Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૫. સેક્ખસુત્તવણ્ણના

    5. Sekkhasuttavaṇṇanā

    ૮૬. પઞ્ચમે ઉજુમગ્ગાનુસારિનોતિ ઉજુમગ્ગો વુચ્ચતિ અરિયમગ્ગો, તં અનુસ્સરન્તસ્સ પટિપન્નકસ્સાતિ અત્થો. ખયસ્મિં પઠમં ઞાણન્તિ પઠમમેવ મગ્ગઞાણં ઉપ્પજ્જતિ. મગ્ગો હિ કિલેસાનં ખેપનતો ખયો નામ, તંસમ્પયુત્તં ઞાણં ખયસ્મિં ઞાણં નામ. તતો અઞ્ઞા અનન્તરાતિ તતો ચતુત્થમગ્ગઞાણતો અનન્તરા અઞ્ઞા ઉપ્પજ્જતિ, અરહત્તફલં ઉપ્પજ્જતીતિ અત્થો. અઞ્ઞાવિમુત્તસ્સાતિ અરહત્તફલવિમુત્તિયા વિમુત્તસ્સ. ઞાણં વે હોતીતિ પચ્ચવેક્ખણઞાણં હોતિ. ઇતિ સુત્તેપિ ગાથાસુપિ સત્ત સેખા કથિતા. અવસાને પન ખીણાસવો દસ્સિતોતિ.

    86. Pañcame ujumaggānusārinoti ujumaggo vuccati ariyamaggo, taṃ anussarantassa paṭipannakassāti attho. Khayasmiṃ paṭhamaṃ ñāṇanti paṭhamameva maggañāṇaṃ uppajjati. Maggo hi kilesānaṃ khepanato khayo nāma, taṃsampayuttaṃ ñāṇaṃ khayasmiṃ ñāṇaṃ nāma. Tatoaññā anantarāti tato catutthamaggañāṇato anantarā aññā uppajjati, arahattaphalaṃ uppajjatīti attho. Aññāvimuttassāti arahattaphalavimuttiyā vimuttassa. Ñāṇaṃ ve hotīti paccavekkhaṇañāṇaṃ hoti. Iti suttepi gāthāsupi satta sekhā kathitā. Avasāne pana khīṇāsavo dassitoti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૫. સેક્ખસુત્તં • 5. Sekkhasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૫. સમણસુત્તાદિવણ્ણના • 1-5. Samaṇasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact