Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
સત્તાહકરણીયાનુજાનનકથા
Sattāhakaraṇīyānujānanakathā
૧૮૭-૮. સત્તાહકરણીયેસુ – સત્તાહકરણીયેન ગન્તુન્તિ સત્તાહબ્ભન્તરે યં કત્તબ્બં તં સત્તાહકરણીયં, તેન સત્તાહકરણીયેન કરણભૂતેન ગન્તું અનુજાનામીતિ અત્થો. પહિતે ગન્તુન્તિ ઇમેહિ સત્તહિ ભિક્ખુઆદીહિ દૂતે પહિતેયેવ ગન્તું અનુજાનામીતિ અત્થો. સત્તાહં સન્નિવત્તો કાતબ્બોતિ સત્તાહેયેવ સન્નિવત્તિતબ્બો, અટ્ઠમો અરુણો તત્થેવ ન ઉટ્ઠાપેતબ્બોતિ અત્થો.
187-8. Sattāhakaraṇīyesu – sattāhakaraṇīyena gantunti sattāhabbhantare yaṃ kattabbaṃ taṃ sattāhakaraṇīyaṃ, tena sattāhakaraṇīyena karaṇabhūtena gantuṃ anujānāmīti attho. Pahite gantunti imehi sattahi bhikkhuādīhi dūte pahiteyeva gantuṃ anujānāmīti attho. Sattāhaṃ sannivatto kātabboti sattāheyeva sannivattitabbo, aṭṭhamo aruṇo tattheva na uṭṭhāpetabboti attho.
ભિક્ખુનિસઙ્ઘં ઉદ્દિસ્સાતિ ઇતો પટ્ઠાય વચ્ચકુટિ જન્તાઘરં જન્તાઘરસાલાતિ ઇમાનિ તીણિ પરિહીનાનિ.
Bhikkhunisaṅghaṃ uddissāti ito paṭṭhāya vaccakuṭi jantāgharaṃ jantāgharasālāti imāni tīṇi parihīnāni.
૧૮૯. ઉદોસિતાદીનિ ઉદોસિતસિક્ખાપદાદીસુ વુત્તાનેવ. રસવતીતિ ભત્તગેહં વુચ્ચતિ. વારેય્યં સઞ્ચરિત્તસિક્ખાપદે વુત્તમેવ. પુરાયં સુત્તન્તો પલુજ્જતીતિ યાવ અયં સુત્તન્તો ન પલુજ્જતિ, યાવ અયં સુત્તન્તો ન વિનસ્સતિ. અઞ્ઞતરં વા પનસ્સ કિચ્ચં હોતિ કરણીયં વાતિ એતેન પરિસઙ્ખતં યંકિઞ્ચિ કરણીયં સઙ્ગહિતં હોતિ. સબ્બત્થ ચ ‘‘ઇચ્છામિ દાનઞ્ચ દાતું ધમ્મઞ્ચ સોતું ભિક્ખૂ ચ પસ્સિતુ’’ન્તિ ઇમિનાવ કપ્પિયવચનેન પેસિતે ગન્તબ્બં, એતેસં વા વેવચનેન. પેય્યાલક્કમો પન એવં વેદિતબ્બો, યથા ‘‘ઉપાસકેન સઙ્ઘં ઉદ્દિસ્સ વિહારાદયો કારાપિતા હોન્તિ, સમ્બહુલે ભિક્ખૂ ઉદ્દિસ્સ, એકં ભિક્ખું ઉદ્દિસ્સ, ભિક્ખુનિસઙ્ઘં ઉદ્દિસ્સ, સમ્બહુલા ભિક્ખુનિયો, એકં ભિક્ખુનિં, સમ્બહુલા સિક્ખમાનાયો, એકં સિક્ખમાનં, સમ્બહુલે સામણેરે, એકં સામણેરં, સમ્બહુલા સામણેરિયો, એકં સામણેરિં ઉદ્દિસ્સ અત્તનો અત્થાય નિવેસનં કારાપિતં હોતી’’તિ વુત્તં; એવમેવ ‘‘ઉપાસિકાય, ભિક્ખુના, ભિક્ખુનિયા, સિક્ખમાનાય, સામણેરેન, સામણેરિયા સઙ્ઘં ઉદ્દિસ્સા’’તિ સબ્બં વત્તબ્બં. એતેસુ સત્તપ્પકારેસુ કરણીયેસુ પહિતે ગન્તબ્બં.
189.Udositādīni udositasikkhāpadādīsu vuttāneva. Rasavatīti bhattagehaṃ vuccati. Vāreyyaṃ sañcarittasikkhāpade vuttameva. Purāyaṃ suttanto palujjatīti yāva ayaṃ suttanto na palujjati, yāva ayaṃ suttanto na vinassati. Aññataraṃ vā panassa kiccaṃ hoti karaṇīyaṃ vāti etena parisaṅkhataṃ yaṃkiñci karaṇīyaṃ saṅgahitaṃ hoti. Sabbattha ca ‘‘icchāmi dānañca dātuṃ dhammañca sotuṃ bhikkhū ca passitu’’nti imināva kappiyavacanena pesite gantabbaṃ, etesaṃ vā vevacanena. Peyyālakkamo pana evaṃ veditabbo, yathā ‘‘upāsakena saṅghaṃ uddissa vihārādayo kārāpitā honti, sambahule bhikkhū uddissa, ekaṃ bhikkhuṃ uddissa, bhikkhunisaṅghaṃ uddissa, sambahulā bhikkhuniyo, ekaṃ bhikkhuniṃ, sambahulā sikkhamānāyo, ekaṃ sikkhamānaṃ, sambahule sāmaṇere, ekaṃ sāmaṇeraṃ, sambahulā sāmaṇeriyo, ekaṃ sāmaṇeriṃ uddissa attano atthāya nivesanaṃ kārāpitaṃ hotī’’ti vuttaṃ; evameva ‘‘upāsikāya, bhikkhunā, bhikkhuniyā, sikkhamānāya, sāmaṇerena, sāmaṇeriyā saṅghaṃ uddissā’’ti sabbaṃ vattabbaṃ. Etesu sattappakāresu karaṇīyesu pahite gantabbaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૦૯. સત્તાહકરણીયાનુજાનના • 109. Sattāhakaraṇīyānujānanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સત્તાહકરણીયાનુજાનનકથાવણ્ણના • Sattāhakaraṇīyānujānanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / સત્તાહકરણીયાનુજાનનકથાવણ્ણના • Sattāhakaraṇīyānujānanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વસ્સૂપનાયિકઅનુજાનનકથાદિવણ્ણના • Vassūpanāyikaanujānanakathādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૦૯. સત્તાહકરણીયાનુજાનનકથા • 109. Sattāhakaraṇīyānujānanakathā