Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi

    ૧૬. સટ્ઠિકૂટપેતવત્થુ

    16. Saṭṭhikūṭapetavatthu

    ૮૦૬.

    806.

    ‘‘કિં નુ ઉમ્મત્તરૂપોવ, મિગો ભન્તોવ ધાવસિ;

    ‘‘Kiṃ nu ummattarūpova, migo bhantova dhāvasi;

    નિસ્સંસયં પાપકમ્મન્તો 1, કિં નુ સદ્દાયસે તુવ’’ન્તિ.

    Nissaṃsayaṃ pāpakammanto 2, kiṃ nu saddāyase tuva’’nti.

    ૮૦૭.

    807.

    ‘‘અહં ભદન્તે પેતોમ્હિ, દુગ્ગતો યમલોકિકો;

    ‘‘Ahaṃ bhadante petomhi, duggato yamalokiko;

    પાપકમ્મં કરિત્વાન, પેતલોકં ઇતો ગતો.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gato.

    ૮૦૮.

    808.

    ‘‘સટ્ઠિ કૂટસહસ્સાનિ, પરિપુણ્ણાનિ સબ્બસો;

    ‘‘Saṭṭhi kūṭasahassāni, paripuṇṇāni sabbaso;

    સીસે મય્હં નિપતન્તિ, તે ભિન્દન્તિ ચ મત્થક’’ન્તિ.

    Sīse mayhaṃ nipatanti, te bhindanti ca matthaka’’nti.

    ૮૦૯.

    809.

    ‘‘કિં નુ કાયેન વાચાય, મનસા દુક્કટં કતં;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    કિસ્સ કમ્મવિપાકેન, ઇદં દુક્ખં નિગચ્છસિ.

    Kissa kammavipākena, idaṃ dukkhaṃ nigacchasi.

    ૮૧૦.

    810.

    ‘‘સટ્ઠિ કૂટસહસ્સાનિ, પરિપુણ્ણાનિ સબ્બસો;

    ‘‘Saṭṭhi kūṭasahassāni, paripuṇṇāni sabbaso;

    સીસે તુય્હં નિપતન્તિ, તે ભિન્દન્તિ ચ મત્થક’’ન્તિ.

    Sīse tuyhaṃ nipatanti, te bhindanti ca matthaka’’nti.

    ૮૧૧.

    811.

    ‘‘અથદ્દસાસિં સમ્બુદ્ધં, સુનેત્તં ભાવિતિન્દ્રિયં;

    ‘‘Athaddasāsiṃ sambuddhaṃ, sunettaṃ bhāvitindriyaṃ;

    નિસિન્નં રુક્ખમૂલસ્મિં, ઝાયન્તં અકુતોભયં.

    Nisinnaṃ rukkhamūlasmiṃ, jhāyantaṃ akutobhayaṃ.

    ૮૧૨.

    812.

    ‘‘સાલિત્તકપ્પહારેન, ભિન્દિસ્સં તસ્સ મત્થકં;

    ‘‘Sālittakappahārena, bhindissaṃ tassa matthakaṃ;

    તસ્સ કમ્મવિપાકેન, ઇદં દુક્ખં નિગચ્છિસં.

    Tassa kammavipākena, idaṃ dukkhaṃ nigacchisaṃ.

    ૮૧૩.

    813.

    ‘‘સટ્ઠિ કૂટસહસ્સાનિ, પરિપુણ્ણાનિ સબ્બસો;

    ‘‘Saṭṭhi kūṭasahassāni, paripuṇṇāni sabbaso;

    સીસે મય્હં નિપતન્તિ, તે ભિન્દન્તિ ચ 3 મત્થક’’ન્તિ.

    Sīse mayhaṃ nipatanti, te bhindanti ca 4 matthaka’’nti.

    ૮૧૪.

    814.

    ‘‘ધમ્મેન તે કાપુરિસ, સટ્ઠિકૂટસહસ્સાનિ, પરિપુણ્ણાનિ સબ્બસો;

    ‘‘Dhammena te kāpurisa, saṭṭhikūṭasahassāni, paripuṇṇāni sabbaso;

    સીસે તુય્હં નિપતન્તિ, તે ભિન્દન્તિ ચ મત્થક’’ન્તિ.

    Sīse tuyhaṃ nipatanti, te bhindanti ca matthaka’’nti.

    સટ્ઠિકૂટપેતવત્થુ સોળસમં.

    Saṭṭhikūṭapetavatthu soḷasamaṃ.

    મહાવગ્ગો ચતુત્થો નિટ્ઠિતો.

    Mahāvaggo catuttho niṭṭhito.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    અમ્બસક્કરો સેરીસકો, પિઙ્ગલો રેવતિ ઉચ્છુ;

    Ambasakkaro serīsako, piṅgalo revati ucchu;

    દ્વે કુમારા દુવે ગૂથા, ગણપાટલિઅમ્બવનં.

    Dve kumārā duve gūthā, gaṇapāṭaliambavanaṃ.

    અક્ખરુક્ખભોગસંહરા, સેટ્ઠિપુત્તસટ્ઠિકૂટા;

    Akkharukkhabhogasaṃharā, seṭṭhiputtasaṭṭhikūṭā;

    ઇતિ સોળસવત્થૂનિ, વગ્ગો તેન પવુચ્ચતિ.

    Iti soḷasavatthūni, vaggo tena pavuccati.

    અથ વગ્ગુદ્દાનં –

    Atha vagguddānaṃ –

    ઉરગો ઉપરિવગ્ગો, ચૂળમહાતિ ચતુધા;

    Urago uparivaggo, cūḷamahāti catudhā;

    વત્થૂનિ એકપઞ્ઞાસં, ચતુધા ભાણવારતો.

    Vatthūni ekapaññāsaṃ, catudhā bhāṇavārato.

    પેતવત્થુપાળિ નિટ્ઠિતા.

    Petavatthupāḷi niṭṭhitā.




    Footnotes:
    1. પાપકમ્મં (સ્યા॰ પી॰)
    2. pāpakammaṃ (syā. pī.)
    3. નિપતન્તિ, વો ભિન્દન્તેવ (સી॰ ધમ્મપદટ્ઠકથા)
    4. nipatanti, vo bhindanteva (sī. dhammapadaṭṭhakathā)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૧૬. સટ્ઠિકૂટપેતવત્થુવણ્ણના • 16. Saṭṭhikūṭapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact