Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    6. ஸேலத்தே²ரகா³தா²

    6. Selattheragāthā

    818.

    818.

    ‘‘பரிபுண்ணகாயோ ஸுருசி, ஸுஜாதோ சாருத³ஸ்ஸனோ;

    ‘‘Paripuṇṇakāyo suruci, sujāto cārudassano;

    ஸுவண்ணவண்ணோஸி ப⁴க³வா, ஸுஸுக்கதா³டோ²ஸி வீரியவா 1.

    Suvaṇṇavaṇṇosi bhagavā, susukkadāṭhosi vīriyavā 2.

    819.

    819.

    ‘‘நரஸ்ஸ ஹி ஸுஜாதஸ்ஸ, யே ப⁴வந்தி வியஞ்ஜனா;

    ‘‘Narassa hi sujātassa, ye bhavanti viyañjanā;

    ஸப்³பே³ தே தவ காயஸ்மிங், மஹாபுரிஸலக்க²ணா.

    Sabbe te tava kāyasmiṃ, mahāpurisalakkhaṇā.

    820.

    820.

    ‘‘பஸன்னநெத்தோ ஸுமுகோ², ப்³ரஹா உஜு பதாபவா;

    ‘‘Pasannanetto sumukho, brahā uju patāpavā;

    மஜ்ஜே² ஸமணஸங்க⁴ஸ்ஸ, ஆதி³ச்சோவ விரோசஸி.

    Majjhe samaṇasaṅghassa, ādiccova virocasi.

    821.

    821.

    ‘‘கல்யாணத³ஸ்ஸனோ பி⁴க்கு², கஞ்சனஸன்னிப⁴த்தசோ;

    ‘‘Kalyāṇadassano bhikkhu, kañcanasannibhattaco;

    கிங் தே ஸமணபா⁴வேன, ஏவங் உத்தமவண்ணினோ.

    Kiṃ te samaṇabhāvena, evaṃ uttamavaṇṇino.

    822.

    822.

    ‘‘ராஜா அரஹஸி ப⁴விதுங், சக்கவத்தீ ரதே²ஸபோ⁴;

    ‘‘Rājā arahasi bhavituṃ, cakkavattī rathesabho;

    சாதுரந்தோ விஜிதாவீ, ஜம்பு³ஸண்ட³ஸ்ஸ 3 இஸ்ஸரோ.

    Cāturanto vijitāvī, jambusaṇḍassa 4 issaro.

    823.

    823.

    ‘‘க²த்தியா போ⁴கீ³ ராஜானோ 5, அனுயந்தா ப⁴வந்தி தே;

    ‘‘Khattiyā bhogī rājāno 6, anuyantā bhavanti te;

    ராஜாபி⁴ராஜா 7 மனுஜிந்தோ³, ரஜ்ஜங் காரேஹி கோ³தம’’.

    Rājābhirājā 8 manujindo, rajjaṃ kārehi gotama’’.

    824.

    824.

    ‘‘ராஜாஹமஸ்மி ஸேல, (ஸேலாதி ப⁴க³வா) த⁴ம்மராஜா அனுத்தரோ;

    ‘‘Rājāhamasmi sela, (selāti bhagavā) dhammarājā anuttaro;

    த⁴ம்மேன சக்கங் வத்தேமி, சக்கங் அப்படிவத்தியங்’’.

    Dhammena cakkaṃ vattemi, cakkaṃ appaṭivattiyaṃ’’.

    825.

    825.

    ‘‘ஸம்பு³த்³தோ⁴ படிஜானாஸி, (இதி ஸேலோ ப்³ராஹ்மணோ) த⁴ம்மராஜா அனுத்தரோ;

    ‘‘Sambuddho paṭijānāsi, (iti selo brāhmaṇo) dhammarājā anuttaro;

    ‘த⁴ம்மேன சக்கங் வத்தேமி’, இதி பா⁴ஸத² கோ³தம.

    ‘Dhammena cakkaṃ vattemi’, iti bhāsatha gotama.

    826.

    826.

    ‘‘கோ நு ஸேனாபதி போ⁴தோ, ஸாவகோ ஸத்து²ரன்வயோ 9;

    ‘‘Ko nu senāpati bhoto, sāvako satthuranvayo 10;

    கோ தேதமனுவத்தேதி, த⁴ம்மசக்கங் பவத்திதங்’’.

    Ko tetamanuvatteti, dhammacakkaṃ pavattitaṃ’’.

    827.

    827.

    ‘‘மயா பவத்திதங் சக்கங், (ஸேலாதி ப⁴க³வா) த⁴ம்மசக்கங் அனுத்தரங்;

    ‘‘Mayā pavattitaṃ cakkaṃ, (selāti bhagavā) dhammacakkaṃ anuttaraṃ;

    ஸாரிபுத்தோ அனுவத்தேதி, அனுஜாதோ ததா²க³தங்.

    Sāriputto anuvatteti, anujāto tathāgataṃ.

    828.

    828.

    ‘‘அபி⁴ஞ்ஞெய்யங் அபி⁴ஞ்ஞாதங், பா⁴வேதப்³ப³ஞ்ச பா⁴விதங்;

    ‘‘Abhiññeyyaṃ abhiññātaṃ, bhāvetabbañca bhāvitaṃ;

    பஹாதப்³ப³ங் பஹீனங் மே, தஸ்மா பு³த்³தொ⁴ஸ்மி ப்³ராஹ்மண.

    Pahātabbaṃ pahīnaṃ me, tasmā buddhosmi brāhmaṇa.

    829.

    829.

    ‘‘வினயஸ்ஸு மயி கங்க²ங், அதி⁴முஞ்சஸ்ஸு ப்³ராஹ்மண;

    ‘‘Vinayassu mayi kaṅkhaṃ, adhimuñcassu brāhmaṇa;

    து³ல்லப⁴ங் த³ஸ்ஸனங் ஹோதி, ஸம்பு³த்³தா⁴னங் அபி⁴ண்ஹஸோ.

    Dullabhaṃ dassanaṃ hoti, sambuddhānaṃ abhiṇhaso.

    830.

    830.

    ‘‘யேஸங் வே து³ல்லபோ⁴ லோகே, பாதுபா⁴வோ அபி⁴ண்ஹஸோ;

    ‘‘Yesaṃ ve dullabho loke, pātubhāvo abhiṇhaso;

    ஸோஹங் ப்³ராஹ்மண பு³த்³தொ⁴ஸ்மி, ஸல்லகத்தோ 11 அனுத்தரோ.

    Sohaṃ brāhmaṇa buddhosmi, sallakatto 12 anuttaro.

    831.

    831.

    ‘‘ப்³ரஹ்மபூ⁴தோ அதிதுலோ, மாரஸேனப்பமத்³த³னோ;

    ‘‘Brahmabhūto atitulo, mārasenappamaddano;

    ஸப்³பா³மித்தே வஸே 13 கத்வா, மோதா³மி அகுதோப⁴யோ’’.

    Sabbāmitte vase 14 katvā, modāmi akutobhayo’’.

    832.

    832.

    ‘‘இத³ங் பொ⁴ந்தோ நிஸாமேத², யதா² பா⁴ஸதி சக்கு²மா;

    ‘‘Idaṃ bhonto nisāmetha, yathā bhāsati cakkhumā;

    ஸல்லகத்தோ மஹாவீரோ, ஸீஹோவ நத³தீ வனே.

    Sallakatto mahāvīro, sīhova nadatī vane.

    833.

    833.

    ‘‘ப்³ரஹ்மபூ⁴தங் அதிதுலங், மாரஸேனப்பமத்³த³னங்;

    ‘‘Brahmabhūtaṃ atitulaṃ, mārasenappamaddanaṃ;

    கோ தி³ஸ்வா நப்பஸீதெ³ய்ய, அபி கண்ஹாபி⁴ஜாதிகோ.

    Ko disvā nappasīdeyya, api kaṇhābhijātiko.

    834.

    834.

    ‘‘யோ மங் இச்ச²தி அன்வேது, யோ வா நிச்ச²தி க³ச்ச²து;

    ‘‘Yo maṃ icchati anvetu, yo vā nicchati gacchatu;

    இதா⁴ஹங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி, வரபஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்திகே’’.

    Idhāhaṃ pabbajissāmi, varapaññassa santike’’.

    835.

    835.

    ‘‘ஏதங் சே ருச்சதி போ⁴தோ, ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸாஸனங்;

    ‘‘Etaṃ ce ruccati bhoto, sammāsambuddhasāsanaṃ;

    மயம்பி பப்³ப³ஜிஸ்ஸாம, வரபஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்திகே.

    Mayampi pabbajissāma, varapaññassa santike.

    836.

    836.

    ‘‘ப்³ராஹ்மணா திஸதா இமே, யாசந்தி பஞ்ஜலீகதா;

    ‘‘Brāhmaṇā tisatā ime, yācanti pañjalīkatā;

    ‘ப்³ரஹ்மசரியங் சரிஸ்ஸாம, ப⁴க³வா தவ ஸந்திகே’’’.

    ‘Brahmacariyaṃ carissāma, bhagavā tava santike’’’.

    837.

    837.

    ‘‘ஸ்வாகா²தங் ப்³ரஹ்மசரியங், (ஸேலாதி ப⁴க³வா) ஸந்தி³ட்டி²கமகாலிகங்;

    ‘‘Svākhātaṃ brahmacariyaṃ, (selāti bhagavā) sandiṭṭhikamakālikaṃ;

    யத்த² அமோகா⁴ பப்³ப³ஜ்ஜா, அப்பமத்தஸ்ஸ ஸிக்க²தோ’’.

    Yattha amoghā pabbajjā, appamattassa sikkhato’’.

    838.

    838.

    ‘‘யங் தங் ஸரணமாக³ம்ஹ 15, இதோ அட்ட²மே 16 சக்கு²ம;

    ‘‘Yaṃ taṃ saraṇamāgamha 17, ito aṭṭhame 18 cakkhuma;

    ஸத்தரத்தேன ப⁴க³வா, த³ந்தாம்ஹ தவ ஸாஸனே.

    Sattarattena bhagavā, dantāmha tava sāsane.

    839.

    839.

    ‘‘துவங் பு³த்³தோ⁴ துவங் ஸத்தா², துவங் மாராபி⁴பூ⁴ முனி;

    ‘‘Tuvaṃ buddho tuvaṃ satthā, tuvaṃ mārābhibhū muni;

    துவங் அனுஸயே செ²த்வா, திண்ணோ தாரேஸிமங் பஜங்.

    Tuvaṃ anusaye chetvā, tiṇṇo tāresimaṃ pajaṃ.

    840.

    840.

    ‘‘உபதீ⁴ தே ஸமதிக்கந்தா, ஆஸவா தே பதா³லிதா;

    ‘‘Upadhī te samatikkantā, āsavā te padālitā;

    ஸீஹோவ அனுபாதா³னோ, பஹீனப⁴யபே⁴ரவோ.

    Sīhova anupādāno, pahīnabhayabheravo.

    841.

    841.

    ‘‘பி⁴க்க²வோ திஸதா இமே, திட்ட²ந்தி பஞ்ஜலீகதா;

    ‘‘Bhikkhavo tisatā ime, tiṭṭhanti pañjalīkatā;

    பாதே³ வீர பஸாரேஹி, நாகா³ வந்த³ந்து ஸத்து²னோ’’தி.

    Pāde vīra pasārehi, nāgā vandantu satthuno’’ti.

    … ஸேலோ தே²ரோ….

    … Selo thero….







    Footnotes:
    1. ஸுஸுக்கதா³டோ² விரீயவா (ஸீ॰)
    2. susukkadāṭho virīyavā (sī.)
    3. ஜம்பு³மண்ட³ஸ்ஸ (க॰)
    4. jambumaṇḍassa (ka.)
    5. போ⁴கா³ ராஜானோ (ஸீ॰ க॰), போ⁴ஜராஜானோ (ஸ்யா॰)
    6. bhogā rājāno (sī. ka.), bhojarājāno (syā.)
    7. ராஜாதி⁴ராஜா (ஸீ॰ க॰)
    8. rājādhirājā (sī. ka.)
    9. அன்வயோ (ஸீ॰)
    10. anvayo (sī.)
    11. ஸல்லகந்தோ (ஸீ॰)
    12. sallakanto (sī.)
    13. வஸீ (ஸ்யா॰ க॰, ம॰ நி॰ 2.399; ஸு॰ நி॰ 966)
    14. vasī (syā. ka., ma. ni. 2.399; su. ni. 966)
    15. ஸரணமாக³ம்ம (ஸப்³ப³த்த²)
    16. அட்ட²மி (ஸ்யா॰ க॰)
    17. saraṇamāgamma (sabbattha)
    18. aṭṭhami (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 6. ஸேலத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 6. Selattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact