Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૧૦૯. સત્તાહકરણીયાનુજાનનકથા

    109. Sattāhakaraṇīyānujānanakathā

    ૧૮૭. સત્તાહકરણીયેસુ એવં વિનિચ્છયો વેદિતબ્બોતિ યોજના. ‘‘સત્તાહકરણીયેના’’તિ પદસ્સ સત્તમીસમાસઞ્ચ અનીયસદ્દસ્સ કમ્મત્થઞ્ચ દસ્સેન્તો આહ ‘‘સત્તાહબ્ભન્તરે યં કત્તબ્બ’’ન્તિ . તત્થ ‘‘સત્તાહબ્ભન્તરે’’તિ ઇમિના સત્તમીસમાસં દસ્સેતિ, ‘‘કત્તબ્બ’’ન્તિ ઇમિના કમ્મત્થં. ‘‘સત્તાહબ્ભન્તરે’’તિ ઇમિના સત્તાહસ્સ અબ્ભન્તરં સત્તાહન્તિ ઉત્તરપદલોપં દસ્સેતિ. પહિતે ગન્તુન્તિ એત્થ પહિતેસદ્દસ્સ કત્તુકમ્માનિ દસ્સેતું વુત્તં ‘‘ભિક્ખુઆદીહિ દૂતે’’તિ. તત્થ ‘‘ભિક્ખુઆદીહી’’તિ ઇમિના કત્તારં દસ્સેતિ, ‘‘દૂતે’’તિ ઇમિના કમ્મં. સત્તાહન્તિ એત્થ ઉત્તરપદલોપઞ્ચ ભુમ્મત્થે ઉપયોગવચનઞ્ચ દસ્સેન્તો આહ ‘‘અન્તોસત્તાહેયેવા’’તિ. તત્થેવાતિ તસ્મિં પહિતટ્ઠાનેયેવ. ‘‘ન ઉટ્ઠાપેતબ્બો’’તિ ઇમિના ‘‘સત્તાહેયેવા’’તિ એત્થ એવસદ્દસ્સ ફલં દસ્સેતિ.

    187. Sattāhakaraṇīyesu evaṃ vinicchayo veditabboti yojanā. ‘‘Sattāhakaraṇīyenā’’ti padassa sattamīsamāsañca anīyasaddassa kammatthañca dassento āha ‘‘sattāhabbhantare yaṃ kattabba’’nti . Tattha ‘‘sattāhabbhantare’’ti iminā sattamīsamāsaṃ dasseti, ‘‘kattabba’’nti iminā kammatthaṃ. ‘‘Sattāhabbhantare’’ti iminā sattāhassa abbhantaraṃ sattāhanti uttarapadalopaṃ dasseti. Pahite gantunti ettha pahitesaddassa kattukammāni dassetuṃ vuttaṃ ‘‘bhikkhuādīhi dūte’’ti. Tattha ‘‘bhikkhuādīhī’’ti iminā kattāraṃ dasseti, ‘‘dūte’’ti iminā kammaṃ. Sattāhanti ettha uttarapadalopañca bhummatthe upayogavacanañca dassento āha ‘‘antosattāheyevā’’ti. Tatthevāti tasmiṃ pahitaṭṭhāneyeva. ‘‘Na uṭṭhāpetabbo’’ti iminā ‘‘sattāheyevā’’ti ettha evasaddassa phalaṃ dasseti.

    ૧૮૯. રસો એતસ્મિં અત્થીતિ રસવતીતિ વુત્તે ભત્તગેહં ગહેતબ્બન્તિ આહ ‘‘ભત્તગેહં વુચ્ચતી’’તિ. ભત્તગેહન્તિ ભત્તપચનગેહં. પુરાયં સુત્તન્તોતિ એત્થ પુરા અયન્તિ પદચ્છેદં કત્વા પુરાસદ્દો યાવપરિયાયોતિ આહ ‘‘યાવ અયં સુત્તન્તો’’તિ. ન પલુજ્જતીતિ એત્થ લુજધાતુ વિનાસત્થોતિ આહ ‘‘ન વિનસ્સતી’’તિ. પરિસઙ્ખતન્તિ પરિસઙ્ખરિતબ્બં. સબ્બત્થાતિ સબ્બેસુ પહિતેસુ. ઇમિનાવ કપ્પિયવચનેનાતિ ઇમિના એવ કપ્પિયેન તિવાક્યસઙ્ખાતેન વચનેન. એતેસન્તિ એતેસં તિણ્ણં વાક્યાનં. વેવચનેનાતિ ‘‘યઞ્ઞઞ્ચ યજિતું, સુત્તઞ્ચ ઉગ્ગણ્હિતું, સમણે ચ દસ્સિતુ’’ન્તિ પરિયાયેન. સત્તસૂતિ ઉપાસક ઉપાસિક ભિક્ખુભિક્ખુની સિક્ખમાન સામણેર સામણેરી સઙ્ખાતાસુ સત્તસુ.

    189. Raso etasmiṃ atthīti rasavatīti vutte bhattagehaṃ gahetabbanti āha ‘‘bhattagehaṃ vuccatī’’ti. Bhattagehanti bhattapacanagehaṃ. Purāyaṃ suttantoti ettha purā ayanti padacchedaṃ katvā purāsaddo yāvapariyāyoti āha ‘‘yāva ayaṃ suttanto’’ti. Na palujjatīti ettha lujadhātu vināsatthoti āha ‘‘na vinassatī’’ti. Parisaṅkhatanti parisaṅkharitabbaṃ. Sabbatthāti sabbesu pahitesu. Imināva kappiyavacanenāti iminā eva kappiyena tivākyasaṅkhātena vacanena. Etesanti etesaṃ tiṇṇaṃ vākyānaṃ. Vevacanenāti ‘‘yaññañca yajituṃ, suttañca uggaṇhituṃ, samaṇe ca dassitu’’nti pariyāyena. Sattasūti upāsaka upāsika bhikkhubhikkhunī sikkhamāna sāmaṇera sāmaṇerī saṅkhātāsu sattasu.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૦૯. સત્તાહકરણીયાનુજાનના • 109. Sattāhakaraṇīyānujānanā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / સત્તાહકરણીયાનુજાનનકથા • Sattāhakaraṇīyānujānanakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સત્તાહકરણીયાનુજાનનકથાવણ્ણના • Sattāhakaraṇīyānujānanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / સત્તાહકરણીયાનુજાનનકથાવણ્ણના • Sattāhakaraṇīyānujānanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વસ્સૂપનાયિકઅનુજાનનકથાદિવણ્ણના • Vassūpanāyikaanujānanakathādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact