Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ટીકા • Vinayavinicchaya-ṭīkā

    સેદમોચનકથાવણ્ણના

    Sedamocanakathāvaṇṇanā

    ૬૭૯. સુણતં સુણન્તાનં ભિક્ખૂનં પટુભાવકરા વિનયવિનિચ્છયે પઞ્ઞાકોસલ્લસાધિકા તતોયેવ વરા ઉત્તમા. સેદમોચનગાથાયોતિ અત્થપચ્ચત્થિકાનં, સાસનપચ્ચત્થિકાનઞ્ચ વિસ્સજ્જેતુમસક્કુણેય્યભાવેન ચિન્તયન્તસ્સ ખિન્નસરીરા સેદે મોચેન્તીતિ સેદમોચના. અત્થાનુગતપઞ્હા ઉપાલિત્થેરેન ઠપિતા પઞ્હગાથાયો, તપ્પટિબદ્ધા વિસ્સજ્જનગાથાયો ચ ઇતો પરં વક્ખામીતિ યોજના.

    679.Suṇataṃ suṇantānaṃ bhikkhūnaṃ paṭubhāvakarā vinayavinicchaye paññākosallasādhikā tatoyeva varā uttamā. Sedamocanagāthāyoti atthapaccatthikānaṃ, sāsanapaccatthikānañca vissajjetumasakkuṇeyyabhāvena cintayantassa khinnasarīrā sede mocentīti sedamocanā. Atthānugatapañhā upālittherena ṭhapitā pañhagāthāyo, tappaṭibaddhā vissajjanagāthāyo ca ito paraṃ vakkhāmīti yojanā.

    ૬૮૧. કબન્ધં નામ અસીસં ઉરસિ જાતઅક્ખિમુખસરીરં. યથાહ – ‘‘અસીસકં કબન્ધં, યસ્સ ઉરે અક્ખીનિ ચેવ મુખઞ્ચ હોતી’’તિ (પરિ॰ અટ્ઠ॰ ૪૭૯). મુખેન કરણભૂતેન. કત્વાતિ સેવિત્વા.

    681.Kabandhaṃ nāma asīsaṃ urasi jātaakkhimukhasarīraṃ. Yathāha – ‘‘asīsakaṃ kabandhaṃ, yassa ure akkhīni ceva mukhañca hotī’’ti (pari. aṭṭha. 479). Mukhena karaṇabhūtena. Katvāti sevitvā.

    ૬૮૨. તસ્સ ભિક્ખુનો કથં પારાજિકો સિયા પારાજિકધમ્મો કથં સિયા.

    682.Tassa bhikkhuno kathaṃ pārājiko siyā pārājikadhammo kathaṃ siyā.

    ૬૮૪. કિઞ્ચીતિ પાદં વા પાદારહં વા પરસન્તકં. પરઞ્ચ ન સમાદપેતિ ‘‘અમુકસ્સ ઇત્થન્નામં ભણ્ડં અવહરાહી’’તિ પરં ન આણાપેય્ય.

    684.Kiñcīti pādaṃ vā pādārahaṃ vā parasantakaṃ. Parañca na samādapeti ‘‘amukassa itthannāmaṃ bhaṇḍaṃ avaharāhī’’ti paraṃ na āṇāpeyya.

    ૬૮૫. પરસ્સ કિઞ્ચિ નાદિયન્તોતિ સમ્બન્ધો. આણત્તિઞ્ચાતિ -સદ્દેન સંવિધાનં, સઙ્કેતઞ્ચ સઙ્ગણ્હાતિ.

    685. Parassa kiñci nādiyantoti sambandho. Āṇattiñcāti ca-saddena saṃvidhānaṃ, saṅketañca saṅgaṇhāti.

    ૬૮૬. ગરુકં ભણ્ડન્તિ પાદગ્ઘનકભાવેન ગરુભણ્ડં. ‘‘પરિક્ખાર’’ન્તિ એતસ્સ વિસેસનં. પરસ્સ પરિક્ખારન્તિ પરસન્તકં યં કિઞ્ચિ પરિક્ખારં.

    686.Garukaṃ bhaṇḍanti pādagghanakabhāvena garubhaṇḍaṃ. ‘‘Parikkhāra’’nti etassa visesanaṃ. Parassa parikkhāranti parasantakaṃ yaṃ kiñci parikkhāraṃ.

