Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૧૬૭. સત્થકમ્મપટિક્ખેપકથા
167. Satthakammapaṭikkhepakathā
૨૭૯. દુક્ખેન રુપતીતિ દુરોપયોતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘દુક્ખેન રુહતી’’તિ. સત્થકમ્મં વા વત્થિકમ્મં વાતિ એત્થ સત્થેન કાતબ્બં કમ્મં સત્થકમ્મં, વત્થિપીળનં કાતબ્બં કમ્મં વત્થિકમ્મન્તિ વચનત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘યથા પટિચ્છન્ને’’તિઆદિ. ‘‘સૂચિયા વા’’તિઆદિના સત્થકમ્મન્તિ એત્થ ‘‘સત્થ’’ન્તિ પદં ઉપલક્ખણમત્તન્તિ દસ્સેતિ. ‘‘સત્થેન વા’’તિ પદં ‘‘છિન્દનં વા ફાલનં વા’’તિપદેહિ યોજેતબ્બં. ‘‘સૂચિયા વા કણ્ટકેન વા સત્તિકાય વા’’તિપદાનિ ‘‘વિજ્ઝનં વા’’તિ પદેન યોજેતબ્બાનિ. ‘‘પાસાણસક્ખલિકાય વા નખેન વા’’તિ પદાનિ ‘‘લેખનં વા’’તિ પદેન યોજેતબ્બાનિ. એતન્તિ સત્થેન છિન્દનાદિકમ્મં. એત્થ ચાતિ સત્થકમ્મવત્થિકમ્મેસુ. તત્થ પનાતિ સમ્બાધે પન. તેનાતિ ખારાદિના. વચ્ચમગ્ગે યાય ભેસજ્જમક્ખિતાદાનવટ્ટિયા ખારકમ્મં વા કરોન્તિ, યાય વેળુનાળિકાય તેલં વા પવેસેન્તિ, સા ભેસજ્જમક્ખિતાદાનવટ્ટિ વા સા વેળુનાળિકા વા વટ્ટતિયેવાતિ યોજના.
279. Dukkhena rupatīti duropayoti dassento āha ‘‘dukkhena ruhatī’’ti. Satthakammaṃ vā vatthikammaṃ vāti ettha satthena kātabbaṃ kammaṃ satthakammaṃ, vatthipīḷanaṃ kātabbaṃ kammaṃ vatthikammanti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘yathā paṭicchanne’’tiādi. ‘‘Sūciyā vā’’tiādinā satthakammanti ettha ‘‘sattha’’nti padaṃ upalakkhaṇamattanti dasseti. ‘‘Satthena vā’’ti padaṃ ‘‘chindanaṃ vā phālanaṃ vā’’tipadehi yojetabbaṃ. ‘‘Sūciyā vā kaṇṭakena vā sattikāya vā’’tipadāni ‘‘vijjhanaṃ vā’’ti padena yojetabbāni. ‘‘Pāsāṇasakkhalikāya vā nakhena vā’’ti padāni ‘‘lekhanaṃ vā’’ti padena yojetabbāni. Etanti satthena chindanādikammaṃ. Ettha cāti satthakammavatthikammesu. Tattha panāti sambādhe pana. Tenāti khārādinā. Vaccamagge yāya bhesajjamakkhitādānavaṭṭiyā khārakammaṃ vā karonti, yāya veḷunāḷikāya telaṃ vā pavesenti, sā bhesajjamakkhitādānavaṭṭi vā sā veḷunāḷikā vā vaṭṭatiyevāti yojanā.
૨૮૦. તં દિવસન્તિ તસ્મિં દિવસે. કિઞ્ચિ સત્થન્તિ યોજના. ઇમાયાતિ સુપ્પિયાય અઞ્ઞં કિઞ્ચિ અદેય્યં કિમ્પિ ભવિસ્સતીતિ યોજના. યત્ર નામાતિ એત્થ ત્રપચ્ચયો કારણત્થે હોતીતિ આહ ‘‘યસ્મા નામા’’તિ. ‘‘વીમંસી’’તિ ઇમિના પટિવેક્ખીતિ એત્થ પટિઅવપુબ્બો ઇક્ખધાતુ વીમંસનત્થોતિ દસ્સેતિ. અસુકમંસન્તિ અસુકં મંસં, અસુકસ્સ વા સત્તસ્સ મંસં.
280.Taṃdivasanti tasmiṃ divase. Kiñci satthanti yojanā. Imāyāti suppiyāya aññaṃ kiñci adeyyaṃ kimpi bhavissatīti yojanā. Yatra nāmāti ettha trapaccayo kāraṇatthe hotīti āha ‘‘yasmā nāmā’’ti. ‘‘Vīmaṃsī’’ti iminā paṭivekkhīti ettha paṭiavapubbo ikkhadhātu vīmaṃsanatthoti dasseti. Asukamaṃsanti asukaṃ maṃsaṃ, asukassa vā sattassa maṃsaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૧૬૭. સત્થકમ્મપટિક્ખેપકથા • 167. Satthakammapaṭikkhepakathā
૧૬૮. મનુસ્સમંસપટિક્ખેપકથા • 168. Manussamaṃsapaṭikkhepakathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ગુળાદિઅનુજાનનકથા • Guḷādianujānanakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ગુળાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Guḷādianujānanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā
ગુળાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Guḷādianujānanakathāvaṇṇanā
મનુસ્સમંસપટિક્ખેપકથાવણ્ણના • Manussamaṃsapaṭikkhepakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ગુળાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Guḷādianujānanakathāvaṇṇanā