Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi

    ૬. સતપત્તઙ્ગપઞ્હો

    6. Satapattaṅgapañho

    . ‘‘ભન્તે નાગસેન, ‘સતપત્તસ્સ એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બ’ન્તિ યં વદેસિ, કતમં તં એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બ’’ન્તિ? ‘‘યથા, મહારાજ, સતપત્તો રવિત્વા પરેસં ખેમં વા ભયં વા આચિક્ખતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન પરેસં ધમ્મં દેસયમાનેન વિનિપાતં ભયતો દસ્સયિતબ્બં, નિબ્બાનં ખેમતો દસ્સયિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, સતપત્તસ્સ એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, થેરેન પિણ્ડોલભારદ્વાજેન –

    6. ‘‘Bhante nāgasena, ‘satapattassa ekaṃ aṅgaṃ gahetabba’nti yaṃ vadesi, katamaṃ taṃ ekaṃ aṅgaṃ gahetabba’’nti? ‘‘Yathā, mahārāja, satapatto ravitvā paresaṃ khemaṃ vā bhayaṃ vā ācikkhati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena paresaṃ dhammaṃ desayamānena vinipātaṃ bhayato dassayitabbaṃ, nibbānaṃ khemato dassayitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, satapattassa ekaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, therena piṇḍolabhāradvājena –

    ‘‘‘નિરયે ભયસન્તાસં, નિબ્બાને વિપુલં સુખં;

    ‘‘‘Niraye bhayasantāsaṃ, nibbāne vipulaṃ sukhaṃ;

    ઉભયાનેતાનત્થાનિ દસ્સેતબ્બાનિ યોગિના’’’તિ.

    Ubhayānetānatthāni dassetabbāni yoginā’’’ti.

    સતપત્તઙ્ગપઞ્હો છટ્ઠો.

    Satapattaṅgapañho chaṭṭho.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact