Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā)

    ૧૦. સતિપટ્ઠાનસુત્તવણ્ણના

    10. Satipaṭṭhānasuttavaṇṇanā

    ૧૦૫. જાનપદિનોતિ (દી॰ નિ॰ ટી॰ ૨.૯૫) જનપદવન્તો, જનપદસ્સ વા ઇસ્સરા રાજકુમારા. ગોત્તવસેન કુરૂ નામ. તેસં નિવાસો યદિ એકો જનપદો, કથં બહુવચનન્તિ આહ ‘‘રુળ્હીસદ્દેના’’તિ. અક્ખરચિન્તકા હિ ઈદિસેસુ ઠાનેસુ યુત્તે વિય સલિઙ્ગવચનાનિ (પાણિનિ ૧.૨૫૧) ઇચ્છન્તિ, અયમેત્થ રુળ્હી યથા અઞ્ઞત્થાપિ ‘‘અઙ્ગેસુ વિહરતિ, મલ્લેસુ વિહરતી’’તિ ચ. તબ્બિસેસને પન જનપદ-સદ્દે જાતિ-સદ્દે એકવચનમેવ. અટ્ઠકથાચરિયા પનાતિ પન-સદ્દો વિસેસત્થજોતનો. તેન પુથુઅત્થવિસયતાય એવં તં બહુવચનન્તિ ‘‘બહુકે પના’’તિઆદિના વક્ખમાનં વિસેસં દીપેતિ. સુત્વાતિ મન્ધાતુમહારાજસ્સ આનુભાવદસ્સનાનુસારેન પરમ્પરાગતં કથં સુત્વા. અનુસંયાયન્તેનાતિ અનુવિચરન્તેન. એતેસં ઠાનન્તિ ચન્દિમસૂરિયમુખેન ચાતુમહારાજિકભવનમાહ. તેનાહ ‘‘તત્થ અગમાસી’’તિઆદિ. સોતિ મન્ધાતુમહારાજા. ન્તિ ચાતુમહારાજિકરજ્જં. ગહેત્વાતિ સમ્પટિચ્છિત્વા. પુન પુચ્છિ પરિણાયકરતનં. દોવારિકભૂમિયં તિટ્ઠન્તિ સુધમ્માય દેવસભાય દેવપુરસ્સ ચ ચતૂસુ દ્વારેસુ આરક્ખાય અધિકતત્તા. દિબ્બરુક્ખસહસ્સપટિમણ્ડિતન્તિ ઇદં ‘‘ચિત્તલતાવન’’ન્તિઆદીસુપિ યોજેતબ્બં.

    105.Jānapadinoti (dī. ni. ṭī. 2.95) janapadavanto, janapadassa vā issarā rājakumārā. Gottavasena kurū nāma. Tesaṃ nivāso yadi eko janapado, kathaṃ bahuvacananti āha ‘‘ruḷhīsaddenā’’ti. Akkharacintakā hi īdisesu ṭhānesu yutte viya saliṅgavacanāni (pāṇini 1.251) icchanti, ayamettha ruḷhī yathā aññatthāpi ‘‘aṅgesu viharati, mallesu viharatī’’ti ca. Tabbisesane pana janapada-sadde jāti-sadde ekavacanameva. Aṭṭhakathācariyā panāti pana-saddo visesatthajotano. Tena puthuatthavisayatāya evaṃ taṃ bahuvacananti ‘‘bahuke panā’’tiādinā vakkhamānaṃ visesaṃ dīpeti. Sutvāti mandhātumahārājassa ānubhāvadassanānusārena paramparāgataṃ kathaṃ sutvā. Anusaṃyāyantenāti anuvicarantena. Etesaṃ ṭhānanti candimasūriyamukhena cātumahārājikabhavanamāha. Tenāha ‘‘tattha agamāsī’’tiādi. Soti mandhātumahārājā. Tanti cātumahārājikarajjaṃ. Gahetvāti sampaṭicchitvā. Puna pucchi pariṇāyakaratanaṃ. Dovārikabhūmiyaṃ tiṭṭhanti sudhammāya devasabhāya devapurassa ca catūsu dvāresu ārakkhāya adhikatattā. Dibbarukkhasahassapaṭimaṇḍitanti idaṃ ‘‘cittalatāvana’’ntiādīsupi yojetabbaṃ.

    પથવિયં પતિટ્ઠાસીતિ ભસ્સિત્વા પથવિયા આસન્ને ઠાને અટ્ઠાસિ, ઠત્વા ચ નચિરસ્સેવ અન્તરધાયિ તેનત્તભાવેન રઞ્ઞો ચક્કવત્તિસ્સરિયસ્સ અભાવતો. ‘‘ચિરતરં કાલં ઠત્વા’’તિ અપરે. દેવભાવો પાતુરહોસિ દેવલોકે પવત્તિવિપાકદાયિનો અપરાપરિયાયવેદનીયસ્સ કમ્મસ્સ કતોકાસત્તા. અવયવે સિદ્ધો વિસેસો સમુદાયસ્સ વિસેસકો હોતીતિ એકમ્પિ રટ્ઠં બહુવચનેન વોહરીયતિ.

    Pathaviyaṃ patiṭṭhāsīti bhassitvā pathaviyā āsanne ṭhāne aṭṭhāsi, ṭhatvā ca nacirasseva antaradhāyi tenattabhāvena rañño cakkavattissariyassa abhāvato. ‘‘Cirataraṃ kālaṃ ṭhatvā’’ti apare. Devabhāvo pāturahosi devaloke pavattivipākadāyino aparāpariyāyavedanīyassa kammassa katokāsattā. Avayave siddho viseso samudāyassa visesako hotīti ekampi raṭṭhaṃ bahuvacanena voharīyati.

    દ-કારેન અત્થં વણ્ણયન્તિ નિરુત્તિનયેન. કમ્માસોતિ કમ્માસપાદો વુચ્ચતિ ઉત્તરપદલોપેન યથા ‘‘રૂપભવો રૂપ’’ન્તિ. કથં પન સો કમ્માસપાદોતિ આહ ‘‘તસ્સ કિરા’’તિઆદિ. દમિતોતિ એત્થ કીદિસં દમનં અધિપ્પેતન્તિ આહ ‘‘પોરિસાદભાવતો પટિસેધિતો’’તિ. ઇમે પન થેરાતિ મજ્ઝિમભાણકે વદતિ, તે પન ચૂળકમ્માસદમ્મં સન્ધાય તથા વદન્તિ. યક્ખિનિપુત્તો હિ કમ્માસપાદો અલીનસત્તુકુમારકાલે બોધિસત્તેન તત્થ દમિતો, સુતસોમકાલે પન બારાણસિરાજા પોરિસાદભાવપટિસેધનેન યત્થ દમિતો, તં મહાકમ્માસદમ્મં નામ. પુત્તોતિ વત્વા અત્રજોતિ વચનં ઓરસપુત્તભાવદસ્સનત્થં.

    Da-kārena atthaṃ vaṇṇayanti niruttinayena. Kammāsoti kammāsapādo vuccati uttarapadalopena yathā ‘‘rūpabhavo rūpa’’nti. Kathaṃ pana so kammāsapādoti āha ‘‘tassa kirā’’tiādi. Damitoti ettha kīdisaṃ damanaṃ adhippetanti āha ‘‘porisādabhāvato paṭisedhito’’ti. Ime pana therāti majjhimabhāṇake vadati, te pana cūḷakammāsadammaṃ sandhāya tathā vadanti. Yakkhiniputto hi kammāsapādo alīnasattukumārakāle bodhisattena tattha damito, sutasomakāle pana bārāṇasirājā porisādabhāvapaṭisedhanena yattha damito, taṃ mahākammāsadammaṃ nāma. Puttoti vatvā atrajoti vacanaṃ orasaputtabhāvadassanatthaṃ.

    યેહિ આવસિતપદેસો કુરુરટ્ઠન્તિ નામં લભિ, તે ઉત્તરકુરુતો આગતા મનુસ્સા તત્થ રક્ખિતનિયામેનેવ પઞ્ચ સીલાનિ રક્ખિંસુ, તેસં દિટ્ઠાનુગતિયા પચ્છિમા જનતાતિ, સો દેસધમ્મવસેન અવિચ્છેદતો વત્તમાનો કુરુવત્તધમ્મોતિ પઞ્ઞાયિત્થ, અયઞ્ચ અત્થો કુરુધમ્મજાતકેન (જા॰ ૧.૩.૭૬-૭૮) દીપેતબ્બો. સો અપરભાગે યત્થ પઠમં સંકિલિટ્ઠો જાતો, તં દસ્સેતું ‘‘કુરુરટ્ઠવાસીન’’ન્તિઆદિ વુત્તં. યત્થ ભગવતો વસનોકાસો કોચિ વિહારો ન હોતિ, તત્થ કેવલં ગોચરગામકિત્તનં નિદાનકથાય પકતિ, યથા તંસક્કેસુ વિહરતિ દેવદહં નામ સક્કાનં નિગમોતિ ઇમમત્થં દસ્સેન્તો ‘‘અવસનોકાસતો’’તિઆદિમાહ.

    Yehi āvasitapadeso kururaṭṭhanti nāmaṃ labhi, te uttarakuruto āgatā manussā tattha rakkhitaniyāmeneva pañca sīlāni rakkhiṃsu, tesaṃ diṭṭhānugatiyā pacchimā janatāti, so desadhammavasena avicchedato vattamāno kuruvattadhammoti paññāyittha, ayañca attho kurudhammajātakena (jā. 1.3.76-78) dīpetabbo. So aparabhāge yattha paṭhamaṃ saṃkiliṭṭho jāto, taṃ dassetuṃ ‘‘kururaṭṭhavāsīna’’ntiādi vuttaṃ. Yattha bhagavato vasanokāso koci vihāro na hoti, tattha kevalaṃ gocaragāmakittanaṃ nidānakathāya pakati, yathā taṃsakkesu viharati devadahaṃ nāma sakkānaṃ nigamoti imamatthaṃ dassento ‘‘avasanokāsato’’tiādimāha.

    ઉદ્દેસવારકથાવણ્ણના

    Uddesavārakathāvaṇṇanā

    ૧૦૬. કસ્મા ભગવા ઇમં સુત્તમભાસીતિ અસાધારણસમુટ્ઠાનં પુચ્છતિ, સાધારણં પન પાકટન્તિ અનામટ્ઠં, તેન સુત્તનિક્ખેપો પુચ્છિતોતિ કત્વા ઇતરો ‘‘કુરુરટ્ઠવાસીન’’ન્તિઆદિના અપરજ્ઝાસયોયં સુત્તનિક્ખેપોતિ દસ્સેતિ. એતેન બાહિરસમુટ્ઠાનં વિભાવિતન્તિ દટ્ઠબ્બં. અજ્ઝત્તિકં પન અસાધારણઞ્ચ મૂલપરિયાયસુત્તાદિટીકાયં વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બં. કુરુરટ્ઠં કિર (દી॰ નિ॰ ટી॰ ૨.૩૭૩) તદા તન્નિવાસીનં સત્તાનં યેભુય્યેન યોનિસોમનસિકારવન્તતાય પુબ્બે ચ કતપુઞ્ઞતાબલેન ઉતુઆદિસમ્પન્નમેવ અહોસિ. તેન વુત્તં ‘‘ઉતુપચ્ચયાદિસમ્પન્નત્તા’’તિ. આદિ-સદ્દેન ભોજનાદિસમ્પત્તિં સઙ્ગણ્હાતિ. કેચિ પન ‘‘પુબ્બે કુરુવત્તધમ્માનુટ્ઠાનવાસનાય ઉત્તરકુરુ વિય યેભુય્યેન ઉતુઆદિસમ્પન્નમેવ હોન્તં ભગવતો કાલે સાતિસયં ઉતુસપ્પાયાદિયુત્તં તં રટ્ઠં અહોસી’’તિ વદન્તિ. ચિત્તસરીરકલ્લતાયાતિ ચિત્તસ્સ સરીરસ્સ ચ અરોગતાય. અનુગ્ગહિતપઞ્ઞાબલાતિ લદ્ધુપકારઞાણાનુભાવા, અનુ અનુ વા આચિણ્ણપઞ્ઞાતેજા. એકવીસતિયા ઠાનેસૂતિ કાયાનુપસ્સનાવસેન ચુદ્દસસુઠાનેસુ, વેદનાનુપસ્સનાવસેન એકસ્મિં ઠાને, તથા ચિત્તાનુપસ્સનાવસેન, ધમ્માનુપસ્સનાવસેન પઞ્ચસુ ઠાનેસૂતિ એવં એકવીસતિયા ઠાનેસુ. કમ્મટ્ઠાનં અરહત્તે પક્ખિપિત્વાતિ ચતુસચ્ચકમ્મટ્ઠાનં યથા અરહત્તં પાપેતિ, એવં દેસનાવસેન અરહત્તે પક્ખિપિત્વા. સુવણ્ણચઙ્કોટકસુવણ્ણમઞ્જૂસાસુ પક્ખિત્તાનિ સુમનચમ્પકાદિનાનાપુપ્ફાનિ મણિપુત્તાદિસત્તરતનાનિ ચ યથા ભાજનસમ્પત્તિયા સવિસેસં સોભન્તિ, કિચ્ચકરાનિ ચ હોન્તિ મનુઞ્ઞાભાવતો, એવં સીલદસ્સનાદિસમ્પત્તિયા ભાજનવિસેસભૂતાય કુરુરટ્ઠવાસિપરિસાય દેસિતા ચ ભગવતો અયં દેસના ભિય્યોસોમત્તાય સોભતિ, કિચ્ચકારી ચ હોતીતિ ઇમમત્થં દસ્સેતિ ‘‘યથા હિ પુરિસો’’તિઆદિના. એત્થાતિ કુરુરટ્ઠે.

    106.Kasmā bhagavā imaṃ suttamabhāsīti asādhāraṇasamuṭṭhānaṃ pucchati, sādhāraṇaṃ pana pākaṭanti anāmaṭṭhaṃ, tena suttanikkhepo pucchitoti katvā itaro ‘‘kururaṭṭhavāsīna’’ntiādinā aparajjhāsayoyaṃ suttanikkhepoti dasseti. Etena bāhirasamuṭṭhānaṃ vibhāvitanti daṭṭhabbaṃ. Ajjhattikaṃ pana asādhāraṇañca mūlapariyāyasuttādiṭīkāyaṃ vuttanayeneva veditabbaṃ. Kururaṭṭhaṃ kira (dī. ni. ṭī. 2.373) tadā tannivāsīnaṃ sattānaṃ yebhuyyena yonisomanasikāravantatāya pubbe ca katapuññatābalena utuādisampannameva ahosi. Tena vuttaṃ ‘‘utupaccayādisampannattā’’ti. Ādi-saddena bhojanādisampattiṃ saṅgaṇhāti. Keci pana ‘‘pubbe kuruvattadhammānuṭṭhānavāsanāya uttarakuru viya yebhuyyena utuādisampannameva hontaṃ bhagavato kāle sātisayaṃ utusappāyādiyuttaṃ taṃ raṭṭhaṃ ahosī’’ti vadanti. Cittasarīrakallatāyāti cittassa sarīrassa ca arogatāya. Anuggahitapaññābalāti laddhupakārañāṇānubhāvā, anu anu vā āciṇṇapaññātejā. Ekavīsatiyā ṭhānesūti kāyānupassanāvasena cuddasasuṭhānesu, vedanānupassanāvasena ekasmiṃ ṭhāne, tathā cittānupassanāvasena, dhammānupassanāvasena pañcasu ṭhānesūti evaṃ ekavīsatiyā ṭhānesu. Kammaṭṭhānaṃ arahatte pakkhipitvāti catusaccakammaṭṭhānaṃ yathā arahattaṃ pāpeti, evaṃ desanāvasena arahatte pakkhipitvā. Suvaṇṇacaṅkoṭakasuvaṇṇamañjūsāsu pakkhittāni sumanacampakādinānāpupphāni maṇiputtādisattaratanāni ca yathā bhājanasampattiyā savisesaṃ sobhanti, kiccakarāni ca honti manuññābhāvato, evaṃ sīladassanādisampattiyā bhājanavisesabhūtāya kururaṭṭhavāsiparisāya desitā ca bhagavato ayaṃ desanā bhiyyosomattāya sobhati, kiccakārī ca hotīti imamatthaṃ dasseti ‘‘yathā hi puriso’’tiādinā. Etthāti kururaṭṭhe.

    પકતિયાતિ સરસતો, ઇમિસ્સા સતિપટ્ઠાનસુત્તદેસનાય પુબ્બેપીતિ અધિપ્પાયો. અનુયુત્તા વિહરન્તિ સત્થુ દેસનાનુસારતોતિ અધિપ્પાયો. વિસ્સટ્ઠઅત્તભાવનાતિ અનિચ્ચાદિવસેન કિસ્મિઞ્ચિ યોનિસોમનસિકારે ચિત્તં અનિયોજેત્વા રૂપાદિઆરમ્મણે અભિરતિવસેન વિસ્સટ્ઠચિત્તેન ભવિતું ન વટ્ટતિ, પમાદવિહારં પહાય અપ્પમત્તેન ભવિતબ્બન્તિ અધિપ્પાયો.

    Pakatiyāti sarasato, imissā satipaṭṭhānasuttadesanāya pubbepīti adhippāyo. Anuyuttā viharanti satthu desanānusāratoti adhippāyo. Vissaṭṭhaattabhāvanāti aniccādivasena kismiñci yonisomanasikāre cittaṃ aniyojetvā rūpādiārammaṇe abhirativasena vissaṭṭhacittena bhavituṃ na vaṭṭati, pamādavihāraṃ pahāya appamattena bhavitabbanti adhippāyo.

    એકાયનોતિ એત્થ અયન-સદ્દો મગ્ગપરિયાયો. ન કેવલમયનમેવ, અથ ખો અઞ્ઞેપિ બહૂ મગ્ગપરિયાયાતિ પદુદ્ધારં કરોન્તો ‘‘મગ્ગસ્સ હી’’તિઆદિ વત્વા યદિ મગ્ગપરિયાયો અયન-સદ્દો, કસ્મા પુન મગ્ગોતિ વુત્તન્તિ ચોદનં સન્ધાયાહ ‘‘તસ્મા’’તિઆદિ. તત્થ એકમગ્ગોતિ એકો એવ મગ્ગો. ન હિ નિબ્બાનગામી મગ્ગો અઞ્ઞો અત્થીતિ. નનુ સતિપટ્ઠાનં ઇધ ‘‘મગ્ગો’’તિ અધિપ્પેતં, તદઞ્ઞે ચ બહૂ મગ્ગધમ્મા અત્થીતિ? સચ્ચં અત્થિ, તે પન સતિપટ્ઠાનગ્ગહણેનેવ ગહિતા તદવિનાભાવતો. તથા હિ ઞાણવીરિયાદયો નિદ્દેસે ગહિતા. ઉદ્દેસે પન સતિયા એવ ગહણં વેનેય્યજ્ઝાસયવસેનાતિ દટ્ઠબ્બં. ન દ્વેધાપથભૂતોતિ ઇમિના ઇમસ્સ મગ્ગસ્સ અનેકમગ્ગતાભાવં વિય અનિબ્બાનગામિભાવાભાવઞ્ચ દસ્સેતિ. એકેનાતિ અસહાયેન. અસહાયતા ચ દુવિધા અત્તદુતિયતાભાવેન વા, યા ‘‘વૂપકટ્ઠકાયતા’’તિ વુચ્ચતિ, તણ્હાદુતિયતાભાવેન વા, યા ‘‘પવિવિત્તચિત્તતા’’તિ વુચ્ચતિ. તેનાહ ‘‘વૂપકટ્ઠેન પવિવિત્તચિત્તેના’’તિ. સેટ્ઠોપિ લોકે ‘‘એકો’’તિ વુચ્ચતિ ‘‘યાવ પરે એકતો કરોસી’’તિઆદીસૂતિ આહ ‘‘એકસ્સાતિ સેટ્ઠસ્સા’’તિ. યદિ સંસારતો નિસ્સરણટ્ઠો અયનટ્ઠો અઞ્ઞેસમ્પિ ઉપનિસ્સયસમ્પન્નાનં સાધારણો કથં ભગવતોતિ આહ ‘‘કિઞ્ચાપી’’તિઆદિ. ઇમસ્મિં ખોતિ એત્થ ખો-સદ્દો અવધારણે, તસ્મા ઇમસ્મિં યેવાતિ અત્થો. દેસનાભેદોયેવ હેસો, યદિદં મગ્ગોતિ વા અયનોતિ વા. તેનાહ ‘‘અત્થો પનેકો’’તિ.

    Ekāyanoti ettha ayana-saddo maggapariyāyo. Na kevalamayanameva, atha kho aññepi bahū maggapariyāyāti paduddhāraṃ karonto ‘‘maggassa hī’’tiādi vatvā yadi maggapariyāyo ayana-saddo, kasmā puna maggoti vuttanti codanaṃ sandhāyāha ‘‘tasmā’’tiādi. Tattha ekamaggoti eko eva maggo. Na hi nibbānagāmī maggo añño atthīti. Nanu satipaṭṭhānaṃ idha ‘‘maggo’’ti adhippetaṃ, tadaññe ca bahū maggadhammā atthīti? Saccaṃ atthi, te pana satipaṭṭhānaggahaṇeneva gahitā tadavinābhāvato. Tathā hi ñāṇavīriyādayo niddese gahitā. Uddese pana satiyā eva gahaṇaṃ veneyyajjhāsayavasenāti daṭṭhabbaṃ. Na dvedhāpathabhūtoti iminā imassa maggassa anekamaggatābhāvaṃ viya anibbānagāmibhāvābhāvañca dasseti. Ekenāti asahāyena. Asahāyatā ca duvidhā attadutiyatābhāvena vā, yā ‘‘vūpakaṭṭhakāyatā’’ti vuccati, taṇhādutiyatābhāvena vā, yā ‘‘pavivittacittatā’’ti vuccati. Tenāha ‘‘vūpakaṭṭhena pavivittacittenā’’ti. Seṭṭhopi loke ‘‘eko’’ti vuccati ‘‘yāva pare ekato karosī’’tiādīsūti āha ‘‘ekassāti seṭṭhassā’’ti. Yadi saṃsārato nissaraṇaṭṭho ayanaṭṭho aññesampi upanissayasampannānaṃ sādhāraṇo kathaṃ bhagavatoti āha ‘‘kiñcāpī’’tiādi. Imasmiṃ khoti ettha kho-saddo avadhāraṇe, tasmā imasmiṃ yevāti attho. Desanābhedoyeva heso, yadidaṃ maggoti vā ayanoti vā. Tenāha ‘‘attho paneko’’ti.

    નાનામુખભાવનાનયપ્પવત્તોતિ કાયાનુપસ્સનાદિમુખેન તત્થાપિ આનાપાનાદિમુખેન ભાવનાનયેન પવત્તો. એકાયનન્તિ એકગામિનં, નિબ્બાનગામિનન્તિ અત્થો. નિબ્બાનઞ્હિ અદુતિયત્તા સેટ્ઠત્તા ચ ‘‘એક’’ન્તિ વુચ્ચતિ. યથાહ ‘‘એકઞ્હિ સચ્ચં ન દુતીયમત્થી’’તિ (સુ॰ નિ॰ ૮૯૦) ‘‘યાવતા, ભિક્ખવે, ધમ્મા સઙ્ખતા વા અસઙ્ખતા વા, વિરાગો તેસં અગ્ગમક્ખાયતી’’તિ (અ॰ નિ॰ ૪.૩૪; ઇતિવુ॰ ૯૦) ચ. ખયો એવ અન્તોતિ ખયન્તો , જાતિયા ખયન્તં દિટ્ઠવાતિ જાતિખયન્તદસ્સી. અવિભાગેન સબ્બેપિ સત્તે હિતેન અનુકમ્પતીતિ હિતાનુકમ્પી. અતરિંસૂતિ તરિંસુ. પુબ્બેતિ પુરિમકા બુદ્ધા, પુબ્બે વા અતીતકાલે.

    Nānāmukhabhāvanānayappavattoti kāyānupassanādimukhena tatthāpi ānāpānādimukhena bhāvanānayena pavatto. Ekāyananti ekagāminaṃ, nibbānagāminanti attho. Nibbānañhi adutiyattā seṭṭhattā ca ‘‘eka’’nti vuccati. Yathāha ‘‘ekañhi saccaṃ na dutīyamatthī’’ti (su. ni. 890) ‘‘yāvatā, bhikkhave, dhammā saṅkhatā vā asaṅkhatā vā, virāgo tesaṃ aggamakkhāyatī’’ti (a. ni. 4.34; itivu. 90) ca. Khayo eva antoti khayanto , jātiyā khayantaṃ diṭṭhavāti jātikhayantadassī. Avibhāgena sabbepi satte hitena anukampatīti hitānukampī. Atariṃsūti tariṃsu. Pubbeti purimakā buddhā, pubbe vā atītakāle.

    ન્તિ તં તેસં વચનં, તં વા કિરિયાવુત્તિવાચકત્તં ન યુજ્જતિ. ન હિ સઙ્ખેય્યપ્પધાનતાય સત્તવાચિનો એક-સદ્દસ્સ કિરિયાવુત્તિવાચકતા અત્થિ. ‘‘સકિમ્પિ ઉદ્ધં ગચ્છેય્યા’’તિઆદીસુ (અ॰ નિ॰ ૭.૭૨) વિય ‘‘સકિં અયનો’’તિ ઇમિના બ્યઞ્જનેન ભવિતબ્બં. એવં અત્થં યોજેત્વાતિ એવં પદત્થં યોજેત્વા. ઉભયથાપીતિ પુરિમનયેન પચ્છિમનયેન ચ. ન યુજ્જતિ ઇધાધિપ્પેતમગ્ગસ્સ અનેકવારં પવત્તિસબ્ભાવતો. તેનાહ ‘‘કસ્મા’’તિઆદિ. અનેકવારમ્પિ અયતીતિ પુરિમનયસ્સ, અનેકઞ્ચસ્સ અયનં હોતીતિ પચ્છિમનયસ્સ ચ પટિક્ખેપો.

    Tanti taṃ tesaṃ vacanaṃ, taṃ vā kiriyāvuttivācakattaṃ na yujjati. Na hi saṅkheyyappadhānatāya sattavācino eka-saddassa kiriyāvuttivācakatā atthi. ‘‘Sakimpi uddhaṃ gaccheyyā’’tiādīsu (a. ni. 7.72) viya ‘‘sakiṃ ayano’’ti iminā byañjanena bhavitabbaṃ. Evaṃ atthaṃ yojetvāti evaṃ padatthaṃ yojetvā. Ubhayathāpīti purimanayena pacchimanayena ca. Na yujjati idhādhippetamaggassa anekavāraṃ pavattisabbhāvato. Tenāha ‘‘kasmā’’tiādi. Anekavārampi ayatīti purimanayassa, anekañcassa ayanaṃ hotīti pacchimanayassa ca paṭikkhepo.

    ઇમસ્મિં પદેતિ ‘‘એકાયનો અયં ભિક્ખવે મગ્ગો’’તિ ઇમસ્મિં વાક્યે, ઇમસ્મિં વા ‘‘પુબ્બભાગમગ્ગો લોકુત્તરમગ્ગો’’તિ સંસયટ્ઠાને. મિસ્સકમગ્ગોતિ લોકિયેન મિસ્સકો લોકુત્તરમગ્ગો. વિસુદ્ધિઆદીનં નિપ્પરિયાયહેતું સઙ્ગણ્હન્તો આચરિયત્થેરો ‘‘મિસ્સકમગ્ગો’’તિ આહ, ઇતરો પરિયાયહેતુ ઇધાધિપ્પેતોતિ ‘‘પુબ્બભાગમગ્ગો’’તિ.

    Imasmiṃ padeti ‘‘ekāyano ayaṃ bhikkhave maggo’’ti imasmiṃ vākye, imasmiṃ vā ‘‘pubbabhāgamaggo lokuttaramaggo’’ti saṃsayaṭṭhāne. Missakamaggoti lokiyena missako lokuttaramaggo. Visuddhiādīnaṃ nippariyāyahetuṃ saṅgaṇhanto ācariyatthero ‘‘missakamaggo’’ti āha, itaro pariyāyahetu idhādhippetoti ‘‘pubbabhāgamaggo’’ti.

    સદ્દં સુત્વાવાતિ ‘‘કાલો, ભન્તે, ધમ્મસ્સવનાયા’’તિ કાલારોચનસદ્દં સુત્વા. એવં ઉક્ખિપિત્વાતિ. એવં ‘‘મધુરં ઇમં કુહિં છડ્ડેમા’’તિ અછડ્ડેન્તા ઉચ્છુભારં વિય પગ્ગહેત્વા ન વિચરન્તિ. આલુળેતીતિ વિલુળિતો આકુલો હોતીતિ અત્થો. એકાયનમગ્ગો વુચ્ચતિ પુબ્બભાગસતિપટ્ઠાનમગ્ગોતિ. એત્તાવતા ઇધાધિપ્પેતત્થે સિદ્ધે તસ્સેવ અલઙ્કારત્થં સો પન યસ્સ પુબ્બભાગમગ્ગો, તં દસ્સેતું ‘‘મગ્ગાનટ્ઠઙ્ગિકો’’તિઆદિકા ગાથાપિ પટિસમ્ભિદામગ્ગતોવ આનેત્વા ઠપિતા.

    Saddaṃ sutvāvāti ‘‘kālo, bhante, dhammassavanāyā’’ti kālārocanasaddaṃ sutvā. Evaṃ ukkhipitvāti. Evaṃ ‘‘madhuraṃ imaṃ kuhiṃ chaḍḍemā’’ti achaḍḍentā ucchubhāraṃ viya paggahetvā na vicaranti. Āluḷetīti viluḷito ākulo hotīti attho. Ekāyanamaggo vuccati pubbabhāgasatipaṭṭhānamaggoti. Ettāvatā idhādhippetatthe siddhe tasseva alaṅkāratthaṃ so pana yassa pubbabhāgamaggo, taṃ dassetuṃ ‘‘maggānaṭṭhaṅgiko’’tiādikā gāthāpi paṭisambhidāmaggatova ānetvā ṭhapitā.

    નિબ્બાનગમનટ્ઠેનાતિ નિબ્બાનં ગચ્છતિ અધિગચ્છતિ એતેનાતિ નિબ્બાનગમનં, સો એવ અવિપરીતસભાવતાય અત્થો, તેન નિબ્બાનગમનટ્ઠેન, નિબ્બાનાધિગમુપાયતાયાતિ અત્થો. મગ્ગનીયટ્ઠેનાતિ ગવેસિતબ્બતાય, ‘‘ગમનીયટ્ઠેના’’તિ વા પાઠો, ઉપગન્તબ્બત્તાતિ અત્થો. રાગાદીહીતિ. ઇમિના રાગદોસમોહાનંયેવ ગહણં ‘‘રાગો મલં, દોસો મલં, મોહો મલ’’ન્તિ (વિભ॰ ૯૨૪) વચનતો. ‘‘અભિજ્ઝાવિસમલોભાદીહી’’તિ પન ઇમિના સબ્બેસમ્પિ ઉપક્કિલેસાનં સઙ્ગણ્હનત્થં તે વિસું ઉદ્ધટા. સત્તાનં વિસુદ્ધિયાતિ વુત્તસ્સ અત્થસ્સ એકન્તિકતં દસ્સેન્તો ‘‘તથા હી’’તિઆદિમાહ. કામં ‘‘વિસુદ્ધિયા’’તિ સામઞ્ઞજોતના, ચિત્તવિસુદ્ધિ એવ પનેત્થ અધિપ્પેતાતિ દસ્સેતું ‘‘રૂપમલવસેન પના’’તિઆદિ વુત્તં. ન કેવલં અટ્ઠકથાવચનમેવ, અથ ખો ઇદમેત્થ આહચ્ચભાસિતન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘તથા હી’’તિઆદિમાહ.

    Nibbānagamanaṭṭhenāti nibbānaṃ gacchati adhigacchati etenāti nibbānagamanaṃ, so eva aviparītasabhāvatāya attho, tena nibbānagamanaṭṭhena, nibbānādhigamupāyatāyāti attho. Magganīyaṭṭhenāti gavesitabbatāya, ‘‘gamanīyaṭṭhenā’’ti vā pāṭho, upagantabbattāti attho. Rāgādīhīti. Iminā rāgadosamohānaṃyeva gahaṇaṃ ‘‘rāgo malaṃ, doso malaṃ, moho mala’’nti (vibha. 924) vacanato. ‘‘Abhijjhāvisamalobhādīhī’’ti pana iminā sabbesampi upakkilesānaṃ saṅgaṇhanatthaṃ te visuṃ uddhaṭā. Sattānaṃ visuddhiyāti vuttassa atthassa ekantikataṃ dassento ‘‘tathā hī’’tiādimāha. Kāmaṃ ‘‘visuddhiyā’’ti sāmaññajotanā, cittavisuddhi eva panettha adhippetāti dassetuṃ ‘‘rūpamalavasena panā’’tiādi vuttaṃ. Na kevalaṃ aṭṭhakathāvacanameva, atha kho idamettha āhaccabhāsitanti dassento ‘‘tathā hī’’tiādimāha.

    સા પનાયં ચિત્તવિસુદ્ધિ સિજ્ઝમાના યસ્મા સોકાદીનં અનુપ્પાદાય સંવત્તતિ, તસ્મા વુત્તં ‘‘સોકપરિદેવાનં સમતિક્કમાયા’’તિઆદિ. તત્થ સોચનં ઞાતિબ્યસનાદિનિમિત્તં ચેતસો સન્તાપો અન્તોનિજ્ઝાનં સોકો. ઞાતિબ્યસનાદિનિમિત્તમેવ સોકાધિકતાય ‘‘કહં, એકપુત્તક, કહં, એકપુત્તકા’’તિ પરિદેવવસેન લપનં પરિદેવો, આયતિં અનુપ્પજ્જનં ઇધ સમતિક્કમોતિ આહ ‘‘પહાનાયા’’તિ. તં પનસ્સ સમતિક્કમાવહતં નિદસ્સનવસેન દસ્સેન્તો ‘‘અયં હી’’તિઆદિમાહ.

    Sā panāyaṃ cittavisuddhi sijjhamānā yasmā sokādīnaṃ anuppādāya saṃvattati, tasmā vuttaṃ ‘‘sokaparidevānaṃ samatikkamāyā’’tiādi. Tattha socanaṃ ñātibyasanādinimittaṃ cetaso santāpo antonijjhānaṃ soko. Ñātibyasanādinimittameva sokādhikatāya ‘‘kahaṃ, ekaputtaka, kahaṃ, ekaputtakā’’ti paridevavasena lapanaṃ paridevo, āyatiṃ anuppajjanaṃ idha samatikkamoti āha ‘‘pahānāyā’’ti. Taṃ panassa samatikkamāvahataṃ nidassanavasena dassento ‘‘ayaṃ hī’’tiādimāha.

    તત્થ યં પુબ્બે તં વિસોધેહીતિ અતીતેસુ ખન્ધેસુ તણ્હાસંકિલેસવિસોધનં વુત્તં. પચ્છાતિ પરતો. તેતિ તુય્હં. માહૂતિ મા અહુ. કિઞ્ચનન્તિ રાગાદિકિઞ્ચનં. એતેન અનાગતેસુ ખન્ધેસુ સંકિલેસવિસોધનં વુત્તં. મજ્ઝેતિ તદુભયવેમજ્ઝે. નો ચે ગહેસ્સસીતિ ન ઉપાદિયિસ્સસિ ચે. એતેન પચ્ચુપ્પન્ને ખન્ધપબન્ધે ઉપાદાનપ્પવત્તિ વુત્તા. ઉપસન્તો ચરિસ્સસીતિ એવં અદ્ધત્તયગતસંકિલેસવિસોધને સતિ નિબ્બુતસબ્બપરિળાહતાય ઉપસન્તો હુત્વા વિહરિસ્સસીતિ અરહત્તનિકૂટેન ગાથં નિટ્ઠપેસિ. તેનાહ ‘‘ઇમં ગાથ’’ન્તિઆદિ.

    Tattha yaṃ pubbe taṃ visodhehīti atītesu khandhesu taṇhāsaṃkilesavisodhanaṃ vuttaṃ. Pacchāti parato. Teti tuyhaṃ. Māhūti mā ahu. Kiñcananti rāgādikiñcanaṃ. Etena anāgatesu khandhesu saṃkilesavisodhanaṃ vuttaṃ. Majjheti tadubhayavemajjhe. No ce gahessasīti na upādiyissasi ce. Etena paccuppanne khandhapabandhe upādānappavatti vuttā. Upasanto carissasīti evaṃ addhattayagatasaṃkilesavisodhane sati nibbutasabbapariḷāhatāya upasanto hutvā viharissasīti arahattanikūṭena gāthaṃ niṭṭhapesi. Tenāha ‘‘imaṃ gātha’’ntiādi.

    પુત્તાતિ ઓરસા, અઞ્ઞેપિ વા યે કેચિ. પિતાતિ જનકો. બન્ધવાતિ ઞાતકા. અયઞ્હેત્થ અત્થો – પુત્તા વા પિતા વા બન્ધવા વા અન્તકેન મચ્ચુના અધિપન્નસ્સ અભિભૂતસ્સ મરણતો તાણાય ન હોન્તિ, તસ્મા નત્થિ ઞાતીસુ તાણતાતિ. ન હિ ઞાતીનં વસેન મરણતો આરક્ખા અત્થિ, તસ્મા પટાચારે ‘‘ઉભો પુત્તા કાલકતા’’તિઆદિના (અપ॰ થેરી ૨.૨.૪૯૮) મા નિરત્થકં પરિદેવિ, ધમ્મંયેવ પન યાથાવતો પસ્સાતિ અધિપ્પાયો.

    Puttāti orasā, aññepi vā ye keci. Pitāti janako. Bandhavāti ñātakā. Ayañhettha attho – puttā vā pitā vā bandhavā vā antakena maccunā adhipannassa abhibhūtassa maraṇato tāṇāya na honti, tasmā natthi ñātīsu tāṇatāti. Na hi ñātīnaṃ vasena maraṇato ārakkhā atthi, tasmā paṭācāre ‘‘ubho puttā kālakatā’’tiādinā (apa. therī 2.2.498) mā niratthakaṃ paridevi, dhammaṃyeva pana yāthāvato passāti adhippāyo.

    સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠિતાતિ યથાનુલોમં પવત્તિતાય સામુક્કંસિકાય ધમ્મદેસનાય પરિયોસાને સહસ્સનયપટિમણ્ડિતે સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ. કથં પનાયં સતિપટ્ઠાનમગ્ગવસેન સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠાસીતિ આહ ‘‘યસ્મા પના’’તિઆદિ. ન હિ ચતુસચ્ચકમ્મટ્ઠાનકથાય વિના સાવકાનં અરિયમગ્ગાધિગમો અત્થિ. ‘‘ઇમં ગાથં સુત્વા’’તિ પન ઇદં સોકવિનોદનવસેન પવત્તિતાય ગાથાય પઠમં સુતત્તા વુત્તં. એસ નયો ઇતરગાથાયપિ. ભાવનાતિ પઞ્ઞાભાવના. સા હિ ઇધાધિપ્પેતા. તસ્માતિ યસ્મા રૂપાદીનં અનિચ્ચાદિતો અનુપસ્સનાપિ સતિપટ્ઠાનભાવના, તસ્મા. તેપીતિ સન્તતિમહામત્તપટાચારા.

    Sotāpattiphale patiṭṭhitāti yathānulomaṃ pavattitāya sāmukkaṃsikāya dhammadesanāya pariyosāne sahassanayapaṭimaṇḍite sotāpattiphale patiṭṭhahi. Kathaṃ panāyaṃ satipaṭṭhānamaggavasena sotāpattiphale patiṭṭhāsīti āha ‘‘yasmā panā’’tiādi. Na hi catusaccakammaṭṭhānakathāya vinā sāvakānaṃ ariyamaggādhigamo atthi. ‘‘Imaṃ gāthaṃ sutvā’’ti pana idaṃ sokavinodanavasena pavattitāya gāthāya paṭhamaṃ sutattā vuttaṃ. Esa nayo itaragāthāyapi. Bhāvanāti paññābhāvanā. Sā hi idhādhippetā. Tasmāti yasmā rūpādīnaṃ aniccādito anupassanāpi satipaṭṭhānabhāvanā, tasmā. Tepīti santatimahāmattapaṭācārā.

    પઞ્ચસતે ચોરેતિ સતસતચોરપરિવારે પઞ્ચ ચોરે પટિપાટિયા પેસેસિ. તે અરઞ્ઞં પવિસિત્વા થેરં પરિયેસન્તા અનુક્કમેન થેરસ્સ સમીપે સમાગચ્છિંસુ. તેનાહ ‘‘તે ગન્ત્વા થેરં પરિવારેત્વા નિસીદિંસૂ’’તિ. વેદનં વિક્ખમ્ભેત્વા પીતિપામોજ્જં ઉપ્પજ્જીતિ સમ્બન્ધો. થેરસ્સ હિ સીલં પચ્ચવેક્ખતો સુપરિસુદ્ધં સીલં નિસ્સાય ઉળારં પીતિપામોજ્જં ઉપ્પજ્જમાનં ઊરુટ્ઠિભેદજનિતં દુક્ખવેદનં વિક્ખમ્ભેસિ. પાદાનીતિ પાદે. સઞ્ઞપેસ્સામીતિ સઞ્ઞત્તિં કરિસ્સામિ. અડ્ડિયામીતિ જિગુચ્છામિ. હરાયામીતિ લજ્જામિ. વિપસ્સિસન્તિ સમ્મસિં.

    Pañcasate coreti satasatacoraparivāre pañca core paṭipāṭiyā pesesi. Te araññaṃ pavisitvā theraṃ pariyesantā anukkamena therassa samīpe samāgacchiṃsu. Tenāha ‘‘te gantvā theraṃ parivāretvā nisīdiṃsū’’ti. Vedanaṃ vikkhambhetvā pītipāmojjaṃ uppajjīti sambandho. Therassa hi sīlaṃ paccavekkhato suparisuddhaṃ sīlaṃ nissāya uḷāraṃ pītipāmojjaṃ uppajjamānaṃ ūruṭṭhibhedajanitaṃ dukkhavedanaṃ vikkhambhesi. Pādānīti pāde. Saññapessāmīti saññattiṃ karissāmi. Aḍḍiyāmīti jigucchāmi. Harāyāmīti lajjāmi. Vipassisanti sammasiṃ.

    પચલાયન્તાનન્તિ પચલાયનં નિદ્દં ઉપગતાનં. વતસમ્પન્નોતિ ધુતચરણસમ્પન્નો. પમાદન્તિ પચલાયનં સન્ધાયાહ. ઓરુદ્ધમાનસોતિ ઉપરુદ્ધઅધિચિત્તો. પઞ્જરસ્મિન્તિ સરીરે. સરીરઞ્હિ ન્હારુસમ્બન્ધઅટ્ઠિસઙ્ઘાતતાય ઇધ ‘‘પઞ્જર’’ન્તિ વુત્તં.

    Pacalāyantānanti pacalāyanaṃ niddaṃ upagatānaṃ. Vatasampannoti dhutacaraṇasampanno. Pamādanti pacalāyanaṃ sandhāyāha. Oruddhamānasoti uparuddhaadhicitto. Pañjarasminti sarīre. Sarīrañhi nhārusambandhaaṭṭhisaṅghātatāya idha ‘‘pañjara’’nti vuttaṃ.

    પીતવણ્ણાય પટાકાય પરિહરણતો મલ્લયુદ્ધચિત્તકતાય ચ પીતમલ્લો. તીસુ રજ્જેસૂતિ પણ્ડુચોળગોળરજ્જેસુ. મલ્લા સીહળદીપે સક્કારસમ્માનં લભન્તીતિ તમ્બપણ્ણિદીપં આગમ્મ. તંયેવ અઙ્કુસં કત્વાતિ ‘‘રૂપાદયો ‘મમા’તિ ન ગહેતબ્બા’’તિ ન તુમ્હાકવગ્ગેન (સં॰ નિ॰ ૩.૩૩-૩૪) પકાસિતમત્થં અત્તનો ચિત્તમત્તહત્થિનો અઙ્કુસં કત્વા. જણ્ણુકેહિ ચઙ્કમતિ ‘‘નિસિન્ને નિદ્દાય અવસરો હોતી’’તિ. બ્યાકરિત્વાતિ અત્તનો વીરિયારમ્ભસ્સ સફલતાપવેદનમુખેન સબ્રહ્મચારીનં ઉસ્સાહં જનેન્તો અઞ્ઞં બ્યાકરિત્વા. ભાસિતન્તિ વચનં. કસ્સ પન તન્તિ આહ ‘‘બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ, સબ્બલોકગ્ગવાદિનો’’તિ. ન તુમ્હાકન્તિઆદિ તસ્સ પવત્તિઆકારદસ્સનં. તયિદં મે સઙ્ખારાનં અચ્ચન્તવૂપસમકારણન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘અનિચ્ચા વતા’’તિ ગાથં આહરિ. તેન ઇદાનાહં સઙ્ખારાનં ખણે ખણે ભઙ્ગસઙ્ખાતસ્સ રોગસ્સ અભાવેન અરોગો પરિનિબ્બુતોતિ દસ્સેતિ.

    Pītavaṇṇāya paṭākāya pariharaṇato mallayuddhacittakatāya ca pītamallo. Tīsu rajjesūti paṇḍucoḷagoḷarajjesu. Mallā sīhaḷadīpe sakkārasammānaṃ labhantīti tambapaṇṇidīpaṃ āgamma. Taṃyeva aṅkusaṃ katvāti ‘‘rūpādayo ‘mamā’ti na gahetabbā’’ti na tumhākavaggena (saṃ. ni. 3.33-34) pakāsitamatthaṃ attano cittamattahatthino aṅkusaṃ katvā. Jaṇṇukehi caṅkamati ‘‘nisinne niddāya avasaro hotī’’ti. Byākaritvāti attano vīriyārambhassa saphalatāpavedanamukhena sabrahmacārīnaṃ ussāhaṃ janento aññaṃ byākaritvā. Bhāsitanti vacanaṃ. Kassa pana tanti āha ‘‘buddhaseṭṭhassa,sabbalokaggavādino’’ti. Na tumhākantiādi tassa pavattiākāradassanaṃ. Tayidaṃ me saṅkhārānaṃ accantavūpasamakāraṇanti dassento ‘‘aniccā vatā’’ti gāthaṃ āhari. Tena idānāhaṃ saṅkhārānaṃ khaṇe khaṇe bhaṅgasaṅkhātassa rogassa abhāvena arogo parinibbutoti dasseti.

    અસ્સાતિ સક્કસ્સ. ઉપપત્તીતિ દેવૂપપત્તિ. પુનપાકતિકાવ અહોસિ સક્કભાવેનેવ ઉપપન્નત્તા. સુબ્રહ્માતિ એવં નામો. અચ્છરાનં નિરયૂપપત્તિં દિસ્વા તતો પભુતિ સતતં પવત્તમાનં અત્તનો ચિત્તુત્રાસં સન્ધાયાહ ‘‘નિચ્ચં ઉત્રસ્તમિદં ચિત્ત’’ન્તિઆદિ. તત્થ ઉત્રસ્તન્તિ સન્તસ્તં ભીતં. ઉબ્બિગ્ગન્તિ સંવિગ્ગં. ઉત્રસ્તન્તિ વા સંવિગ્ગં. ઉબ્બિગ્ગન્તિ ભયવસેન સહ કાયેન સઞ્ચલિતં. અનુપ્પન્નેસૂતિ અનાગતેસુ. કિચ્છેસૂતિ દુક્ખેસુ. નિમિત્તત્થે ભુમ્મવચનં, ભાવીદુક્ખપવત્તિનિમિત્તન્તિ અત્થો. ઉપ્પતિતેસૂતિ ઉપ્પન્નેસુ કિચ્છેસૂતિ યોજના, તદા અત્તનો પરિવારસ્સ ઉપ્પન્નદુક્ખનિમિત્તન્તિ અધિપ્પાયો.

    Assāti sakkassa. Upapattīti devūpapatti. Punapākatikāva ahosi sakkabhāveneva upapannattā. Subrahmāti evaṃ nāmo. Accharānaṃ nirayūpapattiṃ disvā tato pabhuti satataṃ pavattamānaṃ attano cittutrāsaṃ sandhāyāha ‘‘niccaṃ utrastamidaṃ citta’’ntiādi. Tattha utrastanti santastaṃ bhītaṃ. Ubbigganti saṃviggaṃ. Utrastanti vā saṃviggaṃ. Ubbigganti bhayavasena saha kāyena sañcalitaṃ. Anuppannesūti anāgatesu. Kicchesūti dukkhesu. Nimittatthe bhummavacanaṃ, bhāvīdukkhapavattinimittanti attho. Uppatitesūti uppannesu kicchesūti yojanā, tadā attano parivārassa uppannadukkhanimittanti adhippāyo.

    બોજ્ઝાતિ બોધિતો, અરિયમગ્ગતોતિ અત્થો. અઞ્ઞત્રાતિ ચ પદં અપેક્ખિત્વા નિસ્સક્કવચનં, તસ્મા બોધિં ઠપેત્વાતિ અત્થો. એસ નયો સેસેસુપિ. તપસાતિ તપોકમ્મતો. તેન મગ્ગાધિગમસ્સ ઉપાયભૂતં ધુતઙ્ગસેવનાદિસલ્લેખપટિપદં દસ્સેતિ. ઇન્દ્રિયસંવરાતિ મનચ્છટ્ઠાનં ઇન્દ્રિયાનં સંવરણતો. એતેન સતિસંવરસીસેન સબ્બમ્પિ સંવરસીલં, લક્ખણહારનયેન વા સબ્બમ્પિ ચતુપારિસુદ્ધિસીલં દસ્સેતિ. સબ્બનિસ્સગ્ગાતિ સબ્બુપધિનિસ્સજ્જનતો સબ્બકિલેસપ્પહાનતો. કિલેસેસુ હિ નિસ્સટ્ઠેસુ કમ્મવટ્ટં વિપાકવટ્ટઞ્ચ નિસ્સટ્ઠમેવ હોતીતિ. સોત્થિન્તિ ખેમં અનુપદ્દવતં.

    Bojjhāti bodhito, ariyamaggatoti attho. Aññatrāti ca padaṃ apekkhitvā nissakkavacanaṃ, tasmā bodhiṃ ṭhapetvāti attho. Esa nayo sesesupi. Tapasāti tapokammato. Tena maggādhigamassa upāyabhūtaṃ dhutaṅgasevanādisallekhapaṭipadaṃ dasseti. Indriyasaṃvarāti manacchaṭṭhānaṃ indriyānaṃ saṃvaraṇato. Etena satisaṃvarasīsena sabbampi saṃvarasīlaṃ, lakkhaṇahāranayena vā sabbampi catupārisuddhisīlaṃ dasseti. Sabbanissaggāti sabbupadhinissajjanato sabbakilesappahānato. Kilesesu hi nissaṭṭhesu kammavaṭṭaṃ vipākavaṭṭañca nissaṭṭhameva hotīti. Sotthinti khemaṃ anupaddavataṃ.

    ઞાયતિ નિચ્છયેન કમતિ નિબ્બાનં, તં વા ઞાયતિ પટિવિજ્ઝીયતિ એતેનાતિ ઞાયો, અરિયમગ્ગોતિ આહ ‘‘ઞાયો વુચ્ચતિ અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો’’તિ . તણ્હાવાનવિરહિતત્તાતિ તણ્હાસઙ્ખાતવાનવિવિત્તત્તા. તણ્હા હિ ખન્ધેહિ ખન્ધં, કમ્મુના વા ફલં, સત્તેહિ વા દુક્ખં વિનતિ સંસિબ્બતીતિ વાનન્તિ વુચ્ચતિ. તયિદં નત્થિ એત્થ વાનં, ન વા એતસ્મિં અધિગતે પુગ્ગલસ્સ વાનન્તિ નિબ્બાનં, અસઙ્ખતા ધાતુ. પરપચ્ચયેન વિના પચ્ચક્ખકરણં સચ્છિકિરિયાતિ આહ ‘‘અત્તપચ્ચક્ખતાયા’’તિ.

    Ñāyati nicchayena kamati nibbānaṃ, taṃ vā ñāyati paṭivijjhīyati etenāti ñāyo, ariyamaggoti āha ‘‘ñāyo vuccati ariyo aṭṭhaṅgiko maggo’’ti . Taṇhāvānavirahitattāti taṇhāsaṅkhātavānavivittattā. Taṇhā hi khandhehi khandhaṃ, kammunā vā phalaṃ, sattehi vā dukkhaṃ vinati saṃsibbatīti vānanti vuccati. Tayidaṃ natthi ettha vānaṃ, na vā etasmiṃ adhigate puggalassa vānanti nibbānaṃ, asaṅkhatā dhātu. Parapaccayena vinā paccakkhakaraṇaṃ sacchikiriyāti āha ‘‘attapaccakkhatāyā’’ti.

    નનુ ‘‘વિસુદ્ધિયા’’તિ ચિત્તવિસુદ્ધિયા અધિપ્પેતત્તા વિસુદ્ધિગ્ગહણેનેવેત્થ સોકસમતિક્કમાદયોપિ ગહિતા એવ હોન્તિ, તે પુન કસ્મા ગહિતાતિ અનુયોગં સન્ધાય ‘‘તત્થ કિઞ્ચાપી’’તિઆદિ વુત્તં. સાસનયુત્તિકોવિદેતિ સચ્ચપટિચ્ચસમુપ્પાદાદિલક્ખણાયં ધમ્મનીતિયં છેકે. તં તં અત્થં ઞાપેતીતિ યે યે બોધનેય્યપુગ્ગલા સઙ્ખેપવિત્થારાદિવસેન યથા યથા બોધેતબ્બા, અત્તનો દેસનાવિલાસેન ભગવા તે તે તથા તથા બોધેન્તો તં તમત્થં ઞાપેતિ. તં તં પાકટં કત્વા દસ્સેન્તોતિ અત્થાપત્તિં અગણેન્તો તં તં અત્થં પાકટં કત્વા દસ્સેન્તો. ન હિ સમ્માસમ્બુદ્ધા અત્થાપત્તિઞાપકાદિસાધનીયવચનાતિ. સંવત્તતીતિ જાયતિ, હોતીતિ અત્થો. યસ્મા અનતિક્કન્તસોકપરિદેવસ્સ ન કદાચિ ચિત્તવિસુદ્ધિ અત્થિ સોકપરિદેવસમતિક્કમમુખેનેવ ચિત્તવિસુદ્ધિયા ઇજ્ઝનતો, તસ્મા આહ ‘‘સોકપરિદેવાનં સમતિક્કમેન હોતી’’તિ. યસ્મા પન દોમનસ્સપચ્ચયેહિ દુક્ખધમ્મેહિ પુટ્ઠં પુથુજ્જનં સોકાદયો અભિભવન્તિ, પરિઞ્ઞાતેસુ ચ તેસુ તે ન હોન્તિ, તસ્મા વુત્તં ‘‘સોકપરિદેવાનં સમતિક્કમો દુક્ખદોમનસ્સાનં અત્થઙ્ગમેના’’તિ. ઞાયસ્સાતિ અગ્ગમગ્ગસ્સ તતિયમગ્ગસ્સ ચ. તદધિગમેન હિ યથાક્કમં દુક્ખદોમનસ્સાનં અત્થઙ્ગમો. સચ્છિકિરિયાભિસમયસહભાવીપિ ઇતરાભિસમયો તદવિનાભાવતો સચ્છિકિરિયાભિસમયહેતુકો વિય વુત્તો ‘‘ઞાયસ્સાધિગમો નિબ્બાનસ્સ સચ્છિકિરિયાયા’’તિ. ફલઞાણેન વા પચ્ચક્ખકરણં સન્ધાય વુત્તં ‘‘નિબ્બાનસ્સ સચ્છિકિરિયાયા’’તિ. સમ્પદાનવચનઞ્ચેતં દટ્ઠબ્બં.

    Nanu ‘‘visuddhiyā’’ti cittavisuddhiyā adhippetattā visuddhiggahaṇenevettha sokasamatikkamādayopi gahitā eva honti, te puna kasmā gahitāti anuyogaṃ sandhāya ‘‘tattha kiñcāpī’’tiādi vuttaṃ. Sāsanayuttikovideti saccapaṭiccasamuppādādilakkhaṇāyaṃ dhammanītiyaṃ cheke. Taṃ taṃ atthaṃ ñāpetīti ye ye bodhaneyyapuggalā saṅkhepavitthārādivasena yathā yathā bodhetabbā, attano desanāvilāsena bhagavā te te tathā tathā bodhento taṃ tamatthaṃ ñāpeti. Taṃ taṃ pākaṭaṃ katvā dassentoti atthāpattiṃ agaṇento taṃ taṃ atthaṃ pākaṭaṃ katvā dassento. Na hi sammāsambuddhā atthāpattiñāpakādisādhanīyavacanāti. Saṃvattatīti jāyati, hotīti attho. Yasmā anatikkantasokaparidevassa na kadāci cittavisuddhi atthi sokaparidevasamatikkamamukheneva cittavisuddhiyā ijjhanato, tasmā āha ‘‘sokaparidevānaṃ samatikkamena hotī’’ti. Yasmā pana domanassapaccayehi dukkhadhammehi puṭṭhaṃ puthujjanaṃ sokādayo abhibhavanti, pariññātesu ca tesu te na honti, tasmā vuttaṃ ‘‘sokaparidevānaṃ samatikkamo dukkhadomanassānaṃ atthaṅgamenā’’ti. Ñāyassāti aggamaggassa tatiyamaggassa ca. Tadadhigamena hi yathākkamaṃ dukkhadomanassānaṃ atthaṅgamo. Sacchikiriyābhisamayasahabhāvīpi itarābhisamayo tadavinābhāvato sacchikiriyābhisamayahetuko viya vutto ‘‘ñāyassādhigamo nibbānassa sacchikiriyāyā’’ti. Phalañāṇena vā paccakkhakaraṇaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘nibbānassa sacchikiriyāyā’’ti. Sampadānavacanañcetaṃ daṭṭhabbaṃ.

    વણ્ણભણનન્તિ પસંસાવચનં. તયિદં ન ઇધેવ, અથ ખો અઞ્ઞત્થાપિ સત્થા અકાસિયેવાતિ દસ્સેન્તો ‘‘યથેવ હી’’તિઆદિમાહ. તત્થઆદિમ્હિ કલ્યાણં, આદિ વા કલ્યાણં એતસ્સાતિ આદિકલ્યાણં. સેસપદદ્વયેપિ એસેવ નયો. અત્થસમ્પત્તિયા સાત્થં. બ્યઞ્જનસમ્પત્તિયા સબ્યઞ્જનં. સીલાદિપઞ્ચધમ્મક્ખન્ધપારિપૂરિતો ઉપનેતબ્બસ્સ અભાવા ચ કેવલપરિપુણ્ણં. નિરુપક્કિલેસતો અપનેતબ્બસ્સ અભાવા ચ પરિસુદ્ધં. સેટ્ઠચરિયભાવતો સાસન બ્રહ્મચરિયં મગ્ગબ્રહ્મચરિયઞ્ચ વો પકાસેસ્સામીતિ અયમેત્થ સઙ્ખેપો, વિત્થારો પન વિસુદ્ધિમગ્ગે (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૧૪૭) વુત્તનયેન વેદિતબ્બો. અરિયવંસાતિ અરિયાનં બુદ્ધાદીનં વંસા પવેણિયો. અગ્ગઞ્ઞાતિ ‘‘અગ્ગા’’તિ જાનિતબ્બા સબ્બવંસેહિ સેટ્ઠભાવતો. રત્તઞ્ઞાતિ ‘‘ચિરરત્તા’’તિ જાનિતબ્બા. વંસઞ્ઞાતિ ‘‘બુદ્ધાદીનં વંસા’’તિ જાનિતબ્બા. પોરાણાતિ પુરાતના અનધુનાતનત્તા. અસંકિણ્ણાતિ અવિકિણ્ણા અનપનીતા. અસંકિણ્ણપુબ્બાતિ ‘‘કિં ઇમેહી’’તિ અરિયેહિ ન અપનીતપુબ્બા. ન સંકીયન્તીતિ ઇદાનિપિ તેહિ ન અપનીયન્તિ. ન સંકીયિસ્સન્તીતિ અનાગતેપિ તેહિ ન અપનીયિસ્સન્તિ. અપ્પટિકુટ્ઠા…પે॰… વિઞ્ઞૂહીતિ યે લોકે વિઞ્ઞૂ સમણબ્રાહ્મણા, તેહિ અપચ્ચક્ખતા અનિન્દિતા, અગરહિતાતિ અત્થો. વિસુદ્ધિયાતિઆદીહીતિ વિસુદ્ધિઆદિદીપનેહિ. પદેહીતિ વાક્યેહિ, વિસુદ્ધિઅત્થતાદિભેદભિન્નેહિ વા ધમ્મકોટ્ઠાસેહિ.
