Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) |
૨. સેલસુત્તવણ્ણના
2. Selasuttavaṇṇanā
૩૯૬. કેણિયોતિ તસ્સ નામં, પુબ્બે કેણિયા જીવિકાકપ્પનતોતિ વદન્તિ. જટિલોતિ જટાધરો. બ્રાહ્મણજાતિકત્તા કોટિસારતાય ચ બ્રાહ્મણમહાસાલો. પયોજેત્વા નિસ્સયો હુત્વા વસતિ, રત્તિં કામસમ્પત્તિં અનુભવતીતિ વા યોજના. સુસઙ્ખતન્તિ સપ્પિમધુસક્કરાદીહિ ચેવ મરિચસિઙ્ગીવેરાદીહિ ચ સુટ્ઠુ અભિસઙ્ખતં.
396.Keṇiyotitassa nāmaṃ, pubbe keṇiyā jīvikākappanatoti vadanti. Jaṭiloti jaṭādharo. Brāhmaṇajātikattā koṭisāratāya ca brāhmaṇamahāsālo. Payojetvā nissayo hutvā vasati, rattiṃ kāmasampattiṃ anubhavatīti vā yojanā. Susaṅkhatanti sappimadhusakkarādīhi ceva maricasiṅgīverādīhi ca suṭṭhu abhisaṅkhataṃ.
પટિક્ખેપપસન્નતાયાતિ અહોવતાયં અપ્પિચ્છો, યો નિમન્તિયમાનોપિ ન સાદિયતીતિ ઉપનિમન્તિયમાનસ્સ પટિક્ખેપે તિત્થિયાનં પસન્નભાવતોતિ. તં કથં? વિરુદ્ધમેતન્તિ ‘‘અકારણમેત’’ન્તિ પટિક્ખિપતિ.
Paṭikkhepapasannatāyāti ahovatāyaṃ appiccho, yo nimantiyamānopi na sādiyatīti upanimantiyamānassa paṭikkhepe titthiyānaṃ pasannabhāvatoti. Taṃ kathaṃ? Viruddhametanti ‘‘akāraṇameta’’nti paṭikkhipati.
૩૯૮. કપ્પસહસ્સેહિપિ…પે॰… અહોસીતિ ઇદં નાનુસ્સવસિદ્ધં અનુમાનગ્ગહણં સન્ધાયાહ. પદેતિ ઉત્તરપદલોપેન નિદ્દેસોતિ આહ ‘‘પદપ્પમાણે’’તિ. પજ્જતિ નિક્ખિપતિ એત્થાતિ વા પદં પકતિયા પાદનિક્ખિપટ્ઠાનં, તસ્મિં પદે. કીળાપસુતતાદિના પમાદં આપજ્જતિ. બોધિસત્તચારિકન્તિ દુક્કરચરિયં સન્ધાય વદતિ.
398.Kappasahassehipi…pe… ahosīti idaṃ nānussavasiddhaṃ anumānaggahaṇaṃ sandhāyāha. Padeti uttarapadalopena niddesoti āha ‘‘padappamāṇe’’ti. Pajjati nikkhipati etthāti vā padaṃ pakatiyā pādanikkhipaṭṭhānaṃ, tasmiṃ pade. Kīḷāpasutatādinā pamādaṃ āpajjati. Bodhisattacārikanti dukkaracariyaṃ sandhāya vadati.
૩૯૯. પરિપુણ્ણતાયાતિ અનૂનતાય. અહીનઙ્ગતાયાતિ અવેકલ્લભાવતો. રોચતીતિ રુચિ, દેહપ્પભા, સોભણા રુચિ એતસ્સાતિ સુરુચિ. આરોહસમ્પત્તિ કાયસ્સ પમાણયુત્તઉચ્ચતા. પરિણાહસમ્પત્તિ કિસથૂલભાવવજ્જિતપરિણાહતા. સણ્ઠાનસમ્પત્તિ અવયવાનં સુસણ્ઠિતતા. ચારુદસ્સનોતિ પિયદસ્સનો તેનાહ ‘‘સુચિરમ્પી’’તિઆદિ. સુવણ્ણસદિસવણ્ણોતિ જાતિહિઙ્ગુલકેન મદ્દિત્વા સિલાનિઘંસેનેવ પરિકમ્મં કત્વા ઠપિતઘનસુવણ્ણરૂપવણ્ણો. મહાપુરિસભાવં બ્યઞ્જેન્તિ પકાસેન્તીતિ બ્યઞ્જનાનિ, મહાપુરિસલક્ખણાનીતિ આહ ‘‘પઠમં વુત્તબ્યઞ્જનાનેવા’’તિ.
399.Paripuṇṇatāyāti anūnatāya. Ahīnaṅgatāyāti avekallabhāvato. Rocatīti ruci, dehappabhā, sobhaṇā ruci etassāti suruci. Ārohasampatti kāyassa pamāṇayuttauccatā. Pariṇāhasampatti kisathūlabhāvavajjitapariṇāhatā. Saṇṭhānasampatti avayavānaṃ susaṇṭhitatā. Cārudassanoti piyadassano tenāha ‘‘sucirampī’’tiādi. Suvaṇṇasadisavaṇṇoti jātihiṅgulakena madditvā silānighaṃseneva parikammaṃ katvā ṭhapitaghanasuvaṇṇarūpavaṇṇo. Mahāpurisabhāvaṃ byañjenti pakāsentīti byañjanāni, mahāpurisalakkhaṇānīti āha ‘‘paṭhamaṃ vuttabyañjanānevā’’ti.
પુબ્બે વુત્તન્તિ ‘‘સુરુચી’’તિ પુબ્બે વુત્તં, ‘‘આદિચ્ચોવ વિરોચસી’’તિ પુન વુત્તં. ‘‘ચારુદસ્સનો સુવણ્ણવણ્ણોસી’’તિ પુબ્બે વુત્તં, ‘‘કલ્યાણદસ્સનો ભિક્ખુ કઞ્ચનાભત્તચો’’તિ પુન વુત્તન્તિ ઇમમત્થં સન્ધાયાહ ‘‘ઉત્તરગાથાયપિ એસેવ નયો’’તિ. સાતિસયં ઉત્તમવણ્ણે વણ્ણેત્વા ઉત્તમવણ્ણિનોતિ પદેન સન્તં પકાસેતીતિ આહ ‘‘ઉત્તમવણ્ણસમ્પન્નસ્સા’’તિ. ઉત્તમસારથીતિ સેટ્ઠપુરિસસારથિ. તત્થ તત્થ જમ્બુવનસણ્ડમણ્ડિતતાય જમ્બુદીપો ‘‘જમ્બુસણ્ડો’’તિ વુચ્ચતિ. ઇસ્સરિયન્તિ ચક્કવત્તિસ્સરિયં.
Pubbe vuttanti ‘‘surucī’’ti pubbe vuttaṃ, ‘‘ādiccova virocasī’’ti puna vuttaṃ. ‘‘Cārudassano suvaṇṇavaṇṇosī’’ti pubbe vuttaṃ, ‘‘kalyāṇadassano bhikkhu kañcanābhattaco’’ti puna vuttanti imamatthaṃ sandhāyāha ‘‘uttaragāthāyapi eseva nayo’’ti. Sātisayaṃ uttamavaṇṇe vaṇṇetvā uttamavaṇṇinoti padena santaṃ pakāsetīti āha ‘‘uttamavaṇṇasampannassā’’ti. Uttamasārathīti seṭṭhapurisasārathi. Tattha tattha jambuvanasaṇḍamaṇḍitatāya jambudīpo ‘‘jambusaṇḍo’’ti vuccati. Issariyanti cakkavattissariyaṃ.
જાતિખત્તિયાતિ જાતિમન્તો ખત્તિયા. રાજાભિરાજાતિ એત્થ અભિ-સદ્દો પૂજત્થોતિ આહ ‘‘રાજૂનં પૂજનીયો’’તિ.
Jātikhattiyāti jātimanto khattiyā. Rājābhirājāti ettha abhi-saddo pūjatthoti āha ‘‘rājūnaṃ pūjanīyo’’ti.
અપ્પમાણાતિ અપરિમાણા લોકધાતુયો. ‘‘યાવતા પન આકઙ્ખેય્યા’’તિ (અ॰ નિ॰ ૩.૮૧) હિ વુત્તં. ધમ્મરાજા અનુત્તરોતિ એત્થ વુત્તઅનુત્તરભાવં ‘‘યાવતા હી’’તિઆદિના પાકટતરં કત્વા ધમ્મરાજભાવં વિભાવેતું ‘‘સ્વાહ’’ન્તિઆદિ વુત્તં. ધમ્મેનાતિ પટિવેધધમ્મેન. તેનાહ ‘‘અનુત્તરેનેવા’’તિ. અનુત્તરેનાતિ વિસિટ્ઠેન ઉત્તમેન. ઇમસ્મિં પક્ખે ધમ્મેનાતિ પટિપત્તિધમ્મેનાતિપિ સઙ્ગય્હતિ. પરિયત્તિધમ્મેનાતિ દેસનાધમ્મેન આણાચક્કં પવત્તેમીતિ યોજના. દેસનાઞાણપટિવેધઞાણવિભાગં ધમ્મચક્કમેવ વા. અપ્પટિવત્તિયન્તિ પટિવત્તિતું અસક્કુણેય્યં.
Appamāṇāti aparimāṇā lokadhātuyo. ‘‘Yāvatā pana ākaṅkheyyā’’ti (a. ni. 3.81) hi vuttaṃ. Dhammarājā anuttaroti ettha vuttaanuttarabhāvaṃ ‘‘yāvatā hī’’tiādinā pākaṭataraṃ katvā dhammarājabhāvaṃ vibhāvetuṃ ‘‘svāha’’ntiādi vuttaṃ. Dhammenāti paṭivedhadhammena. Tenāha ‘‘anuttarenevā’’ti. Anuttarenāti visiṭṭhena uttamena. Imasmiṃ pakkhe dhammenāti paṭipattidhammenātipi saṅgayhati. Pariyattidhammenāti desanādhammena āṇācakkaṃ pavattemīti yojanā. Desanāñāṇapaṭivedhañāṇavibhāgaṃ dhammacakkameva vā. Appaṭivattiyanti paṭivattituṃ asakkuṇeyyaṃ.
તથાગતેન જાતોતિ તથાગતેન હેતુના અરિયાય જાતિયા જાતો. હેતુઅત્થે કરણવચનં. અનુજાતોતિ ચ વુત્તે અનુ-સદ્દસ્સ વસેન તથાગતન્તિ ચ ઉપયોગવચનમેવ હોતિ, સો ચ અનુ-સદ્દો હેતુઅત્થજોતકોતિ આહ ‘‘તથાગતં હેતું અનુજાતો’’તિ. અવઞ્ઞાતબ્બભાવેન જાતોતિ અવજાતો દુપ્પટિપન્નત્તા. તેનાહ ‘‘દુસ્સીલો’’તિ. તથા હિ વુત્તં કોકાલિકં આરબ્ભ ‘‘પુરિસન્તકલિ અવજાતો’’તિ. પુત્તો નામ ન હોતિ તસ્સ ઓવાદાનુસાસનિયં અટ્ઠિતત્તા. એવમાહાતિ ‘‘અનુજાતો તથાગત’’ન્તિ એવમાહ.
Tathāgatena jātoti tathāgatena hetunā ariyāya jātiyā jāto. Hetuatthe karaṇavacanaṃ. Anujātoti ca vutte anu-saddassa vasena tathāgatanti ca upayogavacanameva hoti, so ca anu-saddo hetuatthajotakoti āha ‘‘tathāgataṃ hetuṃ anujāto’’ti. Avaññātabbabhāvena jātoti avajāto duppaṭipannattā. Tenāha ‘‘dussīlo’’ti. Tathā hi vuttaṃ kokālikaṃ ārabbha ‘‘purisantakali avajāto’’ti. Putto nāma na hoti tassa ovādānusāsaniyaṃ aṭṭhitattā. Evamāhāti ‘‘anujāto tathāgata’’nti evamāha.
વિજ્જાતિ મગ્ગવિજ્જા. ઉક્કટ્ઠનિદ્દેસેન વિમુત્તીતિ ફલવિમુત્તિ. નનુ ચ મગ્ગો ભાવેતબ્બેન ગહિતોતિ? સચ્ચં ગહિતો, સબ્બે ચ પન સત્ત ધમ્મા અભિઞ્ઞેય્યાતિ વિજ્જાય અભિઞ્ઞેય્યભાવો વુત્તો. ઇમિના વા નયેન સબ્બેસમ્પિ અભિઞ્ઞેય્યભાવો વુત્તો એવાતિ વેદિતબ્બો. ફલેન વિના હેતુભાવસ્સેવ અભાવતો હેતુવચનેન ફલસિદ્ધિ, નિરોધસ્સ ચ સમ્પાપનેન મગ્ગસ્સ હેતુભાવો. દુક્ખસ્સ નિબ્બત્તનેન તણ્હાય સમુદયભાવોતિ ઇમમત્થં સઙ્ગહિતમેવ અત્થતો આપન્નત્તા. યુત્તહેતુનાતિ યુત્તિયુત્તેન હેતુના બુદ્ધભાવં સાધેતિ સચ્ચવિનિમુત્તસ્સ બુજ્ઝિતબ્બસ્સ અભાવતો સચ્ચસમ્બોધનેનેવ ચ તસ્સ અનવસેસતો બુદ્ધત્તા. અત્થવચનઞ્ચેતં, પયોગવચનાનિ પન – બ્રાહ્મણ, અહં સમ્માસમ્બુદ્ધો સબ્બથા અવિપરીતધમ્મદેસનો, સમ્માસમ્બુદ્ધત્તા સબ્બત્થ અવિપરીતમાચિક્ખતિ યથાહં સબ્બમગ્ગદેસકોતિ . કિં પન ભગવા સયમેવ અત્તનો સમ્માસમ્બુદ્ધભાવં આરોચેતીતિ? મહાકરુણાય અઞ્ઞેસં મહાવિસયતો. તત્થ ‘‘એકોમ્હિ સમ્માસમ્બુદ્ધો, સબ્બાભિભૂ સબ્બવિદૂહમસ્મી’’તિઆદીનિ (મહાવ॰ ૧૧; મ॰ નિ॰ ૧.૨૮૫; ૨.૩૪૧; કથા॰ ૪૦૫) સુત્તપદાનિ ઇદમેવ ચ સુત્તપદં એતસ્સ અત્થસ્સ સાધકં.
Vijjāti maggavijjā. Ukkaṭṭhaniddesena vimuttīti phalavimutti. Nanu ca maggo bhāvetabbena gahitoti? Saccaṃ gahito, sabbe ca pana satta dhammā abhiññeyyāti vijjāya abhiññeyyabhāvo vutto. Iminā vā nayena sabbesampi abhiññeyyabhāvo vutto evāti veditabbo. Phalena vinā hetubhāvasseva abhāvato hetuvacanena phalasiddhi, nirodhassa ca sampāpanena maggassa hetubhāvo. Dukkhassa nibbattanena taṇhāya samudayabhāvoti imamatthaṃ saṅgahitameva atthato āpannattā. Yuttahetunāti yuttiyuttena hetunā buddhabhāvaṃ sādheti saccavinimuttassa bujjhitabbassa abhāvato saccasambodhaneneva ca tassa anavasesato buddhattā. Atthavacanañcetaṃ, payogavacanāni pana – brāhmaṇa, ahaṃ sammāsambuddho sabbathā aviparītadhammadesano, sammāsambuddhattā sabbattha aviparītamācikkhati yathāhaṃ sabbamaggadesakoti . Kiṃ pana bhagavā sayameva attano sammāsambuddhabhāvaṃ ārocetīti? Mahākaruṇāya aññesaṃ mahāvisayato. Tattha ‘‘ekomhi sammāsambuddho, sabbābhibhū sabbavidūhamasmī’’tiādīni (mahāva. 11; ma. ni. 1.285; 2.341; kathā. 405) suttapadāni idameva ca suttapadaṃ etassa atthassa sādhakaṃ.
સલ્લકન્તનોતિ સલ્લાનં સમુચ્છિન્નત્તા. રોગસ્સાતિ કિલેસરોગસ્સ. તસ્માતિ અપુનપવત્તિપાદનેન તિકિચ્છનતો. બ્રહ્મં વા સેટ્ઠં સમ્માસમ્બોધિં પત્તોતિ બ્રહ્મભૂતો. એવં આગતાયાતિ ઇમિના –
Sallakantanoti sallānaṃ samucchinnattā. Rogassāti kilesarogassa. Tasmāti apunapavattipādanena tikicchanato. Brahmaṃ vā seṭṭhaṃ sammāsambodhiṃ pattoti brahmabhūto. Evaṃ āgatāyāti iminā –
‘‘કામા તે પઠમા સેના, દુતિયા અરતિ વુચ્ચતિ;
‘‘Kāmā te paṭhamā senā, dutiyā arati vuccati;
તતિયા ખુપ્પિપાસા તે, ચતુત્થી તણ્હા પવુચ્ચતિ.
Tatiyā khuppipāsā te, catutthī taṇhā pavuccati.
થિનમિદ્ધં તેપઞ્ચમં થિનમિદ્ધં તે, છટ્ઠા ભીરૂ પવુચ્ચતિ;
Thinamiddhaṃ tepañcamaṃ thinamiddhaṃ te, chaṭṭhā bhīrū pavuccati;
સત્તમી વિચિકિચ્છા તે, મક્ખો થમ્ભો તે અટ્ઠમો.
Sattamī vicikicchā te, makkho thambho te aṭṭhamo.
લાભો સિલોકો સક્કારો, મિચ્છાલદ્ધો ચ યો યસો;
Lābho siloko sakkāro, micchāladdho ca yo yaso;
યો ચત્તાનં સમુક્કંસે, પરે ચ અવજાનતિ;
Yo cattānaṃ samukkaṃse, pare ca avajānati;
એસા નમુચિ તે સેના, કણ્હસ્સાભિપ્પહારિની’’તિ. (સુ॰ નિ॰ ૪૩૮-૪૪૧);
Esā namuci te senā, kaṇhassābhippahārinī’’ti. (su. ni. 438-441);
એવં વુત્તં નવવિધં સેનં સઙ્ગય્હતિ. વસે વત્તેત્વાતિ સમુચ્છિન્દનેન અનુપ્પાદતાપાદનેન વસે વત્તેત્વા. કુતોચિ અભયો નિબ્ભયો.
Evaṃ vuttaṃ navavidhaṃ senaṃ saṅgayhati. Vase vattetvāti samucchindanena anuppādatāpādanena vase vattetvā. Kutoci abhayo nibbhayo.
સયમેવ દટ્ઠબ્બન્તિ યેન યેન અધિગતો, તેન તેન પરસદ્ધાય ગન્તબ્બં હિત્વા અસમ્મોહતો પચ્ચવેક્ખણાઞાણેનેવ સામં દટ્ઠબ્બં. તેનાહ ‘‘પચ્ચક્ખ’’ન્તિ. પસટ્ઠા દિટ્ઠિ સન્દિટ્ઠિ. યથા રથેન જયતીતિ રથિકો, એવં ઇદં મગ્ગબ્રહ્મચરિયં સન્દિટ્ઠિયા જયતીતિ સન્દિટ્ઠિકં. અથ વા દિટ્ઠન્તિ દસ્સનં વુચ્ચતિ, દિટ્ઠમેવ સન્દિટ્ઠં, સન્દસ્સનન્તિ અત્થો. સન્દિટ્ઠં અરહતીતિ સન્દિટ્ઠિકો યથા વત્થયુગં અરહતીતિ વત્થયુગિકો. સન્દિટ્ઠિકં ફલદાનં સન્ધાય નાસ્સ કાલોતિ અકાલં, અકાલમેવ અકાલિકં, ન કાલન્તરં ખેપેત્વા ફલં દેતિ, અત્તનો પન પવત્તિસમનન્તરમેવ ફલં દેતીતિ અત્થો. અથ વા અત્તનો ફલપ્પદાને પકટ્ઠો કાલો પત્તો અસ્સાતિ કાલિકો, લોકિયો કુસલધમ્મો, ઇદં પન સમનન્તરફલત્તા ન કાલિકં.
Sayameva daṭṭhabbanti yena yena adhigato, tena tena parasaddhāya gantabbaṃ hitvā asammohato paccavekkhaṇāñāṇeneva sāmaṃ daṭṭhabbaṃ. Tenāha ‘‘paccakkha’’nti. Pasaṭṭhā diṭṭhi sandiṭṭhi. Yathā rathena jayatīti rathiko, evaṃ idaṃ maggabrahmacariyaṃ sandiṭṭhiyā jayatīti sandiṭṭhikaṃ. Atha vā diṭṭhanti dassanaṃ vuccati, diṭṭhameva sandiṭṭhaṃ, sandassananti attho. Sandiṭṭhaṃ arahatīti sandiṭṭhiko yathā vatthayugaṃ arahatīti vatthayugiko. Sandiṭṭhikaṃ phaladānaṃ sandhāya nāssa kāloti akālaṃ, akālameva akālikaṃ, na kālantaraṃ khepetvā phalaṃ deti, attano pana pavattisamanantarameva phalaṃ detīti attho. Atha vā attano phalappadāne pakaṭṭho kālo patto assāti kāliko, lokiyo kusaladhammo, idaṃ pana samanantaraphalattā na kālikaṃ.
૪૦૦. ‘‘મહાયઞ્ઞં પવત્તયી’’તિઆદીસુ કેવલં દાનધમ્માદીસુ યઞ્ઞપરિયાયસમ્ભવતો ‘‘બ્રાહ્મણાનં યઞ્ઞાભાવતો’’તિ વુત્તં. બ્રાહ્મણા હિ ‘‘અગ્ગિમુખા દેવા’’તિ અગ્ગિજુહનપુબ્બકં યઞ્ઞં વિદહન્તિ. તેનાહ ‘‘અગ્ગિજુહનપ્પધાનાતિ અત્થો’’તિ ‘‘ભૂર્ભુવ? સ્વ?’’ ઇતિ સાવિત્તી પુબ્બકત્તા મુખં પુબ્બઙ્ગમં . ‘‘મુખમિવ મુખ’’ન્તિઆદીસુ વિય ઇધાપિ પધાનપરિયાયો મુખસદ્દોતિ દસ્સેન્તો ‘‘મનુસ્સાનં સેટ્ઠતો રાજા ‘મુખ’ન્તિ વુત્તો’’તિ આહ. આધારતોતિ ઓગાહન્તીનં નદીનં આધારભાવતો પટિસરણતો ગન્તબ્બટ્ઠાનભાવતો. સઞ્ઞાણતોતિ ચન્દયોગવસેન અજ્જ અસુકનક્ખત્તન્તિ પઞ્ઞાયનતો. આલોકકરણતોતિ નક્ખત્તાનિ અભિભવિત્વા આલોકકરણતો. સોમ્મભાવતોતિ સીતહિમવાસીતવાતૂપક્ખરભાવતો. તપન્તાનન્તિ દીપસિખા અગ્ગિજાલા અસનિવિચક્કન્તિ એવમાદીનં વિજ્જલન્તાનં. આયમુખં અગ્ગદક્ખિણેય્યભાવેન.
400. ‘‘Mahāyaññaṃ pavattayī’’tiādīsu kevalaṃ dānadhammādīsu yaññapariyāyasambhavato ‘‘brāhmaṇānaṃ yaññābhāvato’’ti vuttaṃ. Brāhmaṇā hi ‘‘aggimukhā devā’’ti aggijuhanapubbakaṃ yaññaṃ vidahanti. Tenāha ‘‘aggijuhanappadhānāti attho’’ti ‘‘bhūrbhuva? Sva?’’ Iti sāvittī pubbakattā mukhaṃ pubbaṅgamaṃ . ‘‘Mukhamiva mukha’’ntiādīsu viya idhāpi padhānapariyāyo mukhasaddoti dassento ‘‘manussānaṃ seṭṭhato rājā ‘mukha’nti vutto’’ti āha. Ādhāratoti ogāhantīnaṃ nadīnaṃ ādhārabhāvato paṭisaraṇato gantabbaṭṭhānabhāvato. Saññāṇatoti candayogavasena ajja asukanakkhattanti paññāyanato. Ālokakaraṇatoti nakkhattāni abhibhavitvā ālokakaraṇato. Sommabhāvatoti sītahimavāsītavātūpakkharabhāvato. Tapantānanti dīpasikhā aggijālā asanivicakkanti evamādīnaṃ vijjalantānaṃ. Āyamukhaṃ aggadakkhiṇeyyabhāvena.
દિબ્બચક્ખુ ધમ્મચક્ખુ પઞ્ઞાચક્ખુ બુદ્ધચક્ખુ સમન્તચક્ખૂતિ ઇમેહિ પઞ્ચહિ ચક્ખૂહિ. તે સરણસ્સાતિ તે સરણસ્સ ચ, તે સરણભાવમૂલકત્તા ઇતરદ્વયસ્સ ચ, યથાવુત્ત તે-પદેન વુત્તત્થતો પરસ્સ ચાતિ અત્થો. ઇદં વુત્તં હોતિ – ‘‘તે તુય્હં, ઇતરસ્સ ચ સરણસ્સ અહો આનુભાવો’’તિ. આવુત્તિવસેન વા તે સરણસ્સાતિ એત્થ અત્થો વિભાવેતબ્બો – તુય્હં સરણભૂતસ્સ ચ ઇતરસરણસ્સ ચ આનુભાવોતિ. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.
Dibbacakkhu dhammacakkhu paññācakkhu buddhacakkhu samantacakkhūti imehi pañcahi cakkhūhi. Te saraṇassāti te saraṇassa ca, te saraṇabhāvamūlakattā itaradvayassa ca, yathāvutta te-padena vuttatthato parassa cāti attho. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘te tuyhaṃ, itarassa ca saraṇassa aho ānubhāvo’’ti. Āvuttivasena vā te saraṇassāti ettha attho vibhāvetabbo – tuyhaṃ saraṇabhūtassa ca itarasaraṇassa ca ānubhāvoti. Sesaṃ suviññeyyameva.
સેલસુત્તવણ્ણનાય લીનત્થપ્પકાસના સમત્તા.
Selasuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya / ૨. સેલસુત્તં • 2. Selasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / ૨. સેલસુત્તવણ્ણના • 2. Selasuttavaṇṇanā