Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi |
૯. સત્તસમથનિદાનં
9. Sattasamathanidānaṃ
૩૫૨. સમ્મુખાવિનયો કિંનિદાનો, કિંસમુદયો, કિંજાતિકો, કિંપભવો, કિંસમ્ભારો કિંસમુટ્ઠાનો? સતિવિનયો કિંનિદાનો, કિંસમુદયો, કિંજાતિકો, કિંપભવો, કિંસમ્ભારો, કિંસમુટ્ઠાનો? અમૂળ્હવિનયો કિંનિદાનો, કિંસમુદયો, કિંજાતિકો, કિંપભવો, કિંસમ્ભારો, કિંસમુટ્ઠાનો? પટિઞ્ઞાતકરણં કિંનિદાનં, કિંસમુદયં, કિંજાતિકં, કિંપભવં, કિંસમ્ભારં, કિંસમુટ્ઠાનં? યેભુય્યસિકા કિંનિદાના, કિંસમુદયા, કિંજાતિકા, કિંપભવા, કિંસમ્ભારા, કિંસમુટ્ઠાના? તસ્સપાપિયસિકા કિંનિદાના, કિંસમુદયા, કિંજાતિકા, કિંપભવા, કિંસમ્ભારા, કિંસમુટ્ઠાના તિણવત્થારકો કિંનિદાનો, કિંસમુદયો, કિંજાતિકો, કિંપભવો, કિંસમ્ભારો, કિંસમુટ્ઠાનો?
352. Sammukhāvinayo kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro kiṃsamuṭṭhāno? Sativinayo kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro, kiṃsamuṭṭhāno? Amūḷhavinayo kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro, kiṃsamuṭṭhāno? Paṭiññātakaraṇaṃ kiṃnidānaṃ, kiṃsamudayaṃ, kiṃjātikaṃ, kiṃpabhavaṃ, kiṃsambhāraṃ, kiṃsamuṭṭhānaṃ? Yebhuyyasikā kiṃnidānā, kiṃsamudayā, kiṃjātikā, kiṃpabhavā, kiṃsambhārā, kiṃsamuṭṭhānā? Tassapāpiyasikā kiṃnidānā, kiṃsamudayā, kiṃjātikā, kiṃpabhavā, kiṃsambhārā, kiṃsamuṭṭhānā tiṇavatthārako kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro, kiṃsamuṭṭhāno?
સમ્મુખાવિનયો નિદાનનિદાનો, નિદાનસમુદયો, નિદાનજાતિકો, નિદાનપભવો, નિદાનસમ્ભારો, નિદાનસમુટ્ઠાનો. સતિવિનયો…પે॰… અમૂળ્હવિનયો…પે॰… પટિઞ્ઞાતકરણં નિદાનનિદાનં, નિદાનસમુદયં, નિદાનજાતિકં, નિદાનપભવં, નિદાનસમ્ભારં, નિદાનસમુટ્ઠાનં. યેભુય્યસિકા…પે॰… તસ્સપાપિયસિકા નિદાનનિદાના, નિદાનસમુદયા, નિદાનજાતિકા, નિદાનપભવા, નિદાનસમ્ભારા , નિદાનસમુટ્ઠાના. તિણવત્થારકો નિદાનનિદાનો, નિદાનસમુદયો, નિદાનજાતિકો, નિદાનપભવો, નિદાનસમ્ભારો, નિદાનસમુટ્ઠાનો.
Sammukhāvinayo nidānanidāno, nidānasamudayo, nidānajātiko, nidānapabhavo, nidānasambhāro, nidānasamuṭṭhāno. Sativinayo…pe… amūḷhavinayo…pe… paṭiññātakaraṇaṃ nidānanidānaṃ, nidānasamudayaṃ, nidānajātikaṃ, nidānapabhavaṃ, nidānasambhāraṃ, nidānasamuṭṭhānaṃ. Yebhuyyasikā…pe… tassapāpiyasikā nidānanidānā, nidānasamudayā, nidānajātikā, nidānapabhavā, nidānasambhārā , nidānasamuṭṭhānā. Tiṇavatthārako nidānanidāno, nidānasamudayo, nidānajātiko, nidānapabhavo, nidānasambhāro, nidānasamuṭṭhāno.
સમ્મુખાવિનયો કિંનિદાનો, કિંસમુદયો, કિંજાતિકો, કિંપભવો, કિંસમ્ભારો, કિંસમુટ્ઠાનો ? સતિવિનયો…પે॰… અમૂળ્હવિનયો…પે॰… પટિઞ્ઞાતકરણં…પે॰… યેભુય્યસિકા…પે॰… તસ્સપાપિયસિકા…પે॰… તિણવત્થારકો કિંનિદાનો, કિંસમુદયો, કિંજાતિકો, કિંપભવો, કિંસમ્ભારો, કિંસમુટ્ઠાનો?
Sammukhāvinayo kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro, kiṃsamuṭṭhāno ? Sativinayo…pe… amūḷhavinayo…pe… paṭiññātakaraṇaṃ…pe… yebhuyyasikā…pe… tassapāpiyasikā…pe… tiṇavatthārako kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro, kiṃsamuṭṭhāno?
સમ્મુખાવિનયો હેતુનિદાનો, હેતુસમુદયો, હેતુજાતિકો, હેતુપભવો, હેતુસમ્ભારો, હેતુસમુટ્ઠાનો . સતિવિનયો…પે॰… અમૂળ્હવિનયો…પે॰… પટિઞ્ઞાતકરણં હેતુનિદાનં, હેતુસમુદયં, હેતુજાતિકં, હેતુપભવં, હેતુસમ્ભારં, હેતુસમુટ્ઠાનં. યેભુય્યસિકા…પે॰… તસ્સપાપિયસિકા હેતુનિદાના, હેતુસમુદયા, હેતુજાતિકા, હેતુપભવા, હેતુસમ્ભારા, હેતુસમુટ્ઠાના. તિણવત્થારકો હેતુનિદાનો, હેતુસમુદયો, હેતુજાતિકો, હેતુપભવો, હેતુસમ્ભારો, હેતુસમુટ્ઠાનો.
Sammukhāvinayo hetunidāno, hetusamudayo, hetujātiko, hetupabhavo, hetusambhāro, hetusamuṭṭhāno . Sativinayo…pe… amūḷhavinayo…pe… paṭiññātakaraṇaṃ hetunidānaṃ, hetusamudayaṃ, hetujātikaṃ, hetupabhavaṃ, hetusambhāraṃ, hetusamuṭṭhānaṃ. Yebhuyyasikā…pe… tassapāpiyasikā hetunidānā, hetusamudayā, hetujātikā, hetupabhavā, hetusambhārā, hetusamuṭṭhānā. Tiṇavatthārako hetunidāno, hetusamudayo, hetujātiko, hetupabhavo, hetusambhāro, hetusamuṭṭhāno.
સમ્મુખાવિનયો કિંનિદાનો, કિંસમુદયો, કિંજાતિકો, કિંપભવો, કિંસમ્ભારો, કિંસમુટ્ઠાનો? સતિવિનયો…પે॰… અમૂળ્હવિનયો…પે॰… પટિઞ્ઞાતકરણં…પે॰… યેભુય્યસિકા…પે॰… તસ્સપાપિયસિકા…પે॰… તિણવત્થારકો કિંનિદાનો, કિંસમુદયો, કિંજાતિકો, કિંપભવો, કિંસમ્ભારો, કિંસમુટ્ઠાનો? સમ્મુખાવિનયો પચ્ચયનિદાનો, પચ્ચયસમુદયો, પચ્ચયજાતિકો, પચ્ચયપભવો, પચ્ચયસમ્ભારો, પચ્ચયસમુટ્ઠાનો. સતિવિનયો…પે॰… અમૂળ્હવિનયો…પે॰… પટિઞ્ઞાતકરણં પચ્ચયનિદાનં, પચ્ચયસમુદયં, પચ્ચયજાતિકં, પચ્ચયપભવં, પચ્ચયસમ્ભારં, પચ્ચયસમુટ્ઠાનં. યેભુય્યસિકા…પે॰… તસ્સપાપિયસિકા પચ્ચયનિદાના, પચ્ચયસમુદયા, પચ્ચયજાતિકા, પચ્ચયપભવા, પચ્ચયસમ્ભારા, પચ્ચયસમુટ્ઠાના. તિણવત્થારકો પચ્ચયનિદાનો, પચ્ચયસમુદયો, પચ્ચયજાતિકો, પચ્ચયપભવો, પચ્ચયસમ્ભારો, પચ્ચયસમુટ્ઠાનો.
Sammukhāvinayo kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro, kiṃsamuṭṭhāno? Sativinayo…pe… amūḷhavinayo…pe… paṭiññātakaraṇaṃ…pe… yebhuyyasikā…pe… tassapāpiyasikā…pe… tiṇavatthārako kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro, kiṃsamuṭṭhāno? Sammukhāvinayo paccayanidāno, paccayasamudayo, paccayajātiko, paccayapabhavo, paccayasambhāro, paccayasamuṭṭhāno. Sativinayo…pe… amūḷhavinayo…pe… paṭiññātakaraṇaṃ paccayanidānaṃ, paccayasamudayaṃ, paccayajātikaṃ, paccayapabhavaṃ, paccayasambhāraṃ, paccayasamuṭṭhānaṃ. Yebhuyyasikā…pe… tassapāpiyasikā paccayanidānā, paccayasamudayā, paccayajātikā, paccayapabhavā, paccayasambhārā, paccayasamuṭṭhānā. Tiṇavatthārako paccayanidāno, paccayasamudayo, paccayajātiko, paccayapabhavo, paccayasambhāro, paccayasamuṭṭhāno.
૩૫૩. સત્તન્નં સમથાનં કતિ મૂલાનિ, કતિ સમુટ્ઠાના? સત્તન્નં સમથાનં છબ્બીસ મૂલાનિ, છત્તિંસ સમુટ્ઠાના. સત્તન્નં સમથાનં કતમાનિ છબ્બી મૂલાનિ? સમ્મુખાવિનયસ્સ ચત્તારિ મૂલાનિ. સઙ્ઘસમ્મુખતા, ધમ્મસમ્મુખતા, વિનયસમ્મુખતા, પુગ્ગલસમ્મુખતા; સતિવિનયસ્સ ચત્તારિ મૂલાનિ; અમૂળ્હવિનયસ્સ ચત્તારિ મૂલાનિ; પટિઞ્ઞાતકરણસ્સ દ્વે મૂલાનિ – યો ચ દેસેતિ યસ્સ ચ દેસેતિ; યેભુય્યસિકાય ચત્તારિ મૂલાનિ; તસ્સપાપિયસિકાય ચત્તારિ મૂલાનિ; તિણવત્થારકસ્સ ચત્તારિ મૂલાનિ – સઙ્ઘસમ્મુખતા, ધમ્મસમ્મુખતા, વિનયસમ્મુખતા, પુગ્ગલસમ્મુખતા – સત્તન્નં સમથાનં ઇમાનિ છબ્બીસ મૂલાનિ.
353. Sattannaṃ samathānaṃ kati mūlāni, kati samuṭṭhānā? Sattannaṃ samathānaṃ chabbīsa mūlāni, chattiṃsa samuṭṭhānā. Sattannaṃ samathānaṃ katamāni chabbī mūlāni? Sammukhāvinayassa cattāri mūlāni. Saṅghasammukhatā, dhammasammukhatā, vinayasammukhatā, puggalasammukhatā; sativinayassa cattāri mūlāni; amūḷhavinayassa cattāri mūlāni; paṭiññātakaraṇassa dve mūlāni – yo ca deseti yassa ca deseti; yebhuyyasikāya cattāri mūlāni; tassapāpiyasikāya cattāri mūlāni; tiṇavatthārakassa cattāri mūlāni – saṅghasammukhatā, dhammasammukhatā, vinayasammukhatā, puggalasammukhatā – sattannaṃ samathānaṃ imāni chabbīsa mūlāni.
સત્તન્નં સમથાનં કતમે છત્તિંસ સમુટ્ઠાના? સતિવિનયસ્સ કમ્મસ્સ કિરિયા, કરણં, ઉપગમનં, અજ્ઝુપગમનં, અધિવાસના, અપ્પટિક્કોસના. અમૂળ્હવિનયસ્સ કમ્મસ્સ…પે॰… પટિઞ્ઞાતકરણસ્સ કમ્મસ્સ… યેભુય્યસિકાય કમ્મસ્સ… તસ્સપાપિયસિકાય કમ્મસ્સ… તિણવત્થારકસ્સ કમ્મસ્સ કિરિયા, કરણં, ઉપગમનં, અજ્ઝુપગમનં, અધિવાસના, અપ્પટિક્કોસના – સત્તન્નં સમથાનં ઇમે છત્તિંસ સમુટ્ઠાના.
Sattannaṃ samathānaṃ katame chattiṃsa samuṭṭhānā? Sativinayassa kammassa kiriyā, karaṇaṃ, upagamanaṃ, ajjhupagamanaṃ, adhivāsanā, appaṭikkosanā. Amūḷhavinayassa kammassa…pe… paṭiññātakaraṇassa kammassa… yebhuyyasikāya kammassa… tassapāpiyasikāya kammassa… tiṇavatthārakassa kammassa kiriyā, karaṇaṃ, upagamanaṃ, ajjhupagamanaṃ, adhivāsanā, appaṭikkosanā – sattannaṃ samathānaṃ ime chattiṃsa samuṭṭhānā.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / સત્તસમથનિદાનવણ્ણના • Sattasamathanidānavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અધિકરણભેદવણ્ણના • Adhikaraṇabhedavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અધિકરણનિદાનાદિવણ્ણના • Adhikaraṇanidānādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / સત્તસમથનિદાનવણ્ણના • Sattasamathanidānavaṇṇanā