Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi

    ગાથાસઙ્ગણિકં

    Gāthāsaṅgaṇikaṃ

    ૧. સત્તનગરેસુ પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદં

    1. Sattanagaresu paññattasikkhāpadaṃ

    ૩૩૫.

    335.

    એકંસં ચીવરં કત્વા, પગ્ગણ્હિત્વાન અઞ્જલિં;

    Ekaṃsaṃ cīvaraṃ katvā, paggaṇhitvāna añjaliṃ;

    આસીસમાનરૂપોવ 1, કિસ્સ ત્વં ઇધ માગતો.

    Āsīsamānarūpova 2, kissa tvaṃ idha māgato.

    દ્વીસુ વિનયેસુ યે પઞ્ઞત્તા;

    Dvīsu vinayesu ye paññattā;

    ઉદ્દેસં આગચ્છન્તિ ઉપોસથેસુ;

    Uddesaṃ āgacchanti uposathesu;

    કતિ તે સિક્ખાપદા હોન્તિ;

    Kati te sikkhāpadā honti;

    કતિસુ નગરેસુ પઞ્ઞત્તા.

    Katisu nagaresu paññattā.

    ભદ્દકો તે ઉમ્મઙ્ગો, યોનિસો પરિપુચ્છસિ;

    Bhaddako te ummaṅgo, yoniso paripucchasi;

    તગ્ઘ તે અહમક્ખિસ્સં, યથાસિ કુસલો તથા.

    Taggha te ahamakkhissaṃ, yathāsi kusalo tathā.

    દ્વીસુ વિનયેસુ યે પઞ્ઞત્તા;

    Dvīsu vinayesu ye paññattā;

    ઉદ્દેસં આગચ્છન્તિ ઉપોસથેસુ;

    Uddesaṃ āgacchanti uposathesu;

    અડ્ઢુડ્ઢસતાનિ તે હોન્તિ;

    Aḍḍhuḍḍhasatāni te honti;

    સત્તસુ નગરેસુ પઞ્ઞત્તા.

    Sattasu nagaresu paññattā.

    કતમેસુ સત્તસુ નગરેસુ પઞ્ઞત્તા;

    Katamesu sattasu nagaresu paññattā;

    ઇઙ્ઘ મે ત્વં બ્યાકર નં 3;

    Iṅgha me tvaṃ byākara naṃ 4;

    તં વચનપથં 5 નિસામયિત્વા;

    Taṃ vacanapathaṃ 6 nisāmayitvā;

    પટિપજ્જેમ હિતાય નો સિયા.

    Paṭipajjema hitāya no siyā.

    વેસાલિયં રાજગહે, સાવત્થિયઞ્ચ આળવિયં;

    Vesāliyaṃ rājagahe, sāvatthiyañca āḷaviyaṃ;

    કોસમ્બિયઞ્ચ સક્કેસુ, ભગ્ગેસુ ચેવ પઞ્ઞત્તા.

    Kosambiyañca sakkesu, bhaggesu ceva paññattā.

    કતિ વેસાલિયં પઞ્ઞત્તા, કતિ રાજગહે કતા;

    Kati vesāliyaṃ paññattā, kati rājagahe katā;

    સાવત્થિયં કતિ હોન્તિ, કતિ આળવિયં કતા.

    Sāvatthiyaṃ kati honti, kati āḷaviyaṃ katā.

    કતિ કોસમ્બિયં પઞ્ઞત્તા, કતિ સક્કેસુ વુચ્ચન્તિ;

    Kati kosambiyaṃ paññattā, kati sakkesu vuccanti;

    કતિ ભગ્ગેસુ પઞ્ઞત્તા, તં મે અક્ખાહિ પુચ્છિતો.

    Kati bhaggesu paññattā, taṃ me akkhāhi pucchito.

    દસ વેસાલિયં પઞ્ઞત્તા, એકવીસ રાજગહે કતા;

    Dasa vesāliyaṃ paññattā, ekavīsa rājagahe katā;

    છઊન તીણિસતાનિ, સબ્બે સાવત્થિયં કતા.

    Chaūna tīṇisatāni, sabbe sāvatthiyaṃ katā.

    છ આળવિયં પઞ્ઞત્તા, અટ્ઠ કોસમ્બિયં કતા;

    Cha āḷaviyaṃ paññattā, aṭṭha kosambiyaṃ katā;

    અટ્ઠ સક્કેસુ વુચ્ચન્તિ, તયો ભગ્ગેસુ પઞ્ઞત્તા.

    Aṭṭha sakkesu vuccanti, tayo bhaggesu paññattā.

    યે વેસાલિયં પઞ્ઞત્તા, તે સુણોહિ યથાતથં 7;

    Ye vesāliyaṃ paññattā, te suṇohi yathātathaṃ 8;

    મેથુનવિગ્ગહુત્તરિ, અતિરેકઞ્ચ કાળકં.

    Methunaviggahuttari, atirekañca kāḷakaṃ.

    ભૂતં પરમ્પરભત્તં, દન્તપોનેન 9 અચેલકો;

    Bhūtaṃ paramparabhattaṃ, dantaponena 10 acelako;

    ભિક્ખુનીસુ ચ અક્કોસો, દસેતે વેસાલિયં કતા.

    Bhikkhunīsu ca akkoso, dasete vesāliyaṃ katā.

    યે રાજગહે પઞ્ઞત્તા, તે સુણોહિ યથાતથં;

    Ye rājagahe paññattā, te suṇohi yathātathaṃ;

    અદિન્નાદાનં રાજગહે, દ્વે અનુદ્ધંસના દ્વેપિ ચ ભેદા.

    Adinnādānaṃ rājagahe, dve anuddhaṃsanā dvepi ca bhedā.

    અન્તરવાસકં રૂપિયં સુત્તં, ઉજ્ઝાપનેન ચ પાચિતપિણ્ડં ;

    Antaravāsakaṃ rūpiyaṃ suttaṃ, ujjhāpanena ca pācitapiṇḍaṃ ;

    ગણભોજનં વિકાલે ચ, ચારિત્તં નહાનં ઊનવીસતિ.

    Gaṇabhojanaṃ vikāle ca, cārittaṃ nahānaṃ ūnavīsati.

    ચીવરં દત્વા વોસાસન્તિ, એતે રાજગહે કતા;

    Cīvaraṃ datvā vosāsanti, ete rājagahe katā;

    ગિરગ્ગચરિયા તત્થેવ, છન્દદાનેન એકવીસતિ.

    Giraggacariyā tattheva, chandadānena ekavīsati.

    યે સાવત્થિયં પઞ્ઞત્તા, તે સુણોહિ યથાતથં;

    Ye sāvatthiyaṃ paññattā, te suṇohi yathātathaṃ;

    પારાજિકાનિ ચત્તારિ, સઙ્ઘાદિસેસા ભવન્તિ સોળસ.

    Pārājikāni cattāri, saṅghādisesā bhavanti soḷasa.

    અનિયતા ચ દ્વે હોન્તિ, નિસ્સગ્ગિયા ચતુવીસતિ;

    Aniyatā ca dve honti, nissaggiyā catuvīsati;

    છપઞ્ઞાસસતઞ્ચેવ, ખુદ્દકાનિ પવુચ્ચન્તિ.

    Chapaññāsasatañceva, khuddakāni pavuccanti.

    દસયેવ ચ ગારય્હા, દ્વેસત્તતિ ચ સેખિયા;

    Dasayeva ca gārayhā, dvesattati ca sekhiyā;

    છઊન તીણિસતાનિ, સબ્બે સાવત્થિયં કતા.

    Chaūna tīṇisatāni, sabbe sāvatthiyaṃ katā.

    યે આળવિયં પઞ્ઞત્તા, તે સુણોહિ યથાતથં;

    Ye āḷaviyaṃ paññattā, te suṇohi yathātathaṃ;

    કુટિકોસિયસેય્યા ચ, ખણને ગચ્છ દેવતે;

    Kuṭikosiyaseyyā ca, khaṇane gaccha devate;

    સપ્પાણકઞ્ચ સિઞ્ચન્તિ, છ એતે આળવિયં કતા.

    Sappāṇakañca siñcanti, cha ete āḷaviyaṃ katā.

    યે કોસમ્બિયં પઞ્ઞત્તા, તે સુણોહિ યથાતથં;

    Ye kosambiyaṃ paññattā, te suṇohi yathātathaṃ;

    મહાવિહારો દોવચસ્સં, અઞ્ઞં દ્વારં સુરાય ચ;

    Mahāvihāro dovacassaṃ, aññaṃ dvāraṃ surāya ca;

    અનાદરિયં સહધમ્મો, પયોપાનેન અટ્ઠમં.

    Anādariyaṃ sahadhammo, payopānena aṭṭhamaṃ.

    યે સક્કેસુ પઞ્ઞત્તા, તે સુણોહિ યથાતથં;

    Ye sakkesu paññattā, te suṇohi yathātathaṃ;

    એળકલોમાનિ પત્તો ચ, ઓવાદો ચેવ ભેસજ્જં.

    Eḷakalomāni patto ca, ovādo ceva bhesajjaṃ.

    સૂચિ આરઞ્ઞિકો ચેવ, અટ્ઠેતે 11 કાપિલવત્થવે;

    Sūci āraññiko ceva, aṭṭhete 12 kāpilavatthave;

    ઉદકસુદ્ધિયા ઓવાદો, ભિક્ખુનીસુ પવુચ્ચન્તિ.

    Udakasuddhiyā ovādo, bhikkhunīsu pavuccanti.

    યે ભગ્ગેસુ પઞ્ઞત્તા, તે સુણોહિ યથાતથં;

    Ye bhaggesu paññattā, te suṇohi yathātathaṃ;

    સમાદહિત્વા વિસિબ્બેન્તિ, સામિસેન સસિત્થકં.

    Samādahitvā visibbenti, sāmisena sasitthakaṃ.

    પારાજિકાનિ ચત્તારિ, સઙ્ઘાદિસેસાનિ ભવન્તિ;

    Pārājikāni cattāri, saṅghādisesāni bhavanti;

    સત્ત ચ નિસ્સગ્ગિયાનિ, અટ્ઠ દ્વત્તિંસ ખુદ્દકા.

    Satta ca nissaggiyāni, aṭṭha dvattiṃsa khuddakā.

    દ્વે ગારય્હા તયો સેક્ખા, છપ્પઞ્ઞાસ સિક્ખાપદા;

    Dve gārayhā tayo sekkhā, chappaññāsa sikkhāpadā;

    છસુ નગરેસુ પઞ્ઞત્તા, બુદ્ધેનાદિચ્ચબન્ધુના.

    Chasu nagaresu paññattā, buddhenādiccabandhunā.

    છઊન તીણિસતાનિ, સબ્બે સાવત્થિયં કતા;

    Chaūna tīṇisatāni, sabbe sāvatthiyaṃ katā;

    કારુણિકેન બુદ્ધેન, ગોતમેન યસસ્સિના.

    Kāruṇikena buddhena, gotamena yasassinā.







    Footnotes:
    1. આસિંસમાનરૂપોવ (સી॰ સ્યા॰)
    2. āsiṃsamānarūpova (sī. syā.)
    3. ઇઙ્ઘ મે તં બ્યાકર (ક॰)
    4. iṅgha me taṃ byākara (ka.)
    5. તવ વચનપથં (સ્યા॰)
    6. tava vacanapathaṃ (syā.)
    7. યથાકથં (સી॰ સ્યા॰ એવમુપરિપિ)
    8. yathākathaṃ (sī. syā. evamuparipi)
    9. દન્તપોણેન (ક॰)
    10. dantapoṇena (ka.)
    11. છ એતે (સબ્બત્થ)
    12. cha ete (sabbattha)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / સત્તનગરેસુ પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદવણ્ણના • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સત્તનગરેસુ પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદવણ્ણના • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / સત્તનગરેસુ પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદવણ્ણના • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સત્તનગરેસુ પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદવણ્ણના • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / સત્તનગરેસુ પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદવણ્ણના • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact