Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    સત્તસમથનિદાનવણ્ણના

    Sattasamathanidānavaṇṇanā

    ૩૫૨. અસ્સાતિ સમ્મુખાવિનયસ્સ. તત્થાતિ ‘‘નિદાનનિદાનો’’તિ પાઠે. ઇદન્તિ સમ્મુખાચતુક્કં. લદ્ધુપવાદોતિ લદ્ધો પરેસં ઉપવાદો યેનાતિ લદ્ધુપવાદો, ખીણાસવો. યસ્સ ચાતિ યસ્સ ચ સન્તિકેતિ સમ્બન્ધો. ઉભિન્નન્તિ દેસકપટિગ્ગાહકાનં દ્વિન્નં.

    352.Assāti sammukhāvinayassa. Tatthāti ‘‘nidānanidāno’’ti pāṭhe. Idanti sammukhācatukkaṃ. Laddhupavādoti laddho paresaṃ upavādo yenāti laddhupavādo, khīṇāsavo. Yassa cāti yassa ca santiketi sambandho. Ubhinnanti desakapaṭiggāhakānaṃ dvinnaṃ.

    ૩૫૩. નનુ પુચ્છાયં ‘‘સત્તન્નં સમથાન’’ન્તિ વુત્તં, કસ્મા પન વિસ્સજ્જનાયં સમ્મુખાવિનયસ્સ સમુટ્ઠાનં ન વુત્તન્તિ આહ ‘‘કિઞ્ચાપી’’તિઆદિ. તત્થ કિઞ્ચાપિ વુત્તન્તિ યોજના. એત્થ કિઞ્ચાપિસદ્દો સમ્ભાવનત્થો, પનસદ્દો ગરહત્થો. તથા વુત્તમ્પીતિ યોજના. કમ્મસઙ્ગહાભાવેનાતિ કમ્મે સઙ્ગહસ્સ અભાવેન. તત્થાતિ તસ્મિં ‘‘કમ્મસ્સ કિરિયા’’તિઆદિપાઠે. કમ્મં કરીયતિ ઇમાયાતિ કિરિયા, ઞત્તિ. તેન વુત્તં ‘‘કમ્મસ્સ કિરિયાતિ ઞત્તિ વેદિતબ્બા’’તિ. કરિયતે ઠપિયતે કરણં. સયં ઉપગમિયતે ઉપગમનં. અજ્ઝેસનેન પરં ઉપગમાપિયતે અજ્ઝુપગમનં. અધિવાસિયતે અધિવાસના. અપ્પટિક્કોસિયતે અપટિક્કોસના. ઇતિ ઇમમત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘કરણન્તિ તસ્સાયેવા’’તિઆદિ. એતન્તિ કમ્મં. મેતિ મય્હં. ખમુધાતુપયોગે સમ્પદાનત્થે સમ્પદાનવચનં. અથ વા મેતિ મયા. કત્વત્થે કરણવચનં, સામિવચનં વા. ખમતીતિ કત્તુરૂપસદિસં કમ્મરૂપં. રૂપઞ્હિ કત્તુરૂપસદિસં કમ્મરૂપં ‘‘ખમતિ સઙ્ઘસ્સા’’તિઆદીસુ (મહાવ॰ ૧૨૭) વિય. કમ્મરૂપસદિસં કત્તુરૂપં ‘‘ઉપાસકો સીલં સમાદિયતી’’તિઆદીસુ (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૪૨૩) વિય. એત્થ કમ્મત્થે પવત્તો યપચ્ચયો લોપોતિ દટ્ઠબ્બં.

    353. Nanu pucchāyaṃ ‘‘sattannaṃ samathāna’’nti vuttaṃ, kasmā pana vissajjanāyaṃ sammukhāvinayassa samuṭṭhānaṃ na vuttanti āha ‘‘kiñcāpī’’tiādi. Tattha kiñcāpi vuttanti yojanā. Ettha kiñcāpisaddo sambhāvanattho, panasaddo garahattho. Tathā vuttampīti yojanā. Kammasaṅgahābhāvenāti kamme saṅgahassa abhāvena. Tatthāti tasmiṃ ‘‘kammassa kiriyā’’tiādipāṭhe. Kammaṃ karīyati imāyāti kiriyā, ñatti. Tena vuttaṃ ‘‘kammassa kiriyāti ñatti veditabbā’’ti. Kariyate ṭhapiyate karaṇaṃ. Sayaṃ upagamiyate upagamanaṃ. Ajjhesanena paraṃ upagamāpiyate ajjhupagamanaṃ. Adhivāsiyate adhivāsanā. Appaṭikkosiyate apaṭikkosanā. Iti imamatthaṃ dassento āha ‘‘karaṇanti tassāyevā’’tiādi. Etanti kammaṃ. Meti mayhaṃ. Khamudhātupayoge sampadānatthe sampadānavacanaṃ. Atha vā meti mayā. Katvatthe karaṇavacanaṃ, sāmivacanaṃ vā. Khamatīti katturūpasadisaṃ kammarūpaṃ. Rūpañhi katturūpasadisaṃ kammarūpaṃ ‘‘khamati saṅghassā’’tiādīsu (mahāva. 127) viya. Kammarūpasadisaṃ katturūpaṃ ‘‘upāsako sīlaṃ samādiyatī’’tiādīsu (paṭṭhā. 1.1.423) viya. Ettha kammatthe pavatto yapaccayo lopoti daṭṭhabbaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૯. સત્તસમથનિદાનં • 9. Sattasamathanidānaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / સત્તસમથનિદાનવણ્ણના • Sattasamathanidānavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અધિકરણભેદવણ્ણના • Adhikaraṇabhedavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અધિકરણનિદાનાદિવણ્ણના • Adhikaraṇanidānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact