammāti nissattanijjīvaṭṭhena dhammā, te pana vedanādayo tayo arūpino khandhā. Ete hi manopubbaṅgamā. Kathaṃ panetehi saddhiṃ ekasmiṃ vatthusmiṃ ekasmiñca ārammaṇe ekakkhaṇe uppajjamāno mano pubbaṅgamo nāma hotīti? Uppādapaccayaṭṭhena. Yathā hi bahūsu ekato gāmaghātādikammāni karontesu ‘‘ko etesaṃ pubbaṅgamo’’ti vutte yo tesaṃ paccayo hoti, yaṃ yaṃ nissāya te taṃ kammaṃ karonti, so datto vā mitto vā tesaṃ pubbaṅgamoti vuccati, evaṃsampadamidaṃ daṭṭhabbaṃ. Iti uppādapaccayaṭṭhena mano pubbaṅgamo etesanti manopubbaṅgamā. Na hi te mane anuppajjante uppajjituṃ sakkuṇanti, mano pana ekaccesu cetasikesu anuppajjantesupi uppajjati eva.
અધિપતિવસેન મનો સેટ્ઠો એતેસન્તિ મનોસેટ્ઠા. યથા હિ ચોરાદીનં ચોરજેટ્ઠકાદયો અધિપતિનો સેટ્ઠા, તથા તેસમ્પિ મનો સેટ્ઠો. યથા પન દારુઆદીહિ નિપ્ફન્નાનિ ભણ્ડાનિ દારુમયાદીનિ નામ હોન્તિ, તથા એતેપિ મનતો નિપ્ફન્નત્તા મનોમયા નામ. પદુટ્ઠેનાતિ અભિજ્ઝાદીહિ દોસેહિ પદુટ્ઠેન દૂસિતેન ભાસતિ વા કરોતિ વા. સો હિ ભાસન્તો ચતુબ્બિધં વચીદુચ્ચરિતમેવ ભાસતિ, કરોન્તોપિ તિવિધં કાયદુચ્ચરિતમેવ કરોતિ, અભાસન્તો અકરોન્તો તેહિ અભિજ્ઝાદીહિ પદુટ્ઠમનતાય તિવિધં મનોદુચ્ચરિતં પૂરેતિ. એવમસ્સ દસ અકુસલકમ્મપથા પારિપૂરિં ગચ્છન્તિ. તતો નં દુક્ખમન્વેતીતિ તતો તિવિધદુચ્ચરિતતો તં પુગ્ગલં દુક્ખં અન્વેતિ દુચ્ચરિતાનુભાવેન ચતૂસુ અપાયેસુ દુક્ખં અનુગચ્છતિ. યથા કિં? ચક્કંવ વહતો પદન્તિ, યથા નામ સકટં વહતો બલીબદ્દસ્સ પદં પહરન્તં ચક્કં અનુગચ્છતિ, એવં નં પુગ્ગલં દુક્ખમનુગચ્છતીતિ.
Adhipativasena mano seṭṭho etesanti manoseṭṭhā. Yathā hi corādīnaṃ corajeṭṭhakādayo adhipatino seṭṭhā, tathā tesampi mano seṭṭho. Yathā pana dāruādīhi nipphannāni bhaṇḍāni dārumayādīni nāma honti, tathā etepi manato nipphannattā manomayā nāma. Paduṭṭhenāti abhijjhādīhi dosehi paduṭṭhena dūsitena bhāsati vā karoti vā. So hi bhāsanto catubbidhaṃ vacīduccaritameva bhāsati, karontopi tividhaṃ kāyaduccaritameva karoti, abhāsanto akaronto tehi abhijjhādīhi paduṭṭhamanatāya tividhaṃ manoduccaritaṃ pūreti. Evamassa dasa akusalakammapathā pāripūriṃ gacchanti. Tato naṃ dukkhamanvetīti tato tividhaduccaritato taṃ puggalaṃ dukkhaṃ anveti duccaritānubhāvena catūsu apāyesu dukkhaṃ anugacchati. Yathā kiṃ? Cakkaṃva vahato padanti, yathā nāma sakaṭaṃ vahato balībaddassa padaṃ paharantaṃ cakkaṃ anugacchati, evaṃ naṃ puggalaṃ dukkhamanugacchatīti.
‘‘મિદ્ધી યદા હોતી’’તિ ગાથાયં મિદ્ધીતિ થિનમિદ્ધાભિભૂતો. મહગ્ઘસોતિ મહાભોજનો આહરહત્થકઅલંસાટકતત્રવટ્ટકકાકમાસકભુત્તવમિતકાનં અઞ્ઞતરો વિય. નિદ્દાયિતાતિ સુપનસીલો. સમ્પરિવત્તસાયીતિ સેય્યસુખપસ્સસુખાનં અનુયુઞ્જનવસેન સમ્પરિવત્તકસયનસીલો . નિવાપપુટ્ઠોતિ કુણ્ડકાદિના સૂકરભત્તેન પુટ્ઠો. ઘરસૂકરો હિ બાલકાલતો પટ્ઠાય પોસિયમાનો થૂલસરીરકાલે ગેહતો બહિ નિક્ખમિતું અલભન્તો હેટ્ઠામઞ્ચાદીસુ સમ્પરિવત્તિત્વા સમ્પરિવત્તિત્વા અસ્સસન્તો પસ્સસન્તો સયતેવ. ઇદં વુત્તં હોતિ – યદા પુરિસો મિદ્ધી ચ હોતિ મહગ્ઘસો ચ, નિવાપપુટ્ઠો મહાવરાહો વિય અઞ્ઞેન ઇરિયાપથેન યાપેતું અસક્કોન્તો નિદ્દાસીલો સંપરિવત્તસાયી, તદા સો ‘‘અનિચ્ચં દુક્ખં અનત્તા’’તિ તીણિ લક્ખણાનિ મનસિ કાતું ન સક્કોતિ. તેસં અમનસિકારા મન્દપઞ્ઞો પુનપ્પુનં ગબ્ભં ઉપેતિ, ગબ્ભવાસતો ન પરિમુચ્ચતીતિ.
‘‘Middhī yadā hotī’’ti gāthāyaṃ middhīti thinamiddhābhibhūto. Mahagghasoti mahābhojano āharahatthakaalaṃsāṭakatatravaṭṭakakākamāsakabhuttavamitakānaṃ aññataro viya. Niddāyitāti supanasīlo. Samparivattasāyīti seyyasukhapassasukhānaṃ anuyuñjanavasena samparivattakasayanasīlo . Nivāpapuṭṭhoti kuṇḍakādinā sūkarabhattena puṭṭho. Gharasūkaro hi bālakālato paṭṭhāya posiyamāno thūlasarīrakāle gehato bahi nikkhamituṃ alabhanto heṭṭhāmañcādīsu samparivattitvā samparivattitvā assasanto passasanto sayateva. Idaṃ vuttaṃ hoti – yadā puriso middhī ca hoti mahagghaso ca, nivāpapuṭṭho mahāvarāho viya aññena iriyāpathena yāpetuṃ asakkonto niddāsīlo saṃparivattasāyī, tadā so ‘‘aniccaṃ dukkhaṃ anattā’’ti tīṇi lakkhaṇāni manasi kātuṃ na sakkoti. Tesaṃ amanasikārā mandapañño punappunaṃ gabbhaṃ upeti, gabbhavāsato na parimuccatīti.
‘‘અયસાવ મલ’’ન્તિ ગાથાયં અયસાતિ અયતો. સમુટ્ઠિતન્તિ જાતં. તતુટ્ઠાયાતિ તતો ઉટ્ઠહિત્વા. અતિધોનચારિનન્તિ ધોના વુચ્ચતિ ચત્તારો પચ્ચયે ઇદમત્થિતાય અલમેતેનાતિ પચ્ચવેક્ખિત્વા પરિભુઞ્જનપઞ્ઞા, તં અતિક્કમિત્વા ચરન્તો અતિધોનચારી નામ. ઇદં વુત્તં હોતિ – યથા અયતો મલં સમુટ્ઠાય યતો તં સમુટ્ઠિતં, તમેવ ખાદતિ વિનાસેતિ, એવમેવં ચત્તારો પચ્ચયે અપ્પચ્ચવેક્ખિત્વા પરિભુઞ્જન્તં અતિધોનચારિનં સાનિ કમ્માનિ અત્તનો સન્તાને ઉટ્ઠિતત્તા અત્તનો સન્તકાનેવ તાનિ કમ્માનિ દુગ્ગતિં નયન્તીતિ.
‘‘Ayasāva mala’’nti gāthāyaṃ ayasāti ayato. Samuṭṭhitanti jātaṃ. Tatuṭṭhāyāti tato uṭṭhahitvā. Atidhonacārinanti dhonā vuccati cattāro paccaye idamatthitāya alametenāti paccavekkhitvā paribhuñjanapaññā, taṃ atikkamitvā caranto atidhonacārī nāma. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā ayato malaṃ samuṭṭhāya yato taṃ samuṭṭhitaṃ, tameva khādati vināseti, evamevaṃ cattāro paccaye appaccavekkhitvā paribhuñjantaṃ atidhonacārinaṃ sāni kammāni attano santāne uṭṭhitattā attano santakāneva tāni kammāni duggatiṃ nayantīti.
‘‘ચોરો યથા’’તિ ગાથાયં ચોરો યથા સન્ધિમુખે ગહીતોતિ યથા ચોરો ઘરસન્ધિં છિન્દિત્વા ગેહં પવિસન્તો ઘરસન્ધિમુખે એવ રાજપુરિસેહિ ગહિતો. સકમ્મુના હઞ્ઞતિ બજ્ઝતે ચાતિ તેન અત્તના કતકમ્મેન કસાભિતાળનાદિના હઞ્ઞતિ ચેવ અદ્દુબન્ધનાદિના બજ્ઝતિ ચ. એવં અયં પેચ્ચ પજા પરત્થાતિ એવમ્પિ અયં પાપકારિની પજા ઇતો ચવિત્વા પરલોકે. સકમ્મુના હઞ્ઞતિ બજ્ઝતે ચાતિ અત્તનાવ કતેન પાપકમ્મેન નિરયાદીસુ નાનપ્પકારેહિ કમ્મકારણાદીહિ હઞ્ઞતિ ચેવ પરિબજ્ઝતિ ચાતિ.
‘‘Coro yathā’’ti gāthāyaṃ coro yathā sandhimukhe gahītoti yathā coro gharasandhiṃ chinditvā gehaṃ pavisanto gharasandhimukhe eva rājapurisehi gahito. Sakammunā haññati bajjhate cāti tena attanā katakammena kasābhitāḷanādinā haññati ceva addubandhanādinā bajjhati ca. Evaṃ ayaṃ pecca pajā paratthāti evampi ayaṃ pāpakārinī pajā ito cavitvā paraloke. Sakammunā haññati bajjhate cāti attanāva katena pāpakammena nirayādīsu nānappakārehi kammakāraṇādīhi haññati ceva paribajjhati cāti.
‘‘સુખકામાની’’તિ ગાથાયં યો દણ્ડેન વિહિંસતીતિ યો પુગ્ગલો દણ્ડેન વા લેડ્ડુઆદીહિ વા વિબાધતિ. પેચ્ચ સો ન લભે સુખન્તિ સો પુગ્ગલો પરલોકે મનુસ્સસુખં વા દિબ્બસુખં વા ન લભતિ, નિબ્બાનસુખે પન વત્તબ્બમેવ નત્થિ.
‘‘Sukhakāmānī’’ti gāthāyaṃ yo daṇḍena vihiṃsatīti yo puggalo daṇḍena vā leḍḍuādīhi vā vibādhati. Pecca so na labhe sukhanti so puggalo paraloke manussasukhaṃ vā dibbasukhaṃ vā na labhati, nibbānasukhe pana vattabbameva natthi.
ગુન્નં ચે તરમાનાનન્તિ ગાવીસુ મહોઘં તરન્તીસુ. જિમ્હં ગચ્છતિ પુઙ્ગવોતિ યદિ યૂથપતિ ઉસભો કુટિલં ગચ્છતિ. સબ્બા તા જિમ્હં ગચ્છન્તીતિ સબ્બાપિ તા ગાવિયો કુટિલમેવ ગચ્છન્તિ. કસ્મા? નેત્તે જિમ્હં ગતે સતીતિ નેત્તરિ કુટિલં ગતે સતિ, નેત્તસ્સ કુટિલં ગતત્તાતિ અત્થો. સો હિ તાસં પચ્ચયિકો ઉપદ્દવહરો ચ.
Gunnaṃce taramānānanti gāvīsu mahoghaṃ tarantīsu. Jimhaṃ gacchati puṅgavoti yadi yūthapati usabho kuṭilaṃ gacchati. Sabbā tā jimhaṃ gacchantīti sabbāpi tā gāviyo kuṭilameva gacchanti. Kasmā? Nette jimhaṃ gate satīti nettari kuṭilaṃ gate sati, nettassa kuṭilaṃ gatattāti attho. So hi tāsaṃ paccayiko upaddavaharo ca.
‘‘એવમેવ’’ન્તિ ગાથાયં યથા ચેતં, એવમેવં યો મનુસ્સેસુ પધાનસમ્મતો, યદિ સો અધમ્મચારી સિયા. યે તસ્સ અનુજીવિનો, સબ્બેપિ અધમ્મિકાવ હોન્તિ. સામિસમ્પદા હિ પકતિસમ્પદં સમ્પાદેતિ. યસ્મા ચ એતદેવ, તસ્મા સબ્બં રટ્ઠં દુક્ખં સેતિ, રાજા ચે હોતિ અધમ્મિકો. સુકિચ્છરૂપા વતાતિ સુટ્ઠુ કિચ્છાપન્નરૂપા વત. ઉપધીસૂતિ કામગુણૂપધીસુ. રત્તાતિ રાગાભિભૂતા. કટુકન્તિ દુક્ખં.
‘‘Evameva’’nti gāthāyaṃ yathā cetaṃ, evamevaṃ yo manussesu padhānasammato, yadi so adhammacārī siyā. Ye tassa anujīvino, sabbepi adhammikāva honti. Sāmisampadā hi pakatisampadaṃ sampādeti. Yasmā ca etadeva, tasmā sabbaṃ raṭṭhaṃ dukkhaṃ seti, rājā ce hoti adhammiko. Sukiccharūpā vatāti suṭṭhu kicchāpannarūpā vata. Upadhīsūti kāmaguṇūpadhīsu. Rattāti rāgābhibhūtā. Kaṭukanti dukkhaṃ.
કુક્કુચ્ચજનકેનેવ પત્તવટ્ટિપ્પભવસ્સ ઉપચ્છિન્નત્તા ફલુપ્પત્તિ કદલિયા પરાભવાય હોતીતિ આહ – ‘‘ફલં વે કદલિં હન્તી’’તિ. તથા ફલપરિયોસાનત્તા ઓસધીનં ‘‘ફલં વેળું ફલં નળ’’ન્તિ વુત્તં. વળવાય કુચ્છિસ્મિં ગદ્રભસ્સ જાતા અસ્સતરી નામ, સા ગબ્ભં ગણ્હિત્વા કાલે સમ્પત્તે વિજાયિતું ન સક્કોતિ. પાદેહિ ભૂમિં પહરન્તી તિટ્ઠતિ, અથસ્સ ચત્તારો પાદે ચતૂસુ ખાણુકેસુ બન્ધિત્વા કુચ્છિં ફાલેત્વા પોતકં નીહરન્તિ, સા તત્થેવ મરતિ. તેન વુત્તં – ‘‘ગબ્ભો અસ્સતરિં યથા’’તિ. ઇદં વુત્તં હોતિ – યથા અત્તનો ફલં કદલિવેળુનળેપિ વિનાસેતિ, ગબ્ભો ચ અસ્સતરિં, એવં અત્તનો કમ્મફલભૂતો સક્કારો અસપ્પુરિસં વિનાસેતીતિ.
Kukkuccajanakeneva pattavaṭṭippabhavassa upacchinnattā phaluppatti kadaliyā parābhavāya hotīti āha – ‘‘phalaṃ ve kadaliṃ hantī’’ti. Tathā phalapariyosānattā osadhīnaṃ ‘‘phalaṃ veḷuṃ phalaṃ naḷa’’nti vuttaṃ. Vaḷavāya kucchismiṃ gadrabhassa jātā assatarī nāma, sā gabbhaṃ gaṇhitvā kāle sampatte vijāyituṃ na sakkoti. Pādehi bhūmiṃ paharantī tiṭṭhati, athassa cattāro pāde catūsu khāṇukesu bandhitvā kucchiṃ phāletvā potakaṃ nīharanti, sā tattheva marati. Tena vuttaṃ – ‘‘gabbho assatariṃ yathā’’ti. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā attano phalaṃ kadaliveḷunaḷepi vināseti, gabbho ca assatariṃ, evaṃ attano kammaphalabhūto sakkāro asappurisaṃ vināsetīti.
કોધમક્ખગરૂતિ કુજ્ઝનલક્ખણં કોધં, પરગુણમક્ખનલક્ખણં મક્ખઞ્ચ ગરું કત્વા ઉદ્ધં કત્વા ઉક્ખિપિત્વા ચરન્તો. સુખેત્તેતિ સુખેત્તેપિ. પૂતિબીજંવાતિ પૂતિભાવં ગતં બીજં વિય. છકણરસાદિપરિભાવનસુક્ખાપનસુખસયાદીનિ અકરણેન બીજદોસદુટ્ઠન્તિ અત્થો.
Kodhamakkhagarūti kujjhanalakkhaṇaṃ kodhaṃ, paraguṇamakkhanalakkhaṇaṃ makkhañca garuṃ katvā uddhaṃ katvā ukkhipitvā caranto. Sukhetteti sukhettepi. Pūtibījaṃvāti pūtibhāvaṃ gataṃ bījaṃ viya. Chakaṇarasādiparibhāvanasukkhāpanasukhasayādīni akaraṇena bījadosaduṭṭhanti attho.
૯૧.
91.
ચેતસાતિ અત્તનો ચિત્તેન. ચેતોતિ તસ્સ પુગ્ગલસ્સ ચિત્તં. પરિચ્ચાતિ પરિચ્છિન્દિત્વા. ઇરિયતીતિ પવત્તતિ. યથાભતન્તિ યથા કિઞ્ચિ આહરિત્વા ઠપિતં.
Cetasāti attano cittena. Cetoti tassa puggalassa cittaṃ. Pariccāti paricchinditvā. Iriyatīti pavattati. Yathābhatanti yathā kiñci āharitvā ṭhapitaṃ.
માકત્થાતિ મા અકત્થ. ન પમુત્યત્થીતિ પમોક્ખો નત્થિ. ઉપેચ્ચાપીતિ સઞ્ચિચ્ચાપિ, બુદ્ધિપુબ્બેનાપીતિ અત્થો.
Mākatthāti mā akattha. Na pamutyatthīti pamokkho natthi. Upeccāpīti sañciccāpi, buddhipubbenāpīti attho.
‘‘અધમ્મેના’’તિ વત્વાપિ ‘‘મુસાવાદેના’’તિ વચનં મુસાવાદસ્સ મહાસાવજ્જભાવદસ્સનત્થં. તેનેવાહ – ‘‘એકં ધમ્મં અતીતસ્સા’’તિઆદિ (ધ॰ પ॰ ૧૭૬), તથા ‘‘એવં પરિત્તં ખો, રાહુલ, તેસં સામઞ્ઞં, યેસં નત્થિ સમ્પજાનમુસાવાદે લજ્જા’’તિઆદિ (મ॰ નિ॰ ૨.૧૦૮). તં કથં નુ ભવિસ્સતીતિ તં ધનં કેન નુ પકારેન તેસં ભવિસ્સતિ. અધમ્મેન તેસં સમ્ભતત્તા તેસુ નચિરટ્ઠિતિકં હોતીતિ અત્થો. અન્તરાયા સુ ભવિસ્સન્તીતિ અધમ્મિયવોહારાદિતો રાજન્તરાયાદયો ભવિસ્સન્તિ. સૂતિ નિપાતમત્તં. સમ્ભતસ્સ વિનસ્સતીતિ ઇમસ્સ સમ્ભતં સજ્જિતં વિનસ્સતિ. સગ્ગન્તિ સુગતિં. સા હિ રૂપાદીહિ સોભનેહિ અગ્ગોતિ સગ્ગોતિ અધિપ્પેતા. એત્તાવતાતિ દિટ્ઠધમ્મિકસમ્પરાયિકાનં અત્થાનં હાનિયા. હતાતિ વિનટ્ઠા.
‘‘Adhammenā’’ti vatvāpi ‘‘musāvādenā’’ti vacanaṃ musāvādassa mahāsāvajjabhāvadassanatthaṃ. Tenevāha – ‘‘ekaṃ dhammaṃ atītassā’’tiādi (dha. pa. 176), tathā ‘‘evaṃ parittaṃ kho, rāhula, tesaṃ sāmaññaṃ, yesaṃ natthi sampajānamusāvāde lajjā’’tiādi (ma. ni. 2.108). Taṃ kathaṃ nu bhavissatīti taṃ dhanaṃ kena nu pakārena tesaṃ bhavissati. Adhammena tesaṃ sambhatattā tesu naciraṭṭhitikaṃ hotīti attho. Antarāyā su bhavissantīti adhammiyavohārādito rājantarāyādayo bhavissanti. Sūti nipātamattaṃ. Sambhatassa vinassatīti imassa sambhataṃ sajjitaṃ vinassati. Sagganti sugatiṃ. Sā hi rūpādīhi sobhanehi aggoti saggoti adhippetā. Ettāvatāti diṭṭhadhammikasamparāyikānaṃ atthānaṃ hāniyā. Hatāti vinaṭṭhā.
વિવટ્ટતેતિ નિવટ્ટતિ. લોભા ખણતિ અત્તાનન્તિ લોભહેતુ અપુઞ્ઞાનિ કરોન્તો કાયવિસમાદિયોગેન અત્તાનં ખણતિ નામ. મિત્તેહિ જીરતીતિ મિત્તભાવેહિ હાયતિ.
Vivaṭṭateti nivaṭṭati. Lobhā khaṇati attānanti lobhahetu apuññāni karonto kāyavisamādiyogena attānaṃ khaṇati nāma. Mittehi jīratīti mittabhāvehi hāyati.
ચરન્તીતિ ચતૂહિ ઇરિયાપથેહિ અકુસલમેવ કરોન્તા વિચરન્તિ. બાલાતિ ઇધલોકત્થં પરલોકત્થઞ્ચ અજાનન્તા ઇધ બાલા નામ. દુમ્મેધાતિ નિપ્પઞ્ઞા. ન હિ પઞ્ઞાય દુટ્ઠત્તં નામ અત્થિ. અમિત્તેનેવાતિ અમિત્તભૂતેન વિય વેરિના વિય હુત્વા. કટુકપ્ફલન્તિ તિખિણફલં, દુક્ખફલન્તિ અત્થો. ન તં કમ્મં કતં સાધુ, યં કત્વા અનુતપ્પતીતિ યં કમ્મં નિરયાદીસુ નિબ્બત્તનસમત્થં દુક્ખુદયં કત્વા અનુસ્સરિતાનુસ્સરિતક્ખણે અનુતપ્પતિ અનુસોચતિ, તં કતં ન સાધુ ન સુન્દરં ન ભદ્દકં. યસ્સ અસ્સુમુખોતિ યસ્સ અસ્સૂહિ તિન્તમુખો રોદન્તો વિપાકં પટિસેવતિ અનુભોતિ.
Carantīti catūhi iriyāpathehi akusalameva karontā vicaranti. Bālāti idhalokatthaṃ paralokatthañca ajānantā idha bālā nāma. Dummedhāti nippaññā. Na hi paññāya duṭṭhattaṃ nāma atthi. Amittenevāti amittabhūtena viya verinā viya hutvā. Kaṭukapphalanti tikhiṇaphalaṃ, dukkhaphalanti attho. Na taṃ kammaṃ kataṃ sādhu, yaṃ katvā anutappatīti yaṃ kammaṃ nirayādīsu nibbattanasamatthaṃ dukkhudayaṃ katvā anussaritānussaritakkhaṇe anutappati anusocati, taṃ kataṃ na sādhu na sundaraṃ na bhaddakaṃ. Yassa assumukhoti yassa assūhi tintamukho rodanto vipākaṃ paṭisevati anubhoti.
દુક્કરન્તિ વત્તપટિવત્તપૂરણાદિવસેન આભિસમાચારિકસીલસ્સ કાતું અસક્કુણેય્યતાય દુક્કરં. સમાદાનતો પટ્ઠાય ખણ્ડં અકત્વા વિસેસતો આદિબ્રહ્મચરિયકસ્સ ચરિમકચિત્તં પાપેતબ્બતાય દુત્તિતિક્ખં, સીલસંવરાદયો વા અપરિક્ખતે કત્વા સમ્પાદેતું અસક્કુણેય્યતાય દુક્કરં. અધિવાસેતબ્બાનં પન દુસ્સહનતો ખન્તિસંવરંવસેન દુત્તિતિક્ખં. અબ્યત્તેનાતિ મન્દપઞ્ઞેન. સામઞ્ઞન્તિ સમણભાવો. તત્થાતિ તસ્સ સામઞ્ઞસ્સ. સમ્બાધાતિ દુન્નિવત્થદુપ્પારુતમાતુગામાદિસમ્મદ્દા. યત્થાતિ સીલસંવરાદીનં પરિબન્ધભૂતેસુ સમ્બાધસઙ્ખાતેસુ વિસભાગારમ્મણાદીસુ . અથ વા દુક્કરન્તિપદસ્સ અત્થં દસ્સેતું દુત્તિતિક્ખન્તિ વુત્તં. દુત્તિતિક્ખન્તિ દુક્ખમં દુરધિવાસિયં. અબ્યત્તેનાતિ બાલેન. સામઞ્ઞન્તિ સમણધમ્મો. ઇદં વુત્તં હોતિ – યં પણ્ડિતા કુલપુત્તા દસપિ વસ્સાનિ વીસતિપિ…પે॰… સટ્ઠિપિ વસ્સાનિ દન્તેભિ દન્તમાધાય જિવ્હાય તાલું આહચ્ચ ચેતસા ચિત્તં અભિનિગ્ગણ્હિત્વા એકાસનં એકભત્તં પટિસેવમાના આપાણકોટિકં બ્રહ્મચરિયં ચરન્તા સામઞ્ઞં કરોન્તિ, તં બાલા અબ્યત્તા કાતું ન સક્કોન્તીતિ. બહૂહિ તત્થ સમ્બાધાતિ તસ્મિં સામઞ્ઞસઙ્ખાતે અરિયમગ્ગે બહૂ સમ્બાધા, મગ્ગાધિગમાય પટિપન્નસ્સ બહૂ પરિસ્સયાતિ અત્થો.
Dukkaranti vattapaṭivattapūraṇādivasena ābhisamācārikasīlassa kātuṃ asakkuṇeyyatāya dukkaraṃ. Samādānato paṭṭhāya khaṇḍaṃ akatvā visesato ādibrahmacariyakassa carimakacittaṃ pāpetabbatāya duttitikkhaṃ, sīlasaṃvarādayo vā aparikkhate katvā sampādetuṃ asakkuṇeyyatāya dukkaraṃ. Adhivāsetabbānaṃ pana dussahanato khantisaṃvaraṃvasena duttitikkhaṃ. Abyattenāti mandapaññena. Sāmaññanti samaṇabhāvo. Tatthāti tassa sāmaññassa. Sambādhāti dunnivatthaduppārutamātugāmādisammaddā. Yatthāti sīlasaṃvarādīnaṃ paribandhabhūtesu sambādhasaṅkhātesu visabhāgārammaṇādīsu . Atha vā dukkarantipadassa atthaṃ dassetuṃ duttitikkhanti vuttaṃ. Duttitikkhanti dukkhamaṃ duradhivāsiyaṃ. Abyattenāti bālena. Sāmaññanti samaṇadhammo. Idaṃ vuttaṃ hoti – yaṃ paṇḍitā kulaputtā dasapi vassāni vīsatipi…pe… saṭṭhipi vassāni dantebhi dantamādhāya jivhāya tāluṃ āhacca cetasā cittaṃ abhiniggaṇhitvā ekāsanaṃ ekabhattaṃ paṭisevamānā āpāṇakoṭikaṃ brahmacariyaṃ carantā sāmaññaṃ karonti, taṃ bālā abyattā kātuṃ na sakkontīti. Bahūhi tattha sambādhāti tasmiṃ sāmaññasaṅkhāte ariyamagge bahū sambādhā, maggādhigamāya paṭipannassa bahū parissayāti attho.
અપ્પમેય્યં પમિનન્તોતિ અપ્પમેય્યં ખીણાસવપુગ્ગલં ‘‘એત્તકસીલો અયં એત્તકસમાધિ એત્તકપઞ્ઞો’’તિ એવં મિનન્તો. કોધ વિદ્વા વિકપ્પયેતિ કો ઇધ વિદ્વા મેધાવી વિકપ્પેય્ય, ખીણાસવોવ ખીણાસવં મિનન્તો વિકપ્પેય્યાતિ દીપેતિ. નિવુતં મઞ્ઞેતિ યો પન પુથુજ્જનો મિનેતું આરભતિ, તં નિવુતં અવકુજ્જપઞ્ઞં મઞ્ઞામિ. અકિસ્સવન્તિ કિસ્સવા વુચ્ચતિ પઞ્ઞા, નિપ્પઞ્ઞન્તિ અત્થો.
Appameyyaṃ paminantoti appameyyaṃ khīṇāsavapuggalaṃ ‘‘ettakasīlo ayaṃ ettakasamādhi ettakapañño’’ti evaṃ minanto. Kodha vidvā vikappayeti ko idha vidvā medhāvī vikappeyya, khīṇāsavova khīṇāsavaṃ minanto vikappeyyāti dīpeti. Nivutaṃ maññeti yo pana puthujjano minetuṃ ārabhati, taṃ nivutaṃ avakujjapaññaṃ maññāmi. Akissavanti kissavā vuccati paññā, nippaññanti attho.
કુઠારીતિ અત્તચ્છેદકટ્ઠેન કુઠારિસદિસી ફરુસવાચા. છિન્દતીતિ કુસલમૂલસઙ્ખાતે મૂલેયેવ નિકન્તતિ. વિસં હલાહલં ઇવાતિ હલાહલસઙ્ખાતં વિસં ઇવ. એવં વિરદ્ધં પાતેતીતિ વિરદ્ધં અપરદ્ધં ખલિતપુગ્ગલં એવં અપાયેસુ વિનિપાતેતિ. વાચા દુબ્ભાસિતા યથાતિ યથા વાચા અરિયૂપવાદનવસેન દુબ્ભાસિતા.
Kuṭhārīti attacchedakaṭṭhena kuṭhārisadisī pharusavācā. Chindatīti kusalamūlasaṅkhāte mūleyeva nikantati. Visaṃ halāhalaṃ ivāti halāhalasaṅkhātaṃ visaṃ iva. Evaṃ viraddhaṃ pātetīti viraddhaṃ aparaddhaṃ khalitapuggalaṃ evaṃ apāyesu vinipāteti. Vācā dubbhāsitā yathāti yathā vācā ariyūpavādanavasena dubbhāsitā.
૯૨.
92.
નિન્દિયન્તિ નિન્દનીયં. તં વા નિન્દતિ યો પસંસિયોતિ યો ગુણવિસિટ્ઠતાય પસંસારહો પુગ્ગલો, તં વા સો પાપિચ્છતાદીનિ આરોપેત્વા ગરહતિ. વિચિનાતીતિ ઉપચિનાતિ. કલિન્તિ અપરાધં. અયં કલીતિ અયં અપરાધો. અક્ખેસૂતિ જૂતકીળનક્ખેસુ. સબ્બસ્સાપિ સહાપિ અત્તનાતિ સબ્બેન અત્તનો ધનેનાપિ અત્તનાપિ સદ્ધિં. સુગતેસૂતિ સોભનગમનત્તા, સુન્દરં ઠાનં ગતત્તા, સમ્મા ગતત્તા, સમ્મા ચ ગદત્તા સુગતસઙ્ખાતેસુ બુદ્ધાદીસુ. મનં પદોસયેતિ યો મનં પદોસેય્ય, તસ્સ અયં મનોપદોસો એવ મહત્તરો કલીતિ વુત્તં હોતિ. કસ્મા? યસ્મા સતં સહસ્સાનં…પે॰… પાપકન્તિ. તત્થ સતં સહસ્સાનન્તિ નિરબ્બુદગણનાય સતસહસ્સં. છત્તિંસતીતિ અપરાનિ છત્તિંસતિ નિરબ્બુદાનિ. પઞ્ચ ચાતિ અબ્બુદગણનાય પઞ્ચ ચ અબ્બુદાનિ. તસ્મા વસ્સગણનાય એત્તકો સો કાલો, યં કાલં અરિયગરહિવાચં મનઞ્ચ પણિધાય પાપકં નિરયં ઉપેતિ, તત્થ પચ્ચતીતિ વુત્તં હોતિ. ઇદઞ્ચ સઙ્ખેપેન પદુમનિરયે આયુપ્પમાણં, વિત્થારેન પન પરતો આગમિસ્સતિ.
Nindiyanti nindanīyaṃ. Taṃ vā nindati yo pasaṃsiyoti yo guṇavisiṭṭhatāya pasaṃsāraho puggalo, taṃ vā so pāpicchatādīni āropetvā garahati. Vicinātīti upacināti. Kalinti aparādhaṃ. Ayaṃ kalīti ayaṃ aparādho. Akkhesūti jūtakīḷanakkhesu. Sabbassāpi sahāpi attanāti sabbena attano dhanenāpi attanāpi saddhiṃ. Sugatesūti sobhanagamanattā, sundaraṃ ṭhānaṃ gatattā, sammā gatattā, sammā ca gadattā sugatasaṅkhātesu buddhādīsu. Manaṃ padosayeti yo manaṃ padoseyya, tassa ayaṃ manopadoso eva mahattaro kalīti vuttaṃ hoti. Kasmā? Yasmā sataṃ sahassānaṃ…pe… pāpakanti. Tattha sataṃ sahassānanti nirabbudagaṇanāya satasahassaṃ. Chattiṃsatīti aparāni chattiṃsati nirabbudāni. Pañca cāti abbudagaṇanāya pañca ca abbudāni. Tasmā vassagaṇanāya ettako so kālo, yaṃ kālaṃ ariyagarahivācaṃ manañca paṇidhāya pāpakaṃ nirayaṃ upeti, tattha paccatīti vuttaṃ hoti. Idañca saṅkhepena padumaniraye āyuppamāṇaṃ, vitthārena pana parato āgamissati.