    ૬૯૨. મનુસ્સુત્તરિકે ધમ્મેતિ ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મવિસયે. કતિકં કત્વાનાતિ ‘‘એવં નિસિન્ને એવં ઠિતે એવં ગમને અત્થં આવિકરોતી’’તિઆદિં કત્વા. સમ્ભાવનાધિપ્પાયોતિ ‘‘અરહા’’તિ ગહેત્વા મહાસમ્ભાવનં કરોતીતિ અધિપ્પાયો હુત્વા. અતિક્કમતિ ચેતિ તથા કતં કતિકં અતિક્કમતિ ચે, તથારૂપં નિસજ્જં વા ઠાનં વા ગમનં વા કરોતીતિ અત્થો. ચુતોતિ તથારૂપં નિસજ્જાદિં દિસ્વા કેનચિ મનુસ્સજાતિકેન ‘‘અરહા’’તિ તઙ્ખણે ઞાતે સો પુગ્ગલો પારાજિકં આપજ્જતિ.

    692.Manussuttarike dhammeti uttarimanussadhammavisaye. Katikaṃ katvānāti ‘‘evaṃ nisinne evaṃ ṭhite evaṃ gamane atthaṃ āvikarotī’’tiādiṃ katvā. Sambhāvanādhippāyoti ‘‘arahā’’ti gahetvā mahāsambhāvanaṃ karotīti adhippāyo hutvā. Atikkamati ceti tathā kataṃ katikaṃ atikkamati ce, tathārūpaṃ nisajjaṃ vā ṭhānaṃ vā gamanaṃ vā karotīti attho. Cutoti tathārūpaṃ nisajjādiṃ disvā kenaci manussajātikena ‘‘arahā’’ti taṅkhaṇe ñāte so puggalo pārājikaṃ āpajjati.

    ૬૯૩. એકવત્થુકા કથં ભવેય્યુન્તિ યોજના.

    693. Ekavatthukā kathaṃ bhaveyyunti yojanā.

    ૬૯૪. ઇત્થિયાતિ એકિસ્સા ઇત્થિયા. પટિપજ્જન્તોતિ એકક્ખણે અઞ્ઞેન પુરિસેન વુત્તસાસનં વત્વા, ઇમિના ચ ‘‘પટિગ્ગણ્હાતિ, વીમંસતી’’તિ અઙ્ગદ્વયસ્સ પુરિમસિદ્ધતં દીપેતિ ઇમસ્સ પચ્ચાહરણકતઞ્ચ. કાયસંસગ્ગં સમાપજ્જિત્વા દુટ્ઠુલ્લં વત્વા અત્તકામપારિચરિયાય વણ્ણં ભણન્તો.

    694.Itthiyāti ekissā itthiyā. Paṭipajjantoti ekakkhaṇe aññena purisena vuttasāsanaṃ vatvā, iminā ca ‘‘paṭiggaṇhāti, vīmaṃsatī’’ti aṅgadvayassa purimasiddhataṃ dīpeti imassa paccāharaṇakatañca. Kāyasaṃsaggaṃ samāpajjitvā duṭṭhullaṃ vatvā attakāmapāricariyāya vaṇṇaṃ bhaṇanto.

    ૬૯૫. યથાવુત્તં વત્તં અચરિત્વાતિ ભગવતા વુત્તં પરિવાસાદિવત્તં અચરિત્વા.

    695.Yathāvuttaṃ vattaṃ acaritvāti bhagavatā vuttaṃ parivāsādivattaṃ acaritvā.

    ૬૯૬. ભિક્ખુનીહિ અસાધારણસિક્ખાપદત્તા આહ ‘‘નત્થિ સઙ્ઘાદિસેસતા’’તિ.

    696. Bhikkhunīhi asādhāraṇasikkhāpadattā āha ‘‘natthi saṅghādisesatā’’ti.

    ૬૯૭. યેન કુદ્ધો પસંસિતોતિ એત્થ ‘‘નિન્દિતો ચા’’તિ સેસો.

    697.Yena kuddho pasaṃsitoti ettha ‘‘nindito cā’’ti seso.

    ૬૯૮. તિત્થિયાનં વણ્ણમ્હિ ભઞ્ઞમાને યો કુજ્ઝતિ, સો આરાધકોતિ યોજના, પરિતોસિતો પસંસિતોતિ અધિપ્પાયો. તિત્થિયપુબ્બો ઇમસ્મિં સાસને પબ્બજ્જં લભિત્વા તિત્થિયાનં વણ્ણસ્મિં ભઞ્ઞમાને સુત્વા સચે કુપ્પતિ અનત્તમનં કરોતિ, આરાધકો સઙ્ઘારાધકો સઙ્ઘં પરિતોસેન્તો હોતિ, સમ્બુદ્ધસ્સ વણ્ણસ્મિં ભઞ્ઞમાને યદિ કુજ્ઝતિ, નિન્દિતોતિ યોજના. એત્થ સમ્બુદ્ધસ્સાતિ ઉપલક્ખણં.

    698. Titthiyānaṃ vaṇṇamhi bhaññamāne yo kujjhati, so ārādhakoti yojanā, paritosito pasaṃsitoti adhippāyo. Titthiyapubbo imasmiṃ sāsane pabbajjaṃ labhitvā titthiyānaṃ vaṇṇasmiṃ bhaññamāne sutvā sace kuppati anattamanaṃ karoti, ārādhako saṅghārādhako saṅghaṃ paritosento hoti, sambuddhassa vaṇṇasmiṃ bhaññamāne yadi kujjhati, ninditoti yojanā. Ettha sambuddhassāti upalakkhaṇaṃ.

    ૭૦૧. ગહેત્વાતિ પટિગ્ગહેત્વા.

    701.Gahetvāti paṭiggahetvā.

    ૭૫૧. ‘‘ન રત્તચિત્તો’’તિઆદિના પુરિમાનં તિણ્ણં પારાજિકાનં વીતિક્કમચિત્તુપ્પાદમત્તસ્સાપિ અભાવં દીપેતિ. મરણાયાતિ એત્થ ‘‘મનુસ્સજાતિકસ્સા’’તિ ઇદં પારાજિકપકરણતોવ લબ્ભતિ. તસ્સાતિ કિઞ્ચિ દેન્તસ્સ. ન્તિ તથા દીયમાનં.

    751.‘‘Na rattacitto’’tiādinā purimānaṃ tiṇṇaṃ pārājikānaṃ vītikkamacittuppādamattassāpi abhāvaṃ dīpeti. Maraṇāyāti ettha ‘‘manussajātikassā’’ti idaṃ pārājikapakaraṇatova labbhati. Tassāti kiñci dentassa. Tanti tathā dīyamānaṃ.

    ૭૫૨. ‘‘પરાજયો’’તિ ઇદં અભબ્બપુગ્ગલેસુ સઙ્ઘભેદકસ્સ અન્તોગધત્તા વુત્તં. સલાકગ્ગાહેનાપિ સઙ્ઘં ભિન્દન્તો સઙ્ઘભેદકોવ હોતિ.

    752.‘‘Parājayo’’ti idaṃ abhabbapuggalesu saṅghabhedakassa antogadhattā vuttaṃ. Salākaggāhenāpi saṅghaṃ bhindanto saṅghabhedakova hoti.

    ૭૫૩. અદ્ધયોજને યં તિણ્ણં ચીવરાનં અઞ્ઞતરં એકં ચીવરં નિક્ખિપિત્વાનાતિ યોજના.

    753. Addhayojane yaṃ tiṇṇaṃ cīvarānaṃ aññataraṃ ekaṃ cīvaraṃ nikkhipitvānāti yojanā.

    ૭૫૪. સુપ્પતિટ્ઠિતનિગ્રોધસદિસે રુક્ખમૂલકે તિચીવરં નિક્ખિપિત્વા અદ્ધયોજને અરુણં ઉટ્ઠાપેન્તસ્સાતિ યોજના.

    754. Suppatiṭṭhitanigrodhasadise rukkhamūlake ticīvaraṃ nikkhipitvā addhayojane aruṇaṃ uṭṭhāpentassāti yojanā.

    ૭૫૫. કાયિકા નાનાવત્થુકાયો સમ્બહુલા આપત્તિયો અપુબ્બં અચરિમં એકક્ખણે કથં ફુસેતિ યોજના.

    755. Kāyikā nānāvatthukāyo sambahulā āpattiyo apubbaṃ acarimaṃ ekakkhaṇe kathaṃ phuseti yojanā.

    ૭૫૭. વાચસિકા ન કાયિકા નાનાવત્થુકાયો સમ્બહુલા આપત્તિયો અપુબ્બં અચરિમં એકક્ખણે કથં ફુસેતિ યોજના.

    757. Vācasikā na kāyikā nānāvatthukāyo sambahulā āpattiyo apubbaṃ acarimaṃ ekakkhaṇe kathaṃ phuseti yojanā.

    ૭૫૮. વિનયનસત્થેતિ વિનયપિટકે. તસ્સ ભિક્ખુસ્સ.

    758.Vinayanasattheti vinayapiṭake. Tassa bhikkhussa.

    ૭૫૯. ‘‘ઇત્થિયા’’તિઆદીસુ સહત્થે કરણવચનં. ઇત્થિયા વા પુરિસેન વા પણ્ડકેન વા નિમિત્તકે મેથુનં ન સેવન્તો ન પટિસેવન્તો મેથુનપચ્ચયા ચુતોતિ યોજના.

    759.‘‘Itthiyā’’tiādīsu sahatthe karaṇavacanaṃ. Itthiyā vā purisena vā paṇḍakena vā nimittake methunaṃ na sevanto na paṭisevanto methunapaccayā cutoti yojanā.

    ૭૬૦. કાયસંસગ્ગોયેવ કાયસંસગ્ગતા, તં આપન્ના. અટ્ઠવત્થુકં છેજ્જન્તિ એવંનામકં પારાજિકં.

    760. Kāyasaṃsaggoyeva kāyasaṃsaggatā, taṃ āpannā. Aṭṭhavatthukaṃ chejjanti evaṃnāmakaṃ pārājikaṃ.

    ૭૬૨. સમયે પિટ્ઠિસઞ્ઞિતેતિ ગિમ્હાનં પચ્છિમમાસસ્સ પઠમદિવસતો યાવ હેમન્તસ્સ પઠમદિવસો, એત્થન્તરે સત્તમાસમત્તે પિટ્ઠિસઞ્ઞિતે સમયે. ‘‘માતુયાપિ ચા’’તિ વત્તબ્બે ‘‘માતરમ્પિ ચા’’તિ વુત્તં. સોયેવ વા પાઠો.

    762.Samaye piṭṭhisaññiteti gimhānaṃ pacchimamāsassa paṭhamadivasato yāva hemantassa paṭhamadivaso, etthantare sattamāsamatte piṭṭhisaññite samaye. ‘‘Mātuyāpi cā’’ti vattabbe ‘‘mātarampi cā’’ti vuttaṃ. Soyeva vā pāṭho.

    ૭૬૪. ‘‘અવસ્સુતહત્થતો હિ પિણ્ડં ગહેત્વા’’તિ ઇમિના સઙ્ઘાદિસેસસ્સ વત્થુમાહ, લસુણન્તિ પાચિત્તિયસ્સ વત્થું, મનુસ્સમંસન્તિ થુલ્લચ્ચયવત્થું, અકપ્પમઞ્ઞન્તિ દુક્કટવત્થું. અકપ્પમઞ્ઞન્તિ એત્થ ‘‘મંસ’’ન્તિ સેસો. ‘‘સબ્બે એકતો’’તિ પદચ્છેદો. એકતોતિ એત્થ ‘‘મદ્દિત્વા’’તિ સેસો, અકપ્પિયમંસેહિ સદ્ધિં એકતો મદ્દિત્વા ખાદતીતિ અત્થો. સબ્બમેતં ‘‘ગહેત્વા, મદ્દિત્વા, ખાદતી’’તિ કિરિયાનં કમ્મવચનં. મનુસ્સમંસઞ્ચાતિ એત્થ -સદ્દો પચ્ચેકં યોજેતબ્બો હોતિ. તસ્સાતિ ભિક્ખુનિયા. સઙ્ઘાદિસેસપાચિત્તિયદુક્કટપાટિદેસનીયથુલ્લચ્ચયાનિ એકક્ખણે હોન્તિ.

    764.‘‘Avassutahatthato hi piṇḍaṃ gahetvā’’ti iminā saṅghādisesassa vatthumāha, lasuṇanti pācittiyassa vatthuṃ, manussamaṃsanti thullaccayavatthuṃ, akappamaññanti dukkaṭavatthuṃ. Akappamaññanti ettha ‘‘maṃsa’’nti seso. ‘‘Sabbe ekato’’ti padacchedo. Ekatoti ettha ‘‘madditvā’’ti seso, akappiyamaṃsehi saddhiṃ ekato madditvā khādatīti attho. Sabbametaṃ ‘‘gahetvā, madditvā, khādatī’’ti kiriyānaṃ kammavacanaṃ. Manussamaṃsañcāti ettha ca-saddo paccekaṃ yojetabbo hoti. Tassāti bhikkhuniyā. Saṅghādisesapācittiyadukkaṭapāṭidesanīyathullaccayāni ekakkhaṇe honti.

    ૭૬૫. ‘‘પુગ્ગલો એકો’’તિ પદચ્છેદો. દ્વેપિ ચ પુણ્ણવસ્સાતિ પરિપુણ્ણવીસતિવસ્સા ચ દ્વે સામણેરા. એકાવ તેસં પન કમ્મવાચાતિ તેસં ઉભિન્નં સામણેરાનં એકેન આચરિયેન એકાવ ઉપસમ્પદકમ્મવાચા કતા. એકસ્સાતિ એકસ્સાપિ સામણેરસ્સ. કમ્મન્તિ ઉપસમ્પદકમ્મં. ન રૂહતેતિ ન સમ્પજ્જતિ, કિમેત્થ કારણં, વદ ભદ્દમુખાતિ અધિપ્પાયો.

    765. ‘‘Puggalo eko’’ti padacchedo. Dvepi ca puṇṇavassāti paripuṇṇavīsativassā ca dve sāmaṇerā. Ekāva tesaṃ pana kammavācāti tesaṃ ubhinnaṃ sāmaṇerānaṃ ekena ācariyena ekāva upasampadakammavācā katā. Ekassāti ekassāpi sāmaṇerassa. Kammanti upasampadakammaṃ. Na rūhateti na sampajjati, kimettha kāraṇaṃ, vada bhaddamukhāti adhippāyo.

    ૭૬૬. મહિદ્ધિકેસૂતિ દ્વીસુ સામણેરેસુ. સચે પન એકો કેસગ્ગમત્તમ્પિ આકાસગો આકાસટ્ઠો હોતિ , આકાસગતસ્સેવ કતં તં ઉપસમ્પદકમ્મં નેવ રૂહતિ નેવ સમ્પજ્જતિ, ભૂમિગતસ્સ રૂહતીતિ યોજના.

    766.Mahiddhikesūti dvīsu sāmaṇeresu. Sace pana eko kesaggamattampi ākāsago ākāsaṭṭho hoti , ākāsagatasseva kataṃ taṃ upasampadakammaṃ neva rūhati neva sampajjati, bhūmigatassa rūhatīti yojanā.

    ૭૬૭. ઇદ્ધિયા આકાસે ઠિતેન સઙ્ઘેન ભૂમિગતસ્સ સામણેરસ્સ ઉપસમ્પદકમ્મં ન કાતબ્બં. યદિ કરોતિ, કુપ્પતીતિ યોજના. ઇદઞ્ચ સબ્બકમ્માનં સાધારણલક્ખણં. યથાહ – ‘‘સઙ્ઘેનાપિ આકાસે નિસીદિત્વા ભૂમિગતસ્સ કમ્મં ન કાતબ્બં. સચે કરોતિ, કુપ્પતી’’તિ (પરિ॰ અટ્ઠ॰ ૪૮૧).

    767. Iddhiyā ākāse ṭhitena saṅghena bhūmigatassa sāmaṇerassa upasampadakammaṃ na kātabbaṃ. Yadi karoti, kuppatīti yojanā. Idañca sabbakammānaṃ sādhāraṇalakkhaṇaṃ. Yathāha – ‘‘saṅghenāpi ākāse nisīditvā bhūmigatassa kammaṃ na kātabbaṃ. Sace karoti, kuppatī’’ti (pari. aṭṭha. 481).

    ૭૬૮. વત્થં કપ્પકતઞ્ચ ન હોતિ, રત્તઞ્ચ ન હોતિ, કેસકમ્બલાદિ અકપ્પિયઞ્ચ હોતિ, નિવત્થસ્સ પનાપત્તિ તં પન નિવત્થસ્સ ભિક્ખુનો આપત્તિ હોતિ. અનાપત્તિ કથં સિયા, વદ ભદ્દમુખાતિ યોજના.

    768. Vatthaṃ kappakatañca na hoti, rattañca na hoti, kesakambalādi akappiyañca hoti, nivatthassa panāpatti taṃ pana nivatthassa bhikkhuno āpatti hoti. Anāpatti kathaṃ siyā, vada bhaddamukhāti yojanā.

    ૭૬૯. એત્થ એતસ્મિં અકપ્પિયવત્થુધારણે તન્નિમિત્તં. અચ્છિન્નચીવરસ્સ ભિક્ખુનો અનાપત્તિ સિયાતિ યોજના. ‘‘કિઞ્ચિપી’’તિઆદિના વુત્તમેવત્થં સમત્થેતિ. અસ્સ અચ્છિન્નચીવરસ્સ ભિક્ખુસ્સ અકપ્પિયં નામ કિઞ્ચિપિ ચીવરં ન વિજ્જતિ, તસ્મા અનાપત્તીતિ અધિપ્પાયો.

    769.Ettha etasmiṃ akappiyavatthudhāraṇe tannimittaṃ. Acchinnacīvarassa bhikkhuno anāpatti siyāti yojanā. ‘‘Kiñcipī’’tiādinā vuttamevatthaṃ samattheti. Assa acchinnacīvarassa bhikkhussa akappiyaṃ nāma kiñcipi cīvaraṃ na vijjati, tasmā anāpattīti adhippāyo.

    ૭૭૦. કુતોપિ ચ પુરિસસ્સ હત્થતો ભોજનસ્સ કિઞ્ચિ ન ગણ્હતિ, ભોજનતો કિઞ્ચિપિ સયમ્પિ કસ્સચિ પુરિસસ્સ ન દેતિ, તથાપિ ગરુકં વજ્જં સઙ્ઘાદિસેસાપત્તિં ઉપેતિ આપજ્જતિ, તં કથમાપજ્જતિ, ત્વં યદિ વિનયે કુસલો અસિ, મે મય્હં વદ એતં કારણં કથેહીતિ યોજના. હવેતિ નિપાતમત્તં.

    770.Kutopi ca purisassa hatthato bhojanassa kiñci na gaṇhati, bhojanato kiñcipi sayampi kassaci purisassa na deti, tathāpi garukaṃ vajjaṃ saṅghādisesāpattiṃ upeti āpajjati, taṃ kathamāpajjati, tvaṃ yadi vinaye kusalo asi, me mayhaṃ vada etaṃ kāraṇaṃ kathehīti yojanā. Haveti nipātamattaṃ.

    ૭૭૧. યા પન ભિક્ખુની અઞ્ઞાય ભિક્ખુનિયા ‘‘ઇઙ્ઘ, અય્યે, યં તે એસો પુરિસપુગ્ગલો દેતિ ખાદનીયં વા’’તિઆદિના (પાચિ॰ ૭૦૫) સઙ્ઘાદિસેસમાતિકાય વુત્તનયેન ઉય્યોજિતા અવસ્સુતમ્હા પુરિસપુગ્ગલા યં કિઞ્ચિ ભોજનં આદાય પટિગ્ગહેત્વા સચે ભુઞ્જતિ, સા તથા ભુઞ્જન્તી યાય ઉય્યોજિતા ભુઞ્જતિ, તસ્સા ઉય્યોજિકાય ધીરા વિનયધરા પણ્ડિતા સઙ્ઘાદિસેસં કથયન્તિ તસ્સા ઉય્યોજિતાય ભોજનપરિયોસાને ઉય્યોજિકાય સઙ્ઘાદિસેસં વદન્તીતિ યોજના. યથાહ – ‘‘તસ્સા હિ ભોજનપરિયોસાને ઉય્યોજિકાય સઙ્ઘાદિસેસો હોતી’’તિ (પરિ॰ અટ્ઠ॰ ૪૮૧).

    771.Yā pana bhikkhunī aññāya bhikkhuniyā ‘‘iṅgha, ayye, yaṃ te eso purisapuggalo deti khādanīyaṃ vā’’tiādinā (pāci. 705) saṅghādisesamātikāya vuttanayena uyyojitā avassutamhā purisapuggalā yaṃ kiñci bhojanaṃ ādāya paṭiggahetvā sace bhuñjati, sā tathā bhuñjantī yāya uyyojitā bhuñjati, tassā uyyojikāya dhīrā vinayadharā paṇḍitā saṅghādisesaṃ kathayanti tassā uyyojitāya bhojanapariyosāne uyyojikāya saṅghādisesaṃ vadantīti yojanā. Yathāha – ‘‘tassā hi bhojanapariyosāne uyyojikāya saṅghādiseso hotī’’ti (pari. aṭṭha. 481).

    ૭૭૨. તં કથં યદિ બુજ્ઝસિ જાનાસિ, સાધુકં બ્રૂહિ કથેહીતિ યોજના.

    772. Taṃ kathaṃ yadi bujjhasi jānāsi, sādhukaṃ brūhi kathehīti yojanā.

    ૭૭૩. નિસેવિતેતિ તાય ઉય્યોજિતાય ભિક્ખુનિયા તસ્સ પુરિસપુગ્ગલસ્સ હત્થતો પટિગ્ગહિતે તસ્મિં દન્તપોને પરિભુત્તે ઉય્યોજિકા લહુવજ્જં આપજ્જતીતિ અત્થો.

    773.Niseviteti tāya uyyojitāya bhikkhuniyā tassa purisapuggalassa hatthato paṭiggahite tasmiṃ dantapone paribhutte uyyojikā lahuvajjaṃ āpajjatīti attho.

    ૭૭૫. ‘‘ઉક્ખિત્તકો’’તિ ઇમિના આપત્તિવજ્જમાહ. યથાહ – ‘‘તેન હિ સદ્ધિં વિનયકમ્મં નત્થિ, તસ્મા સો સઙ્ઘાદિસેસં આપજ્જિત્વા છાદેન્તો વજ્જં ન ફુસતી’’તિ.

    775.‘‘Ukkhittako’’ti iminā āpattivajjamāha. Yathāha – ‘‘tena hi saddhiṃ vinayakammaṃ natthi, tasmā so saṅghādisesaṃ āpajjitvā chādento vajjaṃ na phusatī’’ti.

    ૭૭૬. સપ્પાણપ્પાણજન્તિ સપ્પાણકે ચ અપ્પાણકે ચ જાતં. નેવ જઙ્ગમન્તિ પાદેહિ ભૂમિયં નેવ ચરન્તં. ન વિહઙ્ગમન્તિ આકાસે પક્ખં પસારેત્વા ન ચરન્તં. દ્વિજન્તિ દ્વીહિ પચ્ચયેહિ, દ્વિક્ખત્તું વા જાતત્તા દ્વિજં. કન્તન્તિ મનોહરં. અકન્તન્તિ અમનોહરં.

    776.Sappāṇappāṇajanti sappāṇake ca appāṇake ca jātaṃ. Neva jaṅgamanti pādehi bhūmiyaṃ neva carantaṃ. Na vihaṅgamanti ākāse pakkhaṃ pasāretvā na carantaṃ. Dvijanti dvīhi paccayehi, dvikkhattuṃ vā jātattā dvijaṃ. Kantanti manoharaṃ. Akantanti amanoharaṃ.

    ૭૭૭. સપ્પાણજો સદ્દો ચિત્તજો વુત્તો, અપ્પાણજો ઉતુજો સદ્દો વુત્તો, સો પન દ્વીહેવ પચ્ચયેહિ જાતત્તા ‘‘દ્વિજો’’તિ મતોતિ યોજના.

    777. Sappāṇajo saddo cittajo vutto, appāṇajo utujo saddo vutto, so pana dvīheva paccayehi jātattā ‘‘dvijo’’ti matoti yojanā.

    ૭૭૮. ‘‘વિનયે’’તિઆદિગાથા વણ્ણિતત્થાયેવ.

    778.‘‘Vinaye’’tiādigāthā vaṇṇitatthāyeva.

    ઇતિ ઉત્તરે લીનત્થપકાસનિયા

    Iti uttare līnatthapakāsaniyā

    સેદમોચનકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sedamocanakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact