Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૫૦૩. સત્તિગુમ્બજાતકં (૭)

    503. Sattigumbajātakaṃ (7)

    ૧૫૯.

    159.

    મિગલુદ્દો મહારાજા, પઞ્ચાલાનં રથેસભો;

    Migaluddo mahārājā, pañcālānaṃ rathesabho;

    નિક્ખન્તો સહ સેનાય, ઓગણો વનમાગમા.

    Nikkhanto saha senāya, ogaṇo vanamāgamā.

    ૧૬૦.

    160.

    તત્થદ્દસા અરઞ્ઞસ્મિં, તક્કરાનં કુટિં કતં;

    Tatthaddasā araññasmiṃ, takkarānaṃ kuṭiṃ kataṃ;

    તસ્સા 1 કુટિયા નિક્ખમ્મ, સુવો લુદ્દાનિ ભાસતિ.

    Tassā 2 kuṭiyā nikkhamma, suvo luddāni bhāsati.

    ૧૬૧.

    161.

    સમ્પન્નવાહનો પોસો, યુવા સમ્મટ્ઠકુણ્ડલો 3;

    Sampannavāhano poso, yuvā sammaṭṭhakuṇḍalo 4;

    સોભતિ લોહિતુણ્હીસો, દિવા સૂરિયોવ ભાસતિ.

    Sobhati lohituṇhīso, divā sūriyova bhāsati.

    ૧૬૨.

    162.

    મજ્ઝન્હિકે 5 સમ્પતિકે, સુત્તો રાજા સસારથિ;

    Majjhanhike 6 sampatike, sutto rājā sasārathi;

    હન્દસ્સાભરણં સબ્બં, ગણ્હામ સાહસા 7 મયં.

    Handassābharaṇaṃ sabbaṃ, gaṇhāma sāhasā 8 mayaṃ.

    ૧૬૩.

    163.

    નિસીથેપિ રહો દાનિ, સુત્તો રાજા સસારથિ;

    Nisīthepi raho dāni, sutto rājā sasārathi;

    આદાય વત્થં મણિકુણ્ડલઞ્ચ, હન્ત્વાન સાખાહિ અવત્થરામ.

    Ādāya vatthaṃ maṇikuṇḍalañca, hantvāna sākhāhi avattharāma.

    ૧૬૪.

    164.

    કિન્નુ ઉમ્મત્તરૂપોવ, સત્તિગુમ્બ પભાસસિ;

    Kinnu ummattarūpova, sattigumba pabhāsasi;

    દુરાસદા હિ રાજાનો, અગ્ગિ પજ્જલિતો યથા.

    Durāsadā hi rājāno, aggi pajjalito yathā.

    ૧૬૫.

    165.

    અથ ત્વં પતિકોલમ્બ, મત્તો થુલ્લાનિ ગજ્જસિ;

    Atha tvaṃ patikolamba, matto thullāni gajjasi;

    માતરિ મય્હં નગ્ગાય, કિન્નુ ત્વં વિજિગુચ્છસે.

    Mātari mayhaṃ naggāya, kinnu tvaṃ vijigucchase.

    ૧૬૬.

    166.

    ઉટ્ઠેહિ સમ્મ તરમાનો, રથં યોજેહિ સારથિ;

    Uṭṭhehi samma taramāno, rathaṃ yojehi sārathi;

    સકુણો મે ન રુચ્ચતિ, અઞ્ઞં ગચ્છામ અસ્સમં.

    Sakuṇo me na ruccati, aññaṃ gacchāma assamaṃ.

    ૧૬૭.

    167.

    યુત્તો રથો મહારાજ, યુત્તો ચ બલવાહનો;

    Yutto ratho mahārāja, yutto ca balavāhano;

    અધિતિટ્ઠ મહારાજ, અઞ્ઞં ગચ્છામ અસ્સમં.

    Adhitiṭṭha mahārāja, aññaṃ gacchāma assamaṃ.

    ૧૬૮.

    168.

    કો નુમેવ ગતા 9 સબ્બે, યે અસ્મિં પરિચારકા;

    Ko numeva gatā 10 sabbe, ye asmiṃ paricārakā;

    એસ ગચ્છતિ પઞ્ચાલો, મુત્તો તેસં અદસ્સના.

    Esa gacchati pañcālo, mutto tesaṃ adassanā.

    ૧૬૯.

    169.

    કોદણ્ડકાનિ ગણ્હથ, સત્તિયો તોમરાનિ ચ;

    Kodaṇḍakāni gaṇhatha, sattiyo tomarāni ca;

    એસ ગચ્છતિ પઞ્ચાલો, મા વો મુઞ્ચિત્થ જીવતં 11.

    Esa gacchati pañcālo, mā vo muñcittha jīvataṃ 12.

    ૧૭૦.

    170.

    અથાપરો પટિનન્દિત્થ, સુવો લોહિતતુણ્ડકો;

    Athāparo paṭinandittha, suvo lohitatuṇḍako;

    સ્વાગતં તે મહારાજ, અથો તે અદુરાગતં;

    Svāgataṃ te mahārāja, atho te adurāgataṃ;

    ઇસ્સરોસિ અનુપ્પત્તો, યં ઇધત્થિ પવેદય.

    Issarosi anuppatto, yaṃ idhatthi pavedaya.

    ૧૭૧.

    171.

    તિન્દુકાનિ પિયાલાનિ, મધુકે કાસુમારિયો;

    Tindukāni piyālāni, madhuke kāsumāriyo;

    ફલાનિ ખુદ્દકપ્પાનિ, ભુઞ્જ રાજ વરં વરં.

    Phalāni khuddakappāni, bhuñja rāja varaṃ varaṃ.

    ૧૭૨.

    172.

    ઇદમ્પિ પાનીયં સીતં, આભતં ગિરિગબ્ભરા;

    Idampi pānīyaṃ sītaṃ, ābhataṃ girigabbharā;

    તતો પિવ મહારાજ, સચે ત્વં અભિકઙ્ખસિ.

    Tato piva mahārāja, sace tvaṃ abhikaṅkhasi.

    ૧૭૩.

    173.

    અરઞ્ઞં ઉઞ્છાય ગતા, યે અસ્મિં પરિચારકા;

    Araññaṃ uñchāya gatā, ye asmiṃ paricārakā;

    સયં ઉટ્ઠાય ગણ્હવ્હો, હત્થા મે નત્થિ દાતવે.

    Sayaṃ uṭṭhāya gaṇhavho, hatthā me natthi dātave.

    ૧૭૪.

    174.

    ભદ્દકો વતયં પક્ખી, દિજો પરમધમ્મિકો;

    Bhaddako vatayaṃ pakkhī, dijo paramadhammiko;

    અથેસો ઇતરો પક્ખી, સુવો લુદ્દાનિ ભાસતિ.

    Atheso itaro pakkhī, suvo luddāni bhāsati.

    ૧૭૫.

    175.

    ‘‘એતં હનથ બન્ધથ, મા વો મુઞ્ચિત્થ જીવતં’’;

    ‘‘Etaṃ hanatha bandhatha, mā vo muñcittha jīvataṃ’’;

    ઇચ્ચેવં વિલપન્તસ્સ, સોત્થિં 13 પત્તોસ્મિ અસ્સમં.

    Iccevaṃ vilapantassa, sotthiṃ 14 pattosmi assamaṃ.

    ૧૭૬.

    176.

    ભાતરોસ્મ મહારાજ, સોદરિયા એકમાતુકા;

    Bhātarosma mahārāja, sodariyā ekamātukā;

    એકરુક્ખસ્મિં સંવડ્ઢા, નાનાખેત્તગતા ઉભો.

    Ekarukkhasmiṃ saṃvaḍḍhā, nānākhettagatā ubho.

    ૧૭૭.

    177.

    સત્તિગુમ્બો ચ ચોરાનં, અહઞ્ચ ઇસીનં ઇધ;

    Sattigumbo ca corānaṃ, ahañca isīnaṃ idha;

    અસતં સો, સતં અહં, તેન ધમ્મેન નો વિના.

    Asataṃ so, sataṃ ahaṃ, tena dhammena no vinā.

    ૧૭૮.

    178.

    તત્થ વધો ચ બન્ધો ચ, નિકતી વઞ્ચનાનિ ચ;

    Tattha vadho ca bandho ca, nikatī vañcanāni ca;

    આલોપા સાહસાકારા, તાનિ સો તત્થ સિક્ખતિ.

    Ālopā sāhasākārā, tāni so tattha sikkhati.

    ૧૭૯.

    179.

    ઇધ સચ્ચઞ્ચ ધમ્મો ચ, અહિંસા સંયમો દમો;

    Idha saccañca dhammo ca, ahiṃsā saṃyamo damo;

    આસનૂદકદાયીનં, અઙ્કે વદ્ધોસ્મિ ભારધ 15.

    Āsanūdakadāyīnaṃ, aṅke vaddhosmi bhāradha 16.

    ૧૮૦.

    180.

    યં યઞ્હિ રાજ ભજતિ, સન્તં વા યદિ વા અસં;

    Yaṃ yañhi rāja bhajati, santaṃ vā yadi vā asaṃ;

    સીલવન્તં વિસીલં વા, વસં તસ્સેવ ગચ્છતિ.

    Sīlavantaṃ visīlaṃ vā, vasaṃ tasseva gacchati.

    ૧૮૧.

    181.

    યાદિસં કુરુતે મિત્તં, યાદિસં ચૂપસેવતિ;

    Yādisaṃ kurute mittaṃ, yādisaṃ cūpasevati;

    સોપિ તાદિસકો હોતિ, સહવાસો હિ 17 તાદિસો.

    Sopi tādisako hoti, sahavāso hi 18 tādiso.

    ૧૮૨.

    182.

    સેવમાનો સેવમાનં, સમ્ફુટ્ઠો સમ્ફુસં પરં;

    Sevamāno sevamānaṃ, samphuṭṭho samphusaṃ paraṃ;

    સરો દિદ્ધો કલાપંવ, અલિત્તમુપલિમ્પતિ;

    Saro diddho kalāpaṃva, alittamupalimpati;

    ઉપલેપભયા 19 ધીરો, નેવ પાપસખા સિયા.

    Upalepabhayā 20 dhīro, neva pāpasakhā siyā.

    ૧૮૩.

    183.

    પૂતિમચ્છં કુસગ્ગેન, યો નરો ઉપનય્હતિ;

    Pūtimacchaṃ kusaggena, yo naro upanayhati;

    કુસાપિ પૂતિ 21 વાયન્તિ, એવં બાલૂપસેવના.

    Kusāpi pūti 22 vāyanti, evaṃ bālūpasevanā.

    ૧૮૪.

    184.

    તગરઞ્ચ પલાસેન, યો નરો ઉપનય્હતિ;

    Tagarañca palāsena, yo naro upanayhati;

    પત્તાપિ સુરભિ 23 વાયન્તિ, એવં ધીરૂપસેવના.

    Pattāpi surabhi 24 vāyanti, evaṃ dhīrūpasevanā.

    ૧૮૫.

    185.

    તસ્મા પત્તપુટસ્સેવ 25, ઞત્વા સમ્પાકમત્તનો;

    Tasmā pattapuṭasseva 26, ñatvā sampākamattano;

    અસન્તે નોપસેવેય્ય, સન્તે સેવેય્ય પણ્ડિતો;

    Asante nopaseveyya, sante seveyya paṇḍito;

    અસન્તો નિરયં નેન્તિ, સન્તો પાપેન્તિ સુગ્ગતિન્તિ.

    Asanto nirayaṃ nenti, santo pāpenti suggatinti.

    સત્તિગુમ્બજાતકં સત્તમં.

    Sattigumbajātakaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. તસ્મા (સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    2. tasmā (syā. pī. ka.)
    3. કુણ્ડલી (સ્યા॰ ક॰)
    4. kuṇḍalī (syā. ka.)
    5. મજ્ઝન્તિકે (સબ્બત્થ)
    6. majjhantike (sabbattha)
    7. સહસા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    8. sahasā (sī. syā. pī.)
    9. ક્વ નુ’મે’પગતા (?)
    10. kva nu’me’pagatā (?)
    11. જીવિતં (બહૂસુ)
    12. jīvitaṃ (bahūsu)
    13. સોત્થી (સ્યા॰)
    14. sotthī (syā.)
    15. ભારત (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    16. bhārata (sī. syā. pī.)
    17. સહવાસોપિ (સ્યા॰ ક॰)
    18. sahavāsopi (syā. ka.)
    19. ઉપલિમ્પભયા (સ્યા॰ ક॰)
    20. upalimpabhayā (syā. ka.)
    21. પૂતી (સી॰ પી॰)
    22. pūtī (sī. pī.)
    23. સુરભી (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    24. surabhī (sī. syā. pī.)
    25. ફલપુટસ્સેવ (સી॰ પી॰), પલપુટસ્સેવ (ક॰ અટ્ઠ॰), પલાસપુટસ્સેવ (સ્યા॰ ક॰)
    26. phalapuṭasseva (sī. pī.), palapuṭasseva (ka. aṭṭha.), palāsapuṭasseva (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૫૦૩] ૭. સત્તિગુમ્બજાતકવણ્ણના • [503] 7. Sattigumbajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact