Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૨. સઉપાદિસેસસુત્તવણ્ણના

    2. Saupādisesasuttavaṇṇanā

    ૧૨. દુતિયે સઉપાદિસેસન્તિ સઉપાદાનસેસં. અનુપાદિસેસન્તિ ઉપાદાનસેસરહિતં નિગ્ગહણં. મત્તસો કારીતિ પમાણકારી ન પરિપૂરકારી. ન તાવાયં, સારિપુત્ત, ધમ્મપરિયાયો પટિભાસીતિ અપ્પટિભાનં નામ ભગવતો નત્થિ, ન તાવાહં ઇમં ધમ્મપરિયાયં કથેસિન્તિ અયં પનેત્થ અત્થો. માયિમં ધમ્મપરિયાયં સુત્વા પમાદં આહરિંસૂતિ ‘‘મયં કિર ચતૂહિ અપાયેહિ મુત્તા’’તિ ઉપરિ અરહત્તત્થાય વીરિયં અકરોન્તા મા પમાદં આપજ્જિંસુ. પઞ્હાધિપ્પાયેન ભાસિતોતિ તયા પુચ્છિતપઞ્હસ્સ સભાવેન કથિતોતિ દસ્સેતિ. ઇમેસં પન નવન્નં પુગ્ગલાનં ભવેસુ છન્દરાગવિનોદનત્થં એતમેવ અત્થુપ્પત્તિં કત્વા – ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, અપ્પમત્તકોપિ ગૂથો દુગ્ગન્ધો હોતિ, એવમેવ ખો ખ્વાહં, ભિક્ખવે, અપ્પમત્તકમ્પિ ભવં ન વણ્ણેમિ અન્તમસો અચ્છરાસઙ્ઘાતમત્તમ્પી’’તિ ઇમં સુત્તં (અ॰ નિ॰ ૧.૩૨૧) અભાસિ. ન કેવલઞ્ચ એતેસંયેવ નવન્નં પુગ્ગલાનં ગતિ નિબદ્ધા, યેસં પન કુલાનં તીણિ સરણાનિ પઞ્ચ સીલાનિ એકં સલાકભત્તં એકં પક્ખિયભત્તં એકં વસ્સાવાસિકં એકા પોક્ખરણી એકો આવાસો, એવરૂપાનિ નિબદ્ધપુઞ્ઞાનિ અત્થિ. તેસમ્પિ ગતિ નિબદ્ધા, સોતાપન્નસદિસાનેવ તાનિ કુલાનિ.

    12. Dutiye saupādisesanti saupādānasesaṃ. Anupādisesanti upādānasesarahitaṃ niggahaṇaṃ. Mattaso kārīti pamāṇakārī na paripūrakārī. Na tāvāyaṃ, sāriputta, dhammapariyāyo paṭibhāsīti appaṭibhānaṃ nāma bhagavato natthi, na tāvāhaṃ imaṃ dhammapariyāyaṃ kathesinti ayaṃ panettha attho. Māyimaṃ dhammapariyāyaṃ sutvā pamādaṃ āhariṃsūti ‘‘mayaṃ kira catūhi apāyehi muttā’’ti upari arahattatthāya vīriyaṃ akarontā mā pamādaṃ āpajjiṃsu. Pañhādhippāyena bhāsitoti tayā pucchitapañhassa sabhāvena kathitoti dasseti. Imesaṃ pana navannaṃ puggalānaṃ bhavesu chandarāgavinodanatthaṃ etameva atthuppattiṃ katvā – ‘‘seyyathāpi, bhikkhave, appamattakopi gūtho duggandho hoti, evameva kho khvāhaṃ, bhikkhave, appamattakampi bhavaṃ na vaṇṇemi antamaso accharāsaṅghātamattampī’’ti imaṃ suttaṃ (a. ni. 1.321) abhāsi. Na kevalañca etesaṃyeva navannaṃ puggalānaṃ gati nibaddhā, yesaṃ pana kulānaṃ tīṇi saraṇāni pañca sīlāni ekaṃ salākabhattaṃ ekaṃ pakkhiyabhattaṃ ekaṃ vassāvāsikaṃ ekā pokkharaṇī eko āvāso, evarūpāni nibaddhapuññāni atthi. Tesampi gati nibaddhā, sotāpannasadisāneva tāni kulāni.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૨. સઉપાદિસેસસુત્તં • 2. Saupādisesasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૨. સઉપાદિસેસસુત્તવણ્ણના • 2. Saupādisesasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact