Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā

    7. ஸேலாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா

    7. Selātherīgāthāvaṇṇanā

    நத்தி² நிஸ்ஸரணங் லோகேதிஆதி³கா ஸேலாய தே²ரியா கா³தா². அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரா தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினந்தீ ஹங்ஸவதீனக³ரே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தா மாதாபிதூஹி ஸமானஜாதிகஸ்ஸ குலபுத்தஸ்ஸ தி³ன்னா, தேன ஸத்³தி⁴ங் ப³ஹூனி வஸ்ஸஸதானி ஸுக²ஸங்வாஸங் வஸித்வா தஸ்மிங் காலங்கதே ஸயம்பி அத்³த⁴க³தா வயோஅனுப்பத்தா ஸங்வேக³ஜாதா கிங்குஸலக³வேஸினீ காலேன காலங் ஆராமேன ஆராமங் விஹாரேன விஹாரங் அனுவிசரதி ‘‘ஸமணப்³ராஹ்மணானங் ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸொஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா ஏகதி³வஸங் ஸத்து² போ³தி⁴ருக்க²ங் உபஸங்கமித்வா ‘‘யதி³ பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா அஸமோ அஸமஸமோ அப்படிபுக்³க³லோ, த³ஸ்ஸேது மே அயங் போ³தி⁴ பாடிஹாரிய’’ந்தி நிஸீதி³. தஸ்ஸா ததா² சித்துப்பாத³ஸமனந்தரமேவ போ³தி⁴ பஜ்ஜலி, ஸப்³ப³ஸோவண்ணமயா ஸாகா² உட்ட²ஹிங்ஸு, ஸப்³பா³ தி³ஸா விரோசிங்ஸு. ஸா தங் பாடிஹாரியங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸா க³ருசித்தீகாரங் உபட்ட²பெத்வா ஸிரஸி அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ ஸத்தரத்திந்தி³வங் தத்தே²வ நிஸீதி³. ஸத்தமே தி³வஸே உளாரங் பூஜாஸக்காரங் அகாஸி. ஸா தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தீ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஆளவீரட்டே² ஆளவிகஸ்ஸ ரஞ்ஞோ தீ⁴தா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ஸேலாதிஸ்ஸா நாமங் அஹோஸி. ஆளவிகஸ்ஸ பன ரஞ்ஞோ தீ⁴தாதி கத்வா ஆளவிகாதிபி நங் வோஹரந்தி. ஸா விஞ்ஞுதங் பத்தா ஸத்த²ரி ஆளவகங் த³மெத்வா தஸ்ஸ ஹத்தே² பத்தசீவரங் த³த்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் ஆளவீனக³ரங் உபக³தே தா³ரிகா ஹுத்வா ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் ஸத்து² ஸந்திகங் உபக³ந்த்வா த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தா⁴ உபாஸிகா அஹோஸி. ஸா அபரபா⁴கே³ ஸஞ்ஜாதஸங்வேகா³ பி⁴க்கு²னீஸு பப்³ப³ஜித்வா கதபுப்³ப³கிச்சா விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா ஸங்கா²ரே ஸம்மஸந்தீ உபனிஸ்ஸயஸம்பன்னத்தா பரிபக்கஞாணா நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ரீ 2.2.61-85) –

    Natthinissaraṇaṃ loketiādikā selāya theriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinantī haṃsavatīnagare kulagehe nibbattitvā viññutaṃ pattā mātāpitūhi samānajātikassa kulaputtassa dinnā, tena saddhiṃ bahūni vassasatāni sukhasaṃvāsaṃ vasitvā tasmiṃ kālaṅkate sayampi addhagatā vayoanuppattā saṃvegajātā kiṃkusalagavesinī kālena kālaṃ ārāmena ārāmaṃ vihārena vihāraṃ anuvicarati ‘‘samaṇabrāhmaṇānaṃ santike dhammaṃ sossāmī’’ti. Sā ekadivasaṃ satthu bodhirukkhaṃ upasaṅkamitvā ‘‘yadi buddho bhagavā asamo asamasamo appaṭipuggalo, dassetu me ayaṃ bodhi pāṭihāriya’’nti nisīdi. Tassā tathā cittuppādasamanantarameva bodhi pajjali, sabbasovaṇṇamayā sākhā uṭṭhahiṃsu, sabbā disā virociṃsu. Sā taṃ pāṭihāriyaṃ disvā pasannamānasā garucittīkāraṃ upaṭṭhapetvā sirasi añjaliṃ paggayha sattarattindivaṃ tattheva nisīdi. Sattame divase uḷāraṃ pūjāsakkāraṃ akāsi. Sā tena puññakammena devamanussesu saṃsarantī imasmiṃ buddhuppāde āḷavīraṭṭhe āḷavikassa rañño dhītā hutvā nibbatti. Selātissā nāmaṃ ahosi. Āḷavikassa pana rañño dhītāti katvā āḷavikātipi naṃ voharanti. Sā viññutaṃ pattā satthari āḷavakaṃ dametvā tassa hatthe pattacīvaraṃ datvā tena saddhiṃ āḷavīnagaraṃ upagate dārikā hutvā raññā saddhiṃ satthu santikaṃ upagantvā dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddhā upāsikā ahosi. Sā aparabhāge sañjātasaṃvegā bhikkhunīsu pabbajitvā katapubbakiccā vipassanaṃ paṭṭhapetvā saṅkhāre sammasantī upanissayasampannattā paripakkañāṇā nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. therī 2.2.61-85) –

    ‘‘நக³ரே ஹங்ஸவதியா, சாரிகீ ஆஸஹங் ததா³;

    ‘‘Nagare haṃsavatiyā, cārikī āsahaṃ tadā;

    ஆராமேன ச ஆராமங், சராமி குஸலத்தி²கா.

    Ārāmena ca ārāmaṃ, carāmi kusalatthikā.

    ‘‘காளபக்க²ம்ஹி தி³வஸே, அத்³த³ஸங் போ³தி⁴முத்தமங்;

    ‘‘Kāḷapakkhamhi divase, addasaṃ bodhimuttamaṃ;

    தத்த² சித்தங் பஸாதெ³த்வா, போ³தி⁴மூலே நிஸீத³ஹங்.

    Tattha cittaṃ pasādetvā, bodhimūle nisīdahaṃ.

    ‘‘க³ருசித்தங் உபட்டெ²த்வா, ஸிரே கத்வான அஞ்ஜலிங்;

    ‘‘Garucittaṃ upaṭṭhetvā, sire katvāna añjaliṃ;

    ஸோமனஸ்ஸங் பவேதெ³த்வா, ஏவங் சிந்தேஸி தாவதே³.

    Somanassaṃ pavedetvā, evaṃ cintesi tāvade.

    ‘‘யதி³ பு³த்³தோ⁴ அமிதகு³ணோ, அஸமப்படிபுக்³க³லோ;

    ‘‘Yadi buddho amitaguṇo, asamappaṭipuggalo;

    த³ஸ்ஸேது பாடிஹீரங் மே, போ³தி⁴ ஓபா⁴ஸது அயங்.

    Dassetu pāṭihīraṃ me, bodhi obhāsatu ayaṃ.

    ‘‘ஸஹ ஆவஜ்ஜிதே மய்ஹங், போ³தி⁴ பஜ்ஜலி தாவதே³;

    ‘‘Saha āvajjite mayhaṃ, bodhi pajjali tāvade;

    ஸப்³ப³ஸொண்ணமயா ஆஸி, தி³ஸா ஸப்³பா³ விரோசதி.

    Sabbasoṇṇamayā āsi, disā sabbā virocati.

    ‘‘ஸத்தரத்திந்தி³வங் தத்த², போ³தி⁴மூலே நிஸீத³ஹங்;

    ‘‘Sattarattindivaṃ tattha, bodhimūle nisīdahaṃ;

    ஸத்தமே தி³வஸே பத்தே, தீ³பபூஜங் அகாஸஹங்.

    Sattame divase patte, dīpapūjaṃ akāsahaṃ.

    ‘‘ஆஸனங் பரிவாரெத்வா, பஞ்சதீ³பானி பஜ்ஜலுங்;

    ‘‘Āsanaṃ parivāretvā, pañcadīpāni pajjaluṃ;

    யாவ உதே³தி ஸூரியோ, தீ³பா மே பஜ்ஜலுங் ததா³.

    Yāva udeti sūriyo, dīpā me pajjaluṃ tadā.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ‘‘தத்த² மே ஸுகதங் ப்³யம்ஹங், பஞ்சதீ³பாதி வுச்சதி;

    ‘‘Tattha me sukataṃ byamhaṃ, pañcadīpāti vuccati;

    ஸட்டி²யோஜனமுப்³பே³த⁴ங், திங்ஸயோஜனவித்த²தங்.

    Saṭṭhiyojanamubbedhaṃ, tiṃsayojanavitthataṃ.

    ‘‘அஸங்கி²யானி தீ³பானி, பரிவாரே ஜலிங்ஸு மே;

    ‘‘Asaṅkhiyāni dīpāni, parivāre jaliṃsu me;

    யாவதா தே³வப⁴வனங், தீ³பாலோகேன ஜோததி.

    Yāvatā devabhavanaṃ, dīpālokena jotati.

    ‘‘பரம்முகா² நிஸீதி³த்வா, யதி³ இச்சா²மி பஸ்ஸிதுங்;

    ‘‘Parammukhā nisīditvā, yadi icchāmi passituṃ;

    உத்³த⁴ங் அதோ⁴ ச திரியங், ஸப்³ப³ங் பஸ்ஸாமி சக்கு²னா.

    Uddhaṃ adho ca tiriyaṃ, sabbaṃ passāmi cakkhunā.

    ‘‘யாவதா அபி⁴கங்கா²மி, த³ட்டு²ங் ஸுக³தது³க்³க³தே;

    ‘‘Yāvatā abhikaṅkhāmi, daṭṭhuṃ sugataduggate;

    தத்த² ஆவரணங் நத்தி², ருக்கே²ஸு பப்³ப³தேஸு வா.

    Tattha āvaraṇaṃ natthi, rukkhesu pabbatesu vā.

    ‘‘அஸீதிதே³வராஜூனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்;

    ‘‘Asītidevarājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ;

    ஸதானங் சக்கவத்தீனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்.

    Satānaṃ cakkavattīnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    ‘‘யங் யங் யோனுபபஜ்ஜாமி, தே³வத்தங் அத² மானுஸங்;

    ‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    தீ³பஸதஸஹஸ்ஸானி, பரிவாரே ஜலந்தி மே.

    Dīpasatasahassāni, parivāre jalanti me.

    ‘‘தே³வலோகா சவித்வான, உப்பஜ்ஜிங் மாதுகுச்சி²யங்;

    ‘‘Devalokā cavitvāna, uppajjiṃ mātukucchiyaṃ;

    மாதுகுச்சி²க³தா ஸந்தீ, அக்கி² மே ந நிமீலதி.

    Mātukucchigatā santī, akkhi me na nimīlati.

    ‘‘தீ³பஸதஸஹஸ்ஸானி, புஞ்ஞகம்மஸமங்கி³தா;

    ‘‘Dīpasatasahassāni, puññakammasamaṅgitā;

    ஜலந்தி ஸூதிகாகே³ஹே, பஞ்சதீ³பானித³ங் ப²லங்.

    Jalanti sūtikāgehe, pañcadīpānidaṃ phalaṃ.

    ‘‘பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, மானஸங் வினிவத்தயிங்;

    ‘‘Pacchime bhave sampatte, mānasaṃ vinivattayiṃ;

    அஜராமதங் ஸீதிபா⁴வங், நிப்³பா³னங் ப²ஸ்ஸயிங் அஹங்.

    Ajarāmataṃ sītibhāvaṃ, nibbānaṃ phassayiṃ ahaṃ.

    ‘‘ஜாதியா ஸத்தவஸ்ஸாஹங், அரஹத்தமபாபுணிங்;

    ‘‘Jātiyā sattavassāhaṃ, arahattamapāpuṇiṃ;

    உபஸம்பாத³யீ பு³த்³தோ⁴, கு³ணமஞ்ஞாய கோ³தமோ.

    Upasampādayī buddho, guṇamaññāya gotamo.

    ‘‘மண்ட³பே ருக்க²மூலே வா, ஸுஞ்ஞாகா³ரே வஸந்தியா;

    ‘‘Maṇḍape rukkhamūle vā, suññāgāre vasantiyā;

    ததா³ பஜ்ஜலதே தீ³பங், பஞ்சதீ³பானித³ங் ப²லங்.

    Tadā pajjalate dīpaṃ, pañcadīpānidaṃ phalaṃ.

    ‘‘தி³ப்³ப³சக்கு²விஸுத்³த⁴ங் மே, ஸமாதி⁴குஸலா அஹங்;

    ‘‘Dibbacakkhuvisuddhaṃ me, samādhikusalā ahaṃ;

    அபி⁴ஞ்ஞாபாரமிப்பத்தா, பஞ்சதீ³பானித³ங் ப²லங்.

    Abhiññāpāramippattā, pañcadīpānidaṃ phalaṃ.

    ‘‘ஸப்³ப³வோஸிதவோஸானா, கதகிச்சா அனாஸவா;

    ‘‘Sabbavositavosānā, katakiccā anāsavā;

    பஞ்சதீ³பா மஹாவீர, பாதே³ வந்தா³மி சக்கு²ம.

    Pañcadīpā mahāvīra, pāde vandāmi cakkhuma.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் தீ³பமத³தி³ங் ததா³;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ dīpamadadiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பஞ்சதீ³பானித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, pañcadīpānidaṃ phalaṃ.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தங் பன பத்வா தே²ரீ ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தீ ஏகதி³வஸங் பச்சா²ப⁴த்தங் ஸாவத்தி²தோ நிக்க²மித்வா தி³வாவிஹாரத்தா²ய அந்த⁴வனங் பவிஸித்வா அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே நிஸீதி³. அத² நங் மாரோ விவேகதோ விச்சே²தே³துகாமோ அஞ்ஞாதகரூபேன உபக³ந்த்வா –

    Arahattaṃ pana patvā therī sāvatthiyaṃ viharantī ekadivasaṃ pacchābhattaṃ sāvatthito nikkhamitvā divāvihāratthāya andhavanaṃ pavisitvā aññatarasmiṃ rukkhamūle nisīdi. Atha naṃ māro vivekato vicchedetukāmo aññātakarūpena upagantvā –

    57.

    57.

    ‘‘நத்தி² நிஸ்ஸரணங் லோகே, கிங் விவேகேன காஹஸி;

    ‘‘Natthi nissaraṇaṃ loke, kiṃ vivekena kāhasi;

    பு⁴ஞ்ஜாஹி காமரதியோ, மாஹு பச்சா²னுதாபினீ’’தி. – கா³த²மாஹ;

    Bhuñjāhi kāmaratiyo, māhu pacchānutāpinī’’ti. – gāthamāha;

    தஸ்ஸத்தோ² – இமஸ்மிங் லோகே ஸப்³ப³ஸமயேஸுபி உபபரிக்கீ²யமானேஸு நிஸ்ஸரணங் நிப்³பா³னங் நாம நத்தி² தேஸங் தேஸங் ஸமணப்³ராஹ்மணானங் ச²ந்த³ஸோ படிஞ்ஞாயமானங் வோஹாரமத்தமேவேதங், தஸ்மா கிங் விவேகேன காஹஸி ஏவரூபே ஸம்பன்னபட²மவயே டி²தா இமினா காயவிவேகேன கிங் கரிஸ்ஸஸி? அத² கோ² பு⁴ஞ்ஜாஹி காமரதியோ வத்து²காமகிலேஸகாமஸன்னிஸ்ஸிதா கி²ட்³டா³ரதியோ பச்சனுபோ⁴ஹி. கஸ்மா? மாஹு பச்சா²னுதாபினீ ‘‘யத³த்த²ங் ப்³ரஹ்மசரியங் சராமி, ததே³வ நிப்³பா³னங் நத்தி², தேனேவேதங் நாதி⁴க³தங், காமபோ⁴கா³ ச பரிஹீனா, அனத்தோ² வத மய்ஹ’’ந்தி பச்சா² விப்படிஸாரினீ மா அஹோஸீதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Tassattho – imasmiṃ loke sabbasamayesupi upaparikkhīyamānesu nissaraṇaṃ nibbānaṃ nāma natthi tesaṃ tesaṃ samaṇabrāhmaṇānaṃ chandaso paṭiññāyamānaṃ vohāramattamevetaṃ, tasmā kiṃ vivekena kāhasi evarūpe sampannapaṭhamavaye ṭhitā iminā kāyavivekena kiṃ karissasi? Atha kho bhuñjāhi kāmaratiyo vatthukāmakilesakāmasannissitā khiḍḍāratiyo paccanubhohi. Kasmā? Māhu pacchānutāpinī ‘‘yadatthaṃ brahmacariyaṃ carāmi, tadeva nibbānaṃ natthi, tenevetaṃ nādhigataṃ, kāmabhogā ca parihīnā, anattho vata mayha’’nti pacchā vippaṭisārinī mā ahosīti adhippāyo.

    தங் ஸுத்வா தே²ரீ ‘‘பா³லோ வதாயங் மாரோ, யோ மம பச்சக்க²பூ⁴தங் நிப்³பா³னங் படிக்கி²பதி. காமேஸு ச மங் பவாரேதி, மம கீ²ணாஸவபா⁴வங் ந ஜானாதி. ஹந்த³ நங் தங் ஜானாபெத்வா தஜ்ஜெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா –

    Taṃ sutvā therī ‘‘bālo vatāyaṃ māro, yo mama paccakkhabhūtaṃ nibbānaṃ paṭikkhipati. Kāmesu ca maṃ pavāreti, mama khīṇāsavabhāvaṃ na jānāti. Handa naṃ taṃ jānāpetvā tajjessāmī’’ti cintetvā –

    58.

    58.

    ‘‘ஸத்திஸூலூபமா காமா, க²ந்தா⁴ஸங் அதி⁴குட்டனா;

    ‘‘Sattisūlūpamā kāmā, khandhāsaṃ adhikuṭṭanā;

    யங் த்வங் காமரதிங் ப்³ரூஸி, அரதீ தா³னி ஸா மம.

    Yaṃ tvaṃ kāmaratiṃ brūsi, aratī dāni sā mama.

    59.

    59.

    ‘‘ஸப்³ப³த்த² விஹதா நந்தீ³, தமொக்க²ந்தோ⁴ பதா³லிதோ;

    ‘‘Sabbattha vihatā nandī, tamokkhandho padālito;

    ஏவங் ஜானாஹி பாபிம, நிஹதோ த்வமஸி அந்தகா’’தி. – இமங் கா³தா²த்³வயமாஹ;

    Evaṃ jānāhi pāpima, nihato tvamasi antakā’’ti. – imaṃ gāthādvayamāha;

    தத்த² ஸத்திஸூலூபமா காமாதி காமா நாம யேன அதி⁴ட்டி²தா, தஸ்ஸ ஸத்தஸ்ஸ வினிவிஜ்ஜ²னதோ நிஸிதஸத்தி விய ஸூலங் விய ச த³ட்ட²ப்³பா³. க²ந்தா⁴தி உபாதா³னக்க²ந்தா⁴. ஆஸந்தி தேஸங். அதி⁴குட்டனாதி சி²ந்த³னாதி⁴ட்டா²னா, அச்சாதா³னட்டா²னந்தி அத்தோ². யதோ க²ந்தே⁴ அச்சாதா³ய ஸத்தா காமேஹி சே²ஜ்ஜபே⁴ஜ்ஜங் பாபுணந்தி. யங் த்வங் காமரதிங் ப்³ரூஸி, அரதி தா³னி ஸா மமாதி, பாபிம, த்வங் யங் காமரதிங் ரமிதப்³ப³ங் ஸேவிதப்³ப³ங் கத்வா வத³ஸி, ஸா தா³னி மம நிரதிஜாதிகத்தா மீள்ஹஸதி³ஸா, ந தாய மம கோசி அத்தோ² அத்தீ²தி.

    Tattha sattisūlūpamā kāmāti kāmā nāma yena adhiṭṭhitā, tassa sattassa vinivijjhanato nisitasatti viya sūlaṃ viya ca daṭṭhabbā. Khandhāti upādānakkhandhā. Āsanti tesaṃ. Adhikuṭṭanāti chindanādhiṭṭhānā, accādānaṭṭhānanti attho. Yato khandhe accādāya sattā kāmehi chejjabhejjaṃ pāpuṇanti. Yaṃ tvaṃ kāmaratiṃ brūsi, arati dāni sā mamāti, pāpima, tvaṃ yaṃ kāmaratiṃ ramitabbaṃ sevitabbaṃ katvā vadasi, sā dāni mama niratijātikattā mīḷhasadisā, na tāya mama koci attho atthīti.

    தத்த² காரணமாஹ ‘‘ஸப்³ப³த்த² விஹதா நந்தீ³’’திஆதி³னா. தத்த² ஏவங் ஜானாஹீதி ‘‘ஸப்³ப³ஸோ பஹீனதண்ஹாவிஜ்ஜா’’தி மங் ஜானாஹி, ததோ ஏவ ப³லவித⁴மனவிஸயாதிக்கமனேஹி அந்தக லாமகாசார, மார, த்வங் மயா நிஹதோ பா³தி⁴தோ அஸி, ந பனாஹங் தயா பா³தி⁴தப்³பா³தி அத்தோ².

    Tattha kāraṇamāha ‘‘sabbattha vihatā nandī’’tiādinā. Tattha evaṃ jānāhīti ‘‘sabbaso pahīnataṇhāvijjā’’ti maṃ jānāhi, tato eva balavidhamanavisayātikkamanehi antaka lāmakācāra, māra, tvaṃ mayā nihato bādhito asi, na panāhaṃ tayā bādhitabbāti attho.

    ஏவங் தே²ரியா மாரோ ஸந்தஜ்ஜிதோ தத்தே²வந்தரதா⁴யி. தே²ரீபி ப²லஸமாபத்திஸுகே²ன அந்த⁴வனே தி³வஸபா⁴க³ங் வீதினாமெத்வா ஸாயன்ஹே வஸனட்டா²னமேவ க³தா.

    Evaṃ theriyā māro santajjito tatthevantaradhāyi. Therīpi phalasamāpattisukhena andhavane divasabhāgaṃ vītināmetvā sāyanhe vasanaṭṭhānameva gatā.

    ஸேலாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Selātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 7. ஸேலாதே²ரீகா³தா² • 7. Selātherīgāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact